Skrevet av Emne: Elbil, avgifter og bruksfordeler.  (Lest 524 ganger)

Elbilforum admin

  • Administrator
  • Jr. Member
  • *****
  • Innlegg: 38
    • Vis profil
Elbil, avgifter og bruksfordeler.
« på: onsdag 17. april 2019, klokken 09:18 »
MODERATOR

Tallet på elbiler har hatt en utrolig vekst i Norge siden 2010.  Og veksten har bare tiltatt.
I 2012 ble det inngått et forlik på Stortinget som bl.a. frøs kjøpsavgiftene og bruksfordelene som hadde blitt elbilen til del de siste tjue årene.   Avgiftsletten skulle stå fram til 50.000 biler eller ut 2017.
Når avgiftslettene og bruksfordelene kom på plass er omtalt i denne artikkelen:  https://elbil.no/english/norwegian-ev-policy/

Det er de norske bilavgiftene som i stor utstrekning har muliggjort denne utviklingen.  Når elbilen er avgiftsfri, så ser vi at f.ex. en elbil og en bensinbil av samme type har en tilnærmet samme pris.  Og med bruksfordelene som en fører av en elbil er tildelt, så er folk villig til å prøve denne nye teknologien.

Vi kjenner alle til at det er skjøvet på disse fristene for når normalavgifter på elbilen kommer tilbake, da denne avgiftsletten kun er en introduksjon til elbil fra samfunnets side.  Ett av spørsmålene som da reiser seg er hva er normalavgift på elbiler? 

Stortinget har gjort et verbalvedtak i behandlingen av statsbudsjettet om dette.  Vedtaket sier at i den grad elbiler skal betale avgift, så skal de ligge på max 50% av det de andre bilene betaler.

Kjøpsfordlene ligger fast ut denne stortingsperioden, mens avgifter knyttet til bompenger bl.a. er alt blitt reintrodusert, men de følger Stortinget sin føring som er omtalt over.

Dersom vi mener at elbilen er med på å løse store samfunnsmessige utfordringer med hensyn til forurensing og støy.  Hvordan argumenterer vi overfor resten av samfunnet for at det skal fortsette å gi oss disse kjøps og bruksfordelene.  De samme argumentene vil også være gyldige med hensyn til hvorfor dagens bensin og diesel sjåfører bør velge elektrisk.
Og hvor lenge er det rimelig at disse introduksjonsgodene følger elbilen?

Tar dere debatten?

MVH
Moderator
« Siste redigering: onsdag 17. april 2019, klokken 09:23 av Elbilforum admin »