Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 535 kroner per år. elbil.no/medlemskap
Hovedmeny
meny

Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.

Vis innleggmeny

Meldinger - THE

#1
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
onsdag 22. mars 2023, klokken 17:53
Sitat fra: Ketill Jacobsen på onsdag 22. mars 2023, klokken 15:30
Sitat fra: arthur på mandag 20. mars 2023, klokken 19:38


Det er enorme mengder med forurensning som en konsekvens av transport av råvarer jorda rundt, like det eller ikke, men nytter ikke å "prate" seg vekk fra det! Et enkelt skip like mye som 50/60.000 fossilbiler.

Nå må du ta deg sammen. Du vet like godt som meg at 50/60.000 biler referer til svovelutslipp (og ikke CO2). Det er bare å påby de store skipene å bruke svolvelfritt drivstoff eller at de har utstyr om bord som tar bort svovelet før drivstoffet går inn i motoren. Svovel er heller ikke et stort problem ute på havet (men stort problem i byer).

Hold opp med dine "ro, ro til fiskeskjær" -innlegg!
Her er det nok arthur som har rett. CO2 utslipp for et av de aller største kontainerskipene tilsvarer CO2 utslipp fra 50-60000 biler. Når det gjelder svolvelutslipp er det mer i størrelsesorden 50-60 millioner biler.

Men dette gjelder utslipp for gjennomsnittlig kjørelengde pr år som visstnok er 174000 km pr kontainerskip og 15000 km pr bil, så da tilsvarer utslipp pr km med kontainerskip utslipp fra ca. 5-6000 biler. Ser vi på nyttelast så blir tallene ganske stygge for personbilen som har 5-600 kg nyttelast mot kontainesrskipet sin nyttelast på 150-200000 tonn! Dvs. et kontainerskip frakter ca. 300000 ganger så mye last som en personbil med ca 5000 ganger CO2 utslipp. Dvs. en personbil slipper ut 60 ganger så mye CO2 pr kg last som et kontainerskip.

Det er tatt utgangspunkt. i en bensinbil med utslipp på 0,6l/mil. https://www.faktisk.no/artikler/06w64/stemmer-det-at-utslippene-fra-et-containerskip-tilsvarer-50-millioner-biler
#2
Elbilen i Samfunnet / Sv: Elbilsalget måned for måned
mandag 20. mars 2023, klokken 09:10
Jeg ser at Tesla registrerte til sammen 499 biler i løpet av lørdag og søndag denne helga! Toyota bz4x som er nr 2 på registreringsoversikten i mars har totalt 484 registreringer så langt i mars.

Lurer på hvor mange biler Tesla har som skal leveres ut denne måneden siden de må ha folk på jobb for registrere, og sikkert klargjøre, biler på lørdager og søndager?
#3
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
mandag 20. mars 2023, klokken 09:03
Sitat fra: ToWalkOrDrive på mandag 20. mars 2023, klokken 08:43
Sitat fra: arthur på mandag 20. mars 2023, klokken 06:31
Sitat fra: 02jan på søndag 19. mars 2023, klokken 20:01
Men hva skal Europa  isteden for materiale basert på aluminium ? (Alt fra stillaser/forsterkninger i bygg/konstruksjoner/kjøretøy etc).

Er vel ikke helt galt om det blir foredlet nær markedet (havn til havn) og med 0 utslipp prosessering?

Nær markedet betyr vel at aluminiumen kan produseres der det finnes både nødvendige råvarer, bauxite som ikke finnes i Norge, og hvor man også har god tilgang til energi såvel som et stort marked? Så kan heller den aluminiumen som vi trenger her transporteres som et ferdig produkt!

Så din idè er å legge ned aluminiumsproduksjonen i Norge? Så kan vi heller klippe håret på hverandre, og selge hverandre forsikring?
Norge står for 25% av produksjonen av aluminium i Norge, og 4% på verdensbasis. Det er en del "know how" i alu-bransjen og, og der er Norge langt fremme. Hydro har jobbet godt med å energi-effektivisere produksjonen, også sammen med Sintef. Litt synd om en bare skal legge alt dette ned og la andre land produsere aluminium på kullkraft...

En annen ting er at vi faktisk og lager bildeler av aluminium i Norge (Raufoss Technology). Noe må vi jo finne på når oljen tar slutt... Også her er Norge / Sintef / Raufoss langt fremme. Er grunn til å være stolt som Nordmann at alt dette blir gjort i lille Norge.   

https://www.sintef.no/siste-nytt/2022/-en-gamechanger-for-produksjon-av-aluminiumsdeler-til-bilindustrien/

https://www.tu.no/artikler/verdens-mest-energieffektive-produksjon-av-aluminium-i-gang-pa-karmoy-her-er-alt-du-trenger-a-vite/427047

https://www.sintef.no/prosjekter/2020/furnal-energieffektivitet-av-aluminium-smelteovner/

Ikke bare Raufoss som lager bildeler av aluminium i Norge. 10 år før megacastingen til Tesla så var det en annen norsk bedrift som fikk oppmerksomhet for casting av store bildeler. https://www.tu.no/artikler/farsund-aluminium-casting-star-bak-ingeniorbragden-2011/236788

Uansett kunne det vært interessant å se et klimaregnskap for aluminium produsert forskjellige steder i verden der man tar med både transport av råvarer og ferdige produkter samt utslipp fra produksjon. Siden aluminiumsproduksjon er så energikrevende så tror jeg at utslipp under produksjon vil utgjøre en stor del av totalutslippet, og da er det ikke nødvendigvis så dumt å produsere i Norge med ren energi.

Det er jo også viktig å huske på at bakgrunnene og årsaken til at vi har så god tilgang på ren strøm fra vannkraft i Norge er pga. industrietablering. Hydro sine fabrikker ligger der de ligger pga. at det var der de bygde ut vannkraft, og de la fabrikkene sine nær energikildene.
#4
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
fredag 17. mars 2023, klokken 11:42
Strupingen nå er på kabelen til England, som ikke lenger er en del av EU, eller EØS. Jeg regner med at det gjør at mulighetsrommet er mye større enn på kabler som har utveksling mot EU-land. Avtaler med Storbritannia er det nok enklere å få reforhandlet vil jeg tro.
#5
bZ4 / Sv: Service
fredag 17. mars 2023, klokken 08:17
Jeg sliter med å finne serviceintervall på bz4x, men alle usikre kilder jeg finner sier hver 15000 km eller hver 12. måned avhengig av hva som kommer først. Hvis man har service inkludert i tre år, så "mangler" man 6 servicer for å sikre seg ti års garanti. Dvs. ca. 24000,- ekstra over 6 år for å sikre seg garanti på bilen til 10 år/200000 km, og det vil jeg si er en rimelig pris for utvidet garanti.

Prisen over gjelder jo bare for de som holder seg innenfor 15000 km/år. Med mitt gamle kjøremønster på 40000 km/år så må jeg ha bilen inn på service tre ganger i året, og garantien på 200000 km hadde bare vart 5 år uansett, men hvis man fortsetter med Toyota original-service etter 200000 km er passert så får man jo også 10år/1milion km batterigaranti. Uansett så har jo Toyota en god nybilgaranti på 5år eller 200000 km, og den får man vel uavhengig av hvor man tar service?
#6
Sitat fra: Arthur Morgan på mandag 13. mars 2023, klokken 22:44
Sitat fra: Ferry på mandag 13. mars 2023, klokken 21:34
Sitat fra: Arthur Morgan på onsdag 08. mars 2023, klokken 23:07
starte opp bensinbilen om vinteren,   
mens jeg skraper is (hvis den ikke står i garasjen) og vite at jeg kan kjøre glatt  70 mil i minus 30 uten og tenke på det,


Nå skjønner jeg at du setter ting på spissen her, men jeg biter på. Hvilken strekning er det du tenker å kjøre med 70 mil og 30 minus? Lurer på om det noensinne i den moderne elbilens historie har vært mulig å finne en strekning på 70 mil der temperaturen ikke er over 30 minus noe sted.  ::)


Det blei satt på spissen ja, men du skal aldri si aldri, vi bor i Norge, vi går mot polsskifte,  kombiner dette med Grand solar minimum som tilsvarer datidens  maunder minimum, søk opp det av anerkjente Valentina,

Det kommer til og bli veldig mye kaldere etter som årene nærmer seg nå fremover.

In this editorial I will demonstrate with newly discovered solar activity proxy-magnetic field that the Sun has entered into the modern Grand Solar Minimum (2020–2053) that will lead to a significant reduction of solar magnetic field and activity like during Maunder minimum leading to noticeable reduction of terrestrial temperature.
Hvor finner du disse temperaturoversiktene? Har du noen andre og mer troverdige tall enn det jeg finner? https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-global-temperature

Sitat fra: Arthur Morgan på mandag 13. mars 2023, klokken 22:44
og starte opp bensinbilen og kjøre fra Trondheim til Oslo i snitt temperatur på minus 18 som det var her om dagen jeg kjørte,  og vite at jeg kommer lengre en 25 mil som selv de alle beste elbiler sliter med og klare, i de tempraturene,

Husk at det er veldig greit og ha en god sikkerhet i form av ekstra strøm også tilfelle man blir stående på fjellet eller kollone kjøring blir aktuelt der man kanskje må vente i mange timer, hvis man da må stoppe og lade før man i det hele tatt kommer i den situasjonen da blir jo hele poenget spist opp, da blir det en mere vente tid, enda dyrere og kjøre, pluss en ekstra stopp til.
Jeg kjører 6 år gammel elbil som har passert 160k km, og dermed har noe redusert batterikapasitet, men tror jeg skal slite med å komme under 300 km rekkevidde selv i veldig kalde vinterforhold. Hvis jeg har behov, så svinger jeg innom en av MANGE Tesla superladere etter veien og lader opp noen minutter mens jeg tømmer tanken og kjøper meg noe å spise. Vil for all del ikke bli stående fast i kolonnekø, eller vente på åpning av stengt vei uten mat i bilen og med full blære. De gangene jeg har stått i kolonnekø har jeg vært veldig glad for å ha elbil der jeg kan ha det godt og varmt i kupeen i timesvis uten å ha noen motor stående på tomgang,

Sitat fra: Arthur Morgan på mandag 13. mars 2023, klokken 22:44
Det er bare og ta en titt ut av vinduet, vi setter stadig kulderekorder over hele verden, ja det er varmerekorder også, (ofte i byer med varm asfalt klimaanlegg osv)  men det er flere kulderekorder satt en varmerekorder, dette året her er det satt mange kulderekorder i Norge, men sånt får sjeldent spalteplass blant de store.
Ja, det settes lokale temperaturrekorder her og der. I 2021, 2022 og 2023 er det satt kulderekorder flere steder, og det er kanskje flere tiår siden sist det er målt like lave temperaturer andre steder, men likefullt så er 2021 det syvende varmeste året på kloden siden 1880, og 2022 det sjette varmeste året siden 1880. Ikke mye som tilsier at det er flere kulderekorder enn varmerekorder globalt. https://watchers.news/2022/04/15/new-2022-worlds-lowest-temperature-set-on-april-14-at-the-vostok-station-antarctica/

Sitat fra: Arthur Morgan på mandag 13. mars 2023, klokken 22:44
Vi ligger faktisk under normalen hva det kommer til den globale temperaturen i verden!
Dette venter jeg som sagt at du kan finne noen kilder som bekrefter.

Sitat fra: Arthur Morgan på mandag 13. mars 2023, klokken 22:44
Bare så det er sagt, Jeg er for grønne lunger i byene, jeg er for ren teknologi, jeg er for at sønnen min skal få vokse opp uten all forurensing som foregår,

Men at dette har innvirkning på den globale tempen og at verden koker, det er det største hoaxen som er funnet på.
Som sagt vi ligger under den globale temp normalen.
Det er solen som styrer klimaet her på jorden og resten av vårt solsystem.
Ja, solen er det som bestemmer klimaet på jorden, og som sørger for all fornybar energi som vi produserer. Med lavere solaktivitet kan vi jo få litt hjelp til å bremse utviklingen i drivhuseffekten. Under "Den lille istid" fra midt på 1500-tallet og til ut på 1800-tallet var temperaturen anslått til ca. en grad kaldere i verden enn snittemperaturen før de siste årenes eksplosive økning i global temperatur. Hvis en ny liten istid kan gi oss en grad lavere snittemperatur enn vi ellers vil få, så er det jo mulig å holde seg innenfor tograders-målet til FN. Dvs. med lav solaktivitet kan vi være så heldige å få hjelp til å hindre koking av jorda.

Sitat fra: Arthur Morgan på mandag 13. mars 2023, klokken 22:44
Teknologien må bli bedre på elbiler med tanke på batteriet og rekkvidde. Vi trenger enda flere ladere rundt i landet (og i verden)

Jeg venter på Toyota sine solid state batterier, det vil snu markedet opp ned,
Men da trenger vi infrastrukturen, vi trenger at det blir billigere og lade en det er og fylle drivstoff.

   
Dette er bare en forsmak på hva vi har i vente,
Dette er jeg enig i, men jeg er usikker på om det er Toyota som vil gi oss brukbare solid state batterier. Elbiler, lading, infrastruktur for lading osv. vil forbedres raskt om mye etter hvert som overgangen fra fossil til elektrisk energi skyter fart de neste tiårene.
#7
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hurtiglading mye dyrere enn drivstoff?
tirsdag 14. mars 2023, klokken 08:29
Sitat fra: arthur på tirsdag 14. mars 2023, klokken 08:02
Nå har jeg riktignok ikke fylt en eneste liter bensin på en stund, men kjører jo stadig forbi slike og prisen den senere tid har vært mellom19.99 og 24,50 etter hva jeg har lagt merke til.

Til sammenligning var prisen på strøm på min siste strømregning 118 øre per kWt.
Jeg lurer også på hvor i verden folk bor når de kjøper bensin til kr 18,50/liter i snittpris. Jeg har knapt sett bensinpriser på 18,5/L siden sommeren 2021. I høst og vinter har jeg fylt bilen til guttungen et par ganger til under 20kr/L, men stort sett ligger pumpeprisen mellom 21,50 og 24,50. Fyller for øvrig bare når det er "billig" da bilen brukes lite, så snittprisen min er nok kanskje under 20 kr/L etter rabatter.

Strømprisen i NO5 i februar var på 139 øre/kWh, og strømkompensasjonen var 45,9 øre/kWh, totalt 93 øre/kWh. Netteleia mi var 70,82 øre/kWh, så total gjennomsnittlig strømpris på 163,92 øre/kWh hvis jeg ikke hadde gjort grep for å spare strøm i dyre timer og bruke mer når det er lave priser. NO5 hadde ca 5 øre lavere strømpris i februar enn NO1 og NO2, men etter strømkompensasjonen var forskjellen ca 0,3 øre/kWh.

Det som bestemmer strømprisen er i stor grad nettleia som varierer veldig fra nettselskap til nettselskap, og hvor flink man er til å utnytte svingningene i timeprisene på strøm. Som et eksempel hadde jeg fått ca. 43 øre/kWh i nettleie om satsene var de samme som på hytta, en forskjell på 28 øre/kWh!
#8
Tesla / Sv: Tesla aksjer
mandag 13. mars 2023, klokken 20:18
Sitat fra: Electric cars in Norway på mandag 13. mars 2023, klokken 19:13
SitatEr dette noe som kan føre til flukt fra kronen?
Det skal mye til for at slikt skje. Krona er en såkalt safe haven
Stemmer det fremdeles? Forsikringspremien begynner å bli ganske høy, og forutsigbarheten fra de skattekåte løskanonene i regjeringskontorene er etterhvert ikke-eksisterende.
#9
Sitat fra: Arthur Morgan på mandag 13. mars 2023, klokken 19:32
Sitat fra: stefse på mandag 13. mars 2023, klokken 15:20
Problemet med brukte elbiler av ymse slag er reparasjon. Det gjelder forsåvidt fossile biler også, men delene er produsert i større kvanta der verden sett under ett. Når 1.gen elbilen ble kjøpt var den i et prisregime med compliance cars og fullt MVA fritak. Når det viser seg at delene ikke er masseprodusert i noe skala, og man må betale full moms på "spesial"deler fraktet og montert i Norge, blir dette risikosport for mange.
Jeg tror TM3 og antagelig Y vil være de eneste bilene det lønner seg å skru på når disse årgangene blir gamle, litt avhengig av hvor mye de ruster. Dyre elbiler som ikke er kurante nok vil fengsle eieren økonomisk, da den er for kostbar til å skrotes, så man blir tvunget til forhandleren for stadige reparasjoner om man er uheldig.


Det siste jeg ville eid når garantien går ut er en Tesla,
Det tror jeg ganske mange deler lik oppfatning av,
om de er lettere og få tak i deler får så være, prisen blir astronomiske forskjeller på reparasjonsutgifter kontra og eie en leaf feks.
Både Nissan,vw,Audi,Mercedes,bmw osv er alle 100 ganger større en Tesla,
Jo mer avansert bilene blir jo dyrere blir det for forbrukere,
Jeg er kanskje den villeste og galeste personen i hele Norge. Jeg kjøpte Norges verste bil med uendelig mye feil og problemer i 2017, en Tesla X. Dum som jeg er så kjørte jeg på nesten 100000 km fram til covid kom til landet, slik at garanti har jeg ikke hatt på nesten tre år. Pga. pandemi og mye hjemmekontor etterpå, samt at jeg tar buss til jobb av og til også så har jeg ikke kjørt mer en 65000 km etter garantien gikk ut. Jeg har ikke planer om å bytte bil, som den ekte selvpineren jeg er. Det hører også med til historien at jeg har aldri hatt andre biler så lenge, og kjørt så langt med dem. Faktum er også at jeg har hatt mye mindre feil og problemer med Teslaen min etter 100000 km enn med noen annen bil jeg har hatt, og de har jeg byttet ut senest ved 150000 km. På toppen av det hele så er det 200 km og tre timer kjøring hver vei til nærmeste Tesla servicesenter.

Jeg vet jo at flaksen må ta slutt en gang, og da kan jo plutselig alt gå galt samtidig. Da angrer jeg sikkert på at jeg ikke solgte driten tidligere, men enn så lenge er jeg en naiv og lykkelig eier av en garantiløs Tesla...
#10
bZ4 / Sv: Skandaleresultat for Toyota i rekkeviddetest
mandag 13. mars 2023, klokken 10:28
Sitat fra: suverinseveren på mandag 13. mars 2023, klokken 09:59
Sitat fra: THE på mandag 13. mars 2023, klokken 09:29
Tesla leverte sin første bil (Roadster) i 2008, 4-5 år før de lanserte Tesla Model S. Likevel er en Tesla Model S fra 2013 en bedre elbil enn en 2023 Toyota bz4x. Toyotaen er nok en mye bedre bil utenom el-delen enn den gamle Teslaen, men der Tesla hadde 5 års erfaring som bilprodusent så har Toyota 88 års erfaring som bilprodusent, og 26 års erfaring med elektrifiserte drivlinjer (hybrid). Det må jo da være lov å kritisere et særdeles halvhjertet forsøk på å lage elbil.

Det høres jo ut som oppdateringen som kommer til bz4x i mai vil løse mye av utfordringene med el-biten av bilen, så forhåpentligvis vil eierne av bz4x etter hvert også bli eiere av en OK elbil, ikke bare en bra bil.

Stemmer nok bra dette, jeg har logget mine timer i en MS 2013, og den var kanskje god på el, men ikke veldig god på bil :) Foreløpig er det nok omvendt hos bzen. God på bil, ikke så god på el.

Jeg er dog litt på siden her, siden jeg kjører Subaruen, og det finnes vel ikke noen, som noen gang har handlet en Subaru for den er best på forbruk, der er det andre ting som gjelder, enten den drives av boxer eller el. :)
Selv likte jeg Subaru før i tiden, og vurderte Legacy en gang eller to, men endte opp med Saab i stedet. Både Subaru og Saab var litt sære biler, og det er for så vidt Tesla også, selv om de har fått en annen kommersiell suksess. Godt mulig jeg kommer til å vurdere en elektrisk Subaru en gang i fremtiden, men da må den sannsynligvis være noe annet enn en Toyota med Subaru-merke i grillen. Ellers så må jeg si at det ofte er en del spenstige og interessante konseptbiler som kommer fra Toyota, og også noen av elbilkonseptene de lanserte i fjor er jo interessante. Spørs bare om de tør å lansere noe som er like spennende for salg. 
#11
bZ4 / Sv: Skandaleresultat for Toyota i rekkeviddetest
mandag 13. mars 2023, klokken 09:29
Sitat fra: Leffi på søndag 12. mars 2023, klokken 18:25
Jeg jobber sammen med et par som ha Tesla S, og jeg vet ikke hvor mange ganger de er inne på verstedet med bilen i løpet av året pga problemer, så det ser ut som om det er flere merker med bilene sine. Når man ser på Yotube og forskjellige forum på nettet, så ser det ut som det er litt utfordringer med de fleste merkene, men jeg er enig i at endel av el siden av Bz4x burde vært løst for en stund siden. Når det er sagt, så er denne vinteren den første vinteren bilen har vært ute på veiene, og det er da man virkeligt får teste den. Det som det ser ut for de fleste merkene, er at de vil pushe bilene ut på markedet så fort som muligt, og da blir det naturlig noen hickups. Det vet di med tidlige Tesla S alt om der det har vært store problemer med bærearmer i underste har røket, og batteripakker har mått blitt skiftet, seter løsnet, og software har mått blitt oppdatert en rekke ganger. Når det gjelder Toyota, så har de sine "svin på skogen" de også, men de pleier å være veldig flinke med å rydde opp i tingene sine, og det håper jeg og tror denne gang også.
Tesla leverte sin første bil (Roadster) i 2008, 4-5 år før de lanserte Tesla Model S. Likevel er en Tesla Model S fra 2013 en bedre elbil enn en 2023 Toyota bz4x. Toyotaen er nok en mye bedre bil utenom el-delen enn den gamle Teslaen, men der Tesla hadde 5 års erfaring som bilprodusent så har Toyota 88 års erfaring som bilprodusent, og 26 års erfaring med elektrifiserte drivlinjer (hybrid). Det må jo da være lov å kritisere et særdeles halvhjertet forsøk på å lage elbil.

Det høres jo ut som oppdateringen som kommer til bz4x i mai vil løse mye av utfordringene med el-biten av bilen, så forhåpentligvis vil eierne av bz4x etter hvert også bli eiere av en OK elbil, ikke bare en bra bil.   
#12
Sitat fra: Nasseliten på søndag 12. mars 2023, klokken 22:48
Jo, en annen ting jeg stusset på og lurer på om er normalt. Det er jo oppvarmet frontrute på bilene og da jeg kjørte til jobb en morgen med sola inn fra skrå, så jeg plutselig under turen et slag finmasket nett i frontruta. Nesten som et bølget rutepapir. Det var ikke lenge jeg så det og det var veldig svakt og ikke sett siden.

Er det riktig at under visse forhold ser man varmetrådene på slike frontruter?
På Ford sine biler med varmetråder i frontruta så man i alle fall disse godt, men det er 20 år siden. Jeg syntes det var veldig irriterende, og har aldri vurdert biler med varmetråder i frontrute etter dette. Mulig ruter med varmetråd er bedre nå, og jeg vet en del biler har folie som ikke skal være synlig, så varierer sikkert fra bil til bil hvor synlig dette er.
#13
Sitat fra: geear på lørdag 11. mars 2023, klokken 19:41
Sitat fra: Arthur Morgan på lørdag 11. mars 2023, klokken 15:41
Nå legges leafen min ut for salg !
Jeg har  brukt min Toyota bensin Corolla i hele vinter og det har mildt sagt vært befriende, og slippe hurtigladere/lading som koster meir en bensin/diesel.
Bare det og fylle full tank på få sekunder og vite at du har lengre rekkevidde en selv de dyreste elbilene. Slippe rekkevidde angst,

Leafen har stått på stedet hvil i heile vinter, og må nok ha jumpstart for og få liv i den og for og klargjøre den for salg. Dog veldig spent på hva jeg kan få for den når salget av elbiler har kollapset helt, og prisene faller hver dag på finn. 

Beholder den trofaste Toyotaen i 3-4 år til og ser ann hvordan dette bærer veien, stygt redd for at dette blir veldig ille for alle de som sitter med splitter nye elbiler, leste en artikkel om at 9/10 som kjøper seg ny Tesla har 100% belånt bil, helt vilt.
Ganske sikker på at det ikke blir noe verre for de som sitter med en ny elbil enn noen andre - ja, tiden for flipping nærmer seg nok slutten, iallfall så lenge etterspørsel og tilgjengelighet samsvarer sånn passe, men totalt verditap på en ny fossilbil er neppe hyggeligere enn på en elbil.

At det er lån på ni av ti Teslaer er ikke interessant uten å vite hvor stor andel lån det er på andre merker også, gjerne i tilsvarende prisklasse? Og gjerne også gjennomsnittlig alder på kjøperne? Har en mistanke om at Tesla har lav gjennomsnittsalder.

I tillegg har Tesla hatt helt sinnsvakt gode betingelser på lån, som helt sikkert har gjort at mange har valgt lån selv om de ikke trenger det. På Model X-en jeg kjøpte for snart seks år siden ble jeg tilbydd 0,25% rente, ville derfor TJENE penger på å ha billån på den. Altså ble det en no brainer og billån på meg for første gang siden jeg var 19. Hadde fortsatt 0,25% rente ved salg av den bilen i august 2021. De to Model Y-ene jeg har kjøpt etter det, har jeg betalt i sin helhet, fordi betingelsene ikke lenger er like bra.

Prisutviklingen på brukte elbiler har jo vært ganske usunn i mange år. Nå blir prisnivået på brukte elbiler mer likt bruktbilmarkedet generelt. Jeg tror det på litt sikt vil føre til at brukte elbiler blir veldig etterspurt. Selgerne må bare innse at de ikke kan ha en bil i 1-2 år og selge den for samme pris de ga for bilen da de kjøpte den ny. Det har alltid vært slik at du har tapt minst 10% på et bilkjøp bare ved å registrere bilen å kjøre den ut porten hos forhandleren. Slik blir det på elbil framover også, og når en 1 mnd. gammel TMY, ID.4 eller hvilken elbil det måtte være koster 40-50000 mindre enn tilsvarende nybil, så er markedet normalisert etter mitt syn.

Tesla-lån har jo vært et begrep de siste årene. Jeg fullfinansierte en TMX100D i 2017 med rente på 0,25%. Dette lånet har vært gunstig helt fram til nå, med til dels mye lavere rente på billånet enn på huslånet, og også lavere enn inflasjonen. For første gang siden jeg tok opp lånet er det nå lavere rente på huslånet mitt med 3,99% enn på Tesla-lånet med 4,05%. Det betyr at det nok kan være en del som sitter med nye(re) Tesla som er 100% lånefinansiert som begynner å slite. På mitt lån er det ca. en 1000-lapp ekstra i renteutgifter pr. mnd på billånet nå sammenlignet med for et år siden før rentene begynte å stige.

Hvis jeg hadde hatt en litt anstrengt økonomi, og samtidig eid en ny bil som var lånefinansiert, så ville jeg nok prøvd å selge bilen og kjøpe en rimeligere bil. Når man da kanskje bare får igjen 80-90% av lånesummen ved salg av bilen, og i tillegg er avhengig av bil og kanskje må låne for å kjøpe en rimeligere bil også, så er det vanskelig å sette prisen på Finn lavt nok til å få solgt raskt. Jeg tror mange som har biler ute med kunstig høy pris ikke nødvendigvis har tenkt å selge til hvilken som helst pris, men selger om prisen er høy nok. Ellers er det kanskje lurere å beholde den litt for dyre bilen enn å selge med restlån og kjøpe seg en kjip billig fossilbil som er dyr i drift. For min del hadde det i alle fall vært totalt uaktuelt å bytte inn elbilen i fossilbil, men jeg ser jo at en gammel Leaf ikke er den optimale bilen til så mye annet enn lokalkjøring. Samtidig betyr jo de stadig lavere prisene på brukte elbiler på Finn at det blir stadig enklere å kjøpe seg en OK brukt elbil, og jeg tror det kanskje kan gå vel så mye utover omsetningen av brukte fossilbiler framover. 80-90% av nybilkjøperne velger elbil, så er jeg sikker på at veldig mange som kjøper brukt bil også egentlig ønsker å kjøpe elbil om utvalg og pris er riktig.

Jeg tippet at nybilsalget skulle kollapse nå i 2023 pga. økte utgifter til bolig og mat, men det selges jo tydeligvis mange biler fremdeles. De fleste av bilene Tesla levere ut nå er det sannsynligvis inngått kontrakt på i desember og senere også. Noen har tydeligvis råd til nybil selv med dagens økonomiske situasjon...
#14
bZ4 / Sv: Skandaleresultat for Toyota i rekkeviddetest
fredag 10. mars 2023, klokken 14:58
1000 km challenge med bz4x ga meg noen tilfeller av god latter. Helt latterlig hvor dårlig denne bilen er som elbil. Hvis man skal kjøpte seg en Toyota så bør det være en Rav4, og ikke en bz4x.

Hvis man ønsker seg en elbil, så er vel konklusjonen så enkel som "Kjøp hvilken elbil som helst, bare hold deg langt unna Toyota".
#15
Tesla / Sv: Tesla aksjer
fredag 10. mars 2023, klokken 09:41
Truck er jo biler der det praktiske blir vektlagt. Foreløpig synes jeg det er lite konkret å finne om CT, men jeg har ikke lett veldig godt heller. Hvis jeg bodde i USA og skulle kjøpt en elektrisk pick-up så må jeg si at RAM og F150 sannsynligvis hadde stått høyere på ønskelista mi. For at CT skal bli populær så må den nok være overlegen på elbilbiten, dvs. ladehastighet, forbruk, rekkevidde osv. I tillegg må den kunne framvise egenskaper i praktisk bruk som ikke står tilbake fra de elektriske alternativene fra Ford, Chevy og Dodge. Man kommer jo ikke utenom at designet på CT er relativt spesielt, så jeg vil tro mange potensielle kunder vil velge andre alternativer bare pga. det.
© 2023, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA