Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 565 kroner per år. elbil.no/medlemskap
meny

Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.

Vis innleggmeny

Emner - THE

#1
Mercedes/ EQ / Geländewagen EQ
tirsdag 14. mai 2024, klokken 09:17
Dette ser jo ganske bra ut i elektrisk versjon. Selv om rekkevidden kunne vært bedre og egenvekt på mer en 3000 kg  kanskje ikke er så mye å skryte av. Jeg tror uansett det vil bli en del å se av denne både på og utenfor norske veier.

https://www.dn.no/video/m/aOzyTQDo/bil-med-embret-kommer-til-a-bli-en-in-bil-i-enkelte-miljoer?play=1
#2
Model X 2014 - 2022 / Defekt PTC (varmeelement)
mandag 23. oktober 2023, klokken 10:58
Har sett litt rundt på forumet, og funnet noen svar, men tenker det kan være noen flere gode erfaringer å hente.

Jeg har en 2017 TMX 6-seter, dvs. separat varmeelement til 2. og 3. seterad.

Jeg er sikker på at PTC foran er gått i stykker. Merket først at det lukte svidd, og litt etter kom et ganske høyt og tydelig smell tilsynelatende fra innsiden av dashbord på høyre side. Har ikke sjekket sikring ennå, men ser i andre poster at et smell tyder på feil/kortslutning i selve elementet. Jeg ser også at et slik PTC-element er noe man kan forvente ca. 5 års levetid på, så det har vel ingen hensikt å kjøpe et brukt element fra høggern? Er det evt. noen som har kjøpt brukt og byttet selv med god erfaring?

Allerede før elementet foran havarerte så tenkte jeg å ta kontakt med Tesla pga. at det er bare sånn passe lunk i varmeelementet bak, og fremdeles så fungerer varmen bak på samme dårlige måte. Er det noen tips til hva som kan være feil der? Elementet må vel nødvendigvis virke siden det ikke er kald luft som kommer?
#3
bZ4 / Brukerhåndbok
mandag 09. mai 2022, klokken 13:52
For de som er interessert er det mye nyttig å finne i manualen til bilen (https://d24bc9lyrt5en5.cloudfront.net/Customer-Portal-Admin/emanuals/TOYOTA/OM42D76CA.pdf). Blant annet er maksimal vekt oppgitt til 2550 kg for 4wd og 2465 kg for 2wd. I manualen er det ikke oppgitt vekt på tom bil, men andre kilder oppgir +-2000 kg. Dvs. at nyttevekt som det har vært litt diskusjoner om her på forumet ikke bør være noe problem for denne bilen. Tilhengervekt er oppgitt til 750 kg, og belastning på tilhengerkule til 75 kg.

Ellers er det mange muligheter til å justere ladetidspunkter, ladestrøm osv. Det er ei fare for at det kommer mange spørsmål om hvorfor bilen lader sakte på en 175 kW her på forumet, da det er første gang jeg har sett at det er mulig å begrense ladestrøm på DC-lading i menyen til en bil.

Edit: Ser også at Toyota har valgt en løsning der 12V batteriet bare lades når bilen er på, ser i alle fall slik ut pga. alle advarsler i manualen om å slå av alt elektrisk utstyr i bilen når den parkeres.
#4
Model X 2014 - 2022 / Umulig å starte bil
søndag 31. oktober 2021, klokken 10:48
Fikk plutselig problem med å låse opp og kjøre bilen går. Har en 2017 TMX med MCU1 og SW 20.48.37.8.

Bilen oppdager nøkkel og tenner lys når jeg nærmer meg, men bilen låses ikke opp. Ikke mulig å låse opp ved å trykke på nøkkel heller. Begge nøkler oppfører seg likt. Får låst opp med app, og får beskjed om "Nøkkel ikke oppdaget", gjelder begge nøkler. Får startet bil fra app, og den står i Park, men får ikke satt bilen i Drive. Har resette alt som går av knapper/hjul på rattet, power off, byttet hjulkonfigurasjon uten hell. Tesla veihjelp hadde ikke flere tips da jeg pratet med dem, ba meg bestille berging via forsikring da garanti er ute. Har også forsøkt alle steder å plassere nøkkel ved feil (under b-stolpe for å låse opp og et utvalg forskjellige tips til plassering i/ved midtarmlene for å starte), men ingenting fungerer. Har prøvd både med og uten batteri i nøkkel. Håper kanskje noen har tips til noe jeg ikke har prøvd før bergingsbil kommer da jeg er veldig skeptisk til hvor lang tid det tar før Tesla ser på bilen når den kommer inn på verksted uten avtalt servicetidspunkt.
#5
Tesla SW og AP / SW versjon på MCU1-biler
fredag 24. september 2021, klokken 08:27
Er det noen med MUC1 som har nyere SW enn 2020.48.x.x?

Har MCU1 og AP2.0 og har ikke fått noen oppdatering etter 2020.48.37.6.
#6
I går ble Sogn og Fjordane elbilforeining stifta. Selv om Sogn og Fjordane nå er en del av Vestland fylke så er det så store forskjeller på bl.a. elbilandel og infrastruktur i gamle Sogn og Fjordane og Hordaland at Elbilforeninga mener det er behov for et eget lokallag i Sogn og Fjordane. Dermed er også Elbilforeningen representert med lokallag i alle deler av landet.

https://www.sognavis.no/berit-50-skal-halde-i-rattet-pa-nystifta-elbilforeining/s/5-115-477120
#8
CCS / ChaDeMo hurtigladere / Kostbart å bygge hurtigladere
mandag 06. mai 2019, klokken 07:25
Selv med Enova-støtte må man se langt etter hurtigladetilbud enkelte steder.

I Askvoll har de fått tilsammen 400000,- kroner i tilskudd fra Enova, men kostnadene for utbygger er likevel så store at planene om å bygge hurtiglader ikke blir noe av.


https://www.nrk.no/sognogfjordane/seier-nei-til-hurtigladar-etter-prissjokk-1.14532023
#9
Elbilen i Samfunnet / Energiforbruk for utvinning av olje og gass
tirsdag 05. mars 2019, klokken 13:57
Fant litt interessant informasjon om strømforbruket i Norge. Tallene for januar viser at det gikk 738 GWh elektrisk energi til utvinning av olje og gass på norsk sokkel.Totalt strømforbruk i Norge i januar var 14565 GWh. Dvs 5% av strømforbruket gikk til å framstille olje og gass. I tillegg er det store mengder energi som produseres med gassturbiner offshore som kommer i tillegg.

738 GWh/mnd medfører totalt 8900 GWh/år. Hvor mange km elbil kan man kjøre med den energimengden? Antar vi 200 Wh/km i snitt inklusiv ladetap i snitt over året, så tilsvarer 8900 GWh/år 44,5 milliarder km, eller 3,4 millioner biler som kjører 13000 km/år. I følge OFV er det ca 2,7 millioner personbiler i Norge pr 31.12.2018. Dvs. at det fremdeles er en god del energi tilgjengelig for varebiler, busser og lastebiler etter at alle personbiler er elektrifisert før strømmen som brukes til å utvinne olje og gass er brukt opp.

Selvfølgelig kan man ikke se på tallene så enkelt. Det aller meste av olje og gass som produseres i Norge eksporteres, så energien som hentes opp fra havet brukes bare i liten del i Norge, men tallene viser litt av hvor energikrevende prosessen med utvinning av olje og gass er. Siden det står utvinning på norsk sokkel, så antar jeg at energi til raffinering av olje ikke er inkludert i de 738 GWh, men ligger inne i de 3178 GWh som kraftkrevende industri brukte i januar. Raffinering er også en veldig energikrevende prosess, så det hadde vært interessant å se energiforbruk som går med her også.

Norge hadde for øvrig netto eksportert av 142 GWh elektrisk energi i januar.

https://www.dn.no/energi/strom/energi/lavere-stromproduksjon-i-januar/2-1-557259
#10
Elbilen i Samfunnet / Avgiftsøkning pga overgang til WLTP utsatt
onsdag 05. september 2018, klokken 08:32
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/m69BnO/seier-for-bilistene-sloeyfer-omstridt-avgiftsoekning

Dette må jo bety at det ikke vil bli noen diskusjoner om å legge avgifter på elbil i 2019 i statsbudsjettforhandlingene?
#11
I en del andre forum (Audi og Jaguar f.eks.) er alle overbevist om at alt må være bedre med iPace og eTron enn med Tesla. Audi-gjengen kan muligens ha noen av sine ord i behold, men Jaguarfolket bør kanskje ventet med å trekke konklusjon om at pålitelighet på iPace er bedre enn Tesla...

http://www.side3.no/motor/consumer-reports-har-karet-de-beste-og-verste-bilmerkene/3423424671.html
#12
Alt det andre / Hydrogen er framtida, danker ut batterielektrisk!
tirsdag 09. januar 2018, klokken 13:09
Prøver meg på en clickbait overskrift jeg også, siden vi er i medie-seksjonen.

http://www.side3.no/motor/motorsjefer-flest-tror-hydrogen-vil-vre-framtidens-bilteknologi/3423404415.html

Ser ikke ut til at troen på hydrogen som "miljøvennlig" løsning på utslippene fra kjøretøyparken er gått over.

Litt interessant å lese når man vet hva de samme produsenten har lovet å lansere av henholdsvis BEV og FCEV de nærmeste 2-7 åra. Alle skal ha BEV og PHEV, men få produsenter snakker om å lansere FCEV innen samme tidshorisont.

Hvis de får folk til å godta BEV med de batteriteknologier, rekkevidder og ladetider vi har i dag, så vil jeg tro det blir vanskelig å overtale dem til å velge en hydrogenbil ved neste bilkjøp. Om 5-10 år vil nok batteriteknologien ha tatt noen steg framover, det samme vil nok ladeinfrastukturen ha gjort også.   
#13
Dette bør vel være en sak for elbilforeningen?

Se svar fra Grønn kontakt (svar #10) i denne tråden om utfordringene med høna og egget i Finnmark (les: elbil og ladestasjoner). https://elbilforum.no/forum/index.php/topic,36537.0.html

Hvis det skal bli mulig å kjøre elbil i Finnmark, både for de som bor der, og for oss som bare er der av og til, så må helt tydelig staten inn å dekke kostnader både til utbygging og drift. Har Elbilforeningen en sak gående på dette allerede, eller er det noe som foreningen eventuelt kan presse på for å få til?

#14
https://www.dn.no/nyheter/2017/10/31/2058/Miljo/gar-sammen-for-a-presse-frem-flere-elbiler

Store næringslivsaktører som Umoe, Veidekke og Coca-Cola går sammen for å få overgang til elektrisk drift.

Liker veldig godt fokuset de har på å bruke forbrukermakt for å få bil-fabrikantene til å tilby gode elektriske varebiler. Miljøfokuset er også tydelig bevist ved at det ikke bare er snakk om overgang fra eksosbil til elbil, men også fokus på å bruke mer elsykkel der det kanskje ikke er behov for bil.

De presiserer også hvor viktig det er med forutsigbarhet i forhold til insentiver, avgifter og skattlegging av elbiler for å sikre fortsatt økt takt i overgang til elektrisk drift.
#15
Elbiler i media / Verdens største elbil
torsdag 21. september 2017, klokken 11:22
Elektrisk framdrift er tydeligvis ikke bare egnet for bitte små personbiler slik som bl.a. Toyota mener.

Skulle likt å se denne doningen bygd om for hydrogenelektrisk drift i stedet for batterielektrisk. Tror nok regnestykket hadde blitt så stygt at det prosjektet hadde blitt stanset på planleggingsstadiet.

https://www.tu.no/artikler/denne-dumperen-blir-verdens-storste-elbil/407746


Kan jo også nevne at Fendt har planer om en el-traktor. http://glasfarmplanners.ie/100-electric-tractor-from-fendt-runs-for-5-continuous-hours/

Når vi også vet at det er flere leverandører, inkludert Tesla, som lansere elektriske lastbiler og trekkvogner de neste årene, så ser det ut som elektrisk framdrift etterhvert vil være et reelt alternativ for så godt som alle typer kjøretøy. Nå finnes det jo el-fartøy både til vanns, til land og i lufta med.
#16
Model X 2014 - 2022 / Gytis eller Tesla gulvmatter?
torsdag 07. september 2017, klokken 12:59
Må kjøpe gulvmatter til bilen, men er usikker på om jeg skal kjøpe originale matter fra Tesla eller Gytis Autek sine.

Tesla leverer matte til 2. og 3. seterad i et stykke https://shop.tesla.com/content/dam/tesla/CAR_ACCESSORIES/MODEL_X/INTERIOR/1103026-01-B_0.jpg

Gytis har delt mattene i to slik at det er separat matte for 2. rad og for 3. rad.
https://www.gytisautek.no/media/catalog/product/cache/1/image/1200x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/g/a/gates-gm006_.jpg
https://www.gytisautek.no/media/catalog/product/g/a/gates-gm008_0.jpg

Jeg ser for meg at det er litt mer styr å ta ut og inn Tesla sin matte enn Gytis sin, spesielt hvis det er en del sand og grus på mattene som man helst vil tømme utenfor bilen i stedet for på teppet. Samtidig ser jeg for meg at Tesla sin matte vil ligge bedre på plass pga størrelsen.

Jeg vil gjerne høre erfaringer og synspunkter både fra de som har Tesla-matter og Gytis-matter.
#17
Model 3 / Oppdaterte nettsider for Model 3
fredag 11. august 2017, klokken 12:38
Da har Tesla oppdatert informasjonen på nettsiden for Model 3.

Blant annet ligger det en estimator for leveringstid der.
https://www.tesla.com/no_NO/model3
#18
En artikkel med god omtale av Model 3 etter Broom sin prøvekjøring.
http://www.tv2.no/a/9273386/


Gleder meg til å prøve bilen selv etter hvert.
#19
Nå kommer Enova med en ny støtteordning for å etablere hurtigladere i kommuner som enten mangler hurtigladere helt, eller der det bare er en hurtiglader i dag.

De som har god forslag til etablering bør vel ta kontakt med kommunen sin, og helst tipse Fortum, Grønn Kontakt eller andre aktører også. Håper virkelig denne ordningen kan bidra til dekning i Nord-Norge, spesielt i Finnmark. Nå er det vel ikke krav til ladere hver 50 km, så det vil vel bli enklere å få etablert et ladetilbud med denne ordningen tror jeg.
https://www.dn.no/nyheter/2017/06/30/0657/Motor/enova-punger-ut-for-hurtiglading-i-distriktene


Mine forslag til nye lokasjoner som bør få støtte nå er:
Sogn og Fjordane:
- Øvre Årdal (Årdal komune)
- Gaupne (Luster kommune)
- Vik (Vik kommune)
- Balestrand eller Dragsvik (Balestrand kommune)

Finnmark:
- Vardø (Vardø kommune)
- Vadsø (Vadsø kommune)
- Varangerbotn (Nesseby)
- Karasjok (Karasjok kommune)
- Kautokeino (Kautokeino kommune)
- Hesseng (Sør Varanger kommune)
- Ifjord (Lebesby kommune)

Problemet i Finnmark er at det er noen store kommuner med lange avstander, så med en hurtiglader i hver kommune blir det veldig lang avstand mellom ladere. Sannsynligvis vil det være mulig å komme seg mellom ladere med 40+kWt bilene som ser ut til å bli standarden fremover likevel. Men F.eks. Tana kommune bør nok få støtte til flere lokasjoner.   
- Utsjoki
- Tana Bru
- Austertana
-

I Vest-Finnmark er jeg lite kjent, men noen steder ser logiske ut for meg, i alle fall:
- Alta (Alta kommune)
- Lakselv (Porsanger kommune)
- Skaidi (Kvalsund kommune)

I Vest Finnmark er det sikkert mange som har gode tips til lokasjoner for hurtigladere. Andre fylker har nok også hvite flekker på ladekartet, så nå må kommunene/ladeoperatørene forberede seg på søknadsrunde.
#20
Zoe / Valdresflya med Zoe 210 eller 240?
tirsdag 13. juni 2017, klokken 15:02
Er det noen som har kjørt over Valdresflya fra øst mot vest med Zoe 210 eller 240? Kjørte over motsatt retning, og det er jo ingen problem fra Beitostølen på 900 moh og ned til Gudbrandsdalen på ca 250 moh.

Fra Vinstra til Beitostølen er det ca 116 km, og opp til toppen på knapt 1400 moh er det ca 95 km. Jeg hadde egentlig bestemt meg for å prøve, men det er jo ikke mobildekning på den siste strekningen opp mot toppen hvis det blir behov for bergingsbil, så jeg er litt usikker. Tror nok jeg prøver meg uansett hvis det er tørr veg og grei temperatur.

Alternativet er å kjøre Jotunheimvegen som både er kortere og ikke går så høyt til fjells og har lavere hastighet, men til gjengjeld er det grusvei som nok gir en god del høyere rullemotstand.

Ser et behov for en ladestasjon på Randsverk.

Sent fra min D6503 via Tapatalk

© 2024, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA