Jeg har flyttet til Danmark i januar 2021, og har tatt med meg min Tesla Model 3 LR AWD FSD. Tenkte jeg skulle dele min kunnskap og erfaringer med eksport herfra og import dit av bilen. (Foretar oppdateringer i denne posten fortløpende.)
Her er stegene du må ta (En lengre redegjørelse for min erfaring i praksis og subjektive oppfatning, samt andre detaljer som du må være obs på, følger under post #[ ] nedenfor):
1. INNHENTE COC-DOKUMENT FRA IMPORTØR
Denne inneholder typeregistreringsinformasjon om bilen, som ikke fremgår av vognkortet, og som de vil trenge og be om i Danmark.
2. KJØRE INNOM RØD SONE PÅ TULLKONTORET PÅ SVENSK SIDE AV SVINESUND-GRENSEN.
Her blir bilen utførselsdeklarert fra Norge (i henhold til et svensk-norsk tollsamarbeid). Samtidig blir den transittdeklarert, i og med at dette er det første landet i EU du kommer til. I henhold til svenske regler må du betale et depositum som sikkerhet for at du fører den ut av Sverige.
Du blir bedt om å angi en anslått verdi på bilen. De sjekker opp om du har angitt en omtrentlig markedsverdi. Basert på denne verdien utregnes depositumet. I mitt tilfelle var det SEK 120 000, som du må betale med kredittkort (AmEx aksepteres ikke).
3. TOLLDEKLARERE BILEN PÅ TOLLKONTORET BAK KASTRUP LUFTHAVN
Her skal bilen innførselsdeklareres. Du må ha forhåndsutfylt og tatt med deg et flyttegodsskjema, da bilen regnes som en del av flyttegodset ditt. Se:
https://skat.dk/getfile.aspx?id=137692OBS! Det er ikke skiltet frem til tollkontoret (ikke grønn- eller rød-sone skilting når du passerer Øresundsbroen). Adressen er Kystvejen 16, du må selv lete frem dit.
NB! Du kan som privatperson ikke innførselsdeklarere bilen, man må da benytte en spedisjonsagent. De jobber i alminnelig kontortid. Du må derfor sørge for å komme frem før kl 16 på en hverdag, og på forhånd ha avtalt med clear2go.dk (finnes sikkert andre spedisjonsagenter, men Anita her var verdens snilleste dame). Dette koster ca. DKK 1400. Få med deg kvitteringen for tolldeklareringen, den bruker du for å få igjen depositumet på SEK 120 000 (eller høyere).
Forutsatt at du har eid bilen i minimum 6 mnd før du flytter med den, slipper du:
a. 10 % toll
b. 25 % mva av prisen/verdien på bilen tillagt 10 % toll,
på betingelse av at du beholder bilen i 12 mnd etter innførsel.
4. SKAFF DEG ET CPR-NUMMER
Å få dansk personnummer (CPR-nr) er en egen prosess, som jeg ikke redegjør for. Verkstedet som skal legge bilen din inn i det danske vegvesenets (Motorstyrelsen) systemer trenger dette.
5. BESTILL TIME OG FREMVIS BILEN HOS EN SYNSHALL
Dette er et verksted som har godkjenning fra Motorstyrelsen til å registrere importerte kjøretøyer i systemene i Danmark. De undersøker om bilen er kjøredyktig el.l. iht. danske krav (et såkalt "toldsyn"). Jeg anbefaler KBH Bilsyn, han var superproff.
6. BE OM VERDIFASTSETTELSE
Det står at du må be Motorstyrelsen om en verdifastsætning av bilen din. Dette tar for øyeblikket 9 uker. Dette betyr at du ikke kan benytte bilen i tidsrommet mellom 30 dager etter innførsel og frem til svar fra Motorstyrelsen. Du skal i prinsippet scanne inn vognkortets del 1 og 2 og sende e-post til Motorstyrelsen.
Men du bør benytte en såkalt "privat operatør". Det står ingen nærmere forklaring på Motorstyrelsens sider om dette. Bruk Quickimport.dk. Superprofft firma som angir en verdi på bilen din på dagen, og legger dette inn i Motorstyrelsens registre. Det koster DKK 300 for verdifastsetting og beregning av registreringsavgift.
7. BETAL REGISTRERINGAVGIFT
Registreringsavgiften skal betales til den "private opereatøren". I mitt tilfelle var dette ca. DKK 62 000. Dette inkluderer 1180 kr for nummerplater og 2000 kr salær til quickimport. De legger da inn i systemene at reg.avgiften er betalt. Fra 1. juni 2021 vil avgiften ventelig være 0. Jeg får da refundert de 62 000 kronene til høsten, med Guds vilje i og med at refusjonen går til Quickimport som deretter skal kontakte meg for å refundere avgiften.
8. FORSIKRING
Få bilen forsikret. Jeg tegnet hos Tryg. Evt. opplys synshallen, jf. under, at du ønsker midlertidig forsikring som varer i 14 dager.
9. FÅ SATT PÅ DANSKE SKILTER HOS TOLDSYNSHALLEN
Avtal tidspunkt med den samme toldsynshallen for montering av danske skilter. De printer ut et midlertidig vognkort til deg, og har et lager med bilskilter, som de monterer på bilen for deg. De tar betalt for denne jobben, det koster noen hundrelapper.
10. SEND NORSKE SKILTER TIL NORGE
De norske skiltene sendes med post til Vegvesenet. Pakkepost koster 99 DKK.
11. Lading i Danmark er grisedyrt. Tegn abonnement hos e-on eller Clever, om du ikke har lademulighet i din nye danske bolig.
Registreringsafgift:
Dette er jokeren i hele import-prosessen. I påvente av endringer i skatteverkets it-systemer oppkrever de dagens avgifter og refunderer i andre halvår 2021.