Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 535 kroner per år. elbil.no/medlemskap
Hovedmeny
meny

Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.

Vis innleggmeny

Meldinger - docadhoc

#1
Tesla SW og AP / Sv: Eap til 29500
søndag 26. juni 2022, klokken 13:10
Hvis du kjøper når du bestiller får du pakken uten moms, kjøper du den i etterkant er det med moms.
#2
Model 3 / Sv: Tesla model 3 performance fra Kina
lørdag 18. juni 2022, klokken 10:51
Hei. Har att TM3 i 18 måneder, laget i USA, og kan dele mine erfaringer.
Amerikanske bilder har amerikansk kvalitet - den er ikke som gode europeere. Virker som folk er like fornøyd med Kina-biler som USA-biler, så det ville jeg ikke tenkt på. Du finner alle meninger her på forumet om det.
Performance er kul - og skal du ha den på bane ville jeg gått for det. Da får du også programvare for banekjøring. Hvis ikke, ville jeg satset på LR. Akselerasjon 0-100 er 4,4 i stedet for 3,3 - det er uansett ganske villt. Mange får mulighet for å kjøpe «Acceleration boost» i etterkant - den bringer aksellerasjonen ned til 3,9. Merkbare forskjell - jeg har kjøpt det selv - men det gir mer glede enn nytte. Tror ikke det tilbys alle biler som tilleggs-kjøp - det kan ikke bestilles når du kjøper ny. Hør med forhandler.
Autopilot gir adaptiv cruise-kontroll og selvstyring (med hånd på rattet). Med advanced Autopilot får du også mulighet for fil-skifte under selvstyring - om du har glede av det. Uten må du slå av selvstyringen, bytte fil, og slå den på igjen. I tillegg håndterer autopiloten hele ruten - men du må si ifra om du skal bytte fil eller kjøre av (siste programvareoppdaering). Du får også muligheten for å kjøre den om du står utenfor bilen - veldig nære (summon). Kjekt om det er veldig trant på parkeringen - men ikke så mye mer. Fullt selvkjørende skal visstnok også etter hvert håndtere rundkjøringer og by-traffikk. Felles for alle disse er at de ikke virker fullt ut - du må alltid følge med - og de er nok mer tilpasset amerikanske veier enn europeiske. Du finner et hundretalls innlegg her på forumet. Begge deler kan kjøpes til i etterkant, men da kommer det moms på. Selv kjøpte jeg advanced autopilot i etterkant - og har moro av det - men opplever det ikke som nyttig.
Det du bør prøve ut veldig nøye er hvor følsom du er for støy og for stivt oppsett. Luftstøyen er vel lik på alle modeller. Dekkstøyen er imidlertid mer jo større felger du har. Selv har jeg byttet fra 19 til 18 tommer som ga ca 2db lydreduksjon. Dekkene på 18 tommer er dessuten angivelig spesielt støysvake. 20 tommer ser enda kulere ut - men bråker klart mye mer.
Bilen er stiv og følsom for ujevnheter i veien - performance er klart stivere og mindre komfortabel. Om det betyr noe for deg er en annen sak - men kjenn etter. Styringen er ikke spesielt presis, men det er antagelig likt for alle modellene. Mine siste tre biler var BMW 3, Audi 5 og MB CLK - de var bedre på nesten alle måter - men ikke elektriske og ikke så stor akselerasjon.
Oppsummert er Performance raskere med mer krefter, har ekstra programvare for bane, er stivere i oppsettet og har mer dekkstøy med større felger. Opprinnelsesland som du spurte om spiller neppe så stor rolle. Tror du uansett blir fornøyd - det er en morsom bil å kjøre.
#3
TM3 Hjul, dekk og felg. / Sv: Byttet fra 19" til 18"
mandag 09. mai 2022, klokken 17:53
Sitat fra: Torkild B på mandag 09. mai 2022, klokken 08:26
Interessant! Hvordan er forbruk 18 vs 19 ?
Det har jeg sant og si ikke sjekket. Har lest andre steder at det kanskje er litt lavere med 18, men jeg var mest opptatt av støyen. Og observasjonen av at - etter å ha lagt inn doble lister og gummistrikken på taket - ser det ut til å være dekkstøyen som er mest plagsom. Vurderer flere tiltak for å få ned støyen så mye som mulig - ennå langt igjen til min gamle BMW 3-serie.
#4
TM3 Hjul, dekk og felg. / Byttet fra 19" til 18"
fredag 06. mai 2022, klokken 14:16
Da jeg skiftet fra 18 '' vinter til 19'' sommer hjul på min 2021 TM3 ble jeg minnet på hvor mye mer støy det er fra 19'' Hankook - så mye at jeg bestemte meg for å bytte hjul. Så jeg kjøpet et sett originale 18'' med Michelin Pilot Sport 4 Acoustic på nett. Kjørte samme strekning på E18 i 110 (med autopilot) og sjekket lydnivået på min Apple Watch. Det er selvsagt ikke vitenskapelig, men subjektivt var det stillere – og på slitt asfalt lå målingene på 70-71 dB med 19'' og 68-69 dB med 18''. Bilen føltes litt mer komfortabel, og styringen litt mindre presis.

Den største overgangen var imidlertid fra slitt til ny asfalt – da sank støynivået umiddelbart fra 68 til 65 dB.

Resultat: Jeg kjører 18'' heretter. Med Rimetrix hjulkapsler ser det ikke så verst ut – og jeg ser jo ikke felgene når jeg sitter inne i bilen.
#5
Tesla SW og AP / Sv: 2021.44.25 - Holiday update
onsdag 22. desember 2021, klokken 20:54
Tja - ingen som har tenkt over at amerikanerne feirer christmas day - den 25? Er vel ikke helt tilfeldig at jule-oppdateringen har det nummeret?
#6
Tesla SW og AP / Sv: 2021.40
onsdag 17. november 2021, klokken 18:24
Siden dette er blitt en lyd-diskusjon melder jeg meg på. Som referanse har jeg - i tillegg til min TM3LR 21 - et lydanlegg i stuen som koster mer enn TM3, og en 2016 modell BMW 3 serie.

Lydopplevelse er subjektivt, og avhengig av mange faktorer. Kvaliteten på opptaket, kvaliteten på mediet, kvaliteten på anlegget, og rommet anlegget er plassert i. Mye lyd er i dag mikset for å låte bra på dårlig anlegg, for ikke å snakke om på mobiltelefoner. Om det er positivt eller negativt er en annen sak.

I digital overføring er det generelt slik at større datamengder gjør det enklere å generere god analog lyd, men hvor vidt man hører forskjell kommer også an på de andre delene - og øret. Vanlig CD overfører ca 1.400 kbs (tusen bits per sekund), Spotify typisk 320 kb for høykvalitet, 160 kb for lavkvalitet og 96 for mobiltelefoner. Hvilken de bruker i TM3 har jeg faktisk ikke klart å finne - men antagelig er det det samme som for mobiltelefoner. DAB-radio kan fort overføre 80 kb, men det varierer mellom kanaler og varierer typisk mellom 64 og 160.  To tjenester (i alle fall) streamer lyd i CD-kvalitet - eller bedre; Tidal og Quobuz. Tidal opererer med fire kvalitetsnivåer: Normal (96), høy (320), HiFi (1.400) og master (3.000). Den begrensende faktor for oss med mobilt utstyr er imidlertid hva mobil-nettet og vårt tilkoplete utstyr klarer. De nevnte overføringshastigheter er beregnet på nett eller wi-fi, ikke 3G og 4G. Derfor må høy-oppløselig lyd lastes ned over wi-fi før det spilles av.

Det er imidlertid ikke bare et spørsmål om antall bit som overføres - men også hvordan de overføres. Lyden streames komprimert, og det finnes forskjellige komprimeringsteknikker (algoritmer) - noen er ment å skulle bevare originalen fullt ut - andre prøver å bevare det de synes er viktigst. FLAC er en slik komprimeringsteknikk som brukes en del til å bevare originalen fullt ut. Den er populær fordi den er uavhengig av plattform-leverandører (apple, microsoft).  Dataene som representerer lyden pakkes således ned komprimert, overføres, og pakkes opp igjen. DAB+ bruker en annen teknikk: basert på AAC. I tillegg må de digitale signalene kodes om til analog lyd, Også her brukes forskjellige teknikker - Tidal Master har for eksempel sin egen (MQA).

Kvaliteten på anlegget spiller selvsagt en rolle - dyrere biler har gjerne dyrere og mer påkostet anlegg, uten at det dermed nødvendigvis blir så bra. Jeg har hørt mange varianter. TM3 opplever jeg som midt på treet.

Det som imidlertid er vel så viktig er rommet du spiller i. Og her er det et problem at TM3 har dårlig støydemping. Både når du står stille - men ennå mer når du kjører. Duren fra dekkene blander seg bort i bass-mellotone-området, og vindsusen i diskanten. Om man opplever det hele som trettende og slitsomt kan det tenkes at det er verd å forsøke å dempe vidstøyen. Jeg har gjort det, og synes det hjalp. Litt. Det forandrer ikke nevneverdig på det totale støybildet - men litt på frekvensområdet. Et tips kan også være å justere opp bass - lyd høres ofte «hard» ut når det er ubalanse i lydbildet - og det hjelper ikke å skru opp lyden. Her er det verd å forsøke seg frem.

Det hadde vært flott om TM3 fikk elektronisk støydemping, slik jeg forstår den nye TMS har fått. Men det er vel å drømme om for mye.
#7
Model 3 / Sv: Er Enhanced Autopilot verdt pengene?
lørdag 09. oktober 2021, klokken 18:12
Sitat fra: Tangosierra på fredag 08. oktober 2021, klokken 23:13
Hei!

Lurer på å kjøpe en tesla model 3.
Er Enhanced Autopilot verdt pengene?
Delte meninger om det - bare husk at om du etterbestiller kommer moms i tillegg. Så greit å bestemme seg før du bestiller ny bil
#8
Tesla SW og AP / Sv: Petter mangler fiber - i følge kartet
fredag 18. juni 2021, klokken 00:20
Ja, det trodde jeg også. Men denne informasjonen kommer ikke frem på Google Maps, og det er heller ikke mulig å google setningen "Petter mangler fiber". Så de må få det fra et annet sted.
#9
Tesla SW og AP / Petter mangler fiber - i følge kartet
torsdag 17. juni 2021, klokken 23:49
Når jeg zoomer inn på kartet i min M3 2021 dukker det opp enkelte navn på personer som bor i området, i tillegg til firmaer og andre virksomheter. Noen av adressene og telefonnumrene er feil (som for meg).
   Hos en av naboene står det imidlertid "Petter mangler fiber" i stedet for navn, adresse og telefon. Så vidt jeg vet ønsker naboen å få lagt inn fiberkabel. Men hvordan i alle dager har denne informasjonen havnet i kartet? I det hele tatt - hvor har Tesla fått informasjonen fra - og hvordan kan den endres? 
   Og - ikke minst - har de tillatelse til å publisere slik informasjon? Jeg vet ikke om opplysninger om manglende fiberkabel er spesielt sensitivt - men GDPR gjelder nå i Europa.  :police:
#10
Model 3 / Sv: Problemer med Aktiv Cruise Control
lørdag 10. april 2021, klokken 00:43
Sitat fra: Handyman på torsdag 08. april 2021, klokken 18:58
Som i alle disse diskusjonene om ønsket om "dum" CC, så er nok svaret at Tesla helt bevisst ikke har denne strategien. Tesla kan utvilsomt ved "noen tastetrykk" gjøre dette, men det passer ikke inn i deres mål om stadig mer selvkjøring, selv om det ville fjernet en del problemer.  De kommer neppe til å gjøre det.
Det tror jeg du har rett i. Da jeg startet denne tråden, var det på grunn av en opplevelse som var direkte trafikkfarlig, med plutselig nedbremsing fra 110 til 40 ved at bilen endret verdien av MAX-hastigheten. Jeg fant ikke noe om dette på nettet - bare mye om fantombremsing. Det står ikke noe i manualen, og service-mannen på Tesla visste heller ikke om det. Jeg var usikker på om det var en feil på maskinvare eller programvare.
På bakgrunn av de tilbakemeldingene jeg har fått, er det mest nærliggende å tenke at det er et utslag av utviklingen av selvkjørende funksjoner - beregnet på det amerikanske markedet. Med lange, rette og brede veier. På smale svingete norske "motorveier" under kontinuerlig utvikling - med gamle europeiske kart - passer det ikke like godt. En oppdatering av kartene hadde hjulpet - det hadde ikke vært i konflikt med deres forretningsstrategi.

Til GOS: Jeg har aldri opplevd at bilen min leser digitale skilt. Jeg gjetter på at den leser 80% av de analoge - men jeg har ikke telt.
#11
Model 3 / Sv: Problemer med Aktiv Cruise Control
søndag 04. april 2021, klokken 14:59
Sitat fra: Radial på lørdag 03. april 2021, klokken 22:09
Jeg leste ett sted på FB at man kan dra en spak (cc?) 3 ganger og ha god gammeldags dum Cruise Control.... Stemmer det?

Nei, dessverre. 1 gang er ACC, 2 ganger er "Selvkjørende", 4 ganger er "selvkjørende" med regnbue på veien og sang med kubjelle.
#12
Model 3 / Sv: Problemer med Aktiv Cruise Control
lørdag 03. april 2021, klokken 17:10
Sitat fra: turfsurf på lørdag 03. april 2021, klokken 14:40
Tesla endrer kun hastighet hvis man kjører på full AP (mdd autostyring). På ACC holder den gitt hastighet.
Nei, det er det som er problemet. Stort sett gjør den det på ACC, men i manualen står det (nokså dårlig forklart, s. 103-104) at den endrer kjørehastigheten (MAX-hastighet - ikke bare bilens hastighet) ved for eksempel avkjøringer fra og påkjøringer til motorvei. Det er altså ikke bare bilens hastighet som endres, men tallet i ikonet for MAX-hastighet endres. Det jeg også har opplevd er at den gjør dette uten at det er avkjøring, og jeg gjetter på at det er fordi det en gang i tiden var avkjøring på de stedene den gjør det. Tesla har TomTom kartdata fra 2019 i Europa. Oppdaterte kart hadde hjulpet - funksjonen de har på ID.3 der en slår av «forutse hastighet» hadde løst problemet.
#13
Model 3 / Sv: Problemer med Aktiv Cruise Control
lørdag 03. april 2021, klokken 12:20
Takk for mange gode innspill. Jeg kan vel konkludere med at dette ikke er en hardware-feil på min bil siden mange har hatt liknende opplevelser med forskjellige modeller. Så da er problemet programvaren.

Det beste hadde vært om vi kunne slå av bilens mulighet for å endre kjørehastigheten på egen hånd, og bare benytte hastigheten som sjåføren har innstilt - slik det er på andre bilder. Programvaren de har nå er faktisk trafikkfarlig. Finnes det en nettside der vi kan formidle ønsker?

Uansett hadde det hjulpet å fått nye kartdata - de som er i bilen er fra 2019. Har forstått at de er levert av TomTom - og TomTom oppdaterer jo kartene sine løpende. Også et ønske vi kunne formidlet.
#14
Model 3 / Sv: Problemer med Aktiv Cruise Control
fredag 02. april 2021, klokken 16:14
Ja, dette er noe annet en Phantom braking. Men for å oppdage det må man se på ikonet for MAX hastighet når bilen bremser av seg selv - for der er tallet for kjørehastighet endret. Det skjer ikke ved Phantom braking (som jeg også har opplevd).

Jeg tar det opp fordi dette jo er trafikk-farlig. Og i motsetning til "overfølsomme" sensorer er dette kanskje noe som kunne vært løst om det fantes en innstilling som bare tok hensyn til hastighet satt av fører og avstand til bilen foran. Men en slik innstilling har jeg ikke funnet. Og jeg er fortsatt ikke sikker på om dette bare skyldes klønete programmering for å få en selvkjørende bil, eller om det faktisk er en "hardware"-feil der scroll-hjulet på rattet sender signaler av seg selv.

Det var derfor jeg håpet noen visste mer. Tesla får jeg ikke hjelp fra, dessverre. Og jeg har ikke funnet særlig mye informasjon på noen nettsider.
#15
Model 3 / Problemer med Aktiv Cruise Control
fredag 02. april 2021, klokken 12:45
Jeg har hatt irriterende problemer med «Aktiv Cruise Control» (ACC) i min 2021 Tesla 3. Jeg har flere ganger opplevd at den endrer kjørehastigheten jeg har stilt inn uten at jeg har gjort noe. Det er altså ikke bare bilens hastighet som endrer seg – det er verdien i det blå ikonet (MAX-hastighet - kjørehastighet) som plutselig endrer seg – mest dramatisk fra 110 til 40 på motorvei syd for Hamar. Jeg har lurt på om dette skyldes en teknisk feil på bilen eller om det er en programvarefeil. Da jeg besøkte Tesla fikk jeg et ikke-svar – de spurte bare om det var min første Tesla. Jeg har nå funnet en mulig forklaring, og lurer på om noen kan bekrefte eller har andre opplysninger.

Adferden blir kanskje litt mer forståelig om jeg ikke tenker på dette som en ACC, men som en delfunksjon for en fullstendig selvkjørende bil. Det at jeg selv kan stille inn kjørehastigheten er kun et tillegg til programmet, ikke en egen funksjon. Bilen overstyrer innstilt kjørehastighet basert på programmet for en selvkjørende bil.  En fullstendig selvkjørende bil vil holde fartsgrensen, og bremse ned når den nærmer deg avkjøring eller ved plutselige endringer i fartsgrensen. Dersom den har gamle kartdata (i bilen min er de fra 2019), og skiltgjenkjenningen ikke virker (som den ikke alltid gjør), vil den endre kjørehastighet som om kartdataene er riktige – og overstyre den innstillingen jeg har valgt.

Det stemmer med mine observasjoner: Den endret kjørehastigheten fra 110 til 40 på en ny vei syd for Hamar, i 2019 var det veiarbeid der. Den endrer kjørehastigheten fra 70 til 60 i vestenden av Granfosstunnellen i Oslo fordi det er en avkjøring. Osv.

Den åpenbare løsningen hadde vært en mulighet for å slå av bilens mulighet til å endre kjørehastigheten, slik at den fungerer som en vanlig ACC. Det er irriterende - og til dels farlig - om bilen plutselig endrer kjørehastigheten til 40 på en motorvei med 110 sone. Men en slik funksjon har jeg ikke funnet. Kanskje de bare har glemt å lage det.

Noen som vet noe mer?
© 2023, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA