Bli medlem i Norsk elbilforening og støtt driften av Elbilforum. Som medlem får du i tillegg startpakke, medlemsfordeler og gode tips om elbil og lading. Du blir med i et fellesskap som jobber for mindre utslipp fra veitrafikken. Medlemskap koster 565 kroner per år. elbil.no/medlemskap
Hovedmeny
meny

Vis innlegg

Denne delen lar deg se alle innlegg laget av dette medlemmet. Merk at du bare kan se innlegg gjort i områder du har tilgang til.

Vis innleggmeny

Meldinger - Ketill Jacobsen

#1
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
onsdag 20. mars 2024, klokken 22:41
Sitat fra: arthur på onsdag 20. mars 2024, klokken 22:19Hvilke taktiske grunner skulle jeg ha til å skrive noe som helst her? Når jeg skriver "en annen ting som er nevnt" så trodde jeg faktisk at du forstod at jeg refererte til noe som ble sagt, konkret her på nrk radio, og selv om 5-6-7 milliarder er småpenger i det totale bildet så er det ikke fullt så enkelt som du synes å hevde å bare finne et slikt beløp uten konsekvenser for andre formål.

Om noen sier noe tull her eller der, så er det fortsatt tull. En må selv vurdere hva som er seriøst og meningfullt og hva som sett i en større sammenheng er tull.

Klart at 6 milliarder er et stort beløp, men akkurat her dreier det seg om noe som en planlegger med svingninger på flere milliarder per år. Ellers så er jo taket 23 milliarder.
#2
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
onsdag 20. mars 2024, klokken 22:02
Sitat fra: arthur på onsdag 20. mars 2024, klokken 20:50En annen ting som har vært nevnt er at ved en lav pris de første årene så kan den kommende finansminister muligens måtte finne inndekning for eksempelvis 5-6-7 milliarder i et enkelt år, ingen enkel oppgave når alle vil ha mer og noen som en konsekvens i stedet vil måtte klare seg med mindre.


Hva er vel 5 til 7 milliarder for staten om Norhe ellers sparer 210 milliardee. Og hva er dete beløpet i forhold til et atatsbudgett på 2.000 milliarder og innfasing av ca 300 milliarder fra oljefondet hvert år.

Du vet bedre Arthur, så jeg tror du skriver som du gjør ut fra taktiske grunner!
#3
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
onsdag 20. mars 2024, klokken 20:00
Sitat fra: arthur på onsdag 20. mars 2024, klokken 18:48Prisen de får kan så absolutt bli lavere enn 115 øre siden staten har begrenset subsidieringen til et maks beløp for hele perioden.

Gratulerer Arthur! Da er i det minste to personer i Norge som skjønner hva dette systemet (auksjonsavtalen) går ut på!

Med 1,5 GW vil årsproduksjonen på Nordsjø Sør være ca 7,9 TWH (milliarder kWh, 60% kf). Jeg tror og håper at prisen vil være ca 50 øre per kWh (i Norge og ikke mye høyere i EU). Ventyr skal ha en inntekt per år på 9,1 milliarder og staten må ut med 5,14 milliarder. Om dette fortsetter så stopper staten sine utbetalinger etter 4,5 år da staten når avtaletaket på 23 milliarder kr.

En forutsetning for at prisen på strøm skal være 50 ære per kWh er at det er strømoverskudd innen EU, UK og Norge samlet. Ellers så kan prisene bli både to og tre kroner per kWh om ikke ny strømkapasitet bygges ut i stort tempo. En strømpris på 2 kr per kWh vil gi en ekstra regning (fra 0,5 til 2 kr) på ca 210 milliarder for norske strømkunder (ca 140 TWh per år er strømforbruket i Norge). Da bli en ekstra utgift for staten på 5,14 milliarder til støtte til Ventyr en bagatell.

Ikke rart at Equinor og Statkraft ikke ville bygge ut ny strøm, tatt i betraktning at dette ville presse ned prisnivået for strøm (de hater generelt strømoverskudd i Europa. Dette er en spissformlering som er meget tvilsom).
#4
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
onsdag 20. mars 2024, klokken 15:59
Sitat fra: Counterpointer på onsdag 20. mars 2024, klokken 14:15Strømstøtten er jo for øyeblikket 73 øre uten avgift og vel 87 med så, 90 øre er nok omtrent det de ser for seg kan det tenkes.

Går jeg på egen strømregning får jeg 70 øre i snitt historisk uten avgifter og 189 øre med. Dette i perioden 2021-2024 med Tibber/Elvia i NO1

Prisen på 115 øre har lite å gjøre med både fortidens og fremtidens strømpriser. 115 øre er det IKEA får for hver kWh de neste 10 til 15 år (avhengig av avalen). Strømprisene blir som de er i dag (ca 70 øre per kWh) også de neste årene og trolig lavere etter hvert. Bunnfast ny strøm blir antagelig billigere etter hvert nå hele bransjen er tilbake til normale tilstander (før pandemien). Prisen 115 øre per kWh var overraskende høy, men er vel det IKEA må ha i dag for å regne utbyggingen hjem økonomisk. Uansett både Norge og EU vil behøve mye mer strøm i årene fremover og da var det bare å bite i det sure eple. Om det ikke var for fanatiske vindkraftmotstandere, kunne vi bygd på land til langt under halvparten av prisen. Men sett bort fra det så finnes ikke billigere alternativer enn denne havvinden som nå skal bygges ut. Å ikke bygge ut er ikke en opsjon når strømbehovet vil øke kraftig og strøm er i de fleste sammenhenger er marginal innsatsfaktor.
#5
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
søndag 10. mars 2024, klokken 14:50
Sitat fra: hELgenen på lørdag 09. mars 2024, klokken 20:21Tror du bør slutte å tillegge meg meninger jeg ikke har. Jeg vil regulere markedet. Jeg vil også endre på flere EU reguleringer. Poenget er at vi bør prøve å finne tilbake til det nordiske kraftmarkedet igjen..ikke det felles europeiske.

Politikere flest har ønsket seg inn i EU og har arbeidet for dette.


For meg er det realitetene som teller. Om vi har har mer like synspunkter enn jeg har oppfattet, så er det meget positivt.

At politikere flest ønsker seg inn i EU, er vel en noe tvilsom påstand. Høyre er ensidig for. Venstre og MDG har i noen grad snudd i mot medlemskap. I Ap er meningene svært delte og SV, Sp Rødt og FrP er klart i mot.

For min del synes jeg at EU gjør en meget god og kraftfull innsats på klimaområdet. Dette er nok svært viktig for Venstre og Mdg. I det store er Norge godt tjent med EØS og bør ikke bli medlemmer i EU. De viktigste grunnene er at vi må ha egen styring på jordbruk, fiske og energi (olje, gass, strøm). Våre interesser og betingelser på disse tre områdene er svært forskjellige fra EU's.

Med hensyn til EU's fjerde pakke så er det mye der som en kan slutte seg til og annet som ikke er akseptabelt. Norge bør uttrykke hva vi mener er bra!
#6
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
lørdag 09. mars 2024, klokken 19:48
Sitat fra: hELgenen på lørdag 09. mars 2024, klokken 11:48Folk tenker kun på egen lommebok hele tiden - det finnes knapt nok noen som prøver å tenke på hva som er best for landet..

På seg selv kjenner man andre!

"Det er jo kjernen i hele energipolitikken også - politikere vil bare ha masse penger til egne fanesaker og mulighet for karrierre i Brussel senere" sier hELgenen. Selv om jeg er svært skeptisk til strømpoltikken til ledende politikere i Ap og hele Høyre, så ser jeg intet grunnlag for å komme med konspirasjonsteorier som hELgenen her gjør. Jeg mener det er ingen realiteter i disse påstandene. Problemet er at en del politikere har sluttet seg til markedsfundamentalismen. Denne ensidige troen på markedet deles jo også av hELgenen, så det er rart at han rakker ned på politikerne! Men politikerforakt og liten forståelse for hva politikk er, er jo en gjennomgangsmelodi for hELgenen!

 
#7
Sitat fra: Vaduz på fredag 08. mars 2024, klokken 18:17Jeg er ikke helt sikker på om det er republikanerne/trymp som er mest ivrig på overvåkning og regulering av individer, men jeg kan ta feil.

Helt greit med en «black box» slik jeg ser det, men er ikke noe fan av at bilen selv skal regulere farten. Det funker stort sett dårlig på alle biler jeg har prøvd og det føles unødvendig overformyndende.

Trump har verken politikk og prinsipper unntatt ett. Jeg gjør konsekvent det som tjener meg

Det gamle republikanske partiets politikk er begravd og glemt.
#8
Sitat fra: Mobileum på lørdag 02. mars 2024, klokken 09:27Fra 7. juli i år trer nye regler for sikkerhetsutstyr i bilene i kraft. Blant annet må alle nye biler som selges ha en svart boks som registrerer alt som skjer i bilen rett før en ulykke - inkludert hastighet, bruk av blinklys og bremser.

Bilene må også ha intelligent hastighetskontroll, som leser fartsgrensen og varsler føreren dersom han eller hun overskrider denne. Utstyret kan også senke hastigheten automatisk til riktig fart.

I tillegg får alle nye biler et såkalt nødbremselys, som begynner å blinke når du bremser kraftig. En ryggeassistent, som oppdager og varsler føreren om hindringer under rygging, blir også påbudt. Flere biler vil i tillegg komme med en automatisk nødbrems under rygging.

Kilde: Din Side


Enda en grunn til å beholde min gamle bil! Begrepet "Storebror ser deg" blir mer og mer uskyldig i forhold til den virkeligheten vi stadig ser mer av.

Tør ikke tenke på om Trump blir president og kan enkelt plukke ut sine fiender for deretter å henrette dem! Han påstår jo at det er innenfor loven å be om noen i hans tjeneste å ta livet av en politisk motstander (Make America Great Again)!
#9
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
torsdag 07. mars 2024, klokken 23:31
Jeg tar ingenting personlig, selv om du tydeligvis håper på det🤷🏻

Ingenting er så herlig som når en «trader» (økonom/blåruss/kapitalist) slenger ut lingo fra sitt lille rede og tenker at det rammer hardt.

Jeg snakker om moral og etikk, det forsvant ut av vinduet. Så dermed blir dette «raseriet» du finner på kun en stråmann for å avlede.

Forøvrig kan du tydeligvis ikke slå opp et begrep du ikke kan. Conterpoint er et musikalsk begrep som betyr utklingingspunkt 😏🎶🎵🎼

Tror heller hybris er en tilstand du er preget av. Troen på at de som klarer å trade i kompliserte systemer bidrar mer enn de som faktisk produserer noe er det vi i min bransje kaller et prodromaltegn. Den moderne kapitalismen er det regjerende systemet, men det baserer seg på jevnlige sammenbrudd og finanskriser. Til og med Olemann som fremstår som kapitalist, forstår at bonuser i hundremillionersklassen ikke er bærekraftig.

Den manglende empatien med de som ikke råd til de nåværende strømprisene og faktisk går å fryser er en lite tiltalende ideologi og et vrengbilde av «survival of the fittest»

Forøvrig er det flere gode innlegg som plukker fra hverandre mesteparten av det du kaller argumenter. Det er faktisk så mange at jeg ikke nevner alle 😃🤓


[/quote]

Det vakreste innlegget jeg har sett med mange avsnitt og ikke minst de mange fine emojier. Sjeldent at det er en estetisk nytelse her å lese et innlegg og i tillegg var innholdet godt. Gratulerer Counterpoint  :) 
#10
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
torsdag 07. mars 2024, klokken 14:20
Sitat fra: Olemann på torsdag 07. mars 2024, klokken 12:29En krone er en krone, enten den er "tjent" på salg av strøm, olje, skatt, fisk, bompenger, mva eller annet (lite unntak for oljekroner ettersom de er underlagt bruksrestriksjoner).
Og det er som kjent ingen mangel på politiske meninger om hvordan kronene kan brukes.   Dette er nesten pr. def. politikk.
Ja, det er politikernes jobb å forvalte våre felles ressurser best mulig. Og best er som de fleste erkjenner avhengig av fargen på partiet.

Selvsagt kunne vi alle hatt gratis strøm, Norge har råd til det, men komplett dustepolitikk ville det vært. Bare å senke kravet til hvor lenge oljefondet skal vare, og si; sorry barnebarn, vi tar dette fondet selv, vi.  Mulig, men ikke særlig klokt, og så vidt jeg vet ikke aktuell politikk for noen partier enda.

Med politisk valgt og markedspriset strøm, og mindre strømstøtte enn netto inntjening for det offentlige kan man gjerne si at dette er en ny skatt, men det er ikke verre enn annen politisk styring.  Og kanskje til og med riktig.

Så må man gjerne mene at strømmen skulle vært billig fordi vi lager den selv (kutt kablene), at bensinen skulle vært billig fordi vi lager den selv (kutt gassrørene) og at laksen skal være billig fordi vi lager den selv (kutt trailer/fly-transporten).
Det siste vil nok eierne av laksen mene noe om, på samme måte som eierne av strøm og olje (det offentlige ved deg/meg og de politikere vi velger) mener noe om prisene på strøm og olje.
Jeg takker for meg i denne debatten for denne gang, med ønske om godt valg høsten 2025  :)




Om du ikke skjønner at strøm står i en særstilling, spesielt i Norge og av mange grunner, så er det ditt problem! For øvrig er det ingen som har krevd gratis strøm og lave priser på strøm har aldri først til sløsing av strøm. Tvert i mot har folk i alle tiår forsøkt å redusere sine strømregninger, de siste 25 år med varmepumper og med stort hell. Ellers bytting til mer effektive maskiner i hjemmet, mer effektiv belysning og så videre.

Dine argumenter er like gamle som synden og like kjedelig å lese nok en gang.

Her har vi i følge noen (fundamentalister) det beste markedssystemet for omsetting og distribuering av strøm. Allikevel kjører man med et omfattende strømstøttesystem både i Norge og i de fleste andre land. Hadde vi vært mer intelligente hadde vi hatt noe annet enn dette kasinosystemet for strøm som bare spekulanter og svindlere kan elske og heller hatt et system med mye lavere og jevnere priser uten disse idiotiske strømstøttesystemene som skal bøte på annen galskap.
#11
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
onsdag 06. mars 2024, klokken 23:04
Sitat fra: Contango på onsdag 06. mars 2024, klokken 17:27Ingen grunn til å ta det personlig. Jeg skal gi deg eksempler på noen kortslutninger. Den første og største er at Statkraft er der for å ha lave priser til Nordmenn. Det er ikke deres oppgave. Etter at kraftmarkedet ble liberalisert, og de ikke lenger er monopolister, er de der for å maksimere verdiene av vannet og å tjene penger for eieren - som er Staten. Det er en politisk beslutning man kan like eller ikke like, men ledelsen i Statkraft jobber mot det.


Nå driver du hostorieforfalskning her! Overgangen til et liberalisert markedssystem ble av politikerne solgt inn som noe som ville gjøre alt lettere og gi lavere priser på strømmen. Altså langt fra det som du hevder her (at det var en ordre til aktørene (strømprodusnter, NVE, Statkraft etc) nemlig å maksimere verdiene av våre vannmagasiner. Men at det har blitt slik har du helt rett i. Og om folk hadde visst i 1991 (da nyordningen ble realisert) at formålet var å oppnå høyest mulig pris på strømmen, så hadde det blitt et ramaskrik. At det norske folk har brukt så lang tid å skjønne i hvilket grad at våre egne naturresurser som vi alle har betalt oppbyggingen av, skulle styres på en så ødeleggende måte for nordmenn og norske interesser (næringsliv og offentlig virksomhet) er bare tragisk. Selv om vi har brukt alt for lang tid til å forstå dette, så betyr det over hodet ikke at vi har akseptert situasjonen. Vi må snarest mulig endevende dagens vedtatte system og få tilbake et system som har til formål å lever rimelig strøm (i området 40 øre per kWh til både husholdninger og næringsliv) med jevne priser både over døgnet og over året. Det er ikke noen stor utfordring å få til dette og ha et system med både leveringskvalitet og leveringssikkerhet så lenge vi i et normalår har et overskudd på ca 10%.

Vi skal naturligvis utveksle strøm med utlandet og betale de priser og få de priser slik utveksling krever (uavhengig av innenriks priser). Vi har ca dobbelt så mye utenlandskabler som vi behøver i forhold til forsyningssikerhet. I et slikt strømsysten må naturligvis eksport bare skje i den grad vi har et overskudd (altså ikke som i dag da man sender utså mye en overhodet kan uten tanke på fyllingsgrad) om prisen i utlandet er høy).

Energilovens far Evind Reiten klarte å endre formålet i loven med å endre ordlyden fra "samfunnsøkonomisk" til "samfunnsmessig". Derved endret han formålet med energiloven fra å ta vare på landets interesser til det vage "samfunnsmessig" som åpner for en suboptimalisering som altså har resultert i et perverst system der "leve Toten (strømbransjen), drit i Norge gjelder".

Svein Roar Brunborg, tidligere embetsmann og forfatter av Energiloven i 1990 skriver i Klassekampen 8.februar i år "Dagens strømmarked avviker klart fra energilovens formål". Jeg har dessverre ikke tilgang på artikkelen og kan derfor ikke underbygge hans påstand. Det han mente var at målsettingen ikke var dagens kasinosystem med tap for folk flest og landet og eventyrlige fortjenester til de få utvalgte.

Ut fra det overstående ser en altså at Cotangos beskrivelse av energiloven stemmer kun med den perverse realisering den har fått.

Her om dagen fikk jeg en aha-opplevelse. I mange år spurte jeg gang på gang i diverse kommentarfelt hva man ville oppnå med de nye AMS strømmålerne. Stadig var svaret at det var for å gi nettselskapene mer korrekte data og bedre oversikt for statistikk og videre at kundene da kunne følge med bedre å gjøre sin strømbruk billigere. Realiteten er at jeg kunne like gjerne beholdt de gamle strømmålerne selv om jeg er en hauk på rasjonell strømbruk. Aha-opplevelsen var naturligvis at AMS var en forutsetning for Nord Pools prissetting skulle få full effekt også hos sluttbrukerne slik at også de ble dratt inn i en vill og destruktiv prisdans.

Det er merkelig at Cotango ikke har forstått at majoriteten av det norske folk egentlig ønsker Energiloven dit peppern gror! 
#12
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
tirsdag 05. mars 2024, klokken 15:37
Sitat fra: hELgenen på søndag 03. mars 2024, klokken 17:49Du referer stadig til din faglige og yrkesmessige bakgrunn uten at det virker overbevisende på meg. Snarere tvert imot så tilslører dine lange utredninger ofte de faktiske forhold og du vrir på ting inn i det absurde (som diskusjonen om fallhøyde).

Når det gjelder det du er inne på her, så sikrer avtalene med "strike price" en fast pris per kWh neste 10 til 15 år. Om markedspris er lavere enn avtalt pris så dekker staten differensen og om prisen er høyere tar staten gevinsten. Som risikofaktor for utbygger er altså markedsprisen eliminert. Nå kan man si at det kommer 15 til 20 år med drift av turbinene etter at avtalen er utløpt, men på så lang sikt er det umulig å vite hva som er markedspriser og parkene er uansett langt på vei nedskrevet når avtaleperiodene løper ut.

Din innsideinformasjon er ikke mye mer verdt enn de realitetene en har sett i mange år. Slike "strike price"-avtaler er blitt inngått allerede mange år nå med priser i området 40 til 60 øre per kWh (Danmark, Sverige, Tyskland) for bunnfaste turbiner. En vet derfor en del om kostnadsnivået. Nå ligger prisen nok høyere men partene forventer å komme ned på normale nivåer etter hvert.

Ellers er det jo bra å konstatere at du endelig synes å forstå noe av det som har vært min påstand hele tiden. Se denne setningen "Dersom staten f.eks ønsker mer utbygging og er villig til å legge penger på bordet som subsidier så kan de selvfølgelig gi støtte til dette slik at det blir bygget". Altså uavhengig av markedspris.

Nå er den tragiske situasjon at på grunn av uforutsigbare priser, eller rettere sagt utbyggeres nye appetitt på stor fortjeneste så er det vanskelig å matche statenes forventinger om fornuftig "strike price" med utbyggernes prisforventninger. Resultatet er at vindkraftutbygging mange steder hoster i oppoverbakke i en situasjon der det er viktigere enn noen gang med intensivert utbygging av ny kraft.

#13
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
søndag 03. mars 2024, klokken 15:15
Sitat fra: hELgenen på lørdag 02. mars 2024, klokken 20:00Ok - så da er vi enige at høye priser i markedet er det som vil gi privat investering i mer kraftproduksjon gitt dagens system?



Hvor tungt har du det med å forstå hva jeg mener? Igjen høye priser på kraftbørsenene har hatt så godt som ingen betydning for statenes/landenes utbygging av ny strømkapasitet. Er du så begravd i din egen ideologi at du ikke klarer å tenke en eneste tanken utenfor din snevre oppfatning av virkeligheten? 

For å si det på en annen måte. Om prisen på børsene lå i snitt på 45 øre per kWh, så ville en ha fått like mye utbygging i årene fremover enn om prisen var 150 øre. Faktisk har de høye og varierende priser som en har i dag gjort hele markedet uforutsigbart og dette ha hemmet ny utbygging i stor grad. Så fasit i dag er mindre utbygging enn om prisbildet var som i årene opp til 2020.
#14
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
lørdag 02. mars 2024, klokken 14:03
Sitat fra: hELgenen på lørdag 02. mars 2024, klokken 09:41Nå skal man regne hjem enhver investering med maks 20 års horisont ettersom det er antatt levetid på flere av prosjektene før nye penger må dyttes inn. Det er klart at skal man få det til så må prisen på kraft opp. 

Du har fortsatt ikke fattet mitt poeng! Private interesser bygger ut i dag og de må naturligvis få en pris per kWh som gjør deres satsing lønnsom. Men det betyr ikke at denne prisen per kWh er ny pris for all strøm vi konsumerer i Europa. Som ved Grønne sertifikater "subsidierer" staten merprisen (ofte, men noen ganger ikke nødvendig) gjennom de auksjonsopplegg som anvendes. Den nye dyrere strømmen påvirker ikke markedsprisen og staten på sin side dekker inn sine "subsidier" fra brukerne på ulike måter. Grønne sertifikater ble for eksempel dekket inn ved en spesiell avgift knyttet til nettleien per kWh.

Om en følger hELgenens (og andres logikk) så skulle Tesla da de introduserte elbilen Modell S i stedet for å svelge et tap på 50%, fått verdens bilfabrikker til å sette opp prisen på alle deres biler slik at Modell S skulle være konkurransedyktig. Slik er det heldigvis ikke i bilindustrien, i motsetning til den den dysfunksjonelle markedsordningen en har for strøm i EU, UK og Norge.

I USA har en i stor grad ikke slike spinnville markedsordninger som vi har. Der er det lave og jevne priser slik vi hadde.
#15
Elbilen i Samfunnet / Sv: Hva er det med strømprisene?
onsdag 28. februar 2024, klokken 14:48
Sitat fra: hELgenen på onsdag 28. februar 2024, klokken 08:15
Sitat fra: Ketill Jacobsen på tirsdag 27. februar 2024, klokken 23:42
Sitat fra: hELgenen på tirsdag 27. februar 2024, klokken 16:52Høy pris virker fordi den gir intensiver til mer investeringer i fornybar kraft. Og det er jo ett av målene til våre klimakåte politikere.


Din påstand her er en løgn (selv om den ikke er det for deg). Hvordan kunne man ha en kraftig utbygging av vind og sol i alle år opp til 2021 da prisene både i Norge og EU var lave (typisk 35 øre per kWh fra 2011 til og med 2020)? Videre er det paradoksale at nå som prisene på strøm er høye, så sliter de fleste land med å sette i gang utbyggingsprosjekter.

Jeg skal forsøke å svare deg med en tirade av fakta informasjon :

"Norge og Sverige etablerte 1. januar 2012 en felles markedsbasert støtteordning for fornybar energi, kalt elsertifikatordningen. Denne skal bidra til økt produksjon av fornybar strøm i begge land. Dette skal sikre at landene når sine klimaforpliktelser i henhold til EUs fornybardirektiv.

Fornybare produksjonsanlegg som vann- og vindkraftverk, får tildelt ett elsertifikat per megawattime (MWh) elektrisitet som produseres. Ved salg av disse får produsentene en inntekt i tillegg til strømsalget, som bidrar til å gjøre det lønnsomt å bygge ut ny fornybar kraftproduksjon."


Kilde :

https://www.fornybarnorge.no/politiskesaker/elsertifikatordningen/

Det er dette som bidrar til de negative prisene vi ser skjer iblant når det blåser mye - så der har du kilden til det.

Men på den tiden var det jo billig strøm i Norge, så det  meste av vindkraftproduksjonen med grønne sertifikater ble derfor etablert i Sverige :

"- Per 1. januar 2014 er det bygget anlegg tilsvarende en normalårsproduksjon på totalt 6,2 TWh.
Av dette er 0,9 TWh bygget i Norge og 5,3 TWh i Sverige, informerer Olje- og energidepartementet (OED) til Nettavisen."

Kilde :
https://www.nettavisen.no/snart-vil-du-fa-mye-dyrere-strom/s/12-95-5185568

Dette at man bygget mer i Sverige med norske penger irriterte norske politikere (sakset fra 2016) :

"Men foreløpig er det helt i det blå om noen av de største prosjektene som er godkjent i Norge vil gjennomføres. Dette inkluderer det som omtales som verdens største vindkraftprosjekt i Fosen. Anlegget er alene anslått å kunne produsere like mye strøm som 4-5 altakraftverk."

https://www.nettavisen.no/du-ma-betale-ny-avgift-pa-strom-pengene-sendes-rett-til-sverige/s/12-95-3423179905

Det som skjedde i beslutningsfasen for Fosen har jo vist seg å være en politisk skandale. Lønnsomt var det jo egentlig heller ikke med forutsetningene på beslutningstidspunktet.
Men politikerene fikk dyttet beslutningen gjennom styret i Statkraft i sin tid etter en kamp i 2 runder. Det ble helt åpenbart for alle i det styrerommet at man måtte ha høyere pris for å få trigget
mer utbygging tross de grønne sertifikatene.

Kilde :

https://www.tu.no/artikler/na-skjer-det-europas-storste-vindkraftanlegg-bygges-pa-fosen/277306

At høy kraftpris måtte til var forsåvidt viden kjent og allerede i 2013 uttalte Erna blant annet at :

"Utredningen (om kraftkablene) viser at det kan føre til litt høyere priser, men samtidig vil det bety økt forsyningssikkerhet og mer stabilitet, og det
vil samtidig føre til at vi får utløst mer av det potensialet vi har på fornybar kraft, sier Solberg."

Kilde :

https://www.nrk.no/norge/rykende-uenig-om-okt-krafteksport-1.10866084


I dag står vi foran havvind utlysning som i praksis går ut på at den som klarer seg med minst støtte skal få lov å bygge ut.
Dette vil vi trolig få vite mer om i løpet av mars. Men utfordringen her er akkurat som tidligere at man må ha høyere pris for å kunne regne hjem prosjektet.

Så Ketil - jeg lyver ikke - men forholder meg til fakta.

Og fakta er at utbygging av fornybar kraft trenger høye kraftpriser. Politikerene er avhengig av høye kraftpriser for å få bygget ut nok kraft til det grønne skiftet de selv har vært med
på å designe. F.eks elektrifisering av sokkelen,drømmer om batterifabrikker og datasentre.  Dessverre er de på helt kollisjonskurs med folket som ser at pengene siles ned i lommene på noen få, men også
det offentlige gjennom sine eierposisjoner. Om det var dårlig samvittighet som lå bak strømstøtteordningen skal være usagt, men politikerene endte uansett med å designe en strømstøtteordning
som i praksis også er en skatteregning.

Norge har underdaning underlagt seg et EU som har re-designet et marked som blant annet har
gitt ekstreme utslag i de finansielle markedene der nok en stor aktør med offentlige eierinteresser gjør seg gjeldende :

https://e24.no/boers-og-finans/i/l3l6jL/equinors-danske-energitrader-haavet-inn-23-milliarder

Pengene her kommer jo ikke fra ingenting - det er vi strømkunder som bidrar med penger som kastes inn i dette markedet også.

Og når det renner masse penger inn et sted så tiltrekker man seg også gribber som ønsker å forsyne seg :

"Et energihandelsselskap i Danmark skal ha tjent et tresifret millionbeløp på markedsmanipulasjon ved å handle strøm med seg selv på tvers av prisområder. Torsdag ble åtte ansatte varetektsfengslet."

Kilde :
https://e24.no/energi-og-klima/i/9zGE2W/danske-energihandlere-varetektsfengslet-dypt-sjokkerende


For å sitere Shakespare med en vri : "Something is rotten in the state of Norway"

Og jeg er ikke en slottsvakt som ser et spøkelse, men iblant føles det faktisk slik........



Du kan skrive side opp og ned for min del om ting jeg kjenner godt til. Problemet er at du ikke fatter mitt poeng, nemlig at det ikke er markedsprisen for strøm som har styrt utbyggingen av ny strøm i land i EU og Norge. Uansett hva prisen på strøm har vært, så er det behovet for strøm i landene (og ønsket om mer fornybar strøm) som har vært styrende for utbyggingen. At landene/statene har hatt et sett av ulike virkemidler for å få utbyggerne interessert, er en annen sak. I Sverige og Norge har vi hatt Grønne sertifikater som har gitt selskapene inntekter ut over hva de får betalt i markedet. Ordningen ble avsluttet i 2021, skjønt jeg antar at mange er berettiget til støtte mange år etter dette. Poenget er imidlertid at etter 2021 behøves ikke slik støtte da prisen på strøm til forbruker lå på ca 35 øre per kWh og kostnad lå under 30 øre. Videre så ble Grønne sertifikater dekket av strømbrukerne av en avgift som inngikk i de 35 øre vi typisk betalte per kWh. I andre land ble ny utbygging bestemt av auksjoner. I prinsippet garanterte landene en fast pris (per kWh) over ti år eller mer. Også her ble merpris ved ny kraft betalt av strømbrukerne ved en noe høyere pris på alle kWh konsumert. Tillegget var naturligvis lite.

I motsetning til oss strømbrukere som vil betale en pris som står i forhold hva det koster å produsere strømmen, vil enkelte at prisen for ALL strøm skal være hva dyr ny strøm koster og om det ikke er nok så skal dyreste form for strømproduksjon bestemme prisen. Typisk for det siste var strøm fra gasskraftverk rundt 2021 og 2021 der naturgassen kostet de tidoble av normal pris over tid.

Strøm i dag er en kamp om ideologi, ord og definisjoner. Sørg for at du står på rett side!
© 2024, Norsk elbilforening   |   Personvern, vilkår og informasjonskapsler (cookies)   |   Organisasjonsnummer: 982 352 428 MVA