Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 565 kroner per år. elbil.no/medlemskap

Hva er det med strømprisene?

Startet av Mobileum, fredag 16. juli 2021, klokken 13:06

« forrige - neste »

arthur

Sitat fra: ToWalkOrDrive på onsdag 06. mars 2024, klokken 14:10
Sitat fra: arthur på onsdag 06. mars 2024, klokken 14:06
Sitat fra: ToWalkOrDrive på onsdag 06. mars 2024, klokken 11:54
Sitat fra: arthur på onsdag 06. mars 2024, klokken 09:28Oljefondet har sine verdier i dollar, euro og pund mens tallene du viser er i kroner så tror man skal ta med svekkelsen i norske kroner i slike regnestykker. Det igjen kan bety at staten, vi, vil gå på et tap i tusen milliarder klassen hvis, om eller når norske kroner styrker seg.

At folk i Norge jobber seg syke i forhold til befolkningen i verden forøvrig er nok ikke helt riktig vil jeg tro. Folks optimisme viser seg å ha økt igjen i det siste, boligprisene går videre opp som en konsekvens av større optimisme, ledigheten er lav og antall ledige jobber overstiger antallet ledige.

Hvorfor denne evinnelige svartmalingen til enhver tid?

Jeg føler ikke det er så relevant å sammenligne oss med Uganda.

Og det var så langt jeg gadd å lese ditt innlegg.

Ja, ville nok ikke vært nyttig å lese lenger heller. Statistikk og referanser pleier ikke å være det du henger deg mest opp i. Du pleier å være mer opptatt av "jeg har det bra, så da har alle det bra". "de har det verre andre steder i verden", som da du skrev: "til befolkningen i verden forøvrig"

Du bommer på bruken av personlige pronomen for min ringe påstand er at vi, det store vi som i folk flest eller de aller fleste her i landet, har det ikke bare bra, men veldig bra. Dette gjelder helt åpenbart deg selv også, og bra er det! :+1: Prøv for en gangs skyld å omtale glasset som halvt fullt, ikke halvt tomt, verdt et forsøk!
Miev 2014 - solgt
Kona 2018 - solgt
Kia e-Niro 2019 - solgt
Seat Mii Electric - november 2020- tilbakelevert
Hyundai Kona - april 2021
Polestar2 -desember 2022

arthur

Sitat fra: daktari på onsdag 06. mars 2024, klokken 15:14
Sitat fra: arthur på onsdag 06. mars 2024, klokken 06:09
Sitat fra: turfsurf på onsdag 06. mars 2024, klokken 05:32Men det er vel slik det blir når vi har dobbelt så dyr offentlig forvaltning i Norge som hos naboene våre.


I Norge er offentlig sektor bruk av BNP på 58,5% sammenlignet med:

Sverige - 49,4%
Danmark - 50,8%
Island -  49,8%
Finland - 55,8%

Til gjengjeld har vi vesentlig flere leger og sykepleiere per innbygger enn de øvrige landene og trolig også sosiale ordninger som står seg godt i en sammenligning, eller?


Norges BNP pr innbygger er endel større enn de andre pga oljen, så prosent er ikke så interessant her.

At vårt bnp er større enn de andre skyldes nok også et høyt kostnadsnivå som er høyst relevant når man gjør slike sammenligninger. Dette gjelder ikke minst lønninger som i Norge er anslagsvis 30% høyere enn i f.eks Sverige som er et land jeg finner det naturlig å sammenligne med. Et annet vesentlig element er den høye deltagelsen i prosent av den voksne befolkning i arbeidslivet noe som ikke minst skyldes at så mange kvinner er i arbeid i Norge, et positivt element i mange henseende! Vi har også svært mange arbeids innvandrere som bidrar til vårt BNP, også bra etter mitt syn. Men noterer at enkelte her mener vi skal også melde oss ut av EØS og da sikkert som en naturlig konsekvens stoppe disse fra å komme til landet.
Miev 2014 - solgt
Kona 2018 - solgt
Kia e-Niro 2019 - solgt
Seat Mii Electric - november 2020- tilbakelevert
Hyundai Kona - april 2021
Polestar2 -desember 2022

Ketill Jacobsen

Sitat fra: Contango på onsdag 06. mars 2024, klokken 17:27Ingen grunn til å ta det personlig. Jeg skal gi deg eksempler på noen kortslutninger. Den første og største er at Statkraft er der for å ha lave priser til Nordmenn. Det er ikke deres oppgave. Etter at kraftmarkedet ble liberalisert, og de ikke lenger er monopolister, er de der for å maksimere verdiene av vannet og å tjene penger for eieren - som er Staten. Det er en politisk beslutning man kan like eller ikke like, men ledelsen i Statkraft jobber mot det.


Nå driver du hostorieforfalskning her! Overgangen til et liberalisert markedssystem ble av politikerne solgt inn som noe som ville gjøre alt lettere og gi lavere priser på strømmen. Altså langt fra det som du hevder her (at det var en ordre til aktørene (strømprodusnter, NVE, Statkraft etc) nemlig å maksimere verdiene av våre vannmagasiner. Men at det har blitt slik har du helt rett i. Og om folk hadde visst i 1991 (da nyordningen ble realisert) at formålet var å oppnå høyest mulig pris på strømmen, så hadde det blitt et ramaskrik. At det norske folk har brukt så lang tid å skjønne i hvilket grad at våre egne naturresurser som vi alle har betalt oppbyggingen av, skulle styres på en så ødeleggende måte for nordmenn og norske interesser (næringsliv og offentlig virksomhet) er bare tragisk. Selv om vi har brukt alt for lang tid til å forstå dette, så betyr det over hodet ikke at vi har akseptert situasjonen. Vi må snarest mulig endevende dagens vedtatte system og få tilbake et system som har til formål å lever rimelig strøm (i området 40 øre per kWh til både husholdninger og næringsliv) med jevne priser både over døgnet og over året. Det er ikke noen stor utfordring å få til dette og ha et system med både leveringskvalitet og leveringssikkerhet så lenge vi i et normalår har et overskudd på ca 10%.

Vi skal naturligvis utveksle strøm med utlandet og betale de priser og få de priser slik utveksling krever (uavhengig av innenriks priser). Vi har ca dobbelt så mye utenlandskabler som vi behøver i forhold til forsyningssikerhet. I et slikt strømsysten må naturligvis eksport bare skje i den grad vi har et overskudd (altså ikke som i dag da man sender utså mye en overhodet kan uten tanke på fyllingsgrad) om prisen i utlandet er høy).

Energilovens far Evind Reiten klarte å endre formålet i loven med å endre ordlyden fra "samfunnsøkonomisk" til "samfunnsmessig". Derved endret han formålet med energiloven fra å ta vare på landets interesser til det vage "samfunnsmessig" som åpner for en suboptimalisering som altså har resultert i et perverst system der "leve Toten (strømbransjen), drit i Norge gjelder".

Svein Roar Brunborg, tidligere embetsmann og forfatter av Energiloven i 1990 skriver i Klassekampen 8.februar i år "Dagens strømmarked avviker klart fra energilovens formål". Jeg har dessverre ikke tilgang på artikkelen og kan derfor ikke underbygge hans påstand. Det han mente var at målsettingen ikke var dagens kasinosystem med tap for folk flest og landet og eventyrlige fortjenester til de få utvalgte.

Ut fra det overstående ser en altså at Cotangos beskrivelse av energiloven stemmer kun med den perverse realisering den har fått.

Her om dagen fikk jeg en aha-opplevelse. I mange år spurte jeg gang på gang i diverse kommentarfelt hva man ville oppnå med de nye AMS strømmålerne. Stadig var svaret at det var for å gi nettselskapene mer korrekte data og bedre oversikt for statistikk og videre at kundene da kunne følge med bedre å gjøre sin strømbruk billigere. Realiteten er at jeg kunne like gjerne beholdt de gamle strømmålerne selv om jeg er en hauk på rasjonell strømbruk. Aha-opplevelsen var naturligvis at AMS var en forutsetning for Nord Pools prissetting skulle få full effekt også hos sluttbrukerne slik at også de ble dratt inn i en vill og destruktiv prisdans.

Det er merkelig at Cotango ikke har forstått at majoriteten av det norske folk egentlig ønsker Energiloven dit peppern gror! 

turfsurf

Sitat fra: Ketill Jacobsen på onsdag 06. mars 2024, klokken 23:04
Sitat fra: Contango på onsdag 06. mars 2024, klokken 17:27Overgangen til et liberalisert markedssystem ble av politikerne solgt inn som noe som ville gjøre alt lettere og gi lavere priser på strømmen. Altså langt fra det som du hevder her (at det var en ordre til aktørene (strømprodusnter, NVE, Statkraft etc) nemlig å maksimere verdiene av våre vannmagasiner. Men at det har blitt slik har du helt rett i.
Veldig enig i det du skriver her.

Problemet er jo statens formål med eierskap i Statkraft. Det burde jo vært todelt, primært skaffe energi til innbyggere og næringsliv til en rimelig (ikke nødvendigvis billig) og stabil pris, sekundært tjene penger fra utveksling av kraft.

SitatStaten er eier i Statkraft for å eie norske vannkraftressurser og opprettholde et ledende energiselskap med hovedkontorfunksjoner i Norge. Staten eier 100 prosent av Statkraft. Statens mål som eier er høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer.
Model Y P 2022 | BMW CE 04 2022 | x - e-tron 55 SB 2021  x - e-tron 50 SB 2021 | x - e-tron 50 2020 | x - Model 3 LR 2021 | x - I-Pace HSE 2019 |
x - i3 120Ah 2019 | x - Model X 100D 2017 | x - i3 60Ah 2015 | x - Model S 85D 2015  | x - Model S85 2013

Electric cars in Norway

SitatProblemet er at masse av de økte inntektene kommer ikke pga økt salg til utlandet, men pga prissmitte som gjør strømmen dyrere for deg og meg og de fleste andre i Norge, inklusive næringslivet.

Altså snakker vi om å ta fra egne innbyggere og spytte pengene inn i Statskassen. Jeg har null grad av dårlig samvittighet for å si at jeg ikke unner traderne bonus for det som i mine øyne er et regelrett ran av egne innbyggere.
RJK :+1: nettopp. Du har helt rett. 
Vi trenger ikke disse strøm traderne. Fjern de. Mener eg 

arthur

For ordens skyld; AV all kraftproduksjon i Norge så eier det offentlige mer enn 80& og norske kommuner og fylker eier noe mer enn staten. Mange norske kommuner har svært gode inntekter såvel som utbytte fra denne produksjonen, og disse pengene kommer i stor grad innbyggerne til gode direkte.
Miev 2014 - solgt
Kona 2018 - solgt
Kia e-Niro 2019 - solgt
Seat Mii Electric - november 2020- tilbakelevert
Hyundai Kona - april 2021
Polestar2 -desember 2022

hELgenen

Sitat fra: arthur på torsdag 07. mars 2024, klokken 07:18For ordens skyld; AV all kraftproduksjon i Norge så eier det offentlige mer enn 80& og norske kommuner og fylker eier noe mer enn staten. Mange norske kommuner har svært gode inntekter såvel som utbytte fra denne produksjonen, og disse pengene kommer i stor grad innbyggerne til gode direkte.

Men det er jo innbyggerene selv som  i stor grad spytter i glasset.  Det er ikke penger som følge av salg til utlandet.
Dette er ikke oljeinntekter for å si det slik.  Å la det offentlige dra inn store penger fra hver enkelt - og så dele 40-50% tilbake til innbyggere - da snakker vi jo i praksis om en ny skatt.

Og med hensyn til Statkraft så gjør dette selskapet akkurat det som eieren vil - så det er Støre som i praksis styrer dette selskapet. Fosen var jo et eksempel på dette - administrasjonen ville jo ikke gå inn for Fosen i første runde fordi administrasjonen fant det lite lønnsomt over tid  - det var styret gjennom regjeringen som presset dette gjennom i 2 runde.  Nå ser vi at vindkraft i Sverige taper massivt med penger. Derimot tjener vindkraften bedre jo lengre sør man kommer i Europa. Jo lenger nord man beveger seg - spesielt i innlandet - så taper man massivt med penger på vindkraften. Dvs. selskapene som eier vindkraften viser i alle fall store tap. Om det er skattetilpassning eller annet skal være usagt - men tallene er som de er.

Og staten gjennom Ap presser fortsatt Statkraft til å gjøre store investeringer som kanskje selskapet føler seg usikre på.  F.eks sa statssekretæren følgende her om dagen :

"Statssekretær Elisabeth Sæter (Ap) i Energidepartementet har en veldig tydelig beskjed til bransjen:

– Vi har fått landet både vindkraftskatten og grunnrenteskatten på vannkraft. Det ligger klart. De som venter på at jeg skal dra fram et «artig ess» her, kan bare ta det helt med ro: Nå er det bare å gå i gang og søke.

– Jeg var i møte med Statkraft der jeg sa at jeg gledet meg til å behandle konsesjonen, da fikk jeg beskjed om at man ikke kan si «glede seg», for det er å forhåndskonkludere."

Kilde :

https://www.nettavisen.no/vindkraft/strom/strompriser/klar-beskjed-til-vindkraft-motstandere-vi-har-ikke-rad-til-a-si-nei/s/5-95-1686109


Olemann

#9067
Det kan nesten virke som om staten, med stor S til og med, er en fiende? Som om staten er en motstander som vi flå oss.
Staten er som kjent ikke annet enn deg og meg. Staten eier det meste av kraftproduksjonen i Norge sammen med kommunene (som også er deg og meg).
Dyr strøm betyr høyt overskudd fra disse virksomhetene som igjen betyr mer penger til fellesskapet (som er et bedre ord enn staten).
Så er det selvsagt viktig at kostnader i disse selskapene/kommunene holdes nede for at du og jeg skal få overskuddet, og der er det relevant å kreve at bl.a. bonuser er anstendige.  Traderne i Statkraft må få sine avtaler endret, ikke fordi jeg misunner dem deres bonuser, men fordi dette er fellesskapets midler som skal brukes på det som demokratiske prosesser bestemmer, og ikke deles ut til enkeltansatte i et av fellesskapets selskaper.

Det er som kjent ingen mangel på mer eller mindre gode formål politikerne krangler om hva dette overskuddet skal brukes på, strømstøtte er en av dem.

Undrer meg fortsatt over fraværet av krav om billig bensin/diesel/gass, vi produserer den selv akkurat som strømmen, og vi selger den utenlands akkurat som strømmen, rett nok ikke via kabler, men via båt og rør.

Så er det selvsagt rett at statsselskaper styres av staten, liker vi ikke måten det gjøres på så må vi velge andre politikere, det er som kjent våre valg av politikere som avgjør denne styringen.

Contango

#9068
Sitat fra: Electric cars in Norway på torsdag 07. mars 2024, klokken 06:19
SitatProblemet er at masse av de økte inntektene kommer ikke pga økt salg til utlandet, men pga prissmitte som gjør strømmen dyrere for deg og meg og de fleste andre i Norge, inklusive næringslivet.

Altså snakker vi om å ta fra egne innbyggere og spytte pengene inn i Statskassen. Jeg har null grad av dårlig samvittighet for å si at jeg ikke unner traderne bonus for det som i mine øyne er et regelrett ran av egne innbyggere.
RJK :+1: nettopp. Du har helt rett.
Vi trenger ikke disse strøm traderne. Fjern de. Mener eg
Fremfor å vikle seg inn i et rasjonale der ingenting har noe med hverandre å gjøre ville jeg anbefalt å heller stemme på et politisk parti som vil betale tilbake uventede statlige inntekter til innbyggerne gjennom lavere skatter eller avgifter. Din tidligere referanse til Rødt kommer ikke til å gi det resultatet.
Generelt lurer jeg på om 90% av raseriet her kan henføres tilbake til at uventede statlige inntekter omtrent aldri blir gitt tilbake til innbyggerne direkte men finner et eller annet politisk formål ingen riktig skjønner hva er. Bare som en liten kuriositet så er oljefondbruken over statsbudsjettet omtrent like mye som man tar inn av MVA. Eller sagt på en annen måte - det forbrukes penger som om vi hadde 50% mva. 25% mva er blant verdens høyeste nivåer allerede. Pluss generelt høyt skattenivå, pluss store avgifter ved bruk av bil (veiprising er antagelig også blant verdens høyeste), pluss høye eiendomsavgifter, pluss høye arbeidsgiveravgifter, pluss 2,5% dok avgift, etc etc. Det blir jo ganske anselig mot resten av Skandinavia, for ikke å snakke om resten av Europa. Uten at noen riktig forstår hvorfor folk lever like lenge (eller lenger), er like friske, er godt utdannet, og generelt er rimelig fornøyd med livene sine utenfor Norge også.

Edit: Strømstøtten er forøvrig et unntak.
10+ elbiler bak meg. Nå en '22 M3 og en Enyaq i bestilling.

hELgenen

#9069
Sitat fra: Olemann på torsdag 07. mars 2024, klokken 09:58Det kan nesten virke som om staten, med stor S til og med, er en fiende? Som om staten er en motstander som vi flå oss.
Staten er som kjent ikke annet enn deg og meg. Staten eier det meste av kraftproduksjonen i Norge sammen med kommunene (som også er deg og meg).
Dyr strøm betyr høyt overskudd fra disse virksomhetene som igjen betyr mer penger til fellesskapet (som er et bedre ord enn staten).
Så er det selvsagt viktig at kostnader i disse selskapene/kommunene holdes nede for at du og jeg skal få overskuddet, og der er det relevant å kreve at bl.a. bonuser er anstendige.  Traderne i Statkraft må få sine avtaler endret, ikke fordi jeg misunner dem deres bonuser, men fordi dette er fellesskapets midler som skal brukes på det som demokratiske prosesser bestemmer, og ikke deles ut til enkeltansatte i et av fellesskapets selskaper.

Det er som kjent ingen mangel på mer eller mindre gode formål politikerne krangler om hva dette overskuddet skal brukes på, strømstøtte er en av dem.

Undrer meg fortsatt over fraværet av krav om billig bensin/diesel/gass, vi produserer den selv akkurat som strømmen, og vi selger den utenlands akkurat som strømmen, rett nok ikke via kabler, men via båt og rør.

Så er det selvsagt rett at statsselskaper styres av staten, liker vi ikke måten det gjøres på så må vi velge andre politikere, det er som kjent våre valg av politikere som avgjør denne styringen.

Statkraft sine bonuser har null betydning for strømregningen til hver enkelt. Dessuten er det vel det slik at disse bonusene i stor grad gikk til ansatte på kontinentet - ikke ansatte i Norge. Og flere av bonusene er også rullerende - dvs. de de betales over flere år. Det betyr at selskapet må sitte å holde av penger til bonusene som gikk helt av skaftene i flere år fremover. Det viktige for din og min strømregning er hvordan eieren av Statkraft mener bedriften skal agere. Skal de agere for høyere strømpris - f.eks slippe løs Google for å "spise opp" 5% av det norske forbruket slik at porteføljeeffekten for verdiene til f.eks Statkraft skal gå til himmels? Dersom staten tenker makt og tenker at jo flere penger de kan dra ut av overskudd fra Statkraft jo mer midler kan de vifte med foran velgerene i valgflesk uten å bli tatt med buksene nede for kraftprisene - vel så er det jo en vinn-vinn situasjon for både politikere og offentlige eide kraftselskaper.  Jeg mener staten bør tenke på det som er samfunnsøkonomisk fornuftig - ikke på hva som tjener politiske løfter eller offentlige selskaper. Mao er jeg tilhenger av at regjeringens oppgave bør være å sikre å forvalte verdiene til staten til det beste for innbyggerene - ikke til det beste for kraftselskapene eller egne politiske løfter. Vattenfall er jo f.eks i en situasjon der de IKKE er tjent med å satse på f.eks ny kjernekraft da dette vil dra ned verdiene av egne verdier ettersom kjernekraften vil gi billigere strøm til alle i Sverige. Men landet Sverige, som en industrinasjon, kan være veldig godt tjent med å bygge ut mer regulerbar produksjon med tanke på industriell vekst på sikt. Og det samme burde jo gjelde for Norge også? Problemet er jo at vi har valg hvert 4 år og at politikere tenker veldig kortsiktig - og derfor griper gjerne politikere til kortsiktige løsninger som f.eks vindkraften.......

Olemann


En krone er en krone, enten den er "tjent" på salg av strøm, olje, skatt, fisk, bompenger, mva eller annet (lite unntak for oljekroner ettersom de er underlagt bruksrestriksjoner).
Og det er som kjent ingen mangel på politiske meninger om hvordan kronene kan brukes.   Dette er nesten pr. def. politikk.
Ja, det er politikernes jobb å forvalte våre felles ressurser best mulig. Og best er som de fleste erkjenner avhengig av fargen på partiet.

Selvsagt kunne vi alle hatt gratis strøm, Norge har råd til det, men komplett dustepolitikk ville det vært. Bare å senke kravet til hvor lenge oljefondet skal vare, og si; sorry barnebarn, vi tar dette fondet selv, vi.  Mulig, men ikke særlig klokt, og så vidt jeg vet ikke aktuell politikk for noen partier enda.

Med politisk valgt og markedspriset strøm, og mindre strømstøtte enn netto inntjening for det offentlige kan man gjerne si at dette er en ny skatt, men det er ikke verre enn annen politisk styring.  Og kanskje til og med riktig.

Så må man gjerne mene at strømmen skulle vært billig fordi vi lager den selv (kutt kablene), at bensinen skulle vært billig fordi vi lager den selv (kutt gassrørene) og at laksen skal være billig fordi vi lager den selv (kutt trailer/fly-transporten).
Det siste vil nok eierne av laksen mene noe om, på samme måte som eierne av strøm og olje (det offentlige ved deg/meg og de politikere vi velger) mener noe om prisene på strøm og olje.
Jeg takker for meg i denne debatten for denne gang, med ønske om godt valg høsten 2025  :)



Ketill Jacobsen

Sitat fra: Olemann på torsdag 07. mars 2024, klokken 12:29En krone er en krone, enten den er "tjent" på salg av strøm, olje, skatt, fisk, bompenger, mva eller annet (lite unntak for oljekroner ettersom de er underlagt bruksrestriksjoner).
Og det er som kjent ingen mangel på politiske meninger om hvordan kronene kan brukes.   Dette er nesten pr. def. politikk.
Ja, det er politikernes jobb å forvalte våre felles ressurser best mulig. Og best er som de fleste erkjenner avhengig av fargen på partiet.

Selvsagt kunne vi alle hatt gratis strøm, Norge har råd til det, men komplett dustepolitikk ville det vært. Bare å senke kravet til hvor lenge oljefondet skal vare, og si; sorry barnebarn, vi tar dette fondet selv, vi.  Mulig, men ikke særlig klokt, og så vidt jeg vet ikke aktuell politikk for noen partier enda.

Med politisk valgt og markedspriset strøm, og mindre strømstøtte enn netto inntjening for det offentlige kan man gjerne si at dette er en ny skatt, men det er ikke verre enn annen politisk styring.  Og kanskje til og med riktig.

Så må man gjerne mene at strømmen skulle vært billig fordi vi lager den selv (kutt kablene), at bensinen skulle vært billig fordi vi lager den selv (kutt gassrørene) og at laksen skal være billig fordi vi lager den selv (kutt trailer/fly-transporten).
Det siste vil nok eierne av laksen mene noe om, på samme måte som eierne av strøm og olje (det offentlige ved deg/meg og de politikere vi velger) mener noe om prisene på strøm og olje.
Jeg takker for meg i denne debatten for denne gang, med ønske om godt valg høsten 2025  :)




Om du ikke skjønner at strøm står i en særstilling, spesielt i Norge og av mange grunner, så er det ditt problem! For øvrig er det ingen som har krevd gratis strøm og lave priser på strøm har aldri først til sløsing av strøm. Tvert i mot har folk i alle tiår forsøkt å redusere sine strømregninger, de siste 25 år med varmepumper og med stort hell. Ellers bytting til mer effektive maskiner i hjemmet, mer effektiv belysning og så videre.

Dine argumenter er like gamle som synden og like kjedelig å lese nok en gang.

Her har vi i følge noen (fundamentalister) det beste markedssystemet for omsetting og distribuering av strøm. Allikevel kjører man med et omfattende strømstøttesystem både i Norge og i de fleste andre land. Hadde vi vært mer intelligente hadde vi hatt noe annet enn dette kasinosystemet for strøm som bare spekulanter og svindlere kan elske og heller hatt et system med mye lavere og jevnere priser uten disse idiotiske strømstøttesystemene som skal bøte på annen galskap.

ToWalkOrDrive

Sitat fra: Olemann på torsdag 07. mars 2024, klokken 12:29En krone er en krone, enten den er "tjent" på salg av strøm, olje, skatt, fisk, bompenger, mva eller annet (lite unntak for oljekroner ettersom de er underlagt bruksrestriksjoner).
Og det er som kjent ingen mangel på politiske meninger om hvordan kronene kan brukes.  Dette er nesten pr. def. politikk.
Ja, det er politikernes jobb å forvalte våre felles ressurser best mulig. Og best er som de fleste erkjenner avhengig av fargen på partiet.

Selvsagt kunne vi alle hatt gratis strøm, Norge har råd til det, men komplett dustepolitikk ville det vært. Bare å senke kravet til hvor lenge oljefondet skal vare, og si; sorry barnebarn, vi tar dette fondet selv, vi.  Mulig, men ikke særlig klokt, og så vidt jeg vet ikke aktuell politikk for noen partier enda.

Med politisk valgt og markedspriset strøm, og mindre strømstøtte enn netto inntjening for det offentlige kan man gjerne si at dette er en ny skatt, men det er ikke verre enn annen politisk styring.  Og kanskje til og med riktig.

Så må man gjerne mene at strømmen skulle vært billig fordi vi lager den selv (kutt kablene), at bensinen skulle vært billig fordi vi lager den selv (kutt gassrørene) og at laksen skal være billig fordi vi lager den selv (kutt trailer/fly-transporten).
Det siste vil nok eierne av laksen mene noe om, på samme måte som eierne av strøm og olje (det offentlige ved deg/meg og de politikere vi velger) mener noe om prisene på strøm og olje.
Jeg takker for meg i denne debatten for denne gang, med ønske om godt valg høsten 2025  :)


Interessant at du føler 1000 milliarder NOK i året er passe overskudd på statsbudsjettet, og sweet spot'n.

Er jo og nevnt mye annet staten/kommunalt eide selskaper produserer. Du føler gjerne at en bør bygge vannledning til England, og selge rent drikkevann til 3 kroner literen? Bare sånn for å kapitalisere på potensialet? Og å la markedsprisen der diktere hva nordmenn skal betale for vannet i Norge? Vil nok gå ganske kjapt før drikkevannsreservoarene er under halve, og prisen skyter i været. Og så kan vi jo innføre "vannstøtte" på 50% av hva staten/kommunene håver inn? Da vil en jo enda bedre sikre barns fremtid? Eller kan det derimot føre til dårligere fremtid for barn?

En annen ting: Du virker veldig trygg på at strømstøtten er på perfekt nivå? Føler du ikke at innslagspunktet burde vært senket med f.eks. 30 øre? Og gjelde ALLE strømkunder, også om en er på hytta eller i bedriften. Eller vil du kanskje heve innslagspunktet til 3 kroner, for å fjærne mer ekkelt næringsliv, og ta rotta på kapitalistene en gang for alltid og alle?

Føler du at vi trenger strøm som den nye bilavgiften? Før håvet staten penger inn på bensinavgifter og bilavgifter. Når elbiler kommer inn så føler de at de må ta inn pengene på andre måter, selv om som nevnt vi gikk 1000 milliarder i pluss i 2022 alene?
Tesla Model Y                         2021-

Electric cars in Norway

Sitat:+1: Så må man gjerne mene at strømmen skulle vært billig fordi vi lager den selv (kutt kablene), at bensinen skulle vært billig fordi vi lager den selv (kutt gassrørene) og at laksen skal være billig fordi vi lager den selv (kutt trailer/fly-transporten). 
Det siste vil nok eierne av laksen mene noe om, på samme måte som eierne av strøm og olje (det offentlige ved deg/meg og de politikere vi velger) mener noe om prisene på strøm og olje.
Jeg takker for meg i denne debatten for denne gang, med ønske om godt valg høsten 2025  :) 
Ole... ja godt valg i 25 til deg også.

Er uenig med deg i noe av dette. Strøm er en nødvendighet så den burde være nesten gratis for oss i Norge. Laks derimot? Not so mu....

RJK

#9074
Sitat fra: Olemann på torsdag 07. mars 2024, klokken 12:29En krone er en krone, enten den er "tjent" på salg av strøm, olje, skatt, fisk, bompenger, mva eller annet (lite unntak for oljekroner ettersom de er underlagt bruksrestriksjoner).
Og det er som kjent ingen mangel på politiske meninger om hvordan kronene kan brukes.  Dette er nesten pr. def. politikk.
Ja, det er politikernes jobb å forvalte våre felles ressurser best mulig. Og best er som de fleste erkjenner avhengig av fargen på partiet.

Selvsagt kunne vi alle hatt gratis strøm, Norge har råd til det, men komplett dustepolitikk ville det vært. Bare å senke kravet til hvor lenge oljefondet skal vare, og si; sorry barnebarn, vi tar dette fondet selv, vi.  Mulig, men ikke særlig klokt, og så vidt jeg vet ikke aktuell politikk for noen partier enda.

Med politisk valgt og markedspriset strøm, og mindre strømstøtte enn netto inntjening for det offentlige kan man gjerne si at dette er en ny skatt, men det er ikke verre enn annen politisk styring.  Og kanskje til og med riktig.

Så må man gjerne mene at strømmen skulle vært billig fordi vi lager den selv (kutt kablene), at bensinen skulle vært billig fordi vi lager den selv (kutt gassrørene) og at laksen skal være billig fordi vi lager den selv (kutt trailer/fly-transporten).
 
Det siste vil nok eierne av laksen mene noe om, på samme måte som eierne av strøm og olje (det offentlige ved deg/meg og de politikere vi velger) mener noe om prisene på strøm og olje.
Jeg takker for meg i denne debatten for denne gang, med ønske om godt valg høsten 2025  :)

For det første, det har alltid vært et "ramaskrik" på høye bensinpriser i Norge. At du ikke har fått det med deg, tyder på at du har skyggelapper for det som ikke passer ditt narrativ, eller ikke fanger din interesse. Men man skal vel ikke ha aviser/nettaviser og nyhet-sendinger på TV som en informasjonskanal om man ikke har fått dette med seg.

Forøvrig, som @Ketil Jacobsen så riktig sier, strøm står i en særstilling. Det er en nødvedighetsvare som vi har gjort oss langt mer avhengig av enn mye av resten av verden. Oljefyring er vel forbudt nå, vedfyring er det høyt uttrykt ønske om å fjerne ihvertfall i byer og boligstrøk.

Da fordrer det at Staten og det offentlige i form av eierskapet av våre vann og elve-ressurser og energi-produksjon viser seg en smule edruelig her. Når vi og vet at energi, og spesielt ren og billig energi har vært et svært viktig poeng for å bedrive mye av det vi har drevet med, så er det svært viktig at vi sørger for at dette forblir rimelig innsatsfaktor for vårt næringsliv, da dette har stor betydning for Norge og alle som bor og jobber her.

Ikke bare for bedriftenes inntjening heller, men for å støtte oppunder bosettingsmønsteret vi har, ved å gi både energi og arbeidsplasser for landets innbyggere. Det er viktigere at vi forvalter forbruket i Norge, for å kunne ha et levende Norge i bygd og by, også etter at olje-alderen tar slutt.

Oljen, fisken og en god del råstoff og lett behandlede produkter (metaller), er det ikke bare greit, men ønskelig at vi forvalter fornuftigmog bærekraftig, og da selger av overskuddet vi rett og slett ikke klarer eller ønsker å forbruke selv, går til salg ut av landet.

Dog, er det en diskusjon om våre muligheter til å bearbeide råstoffene og halvfabrikata mer i Norge, med bruk av ren og billig energi, for å øke verdien av råvarene vi nå shipper eller pumper rett over til kontinentet.

Det er ren idioti at vi skal ha Europeiske priser på strøm, eller endog høyeste pris, og så sende arbeidsplasser og potensiell fortjeneste ut av landet, på noe som Staten ser at de tjener raske penger på.

Vi burde i større grad sørge for at vi foredler mer i Norge, gjerne nær der råstoffene fanges (sparer transportkostnader og forurensningen det fører til), men heller sender mer bearbeidede varer ut. Det gir jobber og derved levebrød i Norge og et mer levende samfunn, og mer skatteinntekter til Staten og kommunene.

Selvsagt må vi selge noe råstoff og. Vi kan ikke produsere alt som resten av Europa ønsker. Men vi må jobbe for at en langt større andel av bearbeidingen skjer i Norge.
Hyundai Kona Dark knight metallic med soltak - Kø# 2500, bil utlevert mars -19
Bosted Oslo

© 2024, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA