Elbilforum.no

Populære temaer => Ladeplasser og ladekabler => Lading i bedrifter / borettslag / sameier / rekkegarasjer. => Emne startet av: phaugneland på mandag 05. november 2012, klokken 10:47

Tittel: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: phaugnelandmandag 05. november 2012, klokken 10:47
Elbilforeningen har startet opp et prosjekt hvor vi skal lage en veileder for borettslag som ønsker å etablere ladeplasser for elbil. Vi trenger innspill fra elbilister som både har opplevd problemer i samtaler med styret og de som har lykkes. Hvilke problemer er vanligst og hva er løsningene i forhold til etablering og drift? Sjekk også egen nettside for prosjektet på: www.elbil.no/prosjekter/borettslag.

Kom gjerne med deres innspill på:

Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: elektroluxsøndag 18. november 2012, klokken 12:54
Dette er en ukjent verden for meg, men det jeg har lest og hørt fra disse styrene viser skremmende liten forståelse for at beboerene trenger en rimelig ladeløsning.

Elbiler er fremtiden uansett hva slike styrer måtte mene, og på lik linje med stell og vedlikehoild av bygget forøvrig bør utgifter til montering av ladepunkter regnes inn som en del av fellesutgiftene.

I sitt enkleste format, kan en montere et nytt sikring/fordelingskap, med egen måler, og dele strømutgiftene på antall Elbiler som bor der. En bør tenke framover og tilrettelegge for en litt mer avansert fordeling av utgiftene der en bruker bimålere videre til hvert enkelt ladepunkt.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Espen Hugaas Andersentorsdag 17. januar 2013, klokken 09:09
Jeg deltok på styremøte i borettslaget mitt i går, for å diskutere ladeplasser. (Jeg har utsatt kjøp av elbil inntil videre, men om jeg ikke er den første som kjøper elbil, så er noen andre det.)

Det virker som løsningen vi går for er å installere 5 ladepunkter i den felles garasjekjelleren på ca 40 plasser, med uttak på 32A enfase Mennekes. En eventuell EVSE må så tilkobles dette uttaket. Dette er i så fall en ganske god oppgradering fra dagens tilstand, der ca 5 plasser deler en kurs på 16A.

Vi diskuterte også betalingsløsninger, og for selve installasjonen virker det som det går mot at borettslaget betaler, men når det kommer noen som vil ha bruksrett på ett av punktene, så må de betale for en femtedel av kostnaden ved oppkobling fra sikringskapet, og borettslaget dekker eventuelle kostnader utover dette. Dette er ikke urimelig - det burde være en del billigere enn å koble opp en enebolig når man tar 5 punkter på en gang.

Betaling for strøm ble diskutert, men vi nådde ikke noen enighet. Vi vurderer en måler per kurs, eller en fast avgift på 300 kr/mnd for fri bruk.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: jkirkebotorsdag 17. januar 2013, klokken 13:17
Sitat fra: Espen Hugaas Andersen på torsdag 17. januar 2013, klokken 09:09
Det virker som løsningen vi går for er å installere 5 ladepunkter i den felles garasjekjelleren på ca 40 plasser, med uttak på 32A enfase Mennekes. En eventuell EVSE må så tilkobles dette uttaket.

Høres ut som en god løsning, men strengt tatt kobler man ikke en EVSE til et Mennekes-uttak. EVSEn er innebygd i boksen med Mennekes-uttaket. Fra Mennekes-uttaket og til bilen bruker man bare en enkel kabel, uten kladd av noe slag.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Espen Hugaas Andersentorsdag 17. januar 2013, klokken 14:27
Sitat fra: jkirkebo på torsdag 17. januar 2013, klokken 13:17
Sitat fra: Espen Hugaas Andersen på torsdag 17. januar 2013, klokken 09:09
Det virker som løsningen vi går for er å installere 5 ladepunkter i den felles garasjekjelleren på ca 40 plasser, med uttak på 32A enfase Mennekes. En eventuell EVSE må så tilkobles dette uttaket.

Høres ut som en god løsning, men strengt tatt kobler man ikke en EVSE til et Mennekes-uttak. EVSEn er innebygd i boksen med Mennekes-uttaket. Fra Mennekes-uttaket og til bilen bruker man bare en enkel kabel, uten kladd av noe slag.
Vi tenkte vel egentlig å bare sette opp noen av disse: Mennekes 32A enfase (http://www.mennekes.de/en/131.html?asimProductId=3002364&asimMenuId=3000015), og så får man koble til en eventuell EVSE selv. Hva tenker du vi bør gjøre?
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: jkirkebotorsdag 17. januar 2013, klokken 14:34
Sitat fra: Espen Hugaas Andersen på torsdag 17. januar 2013, klokken 14:27
Vi tenkte vel egentlig å bare sette opp noen av disse: Mennekes 32A enfase (http://www.mennekes.de/en/131.html?asimProductId=3002364&asimMenuId=3000015), og så får man koble til en eventuell EVSE selv. Hva tenker du vi bør gjøre?

Ok, skjønner. Det der er en 32A CEE-kontakt. Også Mennekes produserer slike, men de kalles ikke Mennekes-stikk på folkemunne slik som Mode 3 type 2 kontakten gjør. Jeg trodde dere skulle sette opp noe ala disse, i 32A utgave:

http://salto.no/produkter/emh1-16a-32a-mode-3-vegg/

De kan brukes av absolutt alle nyere elbiler men koster selvfølgelig mer enn et enkelt CEE-stikk.



Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathotorsdag 31. oktober 2013, klokken 09:40
Vi har så vidt begynt å diskutere å sette opp noen ladestasjoner i vår fellesgarasje, og jeg tar gjerne noen innspill dersom noen har noe lurt å komme med.  Jeg har lest infoen fra Oslo kommune og elbilforeningen, men vil gjerne også høre litt fra folk som har gjort dette allerede (eller som har tenkt på det, men ikke gjennomført det), og har noen praktiske erfaringer.

Vår situasjon er som følger:
- Oslo kommune (ved Carl Berners plass)
- Ca 40 boenheter men bare ca 30 parkeringsplasser.
- Alle parkeringsplassene er eid av enkeltbeboere (dvs. de følger ikke leilighetene, og de er ikke eid av borettslaget, men man må så vidt jeg vet bo i borettslaget for å kunne eie parkeringsplass).
- Ingen beboere har så vidt meg bekjent elbil i dag.

Vi har likevel diskutert dette i styret, da vi ønsker å være føre var, og det uansett vil gjøres en del andre arbeider i garasjen i løpet av det kommende året, så det muligens vil bli behov for å gjøre noe med det elektriske der nede uansett.

Hva endte dere med å gjøre, Espen? Og hvordan har dette fungert?

Jeg har sjekket med Oslo kommune og deres støtteordning er i og for seg fin, men den krever at man reserverer et antall plasser til elbil i minst 5 år.  Det er jo ikke mulig hos oss, ettersom det er vanskelig å bestemme at enkelte beboere MÅ kjøpe elbil, og vi heller ikke har kontroll på om folk flytter inn og ut, eller selger garasjeplassen sin til andre beboere osv.
Det er selvsagt mulig å stokke om på hvem som har hvilken plass, med litt godvilje fra eierne, men ettersom ingen har elbil i dag kan jeg ikke se for meg at noen av dem vil akseptere å ikke ha garasjeplass (eller selge den tilbake til borettslaget) for at vi skal kunne reservere den til elbil.

Så første spørsmål blir da - jeg antar at vi ikke er de eneste som har organisert parkeringsanlegget på denne måten.  Finnes det andre måter å komme seg rundt dette regelverket, så vi likevel kan komme inn under en støtteordning?


Andre spørsmål er litt mer praktisk orientert.  Hvis vi nå går inn for dette, så må vi jo sette opp et antall ladestasjoner.  Det første jeg da er usikker på er plasseringen av disse.  Ved første befaring vurderte jeg å plassere ladestasjoner litt jevnt utover i garasjen, 2-3 på hver vegg (totalt ser jeg for meg 4-6 stykker i første omgang).  Tanken var at selv om ikke eieren av akkurat den plassen der ladestasjonen står har en elbil, så vil et større antall av plassene være innenfor "dekningsområdet" til en ladestasjon (lengden på ladekablene er jo litt avgjørende her). 
Men så slo det meg at det kanskje er billigere og mer effektivt ved installasjonen å samle alle ladestasjonene i ett område, og så heller ta jobben med å bytte hvem som eier hvilken parkeringsplass hvis/når det blir behov for det.
Noen som har noen tanker rundt det å gjøre sånne bytter?  Setter eierne seg ofte på bakbeina, eller aksepterer de fleste at en parkeringsplass er en parkeringsplass?   Hvordan ville dere ha gjort det i deres borettslag?


Så gjelder det betaling osv.  Det blir helt klart dyrere å sette opp en skikkelige ladestasjon enn å bare hive opp noen blå industristikk rundt omkring.  Fordelen med ladestasjoner er jo både at de er tilpasset oppgaven, og at det finnes utgaver man kan låse på forskjellig vis.  Et annet spørsmål er om hver lader skal ha sin egen strømmåler, og at brukerne betaler for forbruk, eller en fast avgift.  Hvis vi skal ta betalt for bruken, uansett modell, så mistenker jeg at det kommer et krav om at løsningen må kunne låses så ikke det kommer beskyldninger om at noen "stjeler" strøm.

Vurderingen blir altså noe sånt som:
* Industristikk
+ Billig
+ Fleksibelt (kan også brukes til andre ting enn elbiler, f.eks. motorvarmere osv)
- Vanskelig å kontrollere bruk

* Ladestasjon
+ Bedre tilpasset elbiler
+ Kan måle forbruk
+ Kan låses
- Dyrere i innkjøp og installasjon


Det enkleste er altså å bare sette opp noen stikkontakter, lukke øynene og la det stå til.  Det vil koste borettslaget noen tusen i elektrikerarbeid, og kanskje noen kroner i økt strømforbruk i året, men vi slipper administrasjon osv.

Jeg kan fort se for meg at eiere av fossilbiler vil mene det er urettferdig hvis elbiler skal få gratis lading av borettslaget når de ikke får gratis drivstoff til sine biler.
Er det da verdt å påta oss de sktra kostnadene for å gjøre dette "skikkelig"? Kjøpe inn låsbare ladestasjoner, lage utleieavtaler, kreve inn leie osv, eller blir kostnadene ved dette høyere enn det vi kan ta inn igjen fra brukerne?
Hva slags erfaringer har andre borettslag med dette? Og aksepterer brukere en fastpris som både skal dekke installasjonsjobben OG forbruket (dvs. mindre administrasjon for borettslaget), eller kommer det veldig fort klager og ønsker om betaling for forbruk? 
Hva slags nedskrivningstid har dere evt. regna med i månedsleia? Vil tro interessen for dette er omvendt proporsjonal med månedprisen, så forskjellen på 200,-/mnd og 1000,-/mnd er vel avgjørende for om noen i det heletatt ønsker en sånn lademulighet...

Dere kan selvsagt ikke svare for akkurat våre beboere, men jeg tror ikke de er verken spesielt særere eller mer fleksible og rasjonelle enn andre, så andres erfaringer er nyttig å ha med i prosessen videre.

Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: jkirkebotorsdag 31. oktober 2013, klokken 09:56
Sitat fra: Olatho på torsdag 31. oktober 2013, klokken 09:40
Jeg kan fort se for meg at eiere av fossilbiler vil mene det er urettferdig hvis elbiler skal få gratis lading av borettslaget når de ikke får gratis drivstoff til sine biler.

Sett opp låsbare ladebokser på veggene ala de som Garo leverer, men med en egen felles nøkkel (ikke standard ladenøkkelen). Del ut nøkler til alle som betaler en årsavgift på f.eks 2000 kroner for strøm.

Bruk bokser med Type 2 uttak, slik at ikke andre (som ikke betaler) dirker dem opp for å bruke motorvarmer eller lignende. Dessuten bør sikkerheten ivaretas i en parkeringsgarasje. Vurder også om det er strøm nok til å legge opp til 1x32A i disse da fremtidige Tesla-eiere nok vil sette stor pris på det. Evt. 25A eller 20A om 32A blir litt mye. Type 2 uttakene styrer uansett hvor mye bilen kan trekke.

Om dere ikke har en felles stikkontakt for støvsuging og lignende ville jeg satt opp en slik. Koble den til en tidsbryter som gir strøm i 15 minutter når den trykkes på. Da blir ingen fristet til å bruke denne til lading eller annet som trekker mye strøm over tid.

Løsning på parkeringsplassproblematikken har jeg ikke. Et alternativ er å bare trekke frem nok strøm til parkeringskjelleren og ikke montere ladebokser foreløpig. Dere kan da informere beboerne om at de trygt kan kjøpe elbil og deretter montere ladebokser ved behov. Men støtteordning blir det nok verre med da...
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: cratorsdag 31. oktober 2013, klokken 10:11
Muligens argumentet er tynt, men elbilene soter ikke ned garasjen med påfølgende kostnader til vasking.  Gjør også oppmerksom på at mulighet for lading av elbil vil være et stort pluss ved salg av leiligheter. Kanskje ikke i år, kanskje ikke til neste år, men kjøpere kommer til å spørre etter dette når de skal vurdere boligkjøp.

Se bare hvor aktuelt det er å kjøpe en bolig som ikke har mulighet for bredbånd/fiber. Dette har så å si alle i dag, så det er ikke noe stort pluss å ha dette på lista over fasiliteter, men det trekker voldsomt ned å IKKE ha det. Kontakter for lading er foreløpig såpass "sjeldent" at det er et pluss. På sikt vil det gå over til å være et stort minus å ikke tilby det.

Økonomisk sett kan det jo gjøres slik at de som vil ha mulighet for lading betaler en "fast leie" på kr X i året for å ha mulighet for å ta ut strøm på sin P-plass.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: TBtorsdag 31. oktober 2013, klokken 17:18
Legge til rette for straum i kjeller - slik at eg er enkelt og føre fram dei siste meter er ein god og framtidsretta løysing.
Sett frå eit administrasjons synspunkt er fast betaling det enkle. Men, enkle kWh målarar har liten kostnad, og fleire ladepunkt kan bli levert med dette innbygd.
Det er dermed mulig og ha fast kostnad, men t.d. avrekning 1 - 2 gonger pr år - der den faste kostnad blir justert i hht forbruk.

