I romjula 2015 kjørte jeg vår P85 helt ned til den slo seg av, og ladet opp til 100%. Den ble kjørt forsiktig, og når begrensningen lå på 20kW ble den holdt i drive med creep på slik at det trakk litt effekt til den stengte ned. Bilen viste 3,2kWh brukt fra 0 til den slo seg av. Lading til 100% ble gjennomført med 32A enfase. I startet ladet den på ca. 1kW, før den økte til de sedvanlige 7,3. Påfylt energi under 0 registreres ikke av bilen, men ble beregnet ut fra effekt/tid til å utgjøre ca 4kWh fra veggen. Når bilen var ferdig ladet viste den 72kWh påfylt.
Gjorde mye samme øvelse nå; valgte en dag soc var relativ lav og kjørte deretter ned til 10-12%. Satte så bilen i camper mode med varmen på fullt. Logget med Visible Tesla. Dessvere sloknet jeg og kom ut til bilen igjen ca. 0330 på natta. Da stod den fremdeles på. Varmen fra klima var borte (dette ble endret fra -1,5kWh til ved 0 eller litt over i software på et tidspunkt). Begrensningen lå på like over 20kW, så her var det like før den stengte ned uansett. Den hadde vært under 0 i et par timer i følge grafen i VT. Sjekket canbusdata, og 12v spenningen var helt sunn og likestrømskonverteren leverte effekt, så det virker som 12v batteriet lades selv ved så lave nivåer. Denne gangen ventet jeg ikke til bilen slo seg av før jeg satte på lading. Her ble 7,3kW i "kvasi-trefase" koblet til. Denne gangen lå den også på 1kW en stund, før den økte effekten. Heller ikke nå ble tilført energi under 0 telt opp på skjermen, men jeg beregnet det til å ligge på omlag 2,5kWh. Hvis vi tar utgangspunkt i at det ville gått an å lure ut 1kWh mer før shutdown kan man kanskje gå ut fra at det fremdeles lå ca. 3kWh tilgjengelig under 0.
Etter fullading viste bilen at det var fylt på 73kWh, 1 kWh mer enn ved forsøket for snart 3,5 år siden. Det er _litt_ usikkerhet knyttet til nøyaktigheten under 0 her, men magefølelsen sier at antagelsen over er best guess og det ligger sannsynligvis ikke store usikkerhetsmomenter her. At bilen viser 1kWh MER påfylt mellom 0-100% tipper jeg skyldes enten at "reserven" under 0 er flyttet, eller at enfase vs kvasi trefase lading har ulik virkningsgrad selv om effekten er den samme.
Ved første forsøk var bilen gått ca. 95k. Nå nærmer den seg 160k. Det er altså over 60k mellom målingene, og nesten 3,5 år. Dataene er ikke nøyaktige nok til å fastslå kapasitetstapet med stor nøyaktighet, men tror det er trygt å
anta at her har det vært svært lite tap. Hvis jeg skulle gjette ligger tallet mellom 0,5 og 1%, men det er umulig å si helt sikkert basert på forsøket. Batteriet er i perioden holdt konsekvent mellom 35-70% bortsett fra ved langtur en sjelden gang. Superlading har også vært en sjelden tildragelse i perioden.
Man må også ta med at batteriet sikkert har fått mulighet til å stabilisere seg i løpet av de første 95.000km og at det bidrar til at kapasitetsreduksjonen mellom 2015 og 2019 fremstår som såpass beskjeden.
Nominell verdi for kapasitet avlest via canbus kan vi ikke ta i betraktning da bilen har slitt med en softwarefeil som gav feilberegning. Den var inne til "kalibrering" hos Tesla i 2016 og verdien krøp deretter opp til normalt intervall i løpet av et par år. Å se utviklingen der vil altså ikke ha noen verdi. Jeg hadde heller ikke mulighet for lesing av canbus før et stykke ut i 2016.
85D`en vår er nå gått 150k, og jeg gjorde tilsvarende måling når den var gått bare 4,5k om jeg ikke husker feil. Her beregnet jeg påfylt under 0 til omtrent det samme som 2013`en, men her rapporterte bilen 78kWh påfylt ved fullført lading. Tar sikte på å gjennomføre en ny test på denne når jeg rekker det; her bør det gå an å se signifikante forskjeller siden denne bilen var lite brukt ved første måling. I tillegg er den litt hardere brukt med mangedobbelt supercharging, til dels i tropiske temperaturer. Canbus @ 20k var 76,9kWh, ved 80k 77,2kWh og nå ligger den på 75,6. Poster her når jeg har fått testet på ny - her vil det være 145.000km mellom