Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 495 kroner per år. elbil.no/medlemskap

Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.


Emner - Electrix

Sider: [1] 2 3
1
Ikke elbil egentlig, men siden det har vært en del hydrogendiskusjoner her så tenkte jeg at det var greit å ta med denne ganske lange og grundige oppsummeringen av Hyop og Ulf Hafseld.

https://www.side3.no/vitenskap/hyop-hydrogeneventyr-har-kostet-skattebetalerne-66-millioner-kroner-6787237

Sitat
Høsten 2016, for eksempel: Da ba Hyop om ekstra driftsstøtte på 1,7 million kroner utover allerede utbetalt driftstilskudd.
«Dersom ikke dette beløpet kan fremskaffes (...) vil Hyops styre måtte ta sitt ansvar og vedta nedstengning av driften (...) Dette vil medføre at samtlige eiere av hydrogenbiler må parkere sine biler», skrev Hafseld.
Fylkeskommunen var i tvil; burde slike opplysninger holdes hemmelig for offentligheten?

«Det (er) sannsynlig at nye bilkjøpere vil vegre seg mot å inngå avtale om kjøp av biler». «Dersom den situasjonen Hyop nå er i blir kjent, skaper dette usikkerhet blant bilfabrikantene, og kan bety at det kommer færre biler til Norge, hvilket igjen medfører at inntektsgrunnlaget for Hyop reduseres», svarte Hafseld.

For fylkespolitikerne var Hyops inntjening viktigere enn bilkjøpere og -selgeres kunnskap om realitetene. Søknaden ble behandlet og penger bevilget i hemmelighet.

2
Mekanisk / 3 knepp fra parkeringsbrems
« på: Tirsdag 19. Februar 2019, klokken 08:31 »
Parkeringsbremsen virker fremdeles fint etter 6,5 år, men den siste uka har den begynt å lage en ny lyd. Man har hele tiden kunnet høre en svak summelyd fra håndbrekkmotoren når den strammer eller slakker, men nå kommer det en slags knirkelyd som blir som 3 korte knepp rett før brekket er strammet helt til.

Noen som har vært borti dette, bare å ignorere eller bør jeg sjekke nærmere?

3
Elbilen i Samfunnet / Elbil parkering Oslo
« på: Onsdag 23. Januar 2019, klokken 23:06 »
Det er en stund siden jeg var i Oslo nå, men forstår det som at det fremdeles er gratis parkering for elbiler?

Jeg skal bo på Thon Panorama fredag kveld til søndag og satser på å finne en parkeringsplass i området da jeg har med kone og tre barn. Noen som vet om det burde gå greit? Vi tenker oss en tur på teknisk museum lørdag på dagen, men resten av tiden regner jeg med å ha bilen parkert i området Rådhusgata og omegn... Kanskje finner jeg også en ladeplass, men er ikke avhengig av det.

Noen som ser noen utfordringer her, eller burde det være grei skuring?

4
Elbiler i media / 1,5 mill elektriske tuk-tuk i India
« på: Onsdag 14. November 2018, klokken 08:22 »
Det påstås ofte at det ikke spiller noen rolle at vi i Norge kjører mye elbiler når alle andre ikke gjør det, men det er spennende å se at elektriske drivlinjer slår an i mange områder. Ser f.eks. i en artikkel at India nå har over 1,5 millioner elektriske tuk-tuk.

Tenk hva det gjør med å dempe lokal forurensing og forbruk av drivstoff, slike småmotorer er ikke akkurat rene i forbrenningen.

https://cleantechnica.com/2018/11/12/electric-tuk-tuks-power-ev-revolution-in-india/

https://www.bloomberg.com/news/features/2018-10-25/india-s-rickshaws-outnumber-china-s-electric-vehicles

5
Elbiler i media / Elektrisk drevne livbåter skal øke sikkerheten i oljebransjen
« på: Torsdag 18. Oktober 2018, klokken 10:02 »
https://www.nrk.no/sorlandet/elektrisk-drevne-livbater-skal-oke-sikkerheten-i-oljebransjen-1.14251205?fbclid=IwAR1s1SBOLZgfrjdK61iwjfKAua4nfeAxqtipb_xfnv56Izs5rqBhRwA69DU

Sitat
Går vekk fra diesel
– En dieseltank som blir kald og varm, den kondenserer. I tillegg kan den få problemer med tette dieselfiltre, noe som kan sette sikkerheten i fare, legger ingeniør Andersson til.
Det er noen av ulempene som den eldre generasjonen av livbåter medfører, og som har fått ingeniørene hos Norsafe til å tenke nytt. De har valgt å fjerne drivstoffsystemet og dieselmotoren.
For med elektrisk drivstoff som nå, vil drivstoffet være av samme kvalitet etter 20 år.

Bra å se at batterier gjør inntog i mange markeder. Spesielt interessant når det er drevet av økonomi og sikkerhet. Det er jo en perfekt løsning for disse båtene, de står jo uansett tilkoblet strøm hele tiden for at startbatteriet skal være klart, og om de en gang brukes så er det hovedsaklig for å komme seg i sikker avstand fra oljeriggen eller skipet.

6
Elektriske utfordringer / [Løst] Hjelp vifta har sluttet å virke
« på: Fredag 12. Oktober 2018, klokken 00:29 »
Vifta i ventilasjonsanlegget på vår Leaf fra 2012 har sluttet å blåse. Alt annet virker. På skjermen kan man se hvilken hastighet den står på og justere, men ingen luft kommer.

Merket det selvfølgelig i kveld etter hurtiglading ved telemarksporten. Måtte vente i kø 15 min før den enslige laderen ved vaskehallen ble ledig. Bilen var helt neddugget da vi endelig var ferdig med å lade og madamen var ikke aķkurat veldig fornøyd da vi ikke fikk bilen klar til å kjøre. Hun ble heller ikke beroliget da jeg røsket av midtkonsollen for å plugge ut varmemodden... Dessverre hjalp ikke det noe.

Forsøkte også å plugge ut OBDII bluetooth donglen uten at det hjalp.

Tørket godt av vinduet før vi kjørte igjen og under de første minuttene, og etter at bilen kom i litt fart så kom det nok luft inn pga lufttrykket forfra så da tørket vinduet opp så det er tydelig at alt annet virker, det er bare vifta som ikke blåser.

Sjekket også sikringene til venstre for rattet, det er 2 der som heter "blower", men begge var ok.

Noen som har vært borti noe liknende? Eller har noen gode råd?

Sent fra min SM-G900F via Tapatalk


7
Elbilen i Samfunnet / OBS! Blackvue dashcams deler GPS, video og audio med hele verden
« på: Tirsdag 09. Oktober 2018, klokken 16:48 »
Det viser seg at cloud-funksjonen til Blackvue dashcam har en noe skjult default setting som deler alt åpent på cloud viewer der hvem som helst kan klikke seg inn og følge biler. :o :o :o

https://www.csoonline.com/article/3309952/security/blackvue-dashcams-share-cars-mapped-gps-locations-stream-video-feeds-and-audio.html

Siden det er en del her inne med slike kameraer kan det være greit å sjekke innstillinger

8
Elbiler i media / De utrolige oppgraderer til elektrisk
« på: Lørdag 22. ſeptember 2018, klokken 22:41 »
Morsomt å se at Elastika i de utrolige 2 får en elektrisk motorsykkel, men det mest interressante var at de bare gjorde poeng av at den var mye sprekere, og ikke en eneste gang ble rekkevidde eller lite strøm nevnt.

Sent fra min SM-G900F via Tapatalk


9
Leaf 2010-2017 / unngå resirk ved forvarming?
« på: Mandag 10. ſeptember 2018, klokken 14:19 »

Ifølge denne linken så fungerer Leafs ventilasjon slik at overskuddsluften dumpes ut under bilen over batteriet. Noen spekulerer i om dette kan hjelpe med å kjøle ned et varmt batteri når bilen står stille, men det ser ut til at kjøleeffekten mer enn oppveies av økt tilført varme som dumpes ut under bilen fra AC systemet.
http://www.mynissanleaf.com/viewtopic.php?f=38&t=22276

Men det jeg tenker på er at om bilen står med varme på over lengre tid en kald vinterdag så burde da overskuddsluften som dumpes ut av bilen hjelpe med å forvarme et iskaldt batteri? Og dermed gi bedre rekkevidde og økt hurtigladehastighet på langtur?

Dessverre må man ha bilen på for å gjøre dette, ved forvarming går ventilasjonen i resirk og det dumpes ikke ut noen overskuddsvarme over batteriet.

Finnes det noen måte å lure systemet til å ikke kjøre resirk ved forvarming? det hadde jo vært supert om det gikk an å lage et lite kit slik som varmemodden Leafnor på forumet lagde.

10
Kjøp og salg av deler og utstyr / brukt batteripakke ønskes kjøpt
« på: Onsdag 05. ſeptember 2018, klokken 15:12 »
Jeg er på jakt etter en brukt batteripakke, eller en del batterier. Dette er tenkt brukt til noen påhengere som skal bygges om til elektrisk drift.

Jeg vet Leaf-pakkene er ganske greie å slitte opp og bruke, men kan også være interessert i andre om de greie å dele opp. Kan også ta ut batteriet av en delebil.

11
Elbiler i media / Det norske forsvaret går over til elsykler
« på: Mandag 20. August 2018, klokken 09:44 »
Riktignok blir ikke alle kjøretøy byttet ut, men ser at grensevaktene langs den russiske grensen prøver ut elsykler. Et av argumentene var at de ikke advarer alle i kilometers omkrets med motorsøy

Interessant at man må lese dette på engelsk, har ikke sett noe om dette i "vanlig" norsk media.


https://electrek.co/2018/08/19/norwegian-soldiers-testing-electric-bicycles/

https://thebarentsobserver.com/en/security/2018/08/border-guards-first-military-unit-go-electric-terrain-bikes

12
Elbiler i media / Tillater høyere totalvekt for el-varebiler.
« på: Fredag 06. April 2018, klokken 12:12 »
Storbritannia jobber med å endre reglene for B-sertifikat slik at man kan kjøre el-varebiler (og hybrid eller hydrogen) inntil 4250 kg på vanlig sertifikat i stedet for bare 3500kg som er vanlig regel. Dette skal da kompensere for eventuell ekstra egenvekt slik at man ikke mister lastekapasitet.

Dette kunne kanskje vært noe for Norge også?

https://insideevs.com/how-changing-a-license-law-can-influence-electric-car-sales/

13
Mekanisk / 5,5 år, ny EU-kontroll og kanskje en service?
« på: Torsdag 22. Februar 2018, klokken 13:48 »
Må ha bilen på EU-kontroll igjen og lurte på å ta en service, 3,5 år siden sist nå. Har bare byttet pollenfilter selv og sett over at ting ser greit ut. Forstår det slik at det da er på tide med skift av kjølevæske og bremsevæske, men fikk en pris fra Nissan på 6000,- for service + EU-kontroll. Høres litt drøyt ut, men er det noen her som har greie på hva som skal/bør taes nå?

14
Tilbud og etterspørsel av tjenester / Hybel med egen parkeringsplass og ladekontakt
« på: Tirsdag 11. April 2017, klokken 21:12 »
Om det er av interesse for noen her så kjenner jeg til en slik hybel som kommer for utleie på Søm i Kristiansand snart.

15
Kjøp og salg av deler og utstyr / 12VDC til 230VAC invertere
« på: Tirsdag 28. Mars 2017, klokken 13:35 »
Vi har en del slike invertere på 1700W! på jobb som ikke blir brukt likevel og antakeligvis skal selges.

Disse kan kanskje være interessante til båt eller mindre hytteprosjekter, jeg er ikke sikker på nypris, men gi beskjed her om noen er interesserte så skal jeg sjekke opp pris.

Disse er i Kristiansandsområdet et sted.

Sider: [1] 2 3