meny

Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.

Vis innleggmeny

Meldinger - bcx238h

#31
Sitat fra: Zuikkis på mandag 06. november 2023, klokken 20:38That kind of fault could hide quite a while in a car, until that exact cell would need balancing...

I guess that's exactly what hit me some months ago.

I described it in my thread here. There are pictures of the transistors a little bit further down in the post.
#32
Nice! I've already read the code on GitHub. Looks good!

On the RLEC you have connect + to black and - to yellow right?
And green and red are CAN H and CAN L?

I used PCAN adapter and CHAS like described in an old pdf-file.

I read and followed the procedures of Victor Tikhonov.
He worked a lot with the RLECs but he decided to withdraw the most part of his knowledge and experiences from his webpage after some unpleasant reactions of people who tried to "copy and past" his work and they actually hadn't the right skills to succeed.

Attachment: from Victor
#33
Sitat fra: Marsto på fredag 27. oktober 2023, klokken 08:05Helt topp. Fant bildene dine også på side 9 i din post. Linker til din post her for den har enormt med mye nyttig info og bilder av alt.  https://elbilforum.no/index.php?topic=63716.0

Ellers,hjertelig takk for all nyttig info fra Hammerfest ThinkThank. ;)  :+1:
 

Bare hyggelig! Det ser ut som at det er ganske stive priser for de der... :o
#34
Sitat fra: Marsto på fredag 27. oktober 2023, klokken 07:32Har du vært borti eller hørt om at smeltesikringene har røket noen gang?
Det har jeg faktisk hørt om før og at noen har gått fra 175A til 200A sikringer.
#36
Det er smeltesikringer i batterikassa som kan skiftes. Skal finne bilder etter min overhaling i sommer.
#37
Der blir sikkert skikkelig bra!
Du sveiser sikkert både oppe og nede.
Det er noen meter... ;)
#38
Hello guys!

I have done few small changes in the programcode.
I wrote a lot of comments and changed some variablenames to be more consistent.
The batterypage is displaying the three SoC values, now.

If somebody want to take a look, I uploaded the zip-file. Just change the extension from .txt to .zip as usual.

Aside from that I uploaded a pdf-file. It's a scan of the original Nicometer with some extra informations and a lot of comments/explanations.

Perhaps some of you always wanted to know more about the program structure and so on.

The autorun.bas in the zip-file can be opened with the normal texteditor, too.
There are a lot of comments/explanations, too.

Remember that I use a joystick with x- and y-axis and button to move around. The program is a little bit different.

ZEBRA-battery-drivers have to change the variable "_is_enerdel" to 0. Because of debugging, I change it manually.

I have to logg more telegrams with Savvy-CAN. I want to get more informations from the 16 battery modules. Since my battery is working fine, now, I can concentrate me more on the "Nicometer".  :laugh:

Just two pictures of the Nicometer as it's now...no big differences! *Debug mode with random values*



#39
Sitat fra: twirk på søndag 20. august 2023, klokken 18:58I have a yellow 2010 Think with zebra battery. Would I be able to use this setup to diagnose my battery charging problems?

Work in progress...but I'm definitely working with diagnostic functions.  ;)
#40
Sitat fra: worry på tirsdag 17. oktober 2023, klokken 12:41Når det gjelder Enerdel og batterikonseptet, så er jeg veldig enig med deg. Ulempen med den løsningen sier seg litt selv; den er veldig dyr og arbeidskrevende. Ørten skruer og muttere.

Når man ser på de lithium-celler som brukes av forskjellige batteri-/bilprodusenter, så synes jeg at det er merkelig at de går fortsatt for runde celler slike som 18650, 2170, 4680, 4695 osv.
Plassering av runde celler betyr alltid plasstap mellom dem.





Det er jo grunnen hvorfor man har gått bort fra runde kobberledere i viklingene i statoren til en elektromotor. Selv Tesla har jo gått over til såkalte "hairpin" motorer, der statoren er fylt med hårnållignende kobberbøyler som ligger tett innpå hverandre. Dermed har du ingen luft mellom dem og kobberets fyllingsgrad ble økt med opptil 30%. Mer kobber, mer strøm, sterkere magnetfelt!



Selv cellene i ZEBRA-batteriet er firkantet. Og Lithium celler i EnerDel batteriet er store, flate og firkantet.
Dermed taper man ikke plass pga. innelukket luft.





I vanlige blybatterier består cellene også av blyplater, tynne eller tykke avhengig av formålet. Men overflaten er jo det viktigste for å gi elektronene plass til å gå i aksjon.



I de nyere, runde Lithium-celler har produsentene klart å ha anoden og katoden viklet opp og å ha hele overflaten til katoden og anoden tilgjengelig ved å føre ut faner i toppen og bunnen som så legges sammen. Ganske stilig løsning, men fortsatt rund...ikke firkantet. Vet ikke hvorfor?!





Det brukes jo ikke en gang mellomrommet som kanal til kjøling/oppvarming.

Ja vel...ja vel...hvem vet... ;)
Jeg er fornøyd med Enerdel sin løsning!  :D
#41
Sitat fra: worry på tirsdag 17. oktober 2023, klokken 12:41Ser at du løftet batteriboksene med plastlokkene på plass. Da er jo min bekymring for kortslutning ikke noe å bry seg om. Selv har jeg løftet uten lokkene. Det var veldig kjekt å kunne løfte med en hånd, for det er flere steder at ledninger ligger i veien og kan huke seg fast eller klemmes.

De aluminiumsvinkler var sannelig en velsignelse!  :)

På innsida har jeg brukt en sveisetrådsløyfe gjennom de ytterste hullene i vinkelen. Den var tryggere i mine øyne enn å bare ha sveisetråden gjennom de "nøkkelhullene" i modulkassa.

På yttersida brukte jeg bare fingrene mine under vinkelen for å løfte. Det fungerte kjempebra.
Jeg kom aldri i nærheten av spenningsførende punkter. Men hadde uansett hansker og øyevern på.  8)  ;)
#42
Sitat fra: worry på tirsdag 17. oktober 2023, klokken 12:41Jeg har ikke fått med meg den regelen du viser til. Det vil være positivt for oss som liker å fikle selv.  :+1:

Det et nytt EU-direktiv som man kan lese om her på engelsk.

Her også en annen side som viser i en tabell, hvilke forpliktelser produsenter vil ha etter 2025, 2026... (siden kan oversettes med hjelp av Google translate eller noe lignende)

Produsenter av elektroniske duppedingser kan vel unngå utskiftbarhet av oppladbare batterier, hvis den elektroniske enheten er klassifisert som vann- og støvtett (IP68...). Det er jeg spent på!

Traksjonsbatterier som i elbiler vil få eget sertifikat med QR-kode på selve batterikassa en plass for å få all nødvendig informasjon om batteriets oppbygging/kjemi og lignende. Mot slutten av tiåret skal det vel også være forbudt å bruke visse sjeldne materialer i batteriet. Batteriet skal være enklere å resirkulere - helst 100% naturligvis.

Det blir spennende å se!
#43
Jeg synes at Think/Enerdel/Ford har gjort "alt" riktig når det gjelder lithium batteriet.

Når jeg tenker på at batteriene skal være enklere å skifte i både elektroniske duppedingser og elbiler f.o.m. 2025, så finnes det vel ikke en bedre batteripakke en den som sitter i Think utgaven med lithium batteriet.

Batteripakken til de fleste andre elbiler er limt, sveist, støpt osv. Det er jo håpløst! Har sett nok videoer på Youtube som viser demontering av slike pakker. Et mareritt! Våre biler må jo kunne rulle i "all evighet", siden man kan lese ut verdien til hver celle og man kan skifte defekte når som helst.  :) 
#44
Sitat fra: worry på mandag 16. oktober 2023, klokken 06:57Og så er jo Think'en spesiell, på flere områder. Tror de fleste av oss har gitt den lille moroklumpen et navn. Hva kommer Paulchen fra? :-)

Familien til kona mi hadde en gammel venn som kjørte rundt med en liten rød Fiat i sin tid. Han het Paul. Jeg ble også kjent med ham en liten stund før han døde. Han var en artig type og det så morsomt ut å se han i den lille blikkboksen. Så derfor valgte jeg hans navn med den ekstra stavelsen som på tysk står for en liten, søt versjon av det opprinnelige navnet - Paul+chen.  :D
#45
Home sweet home!
Hjem kjære hjem!

 :)



Ryddet bilen innvendig i dag.
Nå kan jeg fortsette med de andre prosjekter igjen...
© 2025, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA