Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 535 kroner per år. elbil.no/medlemskap
Hovedmeny
meny

Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.

Vis innleggmeny

Meldinger - Warlock

#1
Heisann

Ser du er godt i gang med mye spennende her, inklusive feilsøkingen. Ser ikke noe som uthever seg markant i CHAS, og som du skriver er plutselig status for BMI bare "bmi_init_success". Så ja, helt enig at det virker som om Batteriet har resatt seg, men da burde det også lukke kontaktorene igjen for det får jo "Key_On" signalet vil jeg tro.

Jeg tror ikke en så "liten" spenningsdifferanse som 0.07V under kjøring bør utløse nedstengning av bilen, men kan jo være noe droppet mye lavere et kort øyeblikk og sensorene ikke helt fikk med seg hva som skjedde. Uansett tror jeg det er en god plan du har med å i det minste gå over koplingene fra batteriet (spesielt har folk hatt problemer med jordingen fra 12V batteriet til gods tidligere)


De CAN-meldingene du nok her er mest interessert i, uavhengig hvordan du henter de ut er:

0x610 for generelle feil på batteriet (Contactor Codes og Highest Error Reason)
0x721 for "Aktive feil"
0x722 for "Latched feil"
0x723 for "Historiske feil"


Ellers kan vel 0x302 og 0x310 ha noe info om feil fra PCU.


Ellers er det jo den 41 feilkoden i CHAS, men ser da ut til at bilen kan kjøre med den feilen en stund uten å bry seg?
Jeg har heller ikke testet "traceing" i CHAS, og ser for meg det kan bli mye data å bla gjennom om man logger hele tiden og feilen oppstår en gang i uka.
Feil som kommer og går er uansett ikke lett...
#2
Jepp, det er nok ikke fjærbein og slikt bak, men torsonsstag som tar seg av dempingen. Vi byttet hele bakakslingen sist det ble for mye tull med slark i lagre etc, det var kjappere og billigere, men har tenkt å overhale den gamle en eller annen gang (tm).

Bestilte den fra de som kaller seg Nordic Trading AS på finn.no og de sendte rett til verksted for oss. Ser også på finn at Grønvolds Bildemontering har. Har god erfaring med Grønnvold på andre ting.
#3
 :+1:

Skal være Peugeot 106/Citroën Saxo fremme, og Peugeot 206 på bakakselen ja.
#4
Heisann

Elbilforeningen har problemer med elbilwiki, noe ble slettet da de skiftet leverandør eller noe i den dur, og de sliter med å få tilbake innhold fra backup. De jobber visstnok med saken...

Uansett, man kan finne listen i waybackmachine hos archive.org inntil videre:
https://web.archive.org/web/20181004164117/http://elbilwiki.no/index.php/Ny-Think:Deleliste
#5
Sitat fra: bcx238h på lørdag 25. mars 2023, klokken 16:12
Sitat fra: Warlock på lørdag 25. mars 2023, klokken 13:10... men har lagt merke til at det har kommet en del 1U stereo-enheter som har en skjerm som kommer ut istedet for å ha et CD-drev nå, så det kunne fort vært en løsning for min del :)


Kanskje skulle jeg vurdere også sånn en radio.
Jeg kastet ut BILTEMA-DAB-radioen som en eller annen evneløs person installerte. Spesielt DAB-antenna var feilmontert. Den kobber-fanen som skal ha kontakt med karosseriet hadde null kontakt med en hvilken som helst metalldel. Antenna var klistret rett på vinduet. Talentløst!

Ja, på Thinken satte jeg bare på en overgang/filter fra gammel antenne til dab, og det funker sånn passe (har noen sjeldne utfall mellom høye bygg i sentrum) på fosilbilen byttet jeg antennefoten til ny dab-antenne del og det funker veldig bra, ikke opplevd utfall. så slapp jeg stygg klistrelapp i et vindu.
#6
Sitat fra: Marsto på lørdag 25. mars 2023, klokken 13:36ja absolutt. Følger opp Warlock og sier mange takk til Pexic. Flotte greier. Ser at feltet Err_Code står i 41.00. Tenker dette er historiske feilkoder ettersom bilen kan kjøres nå. Da kan de slettes med pcan adapter og Commtool 3.08

ComTool sletter nok bare feilkoder i fremdriftsbatteriet (siden det er Enerdel software), ikke sikker på PCU har historiske verdier...

Men: ERR_RM_GATE_DRIVE   =   41   //   0x0029

Står det i dokumentet, usikker på hva det er ennå.
Det er jo en del lys som lyser i følge Dout-meldingene, kan jo kanskje være så simpelt at det er en advarsel for at en dør eller bakluke står åpen, eller noe i den dur :)

En "Gate Driver" er også en transistor (IGBT) ofte brukt til DC-styring og koplinger mellom lav og høyere spenning, men ser ikke voldsomt grunn til å bekymre seg med det første...
#7
For å tolke CHAS er dokumentet "PCU-Diagnosis-2010-12-07.xls" vi fikk av Pexic veldig nyttig. Så nok en gang takk til ham :)
#8
Jepp, det er noe knot med innleggene etter ny design....
Om man vil ha den inline i teksten ønsker man jo sikkert ikke å ha den i maks oppblåsning i slutten av posten også...

Irriterte meg litt på det der i går :P
#9
Du har helt rett angående KeySta her Marsto:

KeySta    Key Position
0    Key Off
1    Key On (position II)
2    Key Start (latched 'crank')


For hvilken "state" bilen er i er det førlgende som gjelder:

VcSta   Vehicle State
0   Power Off
1   Power On
2   Ready
3   Drive
4   Shutdown
5   Power Down
6   Diagnostic
7   Charging
   


Alt med Tp i seg er nok temperatursensore, så ser ut som garasjen i Hammerfest er en del varmere enn den ved Jonsvatnet ;)
#10
https://www.dropbox.com/s/8glgxq71ggmr911/SavvyCAN32.zip?dl=0

Aner ikke hvor gammel den versjonen er dog. Uansett en start, og tror ikke den mangler nevneverdig av funksjoner.
#11
Jeg er ganske sikker på at jeg har en 32bit versjon liggende en plass, la meg lete litt i gamle install-kataloger....
#12
Var gøy å se videoen, jeg har et Nicometer jeg også, men nesten ikke brukt det dessverre. Det er nok som med deg plasseringen av skjermen som ikke er det enkleste å bli fornøyd med, men har lagt merke til at det har kommet en del 1U stereo-enheter som har en skjerm som kommer ut istedet for å ha et CD-drev nå, så det kunne fort vært en løsning for min del :)
#13
Og ja, CAN og Think er nok bortimot perfekt for praktisk undervisning, vi vet det meste om alle meldinger også, så en veldig god start for utforskning, og neste steg kan jo være å hacke/finne ut av mange andre biler også. Noen er godt kjente som Leaf og Tweazy, og en del Volvoer, mens andre gjenstår det en god del mer forskning på. Kan jo være morsomt for studentene dine å kople seg til sin egen bil også? 

Open Vehicle Monitoring System (https://docs.openvehicles.com/) har jo gjort en del for diverse elbiler i dette området i alle fall, men .dbc-filer kan man finne i ymse varianter og kvaliteter rundt om på nett. Uansett lære vekk litt hacking or reverse-engineering i automasjonsfaget er nok yppelig for å få forståelse for hvordan bus-systemer funker.

SavvyCAN lar deg også monitorere hvordan meldinger endrer seg over tid, slik fant jeg ut hvordan varmekolben i en Opel Ampera ble skrudd på, og hvordan man fortalte den hvor mange Amp den skulle trekke. Jeg (sammen med noen flere) bare fulgte med på hva som skjedde blant CAN-meldingene over tid når kolben ble skrudd på, endret varme, og skrudd av igjen på en bil (dvs en logfil nen med bilen lagde for oss) :)
 Den varmekolben står nå i Thinken vår med eget styrekort ;)
#14
 :+1:

Her var det mye kult ja!
(Jeg har også programmert en del i AmigaBasic og litt på C64  ;D )

Jeg har forsøkt å samle alt jeg vet om CAN-meldingr i en .DBC-fil som kan brukes i diverse programmer til å oversette råkodene (f.eks SavvyCAN og PCAN Explorer (ikke Viewer tror jeg))

Du kan bla rundt hva som gjør hva i SavvyCAN sin DBC editor om du vil ha oversikt, for å lese råfilen er ikke det letteste (men den er tekstbasert). Dataen er samlet fra mye forskjellig, og det er en del igjen for å standardisere tilbakemeldingene fra tolkingen etc.
Nyeste variant av så langt jeg har kommet finner du her: https://www.dropbox.com/s/mik45gb77g47ufm/ThinkCity_modified6.dbc?dl=0

Høres veldig gøy ut det du holder på med, og jeg gleder meg til å se hva du får til av alt dette. Filene du genererer med niometeret kan sikkert også lastes inn i SavvyCAN, og tolkes der (foreløbig?), om du følger formatet:

Time Stamp,ID,Extended,Dir,Bus,LEN,D1,D2,D3,D4,D5,D6,D7,D8

eksempelvis:
80,251,false,Rx,0,8,40,00,00,00,00,00,00,00,


Ser forøvrig at du har samme Firmware i PCU som det Marsto la inn på sin bil, vil tro det er siste nyeste fineste vi har tilgang på (og kabelen virker) :)
Om du ikke opplever problemer for øyeblikket er det nok ikke mye data om feil å hente rett fra PCU, men man kan se litt om hvilket gir bilen står i og slikt der også. Duinomiten har jo serial inn også, men er nok en større jobb å få den til å overta her vil jeg tro.

Og ja, Siadis er helt ok det (har jeg hørt, bare så vidt bladd rundt der), men etter det jeg vet ble det problemer med at PCer og slikt ble for raske, og kommunikasjonen feilet, dermed ble CHAS laget. Takk for link, vil se litt på det der (og studere litt mer nøye CHAS bildet ditt om det er noe spennende info der)

© 2023, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA