Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 565 kroner per år. elbil.no/medlemskap

Hva er det med strømprisene?

Startet av Mobileum, fredag 16. juli 2021, klokken 13:06

« forrige - neste »

Electric cars in Norway

Sitat fra: Ingeniøren på mandag 10. februar 2025, klokken 18:05
Sitat fra: turfsurf på mandag 10. februar 2025, klokken 10:18Sikkerhetsnaziene gir seg ikke (paywall artikkel):

https://www.tu.no/artikler/ble-bedt-om-a-klippe-av-pluggen-pa-solcelleanlegget/555457

Det skal ikke være enkelt å spare litt penger og bidra til det grønne skiftet. Kjenner at denne bransjen har fått være "konger på haugen" litt for lenge, og driver med sikkerhetstankegang som har gått langt over streken og fører til unødvendige kostnader og ulemper.

Mitt råd: ikke kontakt nettselskapet. Trekk ut stikkontakten og heng ett teppe over panelene hvis du får tilsyn.

Utdrag:

SitatI skrivet «Pluggbare solceller innebærer risiko» kommer Direkoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) med flere advarsler og krav til balkongpaneler. Blant annet stiller de krav om at pinnene på pluggene skal ha mekanisk beskyttelse for å «unngå elektrisk støt ved feil».

Samtidig kan ikke anlegget tilkobles med vanlig husholdningsplugg fordi «effektflyten går feil vei». Direktoratet tar ikke hensyn til at det er dette som er konseptet med balkongkraftverk.

I begrepet dedikert kurs, som brukes i el-standarden, legger direktoratet ikke bare en kurs som er forbeholdt energiforsyning, men en kurs som er «ment for tilkobling av pluggbart solcellepanel».

Begrunnelsen er at solcellepanel og omformer kan «introdusere DC-komponenter, som hindrer tradisjonelle jordfeilvern (type A) i å fungere korrekt».


SitatMagne Håland, avdelingsleder for eltilsynet til Glitre Nett (DLE Sør), går enda lenger. Ifølge Håland skal hvert solcellepanel ha egen inverter, hver sin dedikerte kurs og fast tilkobling direkte til sikringsskapet.

SitatFølgelig har Glitre Nett i høst pålagt flere hytteeiere i Agder å koble fra balkongpanelene sine. Her er utdrag fra to tilsynsrapporter fra DLE Sør. Begge gjelder anlegg i Kristiansand-området:

«Det var montert et solcellepanel med pluggbar inverter, plugget i utvendig stikkontakt. Eier ble informert om at slike installasjoner ikke er lovlige i Norge. Solceller må monteres og tilkobles av registrert installatør. Solceller må også ha fast tilkobling.»

SitatJon Eirik Holst, seksjonssjef i DSB, understreker at pluggbare balkongpaneler ikke er forbudt i Norge, og at direktoratet ikke er generelt imot dem.

Det ble vel sagt før at det var krav om dedikert kurs installert av elektriker som og kunne vurdere om dette var sikkert. Om det tar fyr et sted blir det forbudt for alle, og for de som har fulgt boka. De som selger dette villleder og sier dette er kan man installer selv...med fare for regress om det brenner.
Enig. De villeder... minner meg om disse hjemmelade selgerne helt i startfasen for mange år siden, som sa at disse kunne man selv montere opp ;D

jkirkebo

Sitat fra: Electric cars in Norway på mandag 10. februar 2025, klokken 18:08Enig. De villeder... minner meg om disse hjemmelade selgerne helt i startfasen for mange år siden, som sa at disse kunne man selv montere opp ;D

Det kunne man da, på den tiden, om man hadde et CEE-uttak med jordfeilbryter på kursen og ladestasjon med kabel med CEE-støpsel. Reglene ble innskjerpet etter hvert, mener å huske jordfeilbryter type B ble et krav fra 1.1.2015.
Tesla Model Y LR 2024 (gul)

turfsurf

#11417
Sitat fra: Ingeniøren på mandag 10. februar 2025, klokken 18:05
Sitat fra: turfsurf på mandag 10. februar 2025, klokken 10:18Utdrag:

SitatMagne Håland, avdelingsleder for eltilsynet til Glitre Nett (DLE Sør), går enda lenger. Ifølge Håland skal hvert solcellepanel ha egen inverter, hver sin dedikerte kurs og fast tilkobling direkte til sikringsskapet.

Det ble vel sagt før at det var krav om dedikert kurs installert av elektriker som og kunne vurdere om dette var sikkert. Om det tar fyr et sted blir det forbudt for alle, og for de som har fulgt boka.
Det jeg henger meg mest opp i er tolkningen at hvert solcellepanel skal ha egne inverter og egen dedikert kurs. Den tolkningen greier jeg ikke med beste velvilje å forstå.

De fleste slike anlegg selges i pakker med to solceller eller flere, og det er ingen grunn til at de skal kobles til hver sin dedikerte kurs. 6 solceller gir det i beste fall opp til 3kW i perioder og burde ikke være noe problem på en dedikert kurs.
i4 M50 2024 | Model Y P 2022 | BMW CE 04 2022 | x - e-tron 55 SB 2021  x - e-tron 50 SB 2021 | x - e-tron 50 2020 | x - Model 3 LR 2021 | x - I-Pace HSE 2019 |
x - i3 120Ah 2019 | x - Model X 100D 2017 | x - i3 60Ah 2015 | x - Model S 85D 2015  | x - Model S85 2013


hELgenen

#11419
Sitat fra: Counterpointer på torsdag 13. februar 2025, klokken 17:31Statnett er ikke helt på hELgenen sin side i atomkraft debatten

https://www.europower.no/produksjon/statnett-kjernekraft-som-grunnlast-er-ikke-det-kraftsystemet-trenger/2-1-1778186?

Vi vet vel alle hvor gode analysene til Statnett er...bare se på hvordan de beregnet påvirkning av av våre kraftpriser med nye kabler.....

Jeg tror også Statnett er en aktør som lar seg presse av ymse interesser for å si det på den måten.
En leder måtte jo gå etter at hun sa at strømstøtten bør fjernes...

Jeg tror det skaper bare mer ustabiliet i nettet med større prisvariasjoner dersom man legger opp til at vind og sol skal bidra mer og mer i de kommende årene. Videre er det ganske tullete å la en slik uregulerbar produksjon få en slags "blanko" rett til å produsere. Videre vil mer sol og vind kreve mer investering i nett - sånn sett så snakker statnett om økte budsjetter til seg selv ved å gå for mer sol og vind.....
Mao kan man like gjerne snakke om et selskap som ønsker å legge tilrette for sin egen virksomhet.....

Stoler mer på analyser gjort i sverige :

https://www.svk.se/siteassets/om-oss/rapporter/2024/lma_2024.pdf



Counterpointer

At Statnett er bukken med havresekken betviler jeg ikke.

Personlig er jeg tilhenger av å diversifisere kraftproduksjonen, atomkraftverk har sine utfordringer men har enda en god plass i miksen.
Fikk nylig vite at Google/Meta/Microsoft m.fl. er ute etter gamle atomkraftverk for å drive datasentrene sine. Burde vært lagt inn som en forutsetning for Google i Skien. Herøya kunne vært en bra plassering kanskje 🤷🏻

ToWalkOrDrive

#11421
En ting til som Statnett ikke nevner med et ord er hva strømprisen er for atomkraftverket. De påpeker at Frankrike kan justere ned effekten når det blåser mye og er mye sol, men det betyr jo og at de kan produsere når strømprisen er på sitt dyreste, f.eks. når det er -14 grader og vindstille i januar f.eks.

Og så er det jo litt spørsmål om lønnsomhet - lønnsomt for hvem? Tar de med i betraktningen at bedrifter og enkeltpersoner kan få billigere strøm om vinteren, og at disse igjen genererer lykke og skattbart overskudd?

Og så glemmer de vel det med leveringssikkerhet - da er en jo garantert å lage den strømmen. Vind og sol er ikke garantert om vinteren.

I tillegg glemmer de jo at vi allerede er i ferd med å love bort overskuddskapasiteten - vi trenger mere strøm. I Rogaland alene er det 5 datasentre under planlegging.

Vi kan jo sette opp gasskraftverk igjen, som reserve, men vil vi det? Nei.
På den annen side så kan en gjerne si at en heller bør presse Frankrike og Tyskland til å bygge dyre atomkraftverk eller dyre batteripakker, siden det er de som trenger strømmen mest. Det virker som at det er batterier som nå seiler opp som ekspertenes foretrukne metode (ref link under). Men skal jo være mye batterier for å unngå å gå i energiunderskudd om vinteren.

En må jo og se dette opp mot fakta om at Europa faser ut kull og gass, og øker vind og sol, så prisforskjellene og produksjonen varierer mer og mer. https://ember-energy.org/app/uploads/2025/01/EER_2025_22012025.pdf
Tesla Model Y                         2021-

ToWalkOrDrive

Forresten gøy å se hvor enormt sol har vokst de siste 5 årene. Ungarn: Fra 4% til 25% på 5 år som andel av strøm produsert.
Tesla Model Y                         2021-

turfsurf

Sitat fra: hELgenen på torsdag 13. februar 2025, klokken 18:00Vi vet vel alle hvor gode analysene til Statnett er...bare se på hvordan de beregnet påvirkning av av våre kraftpriser med nye kabler.....
Denne analysen til Statnett baserer seg jo på store mengeder uregulerbar kraft. Da passer det selvfølgelig ikke med en stor baseload. Nye MSR kraftverk er dog vesentlig mere regulerbare enn dagens atomkraftverk, og kan fint jobbe sammen med annen fornybar.

Men med tanke på naturødeleggelsene fra vindkraft så er det vel bedre å støtte utbygging av atomkraft enn vindkraft. En stabil, distribuert produksjon av kraft med lang levetid.

Ideelt sett beholder vi dagens vannkraft, og effektiviserer der vi kan, bygger ut noe mere vindkraft i allerede bebygde områder, og satser på atomkraft og geotermisk energi for mere baseload. På sikt kan dette gjøre oss uavhengig av utveksling med utlandet, vi kan kutte kablene og heller bygge kabler internt i Norge.

Så bør vi heller få på plass gode støtteordninger til husbatterier og energisparetiltak.
i4 M50 2024 | Model Y P 2022 | BMW CE 04 2022 | x - e-tron 55 SB 2021  x - e-tron 50 SB 2021 | x - e-tron 50 2020 | x - Model 3 LR 2021 | x - I-Pace HSE 2019 |
x - i3 120Ah 2019 | x - Model X 100D 2017 | x - i3 60Ah 2015 | x - Model S 85D 2015  | x - Model S85 2013

ToWalkOrDrive

Sitat fra: turfsurf på fredag 14. februar 2025, klokken 10:38
Sitat fra: hELgenen på torsdag 13. februar 2025, klokken 18:00Vi vet vel alle hvor gode analysene til Statnett er...bare se på hvordan de beregnet påvirkning av av våre kraftpriser med nye kabler.....
Denne analysen til Statnett baserer seg jo på store mengeder uregulerbar kraft. Da passer det selvfølgelig ikke med en stor baseload. Nye MSR kraftverk er dog vesentlig mere regulerbare enn dagens atomkraftverk, og kan fint jobbe sammen med annen fornybar.

Men med tanke på naturødeleggelsene fra vindkraft så er det vel bedre å støtte utbygging av atomkraft enn vindkraft. En stabil, distribuert produksjon av kraft med lang levetid.

Ideelt sett beholder vi dagens vannkraft, og effektiviserer der vi kan, bygger ut noe mere vindkraft i allerede bebygde områder, og satser på atomkraft og geotermisk energi for mere baseload. På sikt kan dette gjøre oss uavhengig av utveksling med utlandet, vi kan kutte kablene og heller bygge kabler internt i Norge.

Så bør vi heller få på plass gode støtteordninger til husbatterier og energisparetiltak.

Eller støtte til bilfabrikantene til å lage en løsning hvor en kunne jekke ut 25 kWh av bilbatteriet på hverdager, hvor folk brukte det som husbatteri, og så kunne en sette det i igjen når en skulle lenger av gårde. Kanskje litt for dillete...
Tesla Model Y                         2021-

turfsurf

Sitat fra: ToWalkOrDrive på fredag 14. februar 2025, klokken 13:36Eller støtte til bilfabrikantene til å lage en løsning hvor en kunne jekke ut 25 kWh av bilbatteriet på hverdager, hvor folk brukte det som husbatteri, og så kunne en sette det i igjen når en skulle lenger av gårde. Kanskje litt for dillete...
Tja, støter vel på litt mangel på standardisering og manglende regelverk. Ment rent praktisk absolutt løsbart. Hadde jeg hatt 120kWh batteri og kunne satt igjen 50kWh hjemme hadde det jo vært greit.
i4 M50 2024 | Model Y P 2022 | BMW CE 04 2022 | x - e-tron 55 SB 2021  x - e-tron 50 SB 2021 | x - e-tron 50 2020 | x - Model 3 LR 2021 | x - I-Pace HSE 2019 |
x - i3 120Ah 2019 | x - Model X 100D 2017 | x - i3 60Ah 2015 | x - Model S 85D 2015  | x - Model S85 2013

automat

Sitat fra: turfsurf på fredag 14. februar 2025, klokken 10:38
Sitat fra: hELgenen på torsdag 13. februar 2025, klokken 18:00Vi vet vel alle hvor gode analysene til Statnett er...bare se på hvordan de beregnet påvirkning av av våre kraftpriser med nye kabler.....
Denne analysen til Statnett baserer seg jo på store mengeder uregulerbar kraft. Da passer det selvfølgelig ikke med en stor baseload. Nye MSR kraftverk er dog vesentlig mere regulerbare enn dagens atomkraftverk, og kan fint jobbe sammen med annen fornybar.

Men med tanke på naturødeleggelsene fra vindkraft så er det vel bedre å støtte utbygging av atomkraft enn vindkraft. En stabil, distribuert produksjon av kraft med lang levetid.

Det er en god del år før MSR-kraftverk er kommersielt tilgjengelig. Problemet med atomkraft er at det kan bli "for dyrt og for sent".

Fint at det nå åpnes for å utrede atomkraft, men det må ikke bli en sovepute som gjør at vi lar være å bygge ut annen kraft i mellomtiden.
Audun Torsdalen
Styremedlem Østfold Elbilforening 2022-
2014 Peugeot iOn
2017 Tesla mod X75D
2018 Hyundai Ioniq

RJK

#11427
Sitat fra: ToWalkOrDrive på fredag 14. februar 2025, klokken 13:36
Sitat fra: turfsurf på fredag 14. februar 2025, klokken 10:38
Sitat fra: hELgenen på torsdag 13. februar 2025, klokken 18:00Vi vet vel alle hvor gode analysene til Statnett er...bare se på hvordan de beregnet påvirkning av av våre kraftpriser med nye kabler.....
Denne analysen til Statnett baserer seg jo på store mengeder uregulerbar kraft. Da passer det selvfølgelig ikke med en stor baseload. Nye MSR kraftverk er dog vesentlig mere regulerbare enn dagens atomkraftverk, og kan fint jobbe sammen med annen fornybar.

Men med tanke på naturødeleggelsene fra vindkraft så er det vel bedre å støtte utbygging av atomkraft enn vindkraft. En stabil, distribuert produksjon av kraft med lang levetid.

Ideelt sett beholder vi dagens vannkraft, og effektiviserer der vi kan, bygger ut noe mere vindkraft i allerede bebygde områder, og satser på atomkraft og geotermisk energi for mere baseload. På sikt kan dette gjøre oss uavhengig av utveksling med utlandet, vi kan kutte kablene og heller bygge kabler internt i Norge.

Så bør vi heller få på plass gode støtteordninger til husbatterier og energisparetiltak.

Eller støtte til bilfabrikantene til å lage en løsning hvor en kunne jekke ut 25 kWh av bilbatteriet på hverdager, hvor folk brukte det som husbatteri, og så kunne en sette det i igjen når en skulle lenger av gårde. Kanskje litt for dillete...
Tungvindt og kostnadsdrivende for oss med leiligheter, der vi ikke får glede av husbatteri fra bil, eller å bare koble bil til leiligheta/huset...!

Nei, de som trenger/ønsker eget husbatteri, kan kjøpe dette løst, og installert i bolig, så kan de ev. fange solkraft med egne solpaneler, eller lade opp på strøm om natta når det er mye ledig kapasitet, og så forbruke av dette for å ta unna topper og når prisene er for dyre!

Eller de kan selge tilbake til grid selv om de ikke selv er hjemme og styrer dette eller ikke bruker av egenprodusert strøm selv.

Da kan man dessuten hjelpe med salg tilbake (takk for lånet, liksom) til nærmeste naboer eller grid, når belastningen er stor/tung!
Hyundai Kona Dark knight metallic med soltak - Kø# 2500, bil utlevert mars -19
Bosted Oslo

turfsurf

Sitat fra: automat på fredag 14. februar 2025, klokken 14:54Det er en god del år før MSR-kraftverk er kommersielt tilgjengelig. Problemet med atomkraft er at det kan bli "for dyrt og for sent".
Det akkurat samme argumentet kan man bruke om flytende havvind.
i4 M50 2024 | Model Y P 2022 | BMW CE 04 2022 | x - e-tron 55 SB 2021  x - e-tron 50 SB 2021 | x - e-tron 50 2020 | x - Model 3 LR 2021 | x - I-Pace HSE 2019 |
x - i3 120Ah 2019 | x - Model X 100D 2017 | x - i3 60Ah 2015 | x - Model S 85D 2015  | x - Model S85 2013

turfsurf

Sitat fra: RJK på fredag 14. februar 2025, klokken 14:59Nei, de som trenger/ønsker eget husbatteri, kan kjøpe dette løst, og installert i bolig, så kan de ev. fange solkraft med egne solpaneler, eller lade opp på strøm om natta når det er mye ledig kapasitet, og så forbruke av dette for å ta unna topper og når prisene er for dyre!
Skal å ha ett separat batteri for huset vil være både dyrere og mere ressurssløsende. En batterimodul som man kan benytte i bilen eller huset etter behov hadde egentlig vært genialt.
i4 M50 2024 | Model Y P 2022 | BMW CE 04 2022 | x - e-tron 55 SB 2021  x - e-tron 50 SB 2021 | x - e-tron 50 2020 | x - Model 3 LR 2021 | x - I-Pace HSE 2019 |
x - i3 120Ah 2019 | x - Model X 100D 2017 | x - i3 60Ah 2015 | x - Model S 85D 2015  | x - Model S85 2013

© 2025, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA