Elbilforum.no

Bilmerker => Tesla => Model S 2013 - 2022 => Emne startet av: Hagesæter på lørdag 14. februar 2015, klokken 17:08

Tittel: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hagesæterlørdag 14. februar 2015, klokken 17:08
15/2-15: Oppdatert med erfaring, mindre justeringer i teksten samt bilder.
14/2-15: Opprinnelig publisert

Innledning – hvorfor
Helt siden jeg fikk min første pc i 1989 ble jeg oppheng i støyen fra viftene. Støyisolering av kabinetter, egen støyisolerings-boks utenpå kabinettet, noisekiller, større vifter, underklokking osv. Alt ble prøvd for å redusere støyen fra datamaskinen. I dag har dette blitt mye lettere, ikke bare fordi støyisolering og varmeleder har blitt bedre, men fordi prosessorer bruker mindre energi, og harddisker har blitt SSD disker.
Også ventilasjonsanlegget, og støyisolering mellom rom har jeg nok brukt mer tid på en gjennomsnittsmannen.  Da jeg fikk min kjære TMS (ja etter min kone selvsagt), ble jeg naturligvis også opptatt av hvordan en kunne få den allerede stille bilen litt stillere. Derfor dette prosjektet.

Link til bilder: https://plus.google.com/photos/105031608871946750400/albums/6115744144010332497 (https://plus.google.com/photos/105031608871946750400/albums/6115744144010332497)


Jeg har lest det jeg har kommet over om støydemping og/eller isolering av TMS. Her er noen av linken:
http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,9729.0.html (http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,9729.0.html)
http://www.teslamotorsclub.com/showthread.php/35090-Photos-of-car-interior-taken-apart-for-sound-deadening (http://www.teslamotorsclub.com/showthread.php/35090-Photos-of-car-interior-taken-apart-for-sound-deadening)
http://teslaforum.dk/forum/topic/lydd%C3%A6mpning-af-model-s?&page=1 (http://teslaforum.dk/forum/topic/lydd%C3%A6mpning-af-model-s?&page=1)

Støydemping, eller støyisolering
Det er forskjell på støydemping og støyisolering. Uten å inn på detaljer på det så fant jeg fort ut at demping er tingen. I frunken valgte jeg både demping og isolering – mer om det senere.
Det kan også være av interesse å sette seg inn i litt om lyddemping og materialvalg.
https://www.youtube.com/watch?v=DtQkMpHsMro (https://www.youtube.com/watch?v=DtQkMpHsMro)

Materialvalg
Dynamat blir av mange regnet for det beste støydempings materialet.  Dynamat er laget av Butyl. Biltema har et produkt som også er laget av Butyl: http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bilstereo/Monteringsdeler/Lyddempingsplate-369223/ (http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bilstereo/Monteringsdeler/Lyddempingsplate-369223/)
Da Biltema er noen få minutter unna, falt valget på Biltema sin løsning. Jeg vil tro at de er omtrent like god, samt at Biltema er rimeligere. Dersom noen har input på dette så kom gjerne med kommentarer.

Måling
I følge Dagbladet har Tesla Model S et støynivå på 68 db i 80 km/t: http://www.dagbladet.no/2013/09/17/tema/bil/motor/klikk/stoy/29319467/ (http://www.dagbladet.no/2013/09/17/tema/bil/motor/klikk/stoy/29319467/)
Dette er noe høyere enn andre Premium biler. Testen er fra 2013, og etter hva jeg har hørt har Tesla forbedret støynivået etter dette. Om noen vet noe mer om dette vennligst kommenter.
Min første og litt naive tanke var å bruke en Android App for å måle støyen. Men etter å ha sammenlignet den mot en profesjonell db måler, fant jeg ut at de Android Appene jeg forsøkte ikke var brukenes i det hele tatt.
Kjøpte en db måler på Biltema, men da denne bare måler db i øyeblikket med min og max verdi var den ikke mye hjelp. For å måle dette skikkelig, bør en ha utstyr som måler ulike frekvenser samt har mulighet til å lage grafer og gjennomsnittsmålinger over tid – gjerne med kobling til en pc for videre analyse.
Min konklusjon var å enten gjøre målingen skikkelig, eller å droppe hele målingen og heller lage konklusjonen etter hva jeg hører. Jeg valgte å droppe målingen. Det er uansett en rekke faktorer som spiller inn. Fart, dekk, asfalt, tørr/våt veibane, vind med mer.

Verktøy
Finn et varmt og godt sted å arbeide. Det er lettere å jobbe med både bilen og Butyl mattene når det er litt varme i rommet. Jeg kjøpte meg en Dieselvarmer (byggtørker) på Biltema for kr 2000. Den yter 20KWh. På mindre enn en time var både garasjen og bilen behagelig varm – litt diesel lukt ble det.
Jeg kjøpte disse Pry Toolene på eBay: http://www.ebay.com.au/itm/Fit-TESLA-ROADSTER-Car-Door-Trim-Panel-Mold-Clip-Retainer-Pry-Tool-/151396617913? (http://www.ebay.com.au/itm/Fit-TESLA-ROADSTER-Car-Door-Trim-Panel-Mold-Clip-Retainer-Pry-Tool-/151396617913?)
På et av de siste bildene ser du alle verktøyene jeg brukte.


Hvor og hvorfor
Hvor en skal støydempe er ikke en selvfølge. Jeg begynte med det jeg regnet med var enklest. Det var tross alt første gang jeg skrudde på bilen. Tanken var et frunken var et trygt sted – og det var det.
Frunken
Start med å ta ut dekslene på sidene. Dette er enkelt. De sitter ikke særlig fast. Teppene er også lett å fjerne.
Den lille og den store «kassen» er bare festet med noen få skruer.
Når en dunker på kassene merker en betydelig lyd. Den lille kassen fungerer som en resonanskasse inn mot kupeen. Jeg valgte å kle hele kassen i Butyl.
Når en fjerner den store kassen ser en nesten ned til bakken. Det er bare et tynt plastdeksel på ca. 1 til 2 mm tykt. Jeg vil tro at betydelig med lyd fra bakken kommer opp her og forplanter seg til kassen. Jeg valgte derfor å dekke sidene med Butyl.
Til slutt ble det lagt en 20mm støyisoleringsplate (fra Biltema) på toppen av kassen, men under teppe.

Trunk
Det første som slo meg etter å ha kjempet med å fjerne alle teppene og klipsene i trunken var at her var det godt med støyisolering fra før. Jeg valgte å sette på noen striper med Butyl rett bak hjulbuene, men jeg tror ikke dette vil hjelpe betydelig. Jeg har større tro på Butyl inne i hjulbuene bak – mer om dette senere.
Om jeg hadde visst det jeg vet i dag, hadde jeg ikke tatt bryet med å åpne opp i trunken.

Bakdører
Jeg hadde fryktet at det skulle by på problemer å åpne dekselet. Har hørt fra andre at en måtte regne med å knekke flere av klipsene. Heldigvis knakk ingen på bakdørene. Kanskje varmen i rommet hjelper på dette? Å ta av de to dekslene og de tre skruene var enkelt. Jeg var glad at jeg hadde kjøpt et godt Pry Tool. Deretter var det bare å ta tak i dekselet og dra til. Det var mange lyder som kunne minne om at en gjorde noe alvorlig galt, men alt gikk meget fint. Jeg tok av høyttaleren på den første bakdøren, men oppdaget at dette ikke var nødvendig da en ikke kom til noe på baksiden.
Husk å bruke varme og noen gode hansker for å presse Butyl'en godt på plass. Du ønsker ikke at dette skal falle av. I begynnelsen hadde jeg ikke store forhåpninger om å få klister på mye, men som bilde av de gråbrune papirbitene viser så fikk jeg dekket et ganske stort areal – spesielt inne i døren. Det brune papiret funker som maler dersom jeg skal lage flere. Det er også notert på malene evt. endringer som kan gjøres neste gang for bedre tilpassning.
Som andre har påpekt så bruk litt tid rundt låsen – da får en den fine Mercedes følelsen når en klukker døren.

Frontdører
- er omtrent som bakdøren med unntak av en ekstra ledning og en vaier. Både ledningene og vaieren var enklere å ta av en fryktet. Men det er godt å ha et ekstra par hender til å ta av og på dekselet. Jeg klarte å knekke et klips på den ene frontdøren - alt i alt er jeg fornøyd med det.
Også i frontdørene fikk jeg lagt i betydelig med Butyl. Se bildene som viser de store fine bitene jeg brukte.
På de store flatene fant jeg fort ut at en bør ikke ta av dekkpapiret før en lurer platen inn i døren. Men for å lettere ta av papiret når den er på plass, anbefaler jeg å løsne papiret mens du har den ute, for så å ta papiret på igjen – da slipper det lettere neste gang.

Hjulbuene
Er ikke tatt enda, men kommer kanskje. Stay tuned.


Kostnadene
Butyl: 3 x 299 = 897,-
Handsker: 50,-
Pry Tools : AU$ 30,-
Til sammen brukte jeg ca. 12 arbeidstimer timer + en god del planlegging.

Oppsummering – og læring
Var det verdt det? JA! Nå har jeg kost meg med resultatet i ca. et døgn:
1. Lyden ved lukking av døren er mer "Grom" :D. Lydbildet er senket til en lavere frekvens. Lyden føles dyrere.
2. En hører ikke like godt lyden fra høyttalerne fra utsiden.  :) De som befinner seg på utsiden av bilen trenger ikke vite om alt jeg snakker om i mobilen - handsfree.
3. Lyden fra HiFi anlegget er betydelig bedre.  :D  :D Bassen og hele lydbildet er mykere. Jeg måtte faktisk skru ned bassen på equalizeren. Lyd er mye smak og behag, men det som overrasket meg mest med prosjektet var at lyden fra anlegget ble så mye bedre - etter min mening.
4. JA, det ble mindre lyd fra veien. Om det er mindre lyd målt i db kan jeg ikke si med 100% sikkerhet. Men lydbildet er senket flere hakk i frekvens. Lyden er mye mer behagelig og føles også "dyrere".
5. Lyden fra andre møtende biler er også senket i frekvens. Derimot kommer fortsatt en god del lyd fra vinduene, og det er ikke så lett å gjøre noe med.
6. Vind lyden er blitt litt mer fremtredende. :(
7. Plutselig oppdaget jeg at viftene i ventilasjonsanlegget laget støy.  ??? Er det noen som vet om en kan påvirke viftehastigheten når den står i Auto? På min kones Opel kan en velge lav, middel eller høy viftehastighet selv om den står i Auto.

Veien videre.
Jeg spør meg selv om det er nødvendig å ta hjulbuene? Om jeg velger å gjøre dette blir det mest sannsynlig bare bak. Dette fordi fremme er det lite areal å feste Butylen på. Min kone ble så imponert at nå vil hun at jeg skal ta hennes Opel Mokka. Jeg har lovet å ta bagasjelokket - så får vi se hva vi ender opp med.

Her er link til alle bildene: https://plus.google.com/photos/105031608871946750400/albums/6115744144010332497 (https://plus.google.com/photos/105031608871946750400/albums/6115744144010332497)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: hoffalørdag 14. februar 2015, klokken 22:16
Følger med i spenning :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: sigurdilørdag 14. februar 2015, klokken 23:45
Veldig bra info og iniativ.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hyperstresssøndag 15. februar 2015, klokken 00:04
Interessant å høre resultatet!
Er dette pre-autopilot Tesla, eller ny?
Skulle likt å vite forskjellen i demping på ny og forrige. Altså hva som er gjort hvor, slik at innsatsen kan gjøres der det er mer å hente.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Taisøndag 15. februar 2015, klokken 00:48
Du finner ikke slike tråder i VW, BMW eller MB forum. Og det har ingenting å gjøre med at de bilene er bedre isloert.

Fantastisk tråd, jeg blir inspirert!

Tai
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: erotsøndag 15. februar 2015, klokken 00:56
Har tenkt på det samme men ikke kommet så langt. Får la denne tråden bli inspirasjon. En annen ting som må med er hullene til bilbeltene bak. Der kommer det en god del støy ut. Har en idé om å lime filt på innsiden med en spalte til beltet slik at det blir ganske tett, men vet ikke om det vil tåle at man drar beltet i ulike retninger. Billig og enkel fiks i alle fall.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: tommborgesøndag 15. februar 2015, klokken 11:24
Melder meg frivillig til å stå i kø som tidlig kunde i Hagesæter Støydemping og Videoutleie!
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eldanzsøndag 15. februar 2015, klokken 11:31
Melder meg på jeg også.

Takker for initiativet!

Det kunne vært veldig kjekt om man kunne diskutere og vise frem slike god tiltak på et "Treff" som kunne arrangeres. Da er det lettere å få med seg detaljer etc. på f. eks. bildene.

Følger med.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hyperstresssøndag 15. februar 2015, klokken 11:59
Noen som har prøvd Tectyl lyddempende behandling, eller lignede, som er sprayet under bil og/eller i hjulbuer? Erfaringer?

Fikk svar fra Tesla at det er bare å understellsbehandle bilen om en ønsker - det spiller ingen rolle ift garanti, fjerning av batteri e.l. Er litt nysgjerrig på hvilken effekt det kan ha på lyddemping :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eldanzsøndag 15. februar 2015, klokken 16:30
Sitat fra: Hyperstress på søndag 15. februar 2015, klokken 11:59
Noen som har prøvd Tectyl lyddempende behandling, eller lignede, som er sprayet under bil og/eller i hjulbuer? Erfaringer?

Fikk svar fra Tesla at det er bare å understellsbehandle bilen om en ønsker - det spiller ingen rolle ift garanti, fjerning av batteri e.l. Er litt nysgjerrig på hvilken effekt det kan ha på lyddemping :)

Dog litt på siden av denne tråd, men har en metode for lyddemping.

Jeg fikk svar fra Tesla at de ikke anbefalte understellbehandling (????) Men jeg har forhørt meg hos Funderud Antirust, som sier at de har hatt et par Teslaer til behandling og at det er minimalt
med deler på den som de anser viktig å behandle. De sier videre: Den øvre bærebrua i
hjulopphenget foran er av stål som da er lurt å behandle. Ellers er understellet veldig godt dekka av beskyttelsesplater og lite utsatt. De bruker Lanolinolje; se http://www.antirust.no/lanolinolje/

Støydemping; se http://www.antirust.no/understellsbehandling/  om "Hjulbuelist med fett"

Man kan kjøpe et sett med olje som de bruker og utstyr her: Fluid Film-pakke med trykkbegerpistol; se http://www.bilkontroll.no/ . Jeg tror det er det samme produktet som Funderud bruker. Sjekk: http://www.fluid-film.com/

Buskerud Antirust bruker Lanolinolje også. De holder til i Drammen; kort vei og kan gjøre det samme som Funderud.

Jeg skal kontakte dem når eg har bilen.

Forhandlere: http://www.bilkontroll.no/antirustbehandlere
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hagesætersøndag 15. februar 2015, klokken 20:09
Sitat fra: Hyperstress på søndag 15. februar 2015, klokken 00:04
Interessant å høre resultatet!
Er dette pre-autopilot Tesla, eller ny?
Skulle likt å vite forskjellen i demping på ny og forrige. Altså hva som er gjort hvor, slik at innsatsen kan gjøres der det er mer å hente.
Min er pre-autopilot. Jeg fikk den i Mai 2014.
Den er en TMS 85kw m /Techpakke og HiFi. Ellers standard.
Er det noen som vet om bilene levert i Mai 2014 har stålplaten under batteriene? Jeg vil tro at platen vil redusere støyen noe.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hagesætersøndag 15. februar 2015, klokken 20:34
Sitat fra: Hyperstress på søndag 15. februar 2015, klokken 11:59
Noen som har prøvd Tectyl lyddempende behandling, eller lignede, som er sprayet under bil og/eller i hjulbuer? Erfaringer?


I April 2014 hadde du et støydempingsprosjekt på hjulbuene: http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,9729.45.html (http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,9729.45.html)
Gav dette ønsket resultat? Fikk du noen negativer erfaring? Hadde du gjort det igjen? Ville du evt. brukt andre metoder?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hyperstresssøndag 15. februar 2015, klokken 20:40
Sitat fra: Hagesæter på søndag 15. februar 2015, klokken 20:09
Sitat fra: Hyperstress på søndag 15. februar 2015, klokken 00:04
Interessant å høre resultatet!
Er dette pre-autopilot Tesla, eller ny?
Skulle likt å vite forskjellen i demping på ny og forrige. Altså hva som er gjort hvor, slik at innsatsen kan gjøres der det er mer å hente.
Min er pre-autopilot. Jeg fikk den i Mai 2014.
Den er en TMS 85kw m /Techpakke og HiFi. Ellers standard.
Er det noen som vet om bilene levert i Mai 2014 har stålplaten under batteriene? Jeg vil tro at platen vil redusere støyen noe.

Er ikke noe stålplate under batteriet som jeg har hørt om. Men dette skjoldet av Titan som du kanskje tenker på er egentlig ikke en plate under hele batteriet, men en aluminium sylinder og en liten Titanplate som ligger i forkant av batteriet.
Skulle likevel tro at hele det massive batteriet i seg selv vil dempe veistøy, og at det derfor er minimalt å hente ved å dempe gulvet. (?)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hyperstresssøndag 15. februar 2015, klokken 20:45
Sitat fra: Hagesæter på søndag 15. februar 2015, klokken 20:34
Sitat fra: Hyperstress på søndag 15. februar 2015, klokken 11:59
Noen som har prøvd Tectyl lyddempende behandling, eller lignede, som er sprayet under bil og/eller i hjulbuer? Erfaringer?


I April 2014 hadde du et støydempingsprosjekt på hjulbuene: http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,9729.45.html (http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,9729.45.html)
Gav dette ønsket resultat? Fikk du noen negativer erfaring? Hadde du gjort det igjen? Ville du evt. brukt andre metoder?

Som jeg skrev i tråden så hadde det veldig god effekt på "gruslyder" - og litt på veistøy. Men fikk ikke testet det ordentlig, da jeg tok en og en hjulbue, og fikk derfor ikke opplevd "før og etter".

Jeg har lyst til å gjøre det igjen på ny bil nå, da det er bakfra jeg hører det er forbedringspotensiale (+ dører). Men lurer litt på om det er bedre/enklere med noe som kan sprayes på.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eldanzsøndag 15. februar 2015, klokken 22:57
Sitat fra: Hyperstress på søndag 15. februar 2015, klokken 20:45
Sitat fra: Hagesæter på søndag 15. februar 2015, klokken 20:34
Sitat fra: Hyperstress på søndag 15. februar 2015, klokken 11:59
Noen som har prøvd Tectyl lyddempende behandling, eller lignede, som er sprayet under bil og/eller i hjulbuer? Erfaringer?


I April 2014 hadde du et støydempingsprosjekt på hjulbuene: http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,9729.45.html (http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,9729.45.html)
Gav dette ønsket resultat? Fikk du noen negativer erfaring? Hadde du gjort det igjen? Ville du evt. brukt andre metoder?

Som jeg skrev i tråden så hadde det veldig god effekt på "gruslyder" - og litt på veistøy. Men fikk ikke testet det ordentlig, da jeg tok en og en hjulbue, og fikk derfor ikke opplevd "før og etter".

Jeg har lyst til å gjøre det igjen på ny bil nå, da det er bakfra jeg hører det er forbedringspotensiale (+ dører). Men lurer litt på om det er bedre/enklere med noe som kan sprayes på.

Ta en titt på denne: se http://www.antirust.no/lanolinolje/

Støydemping; se http://www.antirust.no/understellsbehandling/  om "Hjulbuelist med fett"

Man kan kjøpe et sett med olje som de bruker og utstyr her: Fluid Film-pakke med trykkbegerpistol; se http://www.bilkontroll.no/ . Jeg tror det er det samme produktet som Funderud bruker. Sjekk: http://www.fluid-film.com/
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: smurftirsdag 17. februar 2015, klokken 12:34
Sitat fra: Hagesæter på søndag 15. februar 2015, klokken 20:09
Sitat fra: Hyperstress på søndag 15. februar 2015, klokken 00:04
Interessant å høre resultatet!
Er dette pre-autopilot Tesla, eller ny?
Skulle likt å vite forskjellen i demping på ny og forrige. Altså hva som er gjort hvor, slik at innsatsen kan gjøres der det er mer å hente.
Min er pre-autopilot. Jeg fikk den i Mai 2014.
Den er en TMS 85kw m /Techpakke og HiFi. Ellers standard.
Er det noen som vet om bilene levert i Mai 2014 har stålplaten under batteriene? Jeg vil tro at platen vil redusere støyen noe.
Fikk min i mai 2014 og den har den omtalte titanlisten som skal beskytte batteri. Jeg antar det er denne du omtaler som stålplate...? Etter hva jeg har lest er det en titan list i forkant så usikker på hvor mye den støydemper...
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: ctr46onsdag 18. februar 2015, klokken 00:04
Har du mål på alle de forskjellige bitene du har laget så er det kanskje litt lettere å kopiere. Så veldig bra ut den jobben du har gjort. Kunne godt tenkt meg å gjøre noe tilsvarende.

Den matta du la under teppet i frunk var det samme materiale som alt det andre du la? Tilgi meg om jeg har lest feil evt:)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Tønsbergonsdag 18. februar 2015, klokken 10:51
Henger meg med på denne tråden.
Spennende lesning.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: kjølholdtonsdag 18. februar 2015, klokken 11:02
velg custom auto på clima da kan du dempe frekvensen på vifte
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hagesæteronsdag 18. februar 2015, klokken 12:01
Sitat fra: ctr46 på onsdag 18. februar 2015, klokken 00:04

Den matta du la under teppet i frunk var det samme materiale som alt det andre du la? Tilgi meg om jeg har lest feil evt:)


Det var en lyddempingsplate fra Biltema - ikke samme type som de andre stedene.
http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bil-tilbehor/Lyddemper/Lyddempingsplate-369214/ (http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bil-tilbehor/Lyddemper/Lyddempingsplate-369214/)
Du trenger en matte på 1000x500mm og en på 500x400 som du klipper til.
På bilde ser du hvordan den minste matten ble tilpasset.
Jeg valgte 20mm trykkelse. De har også mattene i 10mm - det er kanskje nok...


Biten jeg fikk til overs på ca. 400x300mm limte jeg på garasjeveggen foran bilen - i tilfellet jeg skulle kjøre for langt frem og treffe veggen.


Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: ctr46onsdag 18. februar 2015, klokken 12:17

Sitat fra: Hagesæter på onsdag 18. februar 2015, klokken 12:01
Sitat fra: ctr46 på onsdag 18. februar 2015, klokken 00:04

Den matta du la under teppet i frunk var det samme materiale som alt det andre du la? Tilgi meg om jeg har lest feil evt:)


Det var en lyddempingsplate fra Biltema - ikke samme type som de andre stedene.
http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bil-tilbehor/Lyddemper/Lyddempingsplate-369214/ (http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bil-tilbehor/Lyddemper/Lyddempingsplate-369214/)
Du trenger en matte på 1000x500mm og en på 500x400 som du klipper til.
På bilde ser du hvordan den minste matten ble tilpasset.
Jeg valgte 20mm trykkelse. De har også mattene i 10mm - det er kanskje nok...


Biten jeg fikk til overs på ca. 400x300mm limte jeg på garasjeveggen foran bilen - i tilfellet jeg skulle kjøre for langt frem og treffe veggen.

Ok supert!

Det var et pr ting til jeg lurte på om du evt kunne postet. Det ene var om det er mulig å ta et bilde av dørene og så vise hvor du har satt de enkelte bitene. Det vil i så fall spare mye tid for alle oss andre som sitter på gjerdet:)

En annen ting er om de bitene er mulig å poste hvilke mål du endte opp med. Mulig du ikke har den informasjonen?

Lysten til å gjennomføre dette stiger stadig merker jeg!:) hadde vært digg å fått bilene noen hakk stillere!
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: kjellanonsdag 18. februar 2015, klokken 16:13
Hei

Her er også nokre alternativ.

http://www.dynabel.no/bilstereo/tilbehor/dempematter

http://www.dynabel.no/bilstereo/tilbehor/dempematter/gladen-aero-2-dors-dempemattekit-professional

8)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: ctr46lørdag 28. februar 2015, klokken 01:03
Den 20mm støyisoleringsplata fra Biltema. Har du artikkelnr til den? Finner den ikke på nettsiden til Biltema.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hagesæterlørdag 28. februar 2015, klokken 12:32
Jeg brukte to plater i ulik størrelse
http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bil-tilbehor/Lyddemper/Lyddempingsplate-369214/


Art: 369218 og 369215
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: ctr46søndag 01. mars 2015, klokken 17:59
Sitat fra: Hagesæter på lørdag 28. februar 2015, klokken 12:32
Jeg brukte to plater i ulik størrelse
http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bil-tilbehor/Lyddemper/Lyddempingsplate-369214/


Art: 369218 og 369215

Takk for det. Jeg endte opp med å bruke samme tykkelse på sidene også ettersom jeg allerede hadde kjøpt kun den.

Jeg har kommet et stykke på vei i prosjektet mitt, men tiden går fort og rakk ikke ta hele bilen ferdig. Ble ferdig med frunk og montert ledlyspakken til sigurdi. Videre fikk jeg gjort en del på bakdørene men ble ikke helt fornøyd der heller før jeg måtte pakke sammen.

Du skriver at det er lurt å legge en del rundt selve låsen på døra for å få skikkelig mercedes følelse :) Det hadde vært fint om du kunne utdypet litt med hvor du la demping og eventuelt noen flere bilder. Jeg har forsøkt å se men ble ikke helt klok. Det er rimelig trangt for å si det sånn.

La du litt demping i dørtrekket som du tok av? Under filten?

Helt genialt at du har gått opp løypa her i alle fall! Hadde aldri begynt på dette uten å ha den bakgrunnsinfoen som du har kommet med!

Så tusen takk for det så langt :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hyperstresssøndag 01. mars 2015, klokken 18:24
@TS:
Var det noe særlig med støyabsorberende materiale i dørene? Var det ev plass til det? Ser for meg at det kan være egnet i der.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hagesætertirsdag 03. mars 2015, klokken 09:44
Sitat fra: Hyperstress på søndag 01. mars 2015, klokken 18:24
@TS:
Var det noe særlig med støyabsorberende materiale i dørene? Var det ev plass til det? Ser for meg at det kan være egnet i der.


Disse tre bildene viser det som var i døren fra før. Jeg brettet vekk filten der jeg kom til (de to siste bildene) og la i et stykke Butyl. - Har dessverre ikke bilde av ferdig.
Skal en legge til mer en dette må en løsne filten - da bør den også festes igjen. Dessuten tror jeg ikke dør dekselet har godt av den ekstra vekten som butyl mattene gir.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hagesætertirsdag 03. mars 2015, klokken 09:53
Sitat fra: ctr46 på søndag 01. mars 2015, klokken 17:59

Du skriver at det er lurt å legge en del rundt selve låsen på døra for å få skikkelig mercedes følelse :) Det hadde vært fint om du kunne utdypet litt med hvor du la demping og eventuelt noen flere bilder. Jeg har forsøkt å se men ble ikke helt klok. Det er rimelig trangt for å si det sånn.

Helt genialt at du har gått opp løypa her i alle fall! Hadde aldri begynt på dette uten å ha den bakgrunnsinfoen som du har kommet med!

Så tusen takk for det så langt :)


Jeg prøvde å ta noen bilder, men mobilen min er for stor til å få innom døren.  :)  Det det handler om er å få noen mindre biter rundt låsen i karmen inne i dørene. Har illustrert på bildene under - de blå feltene er selvfølgelig på innsiden av døren og ikke synlig.
Illustrasjonen viser bare butylen rundt låsen. Det er mer butyl på alle flater.

Hyggelig å være til inspirasjon.  :D
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hagesætertirsdag 03. mars 2015, klokken 10:04
Sitat fra: kjølholdt på onsdag 18. februar 2015, klokken 11:02
velg custom auto på clima da kan du dempe frekvensen på vifte


Custom auto betyr at en kan stille ned hastigheten på en av komponentene. F.eks viftehastigheten, men da er hastigheten låst på en bestemt hastighet.
På min gamle bil kunne jeg velge stille modus. Da ville fortsatt hastigheten på viften justeres etter behov, men holde seg så lavt som mulig for å unngå støy.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eldanztirsdag 03. mars 2015, klokken 10:06
@Hageseter;
Dette ser interessant ut. Lurer på hvordan man kan ta av dørdeksler etc. uten å få problemer/ødelegge noe. Dette gjelder sikkert også andre steder hvor man tar av deksler.
Hadde vært kjekt å få en god forklaring på det.

(Venter på bil)

På forhånd takk!
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hyperstresstirsdag 03. mars 2015, klokken 12:18
Sitat fra: Hagesæter på tirsdag 03. mars 2015, klokken 09:44
Sitat fra: Hyperstress på søndag 01. mars 2015, klokken 18:24
@TS:
Var det noe særlig med støyabsorberende materiale i dørene? Var det ev plass til det? Ser for meg at det kan være egnet i der.


Disse tre bildene viser det som var i døren fra før. Jeg brettet vekk filten der jeg kom til (de to siste bildene) og la i et stykke Butyl. - Har dessverre ikke bilde av ferdig.
Skal en legge til mer en dette må en løsne filten - da bør den også festes igjen. Dessuten tror jeg ikke dør dekselet har godt av den ekstra vekten som butyl mattene gir.

Ok. Var det plass til noe støyabsorberende inni selve døra (ikke dekslet), eller vil det komme i konflikt med vindusheisen?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hagesætertirsdag 03. mars 2015, klokken 13:55
Sitat fra: eldanz på tirsdag 03. mars 2015, klokken 10:06
@Hageseter;
Dette ser interessant ut. Lurer på hvordan man kan ta av dørdeksler etc. uten å få problemer/ødelegge noe. Dette gjelder sikkert også andre steder hvor man tar av deksler.
Hadde vært kjekt å få en god forklaring på det.

(Venter på bil)

På forhånd takk!


Første posten sier noe om dette samt har bilder. Det er tre skruer. Men det viktigste er et "pry-tool" - altså et plastikk redskap som du bruker til å brekke med. Se bildene i første post så ser du redskapet jeg brukte. Har også lagt ved link til siden jeg kjøpte det på.
Dette gikk betydelig enklere enn jeg hadde trodd. Ingen bekymring.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hagesætertirsdag 03. mars 2015, klokken 14:02
Sitat fra: Hyperstress på tirsdag 03. mars 2015, klokken 12:18Ok. Var det plass til noe støyabsorberende inni selve døra (ikke dekslet), eller vil det komme i konflikt med vindusheisen?


Ahh. ::)   Regner med du snakket eksempelvis om mattene til biltema på 10 eller 20 mm. Ref posten om trunken lengre oppe.
Jeg vil tro at det er plass til en 10mm matte. Selv er jeg skeptisk til dette. På en tidligere bil (Talbot Horizon) gjorde jeg dette uten hell. Matten trakk vann, og hengslene ble "skeiv". Det må også sies at hengslene var ikke sveiset på, men skrudd på.


Min magefølelse sier at støydempingsmatter holder. I tillegg har vi vi filten som fungerer som støyisolering. Legg merke til at jeg bruker to ulike betegnelser.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eldanztirsdag 03. mars 2015, klokken 15:04
Sitat fra: Hagesæter på tirsdag 03. mars 2015, klokken 13:55
Sitat fra: eldanz på tirsdag 03. mars 2015, klokken 10:06
@Hagesæter;
Dette ser interessant ut. Lurer på hvordan man kan ta av dørdeksler etc. uten å få problemer/ødelegge noe. Dette gjelder sikkert også andre steder hvor man tar av deksler.
Hadde vært kjekt å få en god forklaring på det.

(Venter på bil)

På forhånd takk!


Første posten sier noe om dette samt har bilder. Det er tre skruer. Men det viktigste er et "pry-tool" - altså et plastikk redskap som du bruker til å brekke med. Se bildene i første post så ser du redskapet jeg brukte. Har også lagt ved link til siden jeg kjøpte det på.
Dette gikk betydelig enklere enn jeg hadde trodd. Ingen bekymring.

Tusen takk. Skal ta vare på denne tråden til jeg får bilen.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: ihlhaugtirsdag 03. mars 2015, klokken 15:16
Merker du stor forskjell Hagesæter? Har lyst til å gjøre dette med min bil, men orker ikke hvis det kun gir litt effekt.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hagesætertirsdag 03. mars 2015, klokken 16:10
Sitat fra: ihlhaug på tirsdag 03. mars 2015, klokken 15:16
Merker du stor forskjell Hagesæter? Har lyst til å gjøre dette med min bil, men orker ikke hvis det kun gir litt effekt.
Under finner du en kopi av konklusjonen fra første posten.

Gir det effekt?: Delvis.
Hadde jeg gjort det igjen? - Ja uten tvil.


Oppsummering – og læring[/size]Var det verdt det? JA! Nå har jeg kost meg med resultatet i ca. et døgn:1. Lyden ved lukking av døren er mer "Grom" . Lydbildet er senket til en lavere frekvens. Lyden føles dyrere. 2. En hører ikke like godt lyden fra høyttalerne fra utsiden.   De som befinner seg på utsiden av bilen trenger ikke vite om alt jeg snakker om i mobilen - handsfree. 3. Lyden fra HiFi anlegget er betydelig bedre.     Bassen og hele lydbildet er mykere. Jeg måtte faktisk skru ned bassen på equalizeren. Lyd er mye smak og behag, men det som overrasket meg mest med prosjektet var at lyden fra anlegget ble så mye bedre - etter min mening.4. JA, det ble mindre lyd fra veien. Om det er mindre lyd målt i db kan jeg ikke si med 100% sikkerhet. Men lydbildet er senket flere hakk i frekvens. Lyden er mye mer behagelig og føles også "dyrere". 5. Lyden fra andre møtende biler er også senket i frekvens. Derimot kommer fortsatt en god del lyd fra vinduene, og det er ikke så lett å gjøre noe med. 6. Vind lyden er blitt litt mer fremtredende.  7. Plutselig oppdaget jeg at viftene i ventilasjonsanlegget laget støy.   Er det noen som vet om en kan påvirke viftehastigheten når den står i Auto? På min kones Opel kan en velge lav, middel eller høy viftehastighet selv om den står i Auto.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 03. mars 2015, klokken 16:33
Kan vel endre viftehastigheten. Men da kalles det "custom auto". Fungerer helt fint inntil hastigheten du har låst på blir for liten.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hyperstresstorsdag 05. mars 2015, klokken 19:39
Funderer litt på demping/isolering utvendig i hjulbuer.

Hva tenker dere om å smøre på noe som dette (eller lignende) for demping:
http://www.dynabel.no/bilstereo/tilbehor/dempematter/gladen-aero-stone-5kg
Dette er ren dempemasse. Finnes produkter som er dempende "understellsbehandling" også, feks tectyl.

Og eventuelt neoprene utenpå for isolering (suger ikke vann):
http://www.dynabel.no/bilstereo/tilbehor/dempematter/gladen-aero-neoprene-04-m2
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eldanztorsdag 05. mars 2015, klokken 21:35
Sitat fra: Hyperstress på torsdag 05. mars 2015, klokken 19:39
Funderer litt på demping/isolering utvendig i hjulbuer.

Hva tenker dere om å smøre på noe som dette (eller lignende) for demping:
http://www.dynabel.no/bilstereo/tilbehor/dempematter/gladen-aero-stone-5kg
Dette er ren dempemasse. Finnes produkter som er dempende "understellsbehandling" også, feks tectyl.

Og eventuelt neoprene utenpå for isolering (suger ikke vann):
http://www.dynabel.no/bilstereo/tilbehor/dempematter/gladen-aero-neoprene-04-m2
Funderud har en løsning som legges mellom plastskjerm og hjulbue/karosseriet: http://www.antirust.no/lanolinolje/
http://www.antirust.no/understellsbehandling/: hjulbuelist. Se denne: www.antikorr.no

Buskerud Antirust driver også med dette: http://www.buskerudantirust.no/

Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: ctr46fredag 13. mars 2015, klokken 13:40
Tenkte å bare legge til at jeg kjøpte et sett med plastverktøy på Biltema og de funket helt fint.
http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Verktoy-og-verkstedutstyr/Karosseri/Demonteringsjern-av-plast-19513/
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hagesætertorsdag 07. mai 2015, klokken 15:08
Sitat fra: ctr46 på fredag 13. mars 2015, klokken 13:40
Tenkte å bare legge til at jeg kjøpte et sett med plastverktøy på Biltema og de funket helt fint.
http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Verktoy-og-verkstedutstyr/Karosseri/Demonteringsjern-av-plast-19513/ (http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Verktoy-og-verkstedutstyr/Karosseri/Demonteringsjern-av-plast-19513/)


Linken ovenfor virket ikke, men denne skal virke:
http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Verktoy-og-verkstedutstyr/Karosseri/Demonteringsjern-av-plast-2000022426/ (http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Verktoy-og-verkstedutstyr/Karosseri/Demonteringsjern-av-plast-2000022426/)

Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hagesætertorsdag 07. mai 2015, klokken 15:11
Jeg har fått noen henvendelser på å få teste bilen min etter støyisolering for å sammenligne.

Så langt det passer sier jeg ja. Ta kontakt på privat melding, så kan vi treffes. Jeg bor 3 mil nord for Bergen sentrum.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantorsdag 07. mai 2015, klokken 15:14
Etter å ha fått på 21-tommmerene aktualiserer dette seg mer enn noensinne. Kommer til å sette i gang om et par-tre uker eller deromkring.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: ihlhaugtorsdag 07. mai 2015, klokken 15:35
Sitat fra: Hagesæter på torsdag 07. mai 2015, klokken 15:11
Jeg har fått noen henvendelser på å få teste bilen min etter støyisolering for å sammenligne.

Så langt det passer sier jeg ja. Ta kontakt så kan vi treffes. Jeg bor 3 mil nord for Bergen sentrum.

Kult. Jeg er interessert i å kjøre opp en tur å få høre litt. Har som skrevet tidligere tenkt på dette selv, men vil gjerne høre forskjellen først.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: kseitzbergtorsdag 07. mai 2015, klokken 21:36
Vi er som skrevet i en anden tråd - et par skøre danske tesla tosser - der planlægger en tur til Norge i den sidste weekend af Juni. Vi har tidligere tilbudt at mødes med jer - vores norske Tesla venner, og lære jer lidt om at støjisolere jeres biler. Vi har begge (kseitzberg og Hookmaker), støjisoleret begge vores TMS'ere (vi har 2 hver), og har hjulpet rigtigt mange i Danmark med at gøre det samme. I kan se på det danske Teslaforum.dk om dette.

Vores tilbud står stadigvæk ved magt, og vi kommer gerne forbi lørdag den 27 juni - I Trondheim eller omegnen heraf.

Jeg har selv forsøgt meget med støjisoleringen af bilen, og har brugt StP til lyddæmpning. Har i den nye P85D, nu fået isoleret døre, hjulbuer og frunk - og mangler trunk og bagsmækken. Støjniveauet er dæmpet væsentligt også selvom jeg kører på 22" fælge.

Nu er der ikke noget der rækker ind i himlen, og desto mere af den eksterne støj man fjerner - desto mere anden støj kan man høre.. Og man kan ikke fjerne al støjen fra den forreste motor, og må leve med en svag turbo hylen.

Skulle i have lyst, holder vi lignende arrangementer i København 13 juni - lige ved siden af Tesla i Kastrup.


Når vi støjisolere bilerne fylder vi dørene HELT ud med StP på indersiden af det udvendige panel - og ved en fuld støjisolering bruges ca 1,5 pakke StP eller ca 7 kvm.

Vi har - hvis der går clips i stykker - ekstra med (ja vi har gjort det mange gange...)

se: http://teslaforum.dk/forum/topic/lydd%C3%A6mpning-af-model-s
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: mjlørdag 09. mai 2015, klokken 20:19
Skulle i have lyst, holder vi lignende arrangementer i København 13 juni - lige ved siden af Tesla i Kastrup.


Når vi støjisolere bilerne fylder vi dørene HELT ud med StP på indersiden af det udvendige panel - og ved en fuld støjisolering bruges ca 1,5 pakke StP eller ca 7 kvm.

Vi har - hvis der går clips i stykker - ekstra med (ja vi har gjort det mange gange...)

se: http://teslaforum.dk/forum/topic/lydd%C3%A6mpning-af-model-s
[/quote]

99,5 % sikker på at jeg kommer til København denne dagen. Når begynner dere og vil det være mulig å få kjøpt dempematter i nærheten eller lønner det seg å ha dette medbrakt ?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hyperstresslørdag 09. mai 2015, klokken 22:29
Funderer fortsatt på utvendig demping/isolering av hjulbuer. Har tenkt litt på muligheten for å smøre dette vannavvisende stoffet i hjulbuene først, for demping:
http://www.dynabel.no/bilstereo/tilbehor/dempematter/gladen-aero-stone-5kg

Deretter legge på vannavvisende neorprenematter for isolering:
http://www.dynabel.no/bilstereo/tilbehor/dempematter/gladen-aero-neoprene-04-m2

En får da dempet og isolert der støyen er, og det skulle ikke være fare om litt fuktighet skulle samle seg på innsiden av neoprenemattene.

Any thoughts / catches?

Angående dører; nå har ikke jeg tittet der enda, men om det er plass så burde det være fordelaktig å fått inn noe isoleringsmatter i tillegg til buytylmatter (?).
Finnes det firmaer som lager aftermarket isolerte vinduer også? Kan nok hente en del på å skifte sidevinduer.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: hookmakersøndag 10. mai 2015, klokken 10:01
Hei,

Ken Seitzberg og eg (og kanske ett par andre) planerer nu att kjøre en liten Tesla runtur Norge/Sverige 25-30 Juni. Går allt som planert kommer vi til å være i Trondheim trakten hele lørdagen. Er det noen som ønsker å treffes for å få tips/tricks og hjelp med isolering/BlackVue kamera montage så ordner vi med en liten treff. 
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: mandresensøndag 10. mai 2015, klokken 10:06
Heisan
Er interessert i å treffes i Trondheim den helga,  men må få sjekket ut om jeg har mulighet, barna skal på treningsleir og fotballcup den helga.

Mvh
Martin
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmansøndag 10. mai 2015, klokken 10:24
Muligens interessant, jeg har muligens ferie den uka og vil sannsynligvis befinne meg i Trøndelag uansett. Men det kan hende jeg går i gang med noe på egen hånd først.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Stig Osøndag 10. mai 2015, klokken 17:07
Jeg er også interessert. Skal en uke på ferie til Stjørdal rundt den tiden. Blir det laget en materiallist over hva vi trenger? Man rekker vel kanskje ikke full pakke, men ta det man rekker på en dag.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: drFloydsøndag 10. mai 2015, klokken 18:39
Dette er absolutt av ineresse og vil møte opp dersom jeg får anledning. Håper vi kan få litt nærmere informasjon om når og hvor dette foregår.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: testOsøndag 10. mai 2015, klokken 18:43
Er også interesert om anledningen byr seg.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: arvsøndag 10. mai 2015, klokken 19:21
Er også interesert om anledningen byr seg.Hva med en stop i Oslo?
19489
Arn
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Øggensøndag 10. mai 2015, klokken 22:52
Kjører gjerne 5.5 timer om noen kommer med tips og triks for install av alt dette.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: kjellanmandag 11. mai 2015, klokken 00:18
Hei !

Er også interessert i å få tips og hjelp til støydemping.

P85D  8)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: kseitzbergmandag 11. mai 2015, klokken 09:36
Klippe/klistret direkte fra vores tråd på Teslaforum.dk

Lyddæmpning af døre / frunk / trunk
Dynamats/StP måtter - køb en pakke StP eller 1,5 pakke Dynamat.
(Dynamat indeholder 3,3 kvm - StP 4,5 kvm) går man hele vejen, skal der bruges ca 6 kvm +/-
Gummi rulle til montering
Hobbykniv til at skære måtterne til / Saks
Handsker, så du ikke skærer dig

Til afmontering af dørsider:
skruetrækkere (torx) og fastnøgler, men medbring gerne selv (Torx 20, 25 og 30) og en 13 topnøgle.

Til Frunk:
10 mm og 13 mm topnøgle

Til inderskærme:
En clips løsner (lille brækjern eller skruetrækker) - 9/10 mm top (mener jeg)

Til Trunk:
Torx 20 og en clipsløsner (købes evt i biltema - et sæt koster ca 70 kr.)

Vi har sørget for ekstra clips såfremt nogen skulle gå i stykker ved afmontering af dørbeklædning/inderskærme.

Skal du lydisolere dine inderskærme, kræves det at bilen løftes op og hjul afmonteres. Medbring derfor dunkraft/bukke til at stille bilen på, og arbejde sikkert under denne. Vil du gå helt amok, så er det muligt at smøre inderskærmene med Dinitrol HEavy duty inden der sættes isolering på. Dette er en tyktfyldende rustbeskyttelse, som hærder på og og bliver som en tyk gummimasse. Ovenpå dette kan StP eller Dynamats, eller andre lydisolerende plader monteres.

Til dem som tænker på om det nu er sundt at klistre isolering i inderskærmene: På de nyere modeller har Tesla originalt klistret sådant materiale i inderskærmene bag - en ca 15x15 cm patch.

___

Skal vi lave et sådant træf - så skal vi bruge et lokale - gerne et værksted med masser af plads. Da Hookmaker og jeg ikke er lokal kendte, trenger vi hjælp. Kender nogen et sted vi kan være?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: turbolurbomandag 11. mai 2015, klokken 09:58
Vil slik støydemping påvirke garantien?

Noen som har sjekket dette?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 11. mai 2015, klokken 09:59
Fin materialliste :)

Går det an å bruke tilsvarende butylplater fra Biltema eller lignende?

EDIT: Og hvor får man tak i disse klipsene? Regner med de er hyllevare som fås kjøpt andre steder enn hos Tesla?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: kseitzbergtirsdag 12. mai 2015, klokken 06:54
Sitat fra: Muffinman på mandag 11. mai 2015, klokken 09:59
Fin materialliste :)

Går det an å bruke tilsvarende butylplater fra Biltema eller lignende?

EDIT: Og hvor får man tak i disse klipsene? Regner med de er hyllevare som fås kjøpt andre steder enn hos Tesla?

Ja, er sikker på at de også virker - om de dæmper lige så meget som StP eller mere vides ikke. Har ikke testet.

Clips er nok universale. Men vi har nogle med, ellers er Tesla flinke til at dele med os.  Der bruges Hvide til dørene Tyrkis/Blå til trunk. Sorte (korte og lange) til skærmkanter.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 12. mai 2015, klokken 22:45
Angående lokale - jeg kan dessverre ikke hjelpe, men registrerer jo at Tesla har et veldig fint verksted på Lade. Synes de kunne kastet ut noen kundebiler og lånt ut lokalet til deres største fans. Å forfine egenskapene til denne flotte, men dog så ukomplette bilen er jo et godt formål  ;D
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantorsdag 14. mai 2015, klokken 09:37
Sitat fra: kseitzberg på mandag 11. mai 2015, klokken 09:36
Vil du gå helt amok, så er det muligt at smøre inderskærmene med Dinitrol HEavy duty inden der sættes isolering på. Dette er en tyktfyldende rustbeskyttelse, som hærder på og og bliver som en tyk gummimasse.
Hvor kan man kjøpe dette Dinitrol-stoffet i Norge? (OK, spørsmålet går ikke nødvendigvis til kseitzberg :) )
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: OleJAtorsdag 14. mai 2015, klokken 19:53
Sitat fra: Muffinman på tirsdag 12. mai 2015, klokken 22:45
Angående lokale - jeg kan dessverre ikke hjelpe, men registrerer jo at Tesla har et veldig fint verksted på Lade. Synes de kunne kastet ut noen kundebiler og lånt ut lokalet til deres største fans. Å forfine egenskapene til denne flotte, men dog så ukomplette bilen er jo et godt formål  ;D
Det er som oftest veldig god plass i parkeringskjelleren under Tesla Lade. Der er det også tilgang til flere 11/22 kW type2 ladepunkt. - og kort vei til Tesla dersom en kommee i beit for klips el.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanfredag 15. mai 2015, klokken 11:07
Det var faktisk et veldig godt forslag. Trenger vel ikke ta med solkrem og grill da riktignok. Men arbeidslys må være med.

Er fortsatt positiv til dette, selv om det ikke er sikkert det kommer til å klaffe for min del. Kommer nok til å gå i gang med deler av prosjektet om ikke lenge på egen hånd.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hyperstressfredag 15. mai 2015, klokken 20:04
Tok dørene tidligere i dag. La butyl og neopren. Var ganske enkelt når en har oppskrift for å ta av panelene, men det var litt trangt og det ble mange skrammer i underarmene  :P.  Tok en times tid pr dør. Passet egentlig ganske bra med 3 store butylbiter pr dør. Ca 1 butylflak totalt pr dør, og det dobbelte med neopren. Neoprenen elsket å klistre seg fast alle andre steder enn der den skulle  >:(.
Som nevnt tidligere tror jeg varme er nøkkelen til å ikke ødelegge klipsene. Jeg hadde gjennomvarm bil i 22C garasje, og ingen klips ble ødelagt selv om det føltes helt brutalt å dra av panelet.

Men så, det viktigste: Fornøyd? - Ikke overveldende.
Kan høre at det er litt bedre, men ikke mye. Måler i beste fall 1 dB lavere. Så dørene er litt oppskrytt etter min mening. Mulig det demper vannstøy når en kjører på våt vei, men har ikke testet det enda. Håper at jeg kanskje kan få det ned 2dB totalt med å ta hjulbuene i tillegg (tar dem om en måneds tid). Tror det er mer å hente der.

Edit: En bi-effekt ser forresten ut til å være at jeg nå kan spille litt høyere musikk, og stille inn litt mer bass, før det blir resonans og grøtete.

Bilder av fremdør og bakdør etter butyl, og etter neopren.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014fredag 15. mai 2015, klokken 22:04
Jeg føler på min nye 2015 mod er hjulstøyen bakfra endel lavere enn på min 2014 mod.
Fortsatt er det hjulstøyen som er den dominante.
Skulle jeg gjort noe slikt ville jeg nok startet der.
Det finnes vel noen form for støydempende film for at vindstøy skal bli lavere?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hyperstressfredag 15. mai 2015, klokken 22:30
Sitat fra: Thor2014 på fredag 15. mai 2015, klokken 22:04
Jeg føler på min nye 2015 mod er hjulstøyen bakfra endel lavere enn på min 2014 mod.
Fortsatt er det hjulstøyen som er den dominante.
Skulle jeg gjort noe slikt ville jeg nok startet der.
Det finnes vel noen form for støydempende film for at vindstøy skal bli lavere?

Tror litt av effekten er fraværende fra dørene fordi vinduene kanskje er det svakeste ledd uansett, så det hadde vært veldig interessant om det kom isolerte vinduer på markedet. Eller som du sier støydempende film. Finnes det?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014fredag 15. mai 2015, klokken 23:31
For vindu:


http://www.s-lecfilm.com/eng/product/auto/saf/index.html

Hvordan effekten er i virkeligheten er usikkert.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: kseitzberglørdag 16. mai 2015, klokken 00:23
Når vi støjdæmper hernede i DK - så fylder vi butylgummi/StP i hele døren - på hele den indvendige flade af ydersiden af døren, og på bagdøren lægges også StP på hele den bagerste del af dørpanelet. Vi bruger ikke neopren eller skum i døren, da dette kan absorbere vand, og ikke giver nogen sønderlig effekt. På indersiden af døren sættes et par patches på hvor pladen er tynd og kan vibrere. Dette er mest tilfældet på ældre modeller - de nye er lavet stivere i pladerne i det inderste panel. Skærmkasserne klistres til, og forskærmen får et godt lag. Desuden får "badekarret" et lag, ligesom trunken også får. Også bagsmækken får StP for at dæmpe og absorbere vejstøj/dækstøj, og vores målinger ligger noget højere. Ca 4,5 db på nye modeller, og lidt mere på ældre modeller.

Vil forsøge at dæmpe fronthjelmen for at se om der er noget at hente der, og venter på at Tesla får sat noget på plastic'en i frunken - i henhold til nye fix, men servicecentret i KBH har endnu ikke hørt om denne service bulletin, så kun gælder D modeller.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hyperstresslørdag 16. mai 2015, klokken 09:06
Sitat fra: kseitzberg på lørdag 16. mai 2015, klokken 00:23
Når vi støjdæmper hernede i DK - så fylder vi butylgummi/StP i hele døren - på hele den indvendige flade af ydersiden af døren, og på bagdøren lægges også StP på hele den bagerste del af dørpanelet. Vi bruger ikke neopren eller skum i døren, da dette kan absorbere vand, og ikke giver nogen sønderlig effekt. På indersiden af døren sættes et par patches på hvor pladen er tynd og kan vibrere. Dette er mest tilfældet på ældre modeller - de nye er lavet stivere i pladerne i det inderste panel. Skærmkasserne klistres til, og forskærmen får et godt lag. Desuden får "badekarret" et lag, ligesom trunken også får. Også bagsmækken får StP for at dæmpe og absorbere vejstøj/dækstøj, og vores målinger ligger noget højere. Ca 4,5 db på nye modeller, og lidt mere på ældre modeller.

Vil forsøge at dæmpe fronthjelmen for at se om der er noget at hente der, og venter på at Tesla får sat noget på plastic'en i frunken - i henhold til nye fix, men servicecentret i KBH har endnu ikke hørt om denne service bulletin, så kun gælder D modeller.

Butyl alene absorberer lite støy, men er vibrasjonsdempende. Av den grunn er det gunstig å også benytte noe absorberende materialer. De beste materialene til formålet trekker vann, og jeg brukte derfor denne typen neopren som er vannavisende og som ikke suger vann. Se bilder for egenskaper til butyl og neopren.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: kseitzberglørdag 16. mai 2015, klokken 22:15
Havde træf i Danmark (Vejle) i dag, og til inspiration for en evt. byggedag i Trondheim, er her lidt billeder fra begivenheden:

https://www.dropbox.com/sh/9ndhanbjuua49m5/AADJ7s-NVro3Vmbaf5ZbkAV6a?dl=0#/

Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: kseitzbergonsdag 03. juni 2015, klokken 06:03
Da vi skal til at planlægge turen i detaljer, skal vi lige finde ud af om der er nogen interesserede i Trondheim.
Hvis der er nogen interesserede, så er der en der bliver nødt til at finde stedet. I kan så selv stå for indkøbet at materiale, og vi skal komme og hjælpe jer med at skille bilerne ad. Og samle dem igen.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: mandresenonsdag 03. juni 2015, klokken 07:02
Det høres veldig bra ut. Jeg er fortsatt interessert og har mulighet lørdag 27.juni.

Hva tenker dere andre om lokale? Hvordan er det å stå i parkeringskjelleren på Lade Arena på en lørdag?
Finnes det eventuelt andre lokaler ?


Mvh
Martin
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: cairnzonsdag 03. juni 2015, klokken 09:30
Ja, det er kanskje på tide å få sett om demping har noe for seg. En helg i Trondheim er heller ikke feil.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Stig Omandag 22. juni 2015, klokken 08:20
Veldig stille på denne tråden. Blir det noe av støydemping prosjektet til helgen?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: mjmandag 22. juni 2015, klokken 08:45
Jeg ville vært med i Danmark men fikk aldri noe svar på PM om det ble noe av arrangementet og jeg tok ikke sjansen på å kjøre i 9 timer hvis det ikke var noen der. Men de hadde visst et flott treff i København.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 22. juni 2015, klokken 08:54
Jeg befinner meg på Fosen denne uka og har  frunken full av bl.a jekk, støttebukk, butylplater, arbeidslys, diverse verktøy og tykk antirustmasse. Litt med tanke på helgen selv om jeg ikke er 100% sikker på at jeg får det til å klaffe, men mest for å ha mulighet for å gå i gang med litt diverse støydemping om det skulle bli ledig tid disse feriedagene.

Tenkte først og fremst på å legge butyl på bakre hjulbuer og diverse andre flater innvendig, og demontere innerskjermene bak for å "smøre tjukt på" av antirustmassen. Det står at den har "sterkt lyddempende effekt" på boksen :)
Video av diverse demonteringsoperasjoner ville ikke vært feil, a la typen "hvordan bytte skjerm på S5`en din". Noen burde invitere bb og kameraet hans på et slik treff  :D
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hyperstressmandag 22. juni 2015, klokken 23:29
Sitat fra: Muffinman på mandag 22. juni 2015, klokken 08:54
Jeg befinner meg på Fosen denne uka og har  frunken full av bl.a jekk, støttebukk, butylplater, arbeidslys, diverse verktøy og tykk antirustmasse. Litt med tanke på helgen selv om jeg ikke er 100% sikker på at jeg får det til å klaffe, men mest for å ha mulighet for å gå i gang med litt diverse støydemping om det skulle bli ledig tid disse feriedagene.

Tenkte først og fremst på å legge butyl på bakre hjulbuer og diverse andre flater innvendig, og demontere innerskjermene bak for å "smøre tjukt på" av antirustmassen. Det står at den har "sterkt lyddempende effekt" på boksen :)
Video av diverse demonteringsoperasjoner ville ikke vært feil, a la typen "hvordan bytte skjerm på S5`en din". Noen burde invitere bb og kameraet hans på et slik treff  :D

Du ser raskt hvordan du demonterer skjermen bak :)
Hvilken masse gikk du for, og hvor kjøpte du den?
Blir den tørr, eller blir den litt fet/oljete i overflaten?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: djlarsentirsdag 23. juni 2015, klokken 08:49
Sitat fra: Thor2014 på fredag 15. mai 2015, klokken 23:31
For vindu:


http://www.s-lecfilm.com/eng/product/auto/saf/index.html

Hvordan effekten er i virkeligheten er usikkert.

Er det noen som har testet denne støydempende filmen, eventuelt andre løsninger for støydemping av vinduene?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 23. juni 2015, klokken 09:15
Sitat fra: Hyperstress på mandag 22. juni 2015, klokken 23:29
Hvilken masse gikk du for, og hvor kjøpte du den?
Blir den tørr, eller blir den litt fet/oljete i overflaten?
Bor 15 minutter fra Biltema, så da ble det impulskjøp der. De har masse forskjellige antirustmidler og det er ikke så greit å skille dem, men jeg valgte en som kommer på litersboks og som beskrives som tykk. Den skal herde og få en tørr overflate i løpet av 48 timer, men bilen kan tas i bruk umiddelbart etter behandling.  Kjøpte også bitumenplater der. Tenker jeg starter med å flekke av et hjul og en innerskjerm, så får vi se hvordan det går. Det er nevnt tykkmasse+plate utvendig, men jeg tenker at stoffet får bli utvendig og plate på innsiden.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Elbil fundamentalisttirsdag 23. juni 2015, klokken 13:38
Sitat fra: djlarsen på tirsdag 23. juni 2015, klokken 08:49
Sitat fra: Thor2014 på fredag 15. mai 2015, klokken 23:31
For vindu:


http://www.s-lecfilm.com/eng/product/auto/saf/index.html

Hvordan effekten er i virkeligheten er usikkert.

Er det noen som har testet denne støydempende filmen, eventuelt andre løsninger for støydemping av vinduene?
Tror det er snakk om å bytte vinduer i såfall. På vår gml xc90 var det laminatglass på sidevinduene. Fungerer bra, men koster litt. Kanskje Ris bilglass har en kombinasjonspakkd med lovlig solfilm på siderutene (foran b stolpe) i laminatglass istedenfor å legge film på innsiden?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: hookmakertirsdag 23. juni 2015, klokken 20:03
Vi kommer 5 "støydempere" i hver sin støydempede Tesla oppover i Norge denne helga. Kommer ligge presis sør om Tronheim på fredag natt og har mulighet att hjelpe med støydemping/kamerainstallation i Trondheims trakten på lørdagen. Det blir max tid til en 4-6 timer, men dette kan i utgangspunkt være fint for at de fleste kan få hjelp till at komme på gang. 

Arbeidet må fremdeles foretas inne, så om noen har en "stor" garage der det kan være flere, så er det fint. Vil man ha hjelp, da må man ta med egen verktøy som følger:

- Støy isoleringsmateriale
- topnøkkel set
- Torx og stjerneskruetrekkere
- plast gaffel set (eks. Biltema)
- gummihansker
- hobbykniv

Til kamerainstallation  (bare erfaring med Blackvue) kreves:

- Kamera enkelt eller dobbelt
- Til dobbelt kamera kreves extra mmcx coax stikk og materialer til at montere dette, da man må klippe av ledningen til bakkamera.

Er noen interessert og har ett møtested, skriv da PM til mig, kan vi koordinere. 
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eldanztirsdag 23. juni 2015, klokken 20:11
Sitat fra: Muffinman på tirsdag 23. juni 2015, klokken 09:15
Sitat fra: Hyperstress på mandag 22. juni 2015, klokken 23:29
Hvilken masse gikk du for, og hvor kjøpte du den?
Blir den tørr, eller blir den litt fet/oljete i overflaten?
Bor 15 minutter fra Biltema, så da ble det impulskjøp der. De har masse forskjellige antirustmidler og det er ikke så greit å skille dem, men jeg valgte en som kommer på litersboks og som beskrives som tykk. Den skal herde og få en tørr overflate i løpet av 48 timer, men bilen kan tas i bruk umiddelbart etter behandling.  Kjøpte også bitumenplater der. Tenker jeg starter med å flekke av et hjul og en innerskjerm, så får vi se hvordan det går. Det er nevnt tykkmasse+plate utvendig, men jeg tenker at stoffet får bli utvendig og plate på innsiden.

Sjekk denne linken: http://www.buskerudantirust.no/
de tilbyr å legge støydempende matte oppunder skjermene på biler.
Funderud; http://www.antirust.no/understellsbehandling/; er også et firma som driver med det samme pluss antirust med Lanolin/Fuid Film; http://www.fluid-film.com/; som du får kjøpt her: http://www.bilkontroll.no/
Vet ikke hvor effektivt støydempingen er.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 23. juni 2015, klokken 20:21
Ser ut som jeg ikke får dette til å klaffe om det skulle bli noe av, blir i Trondheim fra torsdag til fredag ettermiddag men prioriterer kvalitetstid med familien.

Uansett fikk jeg tid til å ta en av hjulbuene bak i dag. Demontering av innerskjerm var veldig enkelt, remontering likeså. Bilen var gått på tørre veier i flere dager, så det var lett å fjerne støv og skitt. Nå er det smurt et godt lag med tykkstoff i hjulbuen.  Tok det i flere omganger og passet på å dekke godt opp i "trakten" hvor støtdemperen ender (det mangler litt på bildet oppi der, men det ble tatt etterpå). Til sammen brukte jeg 1kg bare i denne hjulbuen. Området som vises når innerskjermen er montert består av tykt gods hvor bl.a. hjulopphenget er festet, og det ble ikke prioritert.  Det blir montert butylplater på andre siden, inne i bilen.

Jentungen kommenterte at bilen hadde begynt å bråke mer bak på siden hvor hun ikke satt, så dette har definitivt hatt en effekt. Hun satt på siden som ble behandlet :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Stig Otirsdag 23. juni 2015, klokken 22:53
På materiallisten var det 1 1/2 pakke Dynamat. Noen som har en halv pakke til overs så er jeg interessert i å kjøpe den. Send med i så fall en PM. Hva er tilsvarende produkt på Biltema?

Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 23. juni 2015, klokken 22:58
Dette, vil jeg tro:

http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bil-tilbehor/Lyddemper/Smeltefolie-bitumen-4-stk-2000021214/
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Tr0047tirsdag 23. juni 2015, klokken 23:03
Sitat fra: Elbil fundamentalist på tirsdag 23. juni 2015, klokken 13:38
Sitat fra: djlarsen på tirsdag 23. juni 2015, klokken 08:49
Sitat fra: Thor2014 på fredag 15. mai 2015, klokken 23:31
For vindu:

 


http://www.s-lecfilm.com/eng/product/auto/saf/index.html

Hvordan effekten er i virkeligheten er usikkert.

Er det noen som har testet denne støydempende filmen, eventuelt andre løsninger for støydemping av vinduene?
Tror det er snakk om å bytte vinduer i såfall. På vår gml xc90 var det laminatglass på sidevinduene. Fungerer bra, men koster litt. Kanskje Ris bilglass har en kombinasjonspakkd med lovlig solfilm på siderutene (foran b stolpe) i laminatglass istedenfor å legge film på innsiden?
Dette er nok desverre et lamineringsprodukt som kommer mellom 2 glassruter, ikke en film som legges på innsiden! 
Levrandør av dette produkt forhandler altså bare direkte med feks bilglass produsenter/bilprodusenter.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Tr0047tirsdag 23. juni 2015, klokken 23:36
Sitat fra: Muffinman på tirsdag 23. juni 2015, klokken 20:21
Ser ut som jeg ikke får dette til å klaffe om det skulle bli noe av, blir i Trondheim fra torsdag til fredag ettermiddag men prioriterer kvalitetstid med familien.

Uansett fikk jeg tid til å ta en av hjulbuene bak i dag. Demontering av innerskjerm var veldig enkelt, remontering likeså. Bilen var gått på tørre veier i flere dager, så det var lett å fjerne støv og skitt. Nå er det smurt et godt lag med tykkstoff i hjulbuen.  Tok det i flere omganger og passet på å dekke godt opp i "trakten" hvor støtdemperen ender (det mangler litt på bildet oppi der, men det ble tatt etterpå). Til sammen brukte jeg 1kg bare i denne hjulbuen. Området som vises når innerskjermen er montert består av tykt gods hvor bl.a. hjulopphenget er festet, og det ble ikke prioritert.  Det blir montert butylplater på andre siden, inne i bilen.

Jentungen kommenterte at bilen hadde begynt å bråke mer bak på siden hvor hun ikke satt, så dette har definitivt hatt en effekt. Hun satt på siden som ble behandlet :)
Spennende produkt å bruke der du har brukt det, håper det kan utgjøre hørbar forskjell fra førerplass når begge sider er tatt!
Jeg tok en runde i trunken for 3 dager siden på mn p85d.
Selve hjulhusene er bra isolert, men fra hjulhus til baklykt er original isolasjon sparsom!  Jeg dekket godt in med 2mm bitumenplater, og deretter 10mm lyddempingsplater fra biltema.
La også ekstra med bitumen en del steder i bunnen bak++
Hadde en test tur etterpå, og syntest det var hørbar forbedring...men selfølgelig marginalt. Alikevell...syntest det var verd de timene jeg brukte!
Så får jeg se hvor jeg isolerer neste gang...men blir nok noen små prosjekter fremover ;)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanonsdag 24. juni 2015, klokken 09:18
Alle som vet litt om hvordan den menneskelige persepsjonen fungerer vet at det ikke er likefrem å høre forskjell sånn uten videre, spesielt når ett og ett tiltak implementeres. Det er jo summen av tiltakene som skal utgjøre den merkbare forskjellen. Men det slo meg flere ganger under kjøreturen i går at noe var annerledes der bak. Fikk fornemmelsen av at lydbildet var "forskjøvet", men ikke nødvis lavere. Tar andre hjulbuen til helga.

Nå har jeg gjort det store kunststykket å kjøpe Falken 453 samtidig med at jeg gikk fra 21" til 19" felger, og fikk dermed ikke støyreduksjonen jeg hadde håpet på. De ruller også veldig tungt, og ligger betydelig høyere i forbruk enn 21" hjulene jeg nylig solgte. Kjøperen hadde 19" Landsail på sin bil, og kunne fortelle at han var meget fornøyd med støynivået på disse. Det blir ihvertfall ikke Falken neste gang :)

Hjulhusene inne i bilen, jeg har sett bilder med demontert innredning. Det er vel mykt, lett materiale som er brukt der og ikke tungt som bitumen/butyl? Kanskje det vil ha en effekt å montere butyl _under_ dette materialet i så fall?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Tr0047torsdag 25. juni 2015, klokken 21:11
Hjulhusene er dekket med forholdsvis lett, men tykk isolering!  Under er det litt 2mm butylplater limet på hjulhuset...men ganske sparsomt.  Jeg tok meg ikke bryderiet med å fjerne isolasjonen helt for å legge ekstra med butylplater der. Det ville blitt en langt mer omfattende jobb pga mye ledninger og annet som ligger utenpå isolasjonen!
Er nok lettere å ta det fra utsiden!
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantorsdag 25. juni 2015, klokken 21:15
Finner vel ut om min (gamle) har butyl under isolasjonen, hvis ikke skal jeg vel alltids klare å smette under noen biter. Det er visstnok en forskjell på støynivået på nye og gamle biler, så noe må være forskjellig.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanlørdag 27. juni 2015, klokken 15:55
Da har siste hjulbue bak også fått 1kg tykkmasse. Det gikk veldig fort denne gangen, det er enkelt å ta vekk innerskjermen. Løsnet ikke nederste feste bak, men bøyde bare skjermen unna. Med dette som referansepunkt havnet den på riktig sted på første forsøk ved remonteringen. Foruten børste brukte jeg trykkluft til rengjøringen denne gangen.

Resultat: Nå er det ingen tvil om at det er bedring. Jeg hører godt forskjell på grusvei i krypefart, og på asfalt fra 40-50 og oppover. Støybildet har flyttet seg fram, nå er det støyen fra dørene som dominerer i bilen. Det rimer godt med det våre danske venner omtalte; demper man et sted blir det andre tydeligere.

Veldig fornøyd med denne "etappen", neste blir å rive innredningen i trunk og se om noe kan forbedres der.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Tr0047lørdag 27. juni 2015, klokken 17:08
Fint at du oppdaterer oss med resultatet!  Da blir det  etpar kg tykkmasse på meg og etterhvert..
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanlørdag 27. juni 2015, klokken 18:44
...klarte ikke motstå fristelsen å rive ut alt i trunken heller. Noen kg bitumenplater på vei inn der nå. Det er montert litt fra før, men her må det være en del å hente på å 'etterfylle' grundig.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Elbil fundamentalistlørdag 27. juni 2015, klokken 21:44
Sitat fra: Muffinman på lørdag 27. juni 2015, klokken 18:44
...klarte ikke motstå fristelsen å rive ut alt i trunken heller. Noen kg bitumenplater på vei inn der nå. Det er montert litt fra før, men her må det være en del å hente på å 'etterfylle' grundig.
Er intressert i å få støyisolert fronten, og det er vel andre med frontmotor kanskje interesser i også. Interessant med guffe opp i hjulbuene fra utsiden bak. Høres ut som en enkel fix. Trenger man stengt tatt noe innvendig når man tar behandlingen din fra utsiden Muffinman? Kanskje tråden skulle komme til noen konklusjoner om hvilke tiltak som er mest effektive? Påfører bilen mer vekt med all bytul og andre materialer også..
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanlørdag 27. juni 2015, klokken 22:21
Man kommer ikke til hjulbuene fra innsiden, der ligger det isoleringsmatte med diverse kabling etc på utsiden. Derfor er det greit å tilføre masse fra utsiden. Resten av trunken derimot...noen som tror det er noe å hente her (se bilder før montering av dempeplater)? Jeg brukte 2,5 pakker av dette bak der: http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bil-tilbehor/Lyddemper/Smeltefolie-bitumen-4-stk-2000021214/
Kan slå fast at det har hatt merkbar effekt, og vindsuset Tesla lagde når de skulle fikse trekk fra trekantvinduet på passasjersiden høres nå veldig godt. Jeg opplever ingen støy overhodet bakfra nå, alt overdøves av det som kommer fra siden og foran. Før var det omvendt.

Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanlørdag 27. juni 2015, klokken 22:26
Og ja, lyden fra driveunit ble lavere. Inkludert sirkelsaklyden :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hyperstresslørdag 27. juni 2015, klokken 22:44
Sitat fra: Muffinman på lørdag 27. juni 2015, klokken 15:55
Da har siste hjulbue bak også fått 1kg tykkmasse. Det gikk veldig fort denne gangen, det er enkelt å ta vekk innerskjermen. Løsnet ikke nederste feste bak, men bøyde bare skjermen unna. Med dette som referansepunkt havnet den på riktig sted på første forsøk ved remonteringen. Foruten børste brukte jeg trykkluft til rengjøringen denne gangen.

Resultat: Nå er det ingen tvil om at det er bedring. Jeg hører godt forskjell på grusvei i krypefart, og på asfalt fra 40-50 og oppover. Støybildet har flyttet seg fram, nå er det støyen fra dørene som dominerer i bilen. Det rimer godt med det våre danske venner omtalte; demper man et sted blir det andre tydeligere.

Veldig fornøyd med denne "etappen", neste blir å rive innredningen i trunk og se om noe kan forbedres der.

Da går jeg for samme smøremasse fra Biltema, orker ikke vente lenger på aerostone fra Dynabel. Sikkert billigere også.  :)
Var det tilfeldig at du gikk for Bitumen istedet for Butyl i trunk, eller fant du ut at det er bedre?
Var det stress å avdekke trunk?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanlørdag 27. juni 2015, klokken 22:56
Blir mye Biltema siden jeg bor relativt nærme og impulskjøpene realiseres før jeg vet ordet av det...ikke noen veloverveide valg, kun en (u)kvalifisert vurdering av egnethet. En liten heads up; sterk avfetting ser ut til å virke godt på massen. Vet ikke hvordan det blir etter at den stivner.

Ikke vanskelig å kle av bak, men man må skjære av matta på ene siden for å komme til under. Det er synlig på det ene bildet. Den legger seg fint på plass igjen så det har nok ingen betydning.  Brukte guiden i øverste innlegg her:
http://teslaforum.dk/forum/topic/lydd%C3%A6mpning-af-model-s?&page=7

Knotet noe mer med å få ting på plass igjen og knertet et par klips. De skal jeg nok få erstattet. Verre er det at jeg fikk noen til overs som jeg ikke helt skjønner hvor hører hjemme :) Alt ser dog skikkelig montert ut.

EDIT: Roter rundt på ebay etter diverse klips som passer, men frykter å ende opp med masse "ukurans" om jeg bestiller. Noen som har litt greie på typer som kan brukes på Model S?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Stig Osøndag 28. juni 2015, klokken 22:17
Da trege trøndere ikke visste sin besøkelsestid, fikk jeg i steden personlig hjelp av fem veldig hygelige dansker her på Stjørdal hvor jeg er på ferie. Hadde ikke turt og begynne med dørene selv. Nå blir det trunk og frunk når jeg kommer hjem, etter litt veiledning om hvordan ting strippes. Lærerik dag med hyggelige folk som flere burde benyttet seg av.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: mjsøndag 28. juni 2015, klokken 22:28
Heldig du var  :). Skulle gjerne reist i fra Sørlandet for å være med hvis jeg hadde visst noe om dette. Håper de tar turen ned hit på hjemreisen.
Ble det bra resultat ?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmansøndag 28. juni 2015, klokken 22:59
Fem hyggelige dansker for deg selv :o ?  Ikke verst.  Hvordan fikk du det i stand?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Stig Omandag 29. juni 2015, klokken 09:42
Hadde meldt min interesse for opplegget i Trondheim, men da det ikke ble noe av p.g.a manglende interesse(lokale) kunne de stoppe noen timer på Stjørdal.Ja det kaller jeg service.De skulle videre til Sverige. Vi tok begge dørene på førersiden, pluss litt gjennomgang av frunk/trunk stripping.Hører forskjell når jeg lukker dørene, og synes det er mere lyd på den siden som ikke er tatt. Nå gleder jeg meg bare til og fullføre resten.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: hookmakermandag 29. juni 2015, klokken 21:07
Stig, det var en fornøjelse - og helt klart den tøffeste kvite model S vi har set i det hele tatt!
Håper du får klart de 2 siste dører innen længe, og kommer igang med trunk - dette er de vigtigste.

Vi er allerede hjemme igjen! 3200 km GRATIS kjøring og været ble bare bedre og bedre.
Stort TAKK for boka - jævlig fine bilder fra fjord og fjell!
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Stig Otirsdag 30. juni 2015, klokken 10:23
Takk for det. Jeg er veldig glad jeg fikk hjelp til det eneste jeg var missfornøyd med bilen, nemlig støyen.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: nortrahoftirsdag 30. juni 2015, klokken 13:53
Sitat fra: Muffinman på lørdag 27. juni 2015, klokken 22:56
EDIT: Roter rundt på ebay etter diverse klips som passer, men frykter å ende opp med masse "ukurans" om jeg bestiller. Noen som har litt greie på typer som kan brukes på Model S?

Ta med deg en ødelagt klips til et Ford-verksted. Det er sikkert flere andre verksteder som også har klips som passer?
Jeg brukte klips fra Ford da jeg ødela noen da jeg lette etter DAB-antenne.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmansøndag 05. juli 2015, klokken 10:15
Sitat fra: Muffinman på tirsdag 23. juni 2015, klokken 22:58
Dette, vil jeg tro:

http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bil-tilbehor/Lyddemper/Smeltefolie-bitumen-4-stk-2000021214/

Har handlet et par pakker butyl/aluplate fra Biltema som jeg tenker å bruke i dørene. Er usikker på hvordan bitumen oppfører seg om det eksponeres for avfetting, og jeg vet ikke om det er risiko for at eventuell avfetting finner veien inn i dørene. Tror vel uansett at dette produktet er mer likt STP/Dynamat, og at det er en smule lettere å arbeide med enn bitumenplater. Brukte varmepistol ved montering av sistnevnte.

http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bilstereo/Monteringsdeler/Lyddempingsplate-2000032878/
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: satheesh.netsøndag 05. juli 2015, klokken 16:17
Av ren nysgjerrighet; hvordan vil denne typen "modifisering" påvirke sikkerheten ifm en ulykke? (Påkjørsel, alvorlig kollisjon, etc.) Og hva med forsikringen?

Bilene er jo testet med fabrikkny bil i ulike tester, lurer derfor på om det kan føre til noen avvik.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmansøndag 05. juli 2015, klokken 17:54
Kan ikke tenke meg at det har noen betydning. Vi snakker tross alt ikke om mer enn 10-12 kg for "full pakke" fordelt rundt på bilen, alt sittende fast. Når det gjelder totalvekten er jeg ikke bekymret; jeg har ikke panotak og dobbeltlader. Dermed er bilen minst 50kg lettere enn biler med begge deler. I tillegg har jeg ditchet 21" hjulene og sparer nok noen kilo der også.

Tok alle dørene i dag. Brukte en plate pr dør av produktet jeg linker til over. Fant løs alufolie i en dør som kan forklare en nesten umerkelig rasling jeg har hørt av og til siden bilen var ny, og wiren fra håndtaket på passasjerdøren var ikke koblet til. Sikkert etter siste reklamasjonsbesøk hvor man skulle fikse trekk fra trekantvindu (fikk dessverre vindsus etter utbedringen..)

Fant forresten en god metode å ta av dørtrekkene uten redskap; trekker forsiktig løs øverst hvor det er metallklips, og fører fingrene forsiktig ned langs sprekken på hver side. Da løsner plastklipsene uten å bli ødelagt. Vasket godt med aceton før montering av butylplater. Høytalerene fylles forresten med dritt på baksiden, ikke verdens beste konstruksjon...

Umiddelbart merker jeg en mye mer kontant lukkelyd i dørene. Har ikke prøvekjørt enda, men kommer tilbake med rapport senere. Kan ihvertfall si at det tilsynelatende var stort forbedringspotensiale, mesteparten av ytterplatene var nakne.

En "bivirkning" av dempingen i trunken er at den forbaska knirkingen jeg trodde kom fra bakluka som har hjemsøkt meg i snart 80.000km er helt borte :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmansøndag 05. juli 2015, klokken 22:15
Jepp, her var det forskjell. Selv med bråkete Falken 453-dekk begynner støynivået nå å bli akseptabelt. Lyden når håndtakene går ut er endret, det hadde jeg ikke ventet. Virker mer diskret. Det er blitt såpass rolig fra sidene at jeg merker litt lyd bakfra igjen. Og nevnte jeg lukkelyden - nå er det slik den skal være, spesielt på framdørene.

Neste steg blir å se om det går an å gjøre noe med fronten. Ikke så enkelt siden det ikke er hjulbuer som kan dempes, og særlig mye torpedovegg tilgjengelig. Usikker på dette med å dempe frunken - det er flere som har gjort det men jeg kan ikke se at noen har meldt om opplevd effekt spesifikt fra demping her.

På neste bil bruker jeg kun butyl/aluplater - de er vesentlig lettere å jobbe med enn bitumen.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: RonnyØsøndag 05. juli 2015, klokken 22:56
Sitat fra: Muffinman på søndag 05. juli 2015, klokken 22:15
Jepp, her var det forskjell. Selv med bråkete Falken 453-dekk begynner støynivået nå å bli akseptabelt. Lyden når håndtakene går ut er endret, det hadde jeg ikke ventet. Virker mer diskret. Det er blitt såpass rolig fra sidene at jeg merker litt lyd bakfra igjen. Og nevnte jeg lukkelyden - nå er det slik den skal være, spesielt på framdørene.

Neste steg blir å se om det går an å gjøre noe med fronten. Ikke så enkelt siden det ikke er hjulbuer som kan dempes, og særlig mye torpedovegg tilgjengelig. Usikker på dette med å dempe frunken - det er flere som har gjort det men jeg kan ikke se at noen har meldt om opplevd effekt spesifikt fra demping her.

På neste bil bruker jeg kun butyl/aluplater - de er vesentlig lettere å jobbe med enn bitumen.
Bilder, Muffin?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hyperstressmandag 06. juli 2015, klokken 00:15
Sitat fra: Muffinman på søndag 05. juli 2015, klokken 10:15
Tror vel uansett at dette produktet er mer likt STP/Dynamat, og at det er en smule lettere å arbeide med enn bitumenplater.

Det er samme greiene, ja.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 06. juli 2015, klokken 11:59
Sitat fra: RonnyØ på søndag 05. juli 2015, klokken 22:56
Bilder, Muffin?
Tok ikke bilder. Dels fordi det ligger "1000" andre bilder ute av tilsvarende på diverse fora (DK, US), og dels at jeg ville få jobben gjort uten forstyrrelser (les: fotografering). Brukte gode 6 timer effektivt arbeid på fire dører. Det er et møysommelig arbeid å dekke skikkelig når det er såpass vanskelig å komme til, spesielt i bakdørene. Regn med skrubbsår og blåmerker. I tillegg er alusjiktet på platene skarpt hvor plata er kappet, så det ble vel noen hull i originaldressen der også :)

Kostnad så langt:

1. Tykkmasse til hjulbuer bak: Kr. 140 + 2 radiatorpensler kr. 60. Sum 200,-
2. 2,5 pakker (2kvm) 3mm bitumenplater i trunk kr. 422,-
3. 2 pakker (1,8kvm) 2mm butylplater i dørene kr. 598,-

Sum: 1220,-

Total tid ca. 13 timer.


Legger ved noen linker som faktisk inneholder bilder. Våre danske forumvenner i aksjon her:
http://teslaforum.dk/forum/topic/lydd%C3%A6mpning-af-model-s?&page=8

Og et amerikansk prosjekt her. Jeg er ikke helt overbevist om at alt som ble gjort med denne bilen har hatt effekt, f.eks. legge på gulvet, men bildene er nyttige og viser hvordan det ser ut når det er strippet.
http://www.teslamotorsclub.com/showthread.php/35090-Photos-of-car-interior-taken-apart-for-sound-deadening
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Tr0047onsdag 08. juli 2015, klokken 23:05
Jeg isolerte mine dører også, og brukte ca 1.6 m2 med butylplater.  Men jeg tok også å isolerte innsiden i dørpanelet med både støydempende plater samt støyabsorberende matter!  Det var mere tidkrevende (brukte sikker 12 timer totalt på dørene) , men sitter med følelsen av en mer komplett demping!   Og forskjellen var absolutt merkbar. 
Har også tatt utsatte steder i trunken, hjulbuene bak samt noe innvendig framme!

Fronten av bilen gjenstår, det kommer på et senere tidspunkt!
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: cairnzmandag 13. juli 2015, klokken 10:33
Da har jeg også smurt hjulbuer, puttet ting og tang i frunk og trunk, samt en dør.

Merkbar forskjell i den dype rumlingen på motorveien i 100+, samt mindre støy i tunnellene.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: ctr46mandag 13. juli 2015, klokken 20:36
Burde fått til et treff på østlandet i august feks?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 13. juli 2015, klokken 22:03
Fikk testet anlegget litt i dag (har ikke lydpakke). Har lagt 0,45kvm 2mm butyl i hver dør og en remse på innsiden av plastkassen selve høyttaleren sitter i. Resultat: strammere bass, og opplevd forvrengning på 11 er nå betydelig mindre enn på 7-8 før dempingen. Hadde først en illusjon om at det var mindre bass, men det stemmer ikke. Husker jeg hadde samme opplevelsen i starten etter å ha kalibrert en antimode mot subbene i hjemmekinoen. Trodde det var mindre trykk, men i virkeligheten var rumling fjernet der den ikke skulle være. Der hvor det _skulle_ være trøkk derimot var det nå opplevd bevegelse i tillegg til stram lyd. Ikke samme kreftene å gi på med i bilen naturligvis, men endringen ligner litt. Billig oppgradering av anlegget.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: mjmandag 13. juli 2015, klokken 22:19
Tok dørene foran i forrige uke. Brukte litt over en 2mm butyl biltemaplate i hver dør. Vanskelig å si om det hjalp særlig ved vanlig kjøring. Mulig støyen har flyttet seg litt bakover. Merker forskjell på lyd. Bedre bass og noe mindre lyd på utsiden. (mye lyd ut dørhåndtakene) Merkbart mindre støy i tuneller. Mulig dørene lukker litt ''stumpere'' i lyden, men ikke mercedeslukking som andre beskriver å ha fått.
I kveld gikk det med en snau plate i bakdøren. Opplevde det lettere å få tatt denne grundig selv om det var noe trangere. Hører ikke forskjell i anlegget innvendig og heller ikke på lukkingen. Utvendig hører man mer lyd ut dørhåndtaket så det betyr vel mindre lyd gjennom selve døren. Har ikke fått kjørt ennå. I morgen blir siste dør tatt.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 13. juli 2015, klokken 22:31
Lukkelyden forandrer seg minimalt på bakdørene, men om du lukker med akkurat passe kraft foran er godlyden på plass. Smeller man igjen hardere enn nødvendig slamrer vinduet i pakningene, og da får man kort og godt ikke "mercedeslyd" uansett. Hvis man tar seg bryet med å forklare alle at man nå ikke trenger å lukke dørene like hardt som før har man oppnådd forbedring. Slamrer man i vei som tidligere er det liten forskjell.

Det er forresten vanskelig å høre forskjell om man tar dette i små etapper og prøvekjører mellom. Jeg tok alle fire dørene på en gang og syntes forskjellen i lav fart på grusvei var massiv. Men ble litt skuffet over at veistøyen på asfalt ikke ble mer redusert. Samboeren min derimot kommenterte uoppfordret at det var forskjell. Og det slår meg jevnlig "oi, her bråkte det mer før" - men bare når jeg ikke prøver å lytte etter forskjeller.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: luriumtirsdag 14. juli 2015, klokken 01:50
Noen her som har isolert vekk P85D front motor støy ved range mode?

Det er en høyfrekvent lyd som går meg på nervene.... og som potensielt kan føre til høyt forbruk av Ibux :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: HåkonDtirsdag 14. juli 2015, klokken 13:17
Erfaring:
Som mitt første prosjekt tok jeg for meg støydemping av frunk. Kjøpte inn plater på Biltema (se bilde av emballasje), tok ut bekledning i frunk, demonterte den innerste boksen, vasket den, limte på plater, satte inn igjen.

Ser at noen også demonterer den store "balja" - men det så for meg ut til at man like gjerne kunne la den være på plass og bare klistre på restene av platene fra Biltema. Kanskje ikke så pent, men det var enkelt. Spesielt for de av oss som ikke er spesielt erfarne i gjør-det-selv-faget.

Verktøy: Kun to stk verktøy trengs: 10mm fastnøkkel + stanleykniv for kutting av plater.

Tidsforbruk: 2 timer.

Inntrykk: Det hjalp. Ihvertfall litt. Ville gjort det omigjen.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: cairnztirsdag 14. juli 2015, klokken 14:26
Sitat fra: HåkonD på tirsdag 14. juli 2015, klokken 13:17
Erfaring:
Som mitt første prosjekt tok jeg for meg støydemping av frunk. Kjøpte inn plater på Biltema (se bilde av emballasje), tok ut bekledning i frunk, demonterte den innerste boksen, vasket den, limte på plater, satte inn igjen.

Ser at noen også demonterer den store "balja" - men det så for meg ut til at man like gjerne kunne la den være på plass og bare klistre på restene av platene fra Biltema. Kanskje ikke så pent, men det var enkelt. Spesielt for de av oss som ikke er spesielt erfarne i gjør-det-selv-faget.

Verktøy: Kun to stk verktøy trengs: 10mm fastnøkkel + stanleykniv for kutting av plater.

Tidsforbruk: 2 timer.

Inntrykk: Det hjalp. Ihvertfall litt. Ville gjort det omigjen.

Samme oppfatningen satt jeg igjen med etter at begge baljene var tatt ut. (Trenger forøvrig 13mm for store balja). Jeg la også 20mm filt under matten i frunken, mest fordi jeg hadde endel igjen. Tar du ut den store balja kan du justere hvor tett frunk skal være (skiver legges under for å heve eller senke balja).
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Elbil fundamentalisttirsdag 21. juli 2015, klokken 19:52
Hva med sound cancelling technology?
http://www.digitaltrends.com/cars/harman-wants-quiet-ride-using-tech-behind-noise-cancelling-headphones/
Kan til og med SW oppdateres på alle Teslaer og krever ikke masse arbeid og tilfører ikke mer vekt til bilen :D
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: cairnztirsdag 21. juli 2015, klokken 20:14
Sitat fra: Elbil fundamentalist på tirsdag 21. juli 2015, klokken 19:52
Hva med sound cancelling technology?
http://www.digitaltrends.com/cars/harman-wants-quiet-ride-using-tech-behind-noise-cancelling-headphones/
Kan til og med SW oppdateres på alle Teslaer og krever ikke masse arbeid og tilfører ikke mer vekt til bilen :D
Problemet med å lyddempe bilen på den måten er at du må velge et punkt i bilen for referanse, dvs du bør ha mikrofon der. Det blir vanskelig å støydempe for alle samtidig. Da er det nok bedre å minke støyen der den oppstår.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Tr0047onsdag 22. juli 2015, klokken 00:16
Sitat fra: cairnz på tirsdag 21. juli 2015, klokken 20:14
Sitat fra: Elbil fundamentalist på tirsdag 21. juli 2015, klokken 19:52
Hva med sound cancelling technology?
http://www.digitaltrends.com/cars/harman-wants-quiet-ride-using-tech-behind-noise-cancelling-headphones/
Kan til og med SW oppdateres på alle Teslaer og krever ikke masse arbeid og tilfører ikke mer vekt til bilen :D
Problemet med å lyddempe bilen på den måten er at du må velge et punkt i bilen for referanse, dvs du bør ha mikrofon der. Det blir vanskelig å støydempe for alle samtidig. Da er det nok bedre å minke støyen der den oppstår.
Jeg har virkelig tro på dette...fungerer jo som et headset, men i større skala! Med multihøyttalersystem, og flere mikrofoner plassert strategisk, får nok Harman dette til!  Og får de som ønsker å beholde motorlyd, lar nok det seg gjøre og.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014fredag 11. september 2015, klokken 15:09
Er det noen som har et slikt kamera så stiller jeg bil til rådighet.

http://youtu.be/BDO5N_yfToI

Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Pmandag 12. oktober 2015, klokken 13:43
Mer eller mindre ferdig med 4 dører i min egen bil.

Kun brukt GLADEN Aero produkter siden jeg forhandler disse, men andre tilsvarende går naturligvis helt fint :)

Har ikke allverdens av bilder men oppskriften for min del har vært følgende fra ytterst mot veien og innover i døren:

Ytterst (karosseriplaten) - Alubutyl + neoprene + Wave (+ noe multi rett på butylen)
"Mellomdør" - Aero Multi på begge sider for å dekke mest mulig
Dørtrekk - Aero Stone + Multi på større flater + lagt tilbake originalfilten

Bildene under viser dørtrekkene under arbeid med å kline de inn med +/- 2mm Aero Stone + ene "mellomdøren belagt med Multi. Siste bildet bør ikke brukes som mal da noe av mattene måtte fjernes i etterkant da de kom i veien for dørtrekket  :-[
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 12. oktober 2015, klokken 13:48
Jeg har lagt 0,45kvm 2mm butyl inni døra, hovedsaklig mot karosseriplaten. Dørene ble merkbart tyngre av bare dette, og jeg tenker at jeg ikke vil tilføre ytterligere vekt av hensyn til hengslene. Ditt prosjekt må ha tilført en god del mer vekt; hva tenker du om belastningen på dør/hengsler over tid?

EDIT: Der fikk jeg faktisk bekreftet at koblingene til sidespeil kommer til syne ved å ta av dørtrekket (ref mitt lille problem i reklamasjonstråden). Kan ikke huske å ha sett disse når jeg dempet dørene i sommer, men skal ta en sjekk i dag. Takk for bilde :)

Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Pmandag 12. oktober 2015, klokken 13:56
Forhørte meg først med importøren i forhold til anbefaling av produkter for "den ultimate" løsningen,  og deretter vekten siden jeg tenkte som deg. Løsningen jeg har valgt har visstnok ikke gitt problemer på andre biler siden tidenes morgen så en Tesla burde også klare den ekstra vekten.

Det som veier ekstra i forhold til hos deg er først og fremst Multi-mattene på mellomdøren + Stone i dørtrekket. Vil tippe at det veier totalt sett litt over det dobbelte av hva du har hatt på. Neopren og Wave veier nesten ingenting.

Må også presisere at Wave kun er lagt bak høyttalerne.

Total tidsbruk +/- 9,5t, ca. det dobbelte av hva jeg bruker på kundebiler der det legges multi-matter + wave. Forskjellen er merkbar, men prisforskjellen for kunden blir såpass stor at jeg egentlig ikke kan anbefale det  :P
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Gokuonsdag 14. oktober 2015, klokken 12:22
Noen som har funnet ut hvor en kan få ta i klips om noen ryker? Jeg er litt redd for å begynne på et slikt prosjekt uten å ha reservedeler i backup.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: tonlonsdag 14. oktober 2015, klokken 12:34
Sitat fra: Goku på onsdag 14. oktober 2015, klokken 12:22
Noen som har funnet ut hvor en kan få ta i klips om noen ryker? Jeg er litt redd for å begynne på et slikt prosjekt uten å ha reservedeler i backup.

Klipsene for du kjøpt hos service senter. Husker jeg ikke feil nå så er det 4-5 klips pr dør.

Muffermann:

Jeg la på et lag Gladen AERO-Butyl og et lag Gladen Aero-neoprene pr dør. Xtra vekt pr dør i mitt tilfeller er ca 1.5kg.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Cato76onsdag 14. oktober 2015, klokken 16:00
Jeg vurderer å smøre hjulbuene med Biltema-stoffet som Muffinman brukte i denne tråden -> http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,19636.msg372673.html#msg372673

Men hva er egentlig forskjellen på disse to produktene?
http://www.biltema.no/no/Bilpleie/Rustbeskyttelse/Rustbeskyttelsesmasse-for-understell-2000017149/?artId=362412
http://www.biltema.no/no/Bilpleie/Rustbeskyttelse/Rustbeskyttelsesmasse-for-understell-fiberforsterket-2000018400/

Noen som kan anbefale hva jeg bør bruke?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Ptorsdag 15. oktober 2015, klokken 10:23
Sitat fra: Cato76 på onsdag 14. oktober 2015, klokken 16:00
Jeg vurderer å smøre hjulbuene med Biltema-stoffet som Muffinman brukte i denne tråden -> http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,19636.msg372673.html#msg372673

Men hva er egentlig forskjellen på disse to produktene?
http://www.biltema.no/no/Bilpleie/Rustbeskyttelse/Rustbeskyttelsesmasse-for-understell-2000017149/?artId=362412
http://www.biltema.no/no/Bilpleie/Rustbeskyttelse/Rustbeskyttelsesmasse-for-understell-fiberforsterket-2000018400/

Noen som kan anbefale hva jeg bør bruke?

Vil anbefale Aero Stone fra Gladen. Jeg har prøvd begge, og sistnevnte er så utrolig mye enklere å jobbe med. Aero Stone på Model S'en. Biltema-guffen ble brukt på up'en til fruen.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Pfredag 13. november 2015, klokken 22:58
Hender jeg for spørsmål om garanti og lyddemping. Vel nå har jeg hatt min egen bil på service, og dette er Teslas syn på saken:

«As shown in other attached pictures, extra soundproofing has been added to the door, both on the inside, and outside, behind door panel. Door panel has also got some soundproofing on. If there is water ingress going into the door, and the path for water going out of the door changes due to soundproofing, it can affect warranty

Med andre ord. Gjør det skikkelig, og ikke blokker eller endre dreneringen i døren så går det mest sannsynlig helt fint :)

Kan legge til at jeg har gått meget grundig til verks på min egen bil.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: DaTwistertorsdag 17. desember 2015, klokken 20:43
Hvor klistrer dere på aero-butyl, og hvor aero-multi? Limer dere disse oppå hverandre? Eller blir det butyl på ytterdøren, og multi på innsiden? Og wave bak høyttaleren?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Plørdag 19. desember 2015, klokken 09:57
Akkurat de to mattene benyttes ikke sammen.

Ytterst i dørene (platen mot veien) kan du enten legge kun Multi med Wave over denne igjen. Wave så mye du vil, men fortrinnsvis på et område bak høyttaleren. Alternativet er å benytte Alubutyl + Neopren + wave. Da erstatter Alubutyl + neopren multi matten. Dette blir tykker, tyngre, og gir bedre lyd og vibrasjonsdemping.

På platen mellom ytterplate og dørtrekk kan du legge multi eller bare butyl på innsiden av denne. Inne i rommet om det gir mening. Inn mot kupe kles denne midterste platen med Foam som isolerer mye lyd, er lett, og kan klemmes sammen. Sistnevnte sørger for at det ikke er like kritisk i forhold til å få på dørtrekket skikkelig igjen. Foam bør også legges mellom plate og ledninger slik at du unngår skrangling og vibrasjon.

Anbefaler også legge alubutyl på utsatte deler av dørtrekket for å fjerne vibrasjoner.

Sitat fra: DaTwister på torsdag 17. desember 2015, klokken 20:43
Hvor klistrer dere på aero-butyl, og hvor aero-multi? Limer dere disse oppå hverandre? Eller blir det butyl på ytterdøren, og multi på innsiden? Og wave bak høyttaleren?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: erotfredag 08. april 2016, klokken 12:22
Sitat fra: lurium på tirsdag 14. juli 2015, klokken 01:50
Noen her som har isolert vekk P85D front motor støy ved range mode?

Det er en høyfrekvent lyd som går meg på nervene.... og som potensielt kan føre til høyt forbruk av Ibux :)

Bumper denne. Noen som har forsøkt å forske seg fram til demping av frontmotor?

Lurer også på om noen vet om personer eller foretak som har begynt å tilby støydemping av bilen, eller om vi fremdeles må til pers selv?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanfredag 08. april 2016, klokken 12:38
F_P / Sondre Hugaas støydemper for deg.

http://www.bilkomponenter.no/products/lyddemping-tesla-model-s

Han har også lagt ut en metode på forumet for å dempe dørk/torpedovegg (i mangel på bedre ord) slik at lyd forfra reduseres. Det blir siste steg på P85`en i vår. 85D`en får full behandling etterpå.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: erotfredag 08. april 2016, klokken 19:47
Takk!
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanonsdag 11. mai 2016, klokken 13:15
Da har 85D`en fått seg en runde med tykkmasse i bakre hjulbuer. Brukte ca. 1,5kg på hver side mot ca. 1 kg på P85`en. Blir nok å ta sistnevte en runde til, men venter til den har vært på verksted slik at ingen mekaniker får en dårlig dag på jobben pga kliss.

Forventer ikke like stor forbedring på den nyeste bilen da den er vesentlig roligere innvendig fra fabrikk, men er likevel spent på prøveturen. Eneste tiltaket fra fabrikk  var en lapp med alubutyl på 10x15cm på hver side (P85`en manglet disse). Den ene holdt på å falle av, så den var det ikke mye vits i. Regner uansett med at det er gjort en bedre jobb på innsiden. Ting ser litt annerledes ut bak innerskjermen på nybilen, men ikke så ulikt at det er grunn til å oppdatere DIY`en. Største praktiske endring er at det er laget veldig mange flere steder hvor det kan legge seg grus og skitt, og jeg fjernet nok 2-3 kg fra hver side. Vanvittig.

Ellers er det bare å konstantere at ting er slurvete montert her også i likhet med interiør og ledning/kobling som hang og slang i ene hjulbuen foran. Her var det brukt klips med feil lengde et par steder slik at det var løst ene stedet mens det ikke gikk an å få ut klipset uten å økdelegge på det andre. Fant også løst bremserør, og løst rør til luftfjæringen. Et klips var skadet, men stappet på plass sammen med lim. Nesten så jeg skulle gjort det selv :)

Neste steg blir dører og dørk/torpedo foran før jeg sjekker trunken etter forbedringspotensiale der. Men det blir ikke i dag :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Hyperstressonsdag 11. mai 2016, klokken 17:09
Gjorde det samme her for litt siden. Tror det ble litt bedre, men ikke voldsom forskjell, litt vanskelig å si sikkert siden jeg byttet dekk samtidig. Jeg fant også mye grus, og et par ting som var montert feil.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanonsdag 11. mai 2016, klokken 18:17
Faktisk overraskende stor forskjell her (subjektivt, naturligvis). Småstein i lav fart høres ikke lenger, og nå er hjul/veistøy forfra og fra sidene blitt påtagelig tydeligere. Det skulle vel bety at det er blitt roligere bak.

Denne bilen tror jeg skal bli riktig så bra med full pakke.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: petersvonsdag 11. mai 2016, klokken 19:57
Ikke rart lakken er sandblaast naar det er saa mye grus der ;) Kjoerer du mye paa grusveier forresten?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanonsdag 11. mai 2016, klokken 20:33
Absolutt ikke.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitikstorsdag 12. mai 2016, klokken 12:39
Muffin for å tømme mannskiten i hjulbuene og sjekke status, må du jekke og fjerne hjulet? (Sikkert dumt spørsmål men her i nordbyen er der dårlig stelt med steder og utstyr uten mot cash, så er begrenset hva jeg får gjort på egen grunn i så fall).


Har forresten ikke luft
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantorsdag 12. mai 2016, klokken 12:54
Ikke luft? Trodde alt som var tilstrekkelig oppblåst havnet der oppe, jeg  ;D

Du må jekke opp, ta av hjul og fjerne innerskjerm. Innerskjermen er festet med ørten klips og fire skruer @10mm.  Man kan la siste gummipluggen helt bakerst, ytterst og nede stå igjen og brette innerskjermen bakover og unna vei. Den er laget av en slags fleksibel filt som "aldri" tørker ut og tåler det godt.

Brukte forresten en rimelig garasjejekk, og sikret med en rimelig støttebukk fra Biltema.
http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Verktoy-og-verkstedutstyr/Lofteverktoy/Stottebukk-2000017053/
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Ptorsdag 12. mai 2016, klokken 13:59
DEn der guffa du bruker Muffinman. Er det den fra Biltema? Skjønner ikke at du gidder så mye klin det er med den :p

Prøvde litt på up'en til fruen, merket ingen forskjell selv om jeg smurte på tjukt
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantorsdag 12. mai 2016, klokken 14:08
Sitat fra: F_P på torsdag 12. mai 2016, klokken 13:59
DEn der guffa du bruker Muffinman. Er det den fra Biltema? Skjønner ikke at du gidder så mye klin det er med den :p

Prøvde litt på up'en til fruen, merket ingen forskjell selv om jeg smurte på tjukt
Den er fra Biltema, ja. Gidder fordi det virker. På P85`en er det det enkeltstående tiltaket som gav størst effekt, og sett opp mot arbeidstid er det genialt. Brukte under to timer på begge sider i går. Og jeg synes virkelig ikke det er så mye klin med den, men det kommer vel an på  hvordan man jobber, hvordan man har forberedt seg og hvem man spør :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: tonltorsdag 12. mai 2016, klokken 14:56
Muffinmann: Fjernet du flekker som har oransje/gul farger på hjulbuen, før du smurte på?kan se ut som rust men er nok ikke det.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantorsdag 12. mai 2016, klokken 15:22
Så ikke noen slike flekker, men det var en god del (slurvete påført) karosserilim i skjøtene. Var mye dritt som hadde festet seg i denne, og i krinkelkrokene limet hadde dannet enkelte steder. Rengjorde skikkelig på disse stedene. Hvis dette hadde vært en bil av stål ville det nok rustet ganske fort, for limet var lagt slik at det samlet skitt og fukt mot platene flere steder. Tror ikke det har noen betydning på alu riktignok, men på min bil er det ihvertfall eliminert nå. Ikke noe som minnet om rust noen steder.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanlørdag 14. mai 2016, klokken 11:02
Kan det være noe å hente på å dempe under baksetet? Skummelt område med masse kabling og ladere riktignok...
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitikslørdag 14. mai 2016, klokken 15:45
Første issue i så fall er å få opp/av sitteputa. Har prøvd å løfte litt med makt i kantene (nyskjerrig på hvordan det ser ut under), men finner ikke hvor innfestingen er og hvordan man evt løsner den
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanlørdag 14. mai 2016, klokken 16:21
Akkurat det er null problem, slikt finner man i servicemanualen ;)

Men ser litt pønglete ut å få gjort noe under der.

(https://teslamotorsclub.com/tmc/attachments/big-jpg.20214/)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: djlarsenlørdag 14. mai 2016, klokken 21:00
Er de sorte platene der sensorer for om noen sitter i setene? Eller er det en slags luftblære inni selve setet?
Jeg lurer på om det er noen mulighet til å "justere" følsomheten til disse følerne da jeg sliter med plingende barneseter, og baksetepassasjerer som legger hånda på midtsetet...

Hva er de røde om grønne pilene forresten. Og "servicemanualen", finnes den? Er den tilgjengelig for oss vanlige dødelige?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitikslørdag 14. mai 2016, klokken 21:05
Sitat fra: Muffinman på lørdag 14. mai 2016, klokken 16:21
Akkurat det er null problem, slikt finner man i servicemanualen ;)

Men ser litt pønglete ut å få gjort noe under der.


Takk jeg har sett lignende bilder før men har du faktisk prøvd å komme til og løsne de der innfestingene? Jeg klarte det i hvert fall ikke
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanlørdag 14. mai 2016, klokken 22:22
Poenget er at man må se i servicemanualen før man begynner. Der er nok arbeidet beskrevet steg for steg.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Ponsdag 18. mai 2016, klokken 10:04
Jeg har sett under setet, og som du ser på bildene ligger det saker og ting der (laderne) som jeg konkluderte med var best å la være urørt. Mulig om du løsner alt og legger på noe under laderne. Ta heller av sidevangene i baksetet og se om det er mulig å få dempet hjulbuen ytterligere på innsiden :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanlørdag 21. mai 2016, klokken 19:38
Har gjort en innsats og dempet fotbrønner/torpedovegg på begge bilene i dag. Startet med 2013-modellen og la alubutyl på hele dørken på begge sider pluss 7mm dempematte. I forkant demonterte jeg det som var mulig, og la butyl hvor deg gikk an og fylte godt opp med matter. Når jeg demonterte på 2015-modellen kunne jeg konstantere at også Tesla syntes det var fornuftige tiltak; her lå det faktisk en stor klædd med alubutyl på dørk og dempemattene er tykkere enn på den eldre bilen. La naturligvis på hvor det ikke var dekket, og fylte også her på med mer dempematte.

Forskjeller jeg har oppdaget så langt ift støydemping på de to bilene:

1. Alubutyl i dørk på ny, intet på den gamle
2. Torpedovegg bak diverse dingser, omtrent hvor man har føttene: alubutyl på begge men dempematter i tillegg på den nye. Mer demping å se genelt rundt om fremme der på 2015-mod.
3. Dempefilt pålimt terskellista på den nyeste. Intet på den gamle. Her blir det oppgradering.
4. Bakre hjulbuer under innerskjerm: intet på gammel bil, en 10x15cm lapp med alubutyl på ny.

Disse klipsene passer til dørtersklene, tipper de er brukbare til dører også:
http://www.ebay.com/itm/161969476853?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Noen som tar på seg å sjekke fotbrønnene bak? Hvis det er gjort noe der på de nye bilene kommer jeg til å ta for meg begge her.

Bilene skal snart på verksted så det blir ikke så veldig mye mer gjort før de er ferdige der, vil ikke fikle med områder som skal skrus på. Men det blir runde to på 2013-modellen med lag 2 i hjulbuer bak, legge litt mer alubutyl i trunk pluss masse dempematter. Har latt meg fortelle at de nye bilene har tykke lag der bak.

Nybilen skal få dempet dører, og jeg tenker jo å ta en titt i trunken der også. Alt kan forbedres. Den har allerede guffe i hjulbuene bak og ble dempet forover i dag.

Bilder:
1. Dørk 2013 modell

2. Dørk 2015 modell

3. Dørk med ferdig lagt alubutyl og fotstøtte montert 2013 modell

4. Dørk med ferdig lagt alubutyl + dempematte og montert sammen masse krimskrams bak plata. Butyl/matte flere steder der bak også. 2013.

5. Terskellist med original dempematte 2015-modell.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: ctr46lørdag 21. mai 2016, klokken 22:37
Sitat fra: Muffinman på lørdag 21. mai 2016, klokken 19:38
Har gjort en innsats og dempet fotbrønner/torpedovegg på begge bilene i dag. Startet med 2013-modellen og la alubutyl på hele dørken på begge sider pluss 7mm dempematte. I forkant demonterte jeg det som var mulig, og la butyl hvor deg gikk an og fylte godt opp med matter. Når jeg demonterte på 2015-modellen kunne jeg konstantere at også Tesla syntes det var fornuftige tiltak; her lå det faktisk en stor klædd med alubutyl på dørk og dempemattene er tykkere enn på den eldre bilen. La naturligvis på hvor det ikke var dekket, og fylte også her på med mer dempematte.

Forskjeller jeg har oppdaget så langt ift støydemping på de to bilene:

1. Alubutyl i dørk på ny, intet på den gamle
2. Torpedovegg bak diverse dingser, omtrent hvor man har føttene: alubutyl på begge men dempematter i tillegg på den nye. Mer demping å se genelt rundt om fremme der på 2015-mod.
3. Dempefilt pålimt terskellista på den nyeste. Intet på den gamle. Her blir det oppgradering.
4. Bakre hjulbuer under innerskjerm: intet på gammel bil, en 10x15cm lapp med alubutyl.

Disse klipsene passer til dørtersklene, tipper de er brukbare til dører også:
http://www.ebay.com/itm/161969476853?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Noen som tar på seg å sjekke fotbrønnene bak? Hvis det er gjort noe der på de nye bilene kommer jeg til å ta for meg begge her.

Bilene skal snart på verksted så det blir ikke så veldig mye mer gjort før de er ferdige der, vil ikke fikle med områder som skal skrus på. Men det blir runde to på 2013-modellen med lag 2 i hjulbuer bak, legge litt mer alubutyl i trunk pluss masse dempematter. Har latt meg fortelle at de nye bilene har tykke lag der bak.

Nybilen skal få dempet dører, og jeg tenker jo å ta en titt i trunken der også. Alt kan forbedres. Den har allerede guffe i hjulbuene bak og ble dempet forover i dag.

Bilder:
1. Dørk 2013 modell

2. Dørk 2015 modell

3. Dørk med ferdig lagt alubutyl og fotstøtte montert 2013 modell

4. Dørk med ferdig lagt alubutyl + dempematte og montert sammen masse krimskrams bak plata. Butyl/matte flere steder der bak også.

5. Terskellist med original dempematte 2015-modell.

Brukte du samme fremgangsmåte som F_P for å dempe foran? Klarte ikke å finne link til hans innlegg. Har du fått testet om det har gitt noe mindre støy fra frontmotor? Om det har gitt grei effekt tipper jeg at jeg kommer til å gjøre det samme med min 85D... :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanlørdag 21. mai 2016, klokken 22:44
Ikke sikker på hvordan Sondre gjør dette på detaljnivå, men det er nok i samme gata.

Fin forbedring på den eldste bilen, og merkbar på den nye. Men forbedringen er mest på hjulstøy/romling og bare marginalt på DU-støy.  På den eldste merker jeg at det kommer lyd nede fra dørene eller deromkring etter denne øvelsen. Prøver å lime dempematte i terskellistene for å sjekke om det kan være der lyden kommer fra. Kanalene er jo firkantprofiler som løper fra forskjerm til bakskjerm, og de er hule og åpne i begge ender. Ser ikke bort fra at det kan forplante seg noe lyd der, og uansett er det en grunn til at Tesla har lagt inn demping der. Hvis det ikke gir ønskede resultater blir det å gi dørene på den nye bilen og sjekke om det er originale forbedringer der, og overføre dem til den gamle i tillegg til det som allerede er gjort.

Merkelig når man reduserer lyden fra et sted blir det mer framtredende et annet. Blir jo aldri ferdig :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitikssøndag 22. mai 2016, klokken 07:40
Planlegger du å søke myndighetene om bruksendring fra bil til bibliotek, Muffin?  :)

Skulle vært veldig interessant å sammenligne (http://www.biltema.no/no/Verktoy/Maleverktoy/Maleinstrument/Lydmaler-2000034363/) dine biler etter at støydempingsprosjektene dine er ferdig, med noen tilsvarende modeller uten diy-demping
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: MeTeslasøndag 22. mai 2016, klokken 09:39
Når jeg ligger på cruise i 110 km på tørr asfalt måler jeg 76-77 dB i bilen. Bruker mobiltelefon app og telefonen ligger på armlenet mellom forsetene.

Ingen støydemping utført,  bilen ble levert juli 2015.

Hadde vært interessant å høre hva andre måler i sin bil.

Ja, det er mange faktorer og det er kanskje dårlig forskning men fortsatt interessant synes jeg.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Skjøteledningsøndag 22. mai 2016, klokken 09:48
@muffinman, er favorittlåta di "the sound of  Silence"?

Setter forøvrig stor pris på dine informative innlegg og Gjør det selv løsninger.

jeg må ha litt støy for å holde tinnitusen i sjakk.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmansøndag 22. mai 2016, klokken 09:59
SitatNår jeg ligger på cruise i 110 km på tørr asfalt måler jeg 76-77 dB i bilen.

Å bedre støynivået i en bil har nok flere fasetter enn å redusere det samlede lydtrykket. Hvilke frekvenser og støytyper som opptrer er nok like viktig som hvor mange db man kan måle.  Derfor stiller jeg meg tvilende til at en slik måling gir et godt bilde av hvilken som er den mest stillegående bilen - selv om man skulle måle med profesjonelt utstyr (som uansett er en forutsetning).

Målinger vil påvirkes av asfaltens beskaffenhet (den varierer i kjørebanens bredde, så man må ligge i nøyaktig samme spor for å sammenligne målinger), dekktype, hvor mye disse er slitt, felgdiameter/bredde/type, luft/stålfjæring, hastighet, lufttrykk i dekkene, vekten på bilen, panotak eller ei, temperatur(sol vs overskyet kan ha stor betydning for temp på asfalt og i dekkene - og dermed trykket), hvordan måleren er vektet, hvor den er plassert i kupeen, om den ligger på et underlag og får overført vibrasjoner osv. Man bør vel bruke noe slags dynamiske waterfall-greier om man skal kunne framstille - og kunne tolke dette. Noen som som sitter på kompetanse og kan fylle på her?

(http://www.purebits.com/images/wfall01.JPG)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmansøndag 22. mai 2016, klokken 10:00
Sitat fra: Skjøteledning på søndag 22. mai 2016, klokken 09:48
@muffinman, er favorittlåta di "the sound of  Silence"?
Det er absolutt ingen hemmelighet at favorittlyden min er stillhet :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: ctr46søndag 22. mai 2016, klokken 12:28
Sitat fra: Muffinman på lørdag 21. mai 2016, klokken 22:44
Ikke sikker på hvordan Sondre gjør dette på detaljnivå, men det er nok i samme gata.

Fin forbedring på den eldste bilen, og merkbar på den nye. Men forbedringen er mest på hjulstøy/romling og bare marginalt på DU-støy.  På den eldste merker jeg at det kommer lyd nede fra dørene eller deromkring etter denne øvelsen. Prøver å lime dempematte i terskellistene for å sjekke om det kan være der lyden kommer fra. Kanalene er jo firkantprofiler som løper fra forskjerm til bakskjerm, og de er hule og åpne i begge ender. Ser ikke bort fra at det kan forplante seg noe lyd der, og uansett er det en grunn til at Tesla har lagt inn demping der. Hvis det ikke gir ønskede resultater blir det å gi dørene på den nye bilen og sjekke om det er originale forbedringer der, og overføre dem til den gamle i tillegg til det som allerede er gjort.

Merkelig når man reduserer lyden fra et sted blir det mer framtredende et annet. Blir jo aldri ferdig :)

Supert takk for svar! Setter også veldig pris på informative innlegg som kan gjøre bilen bedre :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: GOSsøndag 22. mai 2016, klokken 14:23
Sitat fra: MeTesla på søndag 22. mai 2016, klokken 09:39
Når jeg ligger på cruise i 110 km på tørr asfalt måler jeg 76-77 dB i bilen. Bruker mobiltelefon app og telefonen ligger på armlenet mellom forsetene.

Ingen støydemping utført,  bilen ble levert juli 2015.

Hadde vært interessant å høre hva andre måler i sin bil.

Ja, det er mange faktorer og det er kanskje dårlig forskning men fortsatt interessant synes jeg.

For å illustrere hvor "feil" dette blir så kan jeg si at samme tallene på min S85 i juni 2014 viste 60db i 110 km//t.....

Men det jeg gjorde var å måle forskjellen på støy i mine A1 og A4'er på samme strekning på samme dag i hastigheter fra 20km/t og opp til 130 km/t. Teslaen kom best ut i alle hastigheter. Standard 19 Goodyear dekka.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: o.b.lixsøndag 22. mai 2016, klokken 15:17
Merker enorm forskjell på forskjellig type asfalt. Verst her på Vestlandet, best i Danmark, der høres nesten ikke dekkstøy i det hele.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: MeTeslasøndag 22. mai 2016, klokken 16:30
Sitat fra: GOS på søndag 22. mai 2016, klokken 14:23
Sitat fra: MeTesla på søndag 22. mai 2016, klokken 09:39
Når jeg ligger på cruise i 110 km på tørr asfalt måler jeg 76-77 dB i bilen. Bruker mobiltelefon app og telefonen ligger på armlenet mellom forsetene.

Ingen støydemping utført,  bilen ble levert juli 2015.

Hadde vært interessant å høre hva andre måler i sin bil.

Ja, det er mange faktorer og det er kanskje dårlig forskning men fortsatt interessant synes jeg.

For å illustrere hvor "feil" dette blir så kan jeg si at samme tallene på min S85 i juni 2014 viste 60db i 110 km//t.....

Men det jeg gjorde var å måle forskjellen på støy i mine A1 og A4'er på samme strekning på samme dag i hastigheter fra 20km/t og opp til 130 km/t. Teslaen kom best ut i alle hastigheter. Standard 19 Goodyear dekka.

Takk for info! Det bekreftet min  mistanke om at jeg har for mye vindstøy  i min bil. Dekkene og støy nedenfra hører jeg ikke men mye vindstøy  generelt og ikke fra noe spesielt sted.

Samme dekk som deg.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmansøndag 22. mai 2016, klokken 16:51
Hehe, nei! Det bekrefter jo ingen verdens ting annet enn at målinger med mobil/app er ubrukelig til å måle absolutte verdier  ;)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Ponsdag 25. mai 2016, klokken 14:38
Flott jobb Muffinmann :) Det du ser under terskellisten er mer eller mindre identisk med Gladen Poly. Forskjellen er at den originale har dette sorte "slitelaget". Poly kan naturligvis ettermonteres mer eller mindre identisk som de nyere bilene :)

På bilde 4 vil de som har løftet teppet vite at "blekket" vi ser med alubutyl på er et lokk som kan demonteres. For den ekstra ivrige kan man da skru dette av, og legge butyl under der også. Pass imidlertid på da boksen under lokket er styring til nøkkelsystemet blant annet. Kobles den i fra kan det med stor sannsynlighet medføre trøbbel med å få startet bilen igjen  ::)

Jeg legger forøvrig et lag med Gladen Foam på butylen + Foam legges utenpå eksisterende demping (gummimatte) videre oppover langs torpedoveggen.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: tonlonsdag 25. mai 2016, klokken 20:41
Merkelig på min terskelisten er det ikke lagt noe foam/demping i det hele tatt. 85D levert 25.04.2015.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanonsdag 25. mai 2016, klokken 20:48
Min ble produsert august og levert sent november 2015. Da startet de vel med det i mellomtiden sikkert :)

"Oppgradering" av P85`en på bildet. Butylgummi under matta på den største flaten.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: morpheosonsdag 25. mai 2016, klokken 23:25
Noen som har erfaring/pris fra firma i Bergensområdet for å utføre støydemping (tidlig '14 P85+)?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Ptorsdag 26. mai 2016, klokken 07:56
Oj, oj, du har brukt turkise klips på dørterskelen. Originalt er det blå som er brukt ;)

Sitat fra: Muffinman på onsdag 25. mai 2016, klokken 20:48
Min ble produsert august og levert sent november 2015. Da startet de vel med det i mellomtiden sikkert :)

"Oppgradering" av P85`en på bildet. Butylgummi under matta på den største flaten.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantorsdag 26. mai 2016, klokken 08:45
Er nok bildet som lyver litt. Toyota-klipsene er grønne.

Uansett, støyen bakfra på denne bilen er blitt plagsom igjen etter tiltakene foran. Litt snodig siden vi opplevde bakenden som stilleste del av bilen etter at den ble dempet der. Tenker å ta en runde til bak, men da blir vel lyden forfra mer merkbar. Runddans :) Merker at vindsuset rundt kupeen er blitt irriterende, og det er nok et tegn på at resten av bilen begynner å bli brukbar.

Løftet litt på terskellistene bak forresten. Opp langs sidene v/bakre hjulbuer ser det ut til å være dårlig med demping. Legger ekstra flid i runde to på utsiden i dette området, og skal tenke ut en løsning for å dempe innenfra. Må sikkert ut med noe av baksetet for å få løs dekslene.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Pfredag 27. mai 2016, klokken 14:22
Vurdert å ta en titt bak de dekslene etter å ha sett inn fra siden fra trunken. Det så helt tomt ut som du sier. Har bare ikke hatt tida til å undersøke nærmere hvordan disse dekslene best tas av.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: sigurdifredag 27. mai 2016, klokken 23:19
Sitat fra: F_P på onsdag 25. mai 2016, klokken 14:38
Flott jobb Muffinmann :) Det du ser under terskellisten er mer eller mindre identisk med Gladen Poly. Forskjellen er at den originale har dette sorte "slitelaget". Poly kan naturligvis ettermonteres mer eller mindre identisk som de nyere bilene :)

På bilde 4 vil de som har løftet teppet vite at "blekket" vi ser med alubutyl på er et lokk som kan demonteres. For den ekstra ivrige kan man da skru dette av, og legge butyl under der også. Pass imidlertid på da boksen under lokket er styring til nøkkelsystemet blant annet. Kobles den i fra kan det med stor sannsynlighet medføre trøbbel med å få startet bilen igjen  ::)

Jeg legger forøvrig et lag med Gladen Foam på butylen + Foam legges utenpå eksisterende demping (gummimatte) videre oppover langs torpedoveggen.
Kan bekrefte at åpen nøkkelboksen er ingen god ide, heller ikke røre kablen til den.
Og det er ingen av de kablene som er signal kabler for SUB  :-\   :'(

Men strøm kabel til forsterker ligger like i nærheten og er live på de bilene uten også.

Men skulle man være uheldig og man har en bil som ikke vil kjøre pga den ikke registerer nøkkel
har jeg hørt at oppskriften er som følger:    :D

1. Koble fra 12v batteri
2. Trekk ut sikring til kontaktor for hoved batteri. (Du finner sikrings nummer i tegningene)
3. Sett tilbake sikring
4. Koble til 12v batteri.
5. Kryss fingrer og tær mens bilen starter opp igjen.

Tror det var naboen til onkelen til svigerbror til kona som hadde hørt om en som gjorte dette he he he he he he

Andre tips er:
- Få fikset det fort som faen før konemor oppdater det - ellers blir det en kald skulder og sofa i noen netter.  :o
- Ikke engang prøv å gå inn for å hente en tenkeøl, eller klage forkunne dine synder til konemor - bilen vil låse seg og den finner som sakt ikke nøkkelen til å låse opp igjen.  :-X   >:(
- Har man da ikke mobil dekning er det nok lite annet å gjøre en å ringe Tesla.
  (Hørte at han som gjørde dette hadde heldigvis mobil dekning på bilen og fikk låst både bilen og trunken med mobilen)   ::)   ::)    ::)

PPS den sofaen er jaggu noe dritt å sove på.  8)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanlørdag 28. mai 2016, klokken 06:32
Haha! Du trenger ny sofa. Regner med det er uaktuelt å bytte ut kona  8)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanlørdag 28. mai 2016, klokken 08:30
Her er forresten et bilde som viser forskjell på bilene i signaturen. Vesentlig flere steder som fanger skitt og grus på den nyeste, og rengjøringsjobben blir mye større på den. Forskjellen er tilsvarende på andre siden av hjulet (utenfor bildeutsnittet).

Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Cookie Monsterlørdag 28. mai 2016, klokken 13:58
Tro hva som ligger bak endringen til den "bikube" formen der. Så det på min og tenkte hva greia med den var. For som du sier samler støv og møkk seg veldig lett der.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitikslørdag 28. mai 2016, klokken 14:43
Har neppe noen "bærende" funksjon, jfr. oppbygningen av bikuben. Har den kanskje en støydempende funksjon?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 30. mai 2016, klokken 20:30
Siste steg (tror jeg) på demping av P85`en ble gjort i helga. Det bestod av ny runde med "guffe" i bakre hjulbuer (overaskende stor effekt av andre "strøk") samt å plukke i filler innredningen i trunken og gå over med ekstra butyl hvor det allerede var lagt, og la i tillegg på litt ekstra noen flere steder. Splittet opp dempematta på hjulbuene som strekker seg helt opp til støtdempertårnet og lurte inn masse butyl. Det lå en lapp der, men det var plass til mer. Avsluttet med å dekke alt med ekstra 7mm dempematte; hjulbuer, dørk over DU og brønnen bak. Det ble trangt å få sammen :) Da er faktisk alt gjort, bortsett fra å montere stillegående Landsail på bakhjulene også. Og muligens få gjort noe med terskellistene bak, men må finne ut hvordan de demonteres først.

Det var en støymessig begredelig opplevelse å kjøre en splitter ny 90D med 21" hjul hjul hjem fra Tesla i dag. 85D`en neste :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: petersvmandag 30. mai 2016, klokken 23:40
Høres bra ut. Mye tid og arbeid?

Hvor mange kilo dempemiddel har du totalt nå i guffe og div. matter? Nysgjerrig på det, innbiller meg det er tungt, men kan vel ikke være så mye?

Nye bilen er litt bråkete, så vurderer sterkt å dempe noe her og.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitikstirsdag 31. mai 2016, klokken 06:29
Sitat fra: Muffinman på mandag 30. mai 2016, klokken 20:30
... og gå over med ekstra butyl hvor det allerede var lagt, og la i tillegg på litt ekstra noen flere steder.

Høres tungt ut  :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 31. mai 2016, klokken 07:28
Sitat fra: petersv på mandag 30. mai 2016, klokken 23:40
Mye tid og arbeid?
Tipper rundt 30 timer på denne. Mye skyldes at det er første bilen, og at jeg har tatt bakre hjulbuer og trunk to ganger. I tillegg brukte jeg 3mm bitumen-plater og varmepistol til første runde i trunken. Det er mer tidkrevende enn alubutyl. Regner med det halve for full pakke på den andre.

SitatHvor mange kilo dempemiddel har du totalt nå i guffe og div. matter?

Regner med 10-15 kg. Da er det 3,5kg smøremasse, noen kilo alubutyl og bitumenplater som drar. Mattene er relativt lette og ender vel på kanskje 3-4 kg. Uansett bare peanuts i forhold til ekstrautstyr man gjerne laster ned bilen med - panotak, dobbeltlader, hifipakke, 21" felger osv. Bare panotaket veier vel gode 60kg. Min bil har ingen av disse, kun ekstraseter bak og er dermed fremdeles 80-90kg lettere enn en fullutrustet bil, selv etter dempingen.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: petersvtirsdag 31. mai 2016, klokken 09:01
Min nye har ikke glasstak, bagasjeromsseter eller luftfjærer, så skulle gjerne sluppet mye vekt. Men såvidt jeg forstår så er det ikke noe poeng å dekke med dempematter på hele flater, kun her og der for å dempe resonans. Tynne letter matter i skum-aktig materiale dekker man alt med (som er lette).

Stemmer det Muffin og FP?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: tonltirsdag 31. mai 2016, klokken 09:52
Sitat fra: petersv på tirsdag 31. mai 2016, klokken 09:01
Min nye har ikke glasstak, bagasjeromsseter eller luftfjærer, så skulle gjerne sluppet mye vekt. Men såvidt jeg forstår så er det ikke noe poeng å dekke med dempematter på hele flater, kun her og der for å dempe resonans. Tynne letter matter i skum-aktig materiale dekker man alt med (som er lette).

Stemmer det Muffin og FP?

For best resultat bør det dekkes hele tatt platen. Her og der nyttes ikke.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 31. mai 2016, klokken 10:27
Sitat fra: petersv på tirsdag 31. mai 2016, klokken 09:01
Min nye har ikke glasstak, bagasjeromsseter eller luftfjærer, så skulle gjerne sluppet mye vekt. Men såvidt jeg forstår så er det ikke noe poeng å dekke med dempematter på hele flater, kun her og der for å dempe resonans. Tynne letter matter i skum-aktig materiale dekker man alt med (som er lette).

Stemmer det Muffin og FP?
Hvis du tenker på alubutyl og forsåvidt andre typer plater som er ment å tilføre ekstra masse til platene er nok dette helt klart et poeng. Man får stor effekt av å plassere en tilmålt mengde på riktig sted, og derfra vil forbedringen være mindre ved å dekke alt. Men vi som ikke har produksjonhensyn å ta (kostnad/tid/tekniske aspekter) gjør vi jo alt som virker, og som vi tror _kanskje_ kan virke. Vi har jo allerede demontert, og å bruke noen minutter ekstra på å være sikker på å hente ut alt er jo en nobrainer. Ikke koster det mye ekstra heller.

Må forresten skille på demping og absorbsjon. Forrige avsnitt handler om demping, mens mykere matter fungerer i hovedsak som absorbenter. Jeg legger ihverfall der det går an. Hvilke frekvensområder slike matter tar avhenger blant annet av tykkelse, densitet/porøsitet, om de blir komprimert etter montering, om det er luft bak. Vanskelig å få til i en bil, men i hjemmekinosammenheng er jeg bevisst på å legge akustikkplatene i rammer som gir like mye luft bak som platetykkelsen selv. Det gir _nesten_ like god effekt som dobbelt så tykk plate.

Man må nok erkjenne at vi som driver med dette i en bil gjør det særdeles uvitenskapelig. Her må man gjerne støtte seg til andres erfaringer, og gjøre mer av det bilprodusentene vet fungerer. Hvordan man kombinerer forskjellige materialer og hvor de skal legges for å ha effekt er vanskelig. Derfor har jeg valgt å male med bred pensel som man sier, og være forsiktig med å være for påståelig når jeg beskriver tiltak/effekt. Placeboeffekten er i stor grad tilstede når man vurderer, og menneskesinnet er ikke i stand til å sammenligne noe på nøyaktig vis fra en kjøretur til den neste.  Det jeg TØR si er at man ikke må forvente stor effekt av enkelttiltak, men at den samlede effekten av mange blir god.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Ptirsdag 31. mai 2016, klokken 11:58
En viktig presisering - alubutylmatter i sin reneste form demper svært lite, om noe lyd. Man må derfor alltid bruke en annen matte over der man ønsker å fjerne støy.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitiksonsdag 01. juni 2016, klokken 13:24
Schmertz... Så var det min tur å havne på støydempingskjøret. (Takk F_P, Muffinman og internett. NOT!  :) )

Tok fotbrønn på førersiden (gulv og torpedovegg) i går. Veldig greit å løsne paneler og komme til, men fy f... for et mareritt å sette på plass igjen. Anbefaler ingen å prøve seg på bitumen + 10mm lyddempingsplate i dette området. Mulig jeg knotet unødvendig mye, men jeg opplevde at spesielt "filtet" som står mot midtkonsollen er kjempevanskelig: I motsetning til resten av teppet som er mykt og greit, er dette en hard plastplate som er forferdelig tung å få på plass igjen når man "bygger" under. Etter sliten rygg, stive hender, ødelagte jeans (satt på knær i grus!) måtte jeg til slutt krype til korset og skjære vekk en andel av lyddempingsplata nærmest centerconsole. Neste utfordring var plastdekslene under rattet ("taket" i fotbrønnen). Brukte mye tid på å prøve å remontere! Her er det nemlig både kabling til fotbrønnlys og luftekanal med en "kopp" som Tesla har funnet ut at skulle være helt løs. "Koppen" ramlet av 99% av gangene jeg skulle prøve å remontere plastdekslet - noe jeg sikkert prøvde 20 ganger. Skruer og forskjellige mutterstørrelser trødd over gjengestenger som er for lang til å bruke vanlig pipenøkkel. Ville derfor gått for noe slankere dempingsmateriale om jeg skulle gjort dette på nytt.

Bilde 1: Har fjernet dødpedalen + noe listverk
Bilde 2: Situasjon under teppet
Bilde 3: Selvklebende bitumenplater fra Biltema
Bilde 4: Situasjon etter bitumeninstallasjon
Bilde 5: Selvklebende 10mm lyddempingsplate fra Biltema
Bilde 6: Situasjon etter lydplateinstallasjon
Bilde 7: Område som måtte kappes vekk p.g.a. for trangt til filtplate mot midtkonsoll

Resultat: Foreløpig umerkbart. Jeg har i første omgang som mål å ta litt vegstøy + front DU-hvining. Neste trinn blir derfor fotbrønn passasjerside, deretter frunken. I løpet av sommeren håper jeg å få tatt dørene og trunken. Hjulbrønner må jeg se litt an (dårlig stelt med hjulskiftutstyr og egnet arbeidssted).
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanonsdag 01. juni 2016, klokken 14:37
Burde kanskje nevnt at det blir trangere å montere sammen når man har lagt til diverse snafs der  :)   den plata du har brukt er tettere og vanskeligere å komprimere enn den jeg brukte, og det ble passe trangt selv hos meg. Uansett tror jeg det viktigste er å legge godt på forover og oppover veggen, det er tross alt ei tykk batteripakke under dørken som helt sikkert tar mye støy utenfra. Den 1cm matta du har brukt er fin å legge på delen av terskelista som dekker bokser og kabler langt framme. Her får man ikke lagt noe pga kabelsalaten, så lista er perfekt. Se bilde lenger framme i tråden.

Litt jævling må man regne med første gangen, det er god læring. Tenk over hva som var vanskelig og det som var ubehagelig og korriger til neste økt. Jeg finner ei myk matte som det går an å sette knærne på i tillegg til Biltemas verkstedkrakk uvurderlig ☺

EDIT: De bitumen-platene må man bruke varmepistol for å få til å legge seg inntil på ujevne flater slik som dørken her. Det tar tid, og man må presse ned bit for bit etter oppvarmingen. Gjør man ikke det er det kanskje bedre å bruke alubutyl, de er veldig lett å forme etter underlaget.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Ptorsdag 02. juni 2016, klokken 15:10
Nå skal ikke jeg være ufin mot produktene fra Biltema, men slike problemer er grunnen til at jeg bruker produkter fra Gladen. Utvalget er større, slik at det er lettere å velge en type matte som er egnet for området man skal dempe. Foran mot torpedoveggen bruker jeg som nevnt Foam, som er veldig mykt, og bare 5mm tykt sammen med Alubutyl som bygger 1,8mm. Selv da kan det bli trøbbel på utsatte steder, men resultatet er som ofteste at det blir mye lettere å få på plass matter etc. ;)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitikstorsdag 02. juni 2016, klokken 20:59
Point taken boys
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Plørdag 04. juni 2016, klokken 17:57
Inspirert av Muffinmann ble det å finne ut av hvordan i svarte svingende man får dempet innsiden av hjulbuen ved siden av baksetet. Som sagt, så gjort. Dette var nesten enklere enn jeg hadde håpet på.

Here it goes :)


Da gjenstår kun å lydisolere etter alle kunstens regler. Jeg valgte å legge litt alubutyl på dekslene, og deretter kle de med Gladen Poly og Gladen Foam på utsatte steder. La i tillegg litt Gladen Foam på bilsiden utenpå eksisterende matter.

Resultatet ble topp. Nettopp lagt på 21" og det støyet fælt gitt. La som man vil se av nest siste bilde litt Gladen Poly og Foam også på innsiden av hjulbuene, og summasummarum så må jeg dempe mer foran i bilen nå :p

Siste bildet er hvordan en ny bil ser ut bak dekselet som går ned mot terskelen til bakluka. Siden det er slik på nye, så gjorde jeg tilnærmet likt på min sept 14

NB! Ikke dra i den delen med metallisten på. Denne er festet til dekselet ved "plastsveis" Dra du i denne knekker plastsveisene og hele denne delen blir løs fra resten av dekselet, og det er ingen annen måte å feste den igjen enn å lime.

Lykke til ;)


Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanlørdag 04. juni 2016, klokken 18:25
Tok du en titt under matta i "fotbrønnene" med det samme du var av med terskellistene?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Plørdag 04. juni 2016, klokken 18:30
Løftet litt på teppet om det er det du tenker på. Ser ut som om det ligger litt alubutyl rett på gulvet. Generelt litt skeptisk til å legge for mye rett på gulvet siden batteriet ligger under og generer tidvis endel varme. På de fleste fossilbiler er det et tykt skumlag mellom teppe og metall i dørken, men Tesla har ingenting under teppet, og jeg vil tro det er en grunn til det  ???
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanlørdag 04. juni 2016, klokken 19:49
Sikkert samme grunn som at det er syltynt flere andre steder også ;)

EDIT: Forresten skeptisk til at isolasjonen i kupeen skal ha noe å bety. Batteriet er jo væskekjølt og varmen transporterer jo bort på den måten, ikke via leding inn i kupeen. Uansett, tror det er lite å hente på å gjøre noe i dørkene. Tipper batteriet  effektivt stopper støy utenfra. Lurer forresten på om jeg har særlig mye å hente på å gjenskape ditt siste stunt. Har jo lagt på tykt med dempende masse på andre siden av hjulbuen. Det gav merkbar effekt på nyeste bilen, men merkelig nok gav det overraskende stor effekt selv når jeg la på et andre lag på den eldste.

Det ble forresten en bakdør i går kveld og en til i kveld på D`en. Må jobbe etter at knøttet har lagt seg  :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitikslørdag 04. juni 2016, klokken 22:49
Tror heller ikke at varme er noe issue. Under teppet (eller som del av teppeunderlaget) ligger det tross alt en original, relativt tykk lyddempingsmatte i stoff som varmeisolerer rimelig greit tenker jeg.

Uansett er varme sjelden noen problemstilling her i nord - synes jeg fortsatt ser effektbegrensning på wattometeret om morgenen når jeg skal på jobb  ;)

Muffin det er sikkert rett at lyddemping av dørk nok har lite for seg. Men det blir jo så jevnt og fint når man først går i gang og legger i overgang torpedovegg/dørk, og hvorfor ikke legge der man kan når man først er i gang  :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitikssøndag 05. juni 2016, klokken 13:16
Her er den originale "lyddempingen" i passasjerdøra som bilen min kom med...
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmansøndag 05. juni 2016, klokken 14:10
Hehe, nei :) Det der er ikke lyddempingen. Den ligger inne i døra (må skru av deksel og høyttaler) i form av butyl, og inne i dørtrekket i form av et par varianter av dempematte. De små klæddene med butyl er der for å tette hull slik at det ikke kommer unødig mye lyd gjennom der. Samme med det sorte dekselet.

Forresten mye mer butyl inne i fordørene på 2015 modellen enn på 2013 modellen her. Men fremdeles mye å forbedre. Dørtrekkene fikk også noen gode runder med butyl i tillegg til at jeg fylte på med mer matter av diverse beskaffenhet. Fikset skrangling i styreboksen til døra og la godt med butyl bak metallet rundt høyttalerinnfestingen, og inne i selve selve høyttalerramma. Bare førerdøra igjen på D`en nå.

Lurer forresten på om det er forskjell på dempingen i trekket ift 2013. Kan ikke huske at det var av det hvite greia nederst på den. Må åpne å sjekke :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Pmandag 06. juni 2016, klokken 12:33
Jasså ja. De har begynt å dekke de hullene med butyl nå. På min er det bare tape :p

Muffin, det funker. Bilen min er kledd med Gladen Stone og Gladen Multi utvendig, skal legge på et lag Gladen Foam også. Når jeg rekker...
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Powerfluxmandag 06. juni 2016, klokken 13:02
Kunne noen tatt seg bryet med å lage en liten How-To for å ta av dørtrekkene både foran og bak :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitiksmandag 06. juni 2016, klokken 13:39
Sitat fra: Powerflux på mandag 06. juni 2016, klokken 13:02
Kunne noen tatt seg bryet med å lage en liten How-To for å ta av dørtrekkene både foran og bak :)


http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,23803.msg436246.html#msg436246
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 06. juni 2016, klokken 14:24
Sitat fra: F_P på mandag 06. juni 2016, klokken 12:33
Jasså ja. De har begynt å dekke de hullene med butyl nå. På min er det bare tape :p

Muffin, det funker. Bilen min er kledd med Gladen Stone og Gladen Multi utvendig, skal legge på et lag Gladen Foam også. Når jeg rekker...
Mange forskjeller på ny og gammel. Dørtrekkene på den nye bilen HAR faktisk mye mer dempemateriale. I trunken har de dekket alle hull med butyl. På den gamle stod alt åpent. Videre butyl på mange flere steder, også hjulbuer. Hjulbuene var dekket med dempestoff type foam hvor det på den eldste var kun filtmatter. Også synlig dempemateriale som stakk fram fra under sittepute, og det var også synlig bak/under de listene ved baksetet som du F_P dempet. Dermed gjør jeg ikke det siste stuntet på den nyeste.

Verdt å merke seg at kantlister+terskellist rundt bakluka også var dempet på den nyeste, slik som terskellistene. Forskjellen mellom ny og gammel bil er stor å se til, og støymessig.

Det som sjokkerer meg er hvor totalt elendig den nyeste bilen er montert. Har skrevet om en del funn allerede; i trunken fant jeg manglende festemateriell, festemateriell som var montert feil/ramlet av, rusk og rask under teppene, montert butyl på en side men ikke på den andre, mye butyl som ikke var trykket inntil underlaget osv. Hovedmatta av type foam var påbegynt utskjæring på ene siden hvor det skal være feste for klappseter, ser nesten ut som noen ropte "hey, den skal ikke ha ekstrasetene!" så brukte de matta likevel. Ser ut som en full mann som har skåret. På andre siden var matta delvis feilmontert og ubetydelig skadet, men det så jo bra dumt ut. Jaja, nå er det ihvertfall fikset så godt det lar seg gjøre. Tror de enten var dritings på fabrikken når denne bilen ble laget, hvis ikke sjefen sjøl stod og svingte pisken over arbeiderene  :P
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitiksmandag 06. juni 2016, klokken 14:31
Fins det noe lyddempingsmateriale som er mer effektivt mot høyfrekvent motorlyd enn annet? (Alubutyl, bitumen, skumplater, wave, hva er best?) Tenker spes på lyden fra front DU.

Oppdaget forresten når jeg la lyddemping i fotbrønn at det er et stort hulrom bak "filtplata" fra helsikke. Er dette hulrommet noe å fylle opp med lyddemping?

Merk også på bildet at det kommer en tykk kabel ut fra noe som ligner en slags tunnell. Støybro til DU?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Powerfluxmandag 06. juni 2016, klokken 15:20
Sitat fra: lunitiks på mandag 06. juni 2016, klokken 13:39
Sitat fra: Powerflux på mandag 06. juni 2016, klokken 13:02
Kunne noen tatt seg bryet med å lage en liten How-To for å ta av dørtrekkene både foran og bak :)


http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,23803.msg436246.html#msg436246
Dæven....så ikke at den var lagt til!! Tipp topp ;D
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Pmandag 06. juni 2016, klokken 15:48
Anbefaler Gladen Poly. Det er mer eller mindre identisk med de hvite mattene du finner montert fra fabrikk rundt omkring i bilene. Her har du de (egen nettbutikk): http://www.bilkomponenter.no/products/gladen-aero-poly-08-m2

De er, som Muffinmann er inne på brukt i helt nye biler under dørterksler, mot hjulbuene (bak teppet), bak a-stolpe, i dørtrekk. På de eldre mangler det nesten helt, og på min fyller jeg nå etter med denne. Det som er veldig viktig her er at denne suger til seg vann så du må for all del ikke legge den noe sted der vann renner gjennom.


Sitat fra: lunitiks på mandag 06. juni 2016, klokken 14:31
Fins det noe lyddempingsmateriale som er mer effektivt mot høyfrekvent motorlyd enn annet? (Alubutyl, bitumen, skumplater, wave, hva er best?) Tenker spes på lyden fra front DU.

Oppdaget forresten når jeg la lyddemping i fotbrønn at det er et stort hulrom bak "filtplata" fra helsikke. Er dette hulrommet noe å fylle opp med lyddemping?

Merk også på bildet at det kommer en tykk kabel ut fra noe som ligner en slags tunnell. Støybro til DU?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Pmandag 06. juni 2016, klokken 15:51
Stemmer. Du finner disse hvite mattene over alt i de nye bilene, i dørtrekkene også. Som i svaret over så ligner de veldig på Gladen Poly. Må ta opp trekkene mine siden jeg var litt overivrig med alubutyl og neopren. Dekselet popper av ned i hjørnet når jeg lukker døra hardt. Bytter ut de tunge mattene med Poly.

Kan ikke nevnes for ofte. Poly suger vann, og det demper ikke noe særlig bass, kun mellomtone og opp i frekvens.



Sitat fra: Muffinman på søndag 05. juni 2016, klokken 14:10
Hehe, nei :) Det der er ikke lyddempingen. Den ligger inne i døra (må skru av deksel og høyttaler) i form av butyl, og inne i dørtrekket i form av et par varianter av dempematte. De små klæddene med butyl er der for å tette hull slik at det ikke kommer unødig mye lyd gjennom der. Samme med det sorte dekselet.

Forresten mye mer butyl inne i fordørene på 2015 modellen enn på 2013 modellen her. Men fremdeles mye å forbedre. Dørtrekkene fikk også noen gode runder med butyl i tillegg til at jeg fylte på med mer matter av diverse beskaffenhet. Fikset skrangling i styreboksen til døra og la godt med butyl bak metallet rundt høyttalerinnfestingen, og inne i selve selve høyttalerramma. Bare førerdøra igjen på D`en nå.

Lurer forresten på om det er forskjell på dempingen i trekket ift 2013. Kan ikke huske at det var av det hvite greia nederst på den. Må åpne å sjekke :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 06. juni 2016, klokken 17:21
Sitat fra: F_P på mandag 06. juni 2016, klokken 12:33
Jasså ja. De har begynt å dekke de hullene med butyl nå. På min er det bare tape :p
Det var det på min også, men etter i dag ble det butyl gitt :) Noen papirlapper var satt på feil hull og ble perforert av klips, mens andre stod åpne. Skulle lagt over alle hullene i trunken også, men det er ikke verdt å rive enda en gang bare for det. Fikk lagt over noen uten å demontere, så nå får det være slik det er :)

I dag ble det altså (jepp, pappaperm på hell og samboeren fri) trunk 85D, alle fire dørtrekk P85 pluss lagt butyl over hullene hvor det var papirlapper. Ikke prøvekjørt enda. I tillegg ble det montert netting over varmekanalene til bakre fotbrønner slik som TRM tipset om i en annen tråd. Ingen småstein inn der! Hvis jeg får ånden over meg senere kan det hende jeg legger ut noen bilder av dagens demping.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitiksmandag 06. juni 2016, klokken 17:36
Good shit. Peis på med bilder
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 06. juni 2016, klokken 18:57
1. Trunken strippet. Mye mer butyl originalt enn på gamle biler.

2. Valgte å bruke opp 3mm bitumenplater jeg hadde liggende fra i fjor. Med varmepistol og litt jobb ble det vel så bra som abutyl.

3. La et ekstra lag filtmatte etter å ha lagt på plass den originale foam-matta. Matta er skikkelig kappet, det er bare whiteout pga sollys som gjør at det ser litt fønky ut.

4. Original bunnmatte oppå ekstra filtmatte.

La naturligvis mye ekstra butyl rundt om, men det var faktisk en del originalt over alt. Ikke rart de nyere bilene er stillere, dette begynner å bli mens de gamle manglet nesten alt. Ikke prøvekjørt etter dette, men har moderate forventninger siden det var bra fra fabrikken. Men måtte jo gjøre noe når ting var demontert så klart :)

Mer kommer senere :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 06. juni 2016, klokken 20:37
Mer butyl i de nye bilene. De fleste hull var dekket i tillegg til at det var mer ut i sidene i bunn, og det var også lagt oppover sidene og oppunder, over bakre del av hjulbue. Hvis alt var trykket skikkelig mot underlaget ville det kanskje virket som det skulle også...
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 06. juni 2016, klokken 20:39
Lydskjold mot ventilene bak var montert brettet dobbelt, slik at det ikke dekket ventilene på ene siden. Nederst de underste dekslene til vangene bakerst i trunken; her var det selvklebende borrelåser som skulle holde disse sammen med den andre halvparten som var integrert i toppmatta. To var montert på feil sted slik at de ikke virket. De var i tillegg temmelig løse og ville falt av om de var montert riktig. En tredje hadde falt av, og den fjerde fant jeg aldri.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 06. juni 2016, klokken 20:44
Her stikker det fram dempemateriale fra under sitteputa, og bakerst under putene på siden av baksetet.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 06. juni 2016, klokken 20:46
Formstøpt matte type foam på hjulbuene, og masse butyl under. På gamlebilen var det intet bortsett fra en liten kladd lenger framme. Og matta på den var bare tynn filt.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 06. juni 2016, klokken 20:48
Slik så dempematta ut i trunken før jeg rørte den...
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 06. juni 2016, klokken 20:52
Original demping i terskellist trunk + sidelist.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 06. juni 2016, klokken 21:15
Trunken i 85D har nå fått bitumen/butyl an mass, et ekstra lag filtmatte og selvklebende 10mm matte ute i sidene. I tillegg er dårlig montering av originale tiltak rettet. Var skeptisk til at dette skulle gi særlig effekt, men prøveturen var oppløftende. Merkbar bedring. Oppsummering:

- Trunk behandlet som beskrevet over
- Dørker foran og torpedovegger, butyl+matte
- Terskellister, fremre del som dekker "kabelsalat", butyl+matte
- Dører - fylt opp inni mer butyl, også rundt høyttalerfester
- Montert skumstripe for å fjerne skrangling i styreboks til dørene
- Lagt butyl utvendig på "lokket" hvor styreboksen er montert. Er av plast på denne bilen.
- Dørtrekk, lagt til butyl+selvklebende 30mm matte+diverse filtmatter
- Høyttalerfunnel, lagt butyl på innsiden
- Bakre hjulbuer, demontert innerskjerm og lagt tykt lag med dempende "guffe"

Da gjenstår det bare å ta kontroll på en høyttalergrill som skurrer, så sier jeg meg ferdig med denne bilen.


Tok av dørtrekkene på P85`en i dag og la butyl over hullene som originalt var forseglet med papir. I tillegg fylte jeg godt opp med butyl, tykk selvklebende dempematte ++ i dørtrekkene. Også her gav det god effekt! Tiltak så langt:

- Dører, fylt opp inni med butyl, også rundt høyttalerfester. Lagt butyl over hull originalt dekket av papir.
- Dørtrekk, butyl, filtmatter, tykke selvklebende matter
- Høytalerfunnel, butyl på innsiden
- Terskellister foran, selvklebende dempematter + butyl, også på "dekseldelen" som dekker bokser og kabler fremst.
- Dørker foran + torpedovegg, butyl og matter
- Trunk - bitumen, butyl, filt. Splittet opp filtmatte på hjulbuer og lagt inn butyl + ekstra matter.
- Frunk - butyl på veggene på innerste del
- Bakre hjulbuer, lagt på dempeguffe to ganger med et års mellomrom. God bedring begge gangene!
- Lagt butyl på lokkene styreboksene er montert. De er av skranglete aluminium på denne bilen.

Veldig fin denne bilen nå, hører ørlite hjulstøy fra området mot sidene av baksetet hvor jeg ikke har gjort noe. Imidlertid ligger det tykke lag med gurba på utsiden, så det er godt mulig at det er lite å hente på å gjøre mer fra innsiden. Støyen skyldes sannsynligvis at det står støyende Falken-dekk bak, og stillegående Landsail foran. Bakdekkene skal skiftes snart, så får vi se.

Begge bilene er nå såpass rolige innvendig at vindsuset over frontruta og forbi speilene tar igjen vei/hjulstøy i 80+. Det er jeg fornøyd med :)

Nuff shit lunitiks?

Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitiksmandag 06. juni 2016, klokken 21:24
Fuck. Din heltejævel. Tyter vel formentlig butyl ut ørene dine nå  ;D
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: mosomandag 06. juni 2016, klokken 21:26
Sitat fra: Muffinman på mandag 06. juni 2016, klokken 20:52
Original demping i terskellist trunk + sidelist.

Min januar-produserte-mars-utleverte 85D har ikke disse dempemattene :-( Da er det kanskje fare for at en del av de øvrige elementene også mangler..
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Cookie Monstermandag 06. juni 2016, klokken 22:06
Sitat fra: moso på mandag 06. juni 2016, klokken 21:26
Sitat fra: Muffinman på mandag 06. juni 2016, klokken 20:52
Original demping i terskellist trunk + sidelist.

Min januar-produserte-mars-utleverte 85D har ikke disse dempemattene :-( Da er det kanskje fare for at en del av de øvrige elementene også mangler..

Tror bare 7 seter har den ekstra støydempingen bak. Eller har du ikke det Muffinman?
Har kun sett den ekstra dempingen bak der på 7 seter utgaven, men er mulig de også har begynt med det bak på alle produsert etter en viss tid.

Er kanskje de trodde Muffinman skulle ha 7 seter eller at Tesla har lest her inne at han er helt vill med dempingen at de la på litt ekstra uansett  ;D

Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 06. juni 2016, klokken 22:11
Sitat fra: Cookie Monster på mandag 06. juni 2016, klokken 22:06
Sitat fra: moso på mandag 06. juni 2016, klokken 21:26
Sitat fra: Muffinman på mandag 06. juni 2016, klokken 20:52
Original demping i terskellist trunk + sidelist.

Min januar-produserte-mars-utleverte 85D har ikke disse dempemattene :-( Da er det kanskje fare for at en del av de øvrige elementene også mangler..

Tror bare 7 seter har den ekstra støydempingen bak. Eller har du ikke det Muffinman?
Har kun sett den ekstra dempingen bak der på 7 seter utgaven, men er mulig de også har begynt med det bak på alle produsert etter en viss tid.

Er kanskje de trodde Muffinman skulle ha 7 seter eller at Tesla har lest her inne at han er helt vill med dempingen at de la på litt ekstra uansett  ;D
P85`en har klappseter, ikke 85D`en som er avbildet her. Dette hvite materialet ligger under alle lister og i dørtrekkene på nybilen. Ser ut til å være samme greia som stikker fram under baksetet og sideputene også. Var vel en annen bruker her inne med tidlig 2015-bil som heller ikke fant dette i terskellistene sine, så da begynte de nok med det før august når min bil ble produsert :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: mosomandag 06. juni 2016, klokken 22:17
Hm - kjenner jeg snart er i markedet for et DIY kit eller at noen tar på seg jobben :-)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 06. juni 2016, klokken 22:18
Sitat fra: Cookie Monster på mandag 06. juni 2016, klokken 22:06
Sitat fra: moso på mandag 06. juni 2016, klokken 21:26
Sitat fra: Muffinman på mandag 06. juni 2016, klokken 20:52
Original demping i terskellist trunk + sidelist.

Min januar-produserte-mars-utleverte 85D har ikke disse dempemattene :-( Da er det kanskje fare for at en del av de øvrige elementene også mangler..
Er kanskje de trodde Muffinman skulle ha 7 seter
Sett i lys av at den store dempematta bærer preg av at noen har startet å skjære (stygt!) ut hull til sidefester beregnet for klappseter, deretter røsket matta løs på ene siden for så å bruke den likevel er det kanskje ikke en så søkt teori.

-"Hey Jim, that one`s not going to have the extra seats!"
-"What? I`ve just started making cutouts for the side brackets!"
-"Come on Jim, cant you read? It says no extra seats in the spec sheet!"
- "Ok, get me a fresh acoustic absorber, I`ll tear this one out and dispose of it..."
-"U crazy man? Elon`s gonna kick our asses if we don`t keep cost down. Stuff it back in there and no one will notice it`s busted."
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Cookie Monstermandag 06. juni 2016, klokken 22:26
Sitat fra: Muffinman på mandag 06. juni 2016, klokken 22:18
Sitat fra: Cookie Monster på mandag 06. juni 2016, klokken 22:06
Sitat fra: moso på mandag 06. juni 2016, klokken 21:26
Sitat fra: Muffinman på mandag 06. juni 2016, klokken 20:52
Original demping i terskellist trunk + sidelist.

Min januar-produserte-mars-utleverte 85D har ikke disse dempemattene :-( Da er det kanskje fare for at en del av de øvrige elementene også mangler..
Er kanskje de trodde Muffinman skulle ha 7 seter
Sett i lys av at den store dempematta bærer preg av at noen har startet å skjære (stygt!) ut hull til sidefester beregnet for klappseter, deretter røsket matta løs på ene siden for så å bruke den likevel er det kanskje ikke en så søkt teori.

-"Hey Jim, that one`s not going to have the extra seats!"
-"What? I`ve just started making cutouts for the side brackets!"
-"Come on Jim, cant you read? It says no extra seats in the spec sheet!"
- "Ok, get me a fresh acoustic absorber, I`ll tear this one out and dispose of it..."
-"U crazy man? Elon`s gonna kick our asses if we don`t keep cost down. Stuff it back in there and no one will notice it`s busted."

Tror du faktisk er inne på nøyaktig hva som har skjedd. Bare bytte ut navnet Jim med Alejandro eller Carlos ;D ;D
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitikstirsdag 07. juni 2016, klokken 06:19
Min h-2015 har polyestervatt ("det hvite materialet") under terskellister. I tillegg til at det er klistret mot kroppen i små porsjoner veldig mange andre steder, feks torpedovegg og trunk (bak teppe). Regner med jeg finner mer når jeg skal gå løs på frunken.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 07. juni 2016, klokken 06:59
Dempemateriale i dør (brettet ut) ny bil i øverste bilde, urørt dørtrekk gammel bil i nederste. Kan vel si at dempingen i sistnevnte er bortimot fraværende. Den filla der gjør ikke mye.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 07. juni 2016, klokken 07:01
Sitat fra: lunitiks på tirsdag 07. juni 2016, klokken 06:19
I tillegg til at det er klistret mot kroppen i små porsjoner veldig mange andre steder
Så hos meg tyter det butyl ut av ørene og du har polyestervatt klistret til kroppen både her og der. Mulig det er på tide å finne seg en annen hobby  ;D
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitikstirsdag 07. juni 2016, klokken 07:36
ROFL
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Øyvind.htirsdag 07. juni 2016, klokken 07:42
Det finnes en klesbutikk for sånne som dere.....

(https://s3.amazonaws.com/media.wbur.org/wordpress/1/files/2009/05/0513mattresses600.jpg)


(https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/81/1f/8b/811f8b3cf2f47a9c8eae7842463a174c.jpg)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 07. juni 2016, klokken 09:09
Overfølsom for støy kanskje?
(http://www.allergyreliefexpert.com/wp-content/uploads/2009/12/noise-allergy-267x300.jpg)

Alvorlig; det er greit å kunne utsette seg selv for støy kun når man ønsker det selv. Å gjøre bilen så stille som mulig reduserer graden av "tvang" i så måte.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Øyvind.htirsdag 07. juni 2016, klokken 09:36
Du får si ifra om du er i Oslo noen tid. Hadde vært veldig interessant å høre forskjellen i praksis! Og jeg må si jeg vurderer noe demping rundt frontmotor. Om det kan gjøres enkelt.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Ptirsdag 07. juni 2016, klokken 11:04
Du må gjerne komme innom meg. Min bil har mer eller mindre gjennomgått samme skjebne som Muffinmann sin eldste. Jeg har dog ikke revet ut gulvteppet i trunken på min (enda). Det jeg derimot har gjort er å etterfylle med slike hvite matter der det "mangler" og litt til, og bilen min har om mulig enda mer demping i dørene :p

Rundt frontmotor tror jeg ikke er så enkelt. Det jeg har gjort på en del kundebiler er å ytterligere dempe deler av torpedoveggen. Det hjelper noe mot motor/inverterstøy og mot hjulstøy.


Sitat fra: Øyvind.h på tirsdag 07. juni 2016, klokken 09:36
Du får si ifra om du er i Oslo noen tid. Hadde vært veldig interessant å høre forskjellen i praksis! Og jeg må si jeg vurderer noe demping rundt frontmotor. Om det kan gjøres enkelt.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 07. juni 2016, klokken 11:29
Nå har F_P "gammel" bil og Øyvind en helt ny og ideelt sett skulle man sammenlignet like biler med og uten ettermontert demping.  Jeg tipper at vår P85 er noenlunde der 85D`en var før demping, kanskje hakket bedre på noen områder. Problemet er bare at den orignale dempingen på de nye bilene er gjort under montering, og det er ikke alt som er bare enkelt å replikere. Det er snakk om utrolig mange store, små og bittesmå tiltak som i sum gir et godt resultat. For eksempel oppdaget jeg at det ser ut som taktrekket er bedre isolert på den nye bilen, og bare det vil jo utgjøre en forskjell (om man ikke har glass i toppen). Skumgummiputer som skal holde ting i ro her og der osv.

Med "gammel" bil vil jeg absolutt satt av en ettermiddag til å jobbe med trunken, her er det virkelig mye å ta tak i og en god del å hente.

Frontmotor tror jeg faktisk er vanskelig å dempe uten å ta ut frunken og se hva som kan gjøres derfra. DU`en skal være pakket inn i et slags dempemateriale (foam?), men det er sikkert rom for forbedringer der. Spørs hva som skjer med garantien om man pakker den inn ekstra riktignok.

Stemmer nok at F_P har en del mer demping i dørene. Jeg har gått bananas med butyl inne i døra, rundt høyttaler, på inne i dørtrekket og har lagt til matter og filt inne i trekkene. Men de popper ikke av når døra lukkes som hos visse andre ;)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Ptirsdag 07. juni 2016, klokken 11:51
Sant det. Det er ikke enkelt å replisere det originale uten å plukke hele bilen i filler og kle inn absolutt alt. Engentlig burde det være mulig å få kjøpt alle disse ferdig skjærte hvite mattene fra Tesla, men her har jeg som sagt improvisert med alubutyl + Gladen Poly

Min mangler som jeg har vært inne på et lag med moro i hjulbuene utvendig bak. Det må på plass nå som det kom 21" felger med 265 dekk på bilen. Det bråker  :o

Har også merket meg de platen over lufteventilene helt bakerst i trunken. Har ikke funnet noe som kan erstatte de på eldre biler, men en plate av noe slag fungerer sikkert bedre enn ingen plate.

Utvendig demping av motoren hadde jeg styrt unna  :-\

Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: ducktolatetirsdag 07. juni 2016, klokken 11:52
Er det vanskelig å få av trekket i trunken? Eller er det bare å lirke det ut av plast delene som sitter som en ramme rundt? Hva med dørene, er det kun plast nagler eller er det skruer også? Så noen bilder av skruer inne i dørhåndtakene tidligere. Mulig det var i denne tråden, men ikke sett noen video av how to.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 07. juni 2016, klokken 11:57
Ikke så vanskelig, men det må gjøres i rett rekkefølge. To skruer og noen klips. Mener det er 10 deler. Gjør man det i feil rekkefølge blir det vanskeligere (spesielt monteringen!), og man risikerer å knekke klips. Litt mer jobb om man har ekstraseter, da må disse også ut og det er i tillegg en ekstra bryter for manøvrering av bakluka innenfra om den er elektrisk.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: ducktolatetirsdag 07. juni 2016, klokken 12:11
Har jumpseat på min, er det noen gode forklaringer, gjerne med bilder el video på jobben?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Ptirsdag 07. juni 2016, klokken 12:45
Om jeg husker rett, Muffinmann får korrigere meg.



Noe jeg har glemt?

Sitat fra: ducktolate på tirsdag 07. juni 2016, klokken 12:11
Har jumpseat på min, er det noen gode forklaringer, gjerne med bilder el video på jobben?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 07. juni 2016, klokken 12:54
Sitat fra: F_P på tirsdag 07. juni 2016, klokken 12:45
Om jeg husker rett, Muffinmann får korrigere meg.


  • Ta av plastdekslene som hattehylla hviler på. 1x T20 skrue pr. side, resten klips. På føresiden bør åpnemekanismen vippes ut først, og bryteren kobles fra
  • Ta av plastdekslene som går videre ned mot terskelen. Disse er festet med to klips hver (den ene ser du), og er i tillegg koblet sammen med dekselet som ligger på innlastningsterkselen. Hekten løsner du ved å skyve de ytre dekslene nedover slik at hekten løsner fra det andre dekslet
  • Ta av dekslet over nevnte terksel, kun klips
Kun plastklips på eldre biler, de ytterste metall på nyere - trur eg
  • Demonter festene til klappsetene. Forsiktig med dekslene så de ikke knekker
Sett boltene tilbake øyeblikkelig og la de stå der. Hvis mutteren forsvinner er den ikke god å få tak i.
  • Demonter teppet på begge sider som går rundt bjelkene/vangene mellom de ytre rommene og brønnen i midten. Her er min erfaring at festet her er litt ulikt på nyere biler vs. de gamlere
  • Nå kan teppet på gulvet fjernes. Husker ikke 100% hvordan det er festet inn mot setet, så her må Muffin supplere
Festet med tre klips nederst ved bakseteryggen. Trekkes rett ut hvis de ikke har løsnet av seg selv :)  matta holdes på plass av de andre delene man har tatt ut
  • Ut med teppene på sidene. Disse kan også tas ut uten å fjerne gulvteppet forøvrig, men det blir litt trangt å få på igjen



Noe jeg har glemt? Inredningsmatte bakerst, under terskellist, festet med klips. Matte i nedre fotbrønn. Enda en matte under den.  Skal man kle helt av må man enten kappe foam-matta som ligger under teppet eller lage åpninger så den kan dras til siden. Den er tydeligvis montert før kablingen på hjulbuen er skrudd fast.

Sitat fra: ducktolate på tirsdag 07. juni 2016, klokken 12:11
Har jumpseat på min, er det noen gode forklaringer, gjerne med bilder el video på jobben?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitikstirsdag 07. juni 2016, klokken 16:48
Skyter inn: Da jeg skulle skyve teppet til sides for å komme til pluggene for LED-belysning (har ikke lyspakke) oppdaget jeg at NVH-pads var klistret mellom teppe og aluminiumet. Satt fast i hverandre
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014tirsdag 07. juni 2016, klokken 20:10
Sitat fra: F_P på tirsdag 07. juni 2016, klokken 11:04
Du må gjerne komme innom meg. Min bil har mer eller mindre gjennomgått samme skjebne som Muffinmann sin eldste. Jeg har dog ikke revet ut gulvteppet i trunken på min (enda). Det jeg derimot har gjort er å etterfylle med slike hvite matter der det "mangler" og litt til, og bilen min har om mulig enda mer demping i dørene :p

Rundt frontmotor tror jeg ikke er så enkelt. Det jeg har gjort på en del kundebiler er å ytterligere dempe deler av torpedoveggen. Det hjelper noe mot motor/inverterstøy og mot hjulstøy.


Sitat fra: Øyvind.h på tirsdag 07. juni 2016, klokken 09:36
Du får si ifra om du er i Oslo noen tid. Hadde vært veldig interessant å høre forskjellen i praksis! Og jeg må si jeg vurderer noe demping rundt frontmotor. Om det kan gjøres enkelt.
Jeg kunne tenkt meg å børe forskjellen.
Hvor holder du til?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Øyvind.htirsdag 07. juni 2016, klokken 22:39
Sitat fra: F_P på tirsdag 07. juni 2016, klokken 11:04
Du må gjerne komme innom meg. Min bil har mer eller mindre gjennomgått samme skjebne som Muffinmann sin eldste. Jeg har dog ikke revet ut gulvteppet i trunken på min (enda). Det jeg derimot har gjort er å etterfylle med slike hvite matter der det "mangler" og litt til, og bilen min har om mulig enda mer demping i dørene :p

Rundt frontmotor tror jeg ikke er så enkelt. Det jeg har gjort på en del kundebiler er å ytterligere dempe deler av torpedoveggen. Det hjelper noe mot motor/inverterstøy og mot hjulstøy.


Sitat fra: Øyvind.h på tirsdag 07. juni 2016, klokken 09:36
Du får si ifra om du er i Oslo noen tid. Hadde vært veldig interessant å høre forskjellen i praksis! Og jeg må si jeg vurderer noe demping rundt frontmotor. Om det kan gjøres enkelt.

Takk for tilbudet. Kanskje jeg skulle forsøkt det en dag! Om ikke jeg blander så holder vel du til ute på Kløfta? En kamerat var hos deg tidligere i uken for dashcam og lyspakke (Morten) :) Hva tar du for den jobben? Dvs demping rundt front.
Litt bekymret for å bli bitt av dempebasillen da jeg opplever bilen som stillegående allerede. Men akkurat det svake hvinet fra frontmotoren kunne jeg tenke meg å gjøre noe med. Husker det irriterte meg litt i Leafen også.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Ponsdag 08. juni 2016, klokken 08:39
Sitat fra: Thor2014 på tirsdag 07. juni 2016, klokken 20:10
Jeg kunne tenkt meg å børe forskjellen.
Hvor holder du til?

Kløfta

Sitat fra: Øyvind.h på tirsdag 07. juni 2016, klokken 22:39
Du må gjerne komme innom meg. Min bil har mer eller mindre gjennomgått samme skjebne som Muffinmann sin eldste. Jeg har dog ikke revet ut gulvteppet i trunken på min (enda). Det jeg derimot har gjort er å etterfylle med slike hvite matter der det "mangler" og litt til, og bilen min har om mulig enda mer demping i dørene :p

Rundt frontmotor tror jeg ikke er så enkelt. Det jeg har gjort på en del kundebiler er å ytterligere dempe deler av torpedoveggen. Det hjelper noe mot motor/inverterstøy og mot hjulstøy.


Sitat fra: Øyvind.h på tirsdag 07. juni 2016, klokken 09:36
Takk for tilbudet. Kanskje jeg skulle forsøkt det en dag! Om ikke jeg blander så holder vel du til ute på Kløfta? En kamerat var hos deg tidligere i uken for dashcam og lyspakke (Morten) :) Hva tar du for den jobben? Dvs demping rundt front.
Litt bekymret for å bli bitt av dempebasillen da jeg opplever bilen som stillegående allerede. Men akkurat det svake hvinet fra frontmotoren kunne jeg tenke meg å gjøre noe med. Husker det irriterte meg litt i Leafen også.

Kløfta is it. Stemmer det, Morten var hos meg på mandag.

Tenker du kun foran på torpedovegg og under div lister ala det Muffinmann har vist frem her i tråden så kommer det på 1500-2500,- inkl.mva litt avhengig av hvor heftig du vil at jeg skal gå til verks.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitiksfredag 10. juni 2016, klokken 17:41
Ny alubutyl hos biltema:
http://www.biltema.no/no/PAXNews/V-23/Lyddempingsplate-2stk-2000037971/?artId=369224

Den gamle "blå" er utgått fra sortimentet
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanlørdag 11. juni 2016, klokken 21:33
Lurer litt på hva disse demperene skal være godt for. De sitter på undersiden av dekslene rundt frunken. På sidedekslene sitter den en liten pute over gummilokkene som tetter åpningen over hjulet. Lurer på hva slags effekt disse har, det er vel neppe å dempe støy i kupeen?

Frunken har forresten ei raus pute den også (85D). Tror ikke P85`en har noe av dette.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitikslørdag 11. juni 2016, klokken 21:40
Er vel for å dempe hvining eksteriørt tipper jeg


EDIT: Som "acoustic panel" under panseret...? Apropos, jeg lurer på om det er mye lydforurensning fra AC-kanaler og trekkerør for strøm inn til kupeen. Spørs om det beste for å dempe motorstøy kan være å se etter slikt heller enn å prøve å kildedempe motorene eller flater i umiddelbar nærhet til disse
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitiksonsdag 15. juni 2016, klokken 20:45
Prøvde en runde med Dynamat, Ground Zero og Biltema-lurium på Leaf'en i dag  :D 
http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,28396.msg485629.html#msg485629 (http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,28396.msg485629.html#msg485629)

Ble veldig bra.

Tar Teslaen etter neste reklamasjonsbesøk hos SC
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitiksfredag 08. juli 2016, klokken 22:02
Hvorfor træsje restene av støydempingsmaterialet, når du heller kan dempe motorkassen på kiddens elektriske lekebil, alternativt beskytte dine familiemedlemmers tær/føtter, humør og livslyst mot sammenstøt mot trappegrinden?  :P  (It's friday!)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Pmandag 11. juli 2016, klokken 08:54
Til de som måtte lure. Dempematten som finnes under sitteputen bak på nyere biler har delenummer 105798-00-AA
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: tonlmandag 11. juli 2016, klokken 10:04
Sitat fra: F_P på mandag 11. juli 2016, klokken 08:54
Til de som måtte lure. Dempematten som finnes under sitteputen bak på nyere biler har delenummer 105798-00-AA

Koster sikkert 1000spenn ++++.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitiksmandag 11. juli 2016, klokken 10:07
mulig å si noe om når denne matta kom? bare facelifters?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 11. juli 2016, klokken 10:57
Ser ut som min 2015 har den, uten at jeg har tatt av puta. Man ser tydelig dempemateriale som stikker ut i bakkant av setet når man har demontert i trunken, så regner med det er kanten av matta.

Så gjenstår det å se om Tesla vil selge noen av disse  ???
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eadieonsdag 13. juli 2016, klokken 15:06
Noen som tar på seg denne type jobb for (klekkelig) betaling, tro?
Tidkrevende for menigmann dette.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanonsdag 13. juli 2016, klokken 15:26
Hør med forfatteren av svar 250.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitiksonsdag 13. juli 2016, klokken 15:29
(http://www.mememaker.net/static/images/memes/3820151.jpg)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Ptorsdag 14. juli 2016, klokken 10:31
Sitat fra: eadie på onsdag 13. juli 2016, klokken 15:06
Noen som tar på seg denne type jobb for (klekkelig) betaling, tro?
Tidkrevende for menigmann dette.

Jeg gjør, har tatt ca. 25 Model S så langt. Tar gjerne en til ;)

Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Linetorsdag 14. juli 2016, klokken 19:09
Hvor mye tar du??



Sent from my iPhone using Tapatalk
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Pfredag 15. juli 2016, klokken 09:06
Knock yourself out: http://www.bilkomponenter.no/products/lyddemping-tesla-model-s

Rabattkode = elbilforum14

8)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitikstirsdag 19. juli 2016, klokken 18:05
Noen som har prøvd dette her?
https://teslamotorsclub.com/tmc/threads/yes-i-mind-the-gap.73858/
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 19. juli 2016, klokken 18:11
CTRL-D    :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanonsdag 20. juli 2016, klokken 19:37
Kunne ikke dy meg, men måtte selvfølgelig rive av sitteputa bak igjen etter montering av original dempematte. Halve arealet var jo synlig plate siden jeg har enkellader, så kunne ikke motstå fristelsen til å dekke det som gikk med alubutyl og ekstra dempematte. Oppdaget at en kobling bare lå løst ned mot plata, og at kjølevæskeslangene knapt var festet. På et punkt lå en klemme direkte ned mot dørken. Arrangerte matte slik at intet av dette kunne lage ulyd, og regner med at en sjelden, periodisk skurring  fra baksetet vi har hatt siden bilen var ny nå er historie.

Har ikke prøvekjørt og regner ikke med store forbedringen, men alle monner drar. NÅ er P85`en ferdig dempet :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: morpheossøndag 21. august 2016, klokken 17:06
Merker at demping med ett er blitt veldig aktuelt. Sitter med en 90D som loaner, og med ett høres min feb 14 P85+ veldig annerledes ut.. merker at NextGen-setene også var vesentlig mer behagelige, men de er i overkant dyre å ettermontere. Glad jeg slipper lyden fra frunken dog..


Sent from my iPhone using Tapatalk
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Pmandag 22. august 2016, klokken 11:18
Noen tall etter å ha målt litt dBA i pr. nå to forholdsvis like biler. En P85D med 21" (Michelin) og en 85D 19" (Michelin)

Begge bilene hadde identisk støyisolering fra fabrikk. Testene er gjort på samme strekning, på tørr vei, og målt med iphone sin innebygde mic. Sistnevnte er selvfølgelig en feilkilde, men gjorde flere målinger og de er tålelig konsistente. Siden målingen ikke er kalibrerte så oppgir jeg ikke noen eksakte tall

Isoleringen på begge bilene består av alle dører, trunk, alle hjulbuer innvendig/utvendig, og torpedovegg

Det interessante her er at forskjellen mellom bilene er stabil før og etter isolering opp til hastigheter rundt 70 km/t, ca. 3dBA mer støy i P85D. Når vi derimot runder 80 km/t er imidlertid dekkstøyen såpass påtrengende fra 21" at forskjellen øker til over 4dBA i 90 km/t og 100 km/t

Når det gjelder effekten av selve støyisoleringen så varierer den i forhold til hastigheten, og man merker tydelig at støybildet endres en del. Måler mellom 1-3 dBA i forskjell avhengig av hastighet og grovhet på asfalten.

Det interessante er forøvrig at min 2014 RWD pre autopilot støyer nesten like mye i 100km/t med 19" som P85D med 21" etter at begge er støyisolert, og min bil er det lagt ned enda mer jobb enn det jeg vanligvis gjør med kundebiler. Det som skiller veldig er lydbildet. Man hører mer markant dekkstøy med 21", mens i min er det mer jevn støy med 19". Skal slenge på 21" på min og teste, men det bråker noe sinnsvakt :p
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 22. august 2016, klokken 12:55
Kunne vært interessant å sammenligne disse målingene med dekkene våre biler kjører på nå, nemlig Landsail 588UHP (19") og Lexani LX-20 (21"). Min erfaring er at det er veldig stor forskjell på dekk.

Angående den måleappen; brukte du A eller C vekting når du målte?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Pmandag 22. august 2016, klokken 12:57
A-vekting.

Ikke hatt tid til å sette meg inn i innstillingene, så jeg kjørte bare på med standard  :-[
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 22. august 2016, klokken 13:04
Ah, ser nå at det står i innlegget ditt. Pusse brillene :)

Jeg opplever forresten at 2015 85D er roligere innvendig enn 2013 P85. Begge har fått omfattende demping. Den eldste bilen kjører på Landsail, og den nyeste på Lexani. Antar det ville gitt en sjokkartet overgang å sette seg i en udempet 2013 på 21"...
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: morpheosmandag 22. august 2016, klokken 13:58
Interessant funn - jeg kjører en RWD med 21", og merker stor forskjell mot loaneren jeg kjører nå (90D med 19"). En del av det er nok dekkene, men det er jo en tankevekker hvis en RWD med 19" støyer omtrent like mye som en AWD med 21" -
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: petersvmandag 22. august 2016, klokken 14:01
Har vel ikke noe med AWD mot RWD å gjøre, men alder. Kjøper du en ny RWD i dag støyer den nok mindre enn en AWD.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Pmandag 22. august 2016, klokken 14:06
Det er korrekt petersv.

Det kom en real oppgradering av støyisolering med AP. I grove trekk bedre innvendig rundt hjulbuer bak, i trunk, og en matte under baksetet. I den senere tid er det kommet på ytterligere med hvit "filt" under dørterskler, og bak en del andre deksler rundt omkring.

Den matten for å ha under baksetet får man kjøpt hos Tesla. JEg har bestilt inn et lite arsenal for å legge inn på eldre biler som mangler denne. Den hjelper utrolig nok en hel del :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Trustno1onsdag 31. august 2016, klokken 22:34
Er det noen som har hatt av det store dekslet på bakluka for å isolere bak her? Jeg trenger å få dempet endel rasle og skranglelyder, men er litt usikker på hvordan jeg skal gripe an å løsne dekslet. Sitter det kun i klips?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitikstorsdag 01. september 2016, klokken 21:38
Husk å dempe skiltet. Lager en helt fhrrrrrfhhrrrdelig dirrelyd
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Trustno1torsdag 01. september 2016, klokken 21:39
Sitat fra: lunitiks på torsdag 01. september 2016, klokken 21:38
Husk å dempe skiltet. Lager en helt fhrrrrrfhhrrrdelig dirrelyd
Det er allerede gjort :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Pmandag 05. september 2016, klokken 12:04
Fikk du av dekselet på luka? Jeg tok nesten helt av dekselet på en kundebil i helgen. Oppdaget at flere deksler var løse under montering av dashcam, og tror du ikke Tesla hadde hatt av rubbel og bit tidligere uten å klare å sette det på plass igjen. Fant 6 knekte klips når jeg tok det ytterligere løst :p

Fant også ut at gitteret over høyttalerne bare er klipset, men umulig å få av..
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Trustno1mandag 05. september 2016, klokken 13:44
Nei, jeg har ikke hatt tid enda. Jeg tok delvis av dekslet over høyttalerne, men fant ut at det ikke var mulig å få av uten å ta ned hele det store plastdekslet pga vinklen i mot bakruta.
Eneste jeg oppnådde var at 2 av metallklipsene løsna og forsvant inn i det store dekslet og lagde enda mer ulyder baki der.  >:(

Får se om jeg får tid til å se på dette i løpet av uka, eventuelt til helga igjen. Jeg må også få kjøpt meg noen reserveklips før jeg setter i gang med dette
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Meglerenmandag 05. september 2016, klokken 13:58
Sitat fra: Trustno1 på mandag 05. september 2016, klokken 13:44
Nei, jeg har ikke hatt tid enda. Jeg tok delvis av dekslet over høyttalerne, men fant ut at det ikke var mulig å få av uten å ta ned hele det store plastdekslet pga vinklen i mot bakruta.
Eneste jeg oppnådde var at 2 av metallklipsene løsna og forsvant inn i det store dekslet og lagde enda mer ulyder baki der.  >:(

Får se om jeg får tid til å se på dette i løpet av uka, eventuelt til helga igjen. Jeg må også få kjøpt meg noen reserveklips før jeg setter i gang med dette

No bra sted å kjøpe reserveklips?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Trustno1mandag 05. september 2016, klokken 14:03
Sitat fra: Megleren på mandag 05. september 2016, klokken 13:58
No bra sted å kjøpe reserveklips?

Tror lunitiks har en egen tråd på dette der det er samlet litt info, men usikker på om det har blitt noen konklusjon på hvilke klips som passer.
Selv har jeg ikke kjøpt noen enda, men de skal kunne skaffes hos Tesla, om enn noe overpriset.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitiksmandag 05. september 2016, klokken 14:17
Har fått inn utallige poser med diverse klips fra Kina. Foreløpig ser det lovende ut, bortsett fra at de variantene jeg har fått med hvite med demping/pakning ser ut til å være for små.

Koker over på jobb for tiden + at jeg prøver å bruke ethver ledig øyeblikk (i praksis, kanskje noen timer annen hver helg) tid til mitt lille sub-prosjekt så har ikke fått tid til å prioritere klipstråden  :(


Er du i knipe kan du kjøre til Tesla og tømme lommeboken din der  :-\
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Meglerenmandag 05. september 2016, klokken 17:21
Hvor mye hjelper egentlig lyddempingen? For de av dere som har gjort det ordentlig, er det en bil dere kan sammenligne med som referanse? Blir det på nivå med 5 serie/E klasse etter lyddemping?

Føles som bilen med lyddemping fra fabrikk er på nivå med min gamle civic fra 96...
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 05. september 2016, klokken 19:09
På en 2016-modell? Da skulle du prøvd en 2013....

Jeg fikk stor forbedring på vår eldste, og grei forbedring på den nyeste. Kan ikke sammenligne med fossiler da det er noen år siden jeg har kjørt en.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Meglerenmandag 05. september 2016, klokken 23:56
Sitat fra: Muffinman på mandag 05. september 2016, klokken 19:09
På en 2016-modell? Da skulle du prøvd en 2013....

Jeg fikk stor forbedring på vår eldste, og grei forbedring på den nyeste. Kan ikke sammenligne med fossiler da det er noen år siden jeg har kjørt en.

På en 2016 ja... Kanskje det bare høres så ille ut i forhold til gamle 5 serien min. Er også flere passasjerer som har kommentert at det er mye støy.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Ptirsdag 06. september 2016, klokken 14:26
Jeg har målt en del, og en full demping gir 2-3 dBA. Litt avhengig av dekkdimmensjon og årsmodell. Eldre biler har bedre nytte. Glem heller ikke at lyden fra anlegget strammes opp en del.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Trustno1tirsdag 06. september 2016, klokken 14:29
Sitat fra: F_P på tirsdag 06. september 2016, klokken 14:26
Jeg har målt en del, og en full demping gir 2-3 dBA. Litt avhengig av dekkdimmensjon og årsmodell. Eldre biler har bedre nytte. Glem heller ikke at lyden fra anlegget strammes opp en del.

Hva bruker du for å måle?

Forøvrig kan jeg bekreft det siste. Selv har jeg hovedsakelig dempet for å bedre lyden i stereoen, og det løfter lyden mange hakk. Skrangling/resonanser høres ikke bra ut
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Meglerentirsdag 06. september 2016, klokken 19:57
Sitat fra: F_P på tirsdag 06. september 2016, klokken 14:26
Jeg har målt en del, og en full demping gir 2-3 dBA. Litt avhengig av dekkdimmensjon og årsmodell. Eldre biler har bedre nytte. Glem heller ikke at lyden fra anlegget strammes opp en del.

Husker du hvilke tall du fikk?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Ponsdag 07. september 2016, klokken 15:17
Har brukt en enkel app på iphone. Siden jeg mangler kalibering på denne er tallene forsåvidt ikke relevante, men de er sammenlignbare med hverandre så lenge jeg bruker samme fart på samme strekning hver gang. Det virker som om app'en måler litt lavt, det med bakgrunn av at jeg har målt min egen bil en gang i tiden med skikkelig utstyr. Da fikk jeg ca 68dBA i 80 km/t med 19" ikke støyisolert, mens appen nå viser ca. 63dBA støyisolert. Jeg vet med sikkerhet at jeg ikke har klart å fjerne hele 5dBA. Slike tall er nok bare mulig om man stripper ned hele bilen innvendig først.

Artig nok er forskjellen mellom 19" og 21" på to nesten helt identiske biler nesten 4dBA i favør 19". Så om man utelukkende tenker dekkstøy er 19" veien og gå.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Counterpointeronsdag 07. september 2016, klokken 15:37
Sitat fra: F_P på onsdag 07. september 2016, klokken 15:17

Artig nok er forskjellen mellom 19" og 21" på to nesten helt identiske biler nesten 4dBA i favør 19". Så om man utelukkende tenker dekkstøy er 19" veien og gå.

Er det noen som har prøvd å måle 18"?

Må vel også være stor forskjell på hva forskjellige dekkmerker og lydklasser måler?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanonsdag 07. september 2016, klokken 16:57
18'' går ikke på. Men ja, det er enorm forskjell på dekktyper. Du kan lett gjøre valg som medfører mye mer støy fra 19'' enn fra 21''.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 19. september 2016, klokken 13:04
Leverte vår dempede P85 med Landsail 19" på verksted i dag og kjørte hjem i en ny facelift 70D loaner med 19" Michelin Primacy. Der fikk jeg virkelig merke hva dekk og demping kan utgjøre i praksis! Syntes loaneren bråkte påtrengende mye inntil jeg fikk vent meg på det nye støynivået.

Og det er jo litt morsomt at 85D`en med 21" Lexani og 285 bak er et godt hakk roligere innvendig enn P85`en igjen.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Trustno1onsdag 21. september 2016, klokken 11:40
Er det fler enn meg som har dempet bakluka?  Jeg har brukt ca halvannen gladen alubutyl, like mye neopren wave, samt ca en multi matte på plastdekselet. Usikker på hvor mye disse mattene veier til sammen (1-2kg?)

Har nå begynt å oppleve at bakluka fra tid til annen lukker seg automatisk rett etter den er åpnet opp. Antar at dette er pga økt vekt. Noen som har en formening om det er mulig å justere dette på ett vis? Ser ikke ut som mekanikken har noe problem med å åpne. Problemet er kun at det lukker seg igjen automatisk. Kun innimellom.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: petersvonsdag 21. september 2016, klokken 13:49
Opplevd det samme når det har ligget snø på bakluka, den registrer det som at luka treffer noe og snur. Eneste mulighet er vel å ta ut de tyngste mattene.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Trustno1onsdag 21. september 2016, klokken 13:53
Sitat fra: petersv på onsdag 21. september 2016, klokken 13:49
Opplevd det samme når det har ligget snø på bakluka, den registrer det som at luka treffer noe og snur. Eneste mulighet er vel å ta ut de tyngste mattene.

Frister lite, dempingen hjalp betydelig på lydprosjektet mitt.

Kanskje jeg må fylle tomrommet der inne med heliumsballonger :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Kim Kimtirsdag 03. januar 2017, klokken 20:17
Har bestemt meg for å støydempe min Model S 2017 (ap2) når jeg skal bytte høytalere i dørene uansett.
Jeg kan ingenting om dette , men er mye god informasjon i tråden.

Hva anbefaler dere at man begynner med  i tillegg til dører som er lett, og gir et godt resultat med liten sjans for feil? 
Synes min 2017 modell er vesentlig bedre lydisolert enn min tidligere 2015 fra fabrikk
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Ponsdag 11. januar 2017, klokken 16:45
Sitat fra: Kim Kim på tirsdag 03. januar 2017, klokken 20:17
Har bestemt meg for å støydempe min Model S 2017 (ap2) når jeg skal bytte høytalere i dørene uansett.
Jeg kan ingenting om dette , men er mye god informasjon i tråden.

Hva anbefaler dere at man begynner med  i tillegg til dører som er lett, og gir et godt resultat med liten sjans for feil? 
Synes min 2017 modell er vesentlig bedre lydisolert enn min tidligere 2015 fra fabrikk

Trunk, og innvendig mot torpedovegg. Ikke mye feil du kan gjøre der :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Kim Kimonsdag 11. januar 2017, klokken 23:51
Sitat fra: F_P på onsdag 11. januar 2017, klokken 16:45
Sitat fra: Kim Kim på tirsdag 03. januar 2017, klokken 20:17
Har bestemt meg for å støydempe min Model S 2017 (ap2) når jeg skal bytte høytalere i dørene uansett.
Jeg kan ingenting om dette , men er mye god informasjon i tråden.

Hva anbefaler dere at man begynner med  i tillegg til dører som er lett, og gir et godt resultat med liten sjans for feil? 
Synes min 2017 modell er vesentlig bedre lydisolert enn min tidligere 2015 fra fabrikk

Trunk, og innvendig mot torpedovegg. Ikke mye feil du kan gjøre der :)

Takk, det står i en tidligere post her at du har beskrevet fremgangsmåten i en annen tråd, men jeg klarer ikke finne den. Så en link hadde jeg satt pris på :)
Tittel: Re: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Kim Kimonsdag 18. januar 2017, klokken 19:54
Bumper dette spm etter nedetiden da :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Voll1tirsdag 18. april 2017, klokken 11:07
Skal starte støydemping på min 2013-bil denne våren. Ønsker først å fjerne støyen som baksetepassasjerene opplever. Spesielt støy fra piggdekk. Kan høres ut som om det er hull i bilen ca der som de øvre setebeltene kommer fra. Hvilke tiltak er det som tetter dette "hullet"? Er det best å begynne utvendig med "gugge"? Ønsker helst å gjøre alt innvendig med "reversible" tiltak.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 18. april 2017, klokken 11:30
Reversible tiltak kan du glemme, alubutyl sitter godt ;)

Støy fra hjulbuene bak skyldes at det omtrent ikke finnes dempetiltak der i det hele tatt. Du kan selvfølgelig rive ut innredningen i trunken og skjære opp dempematta som ligger der fra før og klebe på ekstra alubutyl, men du vil få begrenset effekt. På min bil ligger det ca. 1,5kg masse på utsiden (som er det tiltaket som gav mest effekt), i tillegg til at hele trunken er "oppgradert" med to lag med bitumen og butyl. Har også lagt ekstra dempematter der bak, i tillegg til på hjulbuene innvendig. Når det er gjort vil du faktisk merke litt forbedring ved å legge på original dempematte under bakseteputa også, men neppe før da annen støy vil overdøve.

Når du er ferdig med dette vil baksetepassasjerene merke uforholdsmessig mye støy gjennom dørene og muligens også forfra. Demper du et sted høres det bedre fra de andre.

Greit å være klar over at det ikke finnes noen enkeltstående tiltak som gir veldig stor effekt, så mitt tips er å ikke ha for store forventinger. Dernest å planlegge jobben i etapper. Jeg startet med bakre hjulbuer og trunk, deretter dører, terskler og torpedovegg. Ville gjort det i samme rekkefølge om jeg skulle gjort det på nytt.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: jcnorwaytirsdag 18. april 2017, klokken 11:38
@Muffinman: Er det noe man bør gjøre selv i forhold til støy fra vinduet på førersiden hvis bilen er splitter ny? Har ikke eid noen Tesla selv tidligere så usikker på hva som er normalt - men på førersiden så er det en del vindstøy når man passerer 90-100 km/t. Kan ikke høre tilsvarende fra passasjersiden eller fra de andre vinduene. Kan virke som det kanskje lyden kommer fra toppen av vinduet (der hvor vindu "møter" kromlisten på utsiden)?

Er det normalt med litt støy her eller er dette noe man må la Tesla sjekke ut?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 18. april 2017, klokken 11:50
Dårlig løsning disse pakningene, men det finnes mye servicedokumentasjon på utbedringer av vindstøy i dette området så jeg ville prøvd å få det rettet. Nå er det stor forskjell på ørene som hører, og det kan tenkes at du hører noe som Tesla ikke hører....tror uansett man må skille på vindstøy og sus som skyldes luftlekkasjer. Du kan jo teste selv ved å tape over alle åpninger og sjekke om noen lyder forsvinner. Gjør de det tar du vekk litt og litt med prøvekjøring mellom for å pinpointe stedet hvor det lekker. Eventuelt klemme litt på pakningen innenfra under kjøring og høre om det endrer seg.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: keepitsimpletirsdag 18. april 2017, klokken 17:53
Da var det dags. Jeg tenkte begynne med frunk. Har et par spørsmål:

Åpner du facelift på samme måte som pre-facelift: https://www.youtube.com/watch?v=JbPq1W_fYz4 ?

Er det noen poeng å dempe/absorbere under baljan eller holder det å dempe/absorbere baljan (bare legge noe mellom orginal filt og plastbaljan)?

Hva på biltema/mekonomen/jula er best? Tenkte selv bruke dette http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bil-tilbehor/Lyddemper/Lyddempingsplate-2-stk-2000037971/ og http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bil-tilbehor/Lyddemper/Lydisoleringsfilt-2000021215/
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: jcnorwaytirsdag 18. april 2017, klokken 20:51
Sitat fra: Muffinman på tirsdag 18. april 2017, klokken 11:50
Dårlig løsning disse pakningene, men det finnes mye servicedokumentasjon på utbedringer av vindstøy i dette området så jeg ville prøvd å få det rettet. Nå er det stor forskjell på ørene som hører, og det kan tenkes at du hører noe som Tesla ikke hører....tror uansett man må skille på vindstøy og sus som skyldes luftlekkasjer. Du kan jo teste selv ved å tape over alle åpninger og sjekke om noen lyder forsvinner. Gjør de det tar du vekk litt og litt med prøvekjøring mellom for å pinpointe stedet hvor det lekker. Eventuelt klemme litt på pakningen innenfra under kjøring og høre om det endrer seg.

Takk for innspill. Har sendt en mail til Tesla Skøyen og forklart problemet og bedt om at de setter opp tid for å sjekke dette.

Mistenker at kanskje vinduet ikke er helt "i vater" i forhold til pakningene og kromlisten på oversiden. Er det normalt at kromlisten beveger seg litt i det man lukker døren og vinduet går opp? Når jeg tar i dørhåndtaket på utsiden og skal åpne døren så får jeg en lyd som kan høres ut som vinduet slår litt borti kromlisten i det døren åpnes og at den ikke rekker å senke seg nok ned i tide.

Får se hva Tesla Skøyen svarer/finner ut.  Beklager om dette ble noe off topic, men handler jo fortsatt litt om støy ;)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 18. april 2017, klokken 21:15
Vindu som slår i kromlisten ved åpning er en kjent feil på nye biler. De prøver å fikse det ved å justere litt her og der, men på min bil måtte styringsboksen byttes før det ble bra. Må vel ta dør nummer to også, for der skjer det fremdeles innimellom. Ørlite bevegelse i lista er nok normalt, hvis du ser under den er det pakning som vinduet skal presse og tette mot. Men kan jo være at vinduet er justert litt stramt/langt opp slik at det presser for mye og ikke rekker å gå raskt nok ned ved åpning. Uansett, dette fikses på garanti.

@keepitsimple: Jeg har ingen tro på at lyddemping av denne balja foran får særlig effekt. Man sitter jo inne i kupeen, ikke i frunken...jeg har lagt noe butyl på 2013-modellen for å stabilisere flatene i håp om å begrense resonans, men kan ikke si jeg merket noen forskjell.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Psøndag 23. april 2017, klokken 14:29
Sitat fra: keepitsimple på tirsdag 18. april 2017, klokken 17:53
Da var det dags. Jeg tenkte begynne med frunk. Har et par spørsmål:

Åpner du facelift på samme måte som pre-facelift: https://www.youtube.com/watch?v=JbPq1W_fYz4 ?

Er det noen poeng å dempe/absorbere under baljan eller holder det å dempe/absorbere baljan (bare legge noe mellom orginal filt og plastbaljan)?

Hva på biltema/mekonomen/jula er best? Tenkte selv bruke dette http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bil-tilbehor/Lyddemper/Lyddempingsplate-2-stk-2000037971/ og http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bil-tilbehor/Lyddemper/Lydisoleringsfilt-2000021215/

Isolering av frunk gir svært liten effekt. Har testet på min og merket ingen forskjell i opplevd støy, ei heller målbar forskjell.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: keepitsimpleonsdag 26. april 2017, klokken 20:48
Tusen takk Muffinman/F_P. Da blir det ikke brukt tid på det.

Muffinman, jeg ser i DIY tråden hvordan du dempet hjulbuer bak. Har du gjort det samme fram?

F_P, ser at du anbefaller gladen aero stone, istedenfor. Er det enklere (er ikke så hjemme på dette så jeg betaler gjerne for å få det litt enklere)?

Også er det noen som har bedre bilder en Muffinman tatt av dette i hjulbuene? (Som sagts tidligere er jeg ikke så hjemme på DYI og biler..)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanonsdag 26. april 2017, klokken 22:00
Det er ingen hjulbuer foran, kun innerskjermene av plast. Så vanskelig å få gjort noe fornuftig og holdbart der. Jeg har konsentrert meg om torpedovegg/dører, dører og terskellister.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: kamuflars86fredag 28. april 2017, klokken 22:25
Finnes det noen fullstendig guide på nettet for lyddemping utenom denne forumtråden? Tenker spesifikt på step-by-step guide og noen tips om hvilke steder som gir størst effekt  for en stillere kupe :)

Prøvd å søkt litt på nettet, men uten hell

Bor i Finnmark, så litt for langt til han lyddempe guruen på bilkomponenter siden :|
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Psøndag 30. april 2017, klokken 20:42
Sitat fra: keepitsimple på onsdag 26. april 2017, klokken 20:48
Tusen takk Muffinman/F_P. Da blir det ikke brukt tid på det.

Muffinman, jeg ser i DIY tråden hvordan du dempet hjulbuer bak. Har du gjort det samme fram?

F_P, ser at du anbefaller gladen aero stone, istedenfor. Er det enklere (er ikke så hjemme på dette så jeg betaler gjerne for å få det litt enklere)?

Også er det noen som har bedre bilder en Muffinman tatt av dette i hjulbuene? (Som sagts tidligere er jeg ikke så hjemme på DYI og biler..)

Har gått vekk fra Aero Stone. Om du har uendelig med tid kan du forsøke deg på det, men alubutyl fungerer like bra og er mye mindre arbeid.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: BømloBjørnsøndag 30. april 2017, klokken 20:58
hvor kjøper dere alubutyl?

Sent fra min SM-G935F via Tapatalk

Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: BømloBjørnmandag 01. mai 2017, klokken 06:30
Kom over denne MS P100D som har fått en grundig gjennomgang... Ein del bra bilder i albumet på fb...
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 01. mai 2017, klokken 09:26
Sitat fra: F_P på søndag 30. april 2017, klokken 20:42
Har gått vekk fra Aero Stone. Om du har uendelig med tid kan du forsøke deg på det, men alubutyl fungerer like bra og er mye mindre arbeid.
Får du alubutyl til å sitte over tid da? Det blir jo badet i vann/salt store deler av året oppi der. De lappene Tesla selv hadde satt på min nyeste hang og slang etter første vinteren, og de var det ikke mye nytte i.

Brukte vel om lag halvannen time pr. side sist jeg brukte "guffe". Da inkludert de/remontering av hjul og innerskjerm, rengjøring og påføring av selve stoffet. Det synes jeg er høyst overkommelig :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: ellholtmandag 01. mai 2017, klokken 21:41
Hei!

Fikk et tilbud av Tuff Cote Dinol, som har et opplegg med noe sprøytemasse de legger på. Skal  dempe støy med en ca.4dB. De har visstnok gjort dette på endel Tesla Model S. Er det noen som har erfaringer med dette?

Mvh
Michel
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: keepitsimplefredag 05. mai 2017, klokken 12:06
Er det samme plastdingser som holder fast dørrene som trunk/frunk (ja alt)?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: F_Pmandag 08. mai 2017, klokken 17:00
Sitat fra: keepitsimple på fredag 05. mai 2017, klokken 12:06
Er det samme plastdingser som holder fast dørrene som trunk/frunk (ja alt)?

Nei, det er hvite klips i dørtrekkene. I trunk er det blå, og noen hvite.

Sitat fra: Muffinman på mandag 01. mai 2017, klokken 09:26
Sitat fra: F_P på søndag 30. april 2017, klokken 20:42
Har gått vekk fra Aero Stone. Om du har uendelig med tid kan du forsøke deg på det, men alubutyl fungerer like bra og er mye mindre arbeid.
Får du alubutyl til å sitte over tid da? Det blir jo badet i vann/salt store deler av året oppi der. De lappene Tesla selv hadde satt på min nyeste hang og slang etter første vinteren, og de var det ikke mye nytte i.

Brukte vel om lag halvannen time pr. side sist jeg brukte "guffe". Da inkludert de/remontering av hjul og innerskjerm, rengjøring og påføring av selve stoffet. Det synes jeg er høyst overkommelig :)

Sjekket på min egen og det sitter det. Rengjøre, varmepistol og rulle som en gal  :P
Men det kan ikke legges opp i dempertårn etc naturligvis. Hva var det du brukte igjen?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Tor Inge Skaarsøndag 20. august 2017, klokken 23:02
Noe som har brukt dette her http://www.noisekiller.no/ for støyreduksjon av bl.a. hjulbuer på en TMS?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: E_Ssøndag 08. oktober 2017, klokken 23:37
Fikk fikset noe problemer med speilene som ikke klappet seg inn i sommer en gang hos Tesla. Synes det ble mer vindsus spesielt fra høyre side i området ved trekantvinduet/speilet. Er det et kjent problem at ting settes sammen litt slurvete, og kan det ordnes?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 09. oktober 2017, klokken 10:59
Man er borti mye av tetning og pakninger mot utsiden når man bytter speil, så det er absolutt en mulighet at det ikke har blitt helt bra resultat. Min erfaring er at Tesla har teknikere med ører som i varierende grad oppfatter vindsus :)
Selv kjørte jeg et år med vindsus etter at de uoppfordret gjennomførte en bulletin som nettopp skulle forhindre vindsus, og når de prøvekjørte i etterkant kunne de ikke høre noe. Men så oppdaget jeg støvstripa på pakningen hvor det lakk, og fikk stuffet den så den bygde et par mm ekstra. Problem løst. Hvis du vil sjekke selv finner du litt info her:

https://1drv.ms/b/s!Ap5cgkcsFJlghj0EFfoZH-d8odKx

Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Oleemandag 09. oktober 2017, klokken 20:09
Dere som har tatt hjulbuer, tar dere framme også? Jeg har en RWD(hvis det er av betydning) S85 på 22", og merker en del til hjulstøyen. Har lest DIY-tråden og noen andre innlegg, og vurderer å kjøpe inn rustbeskyttelsesmasse på Biltema i forbindelse med hjulskift. Trenger jeg kun å ta bak? :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 09. oktober 2017, klokken 20:50
Det er ikke hjulbuer foran, kun innerskjermer. De er ikke så enkle å gjøre noe med. Grundig jobb på torpedovegg innvendig, terskler og en grundig demping av dørene foran vil gjøre en del med hjulstøy forfra.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Strøm Tycoonsøndag 15. oktober 2017, klokken 20:59
Et spm. ang. støydemping av dørene.

Hvis man, som jeg ser noen gjør, dekker hele innsiden av dørsiden, altså metallet som er innerst mot innsiden av bilen, er det da nødvending å legge noe på ytterplatene, altså, inni døra?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Trustno1søndag 15. oktober 2017, klokken 21:16
Sitat fra: model3citizen på søndag 15. oktober 2017, klokken 20:59
Et spm. ang. støydemping av dørene.

Hvis man, som jeg ser noen gjør, dekker hele innsiden av dørsiden, altså metallet som er innerst mot innsiden av bilen, er det da nødvending å legge noe på ytterplatene, altså, inni døra?

Jo mer du demper, jo mer funksjon får du. Du vil nok ha mest å hente på å dempe ytterplata, da denne har mye større flate, og du får lagt mer dempematte på den. Innerplata er det også begrenset hvor tykt du kan legge, og fortsatt få dørtrekket skikkelig på igjen.

Selv har jeg dempet både ytterplata, innterplata og delvis innvendig på dørtrekket
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: SH aka F_Pmandag 16. oktober 2017, klokken 20:46
Helt enig med Trustno1. Har sett at noen har tilbudt demping av kun dette som jeg kaller mellomdøra. Det gir selvfølgelig en effekt, men skal man først ta det opp så ta ytterplaten 2-3 lag av typen Alubutyl + neopren så er mye gjort. Litt wave bak høyttaleren for å spre lyden og holde den inne i bilen fungerer også utmerket.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: EW85fredag 20. oktober 2017, klokken 17:22
Hei!
Har akkurat støydempet bakdørene på min Model S 2015. Det gikk veldig greit helt til jeg skulle sette på plass døra igjen. Ved en feil koblet jeg en av ledningene inn på feil kontakt, hørte da en ørliten buzzelyd. Oppdaget dette, koblet riktig og satte på døra igjen.

Men nå virket ikke det lille røde lyset på siden av døra eller det hvite lyset under døra. Det virker heller ikke å heve/senke bakrute med knappen bak. (Det går fint å heve/senke bakrute med knapp på førerdør)

Hva kan man gjøre med dette? Regner med at årsaken er at jeg koblet feil først. Noen som vet noe om dette?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanfredag 20. oktober 2017, klokken 20:15
Hvis jeg skal gjette er fremdeles et eller annet feilkoblet. Koble fra alt, reset og koble til en og en ting og sjekk at det virker før du kobler til neste.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: E_Slørdag 02. desember 2017, klokken 22:18
Nesten tre pakker Biltema alubutyl plassert i dørene i dag. Synes jeg merker forskjell fra tidligere. Er også ganske gøy at å banke på døren nå gir en dump "dunk" og ikke "ploink" blikkboks-lyd slik det var tidligere.

Litt skuffet når jeg tok av trekkene på siden i trunken og så at det er dobbelt plate slik at det er umulig å komme til rett på innsiden der, men finner vel en løsning på et eller annet likevel. :) Uansett ser det ut som det er lite å få gjort inni trunken, men skal legge på et tykt belegg i hjulhusene bak til helgen og håper det hjelper en del.

Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanlørdag 02. desember 2017, klokken 22:42
Det hjelper MYE, og er det enkeltstående tiltaket som gav størst hørbar effekt hos meg. Brukte vel om kring 1,5 kg masse pr hjulbue. Nyere biler har allerede en del butyl på innsiden av hjulbuene, men masse på utsiden gav likevel en del effekt.  Dørtrekkene har også godt av litt alubutyl. Ville tatt en runde på terskellistene også; butyl pluss et eller annet lettere dempestoff. Hvis det er "gammel" bil, AP har det originalt. Om så kan torpedovegg og dørker være gode steder å gjøre en innsats også, her har Tesla dempet på nyere biler mens det knapt er noe som helst på de eldre.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: E_Slørdag 02. desember 2017, klokken 22:59
Ja, jeg har noen liter med bitumen-masse og en sånn lavtrykkssprøyte for slik masse, så det bør være kjapt gjort å få på når jeg får demontert filten. Jeg la på alubutyl der jeg kom til og det virket vettugt på hjulbuene på innsiden, men stort sett ikke så lett å komme til, og det var en del der fra før selv om bilen min er gammel. Dørtrekkene fikk også noen biter ja, det var noen større flater på alle sammen som virket litt skramlete, regner med det var greit å dempe dem litt.

Skal prøve å få tatt ferdig trunken i løpet av kommende uke. Torpedovegg høres ut som relativt mye jobb, men får prøve å finne ut av det.

Forresten, da jeg hadde av dekselet på enden av dashbordet, ut mot døren, det med en mottaker for key-fob (tror jeg) på, der var det en ledning ikke tilkoblet noe som helst på innsiden, en med en liten, rund plugg med fire pinner. Noen anelse om hva den er til? Oppvarmet frontrute, som jeg ikke har?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitikssøndag 03. desember 2017, klokken 07:23
Farge?

Kan være XM
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: E_Ssøndag 03. desember 2017, klokken 09:31
Hvit! Jeg fant ut av det - det er faktisk en ethernet-tilkobling:

https://teslamotorsclub.com/tmc/threads/successful-connection-on-the-model-s-internal-ethernet-network.28185/

Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitikssøndag 03. desember 2017, klokken 18:56
Ah, du har den gamle varianten  :laugh:  (Min h2015 har ikke den kabelen dinglende der.) Holdt på å si lykke til, for nettverkstilgangen gjennom der skal være sjøtt dåoooon  :'(
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: E_Ssøndag 03. desember 2017, klokken 20:19
Hehe, jeg tror ikke jeg har tenkt å forske noe mer på det heller. Så lenge det ikke er noe man kan programmere/endre på ting med er det ikke så interessant. Får bare håpe noen kommer med en software til diagnoseporten som kan gjøre det samme som Tesla Toolbox etter hvert. :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: AppleKnockersøndag 03. desember 2017, klokken 20:46
Er det noen som har prøvd seg på taket på en bil uten pano/glass?

Leste på et tysk forum (annet bilmerke) hvor påstanden var at isolasjon i taket var det enkelttiltaket med størst effekt.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmansøndag 03. desember 2017, klokken 21:23
Ikke prøvd, men tittet oppi der. Det er en viss forskjell mellom bilene i signaturen kan det se ut som. Men jeg opplever ingen støy fra taket på noen av bilene, og slettes ingen forskjell mellom dem på det punktet.

Stiller meg uansett tvilende til at taket skal være et veldig kritisk punkt da det ikke er noen støykilder over bilen ut over luften som strømmer forbi. Og det er svært liten forskjell på biler med og uten panotak, med unntak i tunneler. På våre biler er støy som kommer gjennom glasset i vinduene mest fremtredende nå, og i høy hastighet (130+) er det mye susing fra området sidespeil/trekantvindu.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: E_Ssøndag 03. desember 2017, klokken 21:50
Jeg sjekket en bulletin vedrørende støy fra trekantvinduet litt, og på min bil mangler den skumtapen i to lag som skal monteres ved trekantvinduet i følge denne. Tenkte å prøve å få gjort noe der, for i bilen min er det susing fra trekantvindu-området som er det mest irriterende nå.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmansøndag 03. desember 2017, klokken 22:17
Har bulletinen på begge biler. På den nyeste var alt stille i utgangspunktet og Tesla utførte fiksen uoppfordret. Dessverre måtte jeg konstanstere bare noen hundre meter fra verkstedet på vei hjem at jeg nå var den lykkelige innehaver av susing fra ene siden...

Måtte fikse selv siden Tesla ikke hørte det.

Susing fra trekantvinduer i høy hastighet tror jeg alle TMS har. Det er nok en kombinasjon av turbulenser rundt speilene og at pakningene ikke er designet for å holde tett under trykkforskjellen som oppstår. Jeg har enda ikke kjørt en Model S som ikke har fått støy fra trekantvinduet på lesiden ved frisk sidevind, selv om de var potte tette under normale forhold.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: daktarimandag 04. desember 2017, klokken 09:03
Det var hvertfall dramatisk forskjell i støy etter skiboksen kom på.  I 130 km/t kan man nesten ikke høre andre snakke. Skal forsøke å skaffe solskjerm og legge en måtte mellom glass og solskjermen.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eadielørdag 16. desember 2017, klokken 22:40
@muffinman Har du dempet disse hullene som det vises til i filmen her? Altså over hjulbuen under baksetene?
https://m.youtube.com/watch?v=9OWMIPnf5vs


Sent from my iPhone using Tapatalk
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanlørdag 16. desember 2017, klokken 23:14
Nei, men det er vel hjulbuen vi ser nede i hullet? Den har jeg dempet grundig utenfra med rimelig tykke lag tungmasse. Faktisk to ganger, med et års mellomrom på den eldste bilen. Og etter å ha ettermontert original matte under bakseteputa opplever jeg ikke støy bakfra (2015-modellen har den originalt). Faktisk er veteranen nå betydelig roligere enn ihvertfall faceliftbiler fra 2016. Ikke kjørt noen 2017-modeller.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eadiesøndag 17. desember 2017, klokken 09:49
Sitat fra: Muffinman på lørdag 16. desember 2017, klokken 23:14
Nei, men det er vel hjulbuen vi ser nede i hullet? Den har jeg dempet grundig utenfra med rimelig tykke lag tungmasse. Faktisk to ganger, med et års mellomrom på den eldste bilen. Og etter å ha ettermontert original matte under bakseteputa opplever jeg ikke støy bakfra (2015-modellen har den originalt). Faktisk er veteranen nå betydelig roligere enn ihvertfall faceliftbiler fra 2016. Ikke kjørt noen 2017-modeller.

Jeg har dempet via Flesland Auto. Alle dører og hjulbuer, bakluke, etc. Blitt stor forbedring.

Men tror ikke de har tatt frunk, og heller ikke under baksete, og heller ikke disse hullene ned mot hjulbue innenfra. De er nok tatt fra utsiden, men jeg synes fortsatt det er for mye støy fra bakre hjulbuer. Mulig resonans fra hjulbuekassen?

Skal ta ut baksete og sjekke om min har  original matte under baksete (S85/2014). Jeg tviler vel. Når du sier original matte, tenker du da på den tynne filten Tesla original har, som feks i dørene?
Hvorfor brukte du originalmatte her istedet for andre dempematter? Har du bilder fra under ditt baksete?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmansøndag 17. desember 2017, klokken 10:21
Demping av frunk er totalt bortkastet med mindre du skal sitte inni den under kjøring.

I trunk derimot er det mye å hente, men det er en relativt stor jobb. Man kan forbedre deler av hjulbuene innenfra når man har demontert der bak. Jeg har ingen resonanser bakfra, men kan ikke si at det jeg gjorde er noen samlebåndsjobb hverken i trunk eller hjulbuer på utsiden. Brukte veldig mye tid på å sikre at det som kunne gjøres ble gjort, uansett hvor liten effekten måtte være.

Tror matta under baksetet ikke kom før AP. Det er en original del som kan kjøpes hos Tesla, og de hadde priset den kr 136,-. Tipper de kanskje har justert nå. Den er i en slags lett filt ja. Ble veldig overrasket over at jeg hørte forskjell umiddelbart etter montering. For øvrig veldig lett å få på plass. Sitteputa løsner du ved et bestemt rykk rett opp på framsiden nær hvert hjørne.

Ganske sikker på at det skal ligge plenty bilder i denne tråden, men ser ut som alle vedleggene på hele forumet er borte. Linkene ligger der, men de virker ikke.  Så slik det er nå er både DIY-tråden og denne ødelagt. Håper det er en plan for å rette.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: E_Ssøndag 17. desember 2017, klokken 13:00
Hvordan ser denne matten under baksetet ut, og hvor ligger den? Mellom laderne og rammen til baksetet?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmansøndag 17. desember 2017, klokken 13:03
Legges på rammen, og brettes på plass. Den har form og utsparinger og passer direkte. Setet monteres oppå.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: E_Ssøndag 17. desember 2017, klokken 13:24
Aha! Må få tak i en sånn, skjønner jeg..
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmansøndag 17. desember 2017, klokken 13:35
Fant bilder fra Messenger. Delenr fra F_P, bilde av matta er mitt. Jeg betalte kr. 153,- inkl mva. Det er nok en internprising hos Tesla som det meget mulig er gjort noe med nå :)

Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitikssøndag 17. desember 2017, klokken 13:48
 :+1:
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Counterpointersøndag 17. desember 2017, klokken 14:58
Sitat fra: Muffinman på søndag 17. desember 2017, klokken 13:35
Fant bilder fra Messenger. Delenr fra F_P, bilde av matta er mitt. Jeg betalte kr. 153,- inkl mva. Det er nok en internprising hos Tesla som det meget mulig er gjort noe med nå :)
Bilder synes ikke hos meg, hverken i Tapatalk eller web wiev
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmansøndag 17. desember 2017, klokken 15:11
Jeg ser de som ligger i den posten, men alle andre bilder på forumet (minus de som er linket og ligger andre steder) er forsvunnet. Forumet var vel nede en dag denne uken i forbindelse med oppgradering, mulig det ikke gikk helt bra. Har meldt fra.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: BømloBjørnsøndag 17. desember 2017, klokken 15:13
samme her, bildene viser ikke her heller ...

Sent fra min SM-G935F via Tapatalk

Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: o.b.lixsøndag 17. desember 2017, klokken 17:15
Vises fint hos meg. Bruker vivaldi.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: E_Ssøndag 17. desember 2017, klokken 18:28
Funker fint her. Chrome på Android..
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitikssøndag 17. desember 2017, klokken 19:30
o.b.l.i.x din avatar er også borte? Er min usynlig (jeg ser den selv).


Hva f.. er DIY tråden ødelagt nå?? Moderatorer jeg håper dere klarer å berge dette :-(
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmansøndag 17. desember 2017, klokken 19:37
Avataren din er synlig. Min er søkk vekk. Samme med alle bilder som er lastet opp på forumet og som var synlig i trådene; de er erstattet av linker som fører til 404 - filen eksisterer ikke.

Spørs om oppgradering ikke har gått helt etter planen igjen...var jo ny fancy layout ei stund men nå er vi tilbake på den gamle.

EDIT: Det er visst kjente problemer
https://elbilforum.no/forum/index.php?topic=37206.0
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eadiesøndag 17. desember 2017, klokken 20:47
Har en del bra bilder fra min støydemping, bka hjulbuer og dører. Legger ut når jeg vet forumet funker igjen. Ser ikke de siste bildene Muffinman la ut (av matta under baksete).
Har vansker for å tro at den matta skal hjelpe mye, men når Muffin sier så må man jo nesten prøve.
Min tro om den filtmatten dekker over hullene ned i hjulbuen også?
Vet at på nye Tesla er dette hullet dekket til origiinalt av Tesla.
Ligger jo ekektronikk i åpningen til hullet. Tror det er til bakdørene. Ref videoen her: https://m.youtube.com/watch?v=9OWMIPnf5vs


Sent from my iPhone using Tapatalk
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmansøndag 17. desember 2017, klokken 21:11
Den dekker kun ramma under setet. Men ikke forvent mirakler; dette var siste steg på en bil som allerede hadde fått omfattende demping. Med unntak av guffa i hjulbuene bak har jeg aldri merket umiddelbar effekt etter enkeltiltak, det er summen av tiltakene som gir en god effekt. Jeg ble derfor overrasket over at jeg nesten umiddelbart hørte forskjell etter å ha montert denne matta.

I en bil som ikke har dempet trunk og hjulbuer bak er det jo faktisk godt mulig at andre støykilder overdøvder det som denne matta skal redusere. Biler som har den originalt er jo også vesentlig bedre dempet der bak fra fabrikk.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: E_Smandag 18. desember 2017, klokken 10:14
Jeg synes bilen min etter å ha dempet dører og hjulbuer bak var stillere enn en kollegas 2015-modell. Enda ble ikke laget i hjulbuene bak med en liter på hver side så veldig tykt, heller. Dørene var stor forskjell, uten tvil.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: SH aka F_Pmandag 18. desember 2017, klokken 17:12
Det er som Muffinmann sier, summen av alle de små grepene som gjør totalen.
F.eks har jeg brukt 7,5t på fordørene på min TMX. Antakelig vanskelig eller umulig å skille fra den mer standardiserte jobben jeg gjør på kundebiler, men jeg tenkte det var verdt det når jeg holdt på  :P

Den matten under setet opplever jeg forøvrig også å gi umiddelbar effekt. Kjøpte 10 stk av den av Tesla en gang i tiden, og har lagt inn i kundebiler + min egen gml TMS 2014.

Har også tatt av sideputene i baksetet og isolert der på nevnte TMS, men det merket jeg lite til. På nye biler er det alt noe her fra fabrikk.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eadietirsdag 19. desember 2017, klokken 21:23
Har du flere av mattene liggende? Jeg trenger en


Sent from my iPhone using Tapatalk
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Li-Ionfredag 22. desember 2017, klokken 19:28
Hei dere, har vært "i dvale" på forumet det siste året. Nå har jeg jeg bestilt bil nr.3, og da våkner gløden igjen :)

Har tidligere hatt 2013 P85 og 2016 85D. Har nå bestilt ny 75D med levering i mars 2018.

Det var jo en del forbedring på støy fra 2013 til 2016, men fortsatt litt vel mye hjulstøy. Er det noen som nettopp har fått ny bil og har erfaring med tidligere utgaver - som kan si noe om det er gjort noen ytterligere forbedringer med støydemping...?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanfredag 22. desember 2017, klokken 21:03
Overlater  til noen andre som har erfaring med nye biler til å svare, men benytter anledningen til å ønske hjertelig velkommen tilbake. Måtte neste eierskap bli en lystelig opplevelse :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: lunitiksfredag 22. desember 2017, klokken 21:12
Blir du å kjøpe ny Tesla muffinman?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanfredag 22. desember 2017, klokken 21:53
Absolutt ikke. Synes ikke det er verdt pengene i det hele tatt. Og om jeg skulle bytte ville glasstak være dealbreaker. Det betyr i skrivende stund at ny Tesla ville være utelukket :) Da ville jeg heller funnet meg en fin rwd bil og gitt den full behandling. Men nå har jeg jo allerede en slik, ferdig massert...
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Li-Ionlørdag 23. desember 2017, klokken 16:20
Sitat fra: Muffinman på fredag 22. desember 2017, klokken 21:03
Overlater  til noen andre som har erfaring med nye biler til å svare, men benytter anledningen til å ønske hjertelig velkommen tilbake. Måtte neste eierskap bli en lystelig opplevelse :)

Hehe... Evig optimist... ;)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eadielørdag 23. desember 2017, klokken 18:37
Noen bilder fra min bil. Utført av Flesland Auto. Gjort en meget bra jobb med dørene og bakluke.
Har også tatt alle hjulbuer.
Mener fortsatt det er for mye støy bakfra, og jeg tror trunken må sjekkes på nytt, samt trenger matte under baksetet


(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171223/d461d705a939ca2f7344d32464e4cd8f.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171223/a1e3ad691738849645b06c0349e04c63.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171223/a08a351e25802838060902b25b835d36.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171223/33a4d1a0498280fa0228c94d4999a8b1.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171223/7dea127cc74fca827d2eb0b9de06905b.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171223/f7e90e35ef5215d4c718064da4b8da44.jpg)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: petersvsøndag 24. desember 2017, klokken 23:18
Det stoffet som er klistra inni døra i siste bildet, er det vanntett?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eadiemandag 25. desember 2017, klokken 18:08
Det får jeg da inderlig håpe. De har brukt matter kjøpt av Bilkomponenter, og det er nok instruksjoner om hvilke som skal brukes hvor. Det er forskjell på bruksområdene. 

Eier av Bilkomponenter kan nok informere, men jeg mener ingen av disse platene vel er direkte vanntette. Vannavvisende er vel mere presist.



Sent from my iPhone using Tapatalk
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: petersvmandag 25. desember 2017, klokken 19:46
Ok, jeg bare har lagt merke til at det kommer endel vann inn der nå som jeg har bilen ute. Så er nok best at det ikke trekker vann vil jeg tro?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eadiemandag 25. desember 2017, klokken 21:18
Hmmm..urovekkende. Kondens kan det nok være muligheter for, men det skal neppe komme vann inn der, normalt


Sent from my iPhone using Tapatalk
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: petersvmandag 25. desember 2017, klokken 22:08
Kommer nok inn med/via vinduet vil jeg tro, er jo ikke noen direkte vanntett pakning nederst på ruta.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 26. desember 2017, klokken 06:48
Alt vann som treffer ruta og renner nedover havner der. Det er derfor det er dreneringshuller  nederst i døra. Jeg ville ikke hatt dette inni der selv om det er vannavvisende. Ikke for det, kan godt være det er uproblematisk. Men om dreneringshullene er blitt blokkert er det ikke bra. Vannet må ha mulighet for å renne korteste vei fra lista og ut igjen, slik at det ikke blir liggende fukt lenger enn nødvendig inne i døra.

Det som er helt sikkert er at slik skum-materiale vil ha en termisk isoleringseffekt. Det betyr nok at man får et duggpunkt et eller annet sted der inne hvor det dannes kondens inni døra selv om det ikke kommer vann ovenfra. Hva det vil få av betydning vil tiden vise.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eadietirsdag 26. desember 2017, klokken 18:45
Skal opp og snakke med Flesland Auto over nyttår. Tar opp saken med dem da. Jeg vil iallefall ikke risikere feilmontasje og dermed potensielle senplager pga dette


Sent from my iPhone using Tapatalk
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 26. desember 2017, klokken 21:19
Skulle jo ha greie på sakene sine der. De har om ikke annet mye erfaring med Tesla.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: SH aka F_Ponsdag 27. desember 2017, klokken 10:40
Hmm.. Det var litt mer Wave enn vi anbefaler ja. Legger stor sett Aero Butyl/Flex + neopren i dørene, + Wave bak høyttaler. Så fremt Wave ikke er lagt helt ned i dørken så er ikke fukt noe større problem, men å legge det rundt den bjelken i døren er jeg mer skeptisk til. Rett og slett fordi jeg tror vinduet før eller siden vil kunne få tak i matten, og dra den med seg på tur opp. Skjedd meg 2 ganger på TMX der hele konstruksjonen på døra er smalere. Null stress, men det blir litt mye klin om det skjer.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014onsdag 05. september 2018, klokken 17:21
Hei.
Har nå støydempet dørene foran og hjulbuer bak (gugge bak filten)

Hvordan demper jeg hjulbuene foran?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanonsdag 05. september 2018, klokken 17:39
Problem 1: Det er ikke hjulbuer foran, bare innerskjermer.

Så her må man nok se på hva man kan gjøre på tilstøtende flater. Terskler, torpedovegg, dørk, dører.


Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014onsdag 05. september 2018, klokken 23:33
Er det ingenting bak innerskjermen?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantorsdag 06. september 2018, klokken 07:59
Kondenser og vifte foran, et gummilokk i toppen og litt gods i bakkant.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014fredag 07. september 2018, klokken 21:14
Her lå det en del bra bilder :)
https://teslamotorsclub.com/tmc/threads/photos-of-car-interior-taken-apart-for-sound-deadening.35090/
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanfredag 07. september 2018, klokken 21:46
Ikke helt oppdatert i forhold til AP-biler og nyere. De har vesentlig mer demping fra fabrikk.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Klykkenlørdag 08. september 2018, klokken 00:59
Synes vår 15' s85d er temmelig stille jeg. Litt merkbar motorstøy (høyfrekvent/kvitring) ved lite last, bare.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanlørdag 08. september 2018, klokken 09:46
Ja, mye bedre enn de tidiligere bilene. Men fremdeles en god del å hente på en skikkelig dempejobb.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014søndag 09. september 2018, klokken 09:54
Det ville vært fint å vite hvor man skal legge inn kruttet.
Alle kan dempe en bil ved å bare putte inn nok materialer over hele bilen, men den vil jo da bli unødvendig tung.
Hva gir mest effekt?
Trinn 1 - 2 -3 OSV
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: SH aka F_Ptirsdag 11. september 2018, klokken 10:57
Sitat fra: Thor2014 på søndag 09. september 2018, klokken 09:54
Det ville vært fint å vite hvor man skal legge inn kruttet.
Alle kan dempe en bil ved å bare putte inn nok materialer over hele bilen, men den vil jo da bli unødvendig tung.
Hva gir mest effekt?
Trinn 1 - 2 -3 OSV

Min erfaring på dette etter å ha dempet 50+ biler er følgende:
1. Hjulbuer bak
2. Trunk
3. Fordører
4. Bakdører
5. Hjulbuer foran
6. Torpedovegg
7. Resten

Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 11. september 2018, klokken 11:17
Støttes. Effekten av demping av hjulbuene, og forsåvidt trunken, er påtakelig på pre-ap biler. Datteren min bemerket fra baksetet at det hadde begynt å bråke fra ene hjulet etter at jeg dempet ene siden. Det hadde det naturligvis ikke, men støyen var såpass redusert på den andre siden at hun oppfattet det slik.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014tirsdag 11. september 2018, klokken 20:26
Supert!
Hadde det vært mulig å lagt ut noen bilder av hvor dere legger greiene?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: aldaonsdag 12. september 2018, klokken 09:00
Har en facelift 2016-bil, när jag hämtade ut den var första intrycket hur tyst bilen var.
Efter två år har man blivit lite mer kräsen, och nu upplevs støy från bakhjul nästan som störande...
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanonsdag 12. september 2018, klokken 12:13
Sitat fra: alda på onsdag 12. september 2018, klokken 09:00
Har en facelift 2016-bil, när jag hämtade ut den var första intrycket hur tyst bilen var.
Efter två år har man blivit lite mer kräsen, och nu upplevs støy från bakhjul nästan som störande...
Det er mye dekk- temperatur- og underlagsavhengig. Sommerdekk i lave temperaturer bråker mer enn i høye, og i tillegg bråker mange sommerdekk mer når de blir slitt. I tillegg blir forskjellen mellom jevnt og grovt underlag større jo mindre mønsterdybde. Første steg er i det minste å velge stillegående dekk. Og de roligste heter ikke Michelconti med skum på innsiden ;)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014onsdag 12. september 2018, klokken 14:49
Jeg er fortsatt kjempeklar for noen bilder ettersom Trunk og hjulbuer bak innvendig er neste :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanonsdag 12. september 2018, klokken 15:45
Det lå bilder i DIY-tråden, men den ble jo rasert sammen med mye annet under "oppgraderingen" i fjor. Bildene har jeg ikke liggende, men du finner sikkert noen tips i teksten.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014onsdag 12. september 2018, klokken 16:33
Tok du ut plasten og det som dekker bakre hjulbue?
Sete etc også?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanonsdag 12. september 2018, klokken 17:10
Hjulbuen dempes best fra utsiden. Hjul og innerskjerm må av. På innsiden er det en del alubutyl på AP biler og nyere, så der er det mindre å hente. Veteraner har derimot så godt som ingen ting der.

Jeg har vel ca. 1,5 kg tykkmasse i hver hjulbue. Skikkelig grisearbeid og det må være både rent og tørt før man starter, men resultatet blir bra.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014onsdag 12. september 2018, klokken 18:35
Jeg har allerede lagt inn ca 1,5 kg med gugge der.
Håpet det var noe mer å hente inne
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanonsdag 12. september 2018, klokken 18:47
Da er du over på demping av trunk, faktisk. Mye av samme demonteringen. Man kan jo alltids smette inn mer, men å legge mer butyl innvendig hvis man allerede har lagt tykt med masse på utsiden vil ha begrenset effekt. Ikke for det, alle monner drar. Man kan jo like godt gjøre alt som kan gjøres når man først demonterer.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: SH aka F_Plørdag 15. september 2018, klokken 20:51
Kan skrive under på det Muffinman skriver, men jeg vil legge til at hos oss så legger vi alubutyl/flex og deretter neopren. Det fungere selv på nye biler. Har du god tid. Legg 1 lagg med rustbeskyttelsesmasse fra Biltema, la tørke i 2-3 uker, legg et nytt lagg, vent 1 døgn og legg neopren på det igjen. Det har jeg gjort på min X, og det er den beste løsningen så langt. Kundebiler gjør jeg ikke dette på da det er masse ekstra arbeid = det blir dyrt og tungvindt.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanlørdag 15. september 2018, klokken 21:24
Jeg la lag nummer to på veteranen et år senere. Begge ganger _veldig_ tykt. Merket faktisk litt forbedring etter runde to, men ikke veldig mye. Og ikke såpass mye at jeg tok en ekstra runde på 2015-modellen, her gjorde jeg meg heller ekstra flid med å legge så tykt som det gikk an uten at det kom i retur første gangen.

Nå skal det riktignok sies at jeg har vært innvendig og trikset litt også.

Ulempen med dette er at man blir vant til det nye støynivået, og blir litt skuffet når man får prøvekjøre nytesla :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014søndag 16. september 2018, klokken 01:35
Takk for info :)
Jeg ser over her på et bilde at filten i døra er tatt vekk og erstattet med neopren. Er det en bra greie i stedet for noe mer filt?

Legges alubutyl i hele trunk med neopren over? :+1:
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eadiefredag 21. september 2018, klokken 11:52
Komisk elendig av Tesla Kokstad.

Nektet å skifte defekt dørhåndtak på førerside «fordi det var klissete lyddempingsplater der».

Alt de trengte å gjøre var å snitte med en tapetkniv og skru opp 5 skruer på lokket, så de får tilgang til dørhåndtaket.

«Bilmekanikere» my ass...


Sent from my iPhone using Tapatalk
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanfredag 21. september 2018, klokken 12:06
Ikke særlig smidig, men jeg skjønner dem egentlig hvis det er lagt demping over mekanismen. Jeg har passet på å ikke dekke til disse, og har ikke hatt problemer med å få utbedret. Om jeg skulle ha lagt noe i veien  ville jeg akseptert å bli fakturert for eventuelt merarbeid.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: krlfredag 21. september 2018, klokken 12:23
Hvis det er gjort modifikasjoner på bilen, så skjønner jeg dem godt jeg også. De kan jo ikke vite om dette klisset er helseskadelig etc..

Alt skal deklareres med datablad i disse dager, og inn i stoffkartotek, slik at man vet hva det jobbes med og kan iverksette passende tiltak (korrekte hansker +++). Dette går ikke når det er dyttet inn ukjente stoffer av vilkårlig opphav.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: SH aka F_Pfredag 21. september 2018, klokken 12:24
Det er grunnen til at vi aldri legger dempematter i veien. Dekker f.eks kun hull som er dekket originalt fra Tesla sin side. Det blir ikke ideelt fra et lydisoleringsperspektiv, men for kunden blir det den beste løsningen.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eadiefredag 21. september 2018, klokken 19:51
SH, hvor er disse skumplatene som ser ut som eggkartonger beregnet på å installeres? De har montert de inn på det ytre metallet i døren, som umulig kan være riktig. Frykter trøbbel med vann, etc.
Beregnet på under baksetet? (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180921/89f95bf3b5b37ee544cc99649d1a1e8c.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180921/c9feba2a4e4d8b5fddbe587e6b257693.jpg)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eadiefredag 21. september 2018, klokken 20:01
Skik var forøvrig døren min. Ja, det er dekket til den ovale luken som må åpnes for å komme til innerdøren (for å skifte håndtak), men dette er da ikke «klissete» og umulig å skjære et snitt i med en tapetkniv. Mulig jeg er harsk her, men dog. Synes det er lite servicevennlig når man har defekt dørlås på førerside, noe de etter eget utsagn «prioriterer». I stedet utsetter de hele operasjonen pga denne 5mm tykke platen som enkelt kan snittes opp. (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180921/9c2305f75c014326df06afae0574b791.jpg)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanfredag 21. september 2018, klokken 20:20
Ville ikke hatt dette ytterst i døren, men det bør vel gå bra så lenge dreneringshullene nederst ikke er tildekket, og det ikke kommer i kontakt med noe. Men det er lite klaring å gå på inni der.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014lørdag 22. september 2018, klokken 08:36
Det snittet burde vært kuttet på forhånd.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eadiesøndag 23. september 2018, klokken 11:26
Sitat fra: Thor2014 på lørdag 22. september 2018, klokken 08:36
Det snittet burde vært kuttet på forhånd.
Aha, du mener klargjort for å skifte dørhåndtak? Ikke noe man normalt planlegger å legge til rette for, på andre biler enn Tesla..


Sent from my iPhone using Tapatalk
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: SH aka F_Ptirsdag 25. september 2018, klokken 09:22
Sitat fra: eadie på fredag 21. september 2018, klokken 19:51
SH, hvor er disse skumplatene som ser ut som eggkartonger beregnet på å installeres? De har montert de inn på det ytre metallet i døren, som umulig kan være riktig. Frykter trøbbel med vann, etc.
Beregnet på under baksetet? (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180921/89f95bf3b5b37ee544cc99649d1a1e8c.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180921/c9feba2a4e4d8b5fddbe587e6b257693.jpg)

De mattene (Wave) skal være ytterst i døren, men vi legger det ikke slik som på bildet. Vi dekker kun en mindre del rett bak høyttaleren, om ikke kunden da ønsker å dekke hele. Jeg har dekket hele på min X, men man må passe på at de ikke tar i bunnen av døra og blir stående i fukt + sørge for at ikke vinduet tar tak i de. Det gjorde det på noen X her hos oss. X har smalere dører, og vi reduserte ytterligere på hva vi legger inn av.

Sånn ellers. Alubutyl som er lagt der på det andre bildet er lagt helt etter lydisoleringsboka, men som sagt aldri noe vi gjør nettopp for å unngå bråk i etterkant. Skjer selv rund dekselet på midten + finn frem skruene til de så er du i mål.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: eadietirsdag 25. september 2018, klokken 18:46
Takker for svar, SH.

Men er disse Wave platene vannavvisende?
De lydtetter meget bra hos meg, men ser jo at vinduet er fuktig i flere dager etter regnskyll, så frykter at de holder vann som igjen over tid kan gi problemer med rust, elektronikk, etc.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 25. september 2018, klokken 18:51
De skal visst være vannavvisende, men de kommer ikke inni mine dører :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: SH aka F_Ponsdag 26. september 2018, klokken 16:11
De er avvisende, men blir de stående i vann, ellerdet renner mye vann over de så blir de fuktige til slutt. Det jeg ville gjort er å fjerne den delen som ligger på utsiden av bjelken inne i døra. Aøtså den delen som stikker ut. Vinduet ditt vil nesten garantert komme nær waven der.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014søndag 30. september 2018, klokken 00:45
Fjerner dere den sorte matten for å legge butyl under eller det nok med å legge nede i brønnen og innevendig på skjermene.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: SH aka F_Pmandag 01. oktober 2018, klokken 19:56
Er det din bil Thor? Hvis ja så hadde jeg vippet ut matten. Den er dog i noen tilfeller tredd rundt div kabler, så du må kutte litt i den enkelte steder for å få den helt vekk for å legge matter under.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanmandag 01. oktober 2018, klokken 20:11
Jeg flekket ihvertfall ut matten og la butyl på kryss og tvers i tillegg til ekstra matte.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014tirsdag 02. oktober 2018, klokken 07:30
Bilde er fra YouTube så jeg har ikke tatt ut fint så mye  ;)
Da legger jeg litt butyl under der :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 02. oktober 2018, klokken 11:13
Det ligger en del der fra før på såpass ny bil, men jeg la over alt likevel. Også oppå det som lå der fra før.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014tirsdag 13. august 2019, klokken 09:42
De har jeg kommet litt lengre med dempingen av bilen. Alt er fra Biltema.
Jeg har nå lagt butyl og aluminium plater i dørene foran og bak. Asfaltguffe er smurt på bak filten i hjulene bak.
Jeg har også lagt butyl og aluminium i hele trunk, rundt støtdempertårn og bakskjermer.
Det er lagt bitumen i dørken foran på førersiden.
Jeg har lagt dempingsfilt bak alle dørtrekk og alle deksler i trunk, helt opp til taket.
Foran bakre hjulbuer og ned til under setene bak.
Jeg mangler fortsatt dempematten under baksetene som Muffin linket til tidligere. Her forsøkt å ringe Tesla for å bestille denne uten hell.
Ved å bruke en app som heter Noise Exposure (iPhone) måler jeg 65db i bilen ved 100 km/t (21" med Lexani).
Om jeg holder telefonen ned mot venstre/høyre forhjul går denne opp til 73db så det er tydelig at noe burde vært gjort bedre foran. Bakluken kar jeg ikke gjort noe med enda.
Det er jo helt åpent bak innerskjermene foran. Kanskje man kan lime noe på de?
Andre tips for å dempe mer mottas med takk :)
Jeg ser noen legger noe venyl matter rundt omkring i stedet for filt.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmantirsdag 13. august 2019, klokken 09:57
Dempe terskeldekslene og delene av torpedoveggen som blir tilgjengelig uten å rive dashbordet bør bidra. Montere noe på selve innerskjermene er kanskje ikke den beste løsningen da de blir våte og skitne, og ofte demonteres i forbindelse med reparasjoner osv. Man kan for øvrig nå deler av torpedoveggen på pre ap biler ved å ta ut frunken, tror kanskje det ikke var like tilgjengelig på D-biler på grunn av driveuniten foran.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: VWspirittirsdag 13. august 2019, klokken 13:25
[quote
Jeg mangler fortsatt dempematten under baksetene som Muffin linket til tidligere.
[/quote]

Den matten tror jeg sitter fast i gulvmatta. Har en matte fra en 2018 modell liggende og er temmelig sikker på at den sitter fast i den. Kan sjekke i morgen
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014tirsdag 13. august 2019, klokken 17:19
Sitat fra: VWspirit på tirsdag 13. august 2019, klokken 13:25
[quote
Jeg mangler fortsatt dempematten under baksetene som Muffin linket til tidligere.

Den matten tror jeg sitter fast i gulvmatta. Har en matte fra en 2018 modell liggende og er temmelig sikker på at den sitter fast i den. Kan sjekke i morgen
[/quote]
Flott!
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014tirsdag 13. august 2019, klokken 17:27
Sitat fra: Muffinman på tirsdag 13. august 2019, klokken 09:57
Dempe terskeldekslene og delene av torpedoveggen som blir tilgjengelig uten å rive dashbordet bør bidra. Montere noe på selve innerskjermene er kanskje ikke den beste løsningen da de blir våte og skitne, og ofte demonteres i forbindelse med reparasjoner osv. Man kan for øvrig nå deler av torpedoveggen på pre ap biler ved å ta ut frunken, tror kanskje det ikke var like tilgjengelig på D-biler på grunn av driveuniten foran.
Det her er en D.
Ganske trangt mot torpedoveggen på utsiden.
Om man tar av innerskjermen foran er det åpent gjennom skjermen og inn mot fordørene. Får se om jeg kan legge på noe inni der.
Hvilken type isolasjon vil være best å bruke på innsiden, mot torpedoveggen?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014tirsdag 13. august 2019, klokken 19:06
Her er noen som demper hjulbuene
https://youtu.be/oaLWryK_Xbk?t=409
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: SH aka F_Ponsdag 21. august 2019, klokken 13:11
Sitat fra: Thor2014 på tirsdag 13. august 2019, klokken 19:06
Her er noen som demper hjulbuene
https://youtu.be/oaLWryK_Xbk?t=409

Her må jeg bare advare først som sist. Han bruker altså en matte som er lik denne her ute i hjulbuen - https://www.bilkomponenter.no/products/gladen-aero-poly-04-m2
Slike matter bruker vi inne i bilen. Aldri ellers. Rådet er å dekke med alubutyl, og legg deretter på en matte med lukkede celler slik at den ikke trekker vann. Ala dette - https://www.bilkomponenter.no/products/gladen-aero-neoprene-04-m2
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014onsdag 21. august 2019, klokken 16:29
Takk for råd. Det var det som var tanken.
Spørsmålet er om det har nevneverdig effekt?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: SH aka F_Pmandag 26. august 2019, klokken 08:20
Sitat fra: Thor2014 på onsdag 21. august 2019, klokken 16:29
Takk for råd. Det var det som var tanken.
Spørsmålet er om det har nevneverdig effekt?

Det fungerer ja :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014søndag 15. september 2019, klokken 22:18
Da har jeg isolert innerskjermene. Merkbart lavere støynivå.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014søndag 15. september 2019, klokken 22:21
Nytt bilde
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: SH aka F_Pfredag 04. oktober 2019, klokken 15:38
Med?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014fredag 04. oktober 2019, klokken 17:17
3mm skum (100g) og 1mm butyl (1kg).
Jeg har nå tatt alle dører, trunk helt frem til baksetet, ekstra matten under setet, 3mm skum over den matten, gladen bleier rundt frunk, sorte skummatter i taket.
Det har blitt mye roligere i bilen. Problemet nå er at jeg hører bilene utenfor. Spesielt de foran og på siden.
Jeg har søkt 1/2 Internett uten å finne noen metode for å dempe vinduene :(
Tips mottas
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanfredag 04. oktober 2019, klokken 22:06
Vinduene får du nok ikke gjort noe med. Laminert glass er mye roligere, husker jeg hadde det på en Citroen for 100 år siden. Eneste som var bra på den bilen...

Tesla har dessverre ikke laminert glass i sidevinduene.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Counterpointerfredag 04. oktober 2019, klokken 22:08
Det er de som sier at solfilm demper lyd. Du får film som kun tar UV lys og ikke har farge, om det skulle være avgjørende.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Muffinmanfredag 04. oktober 2019, klokken 22:35
Jeg tillater meg å tro at solfilm har homøopatisk effekt på lyd inntil noen dokumenterer med målinger :)
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Counterpointerfredag 04. oktober 2019, klokken 23:14
En laminert rute er to lag glass med plastfilm mellom.......
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Counterpointerfredag 04. oktober 2019, klokken 23:16
Jeg vet ikke hvor mye jeg vil argumentere for dette, har ikke helt overbevisningen selv.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Klykkenlørdag 05. oktober 2019, klokken 00:39
Lydglass i boliger har forskjellige tykkelser og lufspalte mellom de tre glassene. For å hindre at vibrasjoner (lydbølger) smitter over i glasslagene.

Solfilm har nok liten til ingen målbar effekt. Men alt av "tyngde" som bidrar til stivhet og vekt skal i prinsippet ha et visst bidrag til lyddemping. Ellers har du resonans i alt av hulrom i bilen, og da er det ikke sikkert selve glasset er synderen, men kanskje (også) pakninger, innfesting, kontaktpunkter etc.
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: DePetirsdag 08. oktober 2019, klokken 13:24
Ang. etterisolering av hjulbuer. Fikk nå mail om at Grunnen til at min 75D vibrerer ved pådrag er etterisolerte hjulbuer.. De skal ha 3850kr for nye...  Var der for ett par uker siden og fikk da beskjed om at det var løst motorfeste og drivakselen samt at de har bestilt deler...

Har kjørt 40000km og nå plutselig er liksom isoleringen som er problemet.
Ba dem dokumentere det og forklare hvorfor det ikke har vært ett problem før.

Og lurte på om de har etterisolert lånebilen siden den har akuratt det samme problemet ::)

Tror de gjør alt for å få penger inn i kassa, t.o.m finner på ting for å kunne fakturere..
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: JorEltirsdag 08. oktober 2019, klokken 15:33
Kondolerer.
Jeg tør ikke sette inn nye høytalere og sub og forsterker. Gidder ikke det opplegget der :-X :-\
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: Thor2014tirsdag 08. oktober 2019, klokken 19:57
Alle vet jo at isolerte hjulbuer ødelegger drivakslingene.
Hvilket servicesenter var du på?
Tittel: Sv: Støydemping av TMS - oppskrift og erfaring.
Skrevet av: RonnyØ2tirsdag 08. oktober 2019, klokken 23:40
Sitat fra: DePe på tirsdag 08. oktober 2019, klokken 13:24
Ang. etterisolering av hjulbuer. Fikk nå mail om at Grunnen til at min 75D vibrerer ved pådrag er etterisolerte hjulbuer.. De skal ha 3850kr for nye...  Var der for ett par uker siden og fikk da beskjed om at det var løst motorfeste og drivakselen samt at de har bestilt deler...

Har kjørt 40000km og nå plutselig er liksom isoleringen som er problemet.
Ba dem dokumentere det og forklare hvorfor det ikke har vært ett problem før.

Og lurte på om de har etterisolert lånebilen siden den har akuratt det samme problemet ::)

Tror de gjør alt for å få penger inn i kassa, t.o.m finner på ting for å kunne fakturere..

Lurer på hvordan det føles som ansatt, når du må sende ut noe så håpløst til kunde. Får håpe det er uvitenhet, og at den som har ansatt har gjort en dårlig jobb.