Nyhetsbrev

Få vårt månedlige nyhetsbrev tilsendt på epost med alt du trenger å vite om elbil og lading.

E-post *

Jeg godtar at informasjon som fylles ut i skjema behandles iht vår personvernerklæring

Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 485 kroner per år. elbil.no/medlemskap

Skrevet av Emne: Bysykler på bygda=Bygdebike  (Lest 319 ganger)

elbil

  • Jr. Member
  • **
  • Innlegg: 43
    • Vis profil
    • Lilleby
Bysykler på bygda=Bygdebike
« på: Torsdag 14. Februar 2019, klokken 15:08 »
Bysykler på bygda=Bygdebike

Solide, enkle og populære. Det er oppsummeringen av bygdesykkelprosjektet i Ås i Akershus.

Hva gjør et tettsted som vil redusere biltrafikk og der kommersielle, reklamefinansierte bysykkelaktører ikke er interessert i å etablere en bysykkelordning?

De lager sin egen ordning, selvfølgelig.


Fleksibel bygdebike


«Bygdebike» ble det naturlige navnet på den alternative bysykkelordning, laget av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Ås kommune, med økonomisk tilskudd fra Akershus fylkeskommune.

– Vi var på jakt etter en effektiv, miljøvennlig og fleksibel transportløsning, særlig mellom Ås sentrum og universitetsområdet. Og etter tre år må vi si at det har vært en suksess, forklarer prosjektleder Lena Marie Kjøbli.


Hun forteller at den siste perioden fra august til november, har syklene vært brukt på 2279 turer.


Først 50, så 100


– Tilbudet er gradvis tilpasset og utvidet,forteller prosjektleder Lena Marie Kjøbli.


Det startet med 50 sykler i 2016 som ble til 100 sykler i 2018. Syklene har en appløsning innebygd på sykkelen gjorde det mulig med en fleksibel parkeringsløsninger med 20 virtuelle parkeringsområder (geofencing). Dette betyr at man ikke trenger egne sykkelstativ.


Underveis kom erfaringene med de fysiske låsene, som førte til nye låser som tålte norsk vær bedre. Tilbakemelding fra brukere har vært viktig underveis, og gjorde blant annet at tilbud ble fordoblet i 2018.


Mer kontroll


Den nye løsningen gir også mye mer kontroll på syklene, og gjør det lettere for de som driver med vedlikehold av syklene. Både fordi de får beskjed om feilmeldinger via appen og at de finner igjen syklene når de skal repareres. Og erfaringene med app-basert lås viser at det er få tekniske problemer.


Syklene lagres inne og får service i vinterhalvåret.

– Det har vært viktig for oss å kjøpe enkle, med gode og driftssikre sykler, understreker Kjøpli.

Etter tre år viser det seg at syklene holder kvaliteten, og tåler godt videre bruk.


Enkel administrasjon


Bygdebike driftes uten tilbringertjeneste av syklene, og man er derfor avhengig av at brukerne selv bringer sykler tilbake til Ås stasjon, hvor syklene i utgangspunktet står parkert. Dette reduserer driftskostnadene og gjør administrasjon av løsningen svært mye enklere, samt at man unngår klimagassutslipp med frakt.


Source: Bysykler på bygda=Bygdebike
Peugeot iOn