Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 565 kroner per år. elbil.no/medlemskap

Denne mannen kommer til å redde verden (?)

Startet av bosonic, lørdag 29. oktober 2016, klokken 22:43

« forrige - neste »

bosonic

Elon Musk lanserte i går sitt nye produkt: Takstein som virker som solseller. Hvorfor skal ikke hustak med solseller være fine å se på, er en av hans filosofier. I tillegg skal prisen være "riktig" slik at folk har råd til denne løsningen. Selvsagt kombineres anlegget med et batteri backup.

theguardian



https://www.youtube.com/watch?v=dRqSkR4ENAg
Utvikling av 12V clamper til blybatteri
Stord, Kewet Citi-Jet 5 1997 mod 5000 km
Hjemmelaget Elbil: 0-100 på ca 1,8 sekund
http://www.austinev.org/evalbum/35
Les mer om bosonic: Alt kan konverteres, så hvorfor vente?

Muffinman

Nå er jo ikke taktekk med solceller noe nytt, det har eksistert i flere varianter i en årrekke. Foruten annerledes design koker det nok ned til effektivitet/pris om dette har noe for seg. Mitt tips er at dette ikke vil bli lønnsomt på mange år i Norge enda, til det er strømprisene for lave. Batteriløsning vil forverre regnestykket radikalt, og vil neppe tjene seg inn i løpet av levetiden. Noe annet er om strømprisene tre- og firedobler seg, men det skjer neppe  med det første. Man må ta i betraktning at solceller i Norge produserer kanskje 75% av energien i sommermånedene når strømmen er billigst, mens produksjonen er nesten ikke-eksisterende i november-januar når strømmen er dyrest. I de mørkeste månedene må man faktisk kjøpe strøm fra nettet for å vedlikeholdslade batteribanken slik at den ikke faller til skadelig nivå.

Så spørs det hva man gjør med nordsiden av taket? Skal man tekke opp med samme løsning for å få taket likt på alle sider og ende opp med å ha kjøpt dyre solceller som nesten ikke produserer noen ting, eller tekker man den siden med rimeligere takstein og ender opp med en takside som er ulik de andre?

Poenget er at dette må bli ekstremt billig om det skal kunne lønne seg, selv om det også erstatter takstein. Selv tradisjonelle paneler med Enova-støtte er knapt lønnsomme utenom øst- og sørlandet i dag. Men det er i rask endring.

Jeg har solcelleanlegg på 4,3kWp som dekker ca. 26kvm. Om jeg klarer å utnytte hver eneste kWh og ikke selger noe overskudd til nettet betaler jeg et sted mellom 1,20 og 1,30 pr kWh for strømmen fra taket.Reelt sett klarer jeg ikke det da produksjonen er høyest når strømmen er billigst og behovet minst, så regnestykket blir nok enda litt dårligere. Ligger på Nordvestlandet, og om samme anlegg lå i Oslo-området ville det sett bedre ut. Mer offentlig støtte til installasjonen, og ca. 1000kWh mer i årsproduksjon.

Så får vi se hva prisene blir på disse taksteinene, og ikke minst hvor effektive de blir pr arealenhet. Innstrålingsvinkel/effektivitet er også interessant, mulig det er gjort kompromisser for å oppnå ønsket utseende.

Olee

SitatI de mørkeste månedene må man faktisk kjøpe strøm fra nettet for å vedlikeholdslade batteribanken slik at den ikke faller til skadelig nivå.
Nå trenger jo ikke nye batteriløsninger akkurat mye vedlikeholdslading da, får håpe de fleste kvitter seg med bly snart..
Dette vil uansett ikke bli noe problem om noen år, da batteribanken fint kan brukes til utjevning av topplast for å slippe høy(ere) strømregning.

SitatSå spørs det hva man gjør med nordsiden av taket? Skal man tekke opp med samme løsning for å få taket likt på alle sider og ende opp med å ha kjøpt dyre solceller som nesten ikke produserer noen ting, eller tekker man den siden med rimeligere takstein og ender opp med en takside som er ulik de andre?
Man får like taksteiner som ikke har innebygd solceller også, slik at det ser likt ut. Det var vel et eksempel i presentasjonen hvor takstein med og uten solceller var random spredd utover taket hvis jeg ikke husker feil :)

Ferry

Her er et mer eller mindre kritisk blikk på soltaket. Det nevnes også dette med takstein uten celler. Det blir veldig elegante tak, men optimalt for generering av strøm er det ikke.

https://www.youtube.com/watch?v=h6FXy_LQXrs

asbkar

@ropiko: @elonmusk Will there be "Dummy" roof tiles as well for houses that have shadow sides or won't the cost matter?

@elonmusk: yes
i-Miev fra 2011 til 2019. TM3 fra mars 2019.

Trekkoppbil

Nesten alle varer og tjenester som produseres, kan kostnadskuttes i mange ledd, og man kan kutte kostnader igjen og igjen, og man kan øke kvaliteten, av den som klarer å finne på noe lurt.
Kommer solcellestein ned på prisnivå med andre typer vanlige stein en gang i framtida, så burde man være i boks.

bosonic

Sitat fra: Trekkoppbil på fredag 18. november 2016, klokken 22:01
Kommer solcellestein ned på prisnivå med andre typer vanlige stein en gang i framtida, så burde man være i boks.
Her må du vurdere helheten, solsellestein produserer strøm og det må tas i betraktning i regnestykket.



Utvikling av 12V clamper til blybatteri
Stord, Kewet Citi-Jet 5 1997 mod 5000 km
Hjemmelaget Elbil: 0-100 på ca 1,8 sekund
http://www.austinev.org/evalbum/35
Les mer om bosonic: Alt kan konverteres, så hvorfor vente?

© 2024, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA