Elbilforum.no

Tekniske spørsmål => Enkle tekniske spørsmål og svar på disse => Emne startet av: geear på tirsdag 11. juli 2017, klokken 21:24

Tittel: Hva er det med elbiler og hengertrekking?
Skrevet av: geeartirsdag 11. juli 2017, klokken 21:24
Jeg er helt avhengig av å ha hengerfeste, faktisk på både bil 1 og 2. Førstnevnte for å dra henger, helst også tung. Sistnevnte for å kunne ha sykkelstativ. Er klar over andre alternativer, men liker ingen av de.

Spørsmålet er egentlig bare HVORFOR man ikke kan trekke henger med feks e-Golf? Handler det kun om at VW ikke ser behovet og ikke gidder å ta kostnadene med godkjenning av et nisjeprodukt, eller er det noen reelle bekymringer som ligger til grunn?

Jeg har hørt at det finnes krav som x antall bakkestarter på 8% med maks hengervekt og lignende, men ser ikke helt at elbilene skulle ha noen utfordring med å repetere en del starter med noen hundre kilo bak. Jeg kan skjønne at det kan være utfordrende å brenne av all regen, men la mekaniske bremser ta over da? Og akkurat e-Golf har ikke aktiv kjøling/varme på batteripakke, og fullastet bil pluss noen hundre kilo bak i 50 grader i Death Valley kan sikkertgå drit, men andre biler har jo dette og kan allikevel ikke trekke henger. Det finnes også fossilbiler aom får utvidet oljekjøler/kjøleanlegg med ekstra seter eller hengerfeste. Hvorfor ikke gjøre det samme på elbiler? Handler det kun om villighet? Det går jo også an å legge inn begrensninger og alarmer i software. Hva er forskjellen på Model X og S som gjør at S aldri har blitt godkjent med hengerfeste?

F.eks. e-Golf har samme bjelker og BEDRE plass til hengerfeste enn fossilvariantene. Skal bestille et amerikansk hengerfeste til e-Golfen min, få på plass firkantfeste så har man alle muligheter (slik alle hengerfester i europa også burde vært levert!!), men misjonen er vippbart sykkelstativ.
Tittel: Sv: Hva er det med elbiler og hengertrekking?
Skrevet av: elektroluxonsdag 12. juli 2017, klokken 04:35
Kewet og Tesla X er godkjent med hengerfeste.

Elbiler i skiktet mellom disse ytterpunktene burde dermed også kunne få et hengerfeste, men onde tunger vil ha det til at dette er fossillobbyens siste skanse.
Tittel: Sv: Hva er det med elbiler og hengertrekking?
Skrevet av: craonsdag 12. juli 2017, klokken 09:34
Mener å ha lest at også eNV200 kan trekke henger? Og krok til sykkelstativ kan vel også monteres på de fleste biler. Vet mange har gjort det på bl.a. Leaf.
Tittel: Sv: Hva er det med elbiler og hengertrekking?
Skrevet av: kaiatonsdag 12. juli 2017, klokken 16:32
Kangoo Z.E. er også godkjent for tilhenger.

Greia er nok så enkelt at det å trekke tilhenger ikke er høyt oppe på bilfabrikantenes prioritetsliste. Jeg vet at den norske Toyota-importøren spurte fabrikken om mulighet for å trekke tilhenger med Prius for flere år siden, men det er først den siste generasjonen som kan det. Fabrikken forstod rett og slett ikke hvorfor det skulle være behov for det.
Tittel: Sv: Hva er det med elbiler og hengertrekking?
Skrevet av: Burgermandag 17. juli 2017, klokken 15:57
BMW selger sa til meg at BMW ikke prioriterte henger var fare for batterigjennomtregning dersom påkjørsel bakfra når man har henger.

Jeg lar andre få avgjøre om det er hold i det eller ei.
Tittel: Sv: Hva er det med elbiler og hengertrekking?
Skrevet av: Viking800mandag 17. juli 2017, klokken 19:16
Noen som har tall for biler med hengerfeste i Norge vs. "resten av verden"?
Tittel: Sv: Hva er det med elbiler og hengertrekking?
Skrevet av: Trekkoppbilmandag 25. september 2017, klokken 18:41
Her er artikkel om at vegvesenet er skeptisk til å godkjenne hengervekt på Zoe, på tross av at det er godkjennt av uavhengig laboratorium i dette tilfellet, og det sies at løsningen blir godtatt i Tyskland:

https://www.tu.no/artikler/fikk-godkjent-tilhengerfeste-pa-elbilen-sin-na-har-vegvesenet-ombestemt-seg/407358

Oppdatering: Nå ser jeg at en Zoe som i følge artikkelen fikk godkjennt trekkraft, ikke lenger har noe godkjennt trekkraft, så vegvesenet har nok gjort om vedtaket: https://www.vegvesen.no/kjoretoy/kjop%2Bog%2Bsalg/kj%C3%B8ret%C3%B8yopplysninger?registreringsnummer=EK42061

Tittel: Sv: Hva er det med elbiler og hengertrekking?
Skrevet av: Radiobil1søndag 23. desember 2018, klokken 13:07
Noen som har prøvd å putte på hengerfeste og blitt tatt her?


Hva ble i tilfellet reaksjonen?


Varebiler for håndverkere er jo helt avhengig av henger, så de må jo ha det for å kjøpe elbil.


Så lemge det ikke er noe sikkerhetsmessig årsak, bare at fabrikkene ikke prioriterer det, så må jo elbilforening eller pressgrupper kunne få til noe.


De fleste nordmenn er vant til å ha hengerfeste, og trenger det. Tullete å beholde, eller kjøpe en fossilbil for å kunne kjøre med henger en gang i mellom.
Tittel: Sv: Hva er det med elbiler og hengertrekking?
Skrevet av: cratirsdag 25. desember 2018, klokken 13:18
Reaksjonen for å bli stoppet er vel i verste fall som å bli stoppet med ulovlig henger ellers; bøtelegging, og i alvorlige tilfeller førerkortbeslag.

Det du ikke vil ut for er å være innblandet i en ulykke pga ulovlig hengere. Da risikerer du å sitte igjen med milliongjeld, og i verste fall ett eller flere liv på samvittigheten.