Sandefjord-politikernes vedtak om å kreve full parkeringsavgift for elbiler, er stikk i strid med hva Stortinget har vedtatt.
Nylig vedtok politikerne i hovedutvalg for miljø- og plansaker at elbileiere skal betale parkeringsavgift på lik linje med eiere av fossilbiler. Nå ber Elbilforeningen i Vestfold og Telemark politikerne omgjøre vedtaket når saken kommer opp i formannskapet og kommunestyret.
De snakker ikke bare for egne medlemmer; de viser til at Stortinget ber om en nasjonal bindende regel om at nullutslippsbiler maksimalt skal betale 50 prosent av takstene for parkering. Det samme skal gjelde for bompenger og ferjer. Regjeringen har ennå ikke fulgt opp vedtaket.
– Mange elbileiere i Sandefjord bruker bilen kun lokalt. Siden vi verken har bompenge-ring eller kollektivfelt, er gratisparkering den eneste lokale fordelen eierne kan få, sier nestleder i Vestfold og Telemark Elbilforening, Fredrik Haugen.
Ifølge Haugen er det stor mangel på kunnskap i debatten rundt elbiler og fordeler.
– Folk ser ikke hele bildet og hva som skal til for å få ned utslipp og bytte ut bilparken. Fra 2025 skal alle nye biler være nullutslippsbiler, sier Haugen.
Han får støtte fra gruppeleder Hilde Hoff Håkonsen (Ap).
– Kunnskapsløst og lite framtidsrettet, sier hun om Høyre og FrP, etter vedtaket om full avgiftsparkering for elbiler i Sandefjord.
Håkonsen er også leder for kommunesamarbeidet KS Vestfold. På sitt siste faste fredagsmøte, med ordførere, varordførere og rådmenn til stede, var lokal klimapolitikk tema. Med Kristin Halvorsen, direktør i Cicero, som hovedinnleder ble det vist til at det største potensialet for utslippskutt er innen transportsektoren.
– Da må vi fakisk ta framtidsrettede politiske grep lokalt i Sandefjord. De valgene har i hvert fall Arbeiderpartiet og jeg tenkt å ta på vegne av kommende generasjoner, sier Håkonsen.
Kan godt betale på ladepunkter
Fredrik Haugen tok valget allerede i 2011. Nå har familien tre elbiler; en Nissan Leaf, en Tesla og en liten to-seters Renault Twicy. Bilene er ikke bare kjøpt av klimahensyn, men også fordi det lønner seg, sammenliknet med kjøp og bruk av fossilbiler. I sommer deltok Haugen sammen med 24 andre elbileiere på en tur fra Oslo til Bergen og Stavanger. Rundturen viste at det ikke er problem med ladepunkter.
Om ikke lenge har Sandefjord 31 kommunale elbilplasser, alle med ladepunkt (ikke hurtigladere). Det utgjør seks prosent av totalt antall kommunale parkeringsplasser. Fram til nå har elbilene både parkert og har kunnet lade gratis. Eierne har også kunnet parkere gratis på plasser som ikke er reservert for elbiler.
Vedtaket i miljø- og planutvalget innebærer at alle parkeringsplasser nå blir avgiftsbelagt for nullutslippsbiler. Det skal imidlertid fortsatt være gratis å lade på de 31 reserverte plassene. Fredrik Haugen har et annet forslag:
– De fleste elbileiere i Sandefjord trenger ikke disse ladepunktene. De er først og fremst nyttige for besøkende. Derfor kan det være fornuftig å ta inn avgifter på disse 31 plassene, slik at de bare benyttes av biler som må lades. De øvrige plassene bør derimot fortsatt være gratis, slik at overgangen til nullutslippsbiler skyter fart, sier Haugen.
Fordeler stimulerer
Sandefjords elbilandel er midt på treet, sammenliknet med resten av landet, med en elbilandel på 4,8 prosent. Denne utviklingen kan fort snu til det verre, ifølge leder i Vestfold og Telemark Elbilforening, Geir Elsebutangen.
– Det som kjennetegner kommunene med lavest elbilandel, er at de ikke tar ansvar for å videreføre de lokale fordelene, og slik ikke stimulerer til skiftet til elbil. De tar ikke i bruk de lokale virkemidlene, og de følger ikke opp stortingsvedtaket om maks 50 prosent parkeringsavgift. Somling fra Regjeringen med å få regelverket på plass er ingen unnskyldning for at kommunen skal bremse elbilfordelene lokalt, sier Elsebutangen.
Vestfold og Telemark Elbilforening har 3.309 medlemmer