Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 565 kroner per år. elbil.no/medlemskap
Hovedmeny
meny

Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.

Vis innleggmeny

Meldinger - Ketill Jacobsen

#1
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
torsdag 18. april 2024, klokken 21:37
Sitat fra: hELgenen på torsdag 18. april 2024, klokken 09:34Netteleien kommer til å fortsette å stige. Det er ekstremt dyrt å drifte et nett med stadig mer uregulerbar produksjon. Flere utenlandsforbindelser som knyttet oss til mer uregulerbar produksjon har medført enorme volatile priser. Volatilitet koster. Har akkurat diskutert dette med en tysk kollega som sier Tyskland ikke selv ønsker å investere i mer regulerbar produksjon, men vil arbeide for at dette for Tyskland sin del skal håndteres gjennom gode utenlandsforbindelser til land med regulerbar produksjon. Tyskland ligger jo svært sentralt i Europa og de sliter med en sterk miljøbevegelse som ikke vil bygge hverken det ene eller andre. Så Tyskland sin strategi er å åpne opp for mer handel over grensene. Strategien vil fortsette å gi bidrag til mye volatilitet i kraftmarkedet fremover. I Norge satser man også på mer effekt for å kunne bidra til stabilitet i kraftnettet på sikt. Alt dette koster dessverre mye - og kostnaden vil dyttes over på forbrukerene - spesielt nettleien kan få et oppsving i årene som kommer. Den beste strategien for vanlige kunder er å satse på batterier. Man kan også selge systemtjenester tilbake til nettet ved batterier - så her kan man både få barbert bort høye pristopper, samt lagret inn til rimelige priser og så ta en liten gevinst på systemtjenester selv. Dette er helt vanlig i f.eks Sverige allerede. Noen store penger for sluttkundene er det ikke snakk om - men det kan fort bidra til å holde eller redusere kostnaden for sluttbruker. Snittprisen på kraftmarkedet, gitt massivt med investering i vindkraft, kan gå ned, men den volumvektede prisen - altså den reelle prisen hver og en betaler - kan gå opp. For å barbere bort dette er batterier for sluttkunder en god strategi. Flere elbiler i egen bilpark med VHL teknologi og styring av dette kan også bidra. Men det koster å investere i slike løsninger med batterier også. EU vil jo også dytte på oss nye kostnader i form av nye bygningsforskrifter. Hva som lønner seg mest - investere i masse batterier eller ta en total renovering av bolig med tanke på energiøkonomisering skal være usagt - men noen gevinst strategi kan jeg ikke se -men kanskje en "unngå så mye kostnader som mulig" stratgi kan kanskje finnes. Som nevnt tidligere - EU vil oss ikke noe godt - og det de gjør er i bunn og grunn styrt av sentral europeisk tankesett av hva man ønsker å gjøre der. Det passer egentlig ikke så godt i Norge fordi vi har et helt annet utgangspunkt. Norges politikere må snarest mulig begynne å tenke hva som Norge er tjent med å implementere. Dessverre har man i alt for mange år opptrått som servile tjenerere for EU ettersom det dessverre også tjener makt og inflytelse for norske politikere. Nei - en får bare håpe på et mirakel slik at vi kan få på plass politikere som vil det beste for landets innbyggere og ikke er så opptatt av seg selv.

Dette innlegget er det jo både sammenheng og fornuft i og dekker store områder. Mye kan jeg slutte meg til og mye fortegner hELgenen etter min mening.

En hovedsak at vi ikke lenger ser de store svingningene i strømpriser som vi særlig så for et par år siden og prisnivået er langt lavere i år (snitt . Dette er svært viktig for europeisk industris konkurransekraft og en unngår at masse milliarder går til Statkrafts spekkhoggere i Dusseldorf og tilsvarende miljøer i Norge, Danmark. Hadde vi i tillegg fått andre auksjonsopplegg på strømbørsene, hadde disse spekkhoggerne sultet ihjel og vi (i hele Europa) hadde fått mer stabile og lavere priser.

Priser i NO2 er siden januar gått lineært ned fra 75 øre (1. jan) til 45 øre per kWh nå i april.

Tyskland har jo klare planer for hvordan de vil håndtere sitt strømsystem. I takt med at kullkraft fases ut vil det bygges nye gasskraftverk for å sørge for strømbalansen til enhver tid. Hydrogen vil erstatte naturgass til kraftverkene rundt 2030. Noe nytte av Norge vil ikke Tyskland da nettoimporten i 2021 var bare 2,7 TWh og total import var bare 4,4 TWh (kilde SSB). Atså Norges bidrag til Tysklands behov for strøm (ca 470 TWh) er neglisjerbart. Tyskland er de fleste år stor nettoeksportør (alle år siden 2000 med unntak av 2023 med 11,7 TWh nettoimport)av strøm.

Tyskland er på full fart inn i en hydrogenøkonomi. De vil bygge ut et hydrogenrørnettverk på 10.000 km i løpet av få år (som et hovednett). 60% av nettet vil være gjenbruk av dagens naturgassrørnett. Tyskland ser at hydrogen kan produseres svært billig i Midtøsten og Nordafrika og planlegger å importere mye fra land i disse regionene.

For at Tyskland  skal slutte med fossile brensler, må transport i stor grad gå over til hydrogen (skip og fly og tyngre langtransport). Ammoniakk må lages ut fra grønt hydrogen og stål og jernverk og annen prosessindustri må gå over til hydrogen (eller utledet fra hydrogen).

Som hELgenen er inne på har Norge og EU veldig ulike interesser hva angår strøm. For EU er strøm bare en marginal med viktig innsatsfaktor som skal ha en lav og stabil pris og lett tilgjengelig. I Norge er er strøm livsviktig da mye av vår prosessindustri er avhengig av stabil og billig vannkraft for å overleve. De norsk husholdninger er også avhengig av billig strøm fordi all varme og varmt vann er basert på strøm og vi har et kaldt klima.

Norge kunne ikke eksistere med de vanvittige prisene på strøm i 2022 og politikerne ble derfor tvunget til å innføre et strømstøttesystem som isolerte oss fra det fantastiske markedssystemet som fremtredene politikere i Ap hyller og som Høyre er fra seg av begeistring for!

HELgenens påstand om at "Det er ekstremt dyrt å drifte et nett med stadig mer uregulerbar produksjon" mener jeg å ha påvist ikke er riktig, i det minste i Norge. Når en tenker på at vi over 10 år hadde priser på ca 33 øre per kWh og tilsvarende noenlunde faste nettleiepriser (frem til 2020) så stemmer det med systemkostnad på 0,2 øre per kWh som Statnett oppgir og ikke "ekstrempriser" som hELgenen påstår uten noensinne å kvantifisere og dokumentere disse "ekstrempriser".

Når det gjelde økt effekt i Norge, er ikke det noe vi behøver for landets egen del. Økt effekt er ønsket av strømleverandørene slik at de i kortere perioder kan produsere atskillig mer når prisene i Europa er spesielt høye. Som hELgenen sier så blir de unødvendige kostnadene for denne økningen i effektkapasitet lagt på folk flest. Husholdningene vi de neste tiår få stadig lavere strømforbruk, slik at det er intet behov for økt effekt fra denne kanten.
#2
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
mandag 15. april 2024, klokken 16:21
Sitat fra: Radial på søndag 14. april 2024, klokken 11:48Tallene dine kan umulig være så relevante i 2024. Det er 2022 og nyere som er interessante, for det var da nettleien skøyt i taket, mens vi samtidig fikk en veldig varierende pris på strømleddet.

Og hva systemprisen er i rent "kost" opp mot produksjon,er heller ikke så interessant når sluttkunden (meg og deg) betaler nær 70-80øre totalt bare for å FLYTTE 1kWh fra en produsent til forbruker.

JEG er overbevist om at regulerbar vannkraft i dag nesten utelukkende står standby og fyrer opp kostnadene på nettleia isteden. Dette kom også samtidig med tilknytning til markeder med store mengder vind, kull og gass, som igjen endrer hele posisjonen til tross alt mye regulerbar kraft som feks Vann. Men hvor man finner dette regnskapet aner jeg ikke.

helGen har kanskje en anelse?

Du burde jo forstå at du ikke bare kan gjenta din påstand uten argumentasjon/dokumentasjon.

Hva var så forskjellig i året 2022 i forhold til 2020? En tidobling av vindkraft over ett år eller noe annet? Det er ikke nok å ville tro noe om troen har ingen substans!

Ellers hadde jeg jo den samme diskusjonen med hELgenen for en tid tilbake. Etter fruktesløs diskusjon frem og tilbake måtte han medgi at at det meste av de dramtiske forhøyde "systemkostnader" i 2021 og 2022 var knyttet til langt høyere kostnad per kWh for å dekke inn strømtap i nettet.

Hva strømtap i nettet har med systemkostnader å gjøre ligger over min forstand. Men det skyldes vel en syk definisjon tilbake i tid. Jeg har trodd at systemkostnader har med frekvensstyring og et stabilt system og ha reserver (i MW) til enhver tid. Alt dette er billig og lite krevende i Norge med vår vannkraft og vindkraften er forutsigbar noen døgn fremover mens vannkraften kan reguleres opp og ned på sekunder.

"Nettleien skøyt i taket i 2022" påstår du. Hvorfor ikke i 2021 og hvor sant er det at nettleien steg mye i 2022? Kunne du tenke deg at økt nettleie i 2023 har noe med å dekke inn nettap som ble ca 7 ganger dyrere i 2022. For en husholdning som bruker 20.000 kWh er nettapet ca 1.600 kWh (8% tap). Nå strømkost var 160 øre høyere i 2022 enn normalt (ca 40 øre tidligere), blir dette en merkost for nettselskapet på ca kr 2.600. Om du tror at nettselskap ikke vil ta tilbake disse pengene, så må du gjerne tro det! 
#3
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
lørdag 13. april 2024, klokken 11:33
Sitat fra: Radial på lørdag 13. april 2024, klokken 11:00Totalen blir ikke spesielt mye billigere uansett, når system tjenestene skyter i været pga all denne uregulerbare kraften.

Det meste av regulerbar vannkraft må trolig stå standby for å gripe inn når frekvensen går litt off, eller ved plutselig bortfall av effekt, og da skyter nettleia i taket.

Strøm vil bli sinnsykt dyrt med dette systemet vi er viklet inn i.

Om en ser på informasjon på Statnett så var systemkostnadene i snitt på 350 millioner per år fra ca 2013 til 2020, med topp på ca 500 mill. i 2014 og 350 mill i 2020. Altså ingen stigning i takt med kraft utbygging av vindkraft. Utgiftene steg kraftig i 2021 og 2022 fordi de meste av systemkostnadene er det nettselskapene må betale for nettap i sentral og regionalnettet. Husholdningene får 100, men nettselskapet må distribuere/betale for ca 108. Med priser i 2022 som var ca 7 ganger normalprisen i tiåret før, blir dette store penger.
 I Norge er det naturligvis veldig små systemkostnader med vind i og med at vi har vannkraften som er lett å regulere. Men vi skal kanskje betale som kullkraft er det som sørger for balansen til enhver tid? Det kan jo passe med all annen sinnssvak argumentasjon!

Med en systemkost på 350 millioner og en produksjon på 160 milliarder kWh (160 TWh), blir systemkost ca  0,2 øre per kWh. Dette er et tall som passer bra med hva Statnett operer med (med unntak av årene 2021 og 2022).

Om ikke Radial er enig med 0,2 øre per kWh får han argumentere for/dokumentere noe annet!

Akkurat kostnaden for frekvenskontroll er jo omtrent null, selv med dagens 10% av all strøm fra vind. Det virker som at Radial har heller et religiøst forhold til slike ting enn et kunnskapsbasert forhold!
#4
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
torsdag 11. april 2024, klokken 22:56
Sitat fra: Radial på torsdag 11. april 2024, klokken 07:49Kan du umulig være så himla billig å drifte vindmøller på land heller🙈

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/RG3km5/vindkraftverk-i-nord-odal-turbindblad-knakk-og-falt-av

Blant verdens ca 400.000 vindturbiner var det en der et blad falt av. Like oppsiktsvekkende som når en elbil brenner (skjer neste aldri det heller)!
#5
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
søndag 07. april 2024, klokken 14:59
Sitat fra: Electric cars in Norway på søndag 07. april 2024, klokken 12:21
SitatJa, det var ett skikkelig gullkorn. Men når det gjelder landbruksministeren så er det vel mere 99,999% felles DNA med en apekatt...
Uff uff uff jeg er nå blitt en selverklært VAR overdommer og jeg gir rødt kort og rett i garderoben for den kommentaren der. Vi er da siviliserte debattanter her inne, ikke sant? ;D :police: 

Selv om man ikke er 100% enig med en politiker, behøver en vel ikke være nedlatende og arrogant over for vedkommende!  :P  :)
#6
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
torsdag 04. april 2024, klokken 13:18
Sitat fra: turfsurf på onsdag 03. april 2024, klokken 19:22
Sitat fra: Ketill Jacobsen på tirsdag 02. april 2024, klokken 21:06Er det ikke både vind og sol på Svalbard? Til og med solceller virker overraskende bra på Svalbard.
Er vel sol drøye halve året. Og det blåser ikke hele resten av året. Så da må man ha en alternativ energikilde. Kan selvfølgelig bygge ut nok kapasitet til and man kan produsere hydrogen nok for vinteren til sommeren, men da snakker vi vel omtrent om minst å doble produksjonen grunnet den dårlige effektiviteten ved å produsere og forbrenne hydrogen. Da er vel ikke strømmen så billig lenger.

Uten at jeg har så mye kunnskap om Svalbard, så virker det som at mye av energien går ut som fjernvarme. Om en hadde mye lagringsplass for vann kunne en i perioder med overproduksjon fra vindturbinene bruke varmepumper (om lønnsomt) til å varme opp store mengder vann og alltid ha en del på lager som da balanserer i dager med mindre vind.

Jeg vil også mene at solceller og vind i stor grad utfyller hverandre, med mindre vind og mer solcellekraft på sommerhalvåret og omvendt på vinteren

Jeg tipper man ender opp med noe som skissert her, men i siste omgang er det økonomiske betraktninger som bestemmer. Så vidt jeg forstår vil man ha beholde dagens dieseldrevne opplegg som reserve/balanse.Det kan jo være ok om det bare brukes lite.

Som nevnt tidligere så må også Svarbard elektrifiseres, altså mer bruk av batterier og hydrogen til transport. I perioder med "overskuddskraft" kan en produsere hydrogen for kortsiktig lagring og noe på lengre sikt.
#7
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
onsdag 03. april 2024, klokken 11:38
Sitat fra: turfsurf på onsdag 03. april 2024, klokken 05:16
Sitat fra: Ketill Jacobsen på tirsdag 02. april 2024, klokken 21:06Er det ikke både vind og sol på Svalbard? Til og med solceller virker overraskende bra på Svalbard.
Dårlig med sol i mørketida. Og sette opp vindkraftverk i den sårbare naturen der oppe kan du bare glemme.

Hva i alle verden! Ikke solceller på Svalbard som store deler av året har 24 timer i døgnet med sol? Så få mennesker det er på Svalbard, vil en greie seg med noen få vindturbiner og kanskje ikke velge de største (av landturbiner). Disse kan plasseres i utbygde områder og industriområder.

Tror alle (utenom noen nordmenn) ville synes at vindturbiner som produserer fornybar strøm er et meget stort pluss for Svalbard.

Et SMR-verk kommer aldri til å bli bygd på Svarbard! Løsningen er vindturbiner kombinert med elektrolysefabrikk som produserer hydrogen til lokal transport og andre behov og gassturbin som fyres med hydrogen og virker som balansekraft (og produserer varmt vann fra eksosen).
#8
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
onsdag 03. april 2024, klokken 11:25
Sitat fra: ToWalkOrDrive på tirsdag 02. april 2024, klokken 23:54Tenker at vindmøller for å hjelpe norsk industri og forbrukere er noe vi må akseptere. Men når hundrevis av møller blir brukt for å fase ut en brøkdel av et tysk velfungerende kjernekraftverk så er vi på ville veier. Fra årets skitur i Agder.



Ja visst kan jeg dokumentere dette her.
Som du sier betyr Norges eksport lite for Tyskland, men derimot enormt for NO2 prisen på strøm.


Jeg er helt enig med deg at NordLInk betyr veldig mye for prisnivået i Norge (særlig NO2). Så er vi enige om at der norske bidraget til strøm i Tyskland er minimalt, og nettoeksorten til Tyskland som del av norsk produksjon er også liten (mindre enn 2%).

Kort sagt, når vi er enige om alt dette kan du ikke skrive "Men når hundrevis av møller blir brukt for å fase ut en brøkdel av et tysk velfungerende kjernekraftverk så er vi på ville veier". Tyskerne erstatter selv den strømmen som kjernekraften ga med stadig utbygging av sol og vind. Ikke bare det, de regner med fortgang i utfasing av kull slik at de rekker det innen 2030 i stedet for 2035 og senest 2038.

Etter et tiår (og mer) med stabile lave priser både i Tyskland og Norge (frem til og med 2020), fikk vindkrafteierne helt overraskende enorme overskudd på sin drift (2021 og 2022). Nå har det hele stabilisert seg noe, men fortsatt er prisen mer enn det doble av hva de var i tiåret til og med 2020. Så pensjonskassene hadde trukket gullkortet for ti åg tjue år siden da de investerte i utbyggingen av norske vindparker uten å være klar over det!
#9
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
tirsdag 02. april 2024, klokken 22:12
Sitat fra: hELgenen på tirsdag 02. april 2024, klokken 08:53Ketil og Joccy (samme person?) skiter jo i dette og er mer opptatt av å selge norsk natur til EU.


Jeg har mange ganger vært uenig med deg hELgenen og noen få ganger helt enig. Til tross for stor uenighet har jeg betraktet deg som i hovedsak seriøs.

Det du kommer med i sitatet ovenfor er helt feilaktig. Det med at jeg skulle operere under to navn har jeg allerede kommentert (en meningsløs og falsk påstand).

Videre så er det overhodet ikke tilfelle at jeg "skiter i norsk natur" etc. Om en leser det jeg skriver så kommer det frem at jeg er opptatt av urørt natur og at en må minimere påvirkning av naturen. Alt må imidlertid avveies og kompromisser er uunngåelige. Om en holder seg til fakta så er vannkraft mye verre for natur enn vindkraft. Likedan er jeg skeptisk til utstrakt utbygging av motorveier i Norge med hensyn til natur og særlig misbruk av begrensede arealer i vårt land. Dette er et kontroversielt standpunkt og viser at jeg tar naturen på alvor. 

Det er videre fullstendig feil at jeg er "opptatt av å selge norsk natur til EU". For min del ville jeg fortrukket at det var kun norske interesse, eventuelt staten (slik NVE bygde ut vannkraft for mange tiår siden) bygde ut vindparkene. Det beste ville være at det offentlige var eier av vindparkene slik som det er for vannkraften.

I en situasjon over mange år var det bedre at utenlandske interesser investerte i norske vindparker enn å ikke bygge ut fordi norske interesser ikke fant det lønnsomt nok og at staten ikke selv ville investere ved eget eierskap.

Jeg mener at ikke noe som jeg har skrevet og gjort underbygger det du skiver i dette sitatet. Om du skal fortsatt oppfattes som seriøs av meg, må du trekke tilbake beskyldninger og påstander som sitert ovenfor. Om jeg ikke hører noe fra deg, vil jeg rapportere til moderator.

#10
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
tirsdag 02. april 2024, klokken 21:37
Sitat fra: ToWalkOrDrive på tirsdag 02. april 2024, klokken 08:25Tenker at vindmøller for å hjelpe norsk industri og forbrukere er noe vi må akseptere. Men når hundrevis av møller blir brukt for å fase ut en brøkdel av et tysk velfungerende kjernekraftverk så er vi på ville veier. Fra årets skitur i Agder.

Kan du dokumentere den påstanden du kommer med her? Virkeligheten er at et av de siste årene (etter ny kabel til Tyskland) så var det en nettoeksport til Tyskland på ca 3,5 TWh og når forbruket i Tyskland er noe under 500 TWh, så forstår en at norsk strøm betyr svært lite.

Du misforstår kanskje fakta i saken? Tyske interesser eier en del vindparker i Norge, men det betyr ikke at kraften går til Tyskland. Det er gjerne tyske pensjonskasser som investerer i norske parker og de er tilfreds med lav avkastning og de liker langsiktige investeringer. For disse pensjonskassene er poenget at det er investeringer og ikke få strøm til Tyskland. Også er det et ekstra pluss for disse kassene å investere i fornybar energi.
#11
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
tirsdag 02. april 2024, klokken 21:06
Sitat fra: jkirkebo på tirsdag 02. april 2024, klokken 18:28
Sitat fra: Joccy på tirsdag 02. april 2024, klokken 07:32FrP er jo søte som vanlig. "Frp har derimot foreslått å utrede blant annet kjernekraft på Svalbard." Vanskelig å ikke tolke det der som noe annet enn helt ok så lenge vi slipper å ha det på vårt eget fastland.

Akkurat på Svalbard kan jeg være enig i at en SMR passer bra. Svalbard har et noenlunde stabilt energibehov og det er få andre aktuelle alternative energikilder til kullkraft.

Er det ikke både vind og sol på Svalbard? Til og med solceller virker overraskende bra på Svalbard.
#12
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
tirsdag 02. april 2024, klokken 11:08
Sitat fra: hELgenen på tirsdag 02. april 2024, klokken 08:53Trist å se landskapet ødelagt slik. Ketil og Joccy (samme person?) skiter jo i dette og er mer opptatt av å selge norsk natur til EU.

Har du mistet forstanden fullstendig når du kommer med en slik anklage? Jeg har ca i 20 år på diverse kommentarfelt kun brukt mitt eget navn (i motsetning til andre som ikke tør å stå frem med fullt navn. Helt ok for meg, jeg leser kommentarer for innholdets skyld og ikke for hvem som har skrevet dem).
#13
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
mandag 01. april 2024, klokken 14:36
Sitat fra: hELgenen på søndag 31. mars 2024, klokken 21:02Og vi MÅ begynne å se på energiløsninger som er regulerbare og som er ikke forrurensende - og da står kjernkraften frem som en fremtidig løsning. Og må vi bremse forbruksveksten for å vente inn kjernekraft - ja så får vi heller gjøre akkurat det. 



Regulering av kjernekraft er i praksis ikkeeksisterende, mest av økonomiske grunner men også noe driftsmessig. Ca 95% av alle verk går på 100% utnyttelse så lenge de ikke er stengt pga brenselsbytte, nødvendige reparasjoner eler pga større og mindre ulykker. Om et verk kjører på 30% (dellast) så vil strømmen som i utgangspunktet koster ca 200 øre per kWh (for et nytt verk) i stedet koste 600 øre fordi det er intet å spare på driften. Brenselskost er ca 5 øre per kWh og ved 30% blir i tillegg virkningsgraden en del dårligere (og ikke bra for brenselsstavene).

Deretter har en fortsatt uløste problemet med mer og mindre radioaktivt materiale som må tas vare på i opp til hundretusener år. Og dette er på sikt svært kostbart. Bare oppryddingen etter Norges to små forskningsreaktorer vil koste minst 20 milliarder kroner og ta flere tiår!

I verden finnes det fortsatt ikke en eneste langsiktig deponi. Finland har hatt et deponi klart i flere år og det kommer i drift tidligst neste år. Hvorfor nøler man så lenge og hvorfor er ikke dette implementert for ca femti år siden? Det er kanskje noen problemer ute og går?

Når alt kommer til alt så er et lands "rikdom" langt på vei basert på landets naturressurser. Danmark har sitt jordbruk, Sverige og Finland har begge mektig industri basert på skogsdrift. Sverige har i tillegg svære jernressurser (se LKAB) og masse industri knyttet til denne ressursen.

I Norge er veldig mye basert på våre energiressurser, i første omgang vannkraft og siden en del vindkraft og nå etter hvert havvind, bunnfast og flytende. Også vi har stor industri knyttet til skogen og ikke minst har vi havressursene gjennom fiske.

Om vi skulle satse på atomkraft og bygging av industri basert på atomkraft, så har vi ikke lenger noen naturlig konkurransefordel i forhold til alle andre land. Vi har jo Oljefondet så vi kan jo bygge både atomkraftanlegg og ny industri. Men med ulemper som store avstand til de viktigste markedene, forholdsvis lite hjemmemarked etc, risikerer vi at ny næringsvirksomhet vil bli evig underskuddsforetagender og etter få år gå konkurs.

Nå er jo majoriteten av det norske folk fornøyd med sin situasjon og tar det for gitt at alt vil fortsette som før. Olje og gass vil langsomt fases ut (slett ikke alt for olje og gass kan brukes til mye annet enn energi/bli brent). Vår velstand er hele tiden avhengig at vi jobber godt og effektivt og at vi har konkurransedyktig industri. Det er et daglig strev som verken er gratis eller kommer av seg selv (merkelig nok vil mange tenke ut fra sin komfortable situasjon med jobber i stat og kommune og all mulig annen virksomhet som ikke innebærer produksjon og internasjonal konkurranse).

Så sats på kjernekraft og langsom nedlegging av landet vårt (inn til Oljefondet er brukt opp)! Å bruke våre naturressurser (vann og vind og etter hvert sol) er gammeldags (se opp for ironi/sarkasme)!
#14
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
mandag 01. april 2024, klokken 13:48
Sitat fra: hELgenen på søndag 31. mars 2024, klokken 21:02
Sitat fra: Ketill Jacobsen på søndag 31. mars 2024, klokken 19:51Du nevner at motstanden mot vindturbiner er stor i Norge. Om en går ca ti år tilbake var oppslutningen meget stor. Store kampanjer basert på feiloppfatninger og løgner har ført oss dit vi er i dag. Bedre opplysning og kunnskaper og mer tilbakeføring av ressurser til folk der turbinene settes opp vil fort føre til en situasjon med stor oppslutning om vindparker!

Dette er jo totalt feil. Det er jo ikke feiloppfatninger, det er faktiske reelle problemer mennesker har opplevd basert på møller som ER bygget. Folk flest var mer positive FØR de fikk se møllene.
Det er jo ikke en løgn når man ser og opplever noe som allerede står der. Mer fakta kan man vel knapt få.

Og de som bygges og planlegges fremover er jo mye,mye større enn de som allerede finnes.


https://www.youtube.com/watch?v=ndbO4Vsd9P0

Poenget er at mange Nordmenn er glad i naturen og landet. Mange føler en egen identitet til det landskapet man er
vokst opp i. Mange ser også at samfunnet bare tillater mer og mer forbruk som egentlig ikke gir noen mening - skal vi ofre mer energi for at selskaper som Tik-Tok skal få lagre sine videosnutter? Eller Google som trolig vil betale smuler tilbake til landet i skatter og avgifter. Hva med de store internasjonale selskapene som banker på døren og vil bygge industri bare de får billig energi på lange avtaler i retur - selskaper som trolig også vil sile ut verdiene av landet og trolig også bidra til høyere priser for de som bor i landet.   Det er jo denne to sidigheten der man ser natur bli bygget ned og så ser at pengene bare renner ut av landet mens man selv opplever at kraftprisene øker og nettleien når nye høyder som skaper grobunn for enorme konflikter her. Og vårt bidrag til en fossilfri verden ved å elektrifisere sokkelen er jo helt meningsløst i manges øyne. Skal vi bygge ned natur i eget land og sende kraften til sokkelen for å produsere fossilt drivstoff? Er det rart folk rister på hodet?

Jeg tror vi må bli flinkere til å prøve å forstå motstanderene der ute. Mitt ståsted er at man gjerne kan rive ned slottet, karl johan og hele aker brygge og sette opp møller her - enn å bygge ned urørt natur. Jeg ser lite eller ingen verdi i de objektene som nevnt sammenlignet med urørt natur.  Vi skylder kommende generasjoner å ta vare på landet vårt - ikke bygge det ned fordi noen kinesere vil lagre kattevideoer i et datasenter på Hamar. Jeg mener vi må være ekstremt forsiktige med å gi tillatelse til nytt forbruk - og ekstremt forsiktige med å gi tilatelser til å bygge ned landskap. Og vi MÅ begynne å se på energiløsninger som er regulerbare og som er ikke forrurensende - og da står kjernkraften frem som en fremtidig løsning. Og må vi bremse forbruksveksten for å vente inn kjernekraft - ja så får vi heller gjøre akkurat det. 




Og svaret er kjernekraft. Og hva var spørsmålet?

Jeg er for urørt natur og kultur og setter også stor pris på bykultur. Det siste synes ikke å ha stor verdi hos hELgenen, men det er nå en gang hans livssyn.

Jeg legger ellers merke til motstanden mot vindturbiner nå koker ned til det estetiske, det følelsesmessige og urørt natur. Det er fint fordi de aller fleste argumenter mot vindkraft er enten falske eller ikke relevante (som støy som ikke er et problem for de fleste norske lokasjoner).

Om man er så opptatt av urørt natur, hvor er det da ikke et opprør mot hyttebygging, bygging av nye motorveier, omgjøring av landbruksjord til næringsformål (når vi har mye av annet areal).

Det er  naturligvis bare få prosent av Norges areal som er fullstendig urørt (inkludert skogdrift og landbruk) så idealet helt urørt finnes knapt i Norge, uten at det er noe problem for de fleste. En skjønnhetsflekk ødelegger ikke en kvinnes ansikt!
#15
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
søndag 31. mars 2024, klokken 19:51
Sitat fra: Electric cars in Norway på søndag 31. mars 2024, klokken 19:21
SitatFørst videre stor utbygging av vindkraft på land og samtidig oppstart av bunnfast havvind og snarlig oppstart av flytende havvind.
Ketill, ja kansje det og jeg er enig i havvind men jeg sier klart nei til vindkraft på land. Vi kan ikke ødelegge landet med vindkraft på land når motstanden er så stor i Norge. Solcelle parker er også viktig :+1:

Vi kan ikke bøye av fordi det et motstand basert på løgn og bedrag og manglende kunnskaper!

Om vi bygde ut til 40 TWh (mot i dag ca 16 TWh) vil vi bygge ned ca 37 km2, altså 8% av Oslos areal (450 km2) eller 0,1 promille av Norges areal (ca 385.000 km2). Med nedbygging tenker jeg på veier og oppstillingsplasser for turbinene. Dette er ca 2,5% av en vindparks totale areal.

Lite protester mot nye veldig brede motorveier som ofte må brøytes frem gjennom Norges 3% av dyrket areal! Mange vindmotstandere skjønner ikke begrepet proporsjoner.

Jeg skjønner godt at en estetisk og følelsesmessig reagerer på store vindturbiner i urørt natur. Dessverre må man ofte ofre noe for å oppnå andre viktige mål. En må også tenke på at turbinene kan fjernes på lengre sikt om vi får anledning til det. Det vil etterlate seg noe spor som de fleste ikke vil se, mens som for puristene vil være en evig pine.

Du nevner at motstanden mot vindturbiner er stor i Norge. Om en går ca ti år tilbake var oppslutningen meget stor. Store kampanjer basert på feiloppfatninger og løgner har ført oss dit vi er i dag. Bedre opplysning og kunnskaper og mer tilbakeføring av ressurser til folk der turbinene settes opp vil fort føre til en situasjon med stor oppslutning om vindparker!
© 2024, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA