Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.


Meldinger - Cobos

Sider: [1] 2 3 ... 71
1
Tesla / Sv: Tesla aksjer
« på: mandag 14. oktober 2019, klokken 23:45 »
Hva er det som gjør at Tesla stiger hver dag nå da? Opp nesten ti dollar bare i dag.
Personlig har jeg ikke peiling. Etter rundt 8 år med TSLA har jeg gitt opp å forstå de mindre svingningene. Og med FIFO er jeg låst fast hvis jeg ikke skal få en større skatteregning. Dette var mitt andre kjøp i TSLA. Og det mest skremmende er jo den massive fordelen jeg har hatt av endret vekslingskurs i tillegg til stigningen av selve aksjekursen. Som Øyvind gjorde jeg flere mindre lure trader i de neste årene. Som vel ga meg 2000,- i fortjeneste men halverte mengde aksjer jeg kunne hatt nå... Denne var vel av de få virkelig lure kjøpene mine.
 [ You are not allowed to view attachments ]

2
Model S / Sv: En liten dekk- og felgguide
« på: tirsdag 17. september 2019, klokken 09:46 »
Jeg trenger litt råd.

Jeg skal på fredag kjøre fra Oslo til Flåm for å være litt turist i eget land. Så muligens litt bevegelse i nærområdet til Flåm og så tilbake på søndag.

Værmeldinga idag viser en del snø via Hemsedal, men for helgen er det opp mot 16 grader slik at jeg tipper det er snøfritt.
Hvilket sett med dekk skal jeg velge. Jeg har 3 alternativer, alt i 19''.
Continental Contisilent sommerdekk
Michelin X-Ice piggfrie nordiske vinterdekk
Pirelli Sottozero 4 høyytelse kontinentale vinterdekk

Sommerdekkene sitter på bilen nå men kan fint bytte. Samtidig med temperaturer godt over +10C virker det som selv Pirelli'ene er en dårlig løsning. De har gode bremselengder i varmen, men er ikke veldig gode på mye snø. Mens X-Ice er gode på snø men antagelig blir for myke hvis det ikke blir snøfylt.

Føler det ikke er noen gode alternativer. Ha med dekkskift er lite aktuelt. Og kjører generelt veldig lite ellers på snø, så vil helst ikke investere i kjettinger.
3
Model S / Sv: Kjøp av Model S Performance "Raven" - galskap?
« på: lørdag 14. september 2019, klokken 22:19 »
En "Nurbergring edition" av Raven P100DL, kalt P100DL+ med dyrere og bedre bremser, kanskje litt bedre kjøling, racing dekk og Track Mode.
Den kan jo ikke hete "D", står jo for dual. Og L står for Ludicrous, og dette er jo plaid. Må jo bli  Performance Tripple Motor Plaid. TMS P TP
Det er det som er poenget mitt, en track spesialisert Raven P+ er nivå 2 i min imaginære performance gruppe. Nivå 1 er "vanlig" Ludicrous Performance, Nivå 2 er PL med noen bane oppgraderinger og nivå 3 er full Plaid, med 3 motorer og hele pakka.

4
Model S / Sv: Kjøp av Model S Performance "Raven" - galskap?
« på: lørdag 14. september 2019, klokken 13:43 »
Mitt personlige tips er at det kommer 2 nye utgaver av Model S i det neste året.
En "Nurbergring edition" av Raven P100DL, kalt P100DL+ med dyrere og bedre bremser, kanskje litt bedre kjøling, racing dekk og Track Mode. Den koster ca $20k mer enn P100DL idag. Den tror jeg er tilgjengelig om en måned i USA.
Så om et år kommer Plaid utgaven som i praksis blir Roadster 2 i sedan utgave. Litt dårligere ytelse enn Roadster 2 og uten mulighet for SpaceX package, og priset omtrent som en Roadster 2, altså $200k eller mer. Men naturligvis veldig mye bedre familiebil enn Roadster 2.
Raven som sådan kommer til å være meget gode innstegsmodeller fortsatt og Raven Performance vil i for alt annet enn banekjøring være meget raske familiebiler.

Hva dette betyr for verditap derimot det tør jeg ikke spå :)

5
Tesla / Sv: Tesla aksjer
« på: lørdag 27. juli 2019, klokken 21:56 »
Nå vil jeg vel påpeke at en som ikke ser forskjell på en 2012 og en 2019 Model S, kanskje burde ta en tur innom specsavers. Da tenker jeg ikke på de ekstra kameraene og ultralyd sensorene som ikke finnes i 2012 modellen men nesa og det faktum at lakken går helt ned. Rimelig synlig.
Men jeg ser poenget ditt, for noen er det viktig å vise at jeg har for mye penger og bruker de på nye biler.
Hver gang jeg hører folk snakke om hvordan alle de andre produsentene skal overrenne Tesla med nye modeller, vil jeg be folk se på hvordan salget av i-pace eller e-tron går i USA, sammenlignet med den 4 års gamle Model X. Hvor mange batterier har Audi faktisk en stabil leveranse av, ikke planer og tanker og ideer, fast leveranse. Uten batterier, ingen elbiler. Tesla og Panasonic har brukt hva nesten 5år på å komme seg til 28GWh/år. Jeg finner lite gode argumenter hvorfor de andre skal være så særlig mye raskere. Spesielt når de store bilprodusentene gjerne har kontrakter som har opsjoner på mange GWh men lite garantier.

6
Tesla / Sv: Tesla aksjer
« på: lørdag 08. juni 2019, klokken 17:07 »
Viktigste skatteregel å få med seg er FIFO prinsippet som skatteetaten bruker. Den «låser» deg fast hvis du har en tidlig gevinst av en viss størrelse. Altså den hindrer deg fra å drive med trading. Det var en 250 000,- kroners lekse for meg :(

7
Tesla / Sv: Hva må man regne med av ekstrautgifter?
« på: mandag 06. mai 2019, klokken 20:29 »
Hvis erfaringen din er med ordentlig gamle biler er det også å forvente at du bruker mer penger på vask av bilen.
Gjør du dette selv er det ikke veldig dyrt, men noe koster det. Byttet selv en nesten 16 år gammel Civic inn i min første Tesla og plutselig var pen lakk viktig :)
Tilsvarende kan du vurdere lakkforsegling, foliering eller annet som beskytter "investeringen" din. Skal bilen selges etter 3-5 år kan det lønne seg å stelle relativt pent med den.
På samme måte er det med små parkeringsriper og bulker, det er noe jeg fikser på min relativt nye Tesla men ikke gadd å bry meg om på Civic'en.

Men alt dette er jo teknisk sett forskjellen på ny bil og gammel bil og ikke direkte noe som har med Tesla å gjøre. Men det er vel kanskje et poeng at med ny Tesla snakker vi om ny OG høyverdi bil.

8
Tesla / Sv: Tesla aksjer
« på: søndag 07. april 2019, klokken 13:37 »
https://www.dn.no/samferdsel/tesla/fiat-chrysler/bil/ft-fiat-chrysler-betaler-flere-hundre-millioner-euro-til-tesla-i-et-nytt-samarbeid/2-1-582663

Her er en interessant nyhet. 2020-kravene til EU gjør seg gjeldende. Kan vi også se Teslaer med Fiat-logo? Betyr dette at Fiat kjøper seg opp i Tesla? En Alfa Stelvio med batteripakke?
Det er såklart mulighet for større samarbeid, men i seg selv er dette en ren økonomisk transaksjon. Fiat betaler Tesla x euro for å slippe å betale ca 2 milliarder Euro i bøter til EU. Da regnes Tesla sine salg og Fiat sine salg som en gruppe. x er nok ganske mye mindre enn 2 milliarder, men helt sikkert ihvertfall 10%. Kanskje opptil 50% hvis Fiat får hjelp til å elektrifisere noen av sine modeller. 

9
Tesla i media / Sv: Tesla i norske medier
« på: lørdag 30. mars 2019, klokken 14:54 »
Jeg har også møtt en defekt stolpe midt i Tyskland med rundt 10-15% igjen på batteriet og omtrent 25% til neste superlader. Var rimelig høy puls først når jeg trodde det var problemer med bilen. Men ja ellers tomt så byttet til ny stolpe, ladet fint og meldte Tesla. Det er vel snart 2 år siden og er min eneste erfaring med død stolpe.

10
Model 3 / Sv: Utsyn bakover i regnvær
« på: mandag 18. mars 2019, klokken 20:04 »
Jeg har en rull med tørkepapir/dopapir i min S. Det kan brukes til å forsiktig tørke av ryggekamera når det har vært regn/snø ute. Fordelen med å kunne bruke kameraet i fart er vel verdt det at det blir møkkete. Og på S'en er det rimelig ekstrem vidvinkel som faktisk lar meg se OK minus også til siden bak som jo er nyttig når man rygger.

11
Tesla / Sv: Tesla aksjer
« på: fredag 01. mars 2019, klokken 17:44 »
Mye styr med Model 3-bestillinger i dag. Det store bildet for disse endringene som ble varslet i går, er imidlertid at Tesla rykker flere hakk i fra konkurrentene, både for Model 3, Model S og Model X. Utsiktene bør nå være gode for økt salg av alle modellene. Du skal virkelig slite med å argumentere for å velge E-Tron eller I-Pace foran enten 3, S eller X.

Det viktige er at Tesla leverer bra i serviceleddet fremover. På specs (pris, størrelse, rekkevidde, akselerasjon osv) knuser jo Tesla konkurrentene fra Jaguar, Audi, Kia osv.

818k for en bil som er dårligere enn E-Tron i alt unntatt rekkevidde (si vidt)? En skal ha mye penger til overs for å ikke gå for E-Tron.
Nå vil jo noen påpeke at selv Audi tar godt betalt for bedre ytelse. Etter en lengre tur på Autobahn og i Belgia (hvor jeg så en e-tron bli kjørt av en bestemor) så vil jeg påpeke at med en X får man MYE bedre aksellerasjon og toppfart. Og nettopp i hjemlandet til e-tron er det jo det kommer godt med.

12
Tesla / Sv: Tesla aksjer
« på: tirsdag 26. februar 2019, klokken 20:44 »
Et earnings call er entydig markedsinformasjon og skal anses som like tydelig kommunikasjon fra firmaet som kvartalsrapporten.

13
Tesla / Sv: Tesla aksjer
« på: mandag 11. februar 2019, klokken 22:01 »
Men det teknologiske forspranget er på vei til å bli kraftig redusert. Tesla ligger i flere henseende etter når det gjelder funksjoner som konkurrenter har. Nå ser det ut som flere av "manglene" også er videreført til Model 3, slik som ikke-fungerende regnsensor, lys under pari, ikke skiltgjenkjenning, ikke justerbare setebelter, ikke 360º kameravisning, dårlig stemmestyring, proprietær media-løsning. ikke skipose osv, osv. Dette er betenkelig fordi mye av dette er endringer som ikke kan løses av software-oppdateringer. Men den siste nyheten nå er at vi snart får speil som husker når de skal foldes inn, klimavennlig innstilling for hund i bil, og lydvarsel for blindsonevarsler. Synes dette blir for smått (har ikke hund).
En viktig ting her da er i hvor stor grad er Matrix lys f.eks. utviklet av Audi eller Jaguar? Mistenker at siden du kan få det på en haug med forskjellige europeiske biler (ulovlig med Matrix lys i USA nå) at det lages av Bosch el. Det betyr at dette er ikke noe Audi/Jaguar kan men noe de har kjøpt, som også Tesla kunne kjøpt hvis det ikke var ulovlig i bruk i hjemmemarkedet sitt. Audi utvikler jo i liten grad selv elbilen sin. De skrur den sammen. Batteriene er jo ikke deres design engang.
Jeg mistenker Track Mode på M3 kommer til å vise hvor enormt mye større kontroll Tesla har på hele den tekniske delen av bilen og hvor fort de kan tune denne. Sammenlignet med mange av de andre større produsentene som i større grad syr sammen pakker fra de store leverandørene.
Artikkelen nå i tyske Managers Magazine viser jo at VW selv mener at deres highend plattform for elektriske biler som kommer i 2021 etter en titt på M3 er omtrent 3000€ for dyr. Det viser jo nettopp at Tesla ligger en god del foran de andre og dette er det som kommer til å påvirke aksje kursen etterhvert.

14
Model 3 / Sv: Navigasjon og lading SuC
« på: mandag 11. februar 2019, klokken 16:23 »
Den tar ikke med Kielferga i plottet fra Oslo til Hamburg :)
Og den er veldig forvirret en ca 10min etter at man kjører av ferga til den forstår at den plutselig er i Tyskland :)

15
Model 3 / Sv: Navigasjon og lading SuC
« på: lørdag 09. februar 2019, klokken 22:52 »
På langtur opplever jeg som andre her ruteplanleggeren litt tja. Og kjører en rute som jeg kjenner så pleier bare å plotte direkte til neste superlader.
Men det er en forbruksgraf (som jeg ikke husker helt hva het) som etter noen få km justering, jeg opplever som MEGET presis. Og den justerer seg etter faktiske forhold. Først sier den kanskje at jeg kommer fram med 18%. Litt hard på gassen og den synker sakte til 12% f.eks. Jeg tenker det er greit med litt margin og roer ned og den stiger oppover til kanskje 14%. På den måten opplever jeg at man ikke har rekkeviddeangst og kan presist justere forbruk til den marginen man føler man trenger.

PS: Dette var fra Autobahn hvor fart virkelig er viktig for forbruk :)

Sider: [1] 2 3 ... 71