Så lenge plassane er eigd av den enkelte blir det neppe enkelt og søke støtte.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Lurvinetorsdag 20. februar 2014, klokken 21:29
Sitat fra: Olatho på torsdag 31. oktober 2013, klokken 09:40

Jeg har sjekket med Oslo kommune og deres støtteordning er i og for seg fin, men den krever at man reserverer et antall plasser til elbil i minst 5 år.  Det er jo ikke mulig hos oss, ettersom det er vanskelig å bestemme at enkelte beboere MÅ kjøpe elbil, og vi heller ikke har kontroll på om folk flytter inn og ut, eller selger garasjeplassen sin til andre beboere osv.
Det er selvsagt mulig å stokke om på hvem som har hvilken plass, med litt godvilje fra eierne, men ettersom ingen har elbil i dag kan jeg ikke se for meg at noen av dem vil akseptere å ikke ha garasjeplass (eller selge den tilbake til borettslaget) for at vi skal kunne reservere den til elbil.

Så første spørsmål blir da - jeg antar at vi ikke er de eneste som har organisert parkeringsanlegget på denne måten.  Finnes det andre måter å komme seg rundt dette regelverket, så vi likevel kan komme inn under en støtteordning?


Har planer om å få opp en stikkontakt i vårt borettslag, men vi har faste plasser og er dermed ikke tilgjengelig for alle, kun min el-bil. Blir det da sånn at borettslaget ikke kan leie ut denne plassen til annet enn el-bil i 5 år (om jeg skulle flytte)?
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathotorsdag 20. februar 2014, klokken 21:32
Bare hvis dere får støtte fra Oslo kommune.
Hvis dere finansierer det selv kan dere selvsagt gjøre akkurat som dere vil.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Lurvinetorsdag 20. februar 2014, klokken 21:34
Sitat fra: Olatho på torsdag 20. februar 2014, klokken 21:32
Bare hvis dere får støtte fra Oslo kommune.
Hvis dere finansierer det selv kan dere selvsagt gjøre akkurat som dere vil.

ja, mente hvis jeg søker støtte :)

Jeg ser også at det kreves at den har strømmåler, men det holder vel at den kobles til min egen strømmåler? Siden jeg skal bruke ladeplassen.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathotorsdag 20. februar 2014, klokken 21:41
Ja.
Hvis dere søker støtte må plassen reserveres elbil i fem år. Men det behøver ikke åpnes for at "offentligheten" kan lade der. Det kan altså godt være en plass som kun du har tilgang til. Men hvis du skulle flytte, eller selge bilen, eller bare låne en annen (ikke-el)bil midlertidig, kan ikke plassen benyttes til annet enn elbiler.
Nå tviler jeg på at kommunen baner seg vei inn i private garasjer for å sjekke dette, men jeg vil uansett oppfordre folk til å følge reglene, da det at kommunen overhodet har en sånn støtteordning er supert, og hvis den blir misbrukt er sjansen større for at de kutter den helt.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Lurvinetorsdag 20. februar 2014, klokken 21:49
Sitat fra: Olatho på torsdag 20. februar 2014, klokken 21:41
Ja.
Hvis dere søker støtte må plassen reserveres elbil i fem år. Men det behøver ikke åpnes for at "offentligheten" kan lade der. Det kan altså godt være en plass som kun du har tilgang til. Men hvis du skulle flytte, eller selge bilen, eller bare låne en annen (ikke-el)bil midlertidig, kan ikke plassen benyttes til annet enn elbiler.
Nå tviler jeg på at kommunen baner seg vei inn i private garasjer for å sjekke dette, men jeg vil uansett oppfordre folk til å følge reglene, da det at kommunen overhodet har en sånn støtteordning er supert, og hvis den blir misbrukt er sjansen større for at de kutter den helt.

Helt enig. Nå er nok jeg el-bileier for lang tid, så ikke noe problem for meg. Spørs bare hva styret mener :) Men med dagens satsing på el-bil burde det ikke bli noe problem :)
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathotorsdag 20. februar 2014, klokken 21:53
Vi fikk aldri gjennomført noe her, da det ikke er noen beboere som har elbil, men jeg sjekket litt priser, og det ble ikke så fryktelig dyrt for hvert punkt, selv uten støtte. Mener vi kom fram til en pris på godt under 20 000 per ladepunkt.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Lurvinetorsdag 20. februar 2014, klokken 21:56
Sitat fra: Olatho på torsdag 20. februar 2014, klokken 21:53
Vi fikk aldri gjennomført noe her, da det ikke er noen beboere som har elbil, men jeg sjekket litt priser, og det ble ikke så fryktelig dyrt for hvert punkt, selv uten støtte. Mener vi kom fram til en pris på godt under 20 000 per ladepunkt.

Hva slags utstyr ville dere da montere? Type 2?
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathotorsdag 20. februar 2014, klokken 22:04
Ja. Type2 uten kabel fra Salto var vel det mest aktuelle så vidt jeg husker.
Sjekka flere steder, og det er jo enda flere leverandører på banen nå, så det er sikkert mulig å finne en god og fleksibel og framtidsretta løsning.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: maxmekkertorsdag 20. februar 2014, klokken 22:42
Kanskje litt på grensen her nå, men vi gjorde ferdig vårt modell program for 2014 på el-bil ladere i dag. Type 2 mode3 stolper, både enkle og doble uttak. fra 3,7 til 22KW
Vi har laget en pdf med stolper og priser for borets lag o.l . Send meg en pm om det kan være av intr. så kan jeg sende deg pdf'n på mail Olatho.

Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathotorsdag 20. februar 2014, klokken 22:46
Som sagt, for oss er det ikke aktuelt før noen beboere etterlyser det, men Lurvine er muligens interessert.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: el-snorretorsdag 20. februar 2014, klokken 23:05
Sitat fra: Lurvine på torsdag 20. februar 2014, klokken 21:29


Har planer om å få opp en stikkontakt i vårt borettslag, men vi har faste plasser og er dermed ikke tilgjengelig for alle, kun min el-bil. Blir det da sånn at borettslaget ikke kan leie ut denne plassen til annet enn el-bil i 5 år (om jeg skulle flytte)?

Kommunen vil nok forvente at plassen frigjøres (om rokeres) til andre som har elbil dersom du flytter, frem for å gi støtte til nytt ladepunkt. Videre er det styret som må søke og ladepunktet forventes nok slik sett koblet til fellesmåler. Strømmåleren det er snakk om her er en seriemåler som måler strømtrekket på en eller flere ladepunkt og ikke den tradisjonelle strømmåleren.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: maxmekkertorsdag 20. februar 2014, klokken 23:07
Sitat fra: Olatho på torsdag 20. februar 2014, klokken 22:46
Som sagt, for oss er det ikke aktuelt før noen beboere etterlyser det, men Lurvine er muligens interessert.

ahh, sorry, du skrev jo det litt opp, må få opp 'gluggan'  ::)
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Griffelfredag 21. februar 2014, klokken 13:44
Sitat fra: maxmekker på torsdag 20. februar 2014, klokken 22:42
Kanskje litt på grensen her nå, men vi gjorde ferdig vårt modell program for 2014 på el-bil ladere i dag. Type 2 mode3 stolper, både enkle og doble uttak. fra 3,7 til 22KW
Vi har laget en pdf med stolper og priser for borets lag o.l . Send meg en pm om det kan være av intr. så kan jeg sende deg pdf'n på mail Olatho.
Elmo har fortalt at 22kW stasjonene ikke kan brukes av e-Up og andre som har 16A kabler. Dette er ikke på en måte greit for private garasjer men ugreit på offentlige plasser og fellesgarasjer i borettestlag.

Jeg håper du kan bekrefte at dine 32A stasjoner for borettslag også har den nødvendige koding til å virke om noen trenger plassen for sin e-Up eller e-golf, eller en klasiker ønsker å bruke 16A Schuko adapter.

Dette gjelder forøvrig alle leverandører av ladestasjoner for "ikke private" plasser.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Kenfredag 21. februar 2014, klokken 18:42
Nå er det tid for din 4K.nde inlegg Griffel. 1, 5 inlegg hver dag. Respekt! Tid for en ny elbil. Hvem spanderer?
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Lurvinelørdag 22. februar 2014, klokken 18:26
Sitat fra: el-snorre på torsdag 20. februar 2014, klokken 23:05
Sitat fra: Lurvine på torsdag 20. februar 2014, klokken 21:29


Har planer om å få opp en stikkontakt i vårt borettslag, men vi har faste plasser og er dermed ikke tilgjengelig for alle, kun min el-bil. Blir det da sånn at borettslaget ikke kan leie ut denne plassen til annet enn el-bil i 5 år (om jeg skulle flytte)?

Kommunen vil nok forvente at plassen frigjøres (om rokeres) til andre som har elbil dersom du flytter, frem for å gi støtte til nytt ladepunkt. Videre er det styret som må søke og ladepunktet forventes nok slik sett koblet til fellesmåler. Strømmåleren det er snakk om her er en seriemåler som måler strømtrekket på en eller flere ladepunkt og ikke den tradisjonelle strømmåleren.

Ser ikke at det kan være noe problem å ha den koblet direkte til strømmåler til elbileieren? Vi er et lite borettslag og dette er en billigere løsningen (som jeg har forstått det vert fall) og mer praktisk da elbileier betaler for bruken vedkommende har uten at noen andre trenger å involveres i det.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathomandag 31. mars 2014, klokken 15:32
Da begynner selvsagt denne saken å bli aktuell i vårt borettslag likevel.

Beklager om jeg bruker forumet til å prøve å rydde i eget hode, men jeg håper jo på noen supersmarte innspill, eller at det kan ha en viss nytte for andre også.

Problemet med sånne saker er jo i hvor stor grad man ønsker å planlegge for framtida, og ta større kostnader nå, for å totalt sett spare penger over tid. Det blir vel mye dyrere å legge opp ett og ett uttak ettersom forespørslene kommer, enn å gjøre hoveddelen av jobben i en omgang.

Akkurat nå er det muligens én plass som ønsker lading til elbil, og en annen som har etterspurt et stikk til batterilader og støvsuger.
Det enkleste er jo å bare sette opp en liten bunke (6-7 f.eks.) kombinerte blå industristikk og schuko på 16A-kurser på strategiske plasser rundt på veggene, og så be elbilister om å betale et par hundrelapper i måneden for "fri" lading, mens andre kan bruke stikkene etter behov.
Garasjen er varm nok, så motorvarmer er ikke noe issue, og jeg ser ikke helt hva andre ting folk kan finne på å koble til som trekker strøm over lang tid.

Muligens kan vi be elektriker trekke litt feitere kabel når han først gjør jobben, så vi kan bytte ut disse med 32A sikring og fjerne schukoen og evt. erstatte med en type 2 ladeboks senere hvis det behovet melder seg.

Men det er jo en vanskelig vurdering å bestemme hvor mye strøm vi bør trekke fra hovedtavla og ned til garasjen.  Og hvor mange kurser vi bør legge opp mulighet for der nede.
Hvis plutselig _alle_ 28 skal ha 32A har vi jo et problem uansett vil jeg tro.  Men samtidig er det kjipt å gjøre en middels stor jobb nå, bare for å se at den var for liten om et år eller to og vi må gjøre alt på nytt fordi vi _burde_ ha planlagt for 10 x 32A i stedet for 5 x 16A. 

Flere borettslag der ute som har bygget ut noe fornuftig nå?
Hvilke vurderinger gjorde dere og hva slags framtidsplaner la dere opp til?
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: svingentirsdag 01. april 2014, klokken 07:43
Hei!
det med att folk skal bytte garasje hvis dem ikke har elbil og andre har osv,det kan du nok bare glemme....det vil nok garantert noe sette seg på bakbenna alt fra att dem må gå 5 meter mere enn att dem har en eller annen grunn så det er nok ikke noe lurt og basere seg på,da må det i isåfall opp på general forsamling og forankres i styreregler.

og ta høyde får fremtiden er alltid vansklig men syns TB sin forslag høres mest "logisk" ut att det blir lagt en meget tykk kabel,ukjent hvordan det er med 400v 3 fase på Carl Berner men hvis det er mulig bør naturlighvis det bli lagt opp.
så er det hver enkelt som har elbil eller andre ønsker og sette opp strøm i garasjen og "søke/informere" styre om att hun/han ønsker og få strøm til sin garasje og styre må da sette som krav att det må settes opp egen inviduel måler slik att strømmen er mulig og måle opp hvor mye som blir brukt så bør man se hvor mye strøm som Hafslund kan levere i området.

men siden det er 30 garasjer og alle skal ha 16a krever det 480a får og sette ting litt i perspektiv,sjansen får att alle skal lade samtidig er jo relativt lav,skal du ha mere enn 120a får du "stor forbruker" regning fra Hafslund så koster jo noen kr ekstra.

så min anbefaling er snakk med en "lokal" eletriker og få pris tilbud på og legge en så tykk som mulig strøm kabel til "sentrum" av garasjen og sette opp en sikring skap,han må da søke hafslund om det er lede kapasitet og om han får lov osv.
Spør og om og få tilbud om og få pris på pris på legge strøm til han/hun som vil ha strøm i garasjen.
Siden det er den enkelt som skal betale får og legge strøm til garasjen sin så må jo han/hun bestemme hvilken type kabel som skal legges osv,men jeg ville vært skeptisk til og gi ut mere enn 16a hvis det ikke er veldig bra kapasitet i nette,får dere kun 63a 220v fra hafslund så skal det ikke så mye til før det er "tømt" men er mulig i fremtiden og sette opp et sikring skap til slik att nye kan koble seg opp der.

Selv bor jeg en plass hvor det er 1 sikringskap og så har alle 13 garasjene strekt ut 2.5mm kabel og 16a sikring,kun jeg som har elbil men tror det er kun 63a "hovedsikring" så er det 3 til som får elbil så er det på "kanten"

Det har jo kommet "smart grid" systemer som gir deg aktuell strøm styrke ut fra hva som er ledig i nette men er sikkert noe som vil ha strøm i garasjen som ikke har elbil og.

Ikke lett sak det her men tror du kommer langt med og tilrette legge får en tykk kabel og sikring skap så får dem som har garasjene strekke siste meter selv.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Mhaltirsdag 01. april 2014, klokken 07:55
Å bytte plass går kanskje greit hvis dei plassene som i utgangspunktet er minst ettertraktet blir tilrettelagt for El-bli.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: el-snorretirsdag 01. april 2014, klokken 08:23
En ikke aprilspøk som passer i denne tråden, er at Hordaland Fylkeskommune etter forslag fra Elbilforeningen snart er klar til å lansere stønadsordning for borettslag og sameier. Dette blir ganske likt Oslo Kommune sin ordning, men forutsetter at det etableres type2-punkt.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathotirsdag 01. april 2014, klokken 08:31
Hvis det skal være tilpasset borettslag og sameier håper jeg reglene blir litt mer fleksible enn her i Oslo. Som de er nå er de mest tilpasset næringsdrivende.
Det vi trenger i borettslaget er støtte til å feks montere ladestolper med bruksregulering, uavhengig av den enkelte parkeringsplassen. Sånn at det kan monteres ladestasjon ved feks hver 4. parkeringsplass, men med rekkevidde så den dekker to plasser på hver side.
Det er mange år til alle plassene trenger ladestolper, men det er umulig å på forhånd vite akkurat hvilke plasser som vil trenge det om en måned eller et år.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Elmotirsdag 01. april 2014, klokken 14:03
Sitat fra: Mhal på tirsdag 01. april 2014, klokken 07:55
Å bytte plass går kanskje greit hvis dei plassene som i utgangspunktet er minst ettertraktet blir tilrettelagt for El-bli.

Og hvis plassene med lading er litt dyrere
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: patjofredag 13. juni 2014, klokken 14:21
En stund siden der har vært aktivitet i dette innlegget, men jeg poster et svar allikevel!

Jeg er med i styret i et borettslag i Oslo og har fått ansvaret for å undersøke mulighetene rundt ladeplasser. Det er mye interessant å lese i dettte innlegget!

Er det noen som har noen erfaringer å dele i forhold til bruk av plasser? Jeg har sett for meg forskjellige måter å bruke plassene på. Vi har mye gateparkering i borettslaget og tenker kanskje å bruke plassene for at de som har elbiler kan kjøre å lade på plassene for så å kjøre tilbake å parkere i gaten. I forhold til betaling av plassene, finnes det en slags abonnementsløsning som gjør at man betaler for bruken man lader? Jeg tenker i forhold til at det sannsynligvis kommer til å være flere som bruker samme ladeplass og at det derfor vil bli vanskelig å lese av bruken per bil på én strømmåler over en gitt periode.

På forhånd takk!
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Electrixfredag 13. juni 2014, klokken 15:16
Ikke sats på at elbilene skal flyttes rundt. Hvis jeg skulle designet borettslagets parkering ville jeg gått for saktelading på de alle parkeringsplassene, og noen få kraftigere ladepunkt for de som matte trenge hurtigere opplading innimellom, disse plassene kan enten ha kortere parkeringstid eller betalingsparkering. Det er en kostnad, men ofte vil hele borettslaget ha nytte av dette. Det blir stadig flere elbiler og etterhvert kan man se på tilgang til lading på samme måte som tilgang til parkering. Det er også et gode for alle med mindre eksos rundt bygningene, spesielt om vinteren. Selv fossilbiler kan ha stor nytte at å bruke elektrisk motorvarmer på vinteren istedet for å stå på tomgang 15 min utenfor andres soveromsvindu.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: svingenfredag 13. juni 2014, klokken 16:05
Er rimelig kjedelig/trasig og måtte flytte bilen siden de "små" elbilen ikke klarer og lade mere enn ca 3KW i timen og er man "tom" får strøm etter jobb og kommer hjemm og setter på lading kan det fort gå 6-9 timer før den er full,så kommer man hjemm 18 fra jobb og trenger 6 timer lading er det ikke moro og flytte bilen og i tilleg hvem vil lade da uansett? så ville nok eller satset på vanlig 16a på vanlig plasser og eventuelt noen 22KW punkter til hurtiglading til dem som trenger det,men må huske att vanlighvis er folk hjemm hverfall 10 timer før dem reiser på jobb og da kan man kort si att man kan kjøre 15 mil før det er "tomt" og det dekker de fleste behov.

så er spørsmålet hvordan man skal ta betalt,ville sagt 200 kr i mnd jeg får strømmen så får styre velge hvordan pengen skal tjenest inn igjen på strøm uttaket om det er og sette opp kostaden til 350 kr mnd dvs "tjene" kanskje 200 kr mnd og "nedbetalt" ladepunktene i løp av 2-3 år periode

koster fort en 8 tusen får ladepunkt med vanlig stikk kontakt dvs 2 uttak da har man med strøm avlesing som styre kan lese av og følge litt med hvordan ting utvikler seg.

eventuelt kan man sette opp Typ2 som ikke vil kreve noe vedlikhold og er "fremtiden" bililgere kabel hvis dem blir sjelt og generelt bedre,men koster det fort over 20 tusen.

Personlig ville jeg kjøpte type 2 7.4kw hvis det er kapasitet til det med tanke på strøm og med 2 stk type2 uttak og sagt skal man ha strøm til elbilen koster det 350 kr i mnd men det kan bli juster ved behov. det tar da lang tid før prosjektet går i 0 pga det er nok ikke så mye man tjener per mnd men det kan stå der i 20 år uten att det blir noen feil/mangler osv

legger mde Garo sin pris liste som døme men er mange andre og som selger det her :)
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: PSTlørdag 14. juni 2014, klokken 22:29
Legger ved noen gode veiledere fra det offentlige om elbil ladding. I elbil-veilederen er det et forslag på vedtekter for borettslag.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: RaBaldersøndag 15. juni 2014, klokken 07:53
Sitat fra: Electrix på fredag 13. juni 2014, klokken 15:16
Ikke sats på at elbilene skal flyttes rundt. Hvis jeg skulle designet borettslagets parkering ville jeg gått for saktelading på de alle parkeringsplassene, og noen få kraftigere ladepunkt for de som matte trenge hurtigere opplading innimellom, disse plassene kan enten ha kortere parkeringstid eller betalingsparkering. Det er en kostnad, men ofte vil hele borettslaget ha nytte av dette. Det blir stadig flere elbiler og etterhvert kan man se på tilgang til lading på samme måte som tilgang til parkering. Det er også et gode for alle med mindre eksos rundt bygningene, spesielt om vinteren. Selv fossilbiler kan ha stor nytte at å bruke elektrisk motorvarmer på vinteren istedet for å stå på tomgang 15 min utenfor andres soveromsvindu.

Denne er jeg veldig enig i. Har parkeringsplass i fellesgarasje i borettslag. Og jeg vil heller ha lav fart på min egen plass enn stor fart på noen få plasser som man kan bruke ved behov.

Dette holder for de fleste. Og gjør elbil veldig enkelt.

En strømkontakt på hver parkeringsplass med 10-13-16A vil oppfylle en minimums-løsning. Og fungerer nok for de fleste av elbilistene til daglig.


Så kan det være at noen trenger noe mer effekt daglig.
Og noen kan trenge noe mer effekt av og til.

Kanskje bør infrastruktur utover en minimumsløsning til en parkeringsplass bekostes helt eller delvis av brukeren. Da vil ikke installasjonen være større enn behovet.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: patjosøndag 15. juni 2014, klokken 08:05
Takk for mange gode tilbakemeldinger. Skal ta de videre til styret!
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Reodorsøndag 15. juni 2014, klokken 08:47
Vet jo ikke hvor stort borettslaget er, men jeg tror jeg ville foreslått;

1. Standard lading for beboerne, 10-16 A per plass.
Gjerne med mulighet for utsatt ladestart/timer slik at man kan utsette ladestart og være fulladet på morgenen.
Dette vill redusere makstrekket og prisen for installasjonen da ikke all lading starter på ettermiddag/kveld.

2. Noen gjesteplasser med standard lading, 10-16 A per plass.

3. Ett eller noen få plasser med høyere effekt med begrenset parkeringstid.

Det er greit å kunne få besøk uten at de må overnatte for å lade..

Dette er ikke noe minimumsforslag men burde dekke behovet for lang tid fremover..
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: PSTsøndag 15. juni 2014, klokken 10:49
En ting som borettslag må ta hensyn til er at lade-punktene vil være tilknyttet felles el.anlegg. Dette felles el.anlegg er underlagt lov om internkontroll som andre bedrifter. Det betyr at siden bruker ikke nødvendigvis er eier, har eier ansvar om å ha et system for ettersyn og vedlikehold av el.anlegget. Jeg mener at det betyr at samme regler for offentlige lade-punkter gjelder. At noen (vaktmester) har ukentlig kontroll av lade-stasjonen for skader og feilbruk.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: crasøndag 15. juni 2014, klokken 11:56
Det viktigste steget du/dere gjør er å innta en positiv holdning til å få på plass lademuligheter. På sikt vil dere ha igjen for det; leilighetene i et borettslag som har lade mulighet vil være mer attraktive enn leiligheter som ikke har det.

Ellers er det mange gode forslag til løsninger her, og jeg må si meg enig i at det viktigste er tilgang til langvarig lading "hele tida". Det er slik jeg har hatt det hjemme i ti år nå, og det har fungert med både Think, Leaf og Tesla. Jeg har nå ordnet meg slik at jeg har litt mer enn standard-lading til Tesla'en, men har så langt bare hat "bruk for det" en gang. Å ha en slik plass eller to tilgjengelig for besøkende så de ikke må overnatte for å komme seg hjem er et veldig godt poeng.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: kjbumandag 16. juni 2014, klokken 09:08
Hva med å legge det inn i felles-husleien, på lik linje med oppvarming, bredbånd, TV ?

Det er urettferdig uansett. Noen fyrer for kråka med vinduer åpne, de andre er med på spleise på dette.
Noen bruker internett veldig mye, de andre er med på å betale for dette.
Noen ser på veldig mange TV-kanaler, de andre betaler for dette.

Ved å legge det i husleien, spares kostnader/arbeid i administrasjon av et "leiesystem". Samt at det oppfordrer til flere el-biler i sameiet siden man får "gratis" strøm.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathomandag 16. juni 2014, klokken 09:40
Vårt borettslag har ca 30 parkeringplasser, alle er eid av enkelt-beboere (ingen felles-plasser, gjesteplasser ell.). 
I dag er det ingen stikkontakter i hele garasjen, så situasjonen er litt miserabel.

Etter mye fundering fram og tilbake tror jeg vi kommer til å ramle ned på ca følgende løsning:

* Vi kommer til å kreve at elbiler skal lades med ladestasjon.
-  Hovedgrunnen til dette er at det vil gi bedre nattesøvn til de som er skeptiske til elbiler i utgangspunktet.  Men det gir også en større fleksibilitet og mulighet til å styre strømforbruket så vi ikke behøver å ha N x 16A tilgjengelig i underforedlingen for å tilby N personer stikkontakt og lademulighet.

* Så kommer vi til å tilby ikke-elbileiere en mulighet til å få en schuko ved plassen sin. 
- Disse vil kun bli sporadisk brukt til evt. batterilader, støvsuger osv.  Her tenker jeg at vi kan fordele ganske mange stikk på hver 16A, da disse ikke vil brukes ofte eller veldig lenge av gangen.


Siden det ikke er tilgjengelig strøm i garasjen i dag blir det trolig en ganske høy investering for borettslaget, med foreløpig minimal etterspørsel.  Vi må ha ny framføring fra hovedtavle, ny underfordeler, og kabling videre fram til plassene.
Det betyr at vi er avhengig av "goodwill" fra beboerne som ikke ser behovet, og at de ikke føler at de blir belastet "store" ekstra kostnader for noe de ikke har noen nytte av.  Å ha det som en del av husleia er nok i alle fall i første omgang uaktuelt, da det bare er noen veldig få som får nytte av det.  Hvis vi kommer i en situasjon der alle, eller i alle fall det store flertall av plassene, får ladeplass vil vi jo evt. kunne gjøre en endring på pris-strukturen.

For elbil-eiere vil det bli en installasjonskost for montering av ladestasjon - litt avhengig av pristilbudet vi forhåpentligvis snart får, og sannsynligvis en pris på ca 300/mnd som dekker nedskrivninger og forbruk.

For de som bare trenger en schuko vil det også bli en liten installasjonskost, og en månedspris på f.eks. 100,- for "fri bruk" av strøm.  Men disse vil vi altså ikke tillate at brukes til lading av elbil.

Jeg tror dette vil være en god balanse av et rimelig tilbud på strøm til de som ønsker det, samtidig som ingen av de andre beboerne kan hevde at de blir forfordelt - og i tillegg at borettslaget i løpet av rimelig tid får dekke inn igjen investeringskostnadene.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Electrixmandag 16. juni 2014, klokken 09:48
Et annet enkelt og rettferdig alternativ der man har dedikerte parkeringsplasser I nærheten av leiligheten er å rett og slett bare trekke en kabel fra hver leilighets sikringsskap og ut til leilighetens parkeringsplass. Dette kan nok I mange tilfeller være vel så rimelig og det er ikke behov for komplisert betalingsløsning etc. Normalt vil det holde fint med en 10A kurs, og så kan man heller ha noen kraftigere ladepunkt tiljgengelig mot betaling om det er behov.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: bruisepristinemandag 16. juni 2014, klokken 12:07
I vårt borettslag har alle faste p-plasser i kjelleren. Ønsker noen lademulighet er det tillatt, for egen regning, å legge opp inntil 16A fra egen kurs i eget sikringsskap. Jeg synes dette er en rimelig og bra løsning. Har man behov for rask lading får man gjøre dette på hurtigladestasjoner.

Av 54 plasser er det i dag 2 elbiler i borettslaget, en i-miev og en tesla, begge har 16A lading.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Knottenmandag 16. juni 2014, klokken 13:59
Sitat fra: bruisepristine på mandag 16. juni 2014, klokken 12:07
I vårt borettslag har alle faste p-plasser i kjelleren. Ønsker noen lademulighet er det tillatt, for egen regning, å legge opp inntil 16A fra egen kurs i eget sikringsskap. Jeg synes dette er en rimelig og bra løsning. Har man behov for rask lading får man gjøre dette på hurtigladestasjoner.

Av 54 plasser er det i dag 2 elbiler i borettslaget, en i-miev og en tesla, begge har 16A lading.

Det er 35 år siden jeg bodde i blokk, men at x antall beboere skal gå med like mange utlegg fra egne sikringsskap (kanskje i 14 etasje..) virker rart, er det ikke framdeles slik at sikringsskapet befinner seg i leiligheten eller er det jeg som (nok en gang) ikke har fulgt med i timen?  :P

Et eget sikringsskap i garasjeanlegget med en 16A kurs til hver interesserte elbileier, med hver sin enkle kilowattimemåler er kanskje en måte? Det trenger ikke å koste allverden..
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: bruisepristinemandag 16. juni 2014, klokken 18:45
Sitat fra: Knotten på mandag 16. juni 2014, klokken 13:59

Det er 35 år siden jeg bodde i blokk, men at x antall beboere skal gå med like mange utlegg fra egne sikringsskap (kanskje i 14 etasje..) virker rart, er det ikke framdeles slik at sikringsskapet befinner seg i leiligheten eller er det jeg som (nok en gang) ikke har fulgt med i timen?  :P

Et eget sikringsskap i garasjeanlegget med en 16A kurs til hver interesserte elbileier, med hver sin enkle kilowattimemåler er kanskje en måte? Det trenger ikke å koste allverden..

Det er sikkert litt forskjellig etter alder på borettslagene. Det jeg bor i er forholdsvis nytt (2009) og leilighetene har egne sikringsskap i leiligheten, men samtidig sitter strømmåler i sikringsskap til de enkelte leilighetene i felles rom i kjelleren, det er vel her strømledningen kommer inn i borettslaget utenifra og forgrener seg opp i leilighetene (er ikke det normalt?), og det er herfra det legges ekstra kurs og trekkes ledning til p-plass. På den måten betaler man for akkurat det man bruker fordi det går på din egen strømregning og man slipper stipulerte kostnader eller ekstra måleinnretninger ved feks bruk av felles strøm. :)
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Louisefredag 15. august 2014, klokken 15:17
SitatDet er sikkert litt forskjellig etter alder på borettslagene. Det jeg bor i er forholdsvis nytt (2009) og leilighetene har egne sikringsskap i leiligheten, men samtidig sitter strømmåler i sikringsskap til de enkelte leilighetene i felles rom i kjelleren, det er vel her strømledningen kommer inn i borettslaget utenifra og forgrener seg opp i leilighetene (er ikke det normalt?), og det er herfra det legges ekstra kurs og trekkes ledning til p-plass. På den måten betaler man for akkurat det man bruker fordi det går på din egen strømregning og man slipper stipulerte kostnader eller ekstra måleinnretninger ved feks bruk av felles strøm. :)

Jeg hadde elektriker her i borettslaget i går. Vi har hovedsikringer i skap to etasjer over felles garasjeanlegg. Det går ingen ledige kabelrør per dags dato ned fra dette skapet og til garasjen, men elektrikeren mente at det burde være mulig å få dette til (han mente borettslaget burde ta den utgiften), og så kan hver enkelt, for egen regning, trekke kabel fra sin hovedsikring og til stikkontakt på fast parkeringsplass. Er det noenlunde slik dere har ?
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: bruisepristinefredag 15. august 2014, klokken 16:50
Det var ingen ledige kabelrør hos oss. Jeg måtte selv betale for trekking gjennom brannvegg og med krav om forskriftsmessig tetting. Synes det blir litt voldsomt om borettslaget skal betale for ledig kabelrør inn i garasjen til 54 boenheter/p-plasser. Her i vårt borettslag får alle lov til å legge opp til lading på egen p-plass, (tror det er i ettertid satt en grense på 16A pr ladepunkt) og dette gjøres for egen regning og på egen kurs.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Louisefredag 15. august 2014, klokken 17:20
Her er tanken ett felles kabelrør fra hoved sikringsskap og ned til garasjen. Det vil si totalt 10 rør. Deretter kan hver enkelt legge kabel i dette røret. Det blir maks 12 kabler i ett rør. Litt usikker på om det går. Elektriker antydet kr 3000 for kabelrøret. Hva betalte du ? Hvis flere kan benytte samme rør, tenker jeg dette blir på lik linje med at borettslaget betaler for felles ladebokser. Det er også ett av alternativene. Deretter er det naturlig at den enkelte betaler for egen kabling, evnt bruk og vedlikehold av felles ladebokser.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: bruisepristinelørdag 16. august 2014, klokken 16:01
Høres ut som en fin løsning, jeg var ikke klar over at man kunne trekke så mange ledninger i ett rør :)
Her er utdrag fra min faktura etter installasjonen:

SitatUttak for el.bil
 Installasjon av ny 16A jordfeilautomat i hovedtavle etter egen hovedsikring.
 Installasjon av tilførsel og stikkontakt på parkeringsplass som avtalt på befaring.
 Sluttkontroll og dokumentasjon.

Kr. 8.200,- inkl. mva.

Hva selve røret gjennom brannveggen med forskriftsmessig tetting kostet er ikke spesifisert, men slik jeg hadde inntrykk av var det trekking og festing av 40-50 meter ledning i garasjetaket som utgjorde den største delen av regningen da dette tok lengst tid og var mest krevende?
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Louiselørdag 16. august 2014, klokken 19:28
Sitat fra: bruisepristine link=topic=6401.msg247883#msg247883 date=140819

Her er utdrag fra min faktura etter installasjonen:

quote]Uttak for el.bil
 Installasjon av ny 16A jordfeilautomat i hovedtavle etter egen hovedsikring.
 Installasjon av tilførsel og stikkontakt på parkeringsplass som avtalt på befaring.
 Sluttkontroll og dokumentasjon.

Kr. 8.200,- inkl. mva.

Hva selve røret gjennom brannveggen med forskriftsmessig tetting kostet er ikke spesifisert, men slik jeg hadde inntrykk av var det trekking og festing av 40-50 meter ledning i garasjetaket som utgjorde den største delen av regningen da dette tok lengst tid og var mest krevende?
[/quote]

Uansett syns ikke jeg det var en avskrekkende pris. Kommer jeg ifra det noenlunde omkring der, skal jeg være glad.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: phaugnelandsøndag 17. august 2014, klokken 08:03
Minner om at Elbilforeningen har laget veilederen "Slik setter du opp ladestasjon for elbil" for styrer i borettslag og sameier. Går gjennom de grunnleggende problemstillingene om etablering, betaling etc. Men flott med en tråd på forumet hvor vi kan diskutere mer detaljert! http://www.elbil.no/index.php?option=com_jdownloads&Itemid=148&view=finish&cid=27&catid=8
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Marius Engelsøndag 17. august 2014, klokken 08:29
Jeg anbefaler å lese kapittelet om ladbar motorvogn i NEK400:2014. Det er kommet noen nye krav inforhold til dette.

Den billigste måten å gjøre dette på er å sette opp 16a CEE kontakter til de aktuelle plassene. Er det faste plasser kan det også setter opp en minusmåler i egen liten kapsling eller i fordeligen (godt merket). De som da lader med schuko må bruke en overgang, og dersom det skulle oppleves varmgang inen schuko kontakt er det kun å skifte brukerens overgang. Borettslaget slipper å skifte stikkontakten ved hjelp av elektriker i så tilfelle.

Jeg mener også det det må være minst en CEE stikk på en gjesteplass som borettslaget betaler for. Reservert for gjester som trenger å lade.

Alt. kan man også montere opp en eller flere 32A stikk. Som hjemmelading klarer imidlertid de fleste seg med 16A. Så blir det mindre belastende på nettet når flest mulig elbiler lader tregt.

Tanken er vel at mest mulig ladespunkt skal være mode 3, slik at man skal kunne overvåke om punktene er ledig.

NB!!! Visuell kontroll av ladepunkt skal være med i borettslagets/sameiets internkontrollsystem, dokumentert! Dette skal sjekkes ofte (ukentlig om jeg ikke husker feil). (IK-forskrift $$ 4 og 5 i bunn). Det kan gjøres med en enkel sjekkliste som fylles ut og arkiveres på inspeksjonsrunden, og arkiveres. Avvik må håndteres innen rimelig tid, og hvem som har ansvar for dette kommer fram av organinsasjonskartet som alle borettslag er lovpålagt etter IK forskrift å ha utarbeidet. Hvis dette ikke gjøres, og det oppstår brann/skader, har ikke borettslaget oppfylt lovpålagte krav og kan indirekte ha forårsaket en brann. Forsikrikgsselskapet kan i verste fall vurdere summen på utbetalingen deretter.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Marius Engelsøndag 17. august 2014, klokken 08:37

Sitat fra: bruisepristine på lørdag 16. august 2014, klokken 16:01
Høres ut som en fin løsning, jeg var ikke klar over at man kunne trekke så mange ledninger i ett rør :)
Her er utdrag fra min faktura etter installasjonen:

SitatUttak for el.bil
 Installasjon av ny 16A jordfeilautomat i hovedtavle etter egen hovedsikring.
 Installasjon av tilførsel og stikkontakt på parkeringsplass som avtalt på befaring.
 Sluttkontroll og dokumentasjon.

Kr. 8.200,- inkl. mva.

Hva selve røret gjennom brannveggen med forskriftsmessig tetting kostet er ikke spesifisert, men slik jeg hadde inntrykk av var det trekking og festing av 40-50 meter ledning i garasjetaket som utgjorde den største delen av regningen da dette tok lengst tid og var mest krevende?

Står det nek400:2014 på samsvarserklæringen? I så fall må du se om det er montert overspenningsvern, det er ett krav i nek 2014 hvis jeg ikke husker feil, og en feil fra installatør sin side.

Overspenningsvernet bør (må) også stå i samme fordelig som elbilkursen eller i umiddelbar nærhet. For det mister beskyttelsen desto lengre ut på kursen du kommer, da bygger en evt. overspenning seg opp igjen.

Ett enkelt rør/kabel gjennom brannvegg tettes med bannhemmende-brannekspanderende arkylmasse. En viss størrelse på hull ifht. rør-/kabeltykkelse. Bør koste lite.

Evt kan man bruke stålrør med brannbelegg gjennom veggen som støpes fast. Da kan de stå ledig til de trengs å bli brukt.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: bruisepristinemandag 18. august 2014, klokken 23:02
Det står nok ikke nek400:2014 på en samsvarserklæring fra desember i 2012? Jeg er ikke i tvil om at arbeidet er utført forskriftsmessig fra et seriøst elektrikkerfirma, men hvis du er veldig interessert i utførelsen av arbeidet kan jeg ta noen bilder for deg av selve arbeidet og samsvarserklæringen så fort jeg får tid. :)
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: bruisepristinemandag 18. august 2014, klokken 23:03
200 !!!  ;D ;D ;D
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Marius Engeltirsdag 19. august 2014, klokken 06:02

Sitat fra: bruisepristine på mandag 18. august 2014, klokken 23:02
Det står nok ikke nek400:2014 på en samsvarserklæring fra desember i 2012? Jeg er ikke i tvil om at arbeidet er utført forskriftsmessig fra et seriøst elektrikkerfirma, men hvis du er veldig interessert i utførelsen av arbeidet kan jeg ta noen bilder for deg av selve arbeidet og samsvarserklæringen så fort jeg får tid. :)

Er nok bra gjort. Men siden du ikke nevnte overspenningsvern tenkte jeg at installatøren hadde glippet her. Men er det før 2014 er jo saken grei uansett.

Det er overspenningsvern i de fleste kladder. Jeg har vert i kontakt med forhandler/importør for å finne ut tennspenning på disse, da det meste av ladeutstyr ikke er 100% tilpasset norskt nett. Så jeg har ikke klart å finne ut om overapenningsvernet i kladden er rett for oss. Trolig er det ett "finvern", som i kombinasjon med ett grovvern tidligere i installasjonen gir en god beskyttelse så sant ikke grovvernet står for langt borte. Finvernet alene vil og gi en viss beskyttelse.

Jeg vet ikke hvor stor kjangse det er for at en elbil kan ta skade av overspenning, men jeg er den typen som trekker ut bilen i tordenvær om jeg ikke må lade ;)
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Gus1tirsdag 19. august 2014, klokken 13:50
@Marius: Hvor spesifikt i NEK400:2014 står det at det skal ettermonteres, eller tilleggsbeskyttes en ny kurs til en utvendig CEE-kontakt til elbil?

Den lades jo i dag på to måter, enten med kladd eller ladestasjon. Begge har jo dette (og muligens jordfeilbryter) implementert i selve laderen.

Dog er et OSPV kl.2 (grovvern) alltid å anbefale montert. Men husk her er et rikt antall typer og tennspenninger, for forskjellige nettyper.
Tittel: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Marius Engeltirsdag 19. august 2014, klokken 15:55
Sitat fra: Gus1 på tirsdag 19. august 2014, klokken 13:50
@Marius: Hvor spesifikt i NEK400:2014 står det at det skal ettermonteres, eller tilleggsbeskyttes en ny kurs til en utvendig CEE-kontakt til elbil?

Den lades jo i dag på to måter, enten med kladd eller ladestasjon. Begge har jo dette (og muligens jordfeilbryter) implementert i selve laderen.

Dog er et OSPV kl.2 (grovvern) alltid å anbefale montert. Men husk her er et rikt antall typer og tennspenninger, for forskjellige nettyper.

Grovvernet står vanligvis i fordelingen. Det er installatør sin oppgave å velge rett vern.

Nek har aldri hatt tilbakevirkende kraft. Nye installasjoner utført etter nyeste nek skal følge nyeste nek.

Det står i det nye kapitlet om forsyning av elektrikse kjøretøy (såklart).

Utvendig stikk har da hatt krav om jordfeilvern i mange år. Nå gjelder det for elbil uansett hvor kontakten står.

Om overspenningsvern i 722.443.1 står det "bør". Men for å avvike fra "bør" skal man ha tungtveiende grunner (det har man ytterst skjelden) og det må komme fram i risikovurderingen.

Der står også endel om samtidighet, jordfeilvern, plassering osv...

Og dette er helt uavhengig av hvilken kladd du har.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: tonltirsdag 19. august 2014, klokken 16:53
For elbil eier i Oslo.

Styret i Boretslag/sameier i Oslo kan søke om tilskudd for å sette opp ladestasjoner, inntil 10.000kr pr ladeplass...

http://www.enoketaten.oslo.kommune.no/tilskudd_og_lan/tilskudd_til_ladestasjon_for_elbil/
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: bruisepristinetirsdag 19. august 2014, klokken 17:14
Sitat fra: tonl på tirsdag 19. august 2014, klokken 16:53
For elbil eier i Oslo.

Styret i Boretslag/sameier i Oslo kan søke om tilskudd for å sette opp ladestasjoner, inntil 10.000kr pr ladeplass...

http://www.enoketaten.oslo.kommune.no/tilskudd_og_lan/tilskudd_til_ladestasjon_for_elbil/

Men disse må vel da som et kriterie for innvilget støtte være tilgjengelig for alle, så det ville vel ikke være aktuelt å søke denne støtten når det gjelder å opprette ladepunkt på egne p-plasser i borettslag?
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Electrixtirsdag 19. august 2014, klokken 17:20
Sitat fra: bruisepristine på tirsdag 19. august 2014, klokken 17:14
Sitat fra: tonl på tirsdag 19. august 2014, klokken 16:53
For elbil eier i Oslo.

Styret i Boretslag/sameier i Oslo kan søke om tilskudd for å sette opp ladestasjoner, inntil 10.000kr pr ladeplass...

http://www.enoketaten.oslo.kommune.no/tilskudd_og_lan/tilskudd_til_ladestasjon_for_elbil/

Men disse må vel da som et kriterie for innvilget støtte være tilgjengelig for alle, så det ville vel ikke være aktuelt å søke denne støtten når det gjelder å opprette ladepunkt på egne p-plasser i borettslag?
"Det er mottaker av tilskudd som avgjør hvorvidt ladestasjonen bare kan benyttes av egne biler eller om den skal være tilgjengelig for allmenn bruk."

"- Parkeringsplassen må være tilgjengelig for alle, dvs. den kan ikke reserveres for enkeltpersoner"

Lett å bli forvirret her, men jeg antar de mener at man kan reservere for ansatte I et firma, eller for beboere I et borettslag, men ikke kun for sjefen eller styreleder.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: tonltirsdag 19. august 2014, klokken 17:31
Har sendt mail til Bymiljøet for å avklare kriterier for støtte.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathotirsdag 19. august 2014, klokken 18:22
Har snakket med dem om det, og den tolkningen stemmer ganske godt. Plassen kan gjerne være kun for beboere, men den kan ikke være en privat plass for en enkelt beboer.
Det gjør at det for oss er vanskelig å få benyttet støtteordningen, da alle plassene er tilknyttet en bestemt leilighet. Det er mulig å se for seg at vi kan opprette en slags pool av plasser og lage en bytteordning osv, men siden plassen man får støtte til må reserveres elbil kan vi i tilfelle ikke bygge ut flere plasser enn det er elbiler (og det er for øyeblikket bare en).
Så støtteordningen er bra, men mange borettslag havner nok i samme situasjon som oss, at den ikke funker helt som ønsket.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: vgnilstirsdag 19. august 2014, klokken 21:18
Sitat fra: Olatho på tirsdag 19. august 2014, klokken 18:22
Har snakket med dem om det, og den tolkningen stemmer ganske godt. Plassen kan gjerne være kun for beboere, men den kan ikke være en privat plass for en enkelt beboer.
Det gjør at det for oss er vanskelig å få benyttet støtteordningen, da alle plassene er tilknyttet en bestemt leilighet.

Fint at du har avklart dette med kommunen. Vi er i samme situasjon som dere (er dog et sameie, ikke borettslag): garasjeplassene fungerer som private plasser som følger seksjonen. Rent juridisk tror jeg de er fellesareal med eksklusiv bruksrett for den enkelte.

Noen som har erfaring med kostnadsfordeling ved etablering av ladepunkt i denne situasjonen? Synes det virker mest rimelig å legge hele kostnaden ut på den enkelte, men har ikke kikket på jusen ennå.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathotirsdag 19. august 2014, klokken 21:50
Ja, jeg fikk snakke med han som var ansvarlig for dette i Oslo, og han var veldig klar på at vi ikke kvalifiserte til støtte sånn som reglene var nå (men han så jo også problemet med det - jeg ville dog ikke holdt pusten i påvente av en regelendring).

Jeg tror vi kommer til å ende på en løsning der borettslaget investerer i en del av infrastrukturen som må på plass - ny kabel fra hovedtavla, ny underfordeler i garasjen osv, og så blir det en engangskost og en månedsavgift for de som vil knytte seg til, som sørger for at investeringene blir nedbetalt innen rimelig tid, for å forhindre bråk fra bileiere som ikke har behov for det.
Vi venter fortsatt på litt priser fra leverandører, men ut fra de første overslagene ser det ut som vi da kan ende på en engangskost på under 10000 per utbygget plass - inkludert all kabling fram til den enkelte plass OG selve ladeboksen, og så noe rundt 300 i måneden, inkludert strøm.
Tror det er priser de fleste kan leve med. Vi ønsker nok at det skal installeres veggfaste ladere både av sikkerhetsmessige årsaker, og for å være sikker på at ikke andre "stjeler strøm".
Så kan evt installasjon av feks en vanlig schuko være en mulighet i tillegg, for en litt lavere pris hvis noen også vil ha uttak til feks støvsuger, motorvarmer eller noe annet.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: vgnilstirsdag 19. august 2014, klokken 23:26
Det høres ut som en fornuftig tilnærming, Olatho, og overraskende rimelig. Tar gjerne tips til leverandører på PM etterhvert, om du vil dele.

Vår utredning av ladeløsning er helt i startfasen så jeg kjenner ikke detaljene i det elektriske systemet vårt. Men blokka er 40 år gammel og garasjen er lang med 141 plasser, så jeg regner med at det må gjøres en del før hver enkelt kan begynne å koble seg til.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Kone:Mortorsdag 21. august 2014, klokken 10:28
Vi har fast plass i Borettslagets Parkeringshus. Vi fikk tilbud om egnet Bosch lader for bla. e-golf, som vi har. I tilbudet fra Bosch var det inkludert montering av elektriker og ladeboks.
Men Borettslaget ville ikke ha andre enn sin egen faste elektriker inn i sikringskapet for å legge opp egen kurs til vår plass.
Så om vi ville ha Bosch sin lader måtte vi først ha Borettslagets elektirker til å legge opp kursen og så ha de fra Bosch til å gjøre resten. Siden vi må betale for alt selv, sier det seg selv at vi ikke betaler for å få jobber gjort to ganger. Dermed endte vi opp med stikkontakt på veggen og vanlig ladekabel som følger med bilen. Ladingen tar nå ca 8 timer og ville gått fortere med Bosch sin boks.
Syns Borettslaget var lite samarbeidsvillige her.

Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: E_Storsdag 21. august 2014, klokken 10:35
I sameiet jeg bor spilte det ingen rolle hvem som gjorde jobben bare det var en godkjent installatør med de nødvendige sertifikater som koblet og skrev dokumentasjon. Heldigvis er bygget så nytt at det bare tok en times tid å trekke over 50 meter kabel..
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathomandag 22. september 2014, klokken 16:28
Da er vi i ferd med å utarbeide retningslinjer for lading av elbil i borettslaget, men jeg har kommet over en liten nøtt...

Tanken vår er at den enkelte bileier dekker installasjon - men at det er vi i styret som bestiller og besørger installasjonen.  Dermed får vi kontroll over løsningen som velges, og får blant annet sikret at vi får inn "smarte" ladestasjoner som forhindrer overbelastning av hovedsikringene osv. I tillegg til at vi trenger litt kontroll over totalforbruk og vil sikre at det ikke blir totalt kaos med forskjellige elektrikere som pirker i hverandres installasjoner.

Det er jo fint og flott i utgangspunktet, men hva hvis noen flytter?

I prinsippet så eier de jo da ladestasjonen (og kablene og jordvernet og whatnot som de betalte for under installasjonen), men det blir jo fryktelig ugreit om de røsker ned alt sammen igjen hvis de flytter ut av borettslaget, og neste mann må koble opp nytt.
Samtidig blir det jo veldig mye å holde orden på hvis borettslaget skal "kjøpe tilbake" installasjonen av den som flytter - og til hvilken pris? Ny pris? Halv pris? Kun prisen av ladeboksen, eller arbeidet og alt sammen?

Hvis man selger leiligheten - med garasjeplass - så er det jo et pluss at det er en ladestasjon der, men på den annen side, kanskje bare hvis den som kjøper har behov for det?

Og hvis man flytter til et nytt sted, og har hatt parkering hos oss med ladestasjon, så vil man jo sikkert ha en ladeboks der man flytter til også, så da kan det jo være kult å slippe å kjøpe en ny til det nye huset, hvis man bare kan ta med seg den gamle...

Er det noen som har noen tanker om gode formuleringer her, som gjør at vi kan få til en smidig løsning som verken er urettferdig for beboere som ikke lenger trenger ladestasjon, selv om det er installert på plassen deres. Og for beboere som skal flytte, og for borettslaget som vil ha minst mulig administrasjon og opp- og nedkobling av strøm i fellesområdene.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Espen Hugaas Andersenmandag 22. september 2014, klokken 16:45
Bruksrett til ladestasjonen bør følge leiligheten, syns jeg. Og så bør man ha krav til at det som settes opp er enten industrikontakt eller Type 2.

Det at kanskje ikke neste kjøper har behov for ladestasjon er en risiko som mange andre risikoer man tar ved å gjøre utbedringer. Kanskje neste kjøper ikke bryr seg i det hele tatt om garasjeportåpner, kanskje neste kjøper ikke syns flisene på badet er pene. Dette vet man aldri.

Vi solgte nettopp en leilighet, der noe av det siste vi gjorde før vi flyttet var å friske opp veggene på soverommene med hvit maling. Jeg var innom en uke etter at kjøperen hadde tatt over leiligheten, og da var han travelt i gang med å male alle veggene i leiligheten. Har jeg da tapt penger på investeringen jeg gjorde i maling? Tja, kanskje, kanskje ikke. Det var tross alt 2 andre bugivere, så kanskje investeringen jeg gjorde var med på å presse opp prisen.

Sånn vil det være med ladestasjon. Kanskje man får med en ekstra budgiver som ellers ikke hadde vært med. Hvis prisen endte opp 50k høyere, så har den betalt seg godt, selv om ikke nødvendigvis vinneren av budrunden trengte ladestasjon.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathomandag 22. september 2014, klokken 16:52
Vi krever at det settes opp en boks med Type 2. En blå CEE hadde det neppe blitt bråk om. En ladestasjon til 6-7000 er jo litt penger.

Bare synes det er litt urettferdig å skrive "Dere må betale hele greia, både boks og kabling, men hvis dere flytter så får dere ikke ta med dere boksen".  Men det vil kanskje bli det samme som andre faste installasjoner i en leilighet man selger?

Til gjengjeld er det jo ingenting i veien for å fjerne sånne _før_ visning, og da kan man ta dem med seg hvis man vil.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Espen Hugaas Andersenmandag 22. september 2014, klokken 16:56
Hvorfor ikke tillate industristikk, så kan folk selv velge hvor mye de vil investere i ladestasjon?

Eventuelt - koble alle ladestasjoner til industrikontakt. Ved slutten av eietiden får den tidligere eieren koble løs ladestasjonen og ta med seg denne, mens den nye eieren har industrikontakt der det er mulig å koble til Type 2 ladestasjon.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathomandag 22. september 2014, klokken 17:03
Sitat fra: Espen Hugaas Andersen på mandag 22. september 2014, klokken 16:56
Hvorfor ikke tillate industristikk, så kan folk selv velge hvor mye de vil investere i ladestasjon?


Fordi vi har litt lite strøm tilgjengelig, så vi kommer enten til å måtte gjøre en kjempeinvestering i å få lagt inn mer strøm, eller så "må" vi velge litt smarte ladere (f.eks. http://nofuel.tabetalt.no/Produkt/type2-veggboks-32a#product) så vi kan fordele lasten og sørge for at alle får en fair share.

16A ganger (potensielt) 30 plasser kan fort bli trøblete på ettermiddagen når alle kommer hjem og plugger til samtidig.  Nå er det nok lenge til vi er der, men selv etter bare 5-6 elbiler begynner det å bli såpass med potensielt forbruk i peak-tider at vi enten må begrense folk permanent, eller være kule og sette opp smarte bokser så vi får utnytta det som faktisk er av strøm best mulig.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Espen Hugaas Andersenmandag 22. september 2014, klokken 17:14
Sitat fra: Olatho på mandag 22. september 2014, klokken 17:03Fordi vi har litt lite strøm tilgjengelig, så vi kommer enten til å måtte gjøre en kjempeinvestering i å få lagt inn mer strøm, eller så "må" vi velge litt smarte ladere (f.eks. http://nofuel.tabetalt.no/Produkt/type2-veggboks-32a#product) så vi kan fordele lasten og sørge for at alle får en fair share.

16A ganger (potensielt) 30 plasser kan fort bli trøblete på ettermiddagen når alle kommer hjem og plugger til samtidig.  Nå er det nok lenge til vi er der, men selv etter bare 5-6 elbiler begynner det å bli såpass med potensielt forbruk i peak-tider at vi enten må begrense folk permanent, eller være kule og sette opp smarte bokser så vi får utnytta det som faktisk er av strøm best mulig.
Greit nok det. Når det er snakk om en spesiell løsning tilpasset borettslagets behov, så syns jeg det eneste riktige er at de ikke får tatt med seg ladestasjonen. Og det blir en bruksrett på ladestasjonen som følger leiligheten.

Så lenge man gjør klart fra begynnelsen at dette må man være med på for å få lov til å lade i borettslaget, så er det ikke noe urettferdig i at de ikke får tatt med seg ladestasjonen. Hvis nesten 20% av de som bor i borettslaget har elbil, så er det vel ikke lite trolig at Type 2 lader kan være ett moment som trekker til seg interessenter, så det er ikke nødvendigvis snakk om noe tap.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathomandag 22. september 2014, klokken 17:19
Foreløpig er det 1 elbil (min), men jeg liker å ta problemene på forskudd.
Flere som har sagt de er interessert, dog, så det kan jo plutselig dukke opp noen til.
Takk for innspill, da finner jeg på noen fornuftige formuleringer.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: svingenmandag 22. september 2014, klokken 18:11
Veldig smart å kjøpe ladere som støtter fordeling av last det her blir nok et kjent syn fremover i sameier/borettslag hvor mye koster den KeContact M10? Som styrer den og hvor mange kan den styre? Er bare litt nyskjerig hos meg er det 13 garasjer og 400v 32a så holder en stund til,bare det ikke dukker opp tessla eiere som vil ha 11 kw ;-)
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: vgnilsmandag 22. september 2014, klokken 19:24
Vi vet ennå ikke nøyaktig hva vi kommer til å foreslå i vårt sameie (141 seksjoner), men pr. i dag ser det ut som vi må investere i en del felles infrastruktur (minst tre underfordelinger, føringer til hovedtavle, overbelastningsvern m.m. i hovedtavle). Maks-kapasiteten blir trolig rundt 40-50 stk. som lader samtidig (230V, 16A). Elektriker har anslått kostnaden til 300 - 350 tusen. Dette ser vi for oss blir en engangsinvestering med kostnader fordelt på alle sameierne etter sameiebrøken. Tiltaket kommer alle til gode i og med at det blir enkelt å opprett ladeuttak, noe som (i hvert fall i dag) er attraktivt i boligmarkedet.

Deretter kan hver enkelt velge å strekke kabel og opprette ladeuttak på sin egen plass for egen regning, og som følger tekniske krav satt av styret. Jeg går ut fra at man da også må ha lov til å fjerne ladeuttaket før man eventuelt selger leiligheten, men hvis det var meg, ville jeg nok valgt å la det stå i håp om å påvirke salgsprisen på leiligheten positivt.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathomandag 22. september 2014, klokken 20:17
Vi er jo et mye mindre borettslag - bare drøyt 30 leiligheter, så investering per leilighet for å øke kapasiteten i garasjen drastisk blir vesentlig høyere per leilighet her. Derfor ønsker vi å utsette dette så lenge som mulig, inntil det blir et folkekrav om mer strøm.
3 biler kan nok lade med "full pupp" på 16A uten å gjøre noe. Med smarte ladestasjoner kan vi nok minst doble eller tredoble kapasiteten ved å fordele de 40-50A som er tilgjengelig på en fornuftig måte gjennom døgnet.
Deretter må vi se på om vi kan få strukket noe mer fra hovedtavla. Men innen vi er der har vi altså et sted mellom 25 og 30% elbiler i borettslaget, så da vil det bli vesentlig enklere å få gehør for en sånn investering. Og da kan vi jo også vurdere å gi enkelte plasser mer enn 16 A hvis de ønsker det.
Men jeg tror jo de fleste vil klare seg med 16 ganske lenge.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Ebemandag 22. september 2014, klokken 20:56
Hørt om flere sameier/boretslag som har lagt seg på maks 10a Schucko eller maks 16a CEE. Begrunnelsen er at det ikke er kapasitet nok til mer lading.

Som du sier, 16 a holder for de aller fleste til daglig bruk.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: TBmandag 22. september 2014, klokken 23:19
Sitat fra: Olatho på mandag 22. september 2014, klokken 16:28
Tanken vår er at den enkelte bileier dekker installasjon - men at det er vi i styret som bestiller og besørger installasjonen.  Dermed får vi kontroll over løsningen som velges, og får blant annet sikret at vi får inn "smarte" ladestasjoner som forhindrer overbelastning av hovedsikringene osv. I tillegg til at vi trenger litt kontroll over totalforbruk og vil sikre at det ikke blir totalt kaos med forskjellige elektrikere som pirker i hverandres installasjoner.

Det er jo fint og flott i utgangspunktet, men hva hvis noen flytter?

I prinsippet så eier de jo da ladestasjonen (og kablene og jordvernet og whatnot som de betalte for under installasjonen), men det blir jo fryktelig ugreit om de røsker ned alt sammen igjen hvis de flytter ut av borettslaget, og neste mann må koble opp nytt.
Er i samme sak i borettslaget eg bur i også. Slik eg har tenkt bør borettslaget eige installasjonen, og den enkelte betalar for tilgangen - dvs. på samme måten som strømmåler, denne er eigd av nettselskapet, og leiges som ein del av abonnementet. Etter x antal år er utstyret nedbetalt, og prisen kan bli regulert ned.

Fordelen er at det kan bli brukt "smart" utstyr - som fordeler last mellom bilar.

Alternativ er at borettslaget eig kabler, og CEE kontakt - den enkelte eig sjølv ladekabel/ladestasjon osv. Ulempen er at "smart" utstyr ikkje kan kommunisere / automatisk fordele last.

Løysing p.t: avventer til det blir fleire bilar, lader på schuko enn så lenge.
Tittel: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Marius Engeltirsdag 23. september 2014, klokken 06:12
Jeg bruker nesten utleukkende 10 a lading. Jeg kjører mellom 60-120km daglig med Leafen.

10a kurs med cee stikk. De som har schuko kontakt får kjøpe seg en overgang til 150kr. Da bli til slutt overgangen utslitt, ikke den fastmonterte cee stikken.

MEN ELSIKKERHETSMESSIG får man en bredre løsning med 13a og 2,5 kvadrat kabel. I praksis får man da en kurs som ikke kan benyttes til 16a, og da må man ned til neste trinn som er 10A. Da blir ikke kursene og kablene belaste fullt ut, og man får ett sikrere anlegg. Spenningsfallet til bilene blir også lavere, slik at man sikrer at utstyret får den spenningen det er beregnet for jf. FEL$27 og 22!

Minner også på nye krav i NEK 2014 ang lading av elbil, men disse trengs ikke å følges ved utvidelse av gammel installasjon. Man kan benytte eks. NEK 2010, og da vil løsningen med 13a kurser som forventes å belastes med 10a normalt sett tilfredstille både norm og forskirft.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathotirsdag 23. september 2014, klokken 10:24
Tror jeg begynner å nærme meg nå. Fortsetter å bruke dere litt til å spille ball mens jeg formulerer retningslinjene, så kan jeg evt. poste resultatet her når de blir helt ferdige...

Hva med hvis ladestasjonen går i stykker etter garantitida?
Bør da borttslaget dekke ny ladeboks, eller bør dette igjen bekostes av den enkelte?

Siden jeg nå har falt ned på at boksene skal bli stående selv om noen flytter eller selger garasjeplassen (eller elbilen) sin - OG vi kalkulerer inn noe vedlikeholdskostander i månedsprisen, så er det jo litt urimelig om folk også må betale for ny boks hvis den gamle dør.  Men det vil ta ganske mange måneder før månedsbeløpet dekker inn en helt ny ladeboks.
Med de prisene vi har fått, så er kostnaden for boksen ca halvparten av totalinstallasjonen. Resten er kabling og installasjonsjobben.  Den siste biten vil jo uansett være en engangsinvestering (med mindre vi plutselig kommer til at vi vil oppgradere til løsninger som takler 32A 400V eller noe sånt).

Nå vet jeg ikke så mye om hvor mye som faktisk kan ødelegges i en sånn ladeboks, men det er greit å gardere seg mot alle potensielle konflikter som kan dukke opp.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: cratirsdag 23. september 2014, klokken 11:17
10/13/16A tilgjengelig på egne plasser holder nok daglig for de fleste, ja. Dersom det skulle være andre behov kan man jo (dersom kostnaden kan forsvares) evt. opprette ett fellespunkt med større kapasitet som kan brukes (leies?) ved behov. Tenker da på leieboere som trenger raskere lading i spesielle tilfeller, evt. besøkende som trenger å lade raskt før de skal videre/hjem. Men det må kanskje være et stort sameie før slikt kan forsvares/lønne seg?
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathotirsdag 23. september 2014, klokken 11:52
Sitat fra: svingen på mandag 22. september 2014, klokken 18:11
Veldig smart å kjøpe ladere som støtter fordeling av last det her blir nok et kjent syn fremover i sameier/borettslag hvor mye koster den KeContact M10? Som styrer den og hvor mange kan den styre? Er bare litt nyskjerig hos meg er det 13 garasjer og 400v 32a så holder en stund til,bare det ikke dukker opp tessla eiere som vil ha 11 kw ;-)

I denne tråden http://elbilforum.no/forum/index.php?topic=15717.5 oppgis prisen til 28 000 for en M10.  Hvis tysken min er stødig nok, så tror jeg en M10 kan kontrollere inntil 15 P20-er.
Litt mer info her: http://www.keba.com/en/energy-automation/kemove-electromobility/products/kecontact-m10/features/

Men det er visstnok også mulig for P20 å kommunisere direkte med hverandre (muligens bare 2 og 2?) så to stykker kan dele en 16A, og begge vil være garantert minst 8A hver, med mulighet til å bruke opp til 16 når det er tilgjengelig, uten at man trenger en M10. 

Måten jeg tenker at vi bygger på er noe sånt som dette:
Stasjon 1 - Dedikert 16A
Stasjon 2 - Dedikert 16A
Stasjon 3 - Dedikert 16A
Stasjon 4 - Deler 16A med #1 (min. 8A, maks 16A)
Stasjon 5 - Deler 16A med #2 (min. 8A, maks 16A)
Stasjon 6 - Deler 16A med #3 (min. 8A, maks 16A)
Stasjon 7 - Kjøper inn M10 og deler totalt 48A(?) mellom alle 7 (min. 6A, maks 16A)

Så fra stasjon 7 og utover må vi tenke litt kreativt på hvordan vi skal fordele ting, og muligens gjøre noe smart i underfordeleren så M10 kan fordele strømmen mest mulig effektivt. 
Men med 7 ladestasjoner i drift blir kosten per bruker for en M10 bare ca 4000,- (pluss installasjon) og sett i forhold til kosten med å trekke ytterligere strøm fra hovedtavla er dette småpenger.

Sjansen for at alle skal trenge å lade fra null til fullt hver dag er liten, men sjansen for at mange kommer til å koble til mellom kl 16 og 18 hver ettermiddag, og ha behov for en del kWh i løpet av natta er ganske stor. 

Det viktigste er å kunne ta unne peak-load idet folk kommer hjem fra jobb. 
48A på 230V vil jo gi 11kW totalt, så i løpet av 10 timer får man fordelt 110 kWh mellom bilene som lader.  Mange vil nok stå vesentlig lenger enn 10 timer, og de færreste kjører seg tom hver dag og må fylle helt opp hver natt.  Så totalkapasiteten er jeg ikke så bekymret for foreløpig.

Får vi ytterligere brukere, eller vi ser at det i perioder blir så lite strøm at man i praksis ikke får ladet (hvis alle sitter og ruger på 6A hele natta og sliter med å få nok til å klare seg er det jo alt for dårlig) får vi heller se på å få lagt inn mere strøm. 
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Electrixonsdag 24. september 2014, klokken 18:14
Et annet og ganske rimelig alternativ jeg ville vurdert for borettslag er å bare installere 10A på faste parkeringsplasser og så heller sette opp en eller to 32A type 2 bokser på et felles ladested. Da får du begrenset effekt til vanlig lading samtidig som man kan lade hurtigere opp om man har behov for det. Det vil da ofte være behov for å regulere det hurtigere alternativet slik at det ikke okkuperes unødvendig. Dette kan gjøres ved begrenset parkeringstid, f.eks manks 2-4 timer hvis det funker, eller man kan ha en slags betalingsordning. Jeg tror også at ladeoperatører som f.eks. grønn kontakt samarbeider med oppsetting av type 2 stasjoner slik at dere kanskje slipper unna en del installasjon og driftskostnader.

http://gronnkontakt.no/samarbeid (http://gronnkontakt.no/samarbeid)
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathoonsdag 24. september 2014, klokken 18:57
Kunne vært en lur løsning, ja. Dog ville jeg nok gått for 16A og cee-kontakter i tilfelle. Men hos oss er det ingen plass til noe sånt. Garasjen er så full som det er mulig å stappe den, og alle plassene er privat eid.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: KjellGtorsdag 25. september 2014, klokken 23:40
På sikt vil kanskje AMS målere føre til at strømprisen varierer over døgnet. Da må ev kWh-teller for individuell avregning også få klokke?
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Griffeltorsdag 25. september 2014, klokken 23:52
Sitat fra: KjellG på torsdag 25. september 2014, klokken 23:40
På sikt vil kanskje AMS målere føre til at strømprisen varierer over døgnet. Da må ev kWh-teller for individuell avregning også få klokke?
Nei da trenger de en AMS måler, eller at kursen kommer fra aktuell seksjon.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: KjellGfredag 26. september 2014, klokken 09:31
For å utdype: energimåleren kan ikke lenger være den billige(?) slavetelleren, men en dyr(?) AMS-teller dersom hver enkelt skal betale. Videre kan det være aktuelt at ladingen styres slik at den skjer når strømmen er mindre dyr.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Krantzlørdag 27. september 2014, klokken 11:05
I vårt borettslag skal vi etablere et par ladeplasser for elbil.

Det er sikringsskap noen få meter fra mulige ladeplasser. Skapet har 400V fordeling med TN-nett. Hovedsikringen i skapet er 25A med 4x10mm2 kabel. Det er i dag 4 underkurser i skapet på 16A hver som går til bodbelysning (antatt maksbruk på ca 25%).

Jeg antar vi kan bytte til 10A sikringer på underkursene og dermed ha 35A til overs som går til 2 stk. nye 16A-kurser for to ladeplasser med industrikontakt. Da kan vi også gjenbruke to av 16A sikringene m/jordfeilautomat.

Høres dette ut som en grei plan?
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: KjellGlørdag 27. september 2014, klokken 13:17
Det enkleste er bare å sette opp to nye 16A kontakter tilknyttet to av dagens sikringer.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Marius Engelmandag 29. september 2014, klokken 16:28

Sitat fra: KjellG på fredag 26. september 2014, klokken 09:31
For å utdype: energimåleren kan ikke lenger være den billige(?) slavetelleren, men en dyr(?) AMS-teller dersom hver enkelt skal betale. Videre kan det være aktuelt at ladingen styres slik at den skjer når strømmen er mindre dyr.

Minusmåler kan benyttes. Det er hovedabonnementet man regner ut strømprisen fra.
Men det vil bli slik at man ikke kan skille mellom dyr dagstrøm og billig nattstrøm på minusmålerne, med mindre man bruker noen litt mer avananserte minusmålere.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathotirsdag 28. oktober 2014, klokken 10:16
Da har vi kommet opp med et foreløpig sett med retningslinjer for elbil-lading hos oss.

De punktene som var viktig å få med var at vi IKKE ønsket at folk skulle styre på egenhånd og leie inn elektrikere i hytt og pine til å gjøre ting.
Vi har også ganske begrenset med strøm inn i garasjen, så vi ønsket en løsning som skalerer uten å måtte ta en kjempe-investering allerede ved de første elbilene.
Videre var det et poeng å ikke "skremme" eller helle bensin på bålet til eventuelle "haters", så vi måtte komme opp med et retningslinjer som er bombesikre, så ikke det blir masse bråk på generalforsamlingene i årevis framover.

Ettersom alle plassene er eid direkte av beboerne, får vi ikke støtte fra Oslo kommune til å etablere ladeplasser.  Vi mente derfor det var riktig at kostnaden ved installasjon dekkes av bileier (det er mulighet for lading på offentlige plasser på gata ikke langt unna). 

Legger ved hele utkastet til retningslinjer her.  Det vil bli tatt inn i husordensreglene ved generalforsamling til våren - med eventuelle endringsforslag som kommer inn innen den tid.

Håper det kan være til inspirasjon eller informasjon for andre borettslag.  Det viktigste er at man har noen retningslinjer å forholde seg til, og jeg tror det er lurt for styret å være "føre var", så ikke det er masse spørsmål som må besvares idet de første elbilene banker på garasjeporten.

Retningslinjer for lading av elbiler

Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: rsaonsdag 29. oktober 2014, klokken 16:41
Håpløst forslag til retningslinjer synes jeg. Hva er egentlig vitsen med å kreve "godkjent ladestasjon" og i tillegg kreve at den skal ha type 2 plugg? De fleste el-biler som selges i dag må ha hjemmelader med Type 1 plugg (Leaf, Soul og Trillingene), eller benytte vanlig stikkontakt. Sjekk www.salto.no på nett for eksempel. Alle el-biler kommer med en kabel for vanlig stikkontakt, og om man ikke har tenkt å tilby mer enn 10A kurs til hver plass så er det greit å bruke vanlig stikk. De som ønsker å montere ladeboks vil sikkert ha 16A lading og 20A automatsikring på kursen. Og bør kunne få ladestasjon med den kabelen som passer til bilen. Det er fint med retningslinjer, så prøv igjen.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathoonsdag 29. oktober 2014, klokken 16:56
De ladestasjonene vi setter opp har type2-kontakt, uten kabel.  Dårlig formulert fra meg, og vil bli fiksa.
Folk kan så bruke type2-type1-kabel hvis de har behov for det.

Grunnen til at vi krever egen ladeboks, og ikke vil ha masse stikkontakter rundt på veggene er som sagt både el- og brannsikkerhet. Det er dette som er anbefalingen fra DSB, og etter min mening den løsningen som i dag er mest framtidsretta.

I tillegg til at vi får montert "smarte" bokser som kan justere ladestrømmen etter totalt forbruk, så vi får en mye mer fleksibel løsning, der vi slipper at sikringer går i hytt og pine.  Vi har veldig begrensa med strøm, og kostnaden for å få lagt inn mer er ganske høy.
Med ladeboks kan vi faktisk gi folk 16A (eller til og med 32A) utenfor peak-perioder, men begrense dem hvis det er mange som skal lade samtidig.  Det anser jeg for å være en stor fordel. 

I et sånt garasjeanlegg er det jo ganske sannsynlig at mange kommer hjem omtrent på samme tid hver dag, og alle plugger bilen til lading samtidig.  Da trenger vi enten veldig mye strøm, eller så må alle begrenses unødvendig mye, for etter hvert som bilene blir ferdig lada vil det jo totalt være mye ledig kapasitet.
Å forsøke oss på å be folk om å justere opp og ned ladinga manuelt, eller be folk vente med å lade til seinere på kvelden og natta er neppe veien å gå hvis dette skal fungere i praksis.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Griffelonsdag 29. oktober 2014, klokken 18:51
Sitat fra: rsa på onsdag 29. oktober 2014, klokken 16:41
. Og bør kunne få ladestasjon med den kabelen som passer til bilen. Det er fint med retningslinjer, så prøv igjen.
Ladestasjon med type2 kontakt kan benyttes av alle typer elbiler, og i en fellesgarasje hvor det skal stå mange biler er dette klart den sikreste løsningen.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: RaBalderonsdag 29. oktober 2014, klokken 20:11
De retningslinjene var egentlige ikke så dumme  ;)

Men hva slags kostnader snakker vi da om for en ladestasjon for en parkeringsplass?

Hva slags effekt ser dere for dere å føre frem til hver plass?

,
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathoonsdag 29. oktober 2014, klokken 20:18
Et sted mellom 10 - 15 000 for full installasjon, inkludert ladeboks og kabler og alt (litt avhengig av avstanden fra underfordeling til parkeringsplassen).
Boksen takler 32A. Foreløpig er det bare 1 bruker, meg, og jeg har satt den opp med 16A, men vi må se an behovet litt etterhvert som folk melder seg.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: svingenonsdag 29. oktober 2014, klokken 21:06
syns det her var veldig fint løsning jeg,smart og tenke stort på det og ikke ha mange lapper med "husk og ikke lade før klokken XX og mandager trenger hansen og lade først da han skal på lang tur på kvelden"
mye bedre med dynamisk opppleg,fremtids retten og type2 er jo det eneste rett.
Går ut fra det og støtter til manuel avlesning av strøm får og se ca hvor mye som er brukt med tanke på kostaden osv.
bra jobbet får håpe andre og følger den standaren her.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: rsatorsdag 30. oktober 2014, klokken 23:20
Ah, da forstår jeg retningslinjene bedre tror jeg. Et anlegg som dynamisk regulerer hver enkelt ladepunkt basert på total last og tilgjengelig strøm skulle vi også gjerne hatt i vårt borettslag. Hva heter denne ladeboksen og hvordan fungerer styringen? Sitter styringsenheten i sikringsskapet eller er ladeboksene koblet sammen på noen måte? Hvem kan levere et slikt anlegg i Norge i dag? Håper på svar, for denne løsningen vil jeg gjerne legge fram for neste årsmøte!
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Olathotorsdag 30. oktober 2014, klokken 23:30
Boksene er disse:
http://nofuel.tabetalt.no/Produkt/type2-veggboks-32a#product

Fordelen er at man ikke trenger komplett styreopplegg med en gang. De funker fint alene så lenge du har nok strøm, og så kan man supplere med strømstyring når behovet melder seg.
Vi har vel ca 60A tilgjengelig, og totalt ca 30 parkeringsplasser. Så installerer vi ladebokser etter hvert, og først når den 4. eller 5. blir installert må vi begynne å se på styring av boksene.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Arhasøndag 02. november 2014, klokken 13:47
Sitat fra: Olatho på onsdag 29. oktober 2014, klokken 20:18
Et sted mellom 10 - 15 000 for full installasjon, inkludert ladeboks og kabler og alt (litt avhengig av avstanden fra underfordeling til parkeringsplassen).
Boksen takler 32A. Foreløpig er det bare 1 bruker, meg, og jeg har satt den opp med 16A, men vi må se an behovet litt etterhvert som folk melder seg.
Bør ikke elbileieren få refundert penger for installasjonen når han flytter?  Ladestasjonen er jo en verdiøkning av sameiets / borettslagets parkeringsanlegg.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Griffelsøndag 02. november 2014, klokken 14:43
Sitat fra: Arha på søndag 02. november 2014, klokken 13:47
Sitat fra: Olatho på onsdag 29. oktober 2014, klokken 20:18
Et sted mellom 10 - 15 000 for full installasjon, inkludert ladeboks og kabler og alt (litt avhengig av avstanden fra underfordeling til parkeringsplassen).
Boksen takler 32A. Foreløpig er det bare 1 bruker, meg, og jeg har satt den opp med 16A, men vi må se an behovet litt etterhvert som folk melder seg.
Bør ikke elbileieren få refundert penger for installasjonen når han flytter?  Ladestasjonen er jo en verdiøkning av sameiets / borettslagets parkeringsanlegg.
Eller er det en verdiøkning på leiligheten?
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Trine2lørdag 08. oktober 2016, klokken 17:59
Finnes målere som kan monteres på 6. amp motorvarmeruttak, slik at hver plass betaler for deres egen bruk. Vaktmester/styreformann/ildsjel kan lese av målerene en gang i kvartalet eller halvåret.

Dette tror jeg kan være en løsning her hos oss - så kan de fleste saktelade. Om det skulle være skrikende behov så kan vi sette opp ladepunkt for hurtiglading.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Ingeniørenlørdag 08. oktober 2016, klokken 19:57
Sitat fra: Trine2 på lørdag 08. oktober 2016, klokken 17:59
Finnes målere som kan monteres på 6. amp motorvarmeruttak, slik at hver plass betaler for deres egen bruk. Vaktmester/styreformann/ildsjel kan lese av målerene en gang i kvartalet eller halvåret.

Dette tror jeg kan være en løsning her hos oss - så kan de fleste saktelade. Om det skulle være skrikende behov så kan vi sette opp ladepunkt for hurtiglading.

Finnes sikkert målere men det mye kostnader til målere, innstallering og timelønn til de som skal administrere dette. Bedre å la de som trenger å lade betale 2-300 kr i mnd som er ca det det koster.
For øvrig er det ikke tilrådelig å slippe folk til på en kurs som ikke tåler mer enn 6 A, da det er bilen og laderen som bestemmer hva som trekkes av strøm og standard er 10 A.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: TBmandag 10. oktober 2016, klokken 08:27
Sitat fra: Trine2 på lørdag 08. oktober 2016, klokken 17:59
Finnes målere som kan monteres på 6. amp motorvarmeruttak, slik at hver plass betaler for deres egen bruk. Vaktmester/styreformann/ildsjel kan lese av målerene en gang i kvartalet eller halvåret.

Dette tror jeg kan være en løsning her hos oss - så kan de fleste saktelade. Om det skulle være skrikende behov så kan vi sette opp ladepunkt for hurtiglading.
Det er mulig å montere kWh måler i stolper for motorvarmer, men det er neppe ein god løysing, for mange ulemper til å forsvare prisen med montering. Dvs, prisforskjell for ein god permanent løysing, som gir mange fordeler blir for liten.

Eksempel på ulemper, finnes nok fleire og...:
- Motorvarmeruttak er normalt dimensjonert med 5-600 W pr uttak. Dvs, ca 2,5 A, her skal du trekke 6A.
- 16A 3 fas kurs med 5 motorvarmerstolper med to uttak vil dermed kunne levere til maks 3 biler, pluss 3-4 som bruker motorvarmer, ved perfekt fasefordeling.
- Ca halvparten av kontantene i stolpene kan faktisk brukes, men alle stolpene må ha to kWh målere.
- Det er normalt felles sikring og JF i stolpe, for to eller fire uttak.
- Må ha plass til både kWh måler, og eigen 6A sikring = trangt = tar tid å montere.
- Det er samme nøkkel til alle stolper. "Tjuveri" av strøm kan skape konflikt.
- Det er normalt 2 kontakter pr stolpe. Ved å plugge inn feil vil det gi feil måling, og konflikt.
- Avlesing er manuelt, og blir dermed ikkje utført så ofte. Dermed kan det bli spørsmål om avlesing faktisk er rett.
- Motorvarmerstolper gir normalt ingen avlasting for den tunge "boksen" som ladekabler her.
  (Kan montere egen "hylle" eller kurv, men gir ekstra kostnader ...)
- Mange stolper er ikkje mulig å låse når ladekabel står inne. Støpsel på motorvarmer kabel er gjerne mindre / kortere.
- Slitasje på kontakter som stadig skal settes inn/ut.
- 12 timer lading gir maks 16 kWh brutto.
- Bileier som av og til kommer sent hjem, og skal tidlig ut vil bare rekke å lade rundt 8 kWh. På de minste biler betyr dette gjerne at bilen ikke kan brukes dagen etterpå.
- Bileier som enkelte ganger trenger å lade mer / raskere vil være mer aktuelt som det kommer biler med større batteri, 30, 40, 60 kWh batteri er snart.

Bør sterkt vurdere en permanent, bedre løsning.

http://tgelectronicsno.mamutweb.com/Shop/List/1-fase-kwh-m%C3%A5lere/237/1
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Trine2mandag 10. oktober 2016, klokken 11:15
Takk for svar. Jeg er på jakt etter løsninger og ikke argumenter for å velge noe annet.

Poenget er denne investeringen skal være billig, så får dyrere løsninger presse seg frem etterhvert.

Når det gjelder folk som trenger mer strøm enn 6 amp. så får de lade nede på bensinstasjonen. Jeg vil tro 6 amp holder for de fleste til daglig småkjøring.

Mulig anlegget er underdimensjonert om ALLE skal lade på en gang. Men nå snakker vi vel en til tre el-biler av gangen.

Jeg vil tro/håpe det finnes små enkle målere man kan sette i eksisterende stikkontakter. Vi er ikke plaget med/av kjeltringstreker så dette vil nok fungere til en viss grad.

Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Griffelmandag 10. oktober 2016, klokken 17:51
Med sikringer som begrenser til 6A er vel andre løsninger vel så greie.

Oppgjør basert på kjørelengde oppgitt til forsikringsselskap f.eks. 0,2kr/km
eller
Rundsum basert på gjennomsnittstbehov 13000km/år f.eks. 2600kr/år
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Trine2mandag 10. oktober 2016, klokken 18:43
Synes avlesning av km er en god og ikke minst billig løsning. Man kan ha en til to avlesninger i året. Det er ikke så mange bilene og administrere, så dette bør gå greit.

Problemet blir for ladbare hybrider, men et alternativ kan være å betale etter størrelsen på batteriet om de vil være med i ordningen. 8 Kw batteri a kr. 1,5  skulle bli kr. 4380,- pr. år. Synes man ikke dette er et bra alternativ kan man gå bort fra lademuligheter og fastplass, alternativt installere måler for egen regning. Selv høres det noe drøyt ut så man kan vurdere å ta betalt for fem dagers uke istedet for alle 7 dagene.

Det er mulig eksisterende motorvarmeruttak må forbedres, men dette vil vel være en liten kostnad som veier opp for dyre ladepunktsløsninger og abonnementsordninger.

Jeg ser ikke på tjuveri av strøm som noe problem hos oss. Det er heller ikke noe problem med oppheng for ladeklossene.

6 amp skulle vel holde for de fleste siden man normalt står parkert minst ti timer før de brukes morgenen etter. For dem dette ikke holder for så kan de velge å hurtiglade litt på offentlige plasser. Vi kan jo også sette opp en hurtiglader med betalingsløsning, men en slik stasjon ligger rett bort i gaten og ser det som unødvendig.

Jeg ser absolutt fordeler ved å være tilsluttet strøm kontinuerlig fremfor å kun ha ladestasjoner.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Riomandag 10. oktober 2016, klokken 19:22
Trine2:
Man får bittesmå kWh-målere for en billig penge. De ser ca slik ut, men spør elektrikeren:

(http://www.rayleigh.com/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/500x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/r/i/ri-18-45-p_kwh_meter_din_rail_1.png)

I tillegg så er det neppe alle bilene som har motorvarmer, eller alle stolpene som har en elbil, så:

1) Sett av noen få stolper hvor dere fjerner 2 x 6 A, og erstatter med en enkel 10 A automatsikring og en kWh-teller. En til hver elbil, med en nabo uten motorvarmer. Koster svært lite. Dersom kursen tåler det, kan dere ha en 16 A CEE industrikontakt, så folk kan lade med 16 A.

2) Behold resten av stolpene med motorvarmere - koster ikke noe.

Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Riomandag 10. oktober 2016, klokken 19:22
Det trenger ikke være så dyrt!
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Arhamandag 10. oktober 2016, klokken 19:25
Løsningen med 6A kurser tror jeg ikke er noe å satse på.  For at dette skal virke må alle elbileierne kjøpe ny ladekabel som kan stilles på 6A, da er det bedre å bruke pengene på nye kurser og faste ladestasjoner. 
Når det gjelder betaling er det enkleste en fast månedspris på 2-300 kroner uansett batteristørrelse, årlig kjørelengde er ikke avhengig av størrelse på batteriet.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Griffelmandag 10. oktober 2016, klokken 20:20
Sitat fra: Trine2 på mandag 10. oktober 2016, klokken 18:43
Problemet blir for ladbare hybrider, men et alternativ kan være å betale etter størrelsen på batteriet om de vil være med i ordningen. 8 Kw batteri a kr. 1,5  skulle bli kr. 4380,- pr. år.
Det var jo ganske drøy pris tilsvarende noe slik som 22000km/år på strøm.
Jeg ville jo tro at en ladbar hybrid ville ha færre km på strøm enn en gjennomsnittlig elbil. En bør vel heller tenke 90% strøm og 10% bensin/dielsel for eksempel.
20-30øre/km i strøm.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: TBmandag 10. oktober 2016, klokken 20:45
Sitat fra: Trine2 på mandag 10. oktober 2016, klokken 11:15
Takk for svar. Jeg er på jakt etter løsninger og ikke argumenter for å velge noe annet.

Poenget er denne investeringen skal være billig, så får dyrere løsninger presse seg frem etterhvert.

Når det gjelder folk som trenger mer strøm enn 6 amp. så får de lade nede på bensinstasjonen. Jeg vil tro 6 amp holder for de fleste til daglig småkjøring.

Mulig anlegget er underdimensjonert om ALLE skal lade på en gang. Men nå snakker vi vel en til tre el-biler av gangen.

Jeg vil tro/håpe det finnes små enkle målere man kan sette i eksisterende stikkontakter. Vi er ikke plaget med/av kjeltringstreker så dette vil nok fungere til en viss grad.
Ser absolutt at du vil ha ein løysing, med liten investering. Bur sjølv i burettslag med likande problemstilling. Der er fast pris satt til 200 kr pr mnd for elbil og 125 kr pr mnd for hybrid.

Plasser er fordelt slik at maks ein el / hybrid er på samme kurs. Problemet no er at det er ikkje nok ledige kurser, det er 11 ladbare biler totalt sett. Dvs, ein permanent løysing må på plass.

Å montere lokale kWh målere blir dermed ein kortvarig løysing, som berre vil "løyse" problemet på svært kort sikt. Ergo, legg heller opp til ein midlertidig løysing, der det blir understreka dette er midlertidig.

Ved å sette opp ladebokser med lastbalansering vil det være mange fordeler:
- Enkelte modeller støttar å bruke ein felles kabel, som blir kobla frå boks til boks. Dvs, enkelt å utvide.
- Har ofte innebygd jordfeilbryter og kWh måler.
- Automatisk fordeling av forbruk etter faktisk belastning.
- System for tilgang og oversikt over faktisk forbruk.
- Type 2 kontakt gjer at alle biler kan lade med ein rimelig kabel.
- Type 2 kontakt er meir slitesterk, robust enn schuko.
- Om det blir innført effekt tariff på nettleige vil det være mulig å "glatte ut" toppane, som faktisk vil spare kostnader kontra ein enklere løysing, der alle kobler til på samme tid.
- Brukere som lader på tider der belastning er mindre kan få raskere lading = betre unytte faktisk kapsistet.

Når det gjeld enkle målere som blir plugga inn i stikkontakt, har testa litt - og fant ut:
- Motorvarmerbokser er ofte for små / trange til at det er plass.
- Er ofte ikkje laga for bruk utendørs.
- Måler ikkje spesielt nøyaktig (20-25 % forskjell på tre stk av samme modell..)
- Enkle å nullstille, enten med knapp på boksen, om batteri går tomt (som det gjer når det blir kaldt) - eller pga. dei sluttar å fungere..

Dvs, bruk i staden tid og ressursar på den permanent løysning, når tida er inne/ det er mange nok bilar.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: TBmandag 10. oktober 2016, klokken 20:53
Sitat fra: Trine2 på mandag 10. oktober 2016, klokken 18:43
6 amp skulle vel holde for de fleste siden man normalt står parkert minst ti timer før de brukes morgenen etter. For dem dette ikke holder for så kan de velge å hurtiglade litt på offentlige plasser. Vi kan jo også sette opp en hurtiglader med betalingsløsning, men en slik stasjon ligger rett bort i gaten og ser det som unødvendig.

Jeg ser absolutt fordeler ved å være tilsluttet strøm kontinuerlig fremfor å kun ha ladestasjoner.
Skal "folk flest" gidde å bruke elektrisk bil må det være enkelt. Å måtte flytte bilen "rundt om kring" er for spesielt interesserte - så strøm på den normale p-plass er heilt nødvendig.

At burettslaget skal sette opp hurtiglader med betalingsløsning vil neppe svare seg. Kostnaden for å administrere / kreve inn betalingen vil nok overstige inntektene og ekte hurtiglader (50 kWh) har stor investering.

Bruk heller pengane på faktiske plasser. Er ingen praktisk forskjell på å bygge eit nytt p-hus / garasje. Den som vil leige plass betaler ein sum pr. mnd for å stå i det nye huset. Det må gjerne lånes ein sum, som må betales ned over 10-15-25 år.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Riomandag 10. oktober 2016, klokken 20:58
TB: Du kan være sikker på at innen 5 år er dagens løsninger både antikviteter og ekstremt dyre sammenlignet med det som finnes når det blir masseprodusert.

Per i dag var det snakk om noe få elbiler. Da kan hun ta dobbelt antall, og lage en løsning basert på eksisterende stolper dersom det er mulig (hvilket det trolig er). Det er veldig få som trenger mer enn 10 A (16 A), og de fleste doble motorvarmerstolpene står tomme, og kan bruke til en elbil.

Jeg jobber med teknologi, men la oss ikke lage så dyre løsninger når det enkle faktisk vil fungere i lang tid.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: TBmandag 10. oktober 2016, klokken 22:42
Sitat fra: Rio på mandag 10. oktober 2016, klokken 20:58
TB: Du kan være sikker på at innen 5 år er dagens løsninger både antikviteter og ekstremt dyre sammenlignet med det som finnes når det blir masseprodusert.

Per i dag var det snakk om noe få elbiler. Da kan hun ta dobbelt antall, og lage en løsning basert på eksisterende stolper dersom det er mulig (hvilket det trolig er). Det er veldig få som trenger mer enn 10 A (16 A), og de fleste doble motorvarmerstolpene står tomme, og kan bruke til en elbil.

Jeg jobber med teknologi, men la oss ikke lage så dyre løsninger når det enkle faktisk vil fungere i lang tid.
Du har heilt rett, dette er eit dilemma.

Av eigen erfaring er mitt poeng å ikkje lage det for avansert. Her eg bur har det vore vurdert mange ulike løysingar frå den første elbil dukka opp i 2012. Idag er det 11 bilar og ein meir permanent løysning må på plass. Men, det er klart - å vente litt til, så blir det nok større utvalg, og lågare pris på materiellet. Men, for dei som har kjøpt eller vurderer å kjøpe bil hjelp ikkje dette - dei treng strømmen "idag".

Den erfaring eg har er at det går fint så lenge elbiler er fordelt utover, samt bruk av motorvarmer blir styrt med ur. Dermed er normalt lading ferdig til motorvarmer slår seg på.
Om det ikkje blir brukt ur (t.d. pga. motorvarmer boksen er for liten..) og det er "mange nok" brukere av motorvarmer vil det bli knapt på vinterstid. Kjedelig både for brukere av motorvarmer og ladbar bil om sikringen går.

Så lenge som det er snakk om få biler - og det er lite bruk av motorvarmer - bruk gjerne dagens plasser / anlegg. For å sleppe å montere kWh måler, bruk fast pris. Forbruket er normalt så lite det vil ta lang tid å tjene inn kWh måler.

Om ein del år, når antall er bilar har auka, utvalget av utstyr har auka og prisen gått ned kan investering bli gjort.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Riotirsdag 11. oktober 2016, klokken 00:49
Enig i det.

Det vil være steder hvor man har mange elbiler (og dårlig tilførsel) at man må ha lastbalansering nå, men når det er snakk om 3-4 elbiler, så går det nok greit de fleste stedene. Når det er flere som kjøper elbil vil det også være mer støtte for å investere i et bedre system.

:)
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Ingeniørentirsdag 11. oktober 2016, klokken 07:25
Sitat fra: Arha på mandag 10. oktober 2016, klokken 19:25
Løsningen med 6A kurser tror jeg ikke er noe å satse på.  For at dette skal virke må alle elbileierne kjøpe ny ladekabel som kan stilles på 6A, da er det bedre å bruke pengene på nye kurser og faste ladestasjoner. 
Når det gjelder betaling er det enkleste en fast månedspris på 2-300 kroner uansett batteristørrelse, årlig kjørelengde er ikke avhengig av størrelse på batteriet.

Enig. Min bil (BMW i3) vil ikke lade en gang når jeg setter ladeboksen på 6A uten at jeg mekker på innstillinger i bilen.

Forslår at dere oppgrader anlegget til 16 A kurser, i alle fall for de som har el/hybrid, setter en målet på strøm inn i garasjen og fordeler kostnader etter en nøkkel dere blir enige om mellom de som bare har motorvarmer, hybrid og elbil. Og når det gjelder strøm og motorvarmer så trekker en slik med kupevarmer ca 1kWh. Det blir 24kWh i døgnet det - minst det dobbelte av hva du vil bruke på å lade din bil hvis du lader daglig.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: elektroluxtirsdag 11. oktober 2016, klokken 08:14
Sitat fra: Ingeniøren på tirsdag 11. oktober 2016, klokken 07:25
Forslår at dere oppgrader anlegget til 16 A kurser, i alle fall for de som har el/hybrid, setter en målet på strøm inn i garasjen og fordeler kostnader etter en nøkkel dere blir enige om

Tanken er god, men ikke kompatibel med dagens reelle situasjon:

NEK400 krever faktor 1 på slike uttak, altså 160A forandstående sikring på en slik kurs til kun 10 stikk. Stikkene må også være av Cee typen for å få lov å bruke 16A sikring, og da vil brukerne måtte bruke overgang til egen mode 2 ladekabel. Ladekapasiteten for 10 biler på et slikt anlegg vil på 10t ( typisk natt og typisk 10A original ladekabel ) være 1000Ahr x 230V = 2300 kWt.

Samme hovedsikring har kapasitet på 3680 kW, noe som via et lastfordelings system fint hadde holdt for at inntil 20 P plasser kunne fått hvert sitt ladeuttak med inntil 7,4 kW ladekapasitet.

Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: jkirkebotirsdag 11. oktober 2016, klokken 10:25
Sitat fra: Ingeniøren på tirsdag 11. oktober 2016, klokken 07:25
Enig. Min bil (BMW i3) vil ikke lade en gang når jeg setter ladeboksen på 6A uten at jeg mekker på innstillinger i bilen.

Det er ikke bra, da må det være noe feil. Om bilen fungerer slik vil du kunne få problemer med å lade på enkelte lastbalanserte anlegg, der pilotsignalet innimellom kan gå ned til 6A om mange lader samtidig.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Trine2tirsdag 11. oktober 2016, klokken 11:54
Takker for svar så langt!

Ser for meg at samtlige motorvarmeruttak bygges til minimum 10 amp, og at det settes opp en form får måler på hver plass/til hver bil, kursene som blir brukt kan ha regulering slik at sikringen ikke går, om jeg har forstått dette riktig. Dersom eksisterende nett takler høyere amper setter vi inn dette.

Aner ikke hva dette vil koste men om vi skal ha differensiert betaling så vil slike mer teknisk gode løsninger trolig koste mer enn en simpel måler på hver plass. Noen vil bruke strøm for under kr. 100 pr. mnd, mens andre kanskje kr 700,-. Det blir ikke riktig å ta betalt for snittet.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Ingeniørenonsdag 12. oktober 2016, klokken 06:33
Sitat fra: jkirkebo på tirsdag 11. oktober 2016, klokken 10:25
Sitat fra: Ingeniøren på tirsdag 11. oktober 2016, klokken 07:25
Enig. Min bil (BMW i3) vil ikke lade en gang når jeg setter ladeboksen på 6A uten at jeg mekker på innstillinger i bilen.

Det er ikke bra, da må det være noe feil. Om bilen fungerer slik vil du kunne få problemer med å lade på enkelte lastbalanserte anlegg, der pilotsignalet innimellom kan gå ned til 6A om mange lader samtidig.

Siden du sa det så testet jeg i dag og da virket det med standard innstilling i bilen. Vet ikke helt hva som gjorde at den ikke ville sist men da sa den noe om for lav strømstyrke og siden har jeg ikke teste det da det ikke har vært en aktuell innstilling hos meg. Nå virker det i alle fall  ;)
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: TBonsdag 12. oktober 2016, klokken 07:09
Sitat fra: Ingeniøren på tirsdag 11. oktober 2016, klokken 07:25
Forslår at dere oppgrader anlegget til 16 A kurser, i alle fall for de som har el/hybrid, setter en målet på strøm inn i garasjen og fordeler kostnader etter en nøkkel dere blir enige om mellom de som bare har motorvarmer, hybrid og elbil. Og når det gjelder strøm og motorvarmer så trekker en slik med kupevarmer ca 1kWh. Det blir 24kWh i døgnet det - minst det dobbelte av hva du vil bruke på å lade din bil hvis du lader daglig.

Motorvarmer som varmer motor er typisk 500 -700 W. Gir enklere start og mindre utslepp då motor er raskere varm. Ved å bruke ur er 2-3 timar er nok, dvs 1,5 kWh pr døgn. Står den kobla til heile tida vil det gå ca 6 kWh på 12 timer.

Kupévarmer som varmer lufta i bilen er typisk 900 -1300 W. Har ein komfort effekt, men gir ikkje enklere start eller mindre utslepp. Samme her, bruk av ur gjer at totalt forbruk ikkje er så stort. Ved å la kupévarmer står på når det er snøvær blir det ofte svært mykje is på bilen som kan være tidkrevende å få vekk.

Ved bruk av både og blir det opp til 2000 W, dvs 10A sikring.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Griffelonsdag 12. oktober 2016, klokken 15:51
Sitat fra: elektrolux på tirsdag 11. oktober 2016, klokken 08:14
Sitat fra: Ingeniøren på tirsdag 11. oktober 2016, klokken 07:25
Forslår at dere oppgrader anlegget til 16 A kurser, i alle fall for de som har el/hybrid, setter en målet på strøm inn i garasjen og fordeler kostnader etter en nøkkel dere blir enige om

Tanken er god, men ikke kompatibel med dagens reelle situasjon:

NEK400 krever faktor 1 på slike uttak, altså 160A forandstående sikring på en slik kurs til kun 10 stikk. Stikkene må også være av Cee typen for å få lov å bruke 16A sikring, og da vil brukerne måtte bruke overgang til egen mode 2 ladekabel. Ladekapasiteten for 10 biler på et slikt anlegg vil på 10t ( typisk natt og typisk 10A original ladekabel ) være 1000Ahr x 230V = 2300 kWt 230kWh.

Samme hovedsikring har kapasitet på 3680kW36,8kW, noe som via et lastfordelings system fint hadde holdt for at inntil 20 P plasser kunne fått hvert sitt ladeuttak med inntil 7,4 kW ladekapasitet, og ned til 1,8kW avhengig av hvor mange som lader samtidig.
Tittel: Sv: Lading av elbil i borettslag og sameier
Skrevet av: Griffelonsdag 12. oktober 2016, klokken 16:08
Sitat fra: Trine2 på tirsdag 11. oktober 2016, klokken 11:54
kursene som blir brukt kan ha regulering slik at sikringen ikke går, om jeg har forstått dette riktig.
Da er du over på ladestasjoner med lastbalansering om en tenker på nett og hovedsikring, eller ladestasjoner konfigurert med ladestrøm under 10A om en tenker på kurssikringen. (Altså om hovedsikring nett tillater 10A som samtidig belastning på alle uttak).
Uansett en eller annen type mode 3 ladestasjon.