Elbilforum.no - driftet av Norsk elbilforening
Tekniske spørsmål => Avansert: Avanserte reparasjoner => Emne startet av: PLUTO på lørdag 21. november 2009, klokken 19:12
I min Clio er det det saget ut hull slik at man kommer til alle batterier uten å måtte løfte opp bilen eller å måtte demontere hele kasser. Som dere ser av bildene er det enkelt å komme til for å måle eller å skifte ut blokker dersom det er beholv for det.
Dere kan også se at alle blokker har separat vannfylling. Dette gjør at man har full oversikt over vannforbruk i hver blokk, men også at man forhindrer at en batterieksplosjon ødelegger andre blokker, slik det skjer dersom de er koblet sammen. Det betyr i praksis at det er litt mer styrete å fylle vann siden jeg må koble til slangen på hvert batteri.
Til en forskjell fra PSA så er det ikke noen tette kasser som blokkene er i. De kun dekket til med et deksel under. De henger ellers i noen holdere og det er åpent rundt dem. Det blir derfor litt støvete på blokkene i en Clio. Det er trolig også en av grunnene til at Clio nesten alltid har jordfeil i regnvær.
Hvor mange blokker er det egentlig, 19 eller flere ??? (står det noen på tvers bakerst ?)
Clio har 19 blokker der annenhver er D(T) lik Think, og annenhver er G(T) blokker.
Laderen er også lik Think, bare med annet interfacebord.
Hadde vært interresant å få data på hvordan Clio lader.
Bulkstrøm/terskelspenning/fase2 strøm, mengde strøm i fase 2.
Hvordan servicelading er arrangert etc.
Litt å kose deg med der Pluto. ;)
Ladestrømmen kan enkelt stilles slik at den trekker enten 10Aeller 16A fra stikk. På 16A måler jeg 20A til batteriene under første fase. Under overlading måler jeg 5A. Jeg har ikke målt flere ganger under de ulike fasene, men det skal jeg gjøre en annen gang.
I følge verkstedshåndboken er dette en normal lading:
fase 1. konstant effekt (3250W)
fase 2. konstant strøm (5A)
Overgang fra fase 1 til fase 2 skjer ved 152V dersom temperaturen er 20grader. Utspenningen på batteriet begrenses til 171 V (9V per blokk), etter dette minsker den stømen for å reglere spenningen. Dersom spenningen kommer over 178V (9,37V per blokk) stenger den av ladingen.
Dersom batteriet skulle bli varmt (over 35grader) uten å komme opp i 152V slår en tidsstyrt teller inn og den går over til fase 2 lading.
Høres veldig likt Think og for så vidt PSA.
Vet du om fase 2 er 15% av mengden av lading i fase 1 tilsvarende PSA og Think?
Jeg kan ikke se at det står noe om det i verkstedshåndboken. Det står at den utfører en automatisk utjevningslading på 3 timer ekstra etter ladet 2000Ah. Jeg har lest på et CLio forum at i noen UCL (BMS) versjoner styres dette med klokken slik at en utjenvingslading kjøres en gang hver måned.
Det står også at den ved servicelading gir 8 timer med 5A, altså 40Ah overlading. Det som er utfordringen i forhold til å ta en vannfylling på en Clio er at det eneste apparat som fungerer på bilen er et som heter XR-25 og slike er nesten umulig å få kjøpt (de er selvsagt ikke i produksjon lenger). Vannfylling må da gjøres ved å spare opp overlading, eller ved å skru klokken frem en måned slik at den gir nok overlading.
Jeg kan ikke se at det står noe om det i verkstedshåndboken. Det står at den utfører en automatisk utjevningslading på 3 timer ekstra etter ladet 2000Ah
Du mener vel 200Ah?
Det ligner prosydyr med Think service lading uten tilgang til diagnose apparat. Artig at man kan jukse med klokken til å fremprovosere utjevningslading på noen biler.
Tror det er 2000 Ah eller ca hver 20. lading. Batterikapasiteten er 100 Ah.
OK. 2000Ah ladet og ikke overladet. Sorry.