Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 565 kroner per år. elbil.no/medlemskap
Hovedmeny
meny

Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.

Vis innleggmeny

Meldinger - gmikkelsen2014

#1
Alternativ energi / Sv: Solcelleanlegg
søndag 03. mai 2015, klokken 21:23
Jeg har et 5,2 kWp system i Bergen, som jeg satte i drift i februar. Spennende å følge med hvor stor produksjon jeg kan klare i løpet av året. Passerte 1000 kWt for noen dager siden. I tillegg er det interessant å se hvordan produksjonen fordeler seg på egen bruk og innmating på nettet. Jeg har målt dette siden februar og målingene ligger på https://gmikkelsenblog.wordpress.com/grid-page/. Har også lagt ut et regneark hvor en kan regne på lønnsomheten for et solcellesystem.
#2
Alternativ energi / Sv: Solcelleanlegg
søndag 22. mars 2015, klokken 20:20
60 tusen kr er ikke en ubetydelig investering, men et solcelleanlegg har lang levetid. Fordeler man investeringen på 20-30 år som anlegget vil produsere strøm (og kanskje enda lenger), trenger ikke investeringen være så dårlig. Selv om man må påregne å skifte ut inverteren en gang i løpet av denne perioden.

Lønnsomheten avhenger jo selvsagt av hvordan strømprisene (inkl. nettleie) utvikler seg i årene fremover. Her er det stor usikkerhet, men det er lite sannsynlig at strømmen blir billigere enn den er nå. Særlig nettleien er ventet å øke vesentlig i årene som kommer.

Dersom man klarer å produsere 4000 kWt årlig og strømprisen er 75 øre/kWt, gir det en avkastning som tilsvarer 5 % etter skatt. Det er ikke så ille med dagens lave rentenivå. Men man må se på det som langsiktig sparing, ja, og gjerne supplere med idealistiske motiver også.

Jeg har laget et et regneark for å analysere lønnsomheten i solcelleanlegget når ulike forutsetninger legges til grunn. Lønnsomheten er avhengig av strømpris ut fra nettet, pris på kraft levert til nettet, produksjonsprofil, degradering av panelene, profil for kraft levert inn på nettet, rentenivå og levetid for anlegget. Lønnsomheten er således avhengig av mange usikre variabler, for mange år fremover. Regnearket finner du her:

https://gmikkelsenblog.wordpress.com/hvor-mye-energi-kan-jeg-produsere-med-solfanger-og-solpanel-pa-taket-av-boligen-min-og-hva-betyr-det-i-kroner-og-ore/

#3
Alternativ energi / Sv: Solcelleanlegg
lørdag 21. mars 2015, klokken 20:24
Hei

Jeg har montert et 5,2 kWp solcelleanlegg på vår bolig, og har stått for alt monteringsarbeid selv, med unntak av å koble inverteren for solcelleanlegget til strømnettet. Inverteren omdanner likestrømmen fra solcellepanelene til vekselstrømmen som er på strømnettet. Enova ga kr 16500 i støtte, og anlegget kom på ca. kr 60000. Du kan lese mer om anlegget på https://gmikkelsenblog.wordpress.com/grid-page/. Jeg innførte anlegget selv fra Tyskland.

© 2024, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA