Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 510 kroner per år. elbil.no/medlemskap

Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.


Meldinger - 02jan

Sider: 1 [2] 3 4 ... 63
16
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
« på: Torsdag 16. Desember 2021, klokken 20:50 »
Mulig jeg er litt sytete/gjerrig/fattig/smålig  siden jeg i det hele tatt bryr meg om noe så kjedelig som strømpriser - vi snakker jo bare om en krone eller to i forskjell!

Ikke er jeg jurist, men hadde en fornemmelse at ta Ågerpris for en vare ikke er lovlig ? 

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1993-06-11-66


17
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
« på: Tirsdag 14. Desember 2021, klokken 18:36 »
Da kan jo du begynne med å dokumentere at innbygger i Sverige bruker halvparten men strøm/energi pr hode enn Norsk.
Tall jeg fant his SSB tyder på at vi forbruker ca 10% mer energi pr hode en Sverige.

Noe av forklaringen kunne da være at det bor større andel av befolkningen kaldere klimatisk område.

18
Elbilen i Samfunnet / Sv: Støtteordning for mer forbruk ved kraftmangel
« på: ſøndag 12. Desember 2021, klokken 18:16 »
Enig med Stefse her over, men når jeg får med meg diskusjonene rundt borettslag vs støtteordningen, så er det noe interessant følgende :

* all presentasjon i media lister opp årsforbruk enebolig vs leilighet , som da viser at leilighet er vesentlig mer miljøvennlig pga laver forbruk strøm. Vi med eldre eneboliger har fått stempel som klimaversting, bare å rive ned eller bygge nytt.

Men så viser det seg at en del av strømforbruket til en leilighet går på «felles», spørsmålet er disse tallene med i feks NVE sine beregningsmodeller ?

Er det slik at f.eks strøm til varmtvann, kjeller/garasjelokaler, elbillading går på felles ?
Hvordan er nettleie beregnet her ?


Ikke rart mange har sittet stille i båten ang nye nettleie beregningen fra 2022.

* fått meg et nytt sparetips , skiller ut varme i kjeller, varmtvann, vaskemaskin , elbillading fra «huset» og drar igang vedfyring , så er vi nok på snitt eu årssnitt her også.

19
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
« på: Lørdag 11. Desember 2021, klokken 19:28 »
Rimelig misforstått hvis noen tror at man går glipp av en gevinst eller synes det er uretferdig med litt støtte til en med spotprisavtale ikke må ut med trippel strømregning med 3 kr kwt ( eksempel) gjennom vintermåned.

For min del ville det dreier det seg om ca 15000 + ekstraavgift nettleie 2022 isteden for normale 5-6000 (des/jan/feb).

Her er det snakk om å la familier skal kunne unne seg 19/20 grader i stua i vinter uten å komme i økonomiske vansker. Ikke alle bor i moderne boliger, relativt mildt klima eller har har ekstra kroner å avse hver mnd.

——————
Nei mitt hus er lite men funksjonelt og godt isolert - forbruker normalt ca 700kwt pr mnd sommer og 2000 pr.mnd med +5 ned mot -2.  gammelt trehus er bygget med lokal tømmer og vil kunne stå nye 100 år med ukomplisert vedlikehold.

20
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
« på: Fredag 10. Desember 2021, klokken 12:24 »
Jeg mener disse nye modellene for prising og avgift slår mindre heldig ut for hvor i landet vi bor, det er åpenbart at belastningen kommer der hvor folk bor i kaldere klimasoner og eldre boliger.
Hadde jeg bodd i mildere klimasone , kunne jeg spart meg for kostbare enøk investeringer, som allerede er utført og det som vil komme.

Hvorfor betaler jeg samme pris for vannet i springen , som de som bor nærmere vannverket? Jeg burde betalt mer.

Rart det skal være så stor forskjell økonomisk for å kunne ha 20 grader i stua avhengig i hvor i landet man bor.

21
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
« på: Torsdag 09. Desember 2021, klokken 21:06 »
Ja vi får håpe nettleie virkelig går til ledningsnettet i Norge , i mitt boligfelt er det også spent opp ledninger i på kryss og tvers. Mine ledninger fra 1953 henger og slenger over naboeiendom foran deres stuevindu.

Det står i media tips på hvordan senke strømforbruket, jeg kan supplere med eget tip :

Senket utetemperaturen pr døgn fra -15 til -8 , resulterte i 25% reduksjon.

* ang påstand at eu husstand forbruker vesentlig mindre energi , vil jeg be om å få se tall på tilsvarende enebolig type 200km2 og med sammenlignbar utetemperatur. 


22
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
« på: Onsdag 08. Desember 2021, klokken 10:21 »
At strømprisene skal opp på europanivå, uten at innbygger skal ha noe mening rundt dette, er det meningsløst av meg å vise til en nettside hvor det er mulig å se på statistikk på priser fordelt på land.

https://no.globalpetrolprices.com/electricity_prices/

Slik jeg forstår det som i flere år er varslet , så er det land som Danmark og Tyskland som vil vise prisnivå.


* hvis jeg ser på Naturgass prisene , er disse historisk vesentlig laver pr.kw , må innrømme at jeg har misforstått/er idiot ,som trodde det var strøm som skulle varme opp bolig.


23
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
« på: Tirsdag 07. Desember 2021, klokken 16:31 »
Mens jeg sparer opp noen milioner kapital til å totalt bygge om huset bore etter bergvarme og komplett solcelle&powerbank - driftsanlegg + egen vindturbin , får jeg i mellomtiden (noen 10 år) nøye meg med å fyre med ved og koks.
Sender fruen ut til bålplass i nærområdet for matlaging, klesvasken levere jeg på renseri.
Kan ta dieselbilen istede for å ta toget (generelt bruk av tog,trikk, elbusser og tbane bør kunne kuttes ned på).
Elbilen kan jeg bruke på sommeren med egenprodusert solfangerstrøm.

Tipper jeg da vil komme ned på ønsket årsforbruk av «strøm» fornen husholdning.

24
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
« på: Lørdag 04. Desember 2021, klokken 14:16 »
Jo man kan snakke rosenrødt om å binde seg til fastavtale eller bli hobby-strømbørs spekulant.
jeg trodde ærlig talt at noe av samfunnskontrakten med å være innbygger og jobbe&skatte i Norge var trygghet til de tjenester alle er avhengige av for overlevelse.

Mulig det er meg og disse damene her som er litt gammeldagse og ikke forstår hvordan egne  økonomiske rammer skal stå opp mot spekulativ markedsmekanisme anno 2022.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/bGj25d/lite-lys-og-lite-varme

* jeg har mulighet til å betale strøm også med de priser børsen bestemmer den skal være i 2022, men synes det er på sin plass å si fra med det som nå skjer og vil skje fremover. Det vil konme flere kalde vintere -også på kontinentet og alle vet at mye skal elektrifiseres - fortrinnsvis med fornybar energi.

25
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
« på: Lørdag 04. Desember 2021, klokken 09:38 »
Mulig det kan kjøpes strøm ink alle avgifter til 1 kr. ( minus den nye trappe sats nettavgift). 

Jeg ser også at media /NVE snakker om snitt forbruk over et år, som eksemplet mitt over bruker jeg 80% av totale årsforbruk til oppvarming i vintermånedene.

har ikke jacussi, badstue, varmekabel ute etc, kun for å klare å holde 20 grader i oppholdsrom på en nøktern flate.

Vi kan også få til at over et år kan strmmen  koste 1 kr pr. Kw/t ved at man kjøper overskudd strøm sommer til noen få øre mens vinterhalvåret ligger prisen på over 2.
Å se på snittpris og forbruk over et år gir ikke meg noe svar på om jeg får strømregning på 4000kr eller 8000 kr. Pr mnd.

Når man snakker om at vi må belage oss på samme strøpris som nede på kontinentet, så er min erfaring siste ti år at strøm pris har ligget på 2 - 3,50 Nok , godt mulig det har vært perioder der med lavere pris.

Systemet som er satt igang kommer til å gjøre det utfordrende for mange næringer i Norge som er avhengig av den populære handelsvaren «strøm». Svaret kan være å flytte til mildere klima.

26
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
« på: Fredag 03. Desember 2021, klokken 20:30 »
Ja det er mye , men jeg bor på 250moh, og andre temperaturer ned mot lavere.
Kjøpte pgså stor varmepumpe i 2011 (mistbish kirigame 6.6kw) , den holdt 8 sesonger, gikk stort sett for fult her. Lå gjærne flatt på 2.5kw/t med panel nå har foruket denne høst vært noe lavere en samtlige siste 3 år.

Har kjørt enøk her, fore ut maks, glava i vegg + loft + xps i kjellergulv og vegg alle vindu skiftet ut 3 lags. Har hatt strømregninger på 4000-6000 pr vintermåned før , så dobling eller trippling  som jeg hører det snakke om at vi mår rege med fremover, gjør at jeg må tenke nytt.

Prøvde meg på å senke temp , men ble bråk i heimen med 15 grader inne , når det er -15 ute, samt vasking av klær om natta skaper også litt dårlig stemning med tanke på bekymring i forhold til brannfare mens man sover.

27
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
« på: Fredag 03. Desember 2021, klokken 19:08 »
Normalt 4000-5000 vinter mnd, rundt 6000 kald jan/feb. 
Sommer 1000 kw/t pr mnd.

Dvs 100-120 pr døgn mild vinter døgn 0- minus 5, mens kaldere dager rundt 150 opp mot 200. Men sommer snitt 30kw/t pr døgn. Dvs mye går med til å ha varme i huset.

Vanlig hus fra 50 tallet isolert etter hva som er max forsvarlig, må rive huset og bygge nytt hvis det skal ha moderne standard. Vi har ikke mer en 20-max 22 grader i stue/oppholdsrom.

Har ikke sjekket prisen nøye nå, men hvis den skal legge seg på rundt 3 kr ink avgifter + ekstra nettleieavgift fra 2022.


28
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
« på: Fredag 03. Desember 2021, klokken 15:28 »
Med nettleie på 2500 (etter 2022 beregningmodell) pr mnd og strømregning på 12-15000 pr. vintermåned , må jeg nok vurdere å flytte fra kalde innlandsområde og ned til kystnære by område.

Med varslet høyere prise og forbud mot vedfyring, så blir det vanskelig å holde 19 grader i huset uten å bruke strøm.

Vannkraften er bygget ut av generasjonene før oss og nedbetalt, at vi nå setter oss i en situasjon hvor vi blir avhengig av å kjøpe kullkraft/vindkraft pga magasinene er tømt.
Er vi sikker på at det vil være nok energi tilgjengelig fra eu land den vinteren det virkelig blir kaldt.
Har sett hvordan de sliter i «vinterstorm» med få minusgrader og snø opp til ankelen.

Uansett med den kursen energimyndighetene nå har staket ut ser jeg store omlegginger i måten mange av oss skal leve livene sine.29
ID.4 / Sv: Forvarming av batterier før ladestopp
« på: Onsdag 24. November 2021, klokken 21:32 »
Nei i3 hadde kun oppvarming av batteri ved å være tilkoblet stikkontakt ved parkering.

Jeg tok det for gitt all alle nye elbiler hadde mulighet for oppvarming av batteri under kjøring , helst med en visning av batteritemp og knapp for selvalgt av eller på med batterivarne.

Nå må vi slutte stå med nisselua i hånda, jeg ser ikke frem til å bruke elbil nok en vi ter med turer ned fra fjellet/skiturer med frossene batterier. Forstår godt at de fra fosilbiler ikke forstår et kvekk av problemstillingen her.

Men forstår ikke hvorfor elbil bilister helst ikke vil se temperatur og heller vil juletrebelysning i grill og mener at bilen kan bestemme selv om varme skal av eller på - som forutsetter at jeg skal fikle med navigasjon og velge ladestasjoener.

Ser at bilen jeg har bestilt ikke har mulighet til å varme batteri - trenger ikke 4x4 bil på sommerbil…

30
Elbiler i media / Sv: Årets beste bilkjøp 2021 ifølge Motor.no
« på: Tirsdag 23. November 2021, klokken 20:24 »
Tror det er kun nr4 på listen som er utlevert i Norge.

Sider: 1 [2] 3 4 ... 63