Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 565 kroner per år. elbil.no/medlemskap
Hovedmeny
meny

Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.

Vis innleggmeny

Meldinger - TB

#1
Tror mange vil være svært godt fornøyd med 500 kr pr kvartal for fri lading. 😇
#2
Måler Erik Ola lenker til har også støtte for sentral avlesning. Mulig det er koblet til, slik en unngår å måtte lese av?

Manuell avlesning høres litt rart ut om det er et større anlegg?

Så lenge montør, produsent og styret er informert om at avlesning ikke fungerer har du gjort det som kan forventes. Hva gjør de andre naboene?

En ulempe med å vente lenge med avregning er hvilken pris som skal brukes? Nå har strømprisen stabilisert seg, endrer seg ikke like mye som tidligere fra måned til måned som tidligere. Men, avregning pr måned gir en mer riktig pris. Avregning oftere krever i praksis automatisk avlesning.
#3
Å koble til ladekabel tar ikke lang tid. Kan også lønne seg med tanke på effekt avgift.

Behovet for å lade hver dag reduseres med større batteri. Biler med kort rekkevidde må naturlig lades oftere enn de med lang rekkevidde.
#4
Om det er enkelt å fremføre kabel vil ikke 20 - 30 meter med kabel utgjøre noe stor ekstra kostnad. Det er i de store anlegg det gir størst mening å legge opp en felles kabel som hver enkelt kan koble seg på.

Tenker det vil være fornuftig å fremføre tre faser, selv på IT, men la ladeboksen bare bruke en fase med gangen. Da kan en enkelt endre oppsett på ladeboksen om en har en Tesla som støtter IT trefaselading.
Dvs, normalt kan en la lastbalanseringen ta seg av valg av riktig fase, selv om den bare en fase benyttes.

Eksempel på løsninger for å lastbalanser mot egen måler er Easee Equalizer, Tibber Pulse, Zaptec Sense. Finnes sikkert flere andre også.

Generelt:
Hvor mye i form av kWh en trenger å lade vil avhenge av hvor langt en kjører pr dag, og hvor stor forbruk bilen har. Generelt har en elbil høyere forbruk vinterstid enn sommerstid. Om en er hjemme ca 10 timer i døgnet og lader i snitt 3 kW vil dette utgjøre 30 kWh i løpet av et døgn. Ved forbruk på 2 kWh pr mil kan en kjøre ca 150 km på disse 30 kWh.

Men, det er klart, kjøre mønster kan endre seg. Ekstrakostnaden for tilgang på trefase 32A eller enfase 32A trenger ikke være så stor, og kan være nyttig noen ganger. En ladeboks installasjon må påregnes skal vare en tid.

Skrevet i parallell med forrige innlegg.
#5
Om jeg leser riktig har dere 250 A inn til bygget. De to som har lader idag er koblet direkte på hovedfordelingen, bak en felles måler? Det gjøres da en avregning av forbruket disse to har?

Inntak 250 A x 230 V x 1,73 (IT nett ) = ca 100 kW.
Hver leilighet har 40 A x 230 x 1,73 = 16 kW.

Effekten kan bare oppnås ved perfekt fordeling mellom faser, i praksis noe lavere enn overnevnte tall.

Fordel med å koble ladere bak hver enkelt sin måler er en unngår felles avregning.

Ved å koble til en løsning for automatisk lastbalansering til egen måler kan en unngå sikringen løser ut om en lager mat, vasker klær, og lader bil samtidig. Flere produsenter av ladebokser tilbyr nå denne typen løsninger.

Generelt er det enklere om en kan koble ladeboks etter til hver enkelt sin måler. Men, det lar seg ikke alltid gjennomføre pga avstanden mellom måler og parkering.

Da er alternativ løsning å koble ladeanlegg til felles måler. Anlegget består av en enhetlig type ladebokser med et overordnet system som tar seg av avregning og lastbalansering. Dermed trenger ikke hver ladeboks tildeles en fast effekt, kan utnytte effekten bedre. På større anlegg, med 50-100-200.. plasser er det gjerne ikke mulig å nok strøm til at alle kan lade samtidig, uten store kostnader. Da vil felles anlegg være en måte å løse det på.

I dette tilfelle, med bare 6 potensielle ladere vil tilkobling på egen måler være gjennomførbart? Da er det det enkleste.

Det andre alternativ, fortsette å koble til hovedfordelingen. Da vil det være koblet til via en fellesmåler regner jeg med?
Lastbalanserere mellom ladere, og/eller mot vern til denne fellesmåler eller mot hovedvern.
#6
Lade hjemme / Sv: Luke til ladekabel fra garasje og ut?
søndag 24. mars 2024, klokken 09:49
Kabel igjennom veggen bør ikke være noe problem annet enn det ikke er så enkelt å reversere. Hullet må være stort nok skal ladekabel gå igjennom, den har noe vinkel. Luken på bildet er laget til industri kontakt? De har ikke noen vinkel.

En lengre ladekabel kan henges opp på veggen, gå under porten. Da er det enkelt å bytte om innendørs. Bilene kan da stå slik de ikke sperrer hverandre. Forutsetningen er løs ladekabel på ladestasjonen. Er det fast ladekabel må ladekabelen byttes eller gå igjennom veggen.
#7
Det kan være praktisk med kaskoforsikring og maskinskadeforsikring om det oppstår feil som i dette tilfellet. Selve reparasjonen vil også sannsynligvis dekkes om feilen ikke dekkes av 5 års garanti fra bilen var ny. Det er gjerne en egenandel og bonustap på forsikringen, om reparasjonen har en lavere kostnaden vil det mulig ikke lønne seg, men det er fortsatt praktisk å unngå måtte skaffe leiebil selv.
#8
Ladeplasser og ladekabler / Sv: utfordring med lading i stikk
fredag 22. mars 2024, klokken 18:29
Ikke uvanlig at feil på strømnett blir avdekket når en kobler til en ladbar bil. Utstyr som normalt benyttes i et privat hjem vil fungere uten jordkontinuitet. En ladebar vil sjekke jording og spenningsnivå, og unngå lade om feil oppdages.

Feilen kan dermed oppleves som den er på bilen, men er i nettet.

Noen ganger kan IT nett avdekkes som en "feil" om utstyret koblet til forventer TN nett. En bør forvente EVSE som leveres med bil i Norge skal støtte IT nett idag.
#9
Lade hjemme / Sv: Luke til ladekabel fra garasje og ut?
onsdag 20. mars 2024, klokken 16:29
Har ladestasjonen fastmontert kabel, og er ikke lang nok til å legge under porten da kan luke være en grei løsning.

Er det løs kabel til ladestasjon, men kabel for kort - Kjøp en lengre kabel, legg kabel under porten, så er det løst.
Pass på at kabel ikke kjøres over, eller utsettes for skade så varer den lenge.
#10
Hyundai Ioniq 5 / Sv: For høy egenvekt - lite nyttelast
tirsdag 19. mars 2024, klokken 20:43
SVV virker å være bevist på denne problemstillingen, det er dermed en større risiko for å bli veid og funnet for tung enn før.

I følge artikkelen, det en kan oppleve er å måtte laste av slik at vekta er under tillatt vekt:

SitatDet er maksimalt tillatt totalvekt Statens Vegvesen sjekker hvis du blir stoppet på veien. Er bilen over den, må du laste av overvekten før du kan kjøre videre.

Måter å løse dette på:
- Om en har hengerfeste kan bagasje legges i tilhenger?

- Sette igjen bagasje på kontrollstasjonen. (Om det er lov, blir mulig regnet som forsøpling?)

- Sette igjen igjen personer på kontrollstasjonen, kjøre til nærmeste Post i Butikk.
- Sende bagasje hjem som post, hente personene igjen etter bilen er lett nok til at personene kan være med.
https://sending.posten.no/bestill/pakke
#11
Hyundai Ioniq 5 / Sv: For høy egenvekt - lite nyttelast
tirsdag 19. mars 2024, klokken 17:51
Risiko for en personbil skal bli veid i allminnelig kontroll er neppe stor? Vektkontroll gjelder i all hovedsak lastebiler og noen ganger varebiler.

Spørsmålet blir om staten veivesen vil plukke ut bestemte bilmodeller som er kjent for liten nyttelast?

Pussig Ioniq 5 fortsatt selges med forholdsvis stort avvik på vekt. Har vore omtala heilt frå de første bilene kom på markedet.
#12
Mest sannsynlig er feilen i bilen, og ingen feil på hurtiglader.

Det er en Leaf 2014? Ting kan skje, PTC varmeren er en kjent feil slik jeg har forstått.
#13
Nissan / Sv: Uheldig i dag, skrammer under
tirsdag 19. mars 2024, klokken 17:39
Om det er i ytterkant er det mulig kanalen som har tatt støyten? Selve batteriet ligger noe lengre inn og er ikke lakkert.
#14
Kia Soul EV / Sv: 16.000 norske Kia Soul EV tilbakekalt
mandag 18. mars 2024, klokken 22:39
Etter jeg husker kan det velges om parkeringsbrems skal gå på automatisk på Hyundai KONA Electric 2019.
Mulig slik på Kia eSoul 2021 også?

På Hyundai KONA Electric 2024 går det automatisk, usikker om det kan slås av der, skal sjekke.
#15
Trykk på de tre prikkene oppe til høyre.
Konfigurer , bilde av tannhjul.
Søk opp riktig Zaptec Pro lader.
Skriv inn pin kode.

Skal være koblet til om en har kommet så langt.

Har gjort dette mange ganger.
© 2024, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA