Ser at flere mener det er valgfritt å hvilken WLTP syklus som offentliggjøres. Dette kan da umulig være korrekt. Så vidt jeg vet må enten kombinert eller både by og landevei oppgis. I tillegg må man oppgi high/low hvis det er for store forskjeller mellom utstyrsvarianter.
Det er WLTP kombinert rekkevidde fra typegodkjenning i Europa som produsentene/importørene/forhandlerene er pålagt å opplyse.
I følge EU direktiv 1999/94/EC med tillegg fr EU kommisjonen av 31.5.2017 skal WLTP resultat fra typegodkjenning (WLTP kombinert syklus) alltid opplyses, men man
kan også presentere resultater fra delsykluser i tillegg.
Ved WLTP testing skal produsenten inkludere ulike konfigurasjoner som leveres som standard, men dessverre uten hensyn til bruk av varme/klima.
Resultatene skal presenteres som TEL (Test Energi Lav) og TEH (Test Energi Høy).
- TEL refererer til den mest energiøkonomiske konfigurasjonen (f.eks. minste felgdiameter).
- TEH refererer til den minst energiøkonomiske konfigurasjonen (f.eks. større felgdiameter, høyere ytelse og høyere vekt pga inkludert utstyr).
WLTP regelverket sier at hvis differansen mellom TEL og TEH er liten, så skal kun TEH brukes.
WLTP testen er egentlig laget for å finne forbruk/utslipp fra fossilbiler og er i liten grad tilpasset elbiler (eller hybrider). Man kjører bare 4 testsykluser som tilsammen utgjør 23,5km i 23 grader. Det kombinerte WLTP testresultatet blir brukt til å beregne en teoretisk rekkevidde på en elbil uten at man faktisk har prøvd å kjøre den tom fra strøm fra full til null kapasitet.
Ref NAF/Motor testen har jeg vedlagt et bilde som illustrerer hva jeg synes om denne: