Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 535 kroner per år. elbil.no/medlemskap
Hovedmeny
meny

Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.

Vis innleggmeny

Meldinger - geear

#1
Kan også være lurt å informere sin brukere om at en bør trykke på bilen og "innspilling" eller et kort trykk på hornet ved en ulykke, da lagres det opptak.
#2
Som du egentlig er inne på så består normalt en tredjepartsverifikasjon av å verifisere dokumentasjon fra produsent opp mot spotsjekk av produktet, ikke en reverse/re-engineering av produktet. Ofte er det et kundekrav som trigger spesifikk testing/dokumentasjon iht. en bransjenorm eller lignende, i mangel på spesifikke krav i lovverkene.

Sjekker du tilsyn i oljebransjen (Ptil/Sjøfart), som er innom de fleste fagfelt, så vil du se ganske hyppige avvik fra regelverk og samsvar med egenvalgte normer, selv maaange år etter bygging og idriftsettelse, på tross av byggeoppfølging fra for eksempel DNV. Det er omtrent umulig å dekke alt. Nå er ikke Easee verken i nærheten av mange titalls tusen tonn, hundretusenvis av komponenter eller i nærheten av like komplisert, men poenget var at det hviler ekstremt mye ansvar på produsent og eier/bruker i de fleste bransjer.
#3
Det var ikke ment som et stikk, det var av nysgjerrighet siden han heter "Ingeniøren" og har gjentatt det flere ganger. Vil tro han finner det samme igjen i sitt fagfelt også. Er man for eksempel byggingeniør så er det egentlig ganske likt. Dimensjonering foregår av fagdisiplin på bakgrunn av data fra produsent, enten det er styrken i betongen, stålkvaliteten eller limtredragere, kommunen sitter ikke og dobbelsjekker regnestykker og dokumentasjon fra produsent med mindre det foreligger konkrete feil eller mistanker om feil (tilsyn), samme gjelder for de fleste sjangere om man er maskiningeniør og driver mekanisk design, maritimt, og så videre. Vil vel heller si det er unntakene der fag og produsenter ikke stoles på og testes av tredjepart. Regelverkene i de fleste land er bygget opp til at det er opp til eier/bruker/produsent å sørge for at "ingen skader på mennesker eller miljø skal forekomme". Ekstremt runde, men samtidig krevende.
#4
Forus er åpen nå ja, ligger i appen. Kartet på nettsidene er vel mer en markedsting, planlegging gjør man jo i app/navi på bil.. og der er den.
#5
Hvis det ikke har vært nevnt så er nå Tesla supercharger Forus åpnet med 12 x 250 kW ved Tvedtsenteret på Forus (mellom Sandnes og Stavanger), og den er åpen for alle merker.  :+1:
#6
Sitat fra: Ingeniøren på I går kl. 18:56En ting jeg lurer på er TUV's rolle i denne saken. TUV er et kontrollorgang og test institutt ala Nemko og burde fanget opp at Easee's løsninger ikke var i samsvar med standarden. Dog, slik jeg oppfatter el-bransjen er det ikke noe krav til at Easee skal høre på TUV, men kan erklære samsvar etter eget hode.

Fortsatt forundret hvordan denne bransjen fungere  :) 
Du er stadig så sjokkert over hvordan dette er lagt opp, men for ørtende gang så er der jo slik omtrent alle bransjer er lagt opp. Hva slags fagfelt er du ingeniør innen?
#7
Fin artikkel, men feil tabell under lading, der ligger det inne forbruksdata på Model X (samme som lenger oppe) i stedet for ladedata. Hadde vært kjekt å få sett den som egentlig skulle vært der. ;)
#8
Ville det ikke bare vært et spørsmål om tid før ladenettverkene for "alle andre" ble tilstrekkelige, og Tesla hadde mistet sjansen til å hive seg med i ladekappløpet også? Jeg føler egentlig at de åpnet opp på et veldig riktig tidspunkt, og salget har jo overhodet ikke stupt etterpå, kanskje bare flere har fått øynene opp for Tesla?
#9
Sitat fra: Ingeniøren på torsdag 30. mars 2023, klokken 11:45
Sitat fra: dundun på torsdag 30. mars 2023, klokken 10:29
Sitat fra: jlan på onsdag 29. mars 2023, klokken 12:42Det kommer av at EU forlengst har fjernet kravet om kontroll og godkjenning av alle elektriske produkter. Det blir heller ikke gjort kontroll av dokumentasjonen. Det er nå basert på en egenerklæring fra produsenten. Som da enten kan referere til relevante standarder, eller dokumentere at de har like god sikkerhet som standarden. Men så kan det altså bli kontroller. Det litt som å kjøre bil. Det er opp til hver enkelt å ha riktige dekk.

https://www.nemko.com/no/m%C3%A5-elektriske-produkter-ha-nemko-godkjenning-for-%C3%A5-kunne-selges-i-norge

Dette irriterer meg grenseløst. Easee har åpenbart tatt en sjanse (bevisst eller ubevisst), og så sutrer de nå r de blir tatt i det.

Å ha dokumentasjonen i orden når man lager denne typen produkter er så grunnleggende at det hele blir en vits. Å faktisk følge standardene man sier man støtter også.

Hele saken minner litt om bandet som ønska seg en stor skål med M&Ms backstage, der de brune var fjerna. De dreit i M&Ms, men "om ikke arrangøren får med seg dette kravet, hvordan vet vi at de har lest delen om sikkerhet?".
Min erfaring fra slikt arbeide er at dokumentasjon mm er det som står nederst på lista om ikke noen sparker de i leggen i starten og innimellom. Her har norske myndigheter seg selv å takke som har sluppet dette helt fritt. De vet nok det samme som jeg erfarte. Synd egentlig at det bare slår tilbake på produsenten.
Det er tilnærmet umulig, eller iallfall enormt krevende, å skulle ha kontroll på alle produkter som kan innvirke på helse, miljø og sikkerhet. Og så har myndigheter tilsynsansvar som foregår etter tips, og tilsynsplaner på spotsjekkprinsippet. Ansvaret for produktet ligger på produsent og eier/bruker i nesten alle bransjer og produktgrupper. Hvis ikke tror jeg all utvikling hadde stoppet opp.

I Easee sitt tilfelle har ledelsen sviktet fundamentalt, og hadde det ikke vært for at de eier de fleste aksjene selv hadde de nok blitt tvunget til å gå av. Jeg hadde vært pissesur om jeg var aksjonær helt på utsiden.
#10
Tesla SW og AP / Sv: Løsning for sensorløse biler kommer
torsdag 30. mars 2023, klokken 09:33
Skal ikke se bort fra PR-verdien i det. Musk har tross alt vist seg å være et markedsføringsgeni.
#11
Kjøpe elbil? / Sv: Fwd vs Rwd på vinterføre
torsdag 30. mars 2023, klokken 09:22
Generelt er lav vekt positivt for fremkommeligheten, og så tror jeg at dersom man har litt proaktiv kjørestil så kan man komme lengst med bakhjulsdrift, er man passiv sjåfør så vil fremhjulstrekk føles tryggest og være "best".

Synd at ikke det har blitt vanlig med en motor per hjul, eller en løsning for diffbrems på elbiler med kun en motor per aksling. Bakhjulsdrift med diffbrems gir meget bra fremkommelighet.

Sitat fra: egleh på søndag 26. mars 2023, klokken 20:48De fleste elbiler har batteripakken fra midten av bilen og bakover, så i utgangspunktet litt mer vekt
bak.
Du sier de fleste elbiler er baktunge. Kan du komme med eksempler? Vil vel påstå at de fleste elbiler har batteripakken mellom akslingene, ikke fra midten og bak.
#12
Det der er litt tosidig. I teorien så kan det være tatt opp lån på en heftelsesfri bil rett før man kjøper den, uten at det viser i Brreg enda. En bil som allerede har heftelse vil sjelden ha mulighet for enda en heftelse. Kontakter man da finansieringsinstitusjonen og får bekreftet utestående og betaler direkte, så er det relativt trygt. Har gjort det mange ganger.
#13
Model Y / Sv: Parkeringsbrems
onsdag 29. mars 2023, klokken 21:08
Parkbrems er kun på én aksling på de aller aller fleste biler, også Tesla. Med fossilbil med firehjulstrekk eller fremhjulstrekk, gir i P og håndbrems bak så vil man stå tryggere, men på elbiler freewheeeler elmotorene når de er av.

Ved å holde inne knappen på spaken i en Tesla kan du sette parkbrems i fart, som nødbrems, men den gjør det samme selv når du setter den i P.
#14
Model 3 / Sv: Feil på kamera vinkel eller ikke?
onsdag 29. mars 2023, klokken 20:57
Sitter braketten som den skal? Betyr det noe for deg? Du ser siden av bilen? AP kalibrerer seg selv.
#15
Bestilling og levering / Sv: Pris for bil hos Tesla
onsdag 29. mars 2023, klokken 11:33
Sitat fra: Model3B på onsdag 29. mars 2023, klokken 09:30Hei. Hva må jeg regne med er sluttprisen? Når jeg bestiller en ny bil og når jeg kjøper en ny bil fra lager? Er jo greit å vite når jeg skal finansiere den. I tillegg, hvordan kan jeg vite hva eksakt pris på min innbytte Tesla er? Får jeg ikke vite det før jeg står i forretningen? Kan jeg bytte inn bilen før jeg bestiller en ny, da vet jeg ihvertfall hva jeg får for den? Hvordan har dere gjort det, som har byttet inn en Tesla mot en ny TMY ?
Prisene står svart på hvitt på nettsidene når du er inne på en bil du har lyst på. Enten det er konfigurering av en helt ny eller en lagerbil, brukt eller ny. Detaljene får du om du trykket "inn" på prisen. Final invoice for betaling får du noen dager før bilen er klar for utlevering, men den skal samsvare med prisen under bestillingen, med mindre prisene går ned i mellomtiden, da følger eksisterende bestillinger normalt ned (men ikke opp).

Når du bestiller/har bestilt kan du velge innbytte som finansieringsmetode. Da tar du bilder av bilen din fra gitte vinkler, fyller inn litt data, og så går det en dag eller tre før du får pris, så kan du velge å akseptere eller avslå og eventuelt velge andre finansieringsmetoder.
© 2023, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA