Elbilforum.no - driftet av Norsk elbilforening
Bilmerker => Tesla => Lading av Tesla => Emne startet av: Lars C. Krogenæs på mandag 13. mars 2017, klokken 11:07
Denne tråden er nå 5 år gammel, men oppdaterer den nå i januar 2023:
Vi trenger en nybegynnerguide for lading av Tesla.
Jeg har laget en tilsvarende tråd for "vanlige" elbiler:
http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,32637.0.html (http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,32637.0.html)
--------------
Har du nettopp kjøpt, eller skal kjøpe Tesla eller er ny med elbil, er det greit å sette seg litt inn i hvordan bilen lades.
Selv om det kan virke vanskelig å sette seg inn i dette, er lading veldig enkelt og lite man behøver å tenke på i hverdagen. De aller fleste lader om natten og starter dagen med fulle batterier. Det er kun når du skal kjøre lenger enn bilens rekkevidde i løpet av en dag at du må begynne å planlegge ladingen. Som en tommelfingerregel kan vi si at elbilens rekkevidde om vinteren er halvparten av det bilforhandlerne reklamerer med (NEDC kjørelengde). Om sommeren er rekkevidden rundt 3/4 av rekkeviden som er oppgitt.
1. De første elbilene (fra 1995 - 2005)kom med en enkel strømkabel man koblet mellom uttaket på veggen og bilen. Typisk var samme type ledning man bruker til motorvarmere. Har var det ingen "sikkerhet" i kablen. Dette kalles mode 1 lading og brukes ikke av moderne elbiler.
2. Moderne elbiler leveres med en ladekabel med en kladd og støpsel på ledningen.
[ This attachment cannot be displayed inline in 'Print Page' view ]
Tesla kaller denne kablen med kladd for UMC. Med denne ledningen kan du lade fra vanlige jordete husholdningskontakter. Disse ladeledningene kalles populært for "nødlader" og er ikke ment til daglig lading. Kladden er en kontrollenhet mellom elbil og stikkontakten for å øke sikkerhetsnivået. Denne kontrollenheten har et overspenningsvern, sjekker jordfeil og regulerer strømstyrken som elbilen får lov til å trekke av kontakten. Alt for å unngå elektrisk støt og gi trygg lading.
Strømtrekket på disse nødladerne med vanlig stikkontakt er inntil 13A. Det er dog anbefalt å lade på så lav effekt som mulig, fordi en vanlig kontakt ikke er designet for høyt trekk over lang tid. Ladeeffekten kan justeres på skjermen i bil, eller på appen. Hvis du ikke har hastverk anbefales det at du justerer ned strømtrekket i bilen, for å unngå fare for brann. Du bør ha en krok å henge ladekladden i, slik at du ikke sliter på kontakten unødig. Du kan også kjøpe en veggholder til UMC-en. Hos Tesla kan du få kjøpt blå industrikontakter for både 16A og 32A (en fas). Det gir tryggere lading hvis du har en industrikontakt tilgjengelig. Hos forhandlere som elbilgrosisten kan du også få kjøpt rød 32A ledning til nødladeren (UMC-en), for lading fra 400v anlegg. Du vil kun få ladet med 1-fas). Merk at det er forskjell på røde 16A og 32A stikkontakter. UMC-en har en knapp for å åpne ladeporten på bilen.
Alle elbiler kan bruke Tesla sin nødlader og alle Teslaer kan bruke andre nødladere fra andre produsenter
Lading ved bruk av ladekabel med kladd (nødlader/UMC)kalles. mode 2 lading.
3. Elbilforeningen og Tesla anbefaler at man installerer en egen ladestasjon hjemme. Dette kalles mode3 lading. Ladestasjon er nå det eneste forskriftsmessige når du skal lade bilen hjemme eller der du lader fast.
[ This attachment cannot be displayed inline in 'Print Page' view ] [ This attachment cannot be displayed inline in 'Print Page' view ]
Her er elektronikken fra kladden flyttet inn i ladestasjonen. Noen ladestasjoner, som f.eks easee har kun en kontakt og man kobler elbilen til ladestasjonen med en spesiell kabel uten kladd. Alle ladestasjoner følger samme standard, så du du kan lade fra alle ladestasjoner uansett merke. Tesla sin Wall Charger (TWC) har fastmontert kabel og knapp på pistolen for enkelt å åpne ladeporten på bilen. Enkelte ladestasjoner kan monteres i serie, slik at du kan lade flere biler samtidig. TWC har denne muligheten.
En elektriker må installere ladestasjonen og setter da inn en egen sikring i sikringsskapet, og så går det en egen ledning fra sikringsskapet til ladestasjonen. Dette gjør at man kan trekke mer strøm fra strømnettet og man vil kunne lade elbilen raskere, enn fra en stikkontakt. Når man monterer en ladestasjon koster det ikke mye mer å installere en ladestasjon som kan trekke mye strøm, så det er lurt å gå for løsningen med så høyt strømtrekk som mulig når man først er i gang. Hjemmeladere kan gi opp til 22 kW, men Tesla 3 og Y, samt nyere S og X lader med max 11kW med 3-fas lading. Eldre Teslaer kan lade raskere. Tesla sine nyere biler er de eneste som kan utnytte 3-fas lading på det særnorske 230v IT-nettet. Det krever dog en TWC eller annen ladestasjon som er beregnet for 3-fas lading på det norske IT-nettet.
Bor du et sted med felles garasje/parkeringsplass er det ikke bare å sette opp en ladestasjon eller benytte nærmeste stikkontakt. Da må du høre med fellesskapet (styret) om hvordan dette skal gjøres. Se egen tråd om lading i fellesgarasjer for mer info om dette. (http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,32676.0.html)
4. Mens ladeløsningene over (mode 1-3) bruker laderen som sitter i elbilen, finnes det hurtigladere som gir langt raskere lading.
Her bruker man ikke laderen i elbilen, men sender strøm direkte inn på elbilens batterier. For å få til dette har hurtigladeren en transformator som gjør om strømmen fra vekselstrøm til likestrøm (+ og -). Det foregår også en kommunikasjon mellom elbilen og hurtigladeren, der elbilen forteller hvor mye strøm laderen får lov til å sende inn på batteriet. Hurtigladere har alltid tjukke fastmonterte kabler. Tesla kaller sine hurtigladere for Superchargere. Dette er ladere som kan lade Tesla-bilen på minutter isteden for timer. Stasjonene er strategisk plassert for å minimere antall stopp på lange kjøreturer. Hver stasjon har flere superchargere for å sikre at du kommer deg på veien igjen så fort som mulig. Tidligere var det gratis ubegrenset tilgang til superchargere når man kjøpte en Tesla. Biler bestilt etter 15. januar 2017 har som regel ikke gratis bruk av Superchargere. Noen kan dog ha fått med gratis lading i en periode som en kampanje fra Tesla. Må du betale er det stort sett billigst å hurtiglade på Tesla sine superladere enn andre hurtigladere. Du behøver ikke noe kort for å lade på superchargerne, kun koble til. Laderne kjenner igjen bilen og gir deg strøm. Du blir belastet kredittkortet som er lagt inn i appen. Enklere blir det ikke!
På eldre Teslaer kan man bruke et adapter for å lade Tesla sine biler på vanlige ChaDeMo hurtigladere. Nyere Teslaer har CCS ladekontakter og kan lade på alle andre CCS hurtig og lynladere fra f.eks Circle K og MER. Man kan også bygge om eldre Tesla S og X slik at de kan bruke de moderne Superchargene og andre CCS hurtigladere. Hurtiglading kaller vi Mode 4 lading.
Kabler/plugger:
Alle moderne elbiler har nå en standard ladeplugg i Europa som vi kaller Type2. Dette er standard kontakter som fungerer på alle nyere elbiler. (Eldre asiatiske elbiler har type1 som ser litt anderledes ut)
[ This attachment cannot be displayed inline in 'Print Page' view ]
Når du kjøper en ny Tesla, følger det med en nødlader (UMC) og en ladekabel for bruk i vanlige ladestasjoner.
Alle elbiler burde ha 2 ladekabler i bilen. En ladeledning med kladd (UMC) for mode2 lading og en ladeledning uten kladd for mode3 lading med type2-type2. Dette bør du få inkludert med bilen hvis du kjøper ny elbil. Nye offentlige ladestasjoner har type2 plugg, mens noen få eldre offentlige ladestasjoner har den vanlige stikkontakten som vi finner hjemme.
Da er du klar for å lade overalt hvor det finnes strøm :-)
Litt teknisk nerdeinfo:
En ny Tesla Wall Charger (TWC gen 3) har innebygget DC jordfeilvern. Den krever da kun en vanlig sikring i skapet. Eldre TWC gen2, har ikke DC jordfeilvern innebygget og du må regne med en ekstra kostad på 2500kr og oppover hvis du skal installere en slik. På Finn.no ligger det som oftest gen2 TWC ladestasjoner.
Når du starter lading og det er kaldt vil bilen først varme opp batteriet, før den starter selve ladingen. Dette kan ta 5-20 minutter avhengig av hvor kaldt batteriet er. Det lønner seg derfor å lade bilen mens batteriet er varmt.
I Tesla sin app kan du stille inn starttiden for når ladingen skal starte. Du kan ikke legge inn når ladingen skal stoppe. Du kan derimot juster hvor fullt du vil lade batteriet. Du bør til vanlig ikke lade til mer enn 85%. Det er derimot helt greit å lade til 100% hvis du skal på langtur.
Tesla sin app (api) kan kobles til diverse smartladingtjenester. Da kan bilen lade når strømmen er gratis. Dette er uavhengig av ladestasjon.
Skal du kjøpe en ekstra ladekabel (uten kladd) skal du kjøpe en 32A 3-fas kabel. Du kan bruke en 1-fas kabel, men vil da ikke kunne lade like fort. Tesla sin nettbutikk er erfaringsmessig billigst på ladekabel.
Står bilen parkert vil den trekke litt strøm selv om den ikke lader (Ghost drain). Det er derfor greit å ha bilen tilkoblet en ladestasjon når du har mulighet. For å redusere uønsket strømtrekk bør du unngå å sjekke appen ofte, samt å slå av "sentry mode". Dette er spesielt viktig hvis du parkerer bilen på hytta hvis du ikke har lademulighet, eller i ferier etc.
Lars
Eldre innlegg har kommet med kommentarer til inlegget, som i stor grad er oppdatert per januar 2023.
Sitat fra: Lars C. Krogenæs på mandag 13. mars 2017, klokken 11:07
Tidligere var det gratis ubegrenset tilgang til superchargere når man kjøpte en Tesla. Fra januar 2017 får man 400kWt inkludert hvert år, og må betale hvis man bruker mer strøm.
Korrigering: Biler bestilt etter 1. januar 2017 må betale utover 400 kWt, men alle biler før det har gratis strøm på livstid.
Sitat fra: o.b.lix på mandag 13. mars 2017, klokken 12:45
Sitat fra: Lars C. Krogenæs på mandag 13. mars 2017, klokken 11:07
Tidligere var det gratis ubegrenset tilgang til superchargere når man kjøpte en Tesla. Fra januar 2017 får man 400kWt inkludert hvert år, og må betale hvis man bruker mer strøm.
Korrigering: Biler bestilt etter 1. januar 2017 må betale utover 400 kWt, men alle biler før det har gratis strøm på livstid.
Korrigering: Biler bestilt etter 15. januar 2017 må betale ved årlig forbruk ut over 400kWh på Supercharger.
Bilen må i utgangspunktet være levert før 15. april.
Flott. Har rettet det opp dato. Venter på avklaring rundt hva som skjer med biler bestilt før fristen,som Tesla ikke greier å levere innen 15. april. Tror Tesla vil være smidige her....
Lars
Eg har eit oppfølgingsspørsmål til lading med Supercharger:
Er det nok å møte opp med bilen og plugge i, eller må eg registrere kredittkort på mytesla eller gjere noko anna for å aktivere ladinga? Kjøpte brukt S85D registrert i 2015, opplyst om uavgrensa bruk av supercharger.
Sitat fra: tuflefant på tirsdag 14. mars 2017, klokken 16:41
Er det nok å møte opp med bilen og plugge i?
Ja.
Sitat fra: Lars C. Krogenæs på mandag 13. mars 2017, klokken 11:07
Alle elbiler burde ha 2 ladekabler i bilen. En ladeledning med kladd (UMC) for mode2 lading og en ladeledning uten kladd for mode3 lading med type2-type2. Dette bør du få inkludert med bilen hvis du kjøper ny elbil
Är detta något som ska levereras med nya bilar? Jag fick bara Teslas egen UMC, och tänkte inte på att be om mer... Är erfaringen att man får en mode3 typ2-typ2-kabel om man ber om det vid levering? Dvs, får man den momsfritt vid köp av ny bil?
Sitat fra: alda på onsdag 29. mars 2017, klokken 08:54
Är detta något som ska levereras med nya bilar?
Stikkordet i innlegget over er "burde". Kun UMC som følger med pr i dag, men siden type-2 blir mer og mer vanlig burde det følge med en slik kabel også. Kommer sikkert etterhvert. De koster heldigvis ikke all verden å kjøpe selv.
Ifølge Teslas hjemmeside følger nå Type 2-kabel med alle biler bestilt etter 17/4 2017, i tillegg til UMC.
Bør det ikke nevnes at man hos Tesla kan kjøpe rødt adapter til UMC som gjør at man kan lade med 11kW fra rød industrikontakt?
Sitat fra: Rolf Gjerdsjø på lørdag 10. juni 2017, klokken 00:38
Ifølge Teslas hjemmeside følger nå Type 2-kabel med alle biler bestilt etter 17/4 2017, i tillegg til UMC.
Jeg plukket opp min nye S75 i begynnelsen av mai, og virket til å være blant de første som fikk type 2 kabel inkludert ved overlevering i Stavanger (delivery specialist ble litt usikker når kabelen lå inni bilen). Stod ingenting i kontrakt om dette, så var en positiv overraskelse :-)
Du kan fremdeles få gratis lading til din Tesla ved å få en henvisnings kode fra andre tesla eiere. Vi har akkurat bestilt model X 75D med gratis lading ved bruk av kode.
Bareå si fra hvis noen trenger en kode :) .
Det er utrolig få, og for meg lite gunstig plassert, superchargere på sørlandet, mens det kryr av GK/Fortum-stasjoner. Har lest litt variabelt om å lade Tesla via chademo. Alt fra at adapteret koster 20 lapper til at en får sterkt redusert ladefart (altså mye lavere enn 50kW). Ting skjer for i elbil-verden - noe info om status på dette? Ser det også er en gammel sticky tråd om emnet, men det er så ufattelig mange sider at en kort og konsis oppsummering hadde vært kjekt.
Sitat fra: gr på søndag 06. august 2017, klokken 09:17
Det er utrolig få, og for meg lite gunstig plassert, superchargere på sørlandet, mens det kryr av GK/Fortum-stasjoner. Har lest litt variabelt om å lade Tesla via chademo. Alt fra at adapteret koster 20 lapper til at en får sterkt redusert ladefart (altså mye lavere enn 50kW). Ting skjer for i elbil-verden - noe info om status på dette? Ser det også er en gammel sticky tråd om emnet, men det er så ufattelig mange sider at en kort og konsis oppsummering hadde vært kjekt.
Adapteret koster rundt 5000,- til vanlig pris og drøye 3000,- med TOCN-rabatt så det er langt fra 20k.
Ladefart er i snitt snaue 40kW for en 75kWh-bil (med 350V batteri) og rundt 44kW for en bil med 400V batteri. Det kommer litt an på hvor på SOC-skalaen du starter lading. 350V batteriet starter på ca. 37kW og makser ut på ca. 42kW mens 400V batteriet starter på ca. 42kW og makser ut på ca. 47kW.
Jeg har 230V IT-nett hjemme og enkeltlader i bilen. Jeg lurer på hvilken ladeeffekt jeg kan få med den røde industriadapteren og tilhørende industrikontakt? Får jeg for eksempel 230V 3-fase 16A eller får jeg bare 1-fase?
Rød kontakt er bare for 400 volt.
På 230 volt skal du ha blå kontakt.
Sitat fra: Simen1 på søndag 22. oktober 2017, klokken 00:13
Jeg har 230V IT-nett hjemme og enkeltlader i bilen. Jeg lurer på hvilken ladeeffekt jeg kan få med den røde industriadapteren og tilhørende industrikontakt? Får jeg for eksempel 230V 3-fase 16A eller får jeg bare 1-fase?
En ladestasjon tilkoblet en 32A 3-fase kurs er beste løsning. Da vil du få 7,4kW lading, fordelt over 2 faser. 8,5kW om du hadde hatt dobbeltlader/høyeffektlader.
Alternativt kan du bruke det blå adapteret og 32A 1-fase, men mange nettselskaper er ikke så glade i så store 1-fase laster. Det kan også skape mer krøll på husets strømsystem, om du ikke har hovedsikring på 63A eller mer.
Jeg har 63A hovedsikring.
Hvorfor bør ladestasjonen tilkobles 3-fase dersom den bare belaster 2 av fasene?
Jeg vurderer å gå for 32A 1-fase (med IT blir det vel lasten fordelt over 2 av fasene siden det ikke er noen nøytralleder) og sette andre natt-laster som varmepumpe og varmekabler på de ledige fasene.
PS. Jeg skal oppgradere innmaten i sikringsskapet fra eldgamle skrusikringer nå i vinter så det er gode muligheter for re-balansering av lastene.
Sitat fra: Simen1 på søndag 22. oktober 2017, klokken 14:06
Jeg har 63A hovedsikring.
Hvorfor bør ladestasjonen tilkobles 3-fase dersom den bare belaster 2 av fasene?
Fordi du trenger 3 faseledere for å belaste 2 faser. Vi har 3 faseldere, L1, L2 og L3. Samt 3 faser som kan belastes: L1+L2, L1+L3 og L2+L3. Hvis L1 kobles til L1 på ladestasjonen, L2 til L2 og L3 til N vil bilen trekke strøm mellom L3+L1 og L3+L2. Den vil ikke trekke strøm mellom L2+L1. Altså 2-fase lading (sk. V-kobling).
Sitat
Jeg vurderer å gå for 32A 1-fase (med IT blir det vel lasten fordelt over 2 av fasene siden det ikke er noen nøytralleder) og sette andre natt-laster som varmepumpe og varmekabler på de ledige fasene.
Med 32A 1-fase blir lasten fordelt over 2 _faseledere_ men kun på 1 fase. Lasten på faselederne blir hhv. 32A, 32A og 0A. Altså en skjevlast på hele 32A.
Med 2-fase lading på 3-fase tilførsel blir faselederne belastet med hhv. 16A, 16A og 28A for samme ladeeffekt (7,4kW). Skjevlasten blir bare 12A, nesten en tredjedel av 1-fase alternativet.
Mange hurtigladestasjoner har 6 kontaktpunkter, 2 Chademo, 2 CCS og 2 Type 2. Jeg har skjønt at man kan bruke chademo med et adapter, men kan man også bruke Type 2 uten adapter? Hvilken ladehastighet kan man få av den i så fall?
Sent from my iPad using Tapatalk
Du trenger vanligvis en type2 kabel, da disse normalt ikke har fastmontert kabel men er bare en kontakt. Det finnes ulike kabler beregnet for ulike effekter, og da kan din tesla lade med 22, 16,5 eller 11kW alt etter hvilken lader bilen er satt opp med.
Det vi betegner som type2 på ladestasjoner, er AC-lading, dvs i realiteten en veggkontakt som tillater høyere strøm (og som ikke slår på strømmen før bilen er klar, som en del av dette) enn shcuko (vanlig stikkontakt)
En AC ladestasjon (Mode 3 lading) er i realiteten en ladestasjon der kladden på den vanlige ladeledningen er skrudd fast. Man har så koblet til med tykkere ledninger inn i boksen, og ut-ledningen er vanligvis erstattet med en kabel du selv har med.
Det som begrenser hvor mye du lader bilene med er:
enten
- hvor mye ladestasjonen kan levere
eller
- hvor mye ladeledningen din er beregnet for
eller
- hvor mye bilen din kan bruke
Med en Tesla kan du lade med relativt høy hastighet ( 22, 16,5 eller 11kW ) alt etter hvilken lader bilen er satt opp med, mens en Mitshibushi i-Miev bare kan lade med 3kW. Kongen på haugen var de første ZOE'ne som kunne ta imot 43kW, men så endret de dette til 22kW.
Type2 ladestasjonene til Fortum og Grønn Kontakt er som regel på 22kW.
Takk for utfyllende svar! Jeg har prøvd å lete i dokumentasjonen, men finner ikke ut hvor stor den innebygde laderen er. Noen tips om hvordan jeg kan finne det ut (har ikke fått levert bilen enda, men det er en S75D med standard utrustning bygget i aug/sept)?
Sent from my iPad using Tapatalk
Sitat fra: leafolainen på tirsdag 24. oktober 2017, klokken 14:40
Takk for utfyllende svar! Jeg har prøvd å lete i dokumentasjonen, men finner ikke ut hvor stor den innebygde laderen er. Noen tips om hvordan jeg kan finne det ut (har ikke fått levert bilen enda, men det er en S75D med standard utrustning bygget i aug/sept)?
Sent from my iPad using Tapatalk
Det står på "view-spec" PDF'en, denne finner du på "mytesla".
Har du "høy strømstyrke-lader" så har du 16.5kw lader.
Endringen skjedde ved juni/juli skiftet, biler bestilt etter 1 juli tror jeg har det standard.
Den er god, har «høy strømstyrke-lader» ja.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Betyr det at vi kan lade med max 16,5 kwh på typiske "betale-hurtigladestasjoner" a la Fortum og Grønn kontakt med oppgradert lader i bilen?
Jeg forstår det slik da at dette vil være begresningen mtp type2-lading uansett, (bortsett fra strømstyrke i ladestasjonen selvfølgelig), eller er det begrensninger på den blå mennekes-kabelen som fulgte med også?
Kabelen som følger med bilen er 32A trefase, så den takler opptil 22kW fra et ladepunkt som støtter det.
Jeg har et for dummies-spørsmål: Hvordan ser man hvor mye batterikapasitet man har mistet? Må det testes spesielt eller oppdateres det direkte på batteriindikatoren?
Min P85 viser 296 km ved 80% fullt.
Sitat fra: Simen1 på torsdag 01. februar 2018, klokken 09:19
Jeg har et for dummies-spørsmål: Hvordan ser man hvor mye batterikapasitet man har mistet? Må det testes spesielt eller oppdateres det direkte på batteriindikatoren?
Min P85 viser 296 km ved 80% fullt.
Da har du mistet ca 20 tkm ved det nivået tenker jeg, men det kan også være softwaren din som ikke estimerer riktig dersom det er lenge siden den har vært nær =5 og 100%. Du må måle med CanBus for å få vite sikkert.
Bjørn Nyland har laget en video som i detalj beskriver hvordan du selv kan finne nøyaktig ut hvor mye du har mistet.
Sitat fra: Jejl på torsdag 01. februar 2018, klokken 10:03
Bjørn Nyland har laget en video som i detalj beskriver hvordan du selv kan finne nøyaktig ut hvor mye du har mistet.
Det blir ikke nøyaktig, men det gir en god pekepinn. Kjørestilen og terreng/forhold du kjører under vil gi variasjon på hvor mye som går vekk i indre taps-energi i batteriet og dette vil ikke fremkomme med mindre du måler batteriet. (Å kjøre fra 100% til 0% vil gi riktig pekepinn på hvor mye som er reel energi tilgjengelig til kjøring, men kan ikke sammenlignes med det som er batteriets kapasitet (med fratrekk av brick-protection) når det var nytt. Batteriets kapasitet er oppgitt ved en viss konstant relativt lav belastning som gir en viss tap i indre energi i batteriet, mens når vi kjører til vanlig så vil vi typisk ha noe mer tap.
Om jeg kjører min (S85 RWD) fra 100% til den stopper så vil bilen rapportere at jeg har brukt ca 74.5 kwh, mens den reelle kapasiteten leste av via can-bus er 78 kwh + 4 kwh (brick protection) = 82 kwh
Forutsetning: Bil står tilkoblet til strøm, og er ferdig ladet til ønsket nivå.
Skal forvarme bilen, med minst mulig bruk av batteri. Hittil har jeg da satt opp chargelimit for å få den til å begynne å lade igjen, for så å starte forvarming. Er dette nødvendig? Vil den trekke det den kan var «veggen» til forvarming uten at lading er igang?
Bilen trekker bare f.eks 13A hvis det er det du har begrenset den til. Dette fordeles til oppvarming + lading. Jeg vet ikke hvordan den prioriterer mellom lading og oppvarming, men jeg tenker at hvis du ikke setter opp ladebegrensningen så er du i hvert fall sikker på at alt den trekker går til oppvarming. Sjekk hvor mange ampere den trekker da.
Jeg blir ikke helt klok på dette her, jeg. Kan jeg bruke pluggen (type 2?) som følger med Teslaen i f.eks. Fortums hurtigladere? Eller må jeg kjøpe Chademo-adapter hvis jeg ønsker å lade der?
Eller er Chademo nødvendig for hurtiglading hos Fortum, mens standardkabelen bare gir "treg" lading?
Uten CHAdeMO-adapteret kan du *kun* hurtiglade på Tesla superladere. Saktelading kan gjøres med Type 2, som da er begrenset til 16,5 kW på dagens biler (ved ladepunkter som støtter dette).
Kjøper du CHAdeMO-adapter kan du hurtiglade på de aller fleste vanlige hurtigladestasjoner til Fortum, Grønn Kontakt, osv. (Det finnes noen som kun har CCS, ikke CHAdeMO, og da kan man ikke hurtiglade en Tesla, punktum.) Med CHAdeMO får du ca 45 kW.
Så jeg kan altså lade sakte på Fortum-stasjoner med det som følger med en Tesla? (Kanskje lite poeng i det, men.)
Ja, maks 16,5 kW ved en 22 kW ladestasjon.
Det vil da si en 4-5 timer for å lade opp en 75 D hvis jeg har forstått det riktig. Vel, det er bedre enn ingenting antar jeg :)
Ja, definitivt bedre enn ingenting. Hovedsaklig kan det være praktisk å f.eks lade opp bilen ved et hotell over natten, eller få fyllt på litt ekstra mens man handler på Ikea eller lignende.
Personlig har jeg ikke hatt veldig mye behov for Type 2. Tror jeg har brukt Type 2 kabelen en gang, foruten et par ganger jeg prøvde den for å se om den fungerte.
Flisespikking, men er usikker på om jeg har sett 45kW på chademo noen gang. 38-42kW er normalen her.
Ellers grenser vel 16,5kW mot å kunne plasseres i semi-hurtig sjangeren. En stor andel elbiler kan kun AC-lade på inntil 3,6kW. 16,5kW er nok til å kunne brukes som "nødlading" uten at det er helt krise, men chademo-adapter gir mye større fleksibilitet og valgfrihet til hvor en stopper.
Jeg får ikke tallene i TOCN sin ladeveiledning til å stemme. Tallene for 230V 3-fase er bare 2/3 av det jeg får når jeg regner den vanlige effektformelen U*I*rot(3). Er det feil i tabellen eller en eller annen begrensning som gjør seg gjeldende med 230V 3-fase?
Jeg tror jeg fant ut av det her (https://elbilforum.no/forum/index.php?topic=26865.msg458761#msg458761). Er det kun eldre Teslaer som har denne begrensningen?
Nei, ingen Teslaer kan lade med ekte 230V trefase. Da trenger man trafo til 400V TN.
Hei, har Tesla veggboks med "2-fas" kobling som gir 18-19A i stedet for 16A (230v) til en 2013 P85 med dobbeltlader. Har bestilt ny S75, kan denne også motta 18-19A eller må det kobles om/endres på dip-switcher inni veggboksen til 1-fas? Lader som sitter i nyere biler er vel anneledes enn de gamle?
Sitat fra: andvib på mandag 21. mai 2018, klokken 13:53
Hei, har Tesla veggboks med "2-fas" kobling som gir 18-19A i stedet for 16A (230v) til en 2013 P85 med dobbeltlader. Har bestilt ny S75, kan denne også motta 18-19A eller må det kobles om/endres på dip-switcher inni veggboksen til 1-fas? Lader som sitter i nyere biler er vel anneledes enn de gamle?
Behøver ikke å gjøre noe som helst. Plug-and-play :+1:
Behøver ikke å gjøre noe som helst. Plug-and-play :+1:
[/quote]
Herlig, takk:)
Beklager hvis det har blitt spurt før men jeg har ikke funnet noe svar på det jeg lurer på.
Jeg venter på en "inventory" TMS 75D (får vel i oktober). Men da jeg kjøpte eGolf'en jeg har i dag (skal byttes mot TMS) så sa selgeren at jeg måtte ikke hurtig lade eGolfen for mye. Dvs at over en lengre periode så bør jeg bruke mere 220v/type 2 lading en hurtig lading.
Har ikke sett dette nevnt av noen på forumer her eller på nett vedrørende om Tesla har samme problem.
Kan man la være å tenke på å balansere mellom hurtig/super lading og treg lading på Tesla?
ps. grunn til at jeg spør er fordi at jeg kan ikke lade hjemme (bor i en blokk) men har tilgang til kommunal lader i gata og lading på jobb nå og da (strøm uttaket er ikke beregnet på det)
Jeg ville ikke basert meg på hurtiglading i det daglige. Fra bruksanvisningen til tmx75d: Toppladehastigheten til batteriet kan reduseres noe etter et stort antall raske DCladeøkter, som f.eks. med superladere.
En ting er om topp lade hastigheten går fra 110kw til 90kw. For det skjer en eller anen gang nesten uansett. Men jeg tenkte på batteriet ellers.
Hvor mye superading/hurtiglading batteriet tåler varierer kanskje litt i forhold til hvilken batterikjemi som er brukt.
Min gamle S85 nærmer seg 160 tusen km og lader like raskt på superlader som når den var ny.
Jeg bruker kun superlader/hurtiglader når jeg er på langtur. Lading til daglig kjøring gjøres på 20 A enfase i egen garasje.
Det er vel 60/75/90/100 som begrenses etter x antall ladinger? Har sett påstander om 300.
At levetiden til batteriene blir lengst på saktelading er nok hevet over enhver tvil.
Sitat fra: Àpache på søndag 02. september 2018, klokken 13:31
En ting er om topp lade hastigheten går fra 110kw til 90kw. For det skjer en eller anen gang nesten uansett. Men jeg tenkte på batteriet ellers.
I så fall bør du kanskje prøve å tenke deg etter hvorfor Tesla velger å redusere hastigheten på hurtiglading dersom man bruker det mye? Men som nevnt over her så gjelder ikke denne begrensingen på alle batteriutgavene, så det gjelder kanskje ikke det samme for alle?
Det er en vesentlig forskjell i batterikapasitet på e-golf og Teslaer generelt. Dette har en del å si for hvor mye batteriet tåler av ladeeffekt og for hvor mye du trenger å lade batteriet.
Eksempel: Der du med en egolf 22 kWh måtte lade opp til 100% og tappe det ned til 10% for å kjøre en viss distanse så klarer du med en Tesla 75 kWh å kjøre samme distanse ved å tappe batteriet fra 50 til 23%. Det er også mer batteri å dele ladeeffekten på sånn at Teslaen "per 22 kWh batteri" lader mer forsiktig enn når du lader egolfen på 50 kW.
Sitat fra: gr på søndag 02. september 2018, klokken 20:14At levetiden til batteriene blir lengst på saktelading er nok hevet over enhver tvil.
Ja, men levetiden kan være *god nok* med mye hurtiglading.
Det kan eksempelvis være at man har igjen 85% ved 300.000 km og 15 år, om man tar virkelig vare på batteriet ved å nesten aldri superlade, aldri lader over 90%, osv, mens man har igjen 80% ved mye bruk av hurtiglading, lading til 100% før avreise, osv. Akkurat hvilke tall som gjelder er ikke kjent, men personlig er ikke kapasitetstap pga hurtiglading noe som bekymrer meg særlig. Batteriene til Tesla har vist seg å holde bra på kapasiteten, i mange hundre tusen km.
Jeg bruker bilen på den måten som er mest praktisk for meg, og utover det gjør jeg det jeg kan for å ta vare på batteriet.
Jeg fikk en lenke som handler om batterislitasje i ulike ladesykluser og regnet ut hva det ville bety i antall km levetid for et bilbatteri. Her for model S (merk at tallene virker grovt avrundet og at regnestykket har unøyaktigheter så ikke ta tallene for konkret, det gjelder å se de store linjene. Jeg er heller ikke sikker på om det er samme batterikjemi.)
https://pushevs.com/2018/04/27/battery-charging-full-versus-partial/
https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1822500&p=24578017
(https://www.diskusjon.no/uploads/monthly_09_2018/post-3851-0-24369200-1535915218.png)
Med alle de antagelser jeg gjorde ser det ut til at man bør fokusere på å holde seg unna høy ladetilstand, SoC. Personlig har jeg ofte latt batteriet gå mellom 30 og 80% som standard. Fra nå kommer jeg til å endre det til 20-70%.
Hvor mange lot være å bruke fossilbilen om vinteren fordi kaldstart ikke var bra for motoren? (Mange skaffet seg motorvarmer, men alt i alt blir det nok brukt av et fåtall).
Jeg tenker at det er litt det samme med hurtiglading av elbil: Bruk bilen slik det passer deg; det er en bruksgjenstand! HAr du anledning/tid/lyst/råd så gjør gjerne spesielle grep som er bedre for bilen på sikt (hurtiglade mindre/bruk motorvarmer), men først og fremst skal den jo gjøre nytte for seg nå. MAnge duller og vasker og polerer stadig vekk, mens andre vasker nå og da og polerer kanskje aldri.
Elbil er fortsatt såpass nytt at det selvsagt er helt legitimt å stille disse spørsmålene, men etterhvert tror jeg vi vil kunne slutte helt å tenke på og bekymre oss over slike ting. :) Det som brukes det slites, og slik vil det alltid være.
Medfører det riktighet at Tesla har "nedgradert" ladingen på høy-strømstyrke fra 22kw til 16.5kwh? Jeg venter på en inventory Model S og planlegger nå med elektriker hvordan jeg skal gjøre det ift lading.
Jeg forstår ikke helt hvorfor Tesla har "gått nedover" på kw i sine siste modeller, hvis dette medfører vesentlig lengre lading?
Setter pris på om noen kan komme med noen tilbakemeldinger på dette.
Sitat fra: jorgen.jevne på torsdag 13. september 2018, klokken 11:49
Medfører det riktighet at Tesla har "nedgradert" ladingen på høy-strømstyrke fra 22kw til 16.5kwh? Jeg venter på en inventory Model S og planlegger nå med elektriker hvordan jeg skal gjøre det ift lading.
Jeg forstår ikke helt hvorfor Tesla har "gått nedover" på kw i sine siste modeller, hvis dette medfører vesentlig lengre lading?
Setter pris på om noen kan komme med noen tilbakemeldinger på dette.
En av grunnene til at de har gått fra 22kW til 16,5kW er at ombordladeren på Teslaen har gått fra 2stk 11kW (1 stk som standard) til 1stk 16,5kW.
Det er riktig. Tidligere tilbudte de 11 kW "enkeltlader" og 22 kW "dobbeltlader".
De siste par årene har de kun tilbudt en forbedret enkeltlader på 16,5 kW.
Disse effektene forutsetter 400V 3-fase.
Ladetiden i timer regner du ut slik: Andel av batteriet som skal lades * batterikapasiteten i kWh delt på ladeeffekten i kW. F.eks 50% * 100 kWh / 16,5 kW = ca 3 timer.
Behovet for ladeeffekt i kW regner du ut slik: Maks andel av batteriet som skal lades * batterikapasiteten i kWh delt på minimum antall timer du står parkert ved laderen. F.eks fra 20 til 80% = 60% * 100 kWh / 8 timer (fra kl 23-07) = 7,5 kW.
Hva er max strømstyrke pr fase på 230V?
Hvis man f.eks har zapcharger pro på IT (230V)
Zapchargeren er da i stand til å levere max 32A (7.3kW) - Klarer en hver tesla å ta i mot dette? S/X/3 alle årsmodeller?
Kan de også evt ta i mot mer på slik 1-fase lading om ladepunktet kan levere mer?
På enfase 230V kan alle ladere ta 32A. På trefase 16,24 eller 32 A for de tre ladertypene. Men i et IT nett er det bare en av lederene som får denne lasten, slik Teslas lader fungerer ("tofase"). De to andre får ca. 9,14 og 18 A.
Sitat fra: jlan på onsdag 14. november 2018, klokken 14:46
På enfase 230V kan alle ladere ta 32A. På trefase 16,24 eller 32 A for de tre ladertypene. Men i et IT nett er det bare en av lederene som får denne lasten, slik Teslas lader fungerer ("tofase"). De to andre får ca. 9,14 og 18 A.
Sorry, dette skjønte jeg ikke så mye av.
De to andre hva?
Et type 2 ladepunkt på IT er "tofase" og teslas lader klarer å trekke hva da?
De to andre lederene, de som er koblet til L1 og L2 får minst strøm. Mens den som er koblet til N får mest strøm. Det ligger altså en lader mellom N og L1 og en mellom N og L2, men de er litt ute av fase, derfor blir det litt mindre enn dobbel strøm i N.
På tofase klarer 11kW laderen å trekke 2x9.2x230=4.2 kW. Det er også det maksimale man får ut av UMC i tofase. Med ladestasjon kan en få 6.3 kW med 16.5 kW laderen og 8.4 kW med 22 kW dobbellader.
Min P85 fra oktober 2013 fikk bare 16A på 1-fase 230V selv om den skulle ha 32A. Jeg ringte Tesla og de byttet et relé neste dag og da fikk jeg 32A.
På 230V 3-fase trekker min bil (og alle andre Teslaer?) strømmen usymmetrisk. På de tre fasene får jeg henholdsvis 32A, 16A og 16A. Totalt 8,5 kW.
Ett lite spm om lading. Jeg har i det siste observert at det var litt variasjon av antall km etter en endt lading, ved ferdig lading viste displayet f.eks 354km, også har det i det siste vist 353km, mens senest igår viste det 352km. Så det har bare minket... Er dette helt normal? TMS står i oppvarmet garasjeanlegg og lades som regel om natta.
For meg som kommer fra BMW i3 (2014) opplever jeg daglig variasjoner på flere mil på den. Noen ganger 150km, andre dager 110km fra GOM (Gjett-o-meteret). På de hardeste vinterdagene er jeg nede i 80km. Så jeg ville sagt, ja, det er normalt.
Det kommer også an på hva du har satt til ladestopp, selvsagt.
Jeg for min del synes det er bedre med %-visning av kapasitet fremfor kilometer, da kilomtervisningen sjeldent stemmer så godt. Det er jo avhengig av temperatur (ute og i drivverk), kjørestil, distanse og topografi.
Kanskje vi snart får nye skilt langs veien :
Lillehammer 48%/187km
Hei, hva er det som er standard adapter-utstyr på Tesla X? UMC med schuko, rød og blå industrikontrakter? Eller må noen av disse bestilles i tillegg?
Rød må bestilles i tillegg. (Den vil du ha)
Sitat fra: Lars C. Krogenæs på mandag 13. mars 2017, klokken 11:38
Innlegg reservert til fremtiden.
Er det nå denne reservasjonen burde brukes til å skrive noe om lading av model 3?
Sent from my iPhone using Tapatalk
hei, noen her som har erfart at Wall Chargeren plutselig lyser rødt når jeg kobler den til Teslan? Har fungert fint i 2 år..
Lyser grønt når den ikke er koblet til..
Har prøvd short reset og hard reset.. samme problem..
Teslan lader fint på laderen som følger med bilen..
Sitat fra: dragmore på tirsdag 21. mai 2019, klokken 21:29
hei, noen her som har erfart at Wall Chargeren plutselig lyser rødt når jeg kobler den til Teslan? Har fungert fint i 2 år..
Lyser grønt når den ikke er koblet til..
Har prøvd short reset og hard reset.. samme problem..
Teslan lader fint på laderen som følger med bilen..
Jeg vet ikke hva en Teslan er, og heller ikke hva slags vegger du skal lade - Men hvis du får rødt lys når du kobler Tesla Wall Connector til en Tesla, så er det noe feil med boksen. Ring Tesla på 23960285 mens boksen er koblet til bilen. Da kan de koble seg opp og kjøre diagnose på den. Og er den syk og svak vil de mest sannsynlig sende en ny til deg.
teslan = Tesla'n
Prøvde roadside assistance, men nummeret fungerer dårlig.. hører bare masse spraking og noe summing...
Skru sikringen (i huset) av og på igjen er jo den ultimate reset av boksen, som alltid har fikset mine røde lys på Wall charger.
Hvis det fortsatt lyser rødt etter det, så er det nok roadside assistance som fungerer best. Det er bare å prøve på nytt, de tar jo normalt den telefonen.
Skrudde av sikringen til ladekursen, hjalp ikke.. men!!! Det som løste dette var å prøve laderen på damas E-up, den lyste grønt der, og etterpå fungerte den på Tesla´n igjen... rare greier...
Huff, nå er det red line of death tilbake..
Måtte prøve 4-5 ganger i går før den ville starte å lade.. men etter 10min så ble ringen omkring munnstykket blått og jeg måtte prøve igjen...
Denne gangen gikk det...
Forstår ikke helt om det er laderen som er problemet eller bilen..
Er det ikke bedre å sette fra seg hengeren enn å kjøre over gresset, som er gjort her...?
Ser ikke så veldig smart ut ??? ::) :laugh:
Sitat fra: Cato76 på mandag 15. juli 2019, klokken 16:14
Er det ikke bedre å sette fra seg hengeren enn å kjøre over gresset, som er gjort her...?
Jo, den der var ikke innefor på noe vis. Mulig tilhenger-stolpen til høyre for bildekanten var opptatt eller at tahimat-vogna stod slik at det var uråd å komme til (ser ikke ut som matvogna er der på bildet), men da synes jeg man bør ta seg bryet med å sette fra seg henger, ja. Det er massevis av plass i området hvor en henger kan hensettes en stund mens man lader. Slik latskap bidrar i alle fall ikke til positivt inntrykk av Teslaeiere. :P
Hahaha digger det! :D
Om det der går, uten å subbe bil/henger nedi/borti noe, kjør på!
Jeg har gått igjennom hele denne tråden uten å finne noe svar. Så her kommer et usedvanlig dummy spørsmål:
Jeg er i ferd med å kjøpe min første Tesla. Det blir en S85 P 2013-modell. Nå forbereder jeg hjemmelading, og har av en lokal elektriker fått høre at de har ladestasjon å selge, men som ikke er fra Tesla. Jeg vet ikke hvilket merke det er. Jeg har forsøkt å gå inn på Teslas nettbutikk for å bestille ladestasjon der, men jeg tror det er noe tull der. Får bare amerikanske priser.
Kan en Tesla lades på hvilken som helst ladestasjon hjemme, eller må jeg ha Tesla sin?
Du kan i prinsippet bruke en hvilken som helst type2-boks. Laderen sitter i bilen, ikke i boksen. Boksen gir deg kun mulighet til å koble til type2-kabel, eller har type2-kabel innebygd.
Takk for svaret
Sitat fra: Cato76 på mandag 15. juli 2019, klokken 16:14
Er det ikke bedre å sette fra seg hengeren enn å kjøre over gresset, som er gjort her...?
Ser ikke så veldig smart ut ??? ::) :laugh:
Joda, men det kan være litt irriterende av og til å se at bare små endringer ville gjort det lettere å komme til med henger. Eller at noen tar hengerplassene bare fordi de ikke gidder å rygge inn.
Sitat fra: jlan på fredag 19. juli 2019, klokken 08:33
Joda, men det kan være litt irriterende av og til å se at bare små endringer ville gjort det lettere å komme til med henger. Eller at noen tar hengerplassene bare fordi de ikke gidder å rygge inn.
Eller fordi de aldri kjører med henger så det faller dem ikke inn å tenke på utfordringene du har med henger.
Samme problemstilling da jeg kjørte lastebil. Personbiler tenker ofte ikke over at vi trenger større plass og parkerer klin inntil lastebilen. Så blir det trangt når man skal svinge ut fra parkeringen.
Nå har jeg noen spørsmål her, som muligens er dumme. I garasjen har jeg 230 V enfas og 230 V trefas, men ingen 400 V. Derfor følgende spørsmål:
Jeg ser det er noen ladestasjoner som kan kobles til 230 V trefas. F.eks. denne her ser jeg kan leveres med 16 A trefas blå kontakt.
https://www.elbilgrossisten.no/collections/ladestasjoner/products/viridian-e-lite?variant=20819952926823
Drar Model S nytte av dette? Er det da man bruker to faser?
I så fall, hvor mange watt får man? Er det da kvadratroten av 2 ganger det man ville fått på enfas? Altså 3,7 kW x 1,41 = 5,2 kW?
Og så et generelt spørsmål om trefas: jeg mener jeg har 40 A hovedsikring i garasjen. Hvis jeg bruker 16 A på enfas er det jo 24 A til overs til andre ting. Blir det det samme om jeg bruker 16 A trefas? Altså da kan jeg lade fortere og likevel ha like mye strøm til overs til andre ting?
Sitat fra: Rosstopher på søndag 01. september 2019, klokken 19:42
Nå har jeg noen spørsmål her, som muligens er dumme. I garasjen har jeg 230 V enfas og 230 V trefas, men ingen 400 V. Derfor følgende spørsmål:
Jeg ser det er noen ladestasjoner som kan kobles til 230 V trefas. F.eks. denne her ser jeg kan leveres med 16 A trefas blå kontakt.
https://www.elbilgrossisten.no/collections/ladestasjoner/products/viridian-e-lite?variant=20819952926823
Drar Model S nytte av dette? Er det da man bruker to faser?
I så fall, hvor mange watt får man? Er det da kvadratroten av 2 ganger det man ville fått på enfas? Altså 3,7 kW x 1,41 = 5,2 kW?
Og så et generelt spørsmål om trefas: jeg mener jeg har 40 A hovedsikring i garasjen. Hvis jeg bruker 16 A på enfas er det jo 24 A til overs til andre ting. Blir det det samme om jeg bruker 16 A trefas? Altså da kan jeg lade fortere og likevel ha like mye strøm til overs til andre ting?
Du får utnyttet 2 av 3 faser, så regnestykket blir 16A ganger roten av 3 ganget med 2/3=18,5A. Ganget med 230V gir det ca. 4,2kW.
EcoLite får du forøvrig vesentlig billigere av meg (www.ladespesialisten.no).
Om du lader med 16A "2-fase" på en 3x40A kurs vil bilen trekke 9,25A på to faseledere og 16A på den siste. Du har altså to faseledere med 30,75A tilgjengelig og en med 24A. To stk. 15A kursen kan altså forsynes samtidig som du lader. Med 1-fase har du bare 24A ledig på to faseledere, så du kan ikke ha en 15A og en 10A samtidig engang.
Hva er beste løsningen om man må lade hjemme fra vanlig stikkontakt og har ca. 10 meter fra stikkontakten til bilen? Den orignale kabelen som følger bilen er for kort. Clas Ohlson selger skjøteledninger beregnet på utenførsbruk med 2,5 mm tykkelse, slik jeg har forstått det skal man ikke bruke disse som fast løsning, kun ved nød. Hvordan er det folk her inne løser det med lang avstand fra stikkontakten til bilen, og som lader hver dag?
Sitat fra: Oasis på onsdag 11. mars 2020, klokken 13:08
Hva er beste løsningen om man må lade hjemme fra vanlig stikkontakt og har ca. 10 meter fra stikkontakten til bilen? Den orignale kabelen som følger bilen er for kort. Clas Ohlson selger skjøteledninger beregnet på utenførsbruk med 2,5 mm tykkelse, slik jeg har forstått det skal man ikke bruke disse som fast løsning, kun ved nød. Hvordan er det folk her inne løser det med lang avstand fra stikkontakten til bilen, og som lader hver dag?
Siden du har lagt inn samme innlegget to steder, får du svar to steder også:
Skjøteledning er ikke anbefalt.
Hvis parkeringsplassen din er så langt unna døra, må du nesten ta deg råd til å sette opp en stolpe med ladestasjon ved parkeringsplassen, og grave ned kabelen på godkjent måte inn til huset ditt.
Hei,
Har kjøpt en ny brukt Tesla X nå - endel å sette seg inn i... I garasjen har jeg ladestasjon - 1-fas 32A. Har en leaf fra før..
Når det gjelder ladekabel så ser jeg de fleste type 2 til type 2 kabler er 3-fas. Vil jeg kunne bruke denne ladekabelen på min ladestasjon (1-fas 32a kurs)? I så fall, vil den gi redusert KW til bilen?
Mulig dumt spørsmål.. men søkt rundt uten å finne noe fasit
(har ikke fått bilen ennå så har ikke fått sjekket heller)
Sitat fra: s.sjoelli på fredag 17. april 2020, klokken 17:52
Hei,
Har kjøpt en ny brukt Tesla X nå - endel å sette seg inn i... I garasjen har jeg ladestasjon - 1-fas 32A. Har en leaf fra før..
Når det gjelder ladekabel så ser jeg de fleste type 2 til type 2 kabler er 3-fas. Vil jeg kunne bruke denne ladekabelen på min ladestasjon (1-fas 32a kurs)? I så fall, vil den gi redusert KW til bilen?
Mulig dumt spørsmål.. men søkt rundt uten å finne noe fasit
(har ikke fått bilen ennå så har ikke fått sjekket heller)
Jada. Det som står på kabelen er maks. Står det 3-fas kan den også brukes på 1-fas, og står det 32 A kan den også brukes på 16 A.
Sitat fra: s.sjoelli på fredag 17. april 2020, klokken 17:52
...
Vil jeg kunne bruke denne ladekabelen på min ladestasjon (1-fas 32a kurs)? I så fall, vil den gi redusert KW til bilen?
Det følger vanligvis med en 3-fase 32A kabel. Da får du ca 7kW på enfase. Hvis du har en 16kW lader i bilen så krever det et 400V 3-fase TN anlegg for å få full effekt. Med 230V 3-fase IT anlegg kan du få ca. 8.5kW.
1-fase 32A skal være mulig, men bilen kan være programvare-nedjustert dersom den ikke har fått oppgradert en eller annen kabel. Min ladet bare på 16A på 1-fase med type2 lader som takler 32A på hver fase. En telefon til Tesla og noen timer senere så hadde de byttet kabelen på garantien, justert opp programvaren og jeg fikk 32A på 1-fase.
Dumt spørsmål: Jeg har en P85 fra 2013. Er det sånn at jeg trenger en teknisk endring i bilen og en adapter for å lade på Liertoppen og andre nye stasjoner? Vil navigasjonen automatisk markere disse som utilgjengelige og lede meg til andre eller må jeg på egenhånd kalkulere hvilke jeg skal hoppe over?
Sitat fra: Simen1 på onsdag 03. juni 2020, klokken 11:03
Dumt spørsmål: Jeg har en P85 fra 2013. Er det sånn at jeg trenger en teknisk endring i bilen og en adapter for å lade på Liertoppen og andre nye stasjoner? Vil navigasjonen automatisk markere disse som utilgjengelige og lede meg til andre eller må jeg på egenhånd kalkulere hvilke jeg skal hoppe over?
Ja du trenger en oppdatering av bilen din. Pluss et adapter. Disse to ordner Tesla for deg hvis du vil.
Har du ikke CCS slik de fleste av oss med S og X ikke har så skal ikke Liertoppen dukke opp og bilens ladeplanlegging skal fungere slik den alltid har gjort.
Vet det har vært litt rot med akkurat Liertoppen - at den har dukket opp på kartet i biler som ikke kan lade der - men regner med det er ordnet opp i nå.
Sitat fra: Simen1 på onsdag 03. juni 2020, klokken 11:03
Dumt spørsmål: Jeg har en P85 fra 2013. Er det sånn at jeg trenger en teknisk endring i bilen og en adapter for å lade på Liertoppen og andre nye stasjoner? Vil navigasjonen automatisk markere disse som utilgjengelige og lede meg til andre eller må jeg på egenhånd kalkulere hvilke jeg skal hoppe over?
Det stemmer, du må ha en "CCS Retrofit". Her smeller de en kontrollenhet under setet og flasher firmware update. Du vil også få et CCS adapter som brukes mellom lader og porten. Dette koster rundt 5-6k inkl. adapter.
Jeg har nettopp fått min første elbil en Tesla S 75D (2018) og lurer på hva jeg kan forvente ved hjemmelading.
Vi har Zaptec Pro lader i et 400V 3-fas 63A nett (sameie).
Jeg vet at laderen har kapasitet på 22 kW, men jeg ser jeg får 17 kW hver gang. Er 17 kW maks av hva jeg kan forvente på Tesla, eller er det noe galt siden jeg ikke får 22 kW?
En ting til, hva betyr +0 kWh like bak 17 kW? Se bilde.
Sitat fra: VegarHenriksen på fredag 12. juni 2020, klokken 13:52
Sitat fra: Simen1 på onsdag 03. juni 2020, klokken 11:03
Dumt spørsmål: Jeg har en P85 fra 2013. Er det sånn at jeg trenger en teknisk endring i bilen og en adapter for å lade på Liertoppen og andre nye stasjoner? Vil navigasjonen automatisk markere disse som utilgjengelige og lede meg til andre eller må jeg på egenhånd kalkulere hvilke jeg skal hoppe over?
Det stemmer, du må ha en "CCS Retrofit". Her smeller de en kontrollenhet under setet og flasher firmware update. Du vil også få et CCS adapter som brukes mellom lader og porten. Dette koster rundt 5-6k inkl. adapter.
Er det ikke slik at man kan benytte en slik CHAdeMO (https://www.tocn.no/1596-2/) adapter også, eller misforstår jeg?
Sitat fra: Avec på fredag 31. juli 2020, klokken 22:57
Jeg har nettopp fått min første elbil en Tesla S 75D (2018) og lurer på hva jeg kan forvente ved hjemmelading.
Vi har Zaptec Pro lader i et 400V 3-fas 63A nett (sameie).
Jeg vet at laderen har kapasitet på 22 kW, men jeg ser jeg får 17 kW hver gang. Er 17 kW maks av hva jeg kan forvente på Tesla, eller er det noe galt siden jeg ikke får 22 kW?
16,5 kW er maks på facelift Model S og Model X. (Du får litt mer effekt fordi spenningen i anlegget er litt høy, 241V i stedet for 230V. Dette vil kunne variere utifra når på døgnet man lader og årstid.)
Sitat fra: Avec på fredag 31. juli 2020, klokken 22:57En ting til, hva betyr +0 kWh like bak 17 kW? Se bilde.
Det viser hvor mange kWh du har ladet i denne ladeøkten.
Sitat fra: Avec på fredag 31. juli 2020, klokken 23:11
Sitat fra: VegarHenriksen på fredag 12. juni 2020, klokken 13:52
Sitat fra: Simen1 på onsdag 03. juni 2020, klokken 11:03
Dumt spørsmål: Jeg har en P85 fra 2013. Er det sånn at jeg trenger en teknisk endring i bilen og en adapter for å lade på Liertoppen og andre nye stasjoner? Vil navigasjonen automatisk markere disse som utilgjengelige og lede meg til andre eller må jeg på egenhånd kalkulere hvilke jeg skal hoppe over?
Det stemmer, du må ha en "CCS Retrofit". Her smeller de en kontrollenhet under setet og flasher firmware update. Du vil også få et CCS adapter som brukes mellom lader og porten. Dette koster rundt 5-6k inkl. adapter.
Er det ikke slik at man kan benytte en slik CHAdeMO (https://www.tocn.no/1596-2/) adapter også, eller misforstår jeg?
Man kan benytte CHAdeMO adapter på CHAdeMO hurtigladere, men noen nye superladere benytter kun CCS standarden, og da får man ikke ladet med verken CHAdeMO adapter eller den standard Type 2 pluggen. Man må ha CCS oppgradering for å få ladet på slike superladere.
Takk for begge dine svar Espen. De var oppklarende.
Ikke vært borti SuC uten type 2 hurtiglading
Sitat fra: TøddiVedder på lørdag 01. august 2020, klokken 00:30
Ikke vært borti SuC uten type 2 hurtiglading
Bamble og Liertoppen
Sitat fra: TøddiVedder på lørdag 01. august 2020, klokken 00:30
Ikke vært borti SuC uten type 2 hurtiglading
Alle fremtidige nye ladere blir V3 med bære CCS.
Det jeg ikke visste og ikke ble informert om var at når man fikk installert CCS adapter så må man vente til neste software oppdatering. Fikk den heldigvis dagen etter.
Var en Tesla service bil som fortalte meg det da jeg traff han tilfeldig på Liertoppen SC
Sitat fra: Espen Hugaas Andersen på fredag 31. juli 2020, klokken 23:44
Sitat fra: Avec på fredag 31. juli 2020, klokken 23:11
Sitat fra: VegarHenriksen på fredag 12. juni 2020, klokken 13:52
Sitat fra: Simen1 på onsdag 03. juni 2020, klokken 11:03
Dumt spørsmål: Jeg har en P85 fra 2013. Er det sånn at jeg trenger en teknisk endring i bilen og en adapter for å lade på Liertoppen og andre nye stasjoner? Vil navigasjonen automatisk markere disse som utilgjengelige og lede meg til andre eller må jeg på egenhånd kalkulere hvilke jeg skal hoppe over?
Det stemmer, du må ha en "CCS Retrofit". Her smeller de en kontrollenhet under setet og flasher firmware update. Du vil også få et CCS adapter som brukes mellom lader og porten. Dette koster rundt 5-6k inkl. adapter.
Er det ikke slik at man kan benytte en slik CHAdeMO (https://www.tocn.no/1596-2/) adapter også, eller misforstår jeg?
Man kan benytte CHAdeMO adapter på CHAdeMO hurtigladere, men noen nye superladere benytter kun CCS standarden, og da får man ikke ladet med verken CHAdeMO adapter eller den standard Type 2 pluggen. Man må ha CCS oppgradering for å få ladet på slike superladere.
Så for noen som ikke har CHAdeMO adapter eller oppgradert CCS lading, hvilken løsning skal man gå for? Like greit å gå for oppgradert CCS løsning da man kan bruke det adaptere på både Tesla sine CCS superladere og ladestasjoner med CCS? Den CHAdeMO adapteren er jo svææær 🙄
CHAdeMO ser ut til å bli mindre og mindre av, og relativt låg ladehastighet.
Har sjølv planer om CCS retrofit til min, når eg får tid.
Siste info om CCS fra Tesla nederst på siden her:
https://www.tesla.com/no_NO/support/supercharging
Pris er nå redusert til 3550.-
Sitat fra: Koskesk på tirsdag 11. august 2020, klokken 03:18Så for noen som ikke har CHAdeMO adapter eller oppgradert CCS lading, hvilken løsning skal man gå for? Like greit å gå for oppgradert CCS løsning da man kan bruke det adaptere på både Tesla sine CCS superladere og ladestasjoner med CCS? Den CHAdeMO adapteren er jo svææær 🙄
Definitivt CCS, i mitt syn.
Sitat fra: Espen Hugaas Andersen på tirsdag 11. august 2020, klokken 06:37
Sitat fra: Koskesk på tirsdag 11. august 2020, klokken 03:18Så for noen som ikke har CHAdeMO adapter eller oppgradert CCS lading, hvilken løsning skal man gå for? Like greit å gå for oppgradert CCS løsning da man kan bruke det adaptere på både Tesla sine CCS superladere og ladestasjoner med CCS? Den CHAdeMO adapteren er jo svææær 
Definitivt CCS, i mitt syn.
Takk for innspill! 
Da tror jeg det blir det, får bare håpe bilen dukker opp i appen snart så jeg får bestilt time
...fant ikke noe E-post til noe service senter på hjemmesiden deres som jeg kunne bruke 
Sent from my iPad using Tapatalk
Men har man CCS og Chademo adapter som jeg har så har til min TMS 2018 så jeg tilgang til ALT :-)
Selv ladere som Model 3 ikke har.
Men å betale 3-4k? for et chademo adapter er bare tull. Bruk dem på CCS.
Som dummy og noldus på strøm må jeg våge meg til å stille et par spørsmål som dette eminente forum ikke har gitt meg klare svar på.
En 2017 Leaf er på vei ut og en ny TM3 er på vei inn.
Dagens ladeopplegg (Schuko) hjemmet er kanskje trygt, men muligens ikke helt etter boka, etter gjennomlesing av diverse tråder om lading på dette forumet.
I forbindelse med anskaffelsen av Leafen satte elektriker opp en ny, dedikert kurs for lading av bilen. 16A (skulle vel vært 10A) fra sikringsskapet til garasjen. Har jeg jordfeilbryter type B? Mulig det, hvordan kan jeg se om jeg har det?
NB: kursen brukes kun til bilen.
Ladehastighet er ikke veldig viktig for meg, men er det mer etter boka å installert et blått CEE-stikk på den samme kursen?
Og hvis jeg etterhvert går for Wall Connector, kan jeg bruke den samme kursen?
kan bruke samme, men om du eier der du bor, få opp en ferdig stasjon med type 2, og en kabel med knapp på.
Bytter du ut schuko med cee og har b vern, er du nok innenfor.
Sitat fra: bloxx på fredag 14. august 2020, klokken 09:54
En 2017 Leaf er på vei ut og en ny TM3 er på vei inn.
Dagens ladeopplegg (Schuko) hjemmet er kanskje trygt, men muligens ikke helt etter boka, etter gjennomlesing av diverse tråder om lading på dette forumet.
I forbindelse med anskaffelsen av Leafen satte elektriker opp en ny, dedikert kurs for lading av bilen. 16A (skulle vel vært 10A) fra sikringsskapet til garasjen. Har jeg jordfeilbryter type B? Mulig det, hvordan kan jeg se om jeg har det?
NB: kursen brukes kun til bilen.
Ladehastighet er ikke veldig viktig for meg, men er det mer etter boka å installert et blått CEE-stikk på den samme kursen?
Og hvis jeg etterhvert går for Wall Connector, kan jeg bruke den samme kursen?
Schuko sikret med 16A og uten Type B er ikke etter boka nei.
Type B-vern er merket "Type B / B type" evt. RCCB. Vil tippe du ikke har et Type B-vern.
Med CEE kan kursen sikres med 16A da CEE er konstruert for kontinuerlig last på merkestrøm.
Du kan sette inn et Type B-vern, bytte kontakten til CEE, og bruke kabelen som følger med bilen på 16A.
Det kan senere monteres en TWC på kursen ja, forutsatt Type B-vern.
Sitat fra: Handyman på onsdag 19. august 2020, klokken 14:27
Sitat fra: bloxx på fredag 14. august 2020, klokken 09:54
En 2017 Leaf er på vei ut og en ny TM3 er på vei inn.
Dagens ladeopplegg (Schuko) hjemmet er kanskje trygt, men muligens ikke helt etter boka, etter gjennomlesing av diverse tråder om lading på dette forumet.
I forbindelse med anskaffelsen av Leafen satte elektriker opp en ny, dedikert kurs for lading av bilen. 16A (skulle vel vært 10A) fra sikringsskapet til garasjen. Har jeg jordfeilbryter type B? Mulig det, hvordan kan jeg se om jeg har det?
NB: kursen brukes kun til bilen.
Ladehastighet er ikke veldig viktig for meg, men er det mer etter boka å installert et blått CEE-stikk på den samme kursen?
Og hvis jeg etterhvert går for Wall Connector, kan jeg bruke den samme kursen?
Schuko sikret med 16A og uten Type B er ikke etter boka nei.
Type B-vern er merket "Type B / B type" evt. RCCB. Vil tippe du ikke har et Type B-vern.
Med CEE kan kursen sikres med 16A da CEE er konstruert for kontinuerlig last på merkestrøm.
Du kan sette inn et Type B-vern, bytte kontakten til CEE, og bruke kabelen som følger med bilen på 16A.
Det kan senere monteres en TWC på kursen ja, forutsatt Type B-vern.
Takk for godt svar :)
Lurer på noe som jeg ikke finner svar på etter en god del søking her, men som virker som et newbiespørsmål og derfor egnet for denne tråden:
På lang sikt, er det best for batteriet å hjemmelade på full guffe når bilen lades (får maks 8 kW - 3-fas IT-nett 32A-kurs), eller "strupe" amperen så effekten går ned til f.eks. 2-3-4 kW og ladingen tar lenger tid? EDIT: Er forskjellen så liten at det ikke spiller noen særlig rolle..?
Vet ikke om batteritemperaturen ved ladestart har mye å si for svaret, men etter å ha lest litt rundt på forumet her så lades bilen som hovedregel rett etter kjøring.
Det sies at mye hurtiglading kan påvirke levetiden på batteriet. Men AC-lading er ikke hurtig nok til at dette er en problemstilling. Jeg ser ingen fordeler (for batteriet) ved å trekke ut ladingen i langhalm, ved å skru ned ladestrømmen.
Jeg tror det beste man kan gjøre for levetiden til batteriet, er å holde det så mye som mulig innenfor 20-80%.
Det har ingen påvirkning på batteriet mtp. saktelading via vanlig ladestasjon/ladekabel. Effekten er så liten at det ikke spiller noen rolle om du lader med 16,5kW som er maks, eller 2kW. Batteriet får mer "juling" ved at du bremser ned til et lyskryss fra 50km/h. Men ladetapet er prosentvis større ved lavere effekt, så det vil koste deg flere kWh å lade med 2kW kontra 11kW.
Uten at jeg vet nøyaktige tall, så se for deg at elektronikken i laderen trekker 500W for å drive seg selv mens du lader. Så ved å trekke 2kW fra veggen vil bare 1,5 gå til batteriet. Mens ved 11kW vil 10,5 gå til batteriet. Jo lenger tid du bruker på å lade, jo flere kWh går med til å drive elektronikken.
Veldig nyttig og avklarende, tusen takk for svar! Har fått med meg dette om påvirkningen av hurtiglading, og kjører såpass lite i hverdagen at ladegrensen er satt på 60 %.
Merkelig ladeproblem. Hva er feil?
Bil: Tesla model S P85 med enkeltlader (11kW 3-fase 16A)
Lader: EVBox Elvi med plugg. https://elbil.no/medlemsfordeler/elvi-smart-ladeboks-fra-evbox/
Ladekabel: Mennekes 3-fase 2,5-kvadrat. https://www.elbilgrossisten.no/collections/type-2-til-type-2/products/mennekes-type-2-til-type-2-ladekabel-20a-3-fas
Dette fungerer og lader med 11kW på 3-fase 16A
Men bytter jeg ut ladekabelen med en 6-kvadrat 3-fase 32A av denne typen: https://www.ladespesialisten.no/index.php/type-2-kabler så fungerer det ikke. Da nekter den å lade. Laderen blinker først litt grønt og så blinker den litt rødt før den gir seg med lyssignaler.
Må også få nevne at når jeg lader samme bil, med sistnevnte kabel, på en Zaptec-lader så fungerer det helt fint. Det er altså kombinasjonen EVbox Elvi + sistnevnte ladekabel som skaper trøbbel, mens hver av de fungerer fint i andre kombinasjoner.
Noen idéer om hva som kan være galt?
Det kan virke som det er jordfeildeteksjonen som slår ut. Du kan jo prøve å tørke kabelen godt og spraye med noe fuktighetsfordrivende.
SitatResidual-current device prevents charging. LED ring flashes red 10x.
Hei, jeg er helt fersk i elbilverdenen og tenkte at det kanskje var på tide og gi det en sjanse.
Jeg har kjøpt et hus hvor det er lagt opp egen kurs med 20a til lader. Denne laderen ble tatt ned av forrige eier (er i familie). Og kabelen ble blendet i koblingsboks. Det viser seg at de ikke får brukt denne laderen og jeg fikk denne tilbake. Har googlet litt, men er langt utenfor komfortsonen med alt som har med strøm og gjøre. Så jeg kommer til og henge boksen opp på samme sted den var, og får en elektrikker til og koble opp igjen. Så til spørsmålet. Laderen er av typen Keba ( https://elhandel.no/elektromateriell/elbil/ladestasjon/keba-elbil-lader-kecontact-p30e-23-46kw-type-2-kontakt/1558100 ) og ble brukt til og lade en volvo xc60 t8.
Vil denne være «plug n play» på bilen som er på vei inn? Eller må det justeres noe i laderen mtp at det er ren elbil kontra hybrid som den ble brukt på tidligere?
Bilen jeg har valgt og prøve elbillivet med falt på en 2013 Tesla s p85
skal være pnp
Her er en grei oppsumering for lading :)
Men "arrester" gjerne forfatteren av youtube-videoen..
https://youtu.be/TOxTDew6kvo?t=38
Hvilket av valgene er billigst? Eller, er det forskjell? (hjemmelading 2021 M3 LR)
Bruker nesten 10% batteri hver dag.
- å lade hver natt opptil 80%
- å lade når det er under 20%, opptil 80%
Sitat fra: Cem på tirsdag 09. mars 2021, klokken 18:09
Hvilket av valgene er billigst? Eller, er det forskjell? (hjemmelading 2021 M3 LR)
Bruker nesten 10% batteri hver dag.
- å lade hver natt opptil 80%
- å lade når det er under 20%, opptil 80%
Neppe vesentlig forskjell, Tesla anbefaler å ha bilen tilkoblet når du kan.
Sitat fra: Cem på tirsdag 09. mars 2021, klokken 18:09
Hvilket av valgene er billigst? Eller, er det forskjell? (hjemmelading 2021 M3 LR)
Hvis det er ekstremt kaldt, så kan det koste litt strøm å varme opp batteriet før det lades. Så da kan det være litt å spare på å lade sjeldnere. En kan jo også lade rett etter eller rett før bruk, men hvis strømprisen varierer over døgnet, så må det tas i betraktning også.
Hei
Takk for info.
Jeg sitter igjen som et stort spørsmålstegn etter at elektriker monterte hjemmelader hos meg i går. Mulig jeg som er litt Fjern, som nicket mitt tilsier ;)
Setter pris på om dere kan hjelpe meg litt:
- Kjøpte Model Y nylig. På tesla.com fant jeg en lokal elektriker som Tesla anbefalte. De kom hjem til meg og anbefalte en Easee hjemmelader. De mente det var bedre enn Tesla sin hjemmelader.
- Etter at elektrikeren nå har gjort seg ferdig, så har jeg en Easee lader men ingen andre kabler enn de som fulgte med bilen. Er tanken at man skal bruke den mode 3-kabelen som fulgte med bilen til hjemmelading? Og pakke den ned i bilen hver gang man antar at man kan få bruk for den på turen? Eller bør man kjøpe en dedikert kabel som står i laderen hjemme? Det er jo fort gjort å glemme å pakke ned kabelen hver gang. I så fall, burde vel dette fulgt med i tilbud/leveranse fra elektrikeren?
- Mens jeg har ventet på å få installert lader hjemme, så har jeg brukt Tesla sin mode 2-kabel som fulgte med bilen. Den har sensorer etc så det er jo såre enkelt å koble til og fra. Men mode 3-kabelen som fulgte med har jo ingen sånne sensorer. Så bil og kabel kommuniserer jo ikke så enkelt som man ser i videosnuttene på tesla.com
(F eks: Dvs at for å starte lading må jeg enten
1) Håpe at bilen ser at jeg har bluetooth på sånn at jeg kan åpne ladeluka. Min erfaring er at bilen til tider ikke ser mobilen selv om bluetooth er på. Og det forutsetter jo også at man alltid har mobilen med seg.
2) Gå inn i appen for å åpne ladeluka. Eller gå inn i bilen for å trykke åpne på skjermen.
Og enda mindre sømløst er det når vi skal avslutte lading. Med mode 2 kunne man bare trykke på knappen på ladekabelen så fikk man løs kabelen. Men nå sitter den jo helt fast hvis man ikke avbryter ladingen via appen eller skjermen inni bilen. OK, dette er litt i-landsproblemer men håpte at ting skulle fungere litt bedre enn dette)
Har flere ting jeg lurer på også men tror jeg gir meg der. På forhånd takk, fra fjerne TerjeFjern.
-Et lett trykk på ladeluken gjør at den åpner. Hvis det er en stund siden du gikk ut av bilen må du kanskje åpne førerdøren først.
-Du kan få kjøpt kabel med knapp - bare å google "type 2 kabel med tesla knapp"
Det finnes også diverse hjemmeautomasjonssystemer som kan kommunisere med Teslas API, slik at du kan definere forskjellige handlinger som kan låse opp kabelen. For eksempel når du åpner garasjedøren.
Sitat fra: TerjeFjern på fredag 22. oktober 2021, klokken 15:46
På tesla.com fant jeg en lokal elektriker som Tesla anbefalte. De kom hjem til meg og anbefalte en Easee hjemmelader. De mente det var bedre enn Tesla sin hjemmelader.
At en elektriker med Tesla-avtale anbefaler en teslaeier å installere Easee uten å informere om de viktige ulempene det gir, er veldig merkelig. Ikke minst info om tilleggskostnadene for en kabel med knapp.
Har man Tesla, er knappen på kabelen en viktig del av brukeropplevelsen.
Jeg ville faktisk prøvd å angre kjøpet og fått dem til å bytte til Teslas ladeboks dersom det ikke er funksjoner med Easee du må ha. Det finnes feks. gode apper som kan styre ladingen til tiden når strømprisen er lavest.
Sitat fra: TerjeFjern på fredag 22. oktober 2021, klokken 15:46
Hei
Takk for info.
Jeg sitter igjen som et stort spørsmålstegn etter at elektriker monterte hjemmelader hos meg i går. Mulig jeg som er litt Fjern, som nicket mitt tilsier ;)
Setter pris på om dere kan hjelpe meg litt:
- Kjøpte Model Y nylig. På tesla.com fant jeg en lokal elektriker som Tesla anbefalte. De kom hjem til meg og anbefalte en Easee hjemmelader. De mente det var bedre enn Tesla sin hjemmelader.
- Etter at elektrikeren nå har gjort seg ferdig, så har jeg en Easee lader men ingen andre kabler enn de som fulgte med bilen. Er tanken at man skal bruke den mode 3-kabelen som fulgte med bilen til hjemmelading? Og pakke den ned i bilen hver gang man antar at man kan få bruk for den på turen? Eller bør man kjøpe en dedikert kabel som står i laderen hjemme? Det er jo fort gjort å glemme å pakke ned kabelen hver gang. I så fall, burde vel dette fulgt med i tilbud/leveranse fra elektrikeren?
- Mens jeg har ventet på å få installert lader hjemme, så har jeg brukt Tesla sin mode 2-kabel som fulgte med bilen. Den har sensorer etc så det er jo såre enkelt å koble til og fra. Men mode 3-kabelen som fulgte med har jo ingen sånne sensorer. Så bil og kabel kommuniserer jo ikke så enkelt som man ser i videosnuttene på tesla.com
(F eks: Dvs at for å starte lading må jeg enten
1) Håpe at bilen ser at jeg har bluetooth på sånn at jeg kan åpne ladeluka. Min erfaring er at bilen til tider ikke ser mobilen selv om bluetooth er på. Og det forutsetter jo også at man alltid har mobilen med seg.
2) Gå inn i appen for å åpne ladeluka. Eller gå inn i bilen for å trykke åpne på skjermen.
Og enda mindre sømløst er det når vi skal avslutte lading. Med mode 2 kunne man bare trykke på knappen på ladekabelen så fikk man løs kabelen. Men nå sitter den jo helt fast hvis man ikke avbryter ladingen via appen eller skjermen inni bilen. OK, dette er litt i-landsproblemer men håpte at ting skulle fungere litt bedre enn dette)
Har flere ting jeg lurer på også men tror jeg gir meg der. På forhånd takk, fra fjerne TerjeFjern.
Helt sykt at en elektriker som er anbefalt av Tesla ikke kan forklare deg fordeler og ulemper og faktisk anbefale deg den nye Tesla wall connectoren. Neppe oppdatert. TWC3 er billigere enn Easee, OG har kabel med knapp på håndtaket integrert (for 5100,-), så du slipper å låse opp ladekabel inni bilen eller i app, bare være i nærheten med tlf og trykke på knappen. I tillegg til at du slipper å kjøpe ekstra type 2 kabel eller pakke inn og ut kabelen hver gang du skal på tur.
Sitat fra: geear på lørdag 23. oktober 2021, klokken 12:24
Sitat fra: TerjeFjern på fredag 22. oktober 2021, klokken 15:46
Hei
Takk for info.
Jeg sitter igjen som et stort spørsmålstegn etter at elektriker monterte hjemmelader hos meg i går. Mulig jeg som er litt Fjern, som nicket mitt tilsier ;)
Setter pris på om dere kan hjelpe meg litt:
- Kjøpte Model Y nylig. På tesla.com fant jeg en lokal elektriker som Tesla anbefalte. De kom hjem til meg og anbefalte en Easee hjemmelader. De mente det var bedre enn Tesla sin hjemmelader.
- Etter at elektrikeren nå har gjort seg ferdig, så har jeg en Easee lader men ingen andre kabler enn de som fulgte med bilen. Er tanken at man skal bruke den mode 3-kabelen som fulgte med bilen til hjemmelading? Og pakke den ned i bilen hver gang man antar at man kan få bruk for den på turen? Eller bør man kjøpe en dedikert kabel som står i laderen hjemme? Det er jo fort gjort å glemme å pakke ned kabelen hver gang. I så fall, burde vel dette fulgt med i tilbud/leveranse fra elektrikeren?
- Mens jeg har ventet på å få installert lader hjemme, så har jeg brukt Tesla sin mode 2-kabel som fulgte med bilen. Den har sensorer etc så det er jo såre enkelt å koble til og fra. Men mode 3-kabelen som fulgte med har jo ingen sånne sensorer. Så bil og kabel kommuniserer jo ikke så enkelt som man ser i videosnuttene på tesla.com
(F eks: Dvs at for å starte lading må jeg enten
1) Håpe at bilen ser at jeg har bluetooth på sånn at jeg kan åpne ladeluka. Min erfaring er at bilen til tider ikke ser mobilen selv om bluetooth er på. Og det forutsetter jo også at man alltid har mobilen med seg.
2) Gå inn i appen for å åpne ladeluka. Eller gå inn i bilen for å trykke åpne på skjermen.
Og enda mindre sømløst er det når vi skal avslutte lading. Med mode 2 kunne man bare trykke på knappen på ladekabelen så fikk man løs kabelen. Men nå sitter den jo helt fast hvis man ikke avbryter ladingen via appen eller skjermen inni bilen. OK, dette er litt i-landsproblemer men håpte at ting skulle fungere litt bedre enn dette)
Har flere ting jeg lurer på også men tror jeg gir meg der. På forhånd takk, fra fjerne TerjeFjern.
Helt sykt at en elektriker som er anbefalt av Tesla ikke kan forklare deg fordeler og ulemper og faktisk anbefale deg den nye Tesla wall connectoren. Neppe oppdatert. TWC3 er billigere enn Easee, OG har kabel med knapp på håndtaket integrert (for 5100,-), så du slipper å låse opp ladekabel inni bilen eller i app, bare være i nærheten med tlf og trykke på knappen. I tillegg til at du slipper å kjøpe ekstra type 2 kabel eller pakke inn og ut kabelen hver gang du skal på tur.
Litt kjedelig å høre dette nå - jeg fikk også Easee, men totalt sett er jeg fornøyd nok.
Jeg har en kabel i bilen og en annen på laderen. Da trenger du ikke bytte. Den planlegger godt nok, men det hadde vært fint å vite om kabelen med knapp før, og at Tesla-laderen er billigere. Så vi lærer.
Sitat fra: geear på lørdag 23. oktober 2021, klokken 12:24
TWC3 er billigere enn Easee, OG har kabel med knapp på håndtaket integrert (for 5100,-), så du slipper å låse opp ladekabel inni bilen eller i app, bare være i nærheten med tlf og trykke på knappen. I tillegg til at du slipper å kjøpe ekstra type 2 kabel eller pakke inn og ut kabelen hver gang du skal på tur.
Men Easee har innebygd jordfeilbryter, noe TWC3 ikke har, og som dermed må monteres ekstra, og det er ikke gratis heller, koster vel omtrent det samme som type2-kabel?
Sitat fra: o.b.lix på torsdag 03. februar 2022, klokken 11:26
Sitat fra: geear på lørdag 23. oktober 2021, klokken 12:24
TWC3 er billigere enn Easee, OG har kabel med knapp på håndtaket integrert (for 5100,-), så du slipper å låse opp ladekabel inni bilen eller i app, bare være i nærheten med tlf og trykke på knappen. I tillegg til at du slipper å kjøpe ekstra type 2 kabel eller pakke inn og ut kabelen hver gang du skal på tur.
Men Easee har innebygd jordfeilbryter, noe TWC3 ikke har, og som dermed må monteres ekstra, og det er ikke gratis heller, koster vel omtrent det samme som type2-kabel?
Feil, TWC3 trenger ikke jordfeilvern type B, sitat:
Wall Connector har innebygget RCD Type A + DC 6 mA. Fordelen med denne beskyttelsen er at jordfeilbryter Type-B ikke er påkrevd ved installering av tredje generasjon Wall Connector. Sjekk med lokale forskrifter angående type jordfeilbryter du trenger.
Kilde side 13: https://www.tesla.com/sites/default/files/support/charging/Gen_3_Wall_Connector_Manual_Norwegian.pdf
Sitat fra: Handyman på torsdag 03. februar 2022, klokken 11:36
Feil, TWC3 trenger ikke jordfeilvern type B, sitat:
Wall Connector har innebygget RCD Type A + DC 6 mA. Fordelen med denne beskyttelsen er at jordfeilbryter Type-B ikke er påkrevd ved installering av tredje generasjon Wall Connector. Sjekk med lokale forskrifter angående type jordfeilbryter du trenger.
Kilde side 13: https://www.tesla.com/sites/default/files/support/charging/Gen_3_Wall_Connector_Manual_Norwegian.pdf
Jeg las s4 i samme manual:
Frakoblingsmidler: Ekstern jordfeilbryter
Sitat fra: o.b.lix på torsdag 03. februar 2022, klokken 11:49
Sitat fra: Handyman på torsdag 03. februar 2022, klokken 11:36
Feil, TWC3 trenger ikke jordfeilvern type B, sitat:
Wall Connector har innebygget RCD Type A + DC 6 mA. Fordelen med denne beskyttelsen er at jordfeilbryter Type-B ikke er påkrevd ved installering av tredje generasjon Wall Connector. Sjekk med lokale forskrifter angående type jordfeilbryter du trenger.
Kilde side 13: https://www.tesla.com/sites/default/files/support/charging/Gen_3_Wall_Connector_Manual_Norwegian.pdf
Jeg las s4 i samme manual:
Frakoblingsmidler: Ekstern jordfeilbryter
He he, ja det er nok bare et av mange eksempler på Teslas katastrofalt dårlige oversettelser.
I den engelske manualen står det:
Means of Disconnect: External branch circuit breaker
Altså at det skal være en forankoplet sikting for frakobling. Ingeting om jordfeilbryter.
I linjen under står det jo også spesifikt at det er innebygget jordfeilbryter med DC-vern:
Residual Current DetectionIntegrated (Type A + DC 6 mA)
Sitat fra: o.b.lix på torsdag 03. februar 2022, klokken 11:49
Sitat fra: Handyman på torsdag 03. februar 2022, klokken 11:36
Feil, TWC3 trenger ikke jordfeilvern type B, sitat:
Wall Connector har innebygget RCD Type A + DC 6 mA. Fordelen med denne beskyttelsen er at jordfeilbryter Type-B ikke er påkrevd ved installering av tredje generasjon Wall Connector. Sjekk med lokale forskrifter angående type jordfeilbryter du trenger.
Kilde side 13: https://www.tesla.com/sites/default/files/support/charging/Gen_3_Wall_Connector_Manual_Norwegian.pdf
Jeg las s4 i samme manual:
Frakoblingsmidler: Ekstern jordfeilbryter
Du trenger det samme i sikringsskapet med TWC3 som med Easee, avhengig av hva elektrikeren din vurderer som behov for din installasjon. Det kan sikkert også være en jordfeilautomat type A (som koster bare såvidt mer enn en vanlig automatsikring), for alt jeg vet. Hos meg er det overspenningsvern (for hele skapet) og en ordinær 32A 3-fas Eaton automatsikring, ikke jordfeilautomat verken A eller B, og jeg har powerflex-kabel i rør under bakken ut til garasje/TWC3.
Sitat fra: snakkesalig på torsdag 03. februar 2022, klokken 12:07
Forskjell på TWCer også da. Integrert jordfeilbryter kom først i gen. 3.
Nå har vel alle innleggene her spesifisert TWC3 utenom ditt. ;)
Jeg er i samme sits og skal ha lader nå. Leste et annet sted her at man kan få Enova støtte for Easee pga Tibber integrasjonen. Noen med erfaring rundt dette vs TWC? Kan man få igjen 35% på installasjonskost så er jo det helt greit:)
Da har jeg tabbet meg ut. Model S-en har stått langtidslagret og jeg skulle lade den nå før det ble for lite på batteriet, men har ventet for lenge. Nå våkner den ikke. Det var liv i den for en uke siden da den ble parkert men da var det lite igjen på batteriet. Jeg regner med det den har stått i dyp dvale og at 12V-batteriet ikke ble ladet av hovedbatteriet og at det er 12V-batteriet som er flatt nå.
Er det noe triks for å åpne panseret og få ladet 12V-batteriet?
Sitat fra: Simen1 på søndag 01. mai 2022, klokken 22:23
Da har jeg tabbet meg ut. Model S-en har stått langtidslagret og jeg skulle lade den nå før det ble for lite på batteriet, men har ventet for lenge. Nå våkner den ikke. Det var liv i den for en uke siden da den ble parkert men da var det lite igjen på batteriet. Jeg regner med det den har stått i dyp dvale og at 12V-batteriet ikke ble ladet av hovedbatteriet og at det er 12V-batteriet som er flatt nå.
Er det noe triks for å åpne panseret og få ladet 12V-batteriet?
Kan Teslas manual ha svaret?
https://www.tesla.com/ownersmanual/models/en_us/GUID-356E0168-47E5-400F-AD83-4F1B86C7D991.html#:~:text=Opening%20Hood%20with%20No%20Power
Eller er det forskjell på modellene?
Takk, jeg skal prøve det i mårra. :)
Sitat fra: jlan på fredag 22. oktober 2021, klokken 17:00
-Et lett trykk på ladeluken gjør at den åpner. Hvis det er en stund siden du gikk ut av bilen må du kanskje åpne førerdøren først.
-Du kan få kjøpt kabel med knapp - bare å google "type 2 kabel med tesla knapp" ...
Akkurat det med "en stund siden" er middels irriterende. Om jeg skal lade med type 2 kabel et tilfeldig sted, så går jeg ut av bilen, roter litt rundt i frunken, finner kabelen, går bak til ladeluka og trykker på den et par tre ganger før jeg innser at bilen har låst seg, åpner førerdøra, åpner luka, plugger i kabelen, står og lurer på om jeg skal slippe resten av kabelen eller kveile den ut for å nå fram til å lukke førerdøra siden det regner sidelengs, og når det er gjort på et vis kan jeg koble til ladeboksen og få i bilen litt strøm.
Hvordan gjør elegante vakre mennesker dette? :P
Sitat fra: Hjortefot på onsdag 07. desember 2022, klokken 20:03
Hvordan gjør elegante vakre mennesker dette? :P
Usikker på om jeg er verken elegant eller vakker, men jeg har nå ladekabelen liggende i brønnen bak. Da slipper jeg at bilen låser seg når jeg finner den frem, og kan enkelt gi et lite dytt på ladeluka :)
Sitat fra: Lucifer- på torsdag 08. desember 2022, klokken 10:35
Sitat fra: Hjortefot på onsdag 07. desember 2022, klokken 20:03
Hvordan gjør elegante vakre mennesker dette? :P
Usikker på om jeg er verken elegant eller vakker, men jeg har nå ladekabelen liggende i brønnen bak. Da slipper jeg at bilen låser seg når jeg finner den frem, og kan enkelt gi et lite dytt på ladeluka :)
Vi har også ladekabelen bak. Slipper da å styre med frunken. Jeg synes det er enklere og mer praktisk å bruke bakluka, og bilen låser seg heller ikke.
Da har jeg oppdatert første inlegg, så den tar for seg hva som leveres fra Tesla nå.
Merk at eldre Teslaer har gammel nødlader med litt andre muligheter.
Lars
Jeg er helt ny på elbil, og har noen spørsmål. Har bestilt en Model Y som kommer i starten av mars og fikk nettopp installert en Easeeboks.
Jeg tenkte å bare bruke ombordkabelen som følger med bilen. Det lar seg fint gjøre? Og her er det knapp for åpning?
Ser at man i Google Maps kan velge noen innstillinger for elbil. Her har man blant annet valget om «Tesla», «CCS (Combo 1)», «CCS (Combo 2)» og «Type 2». Hvem av disse har Model Y?
Bare å bruke type 2 kabelen som følger med. Den har ikke knapp for åpning av ladeluken, men er bilen ulåst er det bare å trykke på luken.
TMY har CCS Combo 2 og type 2.
Det beste med knapp på pluggen er at man kan frigjøre kabelen. Uten knapp må man bruke app eller skjermen i bilen.
Sitat fra: VistaX på søndag 12. februar 2023, klokken 11:26
Jeg er helt ny på elbil, og har noen spørsmål. Har bestilt en Model Y som kommer i starten av mars og fikk nettopp installert en Easeeboks.
Jeg tenkte å bare bruke ombordkabelen som følger med bilen. Det lar seg fint gjøre? Og her er det knapp for åpning?
Ser at man i Google Maps kan velge noen innstillinger for elbil. Her har man blant annet valget om «Tesla», «CCS (Combo 1)», «CCS (Combo 2)» og «Type 2». Hvem av disse har Model Y?
Tidligere fulgte både UMC og Type 2 kabel med. Type 2 må brukes til Easee, men den har ikke knapp. Man kan dog kjøpe slik kabel med knapp.
Tesla = superlader for "gammel"S og X (ikke aktuell for nye biler)
Type 2 = normal-lading med Type 2 kabel (vekselstrøm som bruker bilens innebygde lader)
CCS Combo 2 = hurtig-/super-/lynlading (likestrømslading som går rett på batteriet, utenom bilen lader)
Combo 1 = Ikke Europa
Redigert da jeg leste "Ombordladeren"
Sitat fra: Handyman på søndag 12. februar 2023, klokken 22:10
Sitat fra: VistaX på søndag 12. februar 2023, klokken 11:26
Jeg er helt ny på elbil, og har noen spørsmål. Har bestilt en Model Y som kommer i starten av mars og fikk nettopp installert en Easeeboks.
Jeg tenkte å bare bruke ombordkabelen som følger med bilen. Det lar seg fint gjøre? Og her er det knapp for åpning?
Ser at man i Google Maps kan velge noen innstillinger for elbil. Her har man blant annet valget om «Tesla», «CCS (Combo 1)», «CCS (Combo 2)» og «Type 2». Hvem av disse har Model Y?
Ombordladeren brukes til all lading utenom superchager eller andre likestrøms hurtigladere.
Han skrev "ombordkabel".
Dessuten er vel sånn kverulering unødvendig når nybegynnere spør om råd?
Sitat fra: snakkesalig på mandag 13. februar 2023, klokken 09:34
Sitat fra: Handyman på søndag 12. februar 2023, klokken 22:10
Sitat fra: VistaX på søndag 12. februar 2023, klokken 11:26
Jeg er helt ny på elbil, og har noen spørsmål. Har bestilt en Model Y som kommer i starten av mars og fikk nettopp installert en Easeeboks.
Jeg tenkte å bare bruke ombordkabelen som følger med bilen. Det lar seg fint gjøre? Og her er det knapp for åpning?
Ser at man i Google Maps kan velge noen innstillinger for elbil. Her har man blant annet valget om «Tesla», «CCS (Combo 1)», «CCS (Combo 2)» og «Type 2». Hvem av disse har Model Y?
Ombordladeren brukes til all lading utenom superchager eller andre likestrøms hurtigladere.
Han skrev "ombordkabel".
Dessuten er vel sånn kverulering unødvendig når nybegynnere spør om råd?
Jeg leste dessverre feil, og kverulerer ikke.
Hva som menes med "ombordkabel" er jeg faktisk veldig usikker på.
Hvis det er Teslas UMC eller "nødladeren" som den gjerne kalles, så har den knapp på støpselet som både åpner luka og frigjør støpselet, men kan ikke brukes sammen med Easee.
Dersom det menes Type 2 kablen, så kan brukes til Easee, men den har ikke knapp.
Sitat fra: Handyman på mandag 13. februar 2023, klokken 14:17
Sitat fra: snakkesalig på mandag 13. februar 2023, klokken 09:34
Sitat fra: Handyman på søndag 12. februar 2023, klokken 22:10
Sitat fra: VistaX på søndag 12. februar 2023, klokken 11:26
Jeg er helt ny på elbil, og har noen spørsmål. Har bestilt en Model Y som kommer i starten av mars og fikk nettopp installert en Easeeboks.
Jeg tenkte å bare bruke ombordkabelen som følger med bilen. Det lar seg fint gjøre? Og her er det knapp for åpning?
Ser at man i Google Maps kan velge noen innstillinger for elbil. Her har man blant annet valget om «Tesla», «CCS (Combo 1)», «CCS (Combo 2)» og «Type 2». Hvem av disse har Model Y?
Ombordladeren brukes til all lading utenom superchager eller andre likestrøms hurtigladere.
Han skrev "ombordkabel".
Dessuten er vel sånn kverulering unødvendig når nybegynnere spør om råd?
Jeg leste dessverre feil, og kverulerer ikke.
Hva som menes med "ombordkabel" er jeg faktisk veldig usikker på.
Hvis det er Teslas UMC eller "nødladeren" som den gjerne kalles, så har den knapp på støpselet som både åpner luka og frigjør støpselet, men kan ikke brukes sammen med Easee.
Dersom det menes Type 2 kablen, så kan brukes til Easee, men den har ikke knapp.
Det er da opplagt at han lurer på om det i bilen følger med en kabel som kan brukes med Easee, og om denne har knapp. Hvordan det kan misforstås vet jeg ikke helt.
Men nå har han fått svar, så beklager avsporing.
Sitat fra: snakkesalig på mandag 13. februar 2023, klokken 14:27
Sitat fra: Handyman på mandag 13. februar 2023, klokken 14:17
Sitat fra: snakkesalig på mandag 13. februar 2023, klokken 09:34
Sitat fra: Handyman på søndag 12. februar 2023, klokken 22:10
Sitat fra: VistaX på søndag 12. februar 2023, klokken 11:26
Jeg er helt ny på elbil, og har noen spørsmål. Har bestilt en Model Y som kommer i starten av mars og fikk nettopp installert en Easeeboks.
Jeg tenkte å bare bruke ombordkabelen som følger med bilen. Det lar seg fint gjøre? Og her er det knapp for åpning?
Ser at man i Google Maps kan velge noen innstillinger for elbil. Her har man blant annet valget om «Tesla», «CCS (Combo 1)», «CCS (Combo 2)» og «Type 2». Hvem av disse har Model Y?
Ombordladeren brukes til all lading utenom superchager eller andre likestrøms hurtigladere.
Han skrev "ombordkabel".
Dessuten er vel sånn kverulering unødvendig når nybegynnere spør om råd?
Jeg leste dessverre feil, og kverulerer ikke.
Hva som menes med "ombordkabel" er jeg faktisk veldig usikker på.
Hvis det er Teslas UMC eller "nødladeren" som den gjerne kalles, så har den knapp på støpselet som både åpner luka og frigjør støpselet, men kan ikke brukes sammen med Easee.
Dersom det menes Type 2 kablen, så kan brukes til Easee, men den har ikke knapp.
Det er da opplagt at han lurer på om det i bilen følger med en kabel som kan brukes med Easee, og om denne har knapp. Hvordan det kan misforstås vet jeg ikke helt.
Men nå har han fått svar, så beklager avsporing.
Jeg tenkte vel egentlig bare på om jeg kan bruke kabelen som følger med bilen til Easee-boksen, heller enn å måtte kjøpe ny kabel. Og om denne da har knapp for åpning/frigi kabelen.
Sitat fra: VistaX på mandag 13. februar 2023, klokken 19:59
Sitat fra: snakkesalig på mandag 13. februar 2023, klokken 14:27
Sitat fra: Handyman på mandag 13. februar 2023, klokken 14:17
Sitat fra: snakkesalig på mandag 13. februar 2023, klokken 09:34
Sitat fra: Handyman på søndag 12. februar 2023, klokken 22:10
Sitat fra: VistaX på søndag 12. februar 2023, klokken 11:26
Jeg er helt ny på elbil, og har noen spørsmål. Har bestilt en Model Y som kommer i starten av mars og fikk nettopp installert en Easeeboks.
Jeg tenkte å bare bruke ombordkabelen som følger med bilen. Det lar seg fint gjøre? Og her er det knapp for åpning?
Ser at man i Google Maps kan velge noen innstillinger for elbil. Her har man blant annet valget om «Tesla», «CCS (Combo 1)», «CCS (Combo 2)» og «Type 2». Hvem av disse har Model Y?
Ombordladeren brukes til all lading utenom superchager eller andre likestrøms hurtigladere.
Han skrev "ombordkabel".
Dessuten er vel sånn kverulering unødvendig når nybegynnere spør om råd?
Jeg leste dessverre feil, og kverulerer ikke.
Hva som menes med "ombordkabel" er jeg faktisk veldig usikker på.
Hvis det er Teslas UMC eller "nødladeren" som den gjerne kalles, så har den knapp på støpselet som både åpner luka og frigjør støpselet, men kan ikke brukes sammen med Easee.
Dersom det menes Type 2 kablen, så kan brukes til Easee, men den har ikke knapp.
Det er da opplagt at han lurer på om det i bilen følger med en kabel som kan brukes med Easee, og om denne har knapp. Hvordan det kan misforstås vet jeg ikke helt.
Men nå har han fått svar, så beklager avsporing.
Jeg tenkte vel egentlig bare på om jeg kan bruke kabelen som følger med bilen til Easee-boksen, heller enn å måtte kjøpe ny kabel. Og om denne da har knapp for åpning/frigi kabelen.
Hvis det følger med Type 2 kabel, så kan du helt fint bruke den, uansett om den har knapp eller ikke.
Sitat fra: Handyman på mandag 13. februar 2023, klokken 20:45
Sitat fra: VistaX på mandag 13. februar 2023, klokken 19:59
Sitat fra: snakkesalig på mandag 13. februar 2023, klokken 14:27
Sitat fra: Handyman på mandag 13. februar 2023, klokken 14:17
Sitat fra: snakkesalig på mandag 13. februar 2023, klokken 09:34
Sitat fra: Handyman på søndag 12. februar 2023, klokken 22:10
Sitat fra: VistaX på søndag 12. februar 2023, klokken 11:26
Jeg er helt ny på elbil, og har noen spørsmål. Har bestilt en Model Y som kommer i starten av mars og fikk nettopp installert en Easeeboks.
Jeg tenkte å bare bruke ombordkabelen som følger med bilen. Det lar seg fint gjøre? Og her er det knapp for åpning?
Ser at man i Google Maps kan velge noen innstillinger for elbil. Her har man blant annet valget om «Tesla», «CCS (Combo 1)», «CCS (Combo 2)» og «Type 2». Hvem av disse har Model Y?
Ombordladeren brukes til all lading utenom superchager eller andre likestrøms hurtigladere.
Han skrev "ombordkabel".
Dessuten er vel sånn kverulering unødvendig når nybegynnere spør om råd?
Jeg leste dessverre feil, og kverulerer ikke.
Hva som menes med "ombordkabel" er jeg faktisk veldig usikker på.
Hvis det er Teslas UMC eller "nødladeren" som den gjerne kalles, så har den knapp på støpselet som både åpner luka og frigjør støpselet, men kan ikke brukes sammen med Easee.
Dersom det menes Type 2 kablen, så kan brukes til Easee, men den har ikke knapp.
Det er da opplagt at han lurer på om det i bilen følger med en kabel som kan brukes med Easee, og om denne har knapp. Hvordan det kan misforstås vet jeg ikke helt.
Men nå har han fått svar, så beklager avsporing.
Jeg tenkte vel egentlig bare på om jeg kan bruke kabelen som følger med bilen til Easee-boksen, heller enn å måtte kjøpe ny kabel. Og om denne da har knapp for åpning/frigi kabelen.
Hvis det følger med Type 2 kabel, så kan du helt fint bruke den, uansett om den har knapp eller ikke.
Nytt dumt spørsmål: Er det vanlig at det medfølger? Evt hvor kan man lese/finne ut av det?
Sitat fra: VistaX på mandag 13. februar 2023, klokken 20:48
Sitat fra: Handyman på mandag 13. februar 2023, klokken 20:45
Sitat fra: VistaX på mandag 13. februar 2023, klokken 19:59
Jeg tenkte vel egentlig bare på om jeg kan bruke kabelen som følger med bilen til Easee-boksen, heller enn å måtte kjøpe ny kabel. Og om denne da har knapp for åpning/frigi kabelen.
Hvis det følger med Type 2 kabel, så kan du helt fint bruke den, uansett om den har knapp eller ikke.
Nytt dumt spørsmål: Er det vanlig at det medfølger? Evt hvor kan man lese/finne ut av det?
Det fulgte i alle fall med tidligere, og når man leser teksten kan det tyde på at den fortsatt følger med. https://shop.tesla.com/no_no/product/type-2-adapter---32a
Men Tesla gjør stadig endringer.
Her er også litt info: https://www.tesla.com/no_NO/support/home-charging
Se ellers manualen om lading: https://www.tesla.com/ownersmanual/modely/no_no/GUID-2703FAF6-4481-4249-95AD-F12E2677DCA8.html
Hei, ny bruker av Teala model 3 her. Jeg kjøpte bilen i år. En 2019 Tesla Model 3 med CCS ladeport og planlegger en lengre tur gjennom Europa. Nylig fikk jeg en overraskelse på SC stasjonen Lier North. Da jeg skulle vise kona mi hvordan man lader bilen viste det seg at pluggen passet ikke til bilen. Til tross for at bilen viste meg laderen i navigasjonsmenyen så passer ikke pluggene til bilen - prøvde på to stolper før jeg ga opp. Prøvde å finne en måte å filtrere bort gamle V1 og V2 ladere men fant ikke noe hverken i bilen eller i appen. Hvordan planlegger dere turene ? Lengre sør i Slovakia og Ungarn er det ikke så tett med ladere og jeg tenkte å dra nytte av den høye hastigheten man får hvis man begynner med lav SOC. Men hvis jeg kommer med 2 % SOC på en ladestasjon som ikke har CCS plugger da har jeg en problem. Finnes det overgang fra NACS lader til CCS bil ?
Sikker på at det ikke er noen ladeplasser der med CCS? Det er vel en av Lier stasjonenesom har litt spred ing på kadeplassene. Sjekket alle?
I følge Tesla så skal det være CCS der
Er ganske sikker på at den ikke skal lede deg til en Tesla lader uten CCS
Sitat fra: Luci på søndag 22. september 2024, klokken 05:52...viste det seg at pluggen passet ikke til bilen.
Var det CCS du prøvde, eller var det kanskje Type 2 pluggen?
Det er kun CCS du kan burke for hurtiglading.
Hei, tok en tur til i dag. Jeg må ha vært stressa første gang. Det er både CCS og den gamle pluggen på alle ladestolpene.
Vi kan vel bare berolige med at slik er det over hele Europa og vel så det. Noen steder er det Tesla Supercharger V2. De er eldre, har max 150 kW lading og er lett gjenkjennelige med sine to kabler (Den andre kabelen passer til eldre Model S og X av historiske årsaker, den er bare å ignorere for andre biler.) To og to ladestolper (merket A og B) deler på 150 kW, så det kan være smart å lade litt unna andre biler om mulig.
Supercharger V3-stolpene ser ganske like ut, men har bare én kabel og kan gi deg raskere lading enn 150 kW. V4-stolpene har lengre kabel som henger på utsiden av stolpen og mulighet for kortbetaling, men for lading av en Tesla er det minimal forskjell i praksis.
God Europa-tur!
Lier North og South hadde faktisk lenge kun type 2, etter de fleste andre fikk CCS støtte. Er dessverre fremdeles mange SuC v2 rundt omkring, verdt å speide etter v3/4 når man skal lade hvis man ikke har god tid.