Da ble det 10 A schuko ferdig installert i dag. Og det var ganske digg å få det unnagjort..
Uansett!
Hva med å få i både pose og sekk, eller både Schuko og Cee i ett stikk?
http://www.elbilhjelpen.no/htm/evse.html#Kombistikk_med_både_1_fase_16A_Cee_og_Shuko
Greit å plugge original ladekabel inn i, og til 16A lading med Cee.
Har man lov å bytte denne ut selv?
Alt arbeid på faste anlegg er forbeholdt fagfolk med en autorisert bedrift i ryggen. Arbeidet skal i tillegg være forskriftsmeggig utført.
Meget ofte blir blir arbeidet forskriftsmessig utført av slike fagfolk, men jeg liker nå å gjøre slikt selv for å være sikker. 
Ok. Sviger er bla. utdannet elektriker så ikke noe problem.
Altså ett problem. Han må være installatør jf FEK $7 for å kunne utføre dette. Forsikringsselskapet etterspør dokumentasjon på nyere inst. ved evt. brann i anlegget.
Han har vært utdannet og jobbet som installatør men nå er han sjef for et stort el firma. Men det er vel noe annet å gjøre en ting som privatperson enn som firma. Hvis han gjør det for oss som privatperson er det ikke noe dokumentasjon på jobben men gjør han det gjennom firmaet får vi papirer på at det er godkjent. Men trenger man egentlig dokumentasjon på å bytte en stikkontakt så lenge det er gjort forskriftsmessig og man har dokumentasjon på resten av anlegget?
For å ta et eksempel så var ikke el anlegget i stuen godkjent når vi flyttet inn. Fant også ut at lysene på kjøkkenet ikke var montert av firma. Men forsikringen vår brydde seg ikke om det på kjøkkenet da selger hevdet det var kompis som jobbet som elektriker som hadde montert lysene. De var for såvidt også greie på kjøkkenet.
Som privatperson kan du kun stå faglig avsvarlig for arbeid på egen bolig (må være egen fast bopel) eller fritidsbolig (som ikke primært blir leid ut). Kvlifiksjoner i $$ 6 og 7 i FEK må være oppfylt. Kravene i sikkerhetsforskriften skal følges på like linje. For at abeidet skal være forskriftsmessig må forskriften følges, og dermed må anlegget prøves for å sikre at det er i orden før det spenningssettes. Det står også i forskriften at det skal risikovurderes, dokumenteres og på bakgrunn av dette utstedes en samsvarserklæring.
Installatørbeviset blir slettet hvis du ikke jobber som installatør eller DLE/sakkyndig offentilg kontrollselskap sammenhengende i minst ett av de ti siste årene.
Skal du utføre arbeid med andres elektriske anlegg må du være registrert i installatørregisteret jf. FEK $3, da trengs også orgnr.
Skal du klare å komme unna registreringen kan det være en liten mulighet: du må ha gyldige kvalifikasjoner, største oppdrag 3999kr, ikke jobbe innen elektro eller relatert virksomhet, må bli "ansatt" av huseier til ett bestemt oppdrag og en haug med andre forutsetninger som skal oppfylles. Da går det kanskje, men tvilsomt. Det kan evt avklares med ditt DLE og skattekontor.
Når det gjelder forsikring: hvis det er gjort arbeid av de som ikke oppfyller kravene i FEK og arbeidet ikke oppfyller FEL, og det blir brann i akkurat den delen av anlegget kan de gi avkortning i forsikringsutbetaling. Det bestemmer forsikringsselskapene selv. Det er eier og brukers ansvar å sørge for at sitt eget anlegg oppfyller alle sikkerhetsforskriftene, ingen andres.
Arkivloven sier at installatør skal oppbevare dokumentasjon og samsvarserklæring for utførte arbeider i minst 5 år. Dersom det blir brann i installasjon nyere enn 5 år er det derfor ingen grunn til at arbeidet ikke skal kunne dokumenteres.
Hvis du for 10 år siden har monter en ekstra stikkontakt i garasjen din selv, og arbeidet er utført "etter boken" og ser fagmessig ut, hvordan kan man da bevise at dette er montert av ufaglært? Hvis du i samme garasjen har en ny kurs, forsynt fra en sikring produsert i 2013, en industrikontakt med produksjonsår 2014, og denne sørget for at garasjen og bilen din brant ned i 2015 kan du ha problemer hvis det ikke er utført av fagmann og registrert installatør eller du kan dokumentere gyldig arbeid ihht FEK. Henviser da til "ansvar" i FEL - ansvaret hviler på eier/bruker.