Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 565 kroner per år. elbil.no/medlemskap

Finnes det noen gode sammenlingnings tester av hjulstørrelser?

Startet av edyrli, torsdag 11. april 2024, klokken 10:20

« forrige - neste »

edyrli

At store hjul går utover rekkevidden er jo en etablert sannhet. Jeg har sett noen estimater på hvor mye men problemet med disse er det som regel er estimater eller så har man sammenliknet med forskjellige dekk eller at man synes bilen går lenger etter man la om til vinterhjul.
Min helt subjektive oppfatning er at på min bil er forskjellen mellom 20 toms vinter og 22 toms sommer minimal. Men det har nok med at myke vinterdekk med grovt mønster ruller tyngre enn effektive sommerdekk.

Noen som har funnet noen gode sammeliknings tester der man har kjørt samme bilen eller to like biler på samme dekk over en lengre strekning men med forskjellig hjulstørrelse? F.eks. 18 vs 20 tommer eller liknende.

Det skulle vært interessant å sett hvor stor forskjellen er i praksis under like forhold.
2021 BYD Tang
2020 SEAT Mii Electric
2017 Zoe Z.E. 40 Bose
2020 SEAT Mii Electric Frii
2013 Peugeot iOn
2009 Reva i

Orbit

Dette er ikke en faktisk test, men Audi har en (tysk) rekkeviddekalkulator hvor du bl.a. kan spesifisere hjuldimensjon og sommer-/vinterdekk, veitype, temperatur etc. Den ser ut til å treffe bra med egne erfaringer. Det er også forskjeller mellom rullemotstand på dekk og vekt på felger, selv i samme dimensjon.
2016 BMW i3 94Ah
2019 Audi e-tron 55

ToWalkOrDrive

#2
Tesla Model Y har blitt WLTP-testet med 19" og 20". Der vil 19" gå 6% lenger enn 20". Tror kanskje det kommer litt an på asfaltkvalitet hvor mye du sparer. Tror og det kommer an på hvor lett-trillende bilen er i utgangspunktet. En Model Y triller veldig langt per kWh, og da vil alle "hindringer", som mindre profil på dekk, føre til høyere prosentvis økning av forbruk enn en bil som har høyere forbruk i utgangspunktet per kWh.

Det kan for øvrig være at dine 20" vinterhjul har såpass mye spor at forbruket ville vært en del større med samme dekk i 22" enn dine 22" sommerdekk. Noen vinterhjul bruker mer strøm enn sommerhjul i samme størrelse.
Tesla Model Y                         2021-

© 2024, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA