Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 535 kroner per år. elbil.no/medlemskap

Blande paneler med og uten optimizer

Startet av Muffinman, tirsdag 09. august 2022, klokken 18:43

« forrige - neste »

Muffinman

Har anlegg fra 2016 med Solaredge 5000 inverter og 16x270w Jinko paneler med optimizere. Nå er det muligens aktuelt å sette inn 2-4 400w paneler til i samme string. Disse blir i så fall uten optimizere. Jeg klarer ikke lese meg til om de nye panelene "ødelegger" for seg selv ved delvis skygge på ett av dem, eller om det vil påvirke resten av stringen som har optimizere.

Noen som vet hvordan et slik oppsett vil spille sammen?

Muffinman

For å fylle på litt; optimizere er en slags spenningsregulatorer som monteres på hvert enkelt panel og gir en rekke fordeler. De viktigste er at de tillater at alle panelene utnyttes maks i en streng i motsetning til at det begrenses av det "dårligste", enten ved at det er ulikheter i produksjon, pga aldring, delvis skygge/snø/løv etc på et eller flere paneler. Optimizerne "snakker" med inverteren og en kan få ut data på hvert enkelt panel via den i tillegg til status.

Antar at løsningen her blir å montere de ekstra panelene så likt som mulig slik at det ikke blir for store forskjeller på hvor mye lys som treffer dem. Men jeg må være sikker på at de nye panelene ikke reduserer ytelsen i de gamle om jeg dropper optimizer på de nye :)

Muffinman

Da har jeg prøvd å lese meg opp, men ikke veldig mye konklusivt selv fra manualen til inverteren. Det jeg har funnet ut er at for å få ut data må sannsynligvis alle paneler ha optimizere. Det er også beskrevet en failure mode med høyere spenning enn antallet optimizere skulle tilsi i forbindelse med installasjon, men ikke om man får feilindikasjon på inverteren eller om en får produksjon i det hele tatt. Så skrives det rundt om på diverse forum at Solaredge invertere krever optimizere på alle paneler, men ikke om det er for å virke i det hele tatt eller for å få monitoringen til å funke.

Konklusjonen her er at jeg lar eksisterende anlegg være urørt, og satser på en separat løsning med inntil 4x400w paneler.

sjokomelk

Sitat fra: Muffinman på fredag 12. august 2022, klokken 14:32
Så skrives det rundt om på diverse forum at Solaredge invertere krever optimizere på alle paneler, men ikke om det er for å virke i det hele tatt eller for å få monitoringen til å funke.
Ser du har svart deg selv i løpet av dagen. Men det stemmer at SolarEdge må ha optimizer på hvert panel for å fungere. De har flyttet MPTT-funksjonen ut av inverteren og ut i optimizerne. Og som du sier vil ikke anlegget fungere uten at disse er montert.
Kjører 2017 Tesla Model X 100D - utlevert 1/12-17 - oppgradert til MCU2/HW3 og CCS
RTFM: https://www.tesla.com/ownersmanual

© 2023, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA