Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 565 kroner per år. elbil.no/medlemskap

Obs! Klikkbait. Varmepumpe til 99 kr

Startet av elektrolux, lørdag 14. mai 2022, klokken 11:42

« forrige - neste »

elektrolux

Alt henger sammen med alt. og når kona kastet vår minste gryte som akkurat rommet 3 egg og litt vann var jeg ikke vanskelig å be når en eggkoker til kr 99 dukket opp:

https://www.kjell.com/no/produkter/hjem-fritid/kjokken-og-spisestue/eggkoker/rubicson-eggkoker-p48472

Grunnen til at jeg ikke har hatt eggkoker før er skepsis til enda et kjøkkenredskap, samtidig som "gryta" mi og induksjonskomfyren allerede var en effektiv eggkoker som kun trengte 8 min for 1-3 perfekt kokte egg. Men nyfrelst på ny teknikk er det ingen vei tilbake.

Bakgrunnen for overskriften er dagens tankerekke om at prinsippet eggkokeren benytter i praksis er lignende en varmepumpe. En bruker nemlig energien overgangen fra veske til damp som både timer og til perfekt temperert damping av eggene. Når eggkokeren er tom for vann stopper eggkokeren som en funksjon av økt temperatur, og omtrent ikke noe vann har gått til spille.

Den gamle "gryta" brukte sikkert 3x så mye vann, og der var vannets oppgave å koke egget for så å bli kastet. De fleste som fremdeles koker egg på gamlemåten bruker nok enda mer vann, og har en i tillegg en "gammeldags komfyr med varmelement i stedet for induksjon blir energibruken mangedoblet i forhold til eggkokeren sin.

Alle bekker små, men dette er en investering som raskt betaler seg med dagens strømpriser.
Stavanger:

Selger utstyr for EV lading og energieffektivisering via http://elbilhjelpen.no AS

Har for tiden Tesla S85, Smart ED, BMW C- evolution, Carver S+, Monotrazer MTE-150, Citroen C1 EVie, div. Think og PSA Classic og City 2010 model, Chin 3 hjuler Pickup, Buddy M9 samt Vectric scooter. Venter på Microlino og Aptera #2246

Daglig leder i Elbilhjelpen.no

sjokomelk

En eggekoker har ingen sammenligning med en varmepumpe. Ingen energi blir hentet fra noe sted. Det er kun direkte oppvarming av vann med elektrisitet. Forskjellen er at du varmer opp en bitteliten mengde vann og dampkoker eggene dine. Veldig enkel fysikk tilsier at det skal mye mindre energi til for å koke vekk 100ml vann enn 1500ml vann. Faktisk 1/15 av energien i dette tenkte tilfellet.
Kjører 2017 Tesla Model X 100D - utlevert 1/12-17 - oppgradert til MCU2/HW3 og CCS
RTFM: https://www.tesla.com/ownersmanual

hanche

Sitat fra: sjokomelk på søndag 15. mai 2022, klokken 11:52
Veldig enkel fysikk tilsier at det skal mye mindre energi til for å koke vekk 100ml vann enn 1500ml vann.
Ja, men hvem koker vel vekk halvannen liter vann for å koke to-tre egg?
Trondheim; Kia Soul 2016 · 2018 · 2020
– ingen planer om nye bilkjøp på laaang tid –

sjokomelk

Ingen. Men du må varme opp en stor mengde mer vann, og det er der energien forsvinner.
Kjører 2017 Tesla Model X 100D - utlevert 1/12-17 - oppgradert til MCU2/HW3 og CCS
RTFM: https://www.tesla.com/ownersmanual

elektrolux

#4
Sitat fra: sjokomelk på søndag 15. mai 2022, klokken 11:52
En eggekoker har ingen sammenligning med en varmepumpe. Ingen energi blir hentet fra noe sted. Det er kun direkte oppvarming av vann med elektrisitet.

Tja. Sammenligningen går på at både en varmepumpe og eggkokeren benytter seg av fordampingsfasen der mye energi trenges for å endre tilstanden av en veske til gass.

I eggkokeren medfører dette en jevn temperatur mens i en varmepumpe resirkuleres gassen og komprimeres igjen slik at den kan avgi energi/varme den tiltrakk seg i overgangen til gass.
Stavanger:

Selger utstyr for EV lading og energieffektivisering via http://elbilhjelpen.no AS

Har for tiden Tesla S85, Smart ED, BMW C- evolution, Carver S+, Monotrazer MTE-150, Citroen C1 EVie, div. Think og PSA Classic og City 2010 model, Chin 3 hjuler Pickup, Buddy M9 samt Vectric scooter. Venter på Microlino og Aptera #2246

Daglig leder i Elbilhjelpen.no

hanche

#5
Sitat fra: sjokomelk på søndag 15. mai 2022, klokken 19:25
Ingen. Men du må varme opp en stor mengde mer vann, og det er der energien forsvinner.
Joda, men fordampningsvarmen for vann er stor.

Helt konkret: Å varme opp 100 mL vann fra 10 °C til 100 °C og så koke det bort, koster  262 kJ.

Å varme opp 1,5 L vann fra 10 °C til 100 °C koster 565 kJ.

Så ja, første alternativ krever knapt halvparten så mye energi som den andre. Men det er langt unna faktoren 15 som du antyder. En annen sak er at den som koker egg på gamlemåten, koker nok i praksis bort en del vann uansett, så det vil kreve enda mer energi. Men fortsatt langt fra 15 ganger så mye.

Lagt til litt senere: Det tar 6 ganger så mye energi å fordampe en gitt mengde vann etter at det har nådd 100 °C, som det tar å varme opp det samme vannet fra 10 °C til 100 °C.
Trondheim; Kia Soul 2016 · 2018 · 2020
– ingen planer om nye bilkjøp på laaang tid –

elektrolux

Sitat fra: hanche på mandag 16. mai 2022, klokken 10:48
Sitat fra: sjokomelk på søndag 15. mai 2022, klokken 19:25
Helt konkret: Å varme opp 100 mL vann fra 10 °C til 100 °C og så koke det bort, koster  262 kJ.

Å varme opp 1,5 L vann fra 10 °C til 100 °C koster 565 kJ.

Så ja, første alternativ krever knapt halvparten så mye energi.

Det tar 6 ganger så mye energi å fordampe en gitt mengde vann etter at det har nådd 100 °C, som det tar å varme opp det samme vannet fra 10 °C til 100 °C.

Ut fra dette kan det virke som min opprinnelige 1,5 dl gryte på induksjonskomfyr likevel var minst energikrevende, mens eggkokeren trumfer med brukervennlighet
Stavanger:

Selger utstyr for EV lading og energieffektivisering via http://elbilhjelpen.no AS

Har for tiden Tesla S85, Smart ED, BMW C- evolution, Carver S+, Monotrazer MTE-150, Citroen C1 EVie, div. Think og PSA Classic og City 2010 model, Chin 3 hjuler Pickup, Buddy M9 samt Vectric scooter. Venter på Microlino og Aptera #2246

Daglig leder i Elbilhjelpen.no

RJK

Sitat fra: elektrolux på mandag 16. mai 2022, klokken 11:10
Sitat fra: hanche på mandag 16. mai 2022, klokken 10:48
Sitat fra: sjokomelk på søndag 15. mai 2022, klokken 19:25
Helt konkret: Å varme opp 100 mL vann fra 10 °C til 100 °C og så koke det bort, koster  262 kJ.

Å varme opp 1,5 L vann fra 10 °C til 100 °C koster 565 kJ.

Så ja, første alternativ krever knapt halvparten så mye energi.

Det tar 6 ganger så mye energi å fordampe en gitt mengde vann etter at det har nådd 100 °C, som det tar å varme opp det samme vannet fra 10 °C til 100 °C.

Ut fra dette kan det virke som min opprinnelige 1,5 dl gryte på induksjonskomfyr likevel var minst energikrevende, mens eggkokeren trumfer med brukervennlighet
Hvordan får du 565 kJ til å være mindre energikrevende enn 262 kJ? Det er jo nesten doble energien brukt på vann på induksjonsovnen. Forskjellen kommer jo først og fremst av at eggekokeren har mye mindre vann den jobber med.

Så må det jo og sies at varmen som forbrukes ekstra, går til å varme opp lufta i boligen, slik at varmepumpe/ovner trenger ikke å gå på samme styrke frem til temperaturen blir jevnet ut. Så er det vinter eller kald vår/høstdag, så betyr dette mindre. Er det varm sommerdag, så er det riktignok mer varme som skal bort, og som da f.eks. varmepumpen må bruke energi for å fjerne.
Hyundai Kona Dark knight metallic med soltak - Kø# 2500, bil utlevert mars -19
Bosted Oslo

elektrolux

#8
Sitat fra: RJK på mandag 16. mai 2022, klokken 12:12
Hvordan får du 565 kJ til å være mindre energikrevende enn 262 kJ? Det er jo nesten doble energien brukt på vann på induksjonsovnen.

De 565 kJ er utregnet for 1,5l vann, mens min forhenværende gryte som akkurat rommet 3 egg og litt vann neppe hadde plass til mer enn 1,5 dl vann. Da burde energiforbruket være rundt 60 kJ mot 262 kJ eller rundt 1/4 av eggkokeren sitt forbruk.
Stavanger:

Selger utstyr for EV lading og energieffektivisering via http://elbilhjelpen.no AS

Har for tiden Tesla S85, Smart ED, BMW C- evolution, Carver S+, Monotrazer MTE-150, Citroen C1 EVie, div. Think og PSA Classic og City 2010 model, Chin 3 hjuler Pickup, Buddy M9 samt Vectric scooter. Venter på Microlino og Aptera #2246

Daglig leder i Elbilhjelpen.no

hanche

Med en så liten gryte er det sannsynlig slik at den minste kokeplaten du har er vesentlig større. Det gir et stort varmetap til omgivelsene. Hvis du ikke har induksjonstopp, da. Jeg vet ikke hvor bra (eller om) de fungerer med bitte små gryter.
Trondheim; Kia Soul 2016 · 2018 · 2020
– ingen planer om nye bilkjøp på laaang tid –

elektrolux

Det er induksjonskomfyr, og ja, selv små gryter på ca 75mm diameter varmes effektivt på komfyren. Imponerende teknikk som også ungår fastbrenning da det er kun gryta og det som er oppi den som blir varmt.
Stavanger:

Selger utstyr for EV lading og energieffektivisering via http://elbilhjelpen.no AS

Har for tiden Tesla S85, Smart ED, BMW C- evolution, Carver S+, Monotrazer MTE-150, Citroen C1 EVie, div. Think og PSA Classic og City 2010 model, Chin 3 hjuler Pickup, Buddy M9 samt Vectric scooter. Venter på Microlino og Aptera #2246

Daglig leder i Elbilhjelpen.no

Electrix

Sitat fra: RJK på mandag 16. mai 2022, klokken 12:12
Sitat fra: elektrolux på mandag 16. mai 2022, klokken 11:10
Sitat fra: hanche på mandag 16. mai 2022, klokken 10:48
Sitat fra: sjokomelk på søndag 15. mai 2022, klokken 19:25
Helt konkret: Å varme opp 100 mL vann fra 10 °C til 100 °C og så koke det bort, koster  262 kJ.

Å varme opp 1,5 L vann fra 10 °C til 100 °C koster 565 kJ.

Så ja, første alternativ krever knapt halvparten så mye energi.

Det tar 6 ganger så mye energi å fordampe en gitt mengde vann etter at det har nådd 100 °C, som det tar å varme opp det samme vannet fra 10 °C til 100 °C.

Ut fra dette kan det virke som min opprinnelige 1,5 dl gryte på induksjonskomfyr likevel var minst energikrevende, mens eggkokeren trumfer med brukervennlighet
Hvordan får du 565 kJ til å være mindre energikrevende enn 262 kJ? Det er jo nesten doble energien brukt på vann på induksjonsovnen. Forskjellen kommer jo først og fremst av at eggekokeren har mye mindre vann den jobber med.

Så må det jo og sies at varmen som forbrukes ekstra, går til å varme opp lufta i boligen, slik at varmepumpe/ovner trenger ikke å gå på samme styrke frem til temperaturen blir jevnet ut. Så er det vinter eller kald vår/høstdag, så betyr dette mindre. Er det varm sommerdag, så er det riktignok mer varme som skal bort, og som da f.eks. varmepumpen må bruke energi for å fjerne.
Jeg tror ikke disse tallene henger helt sammen, sjekket med vår eggkoker og den bruker 50 ml for å koke egg. Minste gryta trenger minst 350ml for å dekke 3 egg.
Med bakgrunn i tallene sjokomelk så får man da halvparten av energibruken på eggkokeren: 131 kJ.
350 ml vann som varmes opp gir da 132 kJ, ganske likt FORUTSATT at vannet ikke koker, for hvis det koker så avgir det også damp, sannsynligvis like mye som eggkokeren siden den koker like lenge, og da får man avdampingen av 50 ml i tillegg, altså dobbelt energibruk.
I tillegg kommer at eggkokeren avgir all energibruk til egget og som varme og varm vanndamp til rommet, mens gryta sender det varme vannet ut i avløpet, med mindre man lar gryta stå til vannet er kaldt.
Det er også mer gods som varmes opp i en platetopp og gryte, så i det varme halvåret går dette også tapt.

Og ennå værre med de som tar ganske stor gryte med mye vann og fosskoker eggene uten lokk...
Nissan Leaf, kjøpt ny 2012
Tesla Model 3, kjøpt ny 2019
Kristiansand

RJK

Sitat fra: Electrix på torsdag 19. mai 2022, klokken 21:25
Sitat fra: RJK på mandag 16. mai 2022, klokken 12:12
Sitat fra: elektrolux på mandag 16. mai 2022, klokken 11:10
Sitat fra: hanche på mandag 16. mai 2022, klokken 10:48
Sitat fra: sjokomelk på søndag 15. mai 2022, klokken 19:25
Helt konkret: Å varme opp 100 mL vann fra 10 °C til 100 °C og så koke det bort, koster  262 kJ.

Å varme opp 1,5 L vann fra 10 °C til 100 °C koster 565 kJ.

Så ja, første alternativ krever knapt halvparten så mye energi.

Det tar 6 ganger så mye energi å fordampe en gitt mengde vann etter at det har nådd 100 °C, som det tar å varme opp det samme vannet fra 10 °C til 100 °C.

Ut fra dette kan det virke som min opprinnelige 1,5 dl gryte på induksjonskomfyr likevel var minst energikrevende, mens eggkokeren trumfer med brukervennlighet
Hvordan får du 565 kJ til å være mindre energikrevende enn 262 kJ? Det er jo nesten doble energien brukt på vann på induksjonsovnen. Forskjellen kommer jo først og fremst av at eggekokeren har mye mindre vann den jobber med.

Så må det jo og sies at varmen som forbrukes ekstra, går til å varme opp lufta i boligen, slik at varmepumpe/ovner trenger ikke å gå på samme styrke frem til temperaturen blir jevnet ut. Så er det vinter eller kald vår/høstdag, så betyr dette mindre. Er det varm sommerdag, så er det riktignok mer varme som skal bort, og som da f.eks. varmepumpen må bruke energi for å fjerne.
Jeg tror ikke disse tallene henger helt sammen, sjekket med vår eggkoker og den bruker 50 ml for å koke egg. Minste gryta trenger minst 350ml for å dekke 3 egg.
Med bakgrunn i tallene sjokomelk så får man da halvparten av energibruken på eggkokeren: 131 kJ.
350 ml vann som varmes opp gir da 132 kJ, ganske likt FORUTSATT at vannet ikke koker, for hvis det koker så avgir det også damp, sannsynligvis like mye som eggkokeren siden den koker like lenge, og da får man avdampingen av 50 ml i tillegg, altså dobbelt energibruk.
I tillegg kommer at eggkokeren avgir all energibruk til egget og som varme og varm vanndamp til rommet, mens gryta sender det varme vannet ut i avløpet, med mindre man lar gryta stå til vannet er kaldt.
Det er også mer gods som varmes opp i en platetopp og gryte, så i det varme halvåret går dette også tapt.

Og ennå værre med de som tar ganske stor gryte med mye vann og fosskoker eggene uten lokk...
Nå bruker ikke jeg eggekoker, men er ikke poenget at vanndampen IKKE slippes ut, men fanges i beholderen, som er måten den koker vannet på? Hvor lang tid tar det før vannet hovedsakelig er gått tilbake til væskeform før man åpner den for å ta ut eggene?

Og eggekokeren trenger ikke varme opp særlig av omgivelsesene utenfor eggekokeren, mens både induksjon og tradisjonelle ovner vil nødvendigvis varme luften rundt seg i større grad. Derfor vil effektiviteten til vannkokeren være langt bedre.

Legg også til at en eggekoker kan gjerne koke minst 6 egg samtidig på samme vannmengsen, mens du på en induksjonsovn eller annen ovn må bytte ut en høy men liten diameter kjele, med en større diameter kjele. Antall egg man vil få kokt er derfor avgjørende for hvilken metode man bør bruke, og hvor mye vann som må varmes opp totalt.
Hyundai Kona Dark knight metallic med soltak - Kø# 2500, bil utlevert mars -19
Bosted Oslo

cra

Trikset er å la gryta med (for mye?) vann stå på kjøkkenet til vannet har kolnet. Da går ikke varmen til spille. Å tømme vannet av grønnsaker, egg og pasta rett i vasken er det samme som å tømme ut penger.  ;D

#detborensunnmøringiossalle
Tesla Model S75D 30/6/17
Tesla Model S85 26/3/14-30/6-17, 82500km
Leaf 9/5/12
Think City, Har ACTIA diagnoseapparat.
Sykkylven (Sunnmøre)

Electrix

Sitat fra: RJK på torsdag 19. mai 2022, klokken 23:34
Nå bruker ikke jeg eggekoker, men er ikke poenget at vanndampen IKKE slippes ut, men fanges i beholderen, som er måten den koker vannet på? Hvor lang tid tar det før vannet hovedsakelig er gått tilbake til væskeform før man åpner den for å ta ut eggene?

Og eggekokeren trenger ikke varme opp særlig av omgivelsesene utenfor eggekokeren, mens både induksjon og tradisjonelle ovner vil nødvendigvis varme luften rundt seg i større grad. Derfor vil effektiviteten til vannkokeren være langt bedre.

Legg også til at en eggekoker kan gjerne koke minst 6 egg samtidig på samme vannmengsen, mens du på en induksjonsovn eller annen ovn må bytte ut en høy men liten diameter kjele, med en større diameter kjele. Antall egg man vil få kokt er derfor avgjørende for hvilken metode man bør bruke, og hvor mye vann som må varmes opp totalt.
Det meste av dampen vil kondensere på de kalde eggene og noe på veggene, og dryppe ned igjen, men noe slipper ut, etterhvert som eggene blir varmere går mere damp ut. Når alt vannet er fordampet stiger temperaturen på "varmeplata" pga "tørrkoking" og en termostat skrur av varmen og aktiverer en buzzer.

Det er mengden vann som bestemmer koketiden. Og merkelig nok, jo flere egg jo mindre vann trenger man, antakelig fordi flere kalde egg kondenserer mer vann som igjen forlenger koketiden.
Nissan Leaf, kjøpt ny 2012
Tesla Model 3, kjøpt ny 2019
Kristiansand

© 2024, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA