Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 535 kroner per år. elbil.no/medlemskap
Hovedmeny
meny

Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.

Vis innleggmeny

Meldinger - hanche

#1
Viktig melding / Sv: Elbilwiki ??
fredag 01. desember 2023, klokken 13:47
Det koster vel ikke mer enn en hundrelapp eller tre per år å holde på et domene, så jeg tror man skal tenke seg lenge og vel om før man gir slipp på det. Hvis man finner en verdig arvtaker, er det bedre å kunne overføre domenet til ny eier når den tid kommer.
#2
Elbilen i Samfunnet / Sv: Førerkort klasse B+
tirsdag 07. november 2023, klokken 09:37
Siden saken angår veldig mange andre biler enn Tesla, burde tråden heller flyttes hit fra Tesla-forumet. Og kanskje få en annen tittel samtidig. Overskriften i nettavisa er jo også misvisende, det er kanskje årsak til at diskusjonen endte i Tesla-tråden.
#3
Elbiler i media / Sv: Elbilforeningen: Vi hater dette rattet!
fredag 27. oktober 2023, klokken 16:24
Sant å si så er jeg heller ikke så glad i de blinklyshendlene man finner i vanlige biler. Jeg mener, hendelen er fin i seg selv, og det at den er på et forutsigbart sted og kan opereres i blinde, er helt essensielt. Men jeg plages av automatikken som slår av blinklyset når man dreier rattet i motsatt retning. Det er greit nok i et vanlig kryss, men i en rundkjøring så blir det ofte til at man må avse en hånd til å holde på blinklyshendelen mens man ratter seg rundt rundkjøringen. Gi meg heller et blinklys som aldri går av automatisk. I stedet kan bilen begynne å produsere et lydsignal når den gjetter seg til at man har glemt å skru av blinklyset.

Men vindusvisker? Jeg kan ikke fatte at ikke plasseringen og den viktigste funksjonaliteten til viskerhendelen er påbudt. For panikksituasjoner, som når frontruta blir sprøytelakkert med slaps fra en møtende trailer, skal det bare være å sveipe hendelen så langt opp den går med høyre hånd.

En fordel med rattet i videoen: Jeg og mange andre vil aldri spørre om å få låne en bil med det rattet.

Jeg tar det ikke så tungt med cruisekontrollen. Kjører jeg en ukjent bil, gidder jeg bare ikke prøve å lære meg hvordan den virker. Og jeg har oseaner av tid til å lære meg hvordan bruke den i min egen bil.
#4
Kia Soul EV / Sv: e-Soul <-> 12Volt batteri
mandag 25. september 2023, klokken 18:02
Jeg har også lagt merke til at den ofte driver og lader 12V-batteriet når den står parkert. Tre ganger har jeg opplevd flatt batteri. Første gang var en julaften, minst tenkelig passende tidspunkt for den slags. Klok av skade kjøpte jeg en sånn starthjelper på Biltema. Den berget meg de neste to gangene det skjedde. En av gangene hørte jeg at et relé slo inn og ut igjen med jevne mellomrom kanskje for å sette igang ladingen fra fremdriftsbatteriet men uten at det lyktes, uvisst av hvilken grunn. (Det var nok et lite relé, mye svakere lyd enn det store som slår inn når man starter lading.)

Forresten så er det vel en gammel tråd om temaet her? Den er nok dypt begravet nå.
#5
Står det som reservert men ikke faktisk belastet? Hvis det er belastet, ville jeg tatt kontakt med det samme og utbedt meg en forklaring. Hvis det bare er reservert, så vil jo reservasjonen gå ut på dato en gang, men det er heller ikke helt greit, fordi det kan begrense mulighetene du har til å betale andre ting med kortet. Så det kunne også være en sak å ta opp med dem.
#6
Kia Soul EV / Sv: UVO, mista kontakt
mandag 11. september 2023, klokken 16:37
Jeg husker ikke hvordan jeg fikk vite om endringen fra UVO til Kia Connect, men jeg fikk i hvert fall beskjed på en eller annen måte. Enten det var i appen eller i oppgraderingsnotatene i App Store. Hvis det var det sistnevnte, er det ren flaks at jeg så det, for de leser jeg jo nesten aldri. 8)

Oppgradering av software i bilen tar en evighet! Jeg valgte såkalt Quick Update sist jeg gjorde det. Det tok en time, og bilen må være påskrudd hele tiden. Hvis du har en låsbar garasje kan du la den stå der, ellers må du vel sitte i bilen eller i hvert fall holde den under oppsikt så ingen setter seg inn og kjører av gårde med den. General Update tar visstnok flerfoldige timer. Lykke til!
#7
Kia Soul EV / Sv: UVO, mista kontakt
mandag 11. september 2023, klokken 10:39
Med jevne (?) mellomrom slutter de å vedlikeholde appen, og distribuerer den under nytt navn. Idiotisk, det ser ut som samme app tross alt. UVO-appen heter nå Kia Connect. Prøv den og se om det ikke løser problemet.
#8
CCS / ChaDeMo hurtigladere / Sv: Langsom lading på lynladere
søndag 10. september 2023, klokken 08:15
Godt poeng der. Men neida, det var en stille dag. Bare en annen bil, og ikke på samme lader.
#9
CCS / ChaDeMo hurtigladere / Sv: Langsom lading på lynladere
lørdag 09. september 2023, klokken 22:07
Sitat fra: Vidar_S på lørdag 09. september 2023, klokken 21:32Overskriften din tyder på at du reagerer på alle tre ladesesjonene. Er det korrekt eller er det kun den på Lillehammer du egentlig syns var langsom?
Bare den på Lillehammer. De to andre er for å belyse den store forskjellen mellom laderne.

SitatNår du starter lading på rundt 40% med en Kia Soul så er det ikke så lenge du får glede av høyeste hastighet (75-ish). Da er det bedre å gå en del lengre ned (om du googler "ladekurve kia soul" finner du bilder som viser hastighet du kan forvente under ideelle forhold).
Vet det, men om sommeren er jeg uansett ikke vant med å få så lavt som 37 kW før jeg har passert 70%.

Sitat37kW høres noe lavt ut om temperaturen ute er som du beskriver, så godt mulig det var noe feil med den. Om du vil ha mer eksakte svar er det beste å skaffe seg en OBD-sak å plugge i bilen så du kan se temperatur i batteriet når du lader. Er Soul'en som Hyundai Kona så er minimum 25 grader det optimale.
Jeg skaffet meg en sånn en, men fikk den ikke til å virke. Dessuten var den så hard å plugge i at jeg var redd for å brekke noe. Så jeg skaffet en til, men så hadde den ikke støtte for min bil, viste det seg. Kanskje det er lettere å finne noe som virker nå.
#10
CCS / ChaDeMo hurtigladere / Sv: Langsom lading på lynladere
lørdag 09. september 2023, klokken 21:57
Sitat fra: Jejl på lørdag 09. september 2023, klokken 18:42Hvorfor starter du med rundt 40% soc? De aller fleste elbiler lader raskest ved å starte med lav soc typisk 0-10%.
Vi pleier å sikte på 2% når vi er på langtur med Teslaen vår.
Jeg vet at jeg får bedre fart med lavere SOC, men min erfaring er at det går langsommere igjen når jeg havner nede rundt 10% eller lavere. Aner ikke hvorfor. Uansett så styres dette vel så mye av behovet for pauser. Jeg er ingen ungdom lenger, og trenger litt hyppigere pauser. Og da blir det bare slik. En annen sak er at jeg helst vil ha litt å gå på i tilfelle uventede omkjøringer og lignende. Akkurat det hadde jeg stor glede av sist vinter, da jeg ble stående fast i nesten to timer fordi en lastebil hadde sklidd delvis av veien og sperret den helt.
#11
CCS / ChaDeMo hurtigladere / Langsom lading på lynladere
lørdag 09. september 2023, klokken 15:46
Jeg hadde en ladeopplevelse nylig – nei, tre ladeopplevelser – som har fått meg til å tvile litt på min forståelse av hva som bestemmer hvor raskt bilen lader.

Først, hvordan jeg har forstått det: Det er primært bilen som styrer ladingen, gjennom BMCen (Battery Management Controller?) i bilen. Laderen forteller bilen hva den er i stand til å levere, og så bestemmer bilen ønsket strømstyrke, og laderen leverer det den får beskjed om – selvsagt så lenge bilen ikke ber om mer enn laderen er i stand til å levere.

Nå til opplevelsene som fikk meg til å tvile.

  • E.ON på Kløfta: Ladet fra 42% til 73%, høyeste effekt var 74 kW. Det varte riktignok ikke så lenge, men den var over 50 kW helt til 72% eller så.
  • Mer på Burger King Lillehammer: Fra 36% til 50%. Levert effekt var 37 kW hele veien, og det fra en lader som skal kunne levere 150 kW. Til slutt bare ga jeg opp og kjørte videre.
  • E.ON på Fåvang: Fra 40% til 72%, igjen fikk jeg 74 kW på topp og ellers over 50 kW hele veien.

Bilen er en 2020-modell Kia Soul, den lader jo ikke superraskt i utgangsphnktet. Jeg har aldri sett effekter over 75 kW, og det er vel som forventet.

Men hvorfor så inderlig tregt på Lillehammer? Jeg har spurt kundeservice hos Mer om de har en forklaring, men de har ikke svart. Men jeg skulle jo tro at bilen ber om det samme der som på de andre stedene, hvis da ikke noe i kommunikasjonen får den til å tro at laderen ikke kan levere. Opplever andre lignende forhold, altså at ladingen går tregt uten noen påtagelig grunn? Jeg tror forresten aldri jeg har opplevd skikkelig høy lade-effekt hos Mer på Lillehammer, men denne gangen tok kaka. Ikke noe galt med utetemperaturen heller, T-skjortevær hele veien. Og alle tre gangene hadde jeg kjørt i over en time i landeveishastighet eller mer rett før ladingen, så batteriet burde ha en OK temperatur det og.
#12
Elbiler i media / Sv: Global mangel på lithium fra 2025
søndag 03. september 2023, klokken 22:40
Hmm. Natrium-ione-batterier (som de vel må hete på norsk?) har nokså mye lavere energitetthet en Litium-varianten, skal man tro wikipedia-artikkelen. Det blir fort et problem i biler. Men hvem vet? Wikipedia-artikkelen motsier seg selv litt, for i innledningen står det

SitatIn February 2023, the Chinese HiNa Battery Technology Co., Ltd. placed a 140 Wh/kg sodium-ion battery in an electric test car for the first time (min utheving)

mens tabellen lenger ned på siden ikke er i nærheten av en slik energitetthet. Det skal bli spennende å se.
#13
Elbiler i media / Sv: Global mangel på lithium fra 2025
søndag 03. september 2023, klokken 19:47
Men tilbake til saken: I følge Wikipedia anslås de utvinnbare reservene til å være rundt 62 millioner tonn. Det er ikke veldig mye, hvis etterspørselen kommer opp i 3 millioner tonn per år.
#14
Elbiler i media / Sv: Global mangel på lithium fra 2025
søndag 03. september 2023, klokken 19:42
Normalt kommenterer jeg ikke stavefeil, men jeg gjør et unntak i folkeopplysningens tjeneste: Det heter litium (uten h) på norsk. På engelsk er h-en med. Ordet kommer forresten fra gresk λιθος (gjerne transkribert som lithos), som rett og slett betyr stein. Mange uttaler det «litsium», men  wikipedia-artikkelen om litium argumenterer overbevisende om at s-lyden ikke hører hjemme der. Jeg har også gjort den feilen. Skal prøve å skjerpe meg.
#15
Elbiler i media / Sv: Ladesjokk i Danmark i sommer?
onsdag 09. august 2023, klokken 17:07
Sitat fra: Rollep på onsdag 09. august 2023, klokken 12:56[...] «Færdselsloven» som sier «Ved parkering af udenlandsk indregistreret bil kan anvendes parkeringsskive, der opfylder kravene i hjemlandet»
Det var nyttig informasjon. Sist jeg plasserte et parkeringsur i bilen min, satte jeg den etter danske regler fordi de norske reglene ikke sier hvor i frontruten den skal være, annet enn at den skal være lett synlig (tror jeg det var, det er lenge siden jeg leste reglene). Men nå kan jeg plassere den der jeg måtte finne det for godt.
© 2023, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA