Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 565 kroner per år. elbil.no/medlemskap
Hovedmeny
meny

Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.

Vis innleggmeny

Meldinger - bosonic

#1
elbil.no og elbilforumets nettsider / Link til elbilforum.no
torsdag 03. oktober 2019, klokken 17:58
Noen som vet hvorfor linken til elbilforum er tatt bort fra sidene til elbil.no?
#2
Sitat fra: elekTrond på lørdag 29. desember 2018, klokken 01:34
Du Elmo? I tiden før jeg kjøpte meg katte (uten sekk), prøvde jeg å finne igjen en byggetråd om en pug 205 med 12 + 2 gule Optima batterier. Det endte vel med at den kortsluttet og brant opp for ti - femten år siden. Kjenner du til den?

Den ligger fortsatt på evalbum
#3
elbil.no og elbilforumets nettsider / Sv: Forumnetikette og trolling
torsdag 27. september 2018, klokken 20:40
Jeg har vært med i elbilforum siden 2006/2007 og har dermed vært vitne til den store utviklingen av elbiler.
I denne "pionertiden" ble det stort sett diskutert tekniske saker, da bilene trengte mye TLC for å fungere.
Lars (Admin) verdsatte stor takhøyde, men de få trollene vi hadde besøk av, fikk som hatten passer.
Må si at dette var en fin tid for oss elbilentusiaster. "Alle"  var meget hjelpsomme og delte villig av sin ekspertise.

Det er jo naturlig at når vi nå har mange gode elbiler å velge mellom, så er det mange flere mennesker som er interessert. Beklageligvis har dette også resultert i at vi får mer "trolling" eller det som ofte grenser til trolling og gjør trådene uinteressante å følge med på.

Mitt råd er følgende: Du som starter en ny tråd "eier" denne og bør følge ekstra godt med slik at du kan gi en klar melding når noen "avsporer".
#4
Alternativ energi / Sv: Nytt hus med solfanger og vedovn med vannkappe
tirsdag 25. september 2018, klokken 18:28
Når man skal lagre energi i form av varmt vann er det ekstra viktig å tenke på tilstrekkelig isolasjon. Jeg vil si at 25cm er minimum. Husk også å isolere godt ned mot gulvet. Her får man størst varmetap når man lader helt opp tanken, det vil si at temperaturen i bunn er lik resten av vannet i tanken.

Det er utallige måter å koble opp anleggene på. Man kan ikke si at den ene måten er riktig, og alle andre måter er feil. Det beste man kan gjøre er å studere erfaringene til de som allerede har lignende anlegg, og ut fra dette velge ut de detaljer/funksjoner som passer best.

Noen vil benytte seg av all mulig styringsteknikk, andre vil kjøre mest mulig manuelt.
Det viktigste er kanskje å alliere seg med en lokal rørlegger som er villig til å høre på dine ideer.
#5
Alternativ energi / Sv: Nytt hus med solfanger og vedovn med vannkappe
fredag 21. september 2018, klokken 20:59
Du misforstår jkirkebo, 40grC er som jeg beskriver, forskjellen mellom maks og min temperatur. Temperaturen ut til gulvvarmen ligger mellom 23-30grC.

#6
Alternativ energi / Sv: Nytt hus med solfanger og vedovn med vannkappe
fredag 21. september 2018, klokken 19:41



For å kunne beregne et slikt anlegg noenlunde fornuftig, må du prøve å finne ut hvor stort energibehovet er vinter/vår/sommer/høst.
Siden det er snakk om et nytt hus så er jo utgangspunktet det aller beste.
TEK 17 gir kravspesifikasjonene, men det kan være andre forhold som også spiller inn.

For å komme med et regne eksempel:
Oppvarmet areal: 100kvm.
Maks energibehov vinter: 30watt/kvm. Pr døgn blir dette; 24 timer x 0,03W = 72kWt.
Omregnet til akkumulator størrelse; 72kWt / 40grC x 1,162 = ca. 1550 liter.
Dette forutsetter at en oppnår 40gr.skikttemperatur i akkumulatortank (95grC-55grC)

Dette er for å illustrere forholdet mellom akkumulator og energiuttak.
For å sette opp et totalt regnestykke så må man selvsagt ta en helhetlig vurdering.

Når en har funnet effektbehovet kan størrelse på akkumulatortank dimensjoneres ut fra hvor stor kapasitet en vedovn med vannkappe gir i de aktuelle timene man fyrer (pr.døgn)
Direkte stråling fra vedovnen vil jo naturligvis måtte trekkes fra før akkumulatorvolum beregnes.

Min anbefaling er å gjøre grundige beregninger før en bestemmer seg. Når man skal investere ekstra penger på et slikt anlegg så er det viktig at det er velfungerende og riktig dimensjonert.

Ved og solvarme er en genial combo, og slike anlegg kan også kobles til varmepumpe. Det er superviktig å planlegg for "alle" alternativer. Det er jo mye enklere å koble til ekstra utstyr til et anlegg som allerede er tilrettelagt for dette.

Jeg har selv et vedfyrt varmeanlegg, men valgte en separat vedkjele (40kw), som er montert i eget rom i kjelleren.
2500 liters akkumulatortank gir fyringsintervall på 2 døgn om vinteren. Vannbåren gulvvarme er monter i "alle" rom.


#7
Alternativ energi / Sv: Produsere egen strøm, koble seg fra nettet.
fredag 14. september 2018, klokken 22:59
Da jeg prosjekterte nytt hus i 1992 fikk jeg uvurderlig hjelp av firma A.Bergli AS. Firmaet er fullt oppefående i dag, så jeg anbefaler å ta kontakt.
Jeg valgte imidlertid en UNICAL vedkjele fra SGP

Etter mange år med kun vedfyring har jeg nå gått til innkjøp av termiske solfangere som skal inkorporeres i anlegget.
#8
Alternativ energi / Sv: Produsere egen strøm, koble seg fra nettet.
fredag 14. september 2018, klokken 13:03
For å ta en endelig beslutning om dette kan "svare seg" så må man først se på forbruket sitt. Her i Norge har vi stort sett vært "bortskjemt" med lave energipriser og vi har dermed et kunstig høyt forbruk.
For å få forbruket ned er det essensielt viktig å se på energibruk til oppvarming og vannvarming.
Når en vil være selvforsynt med energi, så er det vanskelig å komme utenom alternative energikilder til oppvarming og varmt vann.
(Høst)/vinter/(vår) kan man benytte biovarme kombinert med termiske solfangere. Denne energien må lagrest i akkumulatortanker.

Dersom man ikke bor i et moderne hus med lavt energibehov til oppvarming, så må man begynne med etterisolering.
#9
Alt det andre / Sv: Campingvogn for Elbil
torsdag 30. august 2018, klokken 22:22
Genialt!!
#10
Elbiler i media / Sv: Fordelen mange glemmer å nevne
torsdag 30. august 2018, klokken 22:09
Sitat fra: Lassi på torsdag 30. august 2018, klokken 11:49
I industrien har vi mye problemer med frekvensomformere.

Kan du utdype dette?
#11
Humor og kanari / Sv: Strøm er farlige greier....
lørdag 25. august 2018, klokken 15:21
Problemet til Edison var at likestrømmen ikke kunne transformeres opp til høyspenning, noe som er essensielt ved kraftoverføring på lange avstander. I dag brukes faktisk likestrøm til oversjøiske kabler. Dette gir mindre tap enn vekselstrøm, men krever kostbare omformere i "begge ender". Det er utviklingen i design av kraftelektronikken som har gjort dette mulig.

Vekselstrøm og likestrøm har for øvrig begge sine fordeler og ulemper.
#12
Andre elektriske doninger / Sv: El at sea
onsdag 08. august 2018, klokken 22:22
Nice boat.
Could you please tell some more about the project?
Brand of motor, controller, batteries, instrumentation?
#13
Alternativ energi / Sv: fullychargedshow
onsdag 08. august 2018, klokken 21:20
Du har visst ikke helt skjønt hva som er det nye her?, det er selvsagt prinsippet med energilagringen og samkjøringen. At dette gjøres delvis med "gamle teknikker" har lite med saken og gjøre.

Jeg har selv en akkumulatortank på 2500l i varmeanlegget mitt så jeg er meget godt kjent med dette energilagringsprinsippet.

Det som er det imponerende i denne saken er at (unge) personer kommer med nye ideer som kan løse det utfordrende og aktuelle problemet med overskudd kraft på nettet.



#14
Alternativ energi / Sv: fullychargedshow
onsdag 08. august 2018, klokken 16:50
https://www.youtube.com/watch?v=z1Z4JCoPAGc


Det skjer stadig nye ting på "alternative enegi "fronten, og det siste som Robert har fått installert I huset sitt er en ny varmtvannstank. Høres kanskje ikke så revolusjonerende ut, men tar du deg tid å se gjennom hele episoden, så vil du kanskje være enig meg at dette er en eksepsjonell smart ide. Et nystartet firma har satt i gang et prøveprosjekt hvor varmtvannstanken brukes som en energibatteri for f.eks. tilfeldig kraft, (overskuddkraft.) For å få til dette må man tenke helt nytt om hvordan vannet varmes opp. Hovedforskjellen er at en putter inn det varme vannet øverst i tanken og benytter seg av det faktum at varmt vann er lettere enn kaldt vann og dermed blir liggende øverst i tanken og ikke blander seg med det kalde vannet. Dermed har man et termisk batteri. Det blir selvsagt et avansert styringssystem på anlegget og med en flåte av slike tanker i «alle hjem» vil en kunne ta hånd om de store svingninger som forekommer med vind og solkraft. Dette systemet blir mye rimeligere å installere enn for eksempel  en «Tesla Powerwall»
#15
Ute i den virkelige verden, rundt om i tusenvis av sikringsskap og tavler, er det neimen ikke alltid like enkelt å være sikringer, eller for den saks skyld andre komponenter, som kontaktorer, impulsrele, tidtsrele, PLS'er, PSU'er eller lignende.  Heldigvis har vi NEK 439, Tavlenormen, som regulerer dimensjoneringen av tavler. Denne gjelder for sikringsskap i hus så vel som for tavler i industrien, og sørger for at tiltenkt bruk sikrer oss høyest mulig sikkerhet, samt uavbrutt drift.

Når man skal utvide en eksisterende installasjon, som for eksempel med ladeuttak til elbil, så må man som fagmann vurdere flere viktige forhold. Er installasjonen av «eldre dato» er det alltid risiko for at det allerede har skjedd en utvidelse. Kanskje er det montert varmepumpe(r), innredet på loft eller i kjeller, rehabilitert kjøkken, montert induksjonstopp etc.? Sikringsskapet er i utgangspunktet dimensjonert for et visst antall sikringer (kurser). Dette er pga egenvarmen som sikringene produseres. Putter man ukritisk inn flere kurssikringer kan man komme til å overskride en temperaturgrense for sikker drift.
Det hviler et stort ansvar på elektrikerne, og dessverre gjøres det fortsatt alt for mange feil.

En negativ feilstatestikk over mange år, branner forårsaket av elektriske feil og strømulykker, var en av grunnene til at «5 sikre» ble innført. En viktig grunn for dette var at eier skulle til enhver tid ha riktig dokumentasjon på det elektriske anlegget.

Teori og praksis stemmer som kjent ikke alltid. Dersom man dimensjonerer for «100 %» så kan man ofte oppnå overbelastning pga overtemperatur og ikke minst harmoniske strømmer som man i utgangspunktet ikke har kontroll over. Som kjent er det nesten utelukkende moderne elektronikk som er årsak til harmoniske strømmer (platetopper, elbilladere, drivere for ledlys etc etc)

En profesjonell aktør vil alltid se helheten i installasjonen og aldri dimensjonere for 100 % drift.
© 2024, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA