Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 535 kroner per år. elbil.no/medlemskap

12V batteri er flatt. Kan man bytte selv

Startet av Rapid, torsdag 08. desember 2022, klokken 19:11

« forrige - neste »

Rapid

Batteriet er flatt og måler 6,5V. Sjansen for at bilen starter vurderes som liten da dette batteriet nok er ferdig. 2019 modell. Er det bare å bytte batteriet eller er det ting og tang som må reprogrammeres som på BMW i3?

arthur

Er det ikke garanti på det batteriet slik at du kan få forhandler til å bytte det kostnadsfritt for deg?
Miev 2014 - solgt
Kona 2018 - solgt
Kia e-Niro 2019 - solgt
Seat Mii Electric - november 2020- tilbakelevert
Hyundai Kona - april 2021
Polestar2 -desember 2022

Vidar_S

Som @arthur også nevner er det gode sjanser for at forhandler bytter dette på garanti. Skader i alle fall ikke å ta en telefon til dem og høre. Jeg fikk nylig gjort det samme på min Hyundai Kona 2019-modell.

TB

Ladet opp batteriet på min Hyundai Kona 2019 fra under 2 Volt. Fungerte etterpå.

Som Arthur og Vidar S skriver fikk jeg og flere andre nytt batteri på garanti fra forhandler uten noe spørsmål når jeg nevnte batteriet hadde vært flatt to ganger.
Lørenskog
Hyundai KONA electric 2019 ( venteliste 2017 - 2019)
Citroen C-Zero 2012 med OVMS - 97 000 km - solgt 2019

Zimon

Er man bileier så vil jeg anbefale å ha en batterilader for bilbatteri tilgjengelig. F.eks Ctek sine som man kan kjøpe på Thansen. https://www.thansen.no/bil/bildeler/universaldeler/bilbatterier/lader/n345764/

Har du en slik eller evt kjøper en så prøv å få ladet batteriet, la den bare stå på over natta om mulig. Moderne ladere stopper av seg selv når batteriet blir fullt. Så det som nevnt over ikke sikkert at batteriet er gåent, men har tappet seg selv. Disse 12V batteriene som sitter i biler (også elbil, men mindre variant) liker ofte ikke å bli utladet for mye da de kan ta skade av det, men ikke sikkert at de gjør det. Så det er bare å prøve å lade om du har, skaffer, låner en batterilader.

Har selv reddet min Ioniq som hadde fått tappet 12V sikkert fra kupelampe eller slikt. Var en dag jeg skulle ut å kjøre for noen år siden og fikk ikke låst opp bilen, måtte bruke nøkkel. Prøvde å starte bil med startknappen og ikke med nøkkel til start knappen, dødt helt. Prøvde å trykke på knapp for å åpne ladeporten, og hørte klikk, men solonoiden dro ikke langt nok tilbake til å åpne luka. Så måtte få opp bakdør, legge ned seter da jeg ikke fikk opp bagasjeluke en gang. Fikk dratt i vaier som åpner ladeluken og fikk plugget til ladekabel, men ikke noe skjedde. Bilen startet ikke å ta i mot lading en gang. Målte 12V batteriet og det var langt ned, mener å huske at nede i 6V eller noe der. Plugget til 12V lader og etter 20min ca så hadde 12V batteriet fått nok til å vekke bilen nok til at den begynte å ta imot lading fra vanlig ladekabel til hovedbatteriet også, det hadde også tappet seg en god del % i løpet av natta. Batteriet overlevde "nedturen" det etter å ha ladet opp helt.
Hyundai Ioniq EV (utlevert juni 2018)

Bosted - Flateby, Enebakk kommune.

TB

Vær obs på at når en kobler til en ekstern 12 V "smart" batterilader kreves det ofte en viss spenning på batteriet for at ladingen skal starte. Noen batteriladere har en funksjon for fungere som strømforsyning. Alternativet er å benytte en starthjelp for å starte bilen.

Vær også oppmerksom på ved opplading fra lav spenning kan elektronikken i bilen kan starte opp av seg selv. Opplevd det på flere biler, sist på Hyundai Kona 2019. Etter noen minutter med lading startet alt av lys i instrumentpanel å blinke, og en rekke rele slo seg av og på, hørte en mengde klikkelyder.

Det vil neppe være heldig å la bilen stå slik, med rele som slår seg av og på.

For å unngå bilen ble stående slik kan det være greit å starte opp bilen med starthjelp. La den stå noen minutter slik at 12V batteri er noe ladet.
Deretter kan en enten sette bilen til lading av hovedbatteri, eller koble til ekstern 12 V lader.

Hvor stor skade batteri blir utsatt for ved en utlading vil avhenge av mange parameter. Kjemi i batteri, hvor langt ned batteri tappes, hvor lenge det står tomt, hvor mange ganger det skjer - og sikkert flere.
Lørenskog
Hyundai KONA electric 2019 ( venteliste 2017 - 2019)
Citroen C-Zero 2012 med OVMS - 97 000 km - solgt 2019

Rapid

Jeg valgte å bytte batteriet. Kjøpte nytt hos Thansen. Byttet er like enkelt som på 70 tallsbiler ;) Tok maks 10 minutter. Alt ok etterpå.

arthur

Litt underlig i disse "dyrtider" at man velger å selv ta utgiften på noe som åpenbart er en garanti/reklamasjonssak.
Miev 2014 - solgt
Kona 2018 - solgt
Kia e-Niro 2019 - solgt
Seat Mii Electric - november 2020- tilbakelevert
Hyundai Kona - april 2021
Polestar2 -desember 2022

© 2023, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA