Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 565 kroner per år. elbil.no/medlemskap

Solceller på enebolig med utleiedel

Startet av kje, fredag 03. februar 2023, klokken 17:19

« forrige - neste »

kje

Vi har enebolig med utleiedel. Utleiedelen har ikke eget strøm abonnement men vi har en undermåler som leses av hver mnd.

Vi ønsker solcellepaneler men vil ikke subsidiere utleiedelen med dette. Hva må da gjøres?

TB

Strømmen som solselle leverer vil bli levert på innsiden av nettselskapet sin måler, men på utsiden av undermåler.
Dvs måler for leietaker vil telle som før. 
KONA Electric Long Range Premium 2024
Citroen C-Zero 2012 solgt
Hyundai KONA Electric 2019 solgt
Lørenskog

kje

Vil ikke solstrømmen også gå til utleiedelen?

TB

Sitat fra: kje på fredag 03. februar 2023, klokken 17:31
Vil ikke solstrømmen også gå til utleiedelen?
Strømmen går minste mostands vei, bruker utleiedelen strøm vil det gå solstrøm til dit.

Men, undermåleren ser ikke forskjell på solstrøm eller strøm fra nettselskapet - all strøm leietaker benytter vil bli målt av ekstramåler du benytter for å beregne leietaker sitt forbruk.

Din egen måler vil telle forbruk, og produksjon av levert strøm til netteier.

Så lenge ikke leietaker krever 100% vannkraftstrøm til sitt forbruk skal dette gå fint.  :D
KONA Electric Long Range Premium 2024
Citroen C-Zero 2012 solgt
Hyundai KONA Electric 2019 solgt
Lørenskog

kje

#4
Jeg skjønner.
Ja det blir vel sånn at vi bruker gjennomsnitt spotpris når vi regner ut strømregningen for utleiedelen. Om vi installerer solcellepaneler blir den totale strømregningen lavere, men vi regner ut strømmen fra undermåleren som måler all strømmen de bruker både solstrøm og nettstrøm. Så den solstrømmen de evt bruker selger vi til de, er det sånn det fungerer? 

turfsurf

Sitat fra: kje på lørdag 04. februar 2023, klokken 20:19
Jeg skjønner.
Ja det blir vel sånn at vi bruker gjennomsnitt spotpris når vi regner ut strømregningen for utleiedelen. Om vi installerer solcellepaneler blir den totale strømregningen lavere, men vi regner ut strømmen fra undermåleren som måler all strømmen de bruker både solstrøm og nettstrøm. Så den solstrømmen de evt bruker selger vi til de, er det sånn det fungerer?
Ja, det blir sånn. Leietaker vil ikke merke noe til dette, hvis dere ikke ønsker å selge egenprodusert strøm billigere enn spotpris.
Model Y P 2022 | BMW CE 04 2022 | e-tron 50 SB 2021 | x - e-tron 50 2020 | x - Model 3 LR 2021 | x - I-Pace HSE 2019 |
x - i3 120Ah 2019 | x - Model X 100D 2017 | x - i3 60Ah 2015 | x - Model S 85D 2015  | x - Model S85 2013

sindrepm

Vi er i samme situasjon som trådstarter. Utleiedel med egen måler, men alt av forbruk går på vårt abonnement. Har nylig fått solcelleanlegg.

Tidligere har vi avregnet strøm til leietaker ved å bruke en fordelingsnøkkel ca slik: deres forbruk / total forbruk * strømregning. Slik jeg har forstått det blir ikke dette lenger riktig nå, da totalforbruk vil være mye lavere (0 i ekstremtilfellet hvor vi går i pluss en måned). Det vil dermed se ut som leietaker har brukt uforholdsmessige mye strøm ifht huset totalsett.

Hvordan løser folk dette? Tar man bare kwh på utleiedelen * spotprisen fra regningen, og evt deler fast nettleie på 2? I såfall vil utleiedelen betale "full pris" på strømmen og ikke subsidieres noe av solcelleanlegget?

Hva hvis man ønsker å tilby billing solstrøm som et argument i utleieannonsen? Er det noen måte å beregne leietakers strømforbruk men trekke fra det som kom fra solcellene? Er eneste mulighet å bruke en fast fordelingsnøkkel, f.eks. 1/3 av totalregningen?

© 2024, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA