Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 565 kroner per år. elbil.no/medlemskap

2020-10-01: Medlemskveld vedr Dekk og bremser hos Dekk1 Foss Eikeland 17-19:00

Startet av Finnøy (Arne Johan Larsen), torsdag 24. september 2020, klokken 13:01

« forrige - neste »

Finnøy (Arne Johan Larsen)

Dekk og bremser - tid for hjulskift - Få gode tips om hjulskifte på elbil

Torsdag, 1. oktober inviterer Rogaland elbilforening til medlemskveld hos Dekk1 Foss Eikeland i Sandnes. 
Her vil du få gode råd om vinterdekk, og nyttige tips i forbindelse med sesongens hjulskifte.
Harald Lode fra Dekk 1 møter opp for å gi tips og råd om valg av vinterhjul som gir lav rullemotstand og lav støy – uten at det går på bekostning av veigrepet.

På elektriske biler som bremser bare du slipper gasspedalen, er de vanlige bremsene nesten aldri i bruk. Derfor oppstår det lett rust. Skitt, salt og støv kan føre til at bremseklosser-og kalipere setter seg fast. Da må dette demonteres, rengjøres og smøres for å bli i orden igjen. Robort Kristensen fra Elbilhjelpen viser hvordan dette kan gjøres i forbindelse med hjulskiftet.

Arrangementet foregår innendørs, og vi sørger for at myndighetenes råd for smittevern etterfølges. Vi vil ha desinfeksjonsmidler tilgjengelig, og vi skal sørge for god avstand mellom deltakere som ikke er i samme kohort.

Viktig!
Vi må be alle med symptomer på forkjølelse, feber eller føler seg dårlig, om å ikke komme. Det samme gjelder dersom noen har hatt nærkontakt med noen som har symptomer.
Vi ber alle om å respektere dette slik at vi kan fortsette med å ta vare på hverandre.
Meld deg på ved å melde deg på via denne linken til  Facebook-arrangementet slik at vi har kontroll på hvor mange som kommer.

Dersom du ikke har Facebook, send en e-post til rogaland@elbil.no hvis du har tenkt til å komme.

__

Hilsen oss i Rogaland Elbilforening.

bno

Kjempe bra tiltak. Veldig nyttig i begge tema. Veldig sporty gjort av firma og ikke minst fra Elbilhjelpen v/Robert. Takk til to repr. fra foreningen for godt gj.ført arr. Hensyn til CV19 og fokus var helt ok.

elektrolux

Fikk demonstrert enkelt vedlikehold av skivebremser.

Dette er en jobb alle kan gjøre, og dekkverkstedene burde kunne tilby dette sammen med dekkbytte.

Her viser Einar og Roble hvor enkelt det er:

https://tv.nrk.no/se?v=DMPF71104316

Spesielt på elbiler som stort sett er vedlikeholdsfrie utenom bremsene kan preventivt vedlikehold av bremsene forhindre unødvendig og kostbar bytte av komponentene.

Fikk demonstrert flere punkter:

- Fjerning av rust/slitekanter på skiven med helt vanlig håndholdt fil. Gjøres dette regelmessig, f.eks hver påske i forbindelse med bytte til sommerdekk fungerer en vanlig fil overraskende effektivt. Større skader kan trygt tas med roterende sandpapir på en vinkelsliper. Mål at skiven fremdeles har nok godstykkelse og spray så hele skiven med Zink spray som raskt blir sveipet vekk der det er kontakt mellom bremsekloss og skive.

- Skrape rust fra kontaktflatene på calliperen tas med samme fil, eller et huggjern. Smøres etterpå med tynt lag kopperpasta.

- Bremseklossene skrapes rene for støv/rust og planeres med fil, 400 sandpapir på en flate og 8 talls sliping mot det, eller direkte mot et støpt gulv.

- Calliper stempel presses helt inn for lettere tilbakemontering og for å bevege det.

- På forseglede kjølesystemer, (f.eks varmepumpen / kjøleskapet) er hovedregelen å ikke røre det så lenge det fungerer. Samme burde gjelde bremsevesken. Den holder MYE lengre enn de som selger bremseveske og bytte av denne vil ha deg til å tro. Med 2 krets bremsesystem vil en uansett aldri oppleve bremsesvikt, og på elbil er varmgang av bremser eliminert da kinetisk energi går tilbake til batteriet i stedet for til å koke bremsene.
Vent derfor med å bytte bremsevæske til det likevel må gjøres i forbindelse med bytte av rustne bremserør, eller uhell med at bremsestempelet popper ut når noen trykker på bremsene mens en har demontert calliperen fra skiven slik som under demontrasjonen vår.

Demobilen er fra 2013 og er kjørt 45000 km og viste omtrent null slitasje på hverken skiver eller klosser. Siden jeg tar overnevnte vedlikehold bør bremsene holde minst 20-30 år til. Nå ble "original" bremseveske byttet på høyre framhjul, og tas på de øvrige hjulene ved første anledning. Går det mer enn 20 år kan uten bremseveskebytte kan en selvfølgelig bytte vesken. Er jo fort gjort, men husk det er ikke miljøvennlig, og skal bilen uansett skrotes om noen år ville jeg latt være.
Stavanger:

Selger utstyr for EV lading og energieffektivisering via http://elbilhjelpen.no AS

Har for tiden Tesla S85, Smart ED, BMW C- evolution, Carver S+, Monotrazer MTE-150, Citroen C1 EVie, div. Think og PSA Classic og City 2010 model, Chin 3 hjuler Pickup, Buddy M9 samt Vectric scooter. Venter på Microlino og Aptera #2246

Daglig leder i Elbilhjelpen.no

elektrolux

Stavanger:

Selger utstyr for EV lading og energieffektivisering via http://elbilhjelpen.no AS

Har for tiden Tesla S85, Smart ED, BMW C- evolution, Carver S+, Monotrazer MTE-150, Citroen C1 EVie, div. Think og PSA Classic og City 2010 model, Chin 3 hjuler Pickup, Buddy M9 samt Vectric scooter. Venter på Microlino og Aptera #2246

Daglig leder i Elbilhjelpen.no

© 2024, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA