Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 565 kroner per år. elbil.no/medlemskap

Varierer tilgjengelig batterikapasitet med temperaturen?

Startet av e-curious, lørdag 18. juni 2016, klokken 12:11

« forrige - neste »

e-curious

Varierer mengden energi batteriet kan lagre med temperaturen?
I så fall; noen som vet ca hva som er optimal temperatur er og hva man må regne med i tap av tilgjengelig batterikapasitet ved ulike temperaturer?

Trekkoppbil

Etter litt overfladisk leiting på nettet, har jeg ikke funnet noen data om det, så variasjonen av kapasitet  med temperaturen er antakelig ikke så interressant.

Det skrives mye om at mange andre egenskaper ved batteriene varierer med temperaturen. https://www.google.no/?ion=1&espv=2#q=lithium%20ion%20battery%20low%20temperature%20performance

Elmo

Sitat fra: e-curious på lørdag 18. juni 2016, klokken 12:11
Varierer mengden energi batteriet kan lagre med temperaturen?

Den gjør vel det - noe.
Men hvis du tenker på at elbiler har kortere rekkevidde ved lavere temperaturer så kommer det mest av (elektrisk) oppvarming av kupeen, høyere luftmotstand i kald luft og høyere rullemotstand på vinterføre.
Årsaken til at noen mister mere rekkevidde enn andre kommer nok primært av at kupeen er dårligere isolert.
Tesla Model 3 AWD/FSD 03/2019 med sw: 2023.44.30.9  og en Seat Mii 2020.
Bor i Asker. Elbilist siden 2005.
Har hatt div. Saxo/P106 som vi har kjørt tilsammen 170.000 km. Kun en P106 igjen nå.
eUp 2015 - solgt.

Trekkoppbil

Det er mange fenomener som skjer i kulda i tillegg til kupevarme:

Først og fremst et det håpløst å lade opp et sprengkaldt batteri:
-Regenerering gir liten effekt.
-Hurtiglading er praktisk talt ikke tilgjengelig, så man kan ikke stoppe noen få minutter for å lade seg noen mil videre, som man gjør ellers. Vanligvis er det ikke noe problem, da batteriet ofte går seg varmt før man skal hurtiglade, men hvis man står over natta med lite lading i sprenkulda, før man lader opp, så kommer man seg ikke langt.
-Opplading av kaldt batteri sliter på batteriet.

I snøvær har man "stå en time ekstra i kø"-syndromet fordi trafikken går sakte.
Og man har spinne i bakken, og prøve å kjøre opp flere ganger-syndromet, og man må snu og kjøre ned igjen fordi det står andre biler på tvers av veien, og man prøver å kjøre noen omveier. Bruker man 2 timer på å komme seg hjem fra jobb, og varmeapparatet går på 4kw, så tar det gjerne 30-50% av batteriet.

Så har man nyttårsparkering på Gardermoen-syndromet: Når man kommer hjem til bilen etter 2 uker, har batterivarmeren brukt mye av ladinga på bilen.

Så har man gå på julebesøk til IT-mennesker-syndromet.  Setter man bilen til lading, så mørklegger man kanskje halve huset, og man venter til dagen etter med å lade, og da sitter man der med et tomt og sprengkaldt batteri.

Når det er høyetemperaturer, slites batteriet. Spesiellt når det har høy lading.

© 2024, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA